Healthy Diet For Fatty Liver

The choice between a low fat and low carb diet has been a battle of epic proportions among health conscious individuals for decades. The medical profession has been advocating low fat for cardiovascular health in the belief that fat is bad and excessive carbs promote health. Low carb has been popular since the late Dr. Robert Atkins made a diet of bacon, cheese and meat popular in the 1970′s. Which dietary lifestyle reduces your risk for disease and assists with weight management goals?

Low Carb vs. Low Fat Diet for Weight Loss?

When weight loss is your only goal, do you choose a low fat or low carbohydrate diet? A study published in the Annals of Internal Medicine concludes that it really makes no difference. The study followed 300 obese participants split between the two dietary patterns and found that both groups lost about 7% of their body weight or roughly 15 pounds over the course of two years. The primary source of calories didn’t count with regard to the final weight loss result. The important element is to determine which diet is better for your health.

Low Fat Diet Promotes Heart Disease

The low fat diet which is regularly touted by medical professionals and pharmaceutical manufacturers is dangerous to your health and is the driving force behind the rampant rise in heart disease. By substituting high carbohydrate foods which are low fat or no fat, dieters set the stage for wild swings in blood sugar and metabolic dysfunction. This ultimately leads to diabetes and heart disease as insulin becomes resistant to continually high blood sugar and the inner lining of the arteries are damaged by high blood pressure, oxidized LDL cholesterol and hormonal imbalance.

Choosing the Right Low Carb Diet for Health: Atkins?

There are primarily two different types of low carbohydrate diet. The first is the Atkins menu plan which initially limits fruits, vegetables and most carbohydrates in favor of a diet full of meat, cheese and processed foods which have been manufactured to reduce sugar and available carbs.

By limiting carbs this diet promotes rapid weight loss initially, but many people report difficulty remaining on the diet and find that weight loss stalls after losing 20 to 25 pounds. Additionally, many people include processed meats with the Atkins program which are known to increase cancer risk due the high level of preservative nitrites.

Best Diet for Weight Loss and Health: Naturally Fresh Vegetables and Greens

The second type of low carb diet centers on fresh vegetables and leafy greens, nuts, seeds, lean meats and monounsaturated fats. Research confirms that eating a low carb diet that eliminates all sugar and processed carbs is not only best for weight loss, but also promotes overall health. A low carb lifestyle prevents excess sugar from remaining in the blood after each meal and reduces levels of dangerous triglycerides that convert to fat reserves.

The low fat vs. low carb debate will likely continue as people try to make the right choice for their health and weight loss goals. Both have been shown effective in promoting weight loss, but evidence abounds that the low fat approach is dangerous to health and should be avoided. Low carb alternatives are the best strategy but the Atkins approach may not promote health, depending on how it is followed. A diet filled with fresh vegetables in their natural form is best for optimal health and weight loss success.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    What is the best diet for a “fatty” liver?
    I have multiple lipomas (benign fatty bumps) that I understand are due to a “sluggish” liver. What diet will help get and keep my liver healthy?

    • ANSWER:
      The best (and easiest and cheapest!) thing you can do is to eat a diet of at least 75% raw foods. (Fruits, vegetables, nuts, seeds, fresh juices, lots of filtered water.)

      Keep the colon clean to facilitate toxin elimination from the liver: Eating plenty of raw fibrous vegetables, like carrots, celery and cauliflower, will sweep out your colon nicely.

      Foods high in Vitamin K (leafy greens, alfalfa sprouts) are especially beneficial.

      Eat plenty of raw almonds, Brazil nuts, coconut, walnuts, cashews, sunflower seeds, or pumpkin seeds. These contain arginine, an amino acid which helps to detoxify ammonia, a by-product of protein digestion.

      Best of luck.

  2. QUESTION:
    Fatty liver a big threat?
    hey people im just 21 yrs old..just i was about to join a company and so i planned to have an ultrasound to ensure myself that i dont have any problem with the internal organs…once i had the ultrasound done i got the impression as fatty liver…Im 7 kgs overweight…It was a shock to me and i asked the doctor & he said that fatty liver has no symptoms…so any1 who is over wight or underweight please try to maintain a healthy diet and normal weight…thats the only way to reverse a fatty liver…this is a wake up call for evryone who are obese and underweight including me..improve ur physical activities & please quit drinking or smoking if u want ur liver to live long..
    thanks for reading…

    • ANSWER:
      Do you know if fatty liver causes elevated absolute lymphs and elevated liver enzymes?

