Good Foods For Fatty Liver

Contrary to myth, one of the best fat burning foods you can consume is actually fat. Coconut oil, derived from the kernel and flesh of mature coconuts, can be purchased at your local health food store and should be implemented into your new healthy lifestyle without delay.

At room temperature, coconut oil is of semisolid consistency. This makes it an excellent substitute for butter or shortening when cooking. Besides being a tasty and easily-obtainable substitute for some fats, it boasts a wealth of other health benefits. Here are 3 things you should know about coconut oil:

1. Coconut Oil Is “Good Fat”

Though it sounds incongruous, coconut oil is made of the kind of fat that burns fat and speeds up your metabolism. If you want to burn fat, stay away from hydrogenated oils, margarines, canola oil, and fake butter products which are made of processed chemicals.

Healthy fats, such as the fat found naturally in coconut oil, is actually something your body needs to function at its prime. Without the fats found in coconut oil, your metabolism will not function properly. Coconut oil also contains short and medium-chain fatty acids that aid your body in weight loss.
In addition, eating enough healthy fats in your diet will contribute to feelings of satiety, making you feel less hungry throughout the day and allowing you to stick with your eating plan with ease.

2. Coconut Oil Contains Lauric Acid

Coconut oil is also rich in lauric acid, making it one of the healthiest fats you can consume. Lauric acid has highly beneficial antiviral, antibacterial and antifungal properties, meaning it can actually help your body fight off infections and disease.

In addition, lauric acid can help reduce high blood pressure and high cholesterol levels in the bloodstream. This also makes it a powerful ally in the fight against heart disease. Coconut oil has also been found to have beneficial properties for your liver and kidneys.

3. Coconut Oil is Rich in Saturated Fats

While coconut oil is a saturated fat, it’s important to stress that not all saturated fats are created equal. Coconut oil contains no trans fat, and the saturated fat it contains is a medium chain fatty acid (MCFA) kind.

MCFAs are digested in the body more easily than other kinds of fatty acids, and they are immediately processed in the liver as energy, rather than stored in the body as fat. MCFAs do not increase LDL levels (bad cholesterol) in the body, and have been proven effective in the fight against atherosclerosis.

Coconut oil, because of its saturated fat content, has gotten an undeserved bad reputation in the diet world. Besides being one of the best fat burning foods you can consume, its health and diet benefits trump other fats such as canola oil, margarine, and fake butter products.

Eating about 2-3 tablespoons of coconut oil as part of a healthy diet can help you burn fat, fight disease, and look and feel terrific. Check out the cooking oils or natural foods section of your local health food store for this remarkable product.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    What are good foods and/or supplements for a “fatty liver”?

    • ANSWER:
      Betaine (trimethylglycine, or TMG) is good for fatty liver caused by alcohol and other causes, and also for protecting the liver from toxins in general.

      Get it cheap here:

      http://www.iherb.com/TMG-anhydrous-betaine&rcode=TIL714

      Betaine is used to treat fatty liver in cattle, and it is a popular supplement for people. It is also good for digestion, methylation and reducing homocysteine, so it is a very healthy supplement for anyone to take.

  2. QUESTION:
    what are some good fatty foods to make my pitbull gain weight?
    I have had my pitbull on a raw food diet. it keeps him very very lean. i really want him to gain a bit more weight and to fill out to the size of his brothers and sisters. i excersize him for an hour a day. what are some real fatty foods that are ok for him and will help him gain weight i live in new zealand.raw beef lamb heart liver etc just aint giving him size. his brothers are 65lbs and he is 52lbs. he is same hight and length so i know he can catch up to their weight. what foods will do it. thanx

    • ANSWER:
      The best weight your dog can be at is where you can feel his ribs when you put your hand over his side but not being able to see them. This is ideal weight for all dogs.

      I understand that you are wanting to get him to gain more weight but you don’t want him to be more then ideal. It can pose some health risks. Try giving him more protein. This will give him health weight and should help keep him fit. A good source for this is chicken

  3. QUESTION:
    Have I been cured of NASH (fatty liver+inflammation)?
    3 months ago I was diagnosed with NASH (fatty liver with inflammation) through an ultrasound and elevated liver enzymes. They say a possible cause is through elevated cholesterol/triglycerides which I had. 3 months later after eating healthy and exercising, my liver enzymes have gone back to normal but high normal and my cholesterol is normal. Is it safe to say that I do not have NASH anymore? Or do I still have it and have to maintain a healthy lifestyle so I don’t get it again. What are some foods that are good for the liver?

    • ANSWER:
      i studied NASH deeply and i can say that you are lucky since untreated not only affect liver but also make you diabetic or even hypertensive in the next 5 years as you might saw that you were lazy tired obese specially the abdominal part and the doctor prescribe you actos and glucophage and ursodiol and lipanthyl well now you can enjoy life BUT stick to that the sport the healthy food no junk no fast food no fatty meals no salt or XS carb and the most important keep your weight as normal as you can and test the liver enzyme every 6 month

  4. QUESTION:
    Please help me–I hate healthy foods, but need them. Good recipes?
    Hi– I love to cook and enjoy food.
    But, I like the bad stuff. I’m at a good weight, but just had a blood panel that showed high cholesterol, lipids, and fatty liver. Ick!
    I know there are tons of websites for healthy eating, and know about healthy cooking methods, but just love tasty food. I would appreciate people sharing their own favorite good, healthy recipes.
    Thanks from me and my nasty blood :)

    • ANSWER:
      Lemon Spaghetti

      2/3 cup olive oil (this oil is heart healthy)
      2/3 cup freshly grated parmesan cheese
      1/2 cup fresh lemon juice (from about 2 lemons)
      1 teaspoon salt
      1/2 teaspoon pepper
      1 pound whole wheat spaghetti
      1/3 cup chopped fresh basil
      1 tablespoon grated lemon zest (from the two lemons)

      In large bowl, whisk the oil, cheese, lemon juice, salt and pepper to blend. Set the sauce aside. Meanwhile, cook pasta according to package directions. Drain, reserving one cup of the cooking liquid. Add the spaghetti to the lemon sauce, and toss with basil and lemon zest. Moisten with reserved pasta water until desired consistancy is reached. Use more salt and pepper to taste. Can be used as a light meal or a side dish to boneless skinless grilled chicken. It is light and delish!

  5. QUESTION:
    my mildly inflammed fatty liver (non-alcoholic)…but I’m not obese?
    so i have a mildly inflammed liver (mild NASH) due to extensive fatty change (fatty liver). Here’s a question though: I read that this is a condition that happens to people that are OBESE or morbidly obese. But I’m not obese…I may be overweight (was 190 lbs at 5’10 when I got tested with elevated liver enzymes). However my triglycerides and cholesterol are both high and have been rather high for the past few years. Could this be the culprit? That high cholesterol and triglycerides have caused this NASH because I’ve been just piling the fat onto the liver? I have lost weight and in my ideal now at 173 and now eat a lot of vegetables/fruits/fiber and avoiding high fatty foods (junk foods) and exercising daily. They say NASH can be stopped and reversed through weight loss, exercise, good diet but most articles seem to relate it to the obese…would this work on someone that is overweight? Is the prognosis for this better on the overweight?
    to babygurl: yes they did an ultrasound and it said i had a bad fatty liver. They assumed its NASH. What was the reason for your elevated enzymes? My doctors didn’t really recommend getting a biopsy done to see if its NASH unless if my enzymes were high EVEN after I’ve lost weight to my ideal, eat right and exercise.

    • ANSWER:
      The reason most of the articles talk about the obese is because it’s most common in that population. But it can still occur in some that is not obese. Your liver ranks #3 in terms of organs that burn the most fat.

      Unfortunately it’s not able to do that because the fat in your diet is over-saturating the organ and fat is building up faster than the liver can metabolize it.

      There are some supplements out there than will help you get rid of the fat on the liver. They don’t physically remove the fat from the liver, but they prevent new fat from being stored in the liver, thus allowing you to burn what’s currently there.

      Try this: http://my.apexfitness.com/products/product_details.php?item=1038

  6. QUESTION:
    My dad recently was told he has Copd lung diesase, also has conjestive heart failure and now has a fatty liver?
    His Copd is Serve(stage 4) he is on oxygen 24/7. He has trouble breathing after walkin from one room to another in the house while on oxygen. he has conjestive heart failure and lost 30 pounds of fuilds while in hospital and its coming back on him again. he doesnt eat like they tell him, he still eats salt heavy like always. fried foods the works basically. he doesnt exercise either. doesnt leave the house unless its a doctors appt. he did stop smoking though, one good thing. i dont know about the fatty liver or details on it. i dont know if it came from drinking all those years or from his diet.. just wanting someone who had some insight to this to share some info of what to expect or look for etc. Thanks

    • ANSWER:

  7. QUESTION:
    Tips for Celebrating a 21st?
    Well that time finally came for me. Due to work i can’t officially party till tomorrow. Anyway i was wondering if there are any precautions i can take today (the day before) to ease my pain the day after (sat).

    i’ll be responsible so no need to comment on my safety.

    I googled this first and i herd bread is bad (because its a massive influx of carbs because i’ll be drinking beer) and protein/fatty foods like liver are good.

    Thoughts/tips?

    • ANSWER:
      Eat enough but not too much. Eat fairly bland/plain meals which won’t make you sick. Get a good nights sleep and take a few aspirin beforehand (make sure you take them at least 12 hours before you start drinking to avoid a reaction of the pills with the alcohol) The sleeping and the aspirin should make sure you are feeling your best while the bland meals will avoid you feeling unwell/stuffed and hopefully avoid vomiting. Another thing you can try is to drink a large glass of milk an hour or so before drinking. This will ‘coat’ your stomach and should stop you being sick.

  8. QUESTION:
    My cat had an intestinal blockage, and now I am worried about fatty liver?
    My cat was vomiting for 2 days without eating and drinking. I had taken her for sub-Q fluids and blood work and nothing was found. After the 3rd day without eating I took her back to the vet because it was obvious something else was definitely wrong.

    The vet did emergency exploratory surgery. He found a small ribbon in her intestine with fur wrapped around it. He said she would’ve died within a day or two if we hadn’t found it.

    Today is the 4th day since she’s gotten sick. WHen the vet was operating he said that she had evidence of fatty liver starting because she hadn’t been eating. That was what I was worried about.

    Now she is recovering in the hospital with IVs, antibiotics, nutritional support, etc. They don’t want to have her eat until later today to make sure they give her stomach a good 24hrs after being operated on.

    Isn’t 4 days without food WAAAY too long and GIVE her fatty liver? Or is the vet right about the risk of food in her stomach so soon?

    She is on IV. Would this help slow fatty liver from occuring?

    Thanks

    • ANSWER:
      The important thing now is to allow the stomach to heal. Yes, there is a risk of hepatic lipidosis, but the vet has to balance those risks with the risk of feeding her and causing a bigger problem. She’s under vet care, and the vet will get her fed as soon as the time is right. The good news about hepatic lipidosis is that it is reversible when not ignored for too long. The liver is one of those rare organs that can regenerate itself. Any damage that may have occurred to it during this time will heal, don’t worry!

      Thank goodness that you are one of those pet owners who know enough to take their cat to the vet when you know that something is wrong – it saved her life.

  9. QUESTION:
    Best dog food for liver problems?
    We recently discovered my dog needs to have surgery to remove 2 tumors, one is fatty, and the other is possibly malignent. The vet discovered in doing her bloodwork that the toxin levels of her liver are slightly elevated. He recommended Science Diet Prescription ID dog food and a good teeth cleaning to help this. The problem is she does not like this food… I have 2 vets, (one for routine things, and one for more detailed care) Both of which are die hard Science Diet guys (they sell it). Does anybody know of a comparable dog food, or even one that is better? I have heard Science Diet isn’t as good as people say anyway.
    Daisy is currently eating Science Diet sensitive stomach, I am mixing it with the ID and she is still turning her nose up at the ID.

    • ANSWER:
      Ask them about the LD diet by hills. It’s made specifically for liver problems and he may like it better. I don’t know why they would recommend the ID because thats usually for dogs with digestive or intestinal problems. Ask about the LD though.

  10. QUESTION:
    Can anyone help me with Fatty Liver Disease (Cats)?
    Warning: this is long, but if you’ve been through this, and know anything I could do…please help!

    Last Friday, we took our cat to the animal hospital because he hadn’t ate or drank anything in a few days. They said it was fatty liver disease, and they kept him hooked up to IV’s. They even put a tube in his throat so we could feed him that way. A few hours after the tube was put in, my cat pulled it out himself. They were going to replace the tube for free, but didn’t want to do it right away since he had just been through the surgery. We went to visit him in the hospital the next day, and just by us being there, he ate a little. They kept him in the hospital one more day, then released him without replacing the tube, saying that we’ll probably have better luck getting him to eat. When we first brought him home, he ate about half of a cup of dry food which surprised us. Since then, he’s been eating very little every day. My question is, what should I do? Force feed him? if so, how? Or should I take him back to the hospital to have the tube put in? We paid 900 bucks for the placement of the tube…would they put another one in for free, since they were going to do that originally? I don’t know what to do.

    As far as his personality, when this first happened, he was lifeless…but since we’ve had him home from the hospital, he does walk around a good bit (slowly but surely) and he purrs louder than ever before. When I wake up in the morning, or walk through the door after work, he makes an effort to get up and rub against my leg. That’s why it’s so hard for me to figure out what to do. He’s trying to act like his normal self, he’s just weak.

    • ANSWER:
      I think you need to syringe-feed the cat several times a day until he is 100% eating well on his own.

      You are going to need to get several large needle-less syringes today. Call the vet’s office and ask or buy at a medical supply store.

      Buy some Wellness canned cat food, it is high in calories, protein and fat plus easy to blend. Mix in a blender or food processor with an equal or slightly less volume of water. Try to get at least a full 5.5 oz can or more into the cat daily.

      Be forewarned that this is a messy process and it is normal to get as much on the cat as in. Take this into account when figuring how much he ate.

      Once your syringe is full you firmly hold the cat sideways or from behind. Place the tip of the syringe between his molars and ingect about 2ccs of the food mixture. Wait for him to swallow and repeat.

      If you need more info on this I am sure there are cat force-feeding videos out there. I will try to find one for you myself. Check back.

      Update: I just found this one with additional information for wrapping the cat;

  11. QUESTION:
    1. Which of the following most accurately defines good health today?
    A. The ability to recover from an illness
    B. The ability to endure a 30-minute workout
    C. The absence of disease
    D. Complete physical, mental, and emotional well-being

    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      A lot of this is common sense and I don’t think you should ask us to do your coursework for you.

  12. QUESTION:
    MY cat was diagnosed with fatty liver disease 2days ago HELP!!!?
    I have a 7yr normally 21lb(yes over weight) manx cat . she was very quiet and not eating as well so I brought her to the vet. she was checked for diabetes which was NEG and KIDNEY which was NEG . BUt one thing that came up was her liver screening the vet said Diagnosed her with “FATTY LIVER Disease” she also said she was jaundice. she said it seemed like the start of it so she put her on SAMe for the liver and mirtazapine every3days for appetite.
    She only eats hard food, milk or clam sauce(funny) but never soft food or tuna.
    she seems to want to eat although i force feed her a/d 5 times aday equalingg 1can) she will also eat about 6 pieces of hard food 6-7 times a day on her own. and she will drink..
    My question is I would like to give Milk Thistle, or L-carnitine, or glutamine. Has anyone ever mixed this with the SAMe liver pill??
    maybe I would just give Milk Thistle,PLEASE help me and let me know how much this big girl should have???
    also I have heard that L-carnitine can cause heart problems.
    Thank you for all the help and please let me know how I can get this baby doll feeling better quicker!!!
    God bless you all!!

    • ANSWER:
      I’m sorry your kitty doesn’t feel good. From what I know milk is not good for cats. Talk to your vet, if you are not getting good answers from the vet, call another one.
      good luck

  13. QUESTION:
    My cat has fatty liver disease and he was very sick, i just want to help people with their questions about it?
    Hi, my cats name is fatso. He was 4 years and 8 months old. Fatso was a black cat with a very nice face and had long very beautiful hair. He was a very playful and kind cat to be around. He loved to joke around and rub his head against anyone who came close to him. Fatso was always purring and wouldn’t hurt a fly because he was way too nice. He would always meow as loud as he could just so he would make sure that you knew he was there. Fatso had recently become very ill on Friday May 29, 2009. We noticed that Fatso had stopped eating quite a bit and has lost some weight even though Fatso, who was normally known for his name, loved to eat. Even though he stopped eating we noticed that his stomach was still getting bigger. He had also become very lethargic and stopped his purring. Fatso wasn’t being himself. He seemed to be very thirsty on this Friday during the day, but he wouldn’t drink anything because his mouth seemed to be hurting him. We tried to get him some water by squirting from through a syringe (without the needle of course) into his mouth. On that Friday night, fatso had started to throw up this white puffy gloop and it looked very painful for him. He kept trying to stick his tongue out like there was something caught in his throat. Fatso wasn’t doing so well so we brought him to the vet on Saturday morning at 7 am. He stayed there in critical condition for 3 days. The vet did a blood sample test, and noticed that his liver enzymes were quite high. Fatso was put on IV and was taken care of for these 3 days. On the second day when we went to see Fatso he seemed to be looking a lot better. Then on Monday, the 3rd day or yesterday, we had a call from the vet saying that Fatso wasn’t doing so well and that he would have to be transferred from the vet’s office to an actual animal hospital. So we made a decision and picked up Fatso from the vet and brought him to the animal hospital. When we picked him up the doctor seemed to be right because he seemed to have gone back to the way he was when we first brought him in. At this time Fatso’s skin that was exposed above his eyes seemed to be turning yellow and this was because of the enzyme build-up in his liver. This caused his blood to change color which caused the skin to change color. I let him out of his carrying cage while we where waiting in the lobby of this animal hospital (In Guelph Ontario, this place is probably the best place in the world for sick animals and is called Guelph Animal Hospital) and I let him out of his cage. He sat with me for a little while but he wanted to walk around, so I let him. Fatso could barely stand up and fell to the floor twice. We put him up on the bench and he started to fall asleep. Since that time Fatso has had multiple tests and has been diagnosed with fatty liver disease, pancreatitis, and fluid build-up in his stomach (which is the reason why his stomach was getting bigger even though he wasn’t eating). After this call we decided that we did not want him to be poked and probed anymore because that is not the way a cat should live. Cats should be able to do everything they are supposed to do not sitting around eating food through a tube in his stomach. So we are going to go and see Fatso today but he is going to be put to sleep. The reason why I am writing this story is so that people who are in need of help and need answers quickly will be able to read Fatso’s story and help there Kitten(s) or Cat(s). We will miss you always.

    For Fatso, it is what he would want me to do

    • ANSWER:
      This is a very sad story and I’m very sorry for your loss. It’s very sad that Fatso had to suffer so much. At least you tried everything you knew to do. Hang in there as we all know how hard this is and it’s OK to cry. I’m just SO sorry for your loss.

      What kind of food has Fatso been eating all these years? I’ll bet the lesson here is what WILL happen to a cat being fed dry kibble and canned foods from the grocery stores or WalMart type stores. Commercial dog and cat foods, loaded with corn, wheat, soy, glutens, artificial preservatives like ethoxyquin, artificial colors, lots of toxic crap, will eventually cause major damage in our pets!! These foods cause allergies, kidney disease/failure, UTI’s, liver disease/failure.

      The worst part of all of this is that the veterinarians around this world should KNOW this and put a stop to it. Just because the pet food is a mulitbillion dollar industry, DOES NOT MAKE IT OK that they’re killing our pets. WE think we’re doing the best we can for our pets and these BASTARDS KNOW that what they’re putting into pet foods is KILLING our babies that we love with all of our hearts!! THIS IS A CRIME and HAS to be stopped!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  14. QUESTION:
    Gilbert’s Syndrome and liver pain … ?
    I was diagnosed with GS about 2 years ago, when they found my unconjugated bilirubin levels to be about 2,5 times higher than normal. About 1 month ago I found a job and since then, my physical activity during day time became much more intense. During this month, I started experiencing liver and abdominal pain, and it’s a little more intense on the right side…what could be the explanation for this? I’ve had some blood tests done for the liver activity evaluation..only the total bilirubin seems to be elevated, while the other values appear to be normal. What could be the cause of the liver pain? I wish to mention that I am not following any diets and I know this is not good for my liver…I eat everything,I am only restraining from really fatty foods…

    • ANSWER:
      i looked up Gilbert’s Syndome in the Merck Manual. it says that it affects 3-5 % of the population, and pathogenisis is uncertain. it says that the hepatic uptake of bilirubin is often increased with fasting and other stresses. it says that patients should be reassured that they do not have liver disease. are you seeing a gastroenterologist? maybe you should ask them if there is a certain diet you should follow. also, tell dr. about the pain. upper abdominal pain can be alot of things and may not even be your liver. you should not guess at this, please let your dr. know what is going on

  15. QUESTION:
    What is a good diet for someone with liver disease?
    This is the third time in a year I have had rapid onset of stomach pain with right upper quadrant tenderness. Happens after drinking coffee and eating late breakfast at about noon. I can feel periodic stomach pain and liver associated pain a leading up to episode. Symptoms last about a week with headache, fatique, extreme right upper quadrant pain that feels like it is in a spasm and real tight right over liver with stomach pain. When I eat it usually gets real bad where I can’t move and is relieved when I drink water. I have had a number of scans from the Doctors and they turn up clear. I have also noticed bitter taste in mouth this last time. I don’t eat very well. Lot’s of coffee, ice cream and fatty, fried food. Need to eat more fruits and vegetables. My blood work usually shows up with elevated liver enzymes.

    • ANSWER:
      Sounds like gall bladder symptoms, or pancreatitis. Low fat, no fried stuff. No alcohol. Elevated liver enzymes are to be taken seriously. Liver disease is an ugly way to die.

  16. QUESTION:
    what kind of foods would you recommend?
    I want to start feeding my dog more natural foods with vitamins (like omega fatty acids 3&6, vitamin C, Vitamin E) it seems that he has some sort of skin problems (he is a bichon frise) and so I read an article talking about Bichon Skin problems.
    I figured that maybe he’s not recieving enough nutrients from just kibbles and a bits of boiled chicken.

    in the article, it talked about organs.. but didn’t mention what kind(like turkey brains?, chicken heart?, beef, pork liver?. like what kinds??)
    what kinds of natural meats (i’m going to cook them a bit.. maybe boil maybe a little bit of pan-cooking with virgin olive oil with garlic or something) should I give my Bichon?

    oh yes, and if you can, is there dog shampoo thats gentle on the skin? I heard that oatmeal is good, but I dont see (at least I dont think so) any oatmeal shampoo for dogs in petsmart.
    I don’t want to go Commando and start feeding him completely raw. i’m scared he might get some types of parasites or something…(Raw foods sites sounded great. including lots of information on about myths about dogs being omnivores and whatnot.<-- i really thought they were..)
    i DID search about oatmeal shampoo in petsmart. and what do you know? i've been looking at the wrong place for my dog (i learned that whitening shampoo is harsh on the skin)
    I'm am, however wondering what parts of the meats i should be looking at for my dog.
    i am thinking of getting some fish, poultry(most likely chicken), and maybe pork or beef.. i'm thinking of still continuing the kibbles (as of my dog does not like rice. to go along with meat) but only for like chewing and stuff. not too sure yet.
    for the garlic, i'm going going to put in a WHOOOLE bunch, just a little tiny pinch for smell and in the article, it said that its a natural preventative for fleas cause it omits a nasty smell or something.

    • ANSWER:
      Do some google searches on BARF and dogs…it’ll bring up a whole bunch of websites on raw feeding. There is also a yahoo group – fantastic resource!
      I currently just feed my dog chicken and fish. She doesn’t go so much for pork and I just haven’t been able to find a butcher to get some other cuts of meat. I just buy a 5lb bag of chicken leg quarters for her. She also gets chicken liver a couple times a week. She should be getting more of a variety, but we’re working towards that. The idea here really is to feed them raw, not cooked. My dog loves it, I hate it..but it is what is best for her.

      Good luck!!

  17. QUESTION:
    Is it good to take Cod Liver Oil as a supplement?
    Today I bought a bottle of Carlson’s Norwegian Cod liver oil (liquid). I read somewhere that this oil is a good supplement of omega 3 oils and also because it has vitamin D. I live in Canada where you see no sun for like 6 months so that’s why I got it and mainly because of Omega 3 fatty acids.

    So here are the supplement facts –>http://www.carlsonlabs.com/p-107-cod-liver-oil-lemon-flavor.aspx

    I was wondering if this oil had too much of a Vitamin A? I consume vitamin A in my daily food intake and adding this oil to my diet it seems it would be way too much.. I don’t want to go overboard as too much of Vitamin A can be harmful.

    Also for omega 3 fatty acids I believe the content is too low.. Shouldn’t the EPA (Omega 3) amounts be higher than DHA (Omega 6) amounts?

    If anyone has more understanding of this please share your opinion and I would greatly appreciate it!
    Thanks,
    Dee

    • ANSWER:
      You are absolutely right, you can not get enough vit.D from cod liver oil because of the high vit.A levels BUT I highly recommend you including cod liver oil as a part of your supplementation (up to 100% DV vit.A). Use vit.D3 for the balance of your needs.

      Current recommendations from researchers for vit.D3 are for 35iu per pound – a 150# person needs minimum of 5250iu per day & the rda is 400iu. This amount is for minimal needs and does not account for depleted stores. March is when stores are at their lowest.

      EPA & DHA are both omega 3 fatty acids. Cod liver oil is not a good source of EPA/DHA. DHA is the most important for health but doesn’t seem to be assimilated without EPA, so having a both is important. I highly recommend eating cold water fish instead of taking just the fish oil.

      Omega 3 fatty acids are PUFA’s (polyunsaturated fatty acids) & extremely fragile & start going rancid as soon as exposed to air. PUFA’s are fine from *whole food sources* but when separated from the food, begin oxidizing immediately & cause free radical damage to the body. I highly recommend making an effort to get as much fish oil from whole food sources. I recommend eating sardines several times per week. Mackerel, herring, salmon & oysters are also good options.

      Taking fish oil or krill oil is a convenient way to get EPA/DHA consistently but I’m still concerned about the degradation. Krill oil has naturally occurring antioxidants which make them somewhat safer but I still recommend whole food sources.

      Another problem with ingesting “just” the oil, is that you are missing all the nutrition from the whole food source. The only oil I can see recommending is cod liver oil (mixed with butter or coconut oil/MCT to maximize bioavailability) & only because whole cod livers are not readily available.

      I started eating 1 oz. canned oysters every morning for the naturally occurring zinc (170% DV) & found it also had 90% DV of B12 as well as getting 1g a week in Omega 3 fatty acids, EPA/DHA.

      Ounces Fish EPA DHA grams

      3 Herring_ 1.06 0.75 1.81
      3 Mackerel 0.56 1.01 1.57
      3 Sardines 0.45 0.74 1.19
      3 Oysters_ 0.75 0.43 1.18
      3 Salmon__ 0.45 0.60 1.05
      3 Trout___ 0.40 0.44 0.84
      3 Tuna____ 0.04 0.19 0.23
      3 Haddock_ 0.06 0.14 0.20

      DHA is the most abundant omega-3 fatty acid in the brain and retina. Low levels of DHA have been associated with Alzheimer’s disease. DHA is depleted in the cerebral cortex of severely depressed patients.

      http://www.fishoilbenefitsexplained.com/food-sources-of-essential-fatty-acids.html

      Adding butter or virgin coconut oil will help make the Omega 3 fatty acids more bioavailable.