  3. QUESTION:
    I am having an enlarged liver, is that dangerous for my life?
    I have been diagnosed with an enlarged, fatty liver problem, is that dangerous? Could it lead to cirrhosis’s, and is there any medications to get the liver back to its normal size? I am moderately obese also, so if I reduce my weight more, could my fatty liver come back to its normal size? I also have a large abdomen, so if I lessened my abdomen size, could that also help? A couple of doctors have told me that usually all obese people will have enlarged, fatty liver problems, and that there is no medications for that, except to avoid alcohol. I also have changed my diet to eat lesser than before, and also avoid junk, oily and sugary foods most of the time. Could this type of diet change also help to solve this problem? I have heard that by following a healthy diet, the liver can get shrunk to its normal size, and become regenerated once again.

    • ANSWER:
      Please have Homoeopathic medicine CARDUAS M.——-30 potency & Q potency of SBL or any reputed make 30 ml pack each. Now take 30 potency medicine 1 drop in half cup water thrice daily till the cure of problem. Have Q potency medicine 10 drops in 5ml coconut oil mix it well & massage this oil to the right side lowest rib area twice daily. I hope that your liver will be in normal shape with in 15-20 days.
      Have dry FIGS 100 gm from market & chew 4 Figs at bed time in such a manner that there seeds are completely crushed then swallow them & drink warm water.It will also help to improve mal function of the liver.

  4. QUESTION:
    how to be healthy (not being on diet)?
    i am not over weight actually quite the opposite. i am completely flat (my stomach). and i dont have a lot of fat. i don’t usually exercise or eat healthy. but i do not eat take away . im quite a weak girl (not good at sport and im weaker than all my friends)quite rare to be the weakest because i go to an all girls school. but i want to be healthy because all my life ive eaten badly and ive never stopped. and ive tried to stop but i just cant. my parents are like that except they are healthy and good at sports and they have a healthy diet. the reason why i want to change is because want longer lasting nails (like my friends and mom). my nails break easily and have white bits. i get tired easily and my skin is dehydrated. and im slow and weak. doctors have been amazed that im not obese. my health history hasn’t been great either.i ve had a fatty liver which is only for highly obese people my doctor told me. i have no idea when to start or where.
    for all of those answers sorry but i explained wrong. i dont want to lose weight if i do then i will be under weight im 90 pounds and 5 feet 5 inches. i just want eat healthily but i dont know what to do about it.

    • ANSWER:
      That is absolutely not true than only obese people have a fatty liver. That is so untrue. There are many skinny people running around with fatty livers. Also people that abuse alcohol also get fatty livers and they can be like skeletons.

      Sounds like you need to eat more and better including protein which helps build muscle. Drink more to keep your body hydrated well. It would also be good for you to work out at a gym to build yourself up some and gain some strength. You are the only one that can change your lifestyle. Either you do it or not. If you want to remain weak, tired, and unhealthy, keep doing what you are doing now. People change all the time and you can too. Start with your “I can’t do it attitude.” If you can’t get rid of that, then it’s pretty hopeless anything will change.

  5. QUESTION:
    I eat a healthy diet 1200 cal’s per day do 45 Min’s cardiovascular and ten mins weight training.?
    i weigh 16 stone and have been at the gym now for 7 weeks and not lost an oz! I have a fatty liver and cronic fatigue. My energy is up a lot but no weight loss means I am getting disheartened. Please advise as I need help. I am trying so hard! I use the tread mill rowing machine bike and weights. I also have arthritus and that is very improved. thankyou for reading this.

    • ANSWER:
      don’t be discouraged. Sometimes you are losing weight but the scales don’t show it yet. Your body is probably adjusting to everything you are doing. Have you noticed your clothes are a bit loose? That could be an indication of the weight loss.

      One thing that would help you see a drop on the scales is to do a one day fast of water and lemon juice. This would also help your liver.

      You are seeing the benefits of what you’re doing – don’t stop.

      if you have any other questions let me know,
      Billie77

  6. QUESTION:
    is it healthy ENOUGH to eat this as a part of a healthy diet?
    ok so i DONT need to lose weight. im good. but i try to eat healthy. but my parents don’t care about health, and eat fatty stuff all the time. they are overweight. i don’t eat what they eat, except for dinner, cuz i have too. but today, my dad decided to make lunch. does this sound fatty, or healthy enough to eat? ok its a sandwich. baguette, the french roll for the bread. chicken thighs, various vegetables, homemade mayonnaise. i think its oil, vinegar, and egg for the mayonnaise. that’s it. and chicken liver pate. i don’t think that’s how u spell it, but o well. does this sound healthy at all? the chicken thighs are lean. and i HAVE to eat it.