      Whenever taking cod liver oil, remember the findings of Dr. Price. He noted that he did not get good results from cod liver oil unless he gave it concurrently with high-vitamin butter. Just why this is so is a matter of speculation, but we do know that the very unsaturated fatty acids found in cod liver oil cannot be effectively assimilated and stored in the tissues without the presence of adequate saturated fatty acids, the kind that would be provided by butter. This means that even regular butter would help support cod liver oil therapy; but Price found that the combination of cod liver oil with high-vitamin butter, from cows eating rapidly growing green grass, was nothing short of miraculous, reversing tooth decay and bringing patients back from the brink of death.

  18. QUESTION:
    Do you think feeding your child junk food is a form of child abuse?
    I recently read an article which said that doctors are now finding evidence of fatty liver disease, previously thought to only affect adults, in children as young as two! I was so shocked by this and by what the article said – that this is the direct result of parents feeding their children food with too much fat and sugar and not enough fruit, vegetables and whole grains. Do parents of overweight and obese children not realize they setting up their children for all kinds of diseases and even an early death? I don’t see this as being any better than parents who hit their children – one is mental abuse, but the other is physical and both are equally harmful. There’s no excuse nowadays for parents not to know anybody and not to know what they can do to provide their children with good nutrition.
    I can’t think of any possible punitive actions against such parents and I wouldn’t even want to go there. I am not talking about occasional junk food – of course that’s all right. But so much that these kids are getting really, really sick? I don’t think it’s an overstatement to see it is abuse – you are putting your child’s life in danger – if that’s not abuse, what is?

    • ANSWER:
      our family has take away once a week, i hope thats not too bad
      but u should see the way they get an appetite for mc donalds they can eat 2 burgers chips and sometimes a soft serve too!!!!,and when i cook they leave half their meal uneaten at home, lol

  19. QUESTION:
    Expertise needed good but simple flavorful sauce for spaghetti squash. Tasty enough so will make me want more!
    I recently found out I have NASH a fatty liver disease. I have to loose some weight so the fat will come out of my liver or it will scar it. Which could lead to major Cirrhosis of the liver later in life, pretty scary huh? Well now I’m looking for stuff to fill in my void of food that I love so! I boiled a spaghetti squash today and have just been staring at it. It doesn’t look appealing at all. I suppose I could learn to like it if it had a tasty sauce on it. Is there a trick to plumping it? Maybe boil it in water or is that it!. Just any little advice or experience you’ve had with Spaghetti squash. What are some other low calorie veggies & tasty recipes I can find to tame my stomach and stay under 1500 cals a day? I LOVE TO EAT! I am lifting weights twice a week in the stronger women program. I have lost 8 lbs but am stuck and starting to backslide! Give me foods I can eat a lot of and still be legal!!! Ive checked on some Shirataki noodles, but the shipping for California is high!
    Need really need tasty encouragement please! It can be Italian, Cajun, Mexican, Indian, vegetarian, anything, just low cal and tasty. Is there another veggie that is versatile to cook with? Maybe eggplant & what do you suggest. etc.

    • ANSWER:
      Lemon Caper Spaghetti Squash

      Ingredients (use vegan versions):
      1 small spaghetti squash
      2 tablespoons extra-virgin olive oil
      1/4 cup non-hydrogenated, vegan margarine
      2 tablespoons drained capers
      1/4 cup diced zucchini (green rind mostly)
      1/4 cup dice red bell pepper
      4 tablespoons lemon juice (bottled works fine)
      4 tablespoons chopped flat-leaf parsley
      1/4 cup chopped tomatoes, canned or fresh
      salt and pepper
      Preheat oven to 400 degrees F. Cut squash in half lengthwise and scoop out the seeds. (Toss them out for the birds.) Rub the inside well with the olive oil, use more than 2 tablespoon if you need to. Put the squash cut side down on a pan (cookie or pizza, whatever you have) and cover with foil. You don’t have to make a tight seal but you don’t want it too loose. Bake the squash until the squash “flesh” (sorry to use the “f” word) is done and can be easily scrapped out with a fork. It took about 30 minutes in my oven. Scrape out the spaghetti strings and put them aside where they’ll stay warm.
      Melt the margarine in a large pan or cast iron pot (what I used) and add the zucchini, bell pepper and capers, cooking them until they’re tender. Stir in the lemon juice, parsley and season with salt and pepper. Kosher salt if you have it but don’t make it too salty! Taste sauce to see if it’s OK before mixing in the squash and tomatoes. You can pan fried floured tofu slices to serve with this and it was excellent.
      Serves: 2-3. If not vagan have broiled chicken.

      Spaghetti Squash with Moroccan Spices
      1 (3 1/2- to 4-pound) spaghetti squash
      1/2 stick (4 tablespoons) unsalted butter, cut into pieces
      2 garlic cloves, minced
      1 teaspoon ground cumin
      1/2 teaspoon ground coriander
      1/8 teaspoon cayenne
      3/4 teaspoon salt
      2 tablespoons chopped fresh cilantro PreparationPierce squash (about an inch deep) all over with a small sharp knife to prevent bursting. Cook in an 800-watt microwave oven on high power (100 percent) for 6 to 7 minutes. Turn squash over and microwave until squash feels slightly soft when pressed, 8 to 10 minutes more. Cool squash for 5 minutes.
      Meanwhile, melt butter in a small heavy saucepan over moderately high heat. Add garlic and cook, stirring, until golden, about 1 minute. Stir in spices and salt and remove from heat. Carefully halve squash lengthwise (it will give off steam) and remove and discard seeds. Working over a bowl, scrape squash flesh with a fork, loosening and separating strands as you remove it from skin. Toss with spiced butter and cilantro.
      • Alternatively, you can bake the squash in a preheated 350°F oven for 1 to 1 1/4 hours.

      Spicy Spaghetti Squash
      1 small spaghetti squash, halved and seeded
      1 tablespoon olive oil
      1/2 cup minced onion
      3 cloves garlic, minced
      2 green onions, minced
      12 ounces ground white meat turkey
      2 cups crushed tomatoes
      2 tablespoons red wine
      2 teaspoons capers
      2 teaspoons minced fresh oregano
      2 teaspoons crushed red pepper flakes
      2 tablespoons chopped fresh parsley
      Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Place each squash half cut side down on a cookie sheet and bake uncovered for about 45 to 60 minutes or until a fork goes easily into the shell. Allow to cool and scoop out the strands of squash with a large spoon and set aside. Heat the oil in a skillet over medium high heat. Add the onion, garlic and scallions and saute for 2 minutes. Add the turkey and cook for 4 minutes. Add the tomatoes and wine and bring to a boil, lower the heat and simmer for 20 minutes. Add the capers, oregano, red pepper flakes and parsley; simmer for 5 minutes. If the squash has cooled too much, reheat it in the microwave, covered for 2 to 3 minutes. Top the squash with the sauce and serve.

      nfd

  20. QUESTION:
    the doctor just told me i had a bad liver, what should i do?
    i was in the hospital for 2 days because i have “too much fattty tissue” in my liver and a large spleen from it. i don’t drink so it must be stuff that i eat. i don’t get it. i work out a few times a week and i play sports during the winter. i’ve always hated my body and have been insecure my entire life and it’s holding me back from so many things. sometimes i don’t even want to leave my house because i hate the way i look that much. i’m miserable and just want to be skinny so i won’t feel that way anymore. i just want something good in my life, i want guys to notice me when i walk down the street, i don’t want to stay in my house all day, i want to look good in a bathing suit. i stopped eating all “fatty” foods and drinking any type of soda or juice when i found out. i’ve been eating salad and smaller portions too.

    • ANSWER:
      Fatty liver is a condition caused by obesity and a high fat diet.

      Its good that you have stopped eating high fat foods.

  21. QUESTION:
    Why does the smell of greasy french fry oil bother me?
    My husband just made some french fries in the frying pan.
    Within 2 minutes my stomach felt sick, my head dizzy and my whole body felt like it was nauseous. I haven’t been nauseous all day until he started to cook.
    I tried to ignore it, but the smell continued to make me feel sick. I decided to go outside and get fresh air to get away from it.
    Does anyone know why this bothers me?
    I had the same occurrence as a child being near a french fry truck at a fair.
    I had the same symptoms. This time I decided to opt for fresh air, which stopped the nauseousness.
    Only difference as a child was, I eventually passed out in the elevator because the smell was so strong.
    I never thought the same symptoms would come back as an adult.
    I no longer have fatty liver disease (had been tested recently and I’m clear of it)
    Nor do I eat fatty foods either. Because I know how it makes me feel. I’m definitely not pregnant either.
    But I do have Irritable Bowel Syndrome.
    Thanks for any good comments.

    • ANSWER:
      it is the hot grease and if he has used the same grease
      before that will increase the odor.I have the same thing
      when I smell chicken boiling not cooking in oven or frying
      just boiling. The smell of the feathers(which r not there)
      r still there if it didn’t get washed good at the factory.That awful smell is there. The same with u. If the grease is fresh he may have
      the heat up too high and u can smell it starting to burn.

  22. QUESTION:
    A good body weight should mean less tax?
    Hi! I read a lot about BMI and mine is 21.6 which is optimal – 5’8″ and 147 lbs.

    According to http://www.ibtimes.com/articles/108770/20110204/u-s-americans-obesity-bmi-body-mass-risk-factor-disease.htm it seems that a total of 68% of American are fat or obese – which I believe is really fat correct?

    Now… thats BAD! That means we are more prone to a fatty liver which leads to liver problems which increases medical costs and has to get paid by taxpayers.

    I think they should have a law that people who are fat (ewwwww – how they let that happen I dont get) should pay MORE tax, its these people that are “clogging” up the health care system.

    Smokers have to pay more tax as in more per pack, I am in NY and its supposedly 80% is tax!!! So they are doing it to the smokers to prevent them from smoking more and making them in essence pay for higher costs related to medical problems from smoking.

    Now what about all of these lazy, gross, cheeseburger, fast food, chocolate, junk eating Americans?

    Shouldn’t THEY pay extra? Think about it, it would lessen fattness in America. For example – fast food – should have a HUGE tax just like smokes! Watch how fast one of these Tuna’s stop eating fast food. Or in the grocery store – fatty potato chips – TAXED!

    Why not? I mean look around… every 2 out of 3 people are NOT HEALTHY….

    Whats also scary is the Health Section in Yahoo answers… for every 3 “answers”, 2 are by fat people of unhealthy people – how can they comment on someone when they need to get off the computer and start losing some chub?

    What do you think? Tax for the fat?

    • ANSWER:
      yes I agree.

  23. QUESTION:
    What is a good way to force feed a cat hard food? Also for water.?
    We had to put one cat down because of fatty liver disease, and our what was once larger cat has stopped eating and drinking. She has lost a lot of weight. She had never touched soft food, and has only ever ate hard food so I want to force feed what shes used to.
    I’m currently not working so can’t really afford the vet. Eating and drinking is the only thing to help if fatty liver disease is what she has. So force feed would be necessary. Thats why they’d end up doing at the vet.
    She had lost most the weight before we put the other cat down so this was a problem before that happened.

    • ANSWER:
      Check the gums for yellowing. That would be a sign of liver disease
      You should not be feeding dry food at all especially with force feeding
      Doesn’t matter what she is used to only getting food down her especially food that won’t dehydrate her
      Try tempting with meats, chicken turkey, try tuna, yogurt, Heat up a can in the microwave for the smell
      Get a feeding syringe from a vet (2 bucks) Take meat baby food no onions to feed or a can of food. With a can, add water and puree in a blender to force feed
      What caused this? what were the symptoms before she stopped eating?

  24. QUESTION:
    ??Active Care dog food. Have you tried it? Is it good?
    I am thinking of switching my 10 yr old husky from Chicken Soup for the petlovers soul for seniors to Active care. It seems to be a very good dog food. Even though the main indgrident is not mean witch it should be. I want to switch, because Active care seems to be more for seniors and to help with joints and it has a good amount of glucosamine and chondroitin in every cup. Please tell me what you have experienced with this food. Is it good, has it helped you dog? Thank You in advanced. Im thinking of going to get it on Monday or Tuesday. i Know Active care dont have as much meat as Chick soup for the pet lovers soul Senior, so im going to give him some EVO canned food which is 95% meat. Here is all the ingredients of Active Care:

    Natural Ingredients
    Lamb Meal, Brown Rice, Ground Rice, Pearl Barley, Rice Bran, Canola Oil (Preserved with Mixed Tochopherols), Bovine Cartilage (Natural Source of Glucosamine and Chondroitin Sulfate), Salmon Meal, Natural Flavor, Flax Seed, Yucca Schidigera, Dried Aspergillus Oryzae Fermentation Product, Dried Bacillus Subtilis Fermentation Product, Potassium Chloride, Dicalcium Phosphate, Calcium Carbonate, Choline Chloride, Zinc Oxide, Zinc Amino Acid Chelate, Iron Sulfate, Vitamin A Acetate, Vitamin D3, Manganous Oxide, Vitamin E Supplement, Vitamin B12 Supplement, Copper Sulfate, Manganese Amino Acid Chelate, Copper Amino Acid Chelate, Riboflavin, Niacin, Calcium Pantothenate, Folic Acid, Pyridoxine Hydrochloride, Thiamine Mononitrate, d-Biotin, Calcium Iodate, Sodium Selenite, Cobalt Carbonate.

    Feeding Instructions Weight of Dog Amount
    3 – 10 lbs. 1/3 – 1 cup
    10 – 20 lbs. 1 – 1 1/2 cups
    20 – 50 lbs. 1 1/2 – 3 1/2 cups
    50- 100 lbs. 3 3/4 – 7 cups

    Guaranteed Analysis
    Crude Protein not less than 23.00%
    Crude Fat not less than 13.00%
    Crude Fiber not more than 4.00%
    Moisture not more than 10.00%
    Omega-6 Fatty Acids not less than 2.00%
    Omega-3 Fatty Acids not less than 0.50%
    Glucosamine not less than 1,000 mg/kg
    Glucosamine not less than 100 mg/cup
    Chondroitin Sulfate not less than 2,000 mg/kg
    Chondroitin Sulfate not less than 200 mg/cup
    Caloric Content
    Metabolizable Energy (calculated) 3,258 kcal/kg
    Metabolizable Energy (calculated) 348 kcal/cup

    Nutrient Analysis
    Vitamins Function As Fed/ Unit

    Vitamin A Eyes/ Coat / Bones / Skin 17,600 IU/KG
    Vitamin D Vigor / Bones / Teeth 1,760 IU/KG
    Vitamin E Reproduction / Fetal Growth 125.00 IU/KG
    Thiamine (B1) Nerves / Digestion 10.00 MG/KG
    Roboflavin (B2) Eyes / Skin / Enzymes 7.00 MG/KG
    Pantothenic Acid Growth / Nerves 35.00 MG/KG
    Niacin Nerves / Coat 68.00 MG/KG
    Pyridoxine Blood / Growth 15.00 MG/KG
    Folic Acid Growth / Maint / Blood 1.50 MG/KG
    Biotin Metabolism / Skin / Coat 0.15 MG/KG
    Vitamin B12 Blood 0.12 MG/KG
    Choline Liver / Kidney / Nerves 2,450 MG/KG
    Minerals Function As Fed Unit
    Calcium Bones / Teeth / Muscle 1.31 %
    Phosphorus Bones / Teeth / Muscle 0.69 %
    Potassium Body Fluids / Metabolism 0.59 %
    Sodium Regulate Body Fluids 0.30 %
    Chloride Regulate Body Fluids 0.50 %
    Magnesium Bones / Teeth / Muscles 0.10 %
    Iron Blood 150.00 MG/KG
    Copper Blood 11.00 MG/KG
    Manganese Bones / Teeth / Muscle 40.00 MG/KG
    Zinc Reproduction / Skin 250.00 MG/KG
    Iodine Thyroid 6.30 MG/KG
    Selenium Bones / Muscle 1.00 MG/KG
    Amino Acid/Fatty Acids As Fed Unit
    Arginine 1.20 %
    Lysine 1.00 %
    Methionine & Cystine 0.76 %
    Tryptophan 0.24 %
    Histidine 0.34 %
    Leucine 1.55 %
    Isoleucine 0.90 %
    Phenylalanine & Tyrosine 1.20 %
    Threonine 0.71 %
    Valine 1.20 %
    Omega-6 2.00 %
    Omega-3 0.50 %

    Here is the breeders Choice web site: http://www.breeders-choice.com/dog_p…oactivedog.htm
    I know. Thank you though. Thats what he is on. That’s why I said in the 1st sent that I was switching him from Chicksoup for the pet lovers soul senior to Active Care. Thank you though.
    Best anwser gets 10 points!
    Im just asking about Breeders Choice Active Care if anyones tried it and if its good.

    • ANSWER:
      too expensive feeding that would make the dogs picky

  25. QUESTION:
    Cat food recommendations?
    We recently lost one of our cats, she went into liver failure after a very hard fought battle with fatty liver disease and in the end she started suffering horribly so we had her humanely put to sleep to end her suffering. Unfortunately we find that the food our old vet recommended was an crap food and she was a very finicky eater, when she stopped eating her body couldn’t process anymore because of all the garbage in the food we were feeding her. We were feeding a food that did have fillers in it, again one of those vets that recommended crap food, and we thought we knew what he was talking about. When we brought her to the vet that we are staying with now she recommended to us switching foods as we have 3 other cats to worry about now. We live in a smaller town and dont have to many options for quality foods so we went out and bought Innova, because its what we could find at that particular store. They are in switch mode but we still haven’t decided if this is the food we are going to keep them on. So I thought maybe If i post the types of foods we can get around here I could get some suggestions. We plan to do a wet food with free feed dry option as the cats that are still with us are not overweight, if it becomes a problem we will limit the amount of dry available. I would love to do a raw diet for them but simply it would be a huge difficulty for us. We have a 1 year old cat, a 4 year old cat and a 14 year old cat, so it would help if what we get would be appropriate for them all, though I understand with a senior cat that maybe a bit more difficult, but he really does okay and checks out very healthy for his age.

    What we have available to us here is:
    Chicken Soup for the Cat Lover’s Soul
    Innova
    Nutro (grain fillers I believe so its a no if there are)
    TikiCat (wet food)
    Felidae

    If none of these foods are good enough I would be willing to order online, but getting them at the feed store where we get our goat supplies would be more convenient. We just want to do whats right for our cats, its hard knowing we thought we were doing right but could have been doing them so wrong.
    You know what vets reccomend. We were feeding Science Diet. They never got tuna, but were often given wet food of low quality because our old vets told us that didnt matter as much as the dry food. So I assume that had a part in it. We still arent certain if the food alone caused the problems, obviously she stopped eating for a reason. Thats why we had the new vet preform a autopsy, and checkups on all of our other animals, to rule out any environmental causes. We should get all our test results back tomorrow. We just want to do whats right for our pack now. They seem to enjoy the Innova, and even though we are in switching time we notice a lot less smelly litter boxes, and healthier looking cats. Only a few days into the switch. The one thing of course that we are checking with all our animals is depression causing not eating, they have been very sad.
    We plan on feeding mostly canned with the dry as an option if they want it. The big reason for this is our cats are not very big fans of wet food right now, we hope to change that, but we have only found one or two wet food items that they like and I am not comfortable feeding them anymore at all. We are heading back out to the feed store to get them some better brands of wet food, one can at a time to see what they like and find something they enjoy.
    catloverme123:

    I would like to know more about why you recommend this food seeing as it would require me to have to order it online, and why you think it is better than what has already been recommended and discussed. One word doesnt really help too much.

    • ANSWER:
      Innova is an excellent food, good choice. Chicken soup and Felidae are also good choices. I am sorry to hear about your cat. I am curious what you were feeding before if you don’t mind sharing? And I am also curious if you fed tuna, since the fatty buildup is often from lack of taurine and happens a lot in cats that eat tuna. The wet food diet would be idea for your cats, with a little dry thrown in. I think you are making some good decisions here, I am sorry that this is how you had to learn about food quality :( Best of luck to you and your pack!

      Ugh, and people don’t believe us when we say Science diet is bad. Their appetites will perk up as time goes on, but if they seem to be really enjoying it that is truly excellent. I am glad you made the switch, and I think you will be very happy with the results. You can also switch between the 3 brands (Chicken soup, Felidae, and Innova) to keep variety for your cats since they are all the same quality. This is a very good move you have made tho.

  26. QUESTION:
    mild elevation in liver count in bloodwork?
    Hi I just got my bloodwork done and it showed a mild elevation in my liver count. i am not sure what has caused this i do not have an appointment for 20 more days. i am sooooo scared of what is to come of this. I cant stop crying i am going to die from this.
    Several months ago i ate a lot of high fat foods and salt. I cut out ALL fatty foods and salt as I was retaining water and also getting diareah and extreme pain up under my right ribs so bad i could not walk. I never went to the doc but ccut all those things out and i feel great. I still have weird bowles sometimes. I have lost weight and water build up and am feeling way better. i had this test a routine bloodwork and these results baffeled me. what should I do am i okay what next?Also i drink alot of dark soda thank you for your help

    • ANSWER:
      Sounds like you might have Fatty Liver Disease, but I would wait until you speak with your doctor again to be sure. In the meantime, try going to a healthier lifestyle and cut back on the soda.
      If you do find you have a fatty liver, try these resources:

      http://fattyliverdietplan.com

      http://www.squidoo.com/fatty-liver-solution

      http://fattyliverdisease.blogspot.com

      Good luck!

  27. QUESTION:
    Can you Translate this Text into good french for me please?
    I think I live a healthy lifestyle as I do lots of sports and have a fairly healthy diet, I don’t always eat my five a day but don’t eat too many fatty foods. I play rugby twice a week and often play football with my friends. All my family are none smokers so I am not around smoke. I do not drink alcohol either as it causes liver damage. I usually eat cereal for breakfast, sandwiches for lunch and fish for dinner. I used to eat lots of unhealthy food and exercise little but now I eat healthier and exercise regularly. I will try to focus on eating five portions of fruit and vegetable every day.

    • ANSWER:
      Je crois avoir un mode de vie sain puisque je pratique plusieurs sports et que mon alimentation est relativement équilibrée. Je ne consomme pas toujours mes 5 portions de fruits et légumes par jour mais je ne suis pas un grand consommateur de cuisine rapide.

      Je joue au rugby deux fois par semaine et joue souvent au football avec mes amis. Tous les membres de ma famille sont non-fumeurs je ne suis donc pas exposé à la fumée secondaire. Je ne consomme pas d’alcool puisque c’est mauvais pour le foie.

      En général, je mange des céréales au déjeûner, des sandwichs pour dîner et du poisson au souper.

      Auparavant, je consommais beaucoup de mets mauvais pour la santé et faisais peu d’exercice mais maintenant, je m’alimente sainement et fais beaucoup d’activité physique. J’essaierai donc de manger les cinq portions de fruits et légumes recommandés chaque jour

  28. QUESTION:
    Which of these dog foods are better?
    Which of these sets of ingredients are better?

    1.
    Deboned Turkey, Deboned Chicken, Turkey Meal, Chicken Meal, Potatoes, Dried Ground Potato, Tomato Pomace, Natural Chicken Flavor, Canola Oil, Chicken Liver, Salmon Oil, Flaxseed, Carrots, Sweet Potatoes, Kale, Broccoli, Spinach, Parsley, Apples, Blueberries, Vitamins & Minerals, Chicory Root Extract, Yucca Schidigera Extract, Glucosamine Hydrochloride, Chondroitin Sulfate, Dried Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus Fermentation Products, Rosemary Extract.

    2.
    Deboned Duck, Chicken Meal, Turkey Meal, Potato Starch, Peas, Chicken Fat (naturally preserved with Mixed Tocopherols and Citric Acid), Natural Chicken Flavor, Flaxseed (natural source of Omega 3 and 6 Fatty Acids), Tomato Pomace (natural source of Lycopene), Potatoes, Oatmeal, Whole Carrots, Whole Sweet Potatoes, Blueberries, Cranberries, Barley Grass, Dried Parsley, Alfalfa Meal, Dried Kelp, L-Carnitine, L-Lysine, Yucca Schidigera Extract, Turmeric, Oil of Rosemary, Salt, Potassium Chloride, Beta-Carotene, Choline Chloride, Vitamin A Supplement, Thiamine Mononitrate (Vitamin B1), Riboflavin (Vitamin B2), Niacin (Vitamin B3), d-Calcium Pantothenate (Vitamin B5), Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B6), Biotin (Vitamin B7), Folic Acid (Vitamin B9), Vitamin B12 Supplement, Calcium Ascorbate (source of Vitamin C), Vitamin D3 Supplement, Vitamin E Supplement, Iron Amino Acid Complex (source of Chelated Iron), Zinc Amino Acid Complex (source of Chelated Zinc), Manganese Amino Acid Complex (source of Chelated Manganese), Copper Amino Acid Complex (source of Chelated Copper), Calcium Iodate, Sodium Selenite, Saccharomyces cerevisiae, Lactobacillus acidophilus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecium.

    Which ingredients are not good for dogs? by not good I mean can cause sickness or other things that are really bad, fillers are acceptable and don’t cause those types of things they just don’t provide the right nutrients or a digestible protein… please don’t tell give me a list of ingredients that are acceptable when I want a list of ingredients that are an absolute no for your dog…

    THANKS!!! :)

    • ANSWER:
      Wellness Core and Blue Buffalo Wilderness are both excellent foods.
      There are no “ingredients that are an absolute no for your dog” in either brand.
      There is nothing that “can cause sickness or other things that are really bad”
      in either one.
      Deboned meat is 80% water. There is 400 times more meat in meal because the
      moisture is removed.
      Price, availability and how well your dog does with either brand may be deciding factors.

  29. QUESTION:
    Type 2 diabetes – anyone leading what they consider a normal life?
    Here’s my tale and my life bears no relationship to the active life I used to have. I live in England uk.
    I am male, 53 yrs old and have been diagnosed as type 2 diabetic since my mid thirties.
    my height is 6ft and my weight is 20 stone.

    As a young man my mother provided an excellent balanced diet and I was extremely athletic and fit as a fiddle. At 18yrs I married, left home, stopped sport and indulged my sweet tooth – my weight ballooned from 11.5 stone to 15 stone at the age 30, eventually reaching 21stone by my mid 30s resulting in my subsequent diagnosis as diabetic. At that time my blood pressure was measured at 159/36 the GP said it was borderline and said possibly “white coat effect” might be responsible.

    I have never drank or smoked at all.

    My work has always been sedentary – desk bound or driving – I have owned and driven my taxi for the last 12 years.

    Originally I was given metformin tablets to be taken 3 times a day after each meal – my weight reduced slightly from circa 20 stone to 18 stone over the first few years during which consultations were handed over to the diabetic sister at the GP practice.

    She put me on a variety of Blood pressure drugs, saying – “prevention better than cure”- I have tried various exercise regimes including gym membership, and made efforts with my diet but only getting to 17 stone as my lowest weight, but for the majority of the time I’ve fluctuated around the 19stone mark

    My diabetic controls monitored by the practice have remained reasonable – typically blood sugars between 5 and 6.5, cholesterol at 3.2, Blood pressure circa 128/72, but since inclusion of the blood pressure control medication I have continually felt washed out – if you speak to an ME sufferer the experience seems identical.

    I left it for 2 years to see if things might improve because I still ate unsuitable foods and thought that I wasn’t giving the drugs a fair chance. If anything the lethargy, dizziness, general stupor got worse with the inevitable eating of more unsuitable foods to feel better with the usual weight increase.

    During an annual consultation I relayed my thoughts to the nurse, particularly about being unable to walk or raise my head for any length of time but because my blood test results were ok I got the impression aything else is superfluous so nothing was done. A year later I spoke with another nurse about it and she said I must make another appointment and insist upon a reduction in medication. 2 weeks later the Diabetic Nurse called me in and in between searching for her holiday tickets (honestly) she took all of 30 secs to withdraw one of the drugs and within 24 hrs the improvement was fantastic.

    I can’t remember what the drug was but this episode plus another of my tablets being replaced because of newspaper revelations about it’s side effects have left me sceptical of “by the numbers treatment” ever since.

    I’ve tentatively raised the issue with the senior doctor there, who clearly irritated, replied “well, come off the drugs – but they’re keeping you alive” and another at the practice was more direct saying “why don’t you lose some weight, then we’ll see about taking you off some of the tablets”.

    I’ve included a list of what I’m taking, it’s been pretty consistent for about 10yrs.

    During my last assesment my weight had risen to over 21stone, in my opinion I know when and why I eat sugary, fatty foods and a good part of it is dealing with the dreadful effects of these tablets – is there no other way?

    Below is a list of medication.

    on wake up:
    Lercanidipine 10mg

    after breakfast:
    atenolol 50mg
    Competact 15mg/850mg onetablet
    ramopril 10mg

    After evening meal:
    Competact 15mg/850mg onetablet
    aspirin 75mg
    cod liver oil capsule 550mg (not on prescription)

    Before bed:
    simvastatin 40

    • ANSWER:
      The short answer to your main question is that, yes, it is entirely possible to have Type 2 diabetes and lead a normal life. You can even lead a fantastic life. And you can be rich and famous too. Did you know that two of the most famous Type 2 diabetics in the world are Olympic gold medallist Sir Steve Redgrave, and the Hollywood actress Halle Berry?

      Medication is supposed to improve your life. If it doesn’t, you shouldn’t be taking it. And you shouldn’t be asking for advice on this on an anonymous forum. You should discuss this with your GP. There are many different meds out there, and each has different side effects. It is a matter of balancing the effect of the medication against the side-effect.

      It could also be the case that what you are feeling is not a side-effect of the meds, but clinical depression. Depression can make people feel awful, listless, tired etc. Again, this is something you need to discuss with your GP.

      You also need to know that your medical conditions are not necessarily weight-related. There are lots of thin, active people who have hypertension or diabetes or both. Being of normal weight did not help them prevent either condition, and losing weight isn’t going to help them. You don’t know if it will help you either. Although that doesn’t need to stop you exercising/eating healthy/losing weight for other reasons. I’m just saying that losing weight is not a panacea. I can offer my own experience in this: diagnosed with hypertension at overweight BMI, told it might possibly go away if I lost weight, gained weight to obese BMI with no change in hypertension, then lost weight to normal BMI with no change in hypertension. Basically my blood pressure stayed the same whether I was normal or obese BMI. Finally, diagnosed with diabetes at normal BMI.

      A final word to your diet. I don’t know what you have been told about a diabetic diet but in truth there is no such thing. You can eat anything you want, as long as your blood sugar remains within target afterwards. That’s a big ‘if’. There are no forbidden foods, it is all about portion control, though you might find you can only tolerate a minuscule portion, e.g. not the entire slice of cake, but two teaspoons.

      A true diabetes-friendly diet is low in carbohydrate, not just sugar. ALL carbohydrate turns to sugar in the blood. But there is no reason why you need to limit fatty foods as fat as no impact on blood sugar. The killer combination is high fat high carb (which I suspect is what you are referring to, e.g. chips, cakes, doughnuts, biscuits) which will spike your blood sugar for hours and hours. But high fat low carb (e.g. bacon, avocadoes, olives, nuts) is all perfectly fine and very healthy from a blood sugar management point of view.

  30. QUESTION:
    Which yahoo rule did i break to get my answer deleted?
    There was a question about how to get over a hangover: and my reply is underneath: I guess some of people could find it insulting maybe? I just think telling someone not to drink when they want a hangover cure is a bit like if someone asks how to cure a broken leg…”don’t break it”

    Is my reply rude?

    “The answer you gave on Yahoo! Answers was reported by the Answers community:

    “HAHAHAHAHA i can’t believe how many people are saying things like “prevention is the cure”…thats a fat lot of good after the fact! Ideally- when you go to sleep put a pint of water next to you, try to drink some before you sleep but having it to hand when you wake up is always good. Alka selzter is good, but if youre looking for a drug free cure: you lose water and vitamins when you drink, so you need to replace both. 1 glass orange juice – gentle sugar boost and vit c 1 tablespoon marmite (or something with b vitamins) lots of water/gatorade…ooh or if you have those rehydration sachets for diarrhea treatment theyll help a lot something gentle to eat…chicken soup etc apparently fatty foods just strain the liver more sleep hair of the dog is supposed to be pretty bad for you – and personally i cant face alcohol when hungover!”

    • ANSWER:
      I found no issues with your answer. Therefore appeal the decision.

      The answers team said it is “okay” for one to be conversational in their answers as long as there is an attempt to answer the question asked, which you clearly did.

      I see no problem with your answer,and it is definitely not chatty.

      Appeal it is my advice.

  31. QUESTION:
    High Cholesterol score of 13.6!!!! Best ways to reduce it?
    I’ve recently had some blood tests done. My LFT’s are high (as i have a fatty liver) and my cholesterol levels are 13.6, which are apparently extremely high! I’ve been booked in to see a liver specialist as the doctor will not give me any medication to lower my cholesterol as he’s worried it might do permanent damage to my liver!

    I’ve got to do lots of exercise and change my diet. What I want to know is, what are the best foods to eat to help lower my cholesterol levels???? I don’t want to spend a fortune on big brand names like Flora proactive and benecol etc.

    I’m nearly 30 so I need to sort my diet out now, not just for my but for my wife and my 7 month old.

    Can anyone recommend a good diet or decent foods to reduce my levels?

    • ANSWER:
      You should talk to your Doctor about drawing up a diet plan together that will suit your needs
      And all I can suggest is do excercise when you can.
      I know you said you don’t want to buy Benecol but my Dad uses it as he has high Cholesterol and so far it has worked for him. Obviously you will want to do what you can for your family so even if it is a bit expensive isn’t it better in the long run?

  32. QUESTION:
    Just one more question please. Is Nutrience Derma a good dog food??? Please help…?
    BENEFITS:
    Nutrience Derma is ideal for dogs sensitive to normal food. Signs of allergies may include dry, flaky coat; red, raw ‘hot’ spots on the skin, or itching and irritation. Allergies commonly cause digestive upsets also. No matter what the symptoms, Nutrience Derma is specially formulated to help nutritionally manage allergies.

    • Lamb as the single protein source. No cereal proteins, so no gluten meal.

    • Rice as the single carbohydrate source to nutritionally aid digestive upsets.

    • As with all Nutrience formulas, no by-products to help sensitive stomachs.

    • With a carefully balanced ratio of omega 3 and omega 6 fatty acids for nutritional support of the natural healing process to help improve skin and coat.

    • Reduced-allergen formula. Free of wheat, beef, soy, dairy and gluten. Helps reduce the allergic load from the diet.

    • Free of corn for dogs with extra-sensitive stomachs.

    INGREDIENTS:
    Lamb meal, ground rice, rice bran, canola oil (preserved with mixed tocopherols and citric acid), flaxseed meal, yeast culture, liver digest, lecithin, salt, potassium chloride, calcium propionate (preservative), yeast extract, dried kelp, dried ginger, dried carob, dried fennel, dried fenugreek, dried rosemary, dried turmeric, dried cayenne, rosemary extract, yucca schidigera extract, ascorbic acid (vitamin C), iron proteinate, ferrous sulfate, zinc methionine complex, zinc oxide, sodium selenite, vitamin E supplement, vitamin B12 supplement, copper proteinate, copper sulfate, manganese proteinate, manganous oxide, folic acid, niacin, calcium pantothenate, vitamin A acetate, riboflavin, pyridoxine hydrochloride, thiamine mononitrate, biotin, menadione sodium bisulfite complex (source of vitamin K activity), calcium iodate, vitamin D3 supplement

    • ANSWER:
      You have posted your question in the WRONG section. We deal with HUMAN food here, sorry Sweetie!
      Try over in “Pets”:

      http://answers.yahoo.com/dir/;_ylt=AqNZA7AbBuHXvomFyW9fM5_py6IX;_ylv=3?link=list&sid=396545443

  33. QUESTION:
    BIOLOGY HELP PLEASE!!!?
    I apologize for the longness of this!! Never again will I inquire of Yahoo Answers for such a thing. :)

    1. Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the
    A) bladder.
    B) urethra.
    C) nephron.
    D) medulla.

    2.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?
    A) Vitamin K
    B) Vitamin C
    C) Folic acid
    D) B vitamins

    3.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?
    A) Duodenum
    B) Small intestine
    C) Intestinal villi
    D) Large intestine

    4.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?
    A) About 2 cups
    B) About 8 cups
    C) About 16 cups
    D) About 24 cups

    5.Which nutrient is your body’s main source of energy?
    A) Animal proteins
    B) Carbohydrates
    C) Saturated fats
    D) B vitamins

    6.Food moves in only one direction through the digestive system because of
    A) mechanical digestion.
    B) gastric acids and chyme.
    C) sphincters and peristalsis.
    D) enzymes and hormones.

    7.Starches are digested into simpler sugars in the
    A) small and large intestines.
    B) stomach and large intestine.
    C) mouth and small intestine.
    D) esophagus and duodenum.

    8.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called
    A) respiration.
    B) digestion.
    C) excretion.
    D) absorption.

    9.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the
    A) heart.
    B) liver.
    C) lungs.
    D) brain.

    10.Which of the following foods is a good source of lean protein?
    A) Fish
    B) Grains
    C) Potatoes
    D) Oranges

    11.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?
    A) Red blood cells
    B) Plasma proteins
    C) Free electrolytes
    D) White blood cells

    12.The main function of dialysis is to
    A) increase nephron formation.
    B) collect fluid from the body.
    C) prepare a patient for a kidney transplant.
    D) filter waste from the blood.

    13.Which of the following is the correct sequence in producing urine?
    A) Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B) Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C) Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D) Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule

    14.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?
    A) Amylase and lipase
    B) Maltase and lactase
    C) Peptidase and trypsin
    D) Sucrase and pepsin

    15.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?
    A) Cheese
    B) Potatoes
    C) Chicken
    D) Seeds

    16.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to
    A) help maintain normal childhood homeostasis.
    B) support accelerated growth and development.
    C) prevent excessive carbohydrate consumption.
    D) ensure you get enough green, leafy vegetables.

    17.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the
    A) blood.
    B) lungs.
    C) heart.
    D) liver.

    18.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to
    A) increase absorption of nutrients.
    B) speed passage of fibrous material.
    C) absorb up to a liter of water daily.
    D) protect the lining of the intestine.

    19.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?
    A) Animal fats
    B) Proteins
    C) Minerals
    D) Vitamin B12

    20.Nutrients are absorbed primarily in the
    A) Liver tissues.
    B) Small intestine.
    C) Large intestine.
    D) Stomach.

    21.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store
    A) bile.
    B) chyme.
    C) pepsin.
    D) amylase.

    22.The main purpose of digestion is to
    A) convert energy.
    B) break down food.
    C) eliminate wastes.
    D) transport nutrients.

    23.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?
    A) Vitamin B6
    B) Calcium
    C) Water
    D) Protein

    24.The large intestine absorbs about
    A) one liter of water a day.
    B) one liter of nutrients a day.
    C) two liters of water a day.
    D) two liters of nutrients a day.

    25.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?
    A) 300
    B) 400
    C) 500
    D) 600

    • ANSWER:
      1.B 2.B 3.A 4.C 5.A 6.A 7.B 8.B 9.A 10.B 11.D 12.A 13.A 14.D 15.D 16.A 17.D 18.C 19.D 20.D 21.B 22.A 23.A 24.B 25.C

  34. QUESTION:
    Best way too lose weight for me?
    I don’t need no one telling me i am overweight, i’m 17 and i happen too weight just under 17 stone. I’m about 5ft 10. I really need too diet. I would like too think i’m fairly active. I play football as a goalkeeper a few days a week and i tend too walk alot. My diet isn’t really chocolate ands crisps. I rarely eat junk food. It consists of sandwiches, toast, and cereal mostly. Other then that there is a wide range of food i eat. Chilli, chicken, rice, veggies etc. I really need too lose weight, because i suffer from IBS, fatty liver disease and asthma, and for someone my age, it’s not really a good way too start adulthood. I just want too have a good diet plan for me. Foods too eat and not too eat? Exercises etc? Thanks. :)

    • ANSWER:
      Unfortunately there are no easy ways to permanently lose weight and most people who lose weight regain it all.

      A vegetarian or vegan diet for the rest of your life might perhaps be a good option as very few vegetarians or vegans are overweight.

      If you want a life changing permanent weight loss you need to follow a maintenance diet for the rest of your life after you reach your target weight with one of the many diets you can choose from.

      You can see further details in a web search for “how to lose weight and keep it off”.

  35. QUESTION:
    I’m making a dog and cat nutrition info e mail. Is this good?
    Hi I work at a local Pet Smart and I’ve been secretly helping people with pet nutrition. My manager wants them to just buy, buy, buy, but I’ve had enough and I’m helping other make informed decisions. Here is the Email that I send them, it’s LONG and a holistic vet helped provide the information. Feel free to just browse and skim it:

    Hello, this is Evie from Pet Smart. Thank you so much for giving me your email so that I could forward some pet nutrition information to you!

    I have decided to include a lot of information, so please save this E mail for later reference.

    First, let’s look at pet food label basics.

    I. THE LABEL

    A. Information required on the label includes quantity, ingredients, guaranteed analysis, feeding directions, and the name and address of the manufacturer or distributor. Even the size of display panels and fonts are tightly regulated.

    B. Food Name. There are very significant differences between “Chicken Cat Food” (95% chicken), “Chicken Platter for Cats” (25% chicken), “Cat Food with Chicken” (3% chicken), and “Chicken Flavored Cat Food” (no chicken).

    1.The “95 Percent Rule.” If the label says “Salmon Cat Food” or “Chicken for Dogs,” 95% of the product must comprise the named ingredient (salmon or chicken, in these examples), not counting water for processing. A product label “Beef and Liver for Dogs” must contain a total of 95 percent beef plus liver; there must be more beef than liver, since beef is listed first. This rule only applies to animal products. A label saying “Chicken and Green Bean Dog Food” must still contain 95 percent chicken.
    2.The 25 Percent Or “Dinner” Rule. This rule means that the ingredients used in the product name must comprise at least 25% of the product (excluding water for processing) and must include a qualifying descriptor like “bites,” “stew,” “casserole,” “chunks,” “entree,” “nuggets,” “formula” or “platter.” “Chicken Formula for Dogs” could actually contain more of other ingredients than chicken, so it is essential to check the ingredient list.
    3.The 3 Percent Or “With” Rule. This allows manufacturers to label a product with combinations of ingredients, such as “Tuna, Turkey and Giblets Cat Food” or as “with” an ingredient (“Cat Food with Salmon” or “Dog Food with Lamb”) if the product contains 3% of each named ingredient, excluding water for processing.
    4.The “Flavor” Rule. Adding further confusion, manufacturers can label products as “Turkey Flavor Cat Food,” but not include any turkey other than a “sufficiently detectable” amount. The bottom line is: always read the ingredient list. While it doesn’t tell you exactly what is in the food, it does provide valuable information that will allow you to compare foods and choose the best ones for your cat. I never buy anything with the word “flavor” unless “natural” is listed before it.
    5.Order of Ingredients. By law, ingredients must be listed in descending order by weight. Water is generally the heaviest ingredient. Fresh (not rendered) animal ingredients, such as meat and by-products, contain about 65-70% water. The ingredient list tells you what items, and relatively how much of each item, is in the food. The main ingredients are usually the first four or five items listed, but after processing, only a small amount of quality meats and fresh ingredients may remain.
    C. The Guaranteed Analysis lists four categories of ingredients: crude protein (minimum), crude fat (minimum), crude fiber (maximum), moisture (maximum)
    1.Many foods also list essential fatty acids, glucosamine, and other nutrients separately, although they are not required. “Ash” is what is left of the food after it is literally burned away, and is composed mostly of minerals.
    2.How good are these measurements as an estimate of the quality of the food? One study found that “the declaration of crude protein is not sufficient information to judge the protein quality of dog foods.”
    D. AAFCO Statement (Nutritional Adequacy). The label must state what the product is adequate for general purposes, such as “complete and balanced” or whether it is more limited. Foods made for kittens must meet different standards than foods for adult cats. The language of this statement is strictly regulated. Foods that are do not meet the standards for daily use must specify “intended for intermittent or supplemental feeding only.” Quite a few “natural” foods, especially frozen and/or raw diets, do not meet the standards and should be labeled with this wording.

    II. COMPARING PET FOODS

    A. Dry Matter vs. As Fed. Just looking at the labels, you’d think that a bag of
    dry food containing 30% protein has more protein than a can of food containing 10% protein. But canned food actually has much more protein. The difference is the moisture. To compare foods accurately, you have to subtract the water. This allows you to compare directly, on a “dry matter basis.”

    1.Dry weight is calculated by subtracting the moisture content from 100 percent. To calculate each ingredient’s percentage, simply divide the listed percentage of the ingredient by the dry weight percentage. Dry food typically contains about 10% water, while canned food contains about 78% water.
    2.Example: A canned food contains 8% protein and 78% water. Dry matter content is 100% – 78% = 22%. Now divide the ingredient by dry matter: 8% / 22% = 36% protein.
    B. Estimating Carbohydrates. You can get a rough estimate of the carbohydrate content simply by subtracting protein, fat and moisture from 100%. For cats, shoot for a carb content of 10% or less.
    a. Meat meal
    b. Meat and bone meal (mammals)
    c. By-product meal (poultry)
    d. Plant-based meals such as corn meal or soybean meal are not rendered.

    D. Rendering has a bad name, but it is a necessary industry that “recycles” the 50% of every livestock animal not used for human consumption.
    1.”4D” animals are those that are dead, dying, diseased, or disabled prior to reaching the slaughterhouse. They may be condemned for human consumption in whole or in part. Other rendered items are by-products, parts and items that are unwanted or unsuitable for human use—such as out-of-date supermarket meats, cut-away cancerous tissue, and fetal tissue. They are commonly found in pet food under names like “meat and bone meal.”
    2.Quality of rendered ingredients varies greatly. A few rendering facilities are closely associated with slaughterhouses, which are in turn connected with feedlots or poultry farms. These “captive” rendering plants are more likely to produce good quality, relatively pure meals. Such meals are typically designated with the name of the source animal, such as “chicken meal.”
    3.Despite rumors to the contrary, just because something goes into the rendering plant does not mean it ends up in pet food. There are many other uses for rendered products including livestock feed, fertilizer, industrial use, cosmetics, and many more. So, while roadkill and euthanized pets are commonly rendered, it is—while not impossible or even illegal—unlikely that they will be used for pet food.
    2. How to Pick the Best and Safest Foods
    •Avoid by-products (including by-product meals, meat-and-bone-meal, and similar terms). An occasional can of by-product-based wet food is okay, but not as a steady diet.
    •No “animal” products such as “animal digest” or “animal fat.”
    •No corn or wheat products and no “gluten” products.
    •Look for a named meat or meal (“lamb” or “chicken meal,” for example, instead of the generic term “meat”) as the primary protein source. Be aware that many products will list meat as the first ingredient, but the next few ingredients are the real protein source: corn gluten meal, by-product meal, meat-and-bone-meal, or other cheap substitutes for real meat protein.
    •Avoid wheat, soy, or corn products of any type. They can be contaminated with pesticides, molds, and other toxins. Corn and soy are commonly genetically modified.
    •Avoid generic or store brands. These may be repackaged rejects from the big manufacturers, and generally contain cheaper—and consequently poorer quality—ingredients.
    •Don’t shop for pet food at the grocery store, or even at your veterinarian’s office. You’ll find the best quality foods at specialty pet stores, health food stores, and many feed stores.
    •Unless specifically recommended by your veterinarian, avoid “light,” “senior,” “special formula,” or “hairball formula” and similar foods. These products may contain acidifying agents, excessive fiber, or inadequate fats that can result in skin, coat and other problems.
    •No chemical preservatives (BHA, BHT, propyl gallate, ethoxyquin). Look for dry foods preserved with Vitamins C and E instead of chemical preservatives. While synthetic preservatives may still be pres
    present, the amounts will be less.
    •In general, select brands promoted to be “natural” or “organic.” These terms have legal definitions. While such foods are not perfect, they may be better than most. Watch out for foods with terms like “Nature” or “Organic” in the brand name that don’t contain natural or organic ingredients.
    •The term “human grade” has no legal meaning. However, since by-products and feed grade grains are clearly not human grade, foods using “human grade” ingredients may be better than most.
    •Foods made by smaller, independent companies are often superior to mass-marketed brands, but it is still essential to read the label and assess the ingredients.
    •Check the expiration date to ensure freshness.
    •Store dry pet food in a sealed non-porous container (a large popcorn tin is ideal) in a cool, dry place. Remove leftover canned food from the can and refrigerated in a glass or ceramic container.

    • ANSWER:
      I don’t know how you are getting these people’s email addresses, but I would NOT do this if I were you. One of these customers may turn you in and you will be out of a job. I understand that you are trying to educate and help people, but what they feed their pet is really none of your business. You have no idea what their incomes are and what they can afford. If they wanted to learn about foods, they can Google this themselves. I think you better stick to doing your job and not stick you nose in someone elses business. I’m NOT trying to be rude…..I’m trying to help you keep your job. Besides that, YOU are not a public forum and some people may call this an invasion of privacy. This is MY opinion.

  36. QUESTION:
    Can my dog take omega 3 & omega 6 fatty Acids ?
    My 3 yr old Lab has been diagnosed has having an allergie / skin condition of some kind. He has 2 x strong hold flea treatment every 4 weeks and he is wormed regularly. The vet said that is a good start but he must have an allergie because this treatment doesn’t clear up his itchy / sore / scabby / dry skin which he licks and chews like mad. The vet prescribed anti inflamatorys ans antibiotics to stop the itching and see if it would clear up. The itching has stopped and the sores are healing slowly, he is looking more comfortable. However the vet has advised he has shots every month for 1 yr and play it by ear to see if it clears completely or if it will be a life long thing. I have been told that omega 3 & omega 6 fatty acids along with cod liver oil will also help Diesel as the fatty acids help whatever makes him itch aqnd the cod liver oil will apparently bring back his glossy coat. Has anyone has similar problems or can advise on this problem ?????? will omega & cod liver help any ? I have already changed his food to one which has no rubbish in it, no E numbers, no dairy, wheat or gluten in it which I hope will help also. Any info or suggestions ????????????

    • ANSWER:
      You want to have the proper ratio between omega 3s and 6s. Most dog foods are high in omega 6s and low in omega 3s. Check to see what the percentage of fat is in your dog’s food. Unless it is low in fat (under 12% maybe?) then you don’t need to add the 6s. Omega 3s are fragile compounds, so even if your food claims to have it, they start breaking down when you open the bag. If you buy fish oil in bulk, you will always see it in an opaque bottle to protect it from light, and it must be refrigerated after opening. Be careful with the cod liver oil. I believe it has a lot of vitamin A and you can overdose on that.

      I supplement with fish oil capsules, and sometimes give a can of sardines packed in water. I’d probably start with two or three capsules per day. That is a good level for general nutrition. Given at high doses, fish oil acts as an anti-inflammatory. My 70lb boy with a bad hip gets six capsules with breakfast and six with dinner. I would not recommend this unless a lower dose does not help.

      Are the shots your vet is giving a steroid by any chance? If so I would do everything possible to get him off the steroids. Used long term they can have serious side effects.

  37. QUESTION:
    i need some help with my biology please help me?
    1. How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?
    A. About 2 cups
    B. About 8 cups
    C. About 16 cups
    D. About 24 cups

    2. Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?
    A. Animal fats
    B. Proteins
    C. Minerals
    D. Vitamin B12

    3. Which of the following foods is a good source of carbohydrates?
    A. Cheese
    B. Potatoes
    C. Chicken
    D. Seeds

    4. Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to
    A. help maintain normal childhood homeostasis.
    B. support accelerated growth and development.
    C. prevent excessive carbohydrate consumption.
    D. ensure you get enough green, leafy vegetables.

    5. The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?
    A. 300
    B. 400
    C. 500
    D. 600

    6. A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store
    A. bile.
    B. chyme.
    C. pepsin.
    D. amylase.

    7. The main purpose of digestion is to
    A. convert energy.
    B. break down food.
    C. eliminate wastes.
    D. transport nutrients.

    8. Starches are digested into simpler sugars in the
    A. small and large intestines.
    B. stomach and large intestine.
    C. mouth and small intestine.
    D. esophagus and duodenum.

    9. Food moves in only one direction through the digestive system because of
    A. mechanical digestion.
    B. gastric acids and chyme.
    C. sphincters and peristalsis.
    D. enzymes and hormones.

    10. Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?
    A. Amylase and lipase
    B. Maltase and lactase
    C. Peptidase and trypsin
    D. Sucrase and pepsin

    11. Nutrients are absorbed primarily in the
    A. Liver tissues.
    B. Small intestine.
    C. Large intestine.
    D. Stomach.

    12. The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called
    A. respiration.
    B. digestion.
    C. excretion.
    D. absorption.

    13. The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to
    A. increase absorption of nutrients.
    B. speed passage of fibrous material.
    C. absorb up to a liter of water daily.
    D. protect the lining of the intestine.

    14. Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the
    A. heart.
    B. liver.
    C. lungs.
    D. brain.

    15. Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?
    A. Duodenum
    B. Small intestine
    C. Intestinal villi
    D. Large intestine

    16. The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the
    A. blood.
    B. lungs.
    C. heart.
    D. liver.

    17. Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the
    A. bladder.
    B. urethra.
    C. nephron.
    D. medulla.

    18. Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?
    A. Red blood cells
    B. Plasma proteins
    C. Free electrolytes
    D. White blood cells

    19. Which of the following is the correct sequence in producing urine?
    A. Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B. Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C. Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D. Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule

    20. The main function of dialysis is to
    A. increase nephron formation.
    B. collect fluid from the body.
    C. prepare a patient for a kidney transplant.
    D. filter waste from the blood.

    21. The large intestine absorbs about
    A. one liter of water a day.
    B. one liter of nutrients a day.
    C. two liters of water a day.
    D. two liters of nutrients a day.

    22. Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?
    A. Vitamin B6
    B. Calcium
    C. Water
    D. Protein

    23. Which of the following foods is a good source of lean protein?
    A. Fish
    B. Grains
    C. Potatoes
    D. Oranges

    24. Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?
    A. Vitamin K
    B. Vitamin C
    C. Folic acid
    D. B vitamins

    25. Which nutrient is your body’s main source of energy?
    A. Animal proteins
    B. Carbohydrates
    C. Saturated fats
    D. B vitamins

    • ANSWER:
      1.B
      2.B
      3.B
      4.B
      5.C
      6.A
      7.B
      8.C
      9.C
      10.C
      11.B
      12.D
      13.A
      14.B
      15.D
      16.B
      17.A
      18.C
      19.B
      20.D
      21.A
      22.C
      23.A
      24.B
      25.B

  38. QUESTION:
    please help me? biology?
    1.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?

    A.About 2 cups
    B.About 8 cups
    C.About 16 cups
    D.About 24 cups
    2.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?

    A.Animal fats
    B.Proteins
    C.Minerals
    D.Vitamin B12
    3.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?

    A.Cheese
    B.Potatoes
    C.Chicken
    D.Seeds
    4.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to

    A.help maintain normal childhood homeostasis.
    B.support accelerated growth and development.
    C.prevent excessive carbohydrate consumption.
    D.ensure you get enough green, leafy vegetables.
    5.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?

    A.300
    B.400
    C.500
    D.600
    6.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store

    A.bile.
    B.chyme.
    C.pepsin.
    D.amylase.
    7.The main purpose of digestion is to

    A.convert energy.
    B.break down food.
    C.eliminate wastes.
    D.transport nutrients.
    8.Starches are digested into simpler sugars in the

    A.small and large intestines.
    B.stomach and large intestine.
    C.mouth and small intestine.
    D.esophagus and duodenum.
    9.Food moves in only one direction through the digestive system because of

    A.mechanical digestion.
    B.gastric acids and chyme.
    C.sphincters and peristalsis.
    D.enzymes and hormones.
    10.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?

    A.Amylase and lipase
    B.Maltase and lactase
    C.Peptidase and trypsin
    D.Sucrase and pepsin
    11.Nutrients are absorbed primarily in the

    A.Liver tissues.
    B.Small intestine.
    C.Large intestine.
    D.Stomach.
    12.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called

    A.respiration.
    B.digestion.
    C.excretion.
    D.absorption.
    13.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to

    A.increase absorption of nutrients.
    B.speed passage of fibrous material.
    C.absorb up to a liter of water daily.
    D.protect the lining of the intestine.
    14.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the

    A.heart.
    B.liver.
    C.lungs.
    D.brain.
    15.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?

    A.Duodenum
    B.Small intestine
    C.Intestinal villi
    D.Large intestine
    16.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the

    A.blood.
    B.lungs.
    C.heart.
    D.liver.
    17.Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the

    A.bladder.
    B.urethra.
    C.nephron.
    D.medulla.
    18.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?

    A.Red blood cells
    B.Plasma proteins
    C.Free electrolytes
    D.White blood cells
    19.Which of the following is the correct sequence in producing urine?

    A.Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B.Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C.Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D.Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule
    20.The main function of dialysis is to

    A.increase nephron formation.
    B.collect fluid from the body.
    C.prepare a patient for a kidney transplant.
    D.filter waste from the blood.
    21.The large intestine absorbs about

    A.one liter of water a day.
    B.one liter of nutrients a day.
    C.two liters of water a day.
    D.two liters of nutrients a day.
    22.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?

    A.Vitamin B6
    B.Calcium
    C.Water
    D.Protein
    23.Which of the following foods is a good source of lean protein?

    A.Fish
    B.Grains
    C.Potatoes
    D.Oranges
    24.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?

    A.Vitamin K
    B.Vitamin C
    C.Folic acid
    D.B vitamins
    25.Which nutrient is your body’s main source of energy?

    A.Animal proteins
    B.Carbohydrates
    C.Saturated fats
    D.B vitamins

    • ANSWER:
      1.B
      2.B
      3.B
      4.B
      5.C
      6.A
      7.B
      8.C
      9.C
      10.C
      11.B
      12.D
      13.A
      14.B
      15.D
      16.B
      17.A
      18.C
      19.B
      20.D
      21.A
      22.C
      23.A
      24.B
      25.B

  39. QUESTION:
    Please help on bio?!?! 10 points!!!?
    1.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?

    A.About 2 cups
    B.About 8 cups
    C.About 16 cups
    D.About 24 cups
    2.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?

    A.Animal fats
    B.Proteins
    C.Minerals
    D.Vitamin B12
    3.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?

    A.Cheese
    B.Potatoes
    C.Chicken
    D.Seeds
    4.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to

    A.help maintain normal childhood homeostasis.
    B.support accelerated growth and development.
    C.prevent excessive carbohydrate consumption.
    D.ensure you get enough green, leafy vegetables.
    5.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?

    A.300
    B.400
    C.500
    D.600
    6.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store

    A.bile.
    B.chyme.
    C.pepsin.
    D.amylase.
    7.The main purpose of digestion is to

    A.convert energy.
    B.break down food.
    C.eliminate wastes.
    D.transport nutrients.
    8.Starches are digested into simpler sugars in the

    A.small and large intestines.
    B.stomach and large intestine.
    C.mouth and small intestine.
    D.esophagus and duodenum.
    9.Food moves in only one direction through the digestive system because of

    A.mechanical digestion.
    B.gastric acids and chyme.
    C.sphincters and peristalsis.
    D.enzymes and hormones.
    10.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?

    A.Amylase and lipase
    B.Maltase and lactase
    C.Peptidase and trypsin
    D.Sucrase and pepsin
    11.Nutrients are absorbed primarily in the

    A.Liver tissues.
    B.Small intestine.
    C.Large intestine.
    D.Stomach.
    12.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called

    A.respiration.
    B.digestion.
    C.excretion.
    D.absorption.
    13.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to

    A.increase absorption of nutrients.
    B.speed passage of fibrous material.
    C.absorb up to a liter of water daily.
    D.protect the lining of the intestine.
    14.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the

    A.heart.
    B.liver.
    C.lungs.
    D.brain.
    15.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?

    A.Duodenum
    B.Small intestine
    C.Intestinal villi
    D.Large intestine
    16.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the

    A.blood.
    B.lungs.
    C.heart.
    D.liver.
    17.Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the

    A.bladder.
    B.urethra.
    C.nephron.
    D.medulla.
    18.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?

    A.Red blood cells
    B.Plasma proteins
    C.Free electrolytes
    D.White blood cells
    19.Which of the following is the correct sequence in producing urine?

    A.Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B.Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C.Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D.Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule
    20.The main function of dialysis is to

    A.increase nephron formation.
    B.collect fluid from the body.
    C.prepare a patient for a kidney transplant.
    D.filter waste from the blood.
    21.The large intestine absorbs about

    A.one liter of water a day.
    B.one liter of nutrients a day.
    C.two liters of water a day.
    D.two liters of nutrients a day.
    22.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?

    A.Vitamin B6
    B.Calcium
    C.Water
    D.Protein
    23.Which of the following foods is a good source of lean protein?

    A.Fish
    B.Grains
    C.Potatoes
    D.Oranges
    24.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?

    A.Vitamin K
    B.Vitamin C
    C.Folic acid
    D.B vitamins
    25.Which nutrient is your body’s main source of energy?

    A.Animal proteins
    B.Carbohydrates
    C.Saturated fats
    D.B vitamins

    • ANSWER:
      seriously?
      do your own work and pay attention in class.

  40. QUESTION:
    biology help please. need any help i can get?
    1.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?

    A.About 2 cups
    B.About 8 cups
    C.About 16 cups
    D.About 24 cups
    2.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?

    A.Animal fats
    B.Proteins
    C.Minerals
    D.Vitamin B12
    3.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?

    A.Cheese
    B.Potatoes
    C.Chicken
    D.Seeds
    4.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to

    A.help maintain normal childhood homeostasis.
    B.support accelerated growth and development.
    C.prevent excessive carbohydrate consumption.
    D.ensure you get enough green, leafy vegetables.
    5.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?

    A.300
    B.400
    C.500
    D.600
    6.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store

    A.bile.
    B.chyme.
    C.pepsin.
    D.amylase.
    7.The main purpose of digestion is to

    A.convert energy.
    B.break down food.
    C.eliminate wastes.
    D.transport nutrients.
    8.Starches are digested into simpler sugars in the

    A.small and large intestines.
    B.stomach and large intestine.
    C.mouth and small intestine.
    D.esophagus and duodenum.
    9.Food moves in only one direction through the digestive system because of

    A.mechanical digestion.
    B.gastric acids and chyme.
    C.sphincters and peristalsis.
    D.enzymes and hormones.
    10.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?

    A.Amylase and lipase
    B.Maltase and lactase
    C.Peptidase and trypsin
    D.Sucrase and pepsin
    11.Nutrients are absorbed primarily in the

    A.Liver tissues.
    B.Small intestine.
    C.Large intestine.
    D.Stomach.
    12.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called

    A.respiration.
    B.digestion.
    C.excretion.
    D.absorption.
    13.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to

    A.increase absorption of nutrients.
    B.speed passage of fibrous material.
    C.absorb up to a liter of water daily.
    D.protect the lining of the intestine.
    14.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the

    A.heart.
    B.liver.
    C.lungs.
    D.brain.
    15.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?

    A.Duodenum
    B.Small intestine
    C.Intestinal villi
    D.Large intestine
    16.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the

    A.blood.
    B.lungs.
    C.heart.
    D.liver.
    17.Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the

    A.bladder.
    B.urethra.
    C.nephron.
    D.medulla.
    18.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?

    A.Red blood cells
    B.Plasma proteins
    C.Free electrolytes
    D.White blood cells
    19.Which of the following is the correct sequence in producing urine?

    A.Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B.Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C.Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D.Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule
    20.The main function of dialysis is to

    A.increase nephron formation.
    B.collect fluid from the body.
    C.prepare a patient for a kidney transplant.
    D.filter waste from the blood.
    21.The large intestine absorbs about

    A.one liter of water a day.
    B.one liter of nutrients a day.
    C.two liters of water a day.
    D.two liters of nutrients a day.
    22.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?

    A.Vitamin B6
    B.Calcium
    C.Water
    D.Protein
    23.Which of the following foods is a good source of lean protein?

    A.Fish
    B.Grains
    C.Potatoes
    D.Oranges
    24.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?

    A.Vitamin K
    B.Vitamin C
    C.Folic acid
    D.B vitamins
    25.Which nutrient is your body’s main source of energy?

    A.Animal proteins
    B.Carbohydrates
    C.Saturated fats
    D.B vitamins

    • ANSWER:
      1.B
      2.B
      3.B
      4.B
      5.C
      6.A
      7.B
      8.C
      9.C
      10.C
      11.B
      12.D
      13.A
      14.B
      15.D
      16.B
      17.A
      18.C
      19.B
      20.D
      21.A
      22.C
      23.A
      24.B
      25.B

  41. QUESTION:
    I’m 17 and I have high cholesterol.?
    I’ve recently gotten a blood test, and the results came back saying that I have high cholesterol. Starting at about 5 years ago, my parents got sick (my mom has fatty liver disease) so my mom basically stopped cooking anything good for us to eat. Since then, my mom always cooks really, really healthy unappetizing foods, like boiled lettuce or something; we’re asian btw. So because I couldn’t be satisfied with the food at home, I would always eat out, which is probably the reason why I have high cholesterol now.. Can someone tell me how to lower it? And also some tasty low cholesterol recipes would be highly appreciated :)

    • ANSWER:
      Incorporating grapefruit in your diet is a good way to reduce your high cholesterol. Medical professionals recommend taking 2 doses of fish oil twice a day and regular exercise. If these natural methods do not work, you might need to take lipid-lowering medications (ask your physician if this is appropriate for you) to lower your cholesterol.

  42. QUESTION:
    i want to lose weight?
    i dont have alot of resources. i was told by weight watchers(which is a good thing by the way) that weight loss occurs through either diet change or calorie reduction.
    they have a point system, which i find hard to follow since calories = energy and i definitely need a little more that i naturally carry anyway. they also have a list of foods that you can lose weight on, and eat pretty much as much as you want…….ie steak, with no ketchup etc. will you really lose weight going this route(eating from weight watchers list of foods you can eat unlimited?
    i am 5’8 i weigh somewhere between 210-215. thats obese. i’m ok with how i look; however, my dr says since i gained it so fast, i have fatty liver and ned to drop weight immediately. i was at 249, when he put me on phentermine. this is a stimulant, and although i have had problems with these in the past(like i like em alot) i cant take these. i took phenytermione like he sggested, and God and my body are telling me we are not going to do that anymore. So plan B. what is it?
    thank you so much for any simple tips and recipes.

    • ANSWER:
      your weight can really have an impact on your health. the liver is responsible for a lot (!) of important functions in the body. without it you wouldn’t live.

      i suggest that you familiarize yourself with calories, how many there are in a meal that you eat etc. aim for about 5 meals a day with 2.5 to 3 hours in between. this way you won’t starve. drinking water makes you feel fuller and it seems to decrease cravings.

      as you become more aware of calories you will start choosing food that are more natural, meaning fruits, veggies, fish, grilled chicken. stay away form unnecessary fats like butter, or too much oil.

      this is what i usually have a day:
      1.meal: oatmeal with soymilk, coffee with milk
      2.meal: joghurt and apple
      3.meal: protein bar, or soup, or salad with 2 eggs, or cottage cheese or sushi
      4.meal: cereals, or nuts
      5.meal: any meal that’s about 300 calories
      6.meal: big bowl of cut up fruits and veggies

      Each meal has about 150 to 300 calories approximately. yup, sometimes i have some wine later in the evening. start decreasing your calorie intake slowly that makes the transition easier. also, watch out for cholesterol. you don’t wanna get clogged up arteries and shorten your time with your loved ones if you know what i mean….good luck!!!

  43. QUESTION:
    Any idea of what this condition can be?
    My mom has a fatty liver already. She has had it for a while now. About a month ago, she had some tightening feeling in her stomach and her doctor said it was her stomach bunching up or pancreas. They haven’t figured that out yet though but she recently had a blood test done to check for pancreatitis and an ulcer. It hasn’t come back yet though.

    Her symptoms this past month have been burning in chest, pain radiating in her chest, down her arm, major belching after each chest pain stops (eating and not eating and while walking.) It gets worse when walking regularly or with certain foods/drinks.

    So she went to the E.R. when it wasn’t that bad because she thought it was the heart. She stayed overnight at the hospital while the doctors kept checking her blood all night every few or so hours to see if it was a heart condition. It wasn’t and they said she had good labs. She was sent home the next day with “gas.”

    She still continued to get it and she still had to stop while walking because she was in so much pain. She ended up crying in pain and I had to call ambulance for her. Then when she got in the hospital she said her pain during that time was a nine out of ten. The doctors diagnosed her with “esophageal spasms.”

    She still continues to get chest pain when doing anything even with minor exertion and small snacks. She just rests and has soup, pudding, jello, etc. < Light stuff to eat. She was given three medications 1) Prilosec in the morning, 2) Maalox after every meal, 3) Zantac at night

    • ANSWER:
      You mentioned that your mother has a fatty liver.

      Fat inside the liver doesn’t cause a problem at first.
      However, if the fat continues to build up inside the
      liver, it can cause damage to the liver cells.
      When the cells of the liver become damaged, then
      the immune system of the body will respond to this
      and cause inflammation to develop in the liver…
      which causes the liver to enlarge in size.
      This is then known as Steatohepatitis.
      Your mother should be seeing either a
      gastroenterologist or hepatologist for this.

      http://yourtotalhealth.ivillage.com/fatty-liver.html

      http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_liver

      http://www.gastro.com/Gastro/liverdisease/fatty_liver.aspx

      http://www.medicinenet.com/fatty_liver/article.htm

      Also, the spleen may enlarge, which is located
      on the other side.

      She may be having a biliary problem…if a gallstone
      has moved into the bile ducts, if a growth has develop
      in the ducts, if there is malformation of the ducts or
      an infection or narrowing of the ducts. This can cause
      alot of pain. The pain can be constant or come and go.
      This pain is more to the right, front area, under the
      rib cage and can move up the back toward the
      shoulder area.

      Pancreatitis, the main pain is usually in the center of
      the abdomen near the stomach area.

      You did not mention if they did an ERCP procedure on her
      or not. This is where they use a scope with a light and
      camera on the end. They numb the throat, ask her to
      swallow the scope and then sedate her. They move
      the scope down the esophagus, through the stomach,
      to the first part of the intestines (known as the duodenum)
      and over to the where the bile ducts come down to
      meet the intestines there. They can shoot dye up
      into the bile and pancreas ducts and check them for
      stones, obstructions, etc. This scope has tiny instruments
      that can be inserted through it to remove the obstruction,
      widen the ducts, and check all ducts.

      http://www.gihealth.com/html/education/ercp.html

      They can see exactly what is going on with her
      digestive system this way.

      If she is having difficulty swallowing or the food is
      not moving into the stomach…it may be a condition
      known as Achalasia.

      http://www.medicinenet.com/achalasia/article.htm

      I believe she should consider getting a second opinion
      on this since she is not out of pain.

      I hope this information is of some help to you.
      Best wishes

  44. QUESTION:
    My mom’s condition, can anybody guess?
    My mom has a fatty liver already. She has had it for a while now. About a month ago, she had some tightening feeling in her stomach and her doctor said it was her stomach bunching up or pancreas. They haven’t figured that out yet though but she recently had a blood test done to check for pancreatitis and an ulcer. It hasn’t come back yet though.

    Her symptoms this past month have been burning in chest, pain radiating in her chest, down her arm, major belching after each chest pain stops (eating and not eating and while walking.) It gets worse when walking regularly or with certain foods/drinks.

    So she went to the E.R. when it wasn’t that bad because she thought it was the heart. She stayed overnight at the hospital while the doctors kept checking her blood all night every few or so hours to see if it was a heart condition. It wasn’t and they said she had good labs. She was sent home the next day with “gas.”

    She still continued to get it and she still had to stop while walking because she was in so much pain. She ended up crying in pain and I had to call ambulance for her. Then when she got in the hospital she said her pain during that time was a nine out of ten. The doctors diagnosed her with “esophageal spasms.”

    She still continues to get chest pain when doing anything even with minor exertion and small snacks. She just rests and has soup, pudding, jello, etc. < Light stuff to eat. She was given three medications 1) Prilosec in the morning, 2) Maalox after every meal, 3) Zantac at night

    What is this??? Can anyone give an answer?

    • ANSWER:
      I don’t think anybody would be able to tell you correctly, what’s wrong with your Mom. This is yahoo answers, dude. Every time I ask a question like this, the answerers get me so paranoid, I think I have a terminal illness that is incurable, but as it turns out, it’s nothing “serious”. Now I’m not saying that what your Mom has isn’t serious, I’m just sayin’ most of these people that answer don’t know jacksh*t, so don’t really rely on their answers? O_o

  45. QUESTION:
    What could she have? Plz help?
    My mom has a fatty liver already. She has had it for a while now. About a month ago, she had some tightening feeling in her stomach and her doctor said it was her stomach bunching up or pancreas. They haven’t figured that out yet though but she recently had a blood test done to check for pancreatitis and an ulcer. It hasn’t come back yet though.

    Her symptoms this past month have been burning in chest, pain radiating in her chest, down her arm, major belching after each chest pain stops (eating and not eating and while walking.) It gets worse when walking regularly or with certain foods/drinks.

    So she went to the E.R. when it wasn’t that bad because she thought it was the heart. She stayed overnight at the hospital while the doctors kept checking her blood all night every few or so hours to see if it was a heart condition. It wasn’t and they said she had good labs. She was sent home the next day with “gas.”

    She still continued to get it and she still had to stop while walking because she was in so much pain. She ended up crying in pain and I had to call ambulance for her. Then when she got in the hospital she said her pain during that time was a nine out of ten. The doctors diagnosed her with “esophageal spasms.”

    She still continues to get chest pain when doing anything even with minor exertion and small snacks. She just rests and has soup, pudding, jello, etc. < Light stuff to eat. She was given three medications 1) Prilosec in the morning, 2) Maalox after every meal, 3) Zantac at night

    • ANSWER:
      It cold be caused by gluten or dairy. I don’t know, but try cutting those out. Doctors don’t have good tests for it.

  46. QUESTION:
    Anyone heard of WelChol? Are meds absolutely necessary for cholesterol?
    My health is excellent, but…my cholesterol is high. It has been high all of my life. The HDL is 60, but the LDL is 191. Triclycerides are 166.
    My diet is good and I am NOT overweight. I do not eat fatty foods or foods high is cholesterol. I walk almost daily, except when the weather doesn’t allow. I do not smoke, and I do not have high blood pressure.
    Doctors have been trying to prescribe me a statin for over 30 years. I have refused. The side effects and long-term liver damage proven from statins have kept me away. I did try to take a statin once, and on the 4th day I was too nauseous to continue.
    I don’t take any medications, except a small dose of Levoxyl for a slightly underactive thryoid. (before I did that, my cholesterol jumped to over 300, which is why I agreed to take the thyroid med about 5 years ago)
    Now the doctor is trying to convince me to take WelChol. It is not a statin, but blocks bile and inhibits cholesterol from being made. Side effects don’t look quite as horrific as a statin, but it can cause bowel blockages and worse.
    Oh and yes, I have tried red yeast rice (got serious leg cramps after 4 months), but I do continue to take ‘cholesterol support’ vitamin w/ gugulipids, policosonol, garlic, niacin, etc. etc. None of these things have lowered the LDL, but they have helped with the HDL.
    I would prefer to take NO medication. However, the doctors are scaring me with the idea of a stroke or heart attack.( My carotid artery test came out fine.) As I am getting older, I am worrying more about this one problem area of my health. Ideas please?

    • ANSWER:
      I don’t understand why you have such an aversion to medication. Sometimes they simply fix what isn’t working right on its own, say for example, your thyroid (and good choice to go with the medicine on that one). Nobody ever really wants to take meds. It’s just a necessity at times. So you avoided long term liver damage you may never have gotten, but you left yourself vulnerable to a stroke. Do you think that will improve the quality of your life? I’m sorry, but that just doesn’t make sense to me. I do not know the effects of WelChol, but as with ALL medications, if it causes a side effect that is serious enough, then that condition, too, can be dealt with. You want a totally natural life? Well, OK, but that means that bodily organs and functions wear out. You can suffer with that or take a simple medication. I had a patient once who absolutely refused to take any of her needed medications. She had to be told point blank that if she refused, she would die. She refused and she died. She chose to live a short life instead of a long one. It was her choice, but in my estimation, not a very smart one. Her family suffered as well. Now you can do as you please, but there are significant checks and balances in place to make sure the medications we use help us, and that any associated risks from using them are minimal compared to the benefits. If you were to become constipated on WelChol, there are simple remedies for that: more fluid in your diet and more exercise–both good for you on many levels. There is a way to lower cholesterol without medication, but you need to plan to live your life in the bathroom. Increase the fiber in your diet until you live in diarrhea constantly. There’s a quality of life for you. Your body is not doing what it should regarding cholesterol. It needs help. Since it cannot correct itself, if you don’t do it, you probably will have a stroke…and then, when you can no longer speak or lift your arms or open your mouth, docs will insert a feeding tube into your stomach and prescribe a statin for you. By then, you might not live long enough to get that liver damage, and that’s only on the extremely slight chance you were ever going to get it. Good luck with that.

  47. QUESTION:
    Blood test says I’m allergic to egg whites but not yolks and wheat. Never had a reaction. Can it be true?
    After feeling out of shape and down, I went to see a naturopath/nutritionist to guide me on my quest for better health. She immediately put me on a liver cleanse that consisted only of fruits, veggies, organic chicken, and organic turkey. No sugar, no caffeine, no carbonated drinks, and no fatty foods. I’ve had stomach problems from eating fatty, processed foods in large quantities. I admit the drive thru was my best friend. Since the cleanse, I’ve started feeling much better having eliminated the processed foods and sugars. When I began my cleanse, she drew blood and sent it in for allergy testing. The test came back and the IGE indicated I’m allergic to egg whites, but not yolks, and wheat. I’ve eaten these foods all my life with no reaction. In my youth, I was healthy and did not experience the stomach issues BUT I am lactose intolerant. She has me scared that I will never be able to eat eggs (they are in pasta and baked goods) or wheat products again. I just don’t get it. Can someone explain?

    • ANSWER:

  48. QUESTION:
    !!!HEALTH QUESTIONS. Pleaseee Help!(:?
    Okay so i need help on my health test & i need to pass it ! Pleasee help me outt(: Thanks

    1. What should you be looking for in the first 3 ingredients to avoid spiking up your blood sugar?
    a.sugar
    b.anything ending in -ose
    c.molasses or any type of syrup
    d.all of the above

    2. People’s food choices are NOT affected by
    a.cultural and ethnic background.
    b.convenience.
    c.hunger.
    d.family and friends.

    3.Complex carbohydrates are found in
    a.fruit.
    b.milk.
    c.sugarcane.
    d.whole grains

    4. Complete proteins are found in:
    a.fish
    b.beans
    c.chicken
    d.both a and c

    5. LDLs :
    a.tend to build up in the arteries.
    b.carry excess blood cholesterol back to the liver.
    c.are a complex carbohydrate.
    d.are a food sweetener.

    6. Animal fats and tropical oils are

    a.usually liquid at room temperature.
    b.thought to be more healthful than vegetable oils.
    c.higher in unsaturated fatty acids.
    d.higher in saturated fatty acids.

    7. What are the ABCs of good health?
    a.Aim for good food, Build a good plate at the buffet, Choose Exercise
    b.Aim for Fitness, Build a good house, Choose Sensibly
    c.Aim for fitness, Build a healthy base, Choose sensibly
    d.Aim for protein, Build a great body, Choose vegetables

    8. The Nutrition Facts panel on food labels includes information on
    a.the number of calories per serving.
    b.the price per unit.
    c.the expiration date.
    d.the cooking process used.

    • ANSWER:
      1. d (syrups contain sugar and -ose means sugar too (e.g sucrose is table sugar)
      2. a
      3. d
      4. d
      5. a (LDLs carry cholesterol from the liver to arteries)
      6. d (i think)
      7. c
      8. a

  49. QUESTION:
    How much wet food should I feed my cat(s) daily?
    So at the moment I am feeding my 3 cats 1/3 can of wet food in the mornings between the three of them, and leave out dry food for them to snack on all day. One is over a year old, and the other two are 11 almost 12 months old. Unfortunately they are a bit overweight so I would love to put them on a feeding schedule where they could lose some weight. They are all around 10-12Ibs. I am also putting them on a ALL wet diet, as soon as they finish their big bag of dry food. I am actually scared of the wet diet because I have no idea how much I should be feeding them. I don’t want to feed them too much and have them gain or feed them too little and have them lose weight too fast and get fatty liver. I am quite confused. On the bigger can of cat food it says to feed 1/2 can, so 1 1/2 cans between the three of them throughout the day. Does this sound right or?

    As for the wet food brands, I know by the ingredients which brands are healthy and which ones are crap. I am on a budget so I was planning on alternating between a variety of brands… so healthy and crappy ones. This is the best I can do unfortunately. They love Friskies which is bad for them, and I try to get them to eat Wellness but it doesn’t taste as good as Friskies to them, I am also going to feed Merrick, and Before Grains 100% meats.

    Also, how often should I feed them? I was thinking 3 times a day?
    Also, they are indoor cats, spayed/neutered so they are far less active than your average outdoor cat.

    • ANSWER:
      Avoid Friskies. Anything with grains, byproduct or “meal” in the ingredients list. Mixing two may result in one getting ignored, as happened with me (they ignore Wellness and just go for the Sanabelle).
      I feed my cats one third of a tin twice a day each and add some boiled chicken.
      Good for you to go wet, dry food promotes dehydration that just leads to renal problems in a few years. ANd they don’t need it for cleaning teeth, old wive’s tail.

  50. QUESTION:
    i need help with my pennfoster work?
    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      Please do not solicit answers on Y!A, as this is considered cheating.
      If you need help, please contact the school.

      Penn Foster