    • ANSWER:

  7. QUESTION:
    Is there any way to prevent liver disease other then not drinking alcohol?
    if a person chooses to drink alcohol are there any methods to prevent or reduce liver damage like taking milk thistle or other liver herbs and drinking water, exercise and healthy diet? My sister is a heavy drinker she is 24 and has been drinking ever since she was 19. She does not understand the consequnences of heavy drinking so she says she is not going to stop and will carry on partying through life I mean if she’s not going to stop I am sure I can’t force her to and neither can nobody else but she is young and naive and just living for todays and not tommorows satisfaction not thinking of the consequeneces of drinking too much, fatty liver, cirrhosis and all those liver dieases caused by high alcohol consumption. She says she will deal with it when it happens. Her doctor told her that she should only have one drink a day since this is the maximum that is considered safe for a woman but she ignores all advice and just does what she wants. I mean if she is not going to stop drinking are there at least some vitamins or supplements that can reduce her isk of getting liver disease from drinking? someone recommened please.
    P.S. I have told my sister that since she can’t stop drinking she might be alcoholic and advised her to at least give AA a try she refuses. I don’t know what else can be done. She says she is planning to drink and wont stop for nobody not even her 4 year old son.
    She also thinks liver disease is not caused by just alcohol alone. She thinks a person must have hepatitis c with alcohol abuse combined to get liver disease.

    • ANSWER:
      This question is about yourself, not your sister so why start lying about it now.

      As for liver disease, nothing can stop liver disease.

  8. QUESTION:
    I have been recently denied insurance coverage due to elevated alkaline phosphastase in my liver, why?
    I was just denied insurance coverage due to an elevated level of alkaline phosphatase in my liver. I am on medication for high cholesterol (Zocor 40 mg daily). I have been on Zocor 6 years. I take a liver lipid panel blood test every three months and have not been told there is any liver damage. As advised by my doctor I have lost 50 pounds and I am maintaining my desired weight of 175 pounds. I lost the weight and maintain my weight by a healthy diet eating little red meat or fatty foods (no junk foods,limited carbs). When I inquired on the internet it mentioned biliary tract disease. During an ultrasound test 2 years ago it was discovered I have small gallstones. I was given no indication pro or con to have them removed. I have noticed on the Internet the gallbladder is associated with an obstruction in the biliary tract. I have an enlarged liver. I do not drink. My paternal grandmother had an enlarged liver and spleen and died from pancreatic cancer at 83. I am a 53 year old male.

    • ANSWER:
      Your Alkaline Phospatase could be raised due to gall stones – it’s one of the enzymes used to diagnose it. Liver damage from drugs such as Zocor tends to raise the transaminases (ALT,AST) – but not always. You should ask about the GGT enzyme, it is also sensitive to gall stone obstruction, and bilirubin, both total and conjugated. The results of all these tests should give you an idea of what’s going on with your liver.
      Gall stones can be made of cholesterol (among other things), so lowering and keeping your cholesterol low is a good start. Gall stones can be treated ultrasonically, breaking them up, but most often they are removed surgically, along with the gall bladder. People survive quite well without a gall bladder, with some healthy dietary changes. Another ultrasound seems on the cards, as your gall stones may still be there.

      I’m not sure why your liver would be enlarged, but ask about post hepatic obstruction, where there may be back pressure, making the liver swell.

      Dying at 83 from pancreatic cancer does not suggest an hereditary predisposition (although of course it doesn’t entirely exclude it).

      General advice only, your doctor can advise you better, after all, he or she sees you in person, but I hope this gives you a few more questions you can ask.

      Good health to you.

  9. QUESTION:
    Is it too late for me to get back to a healthy lifestyle/be physically fit?
    I’m 20 years old and I’m overweight but I don’t smoke or drink alcohol.My height is only 5’4 ft and I weigh about 105kg. I always get deprived of sleep since I’m totally busy with schoolwork like projects and other stuff since I’m already in my 3rd college year. I manage to get about 4-6 hours of sleep(sometimes only 2) a day since I’m really busy not only with school but also because of our family business as well and I usually get to sleep around 2am(sometimes 1am if I’m lucky) in the morning, and I try to sleep if I have free time during the day to make up for it. I also discovered that I had high-blood pressure and also a fatty liver when I got AH1N1 virus last year and I know 20 is an very young age to have high-blood pressure and me and my family also has a history with asthma. I really want to workout but because of my random schedule in school and here at home I usually don’t have time to set a proper sched on what time I should work out/exercise doing the day and when I do have time I’m usually already tired or my laziness gets the best of me. Because of this I just walk from home to my shool in order to make up for it but I highly doubt it’s enough. Is it too late for me to change? I really want to change my lifestyle, I want to be healthy and I’m determined to make a fixed schedule for me to exercise(around 2hrs daily), get enough sleep at night and I’m also willing to change my diet just be healthy. I don’t want to die young and there’s still a lot of things I want to do with life, a lot of things I want to try out.. Is it still possible for me to change?

    • ANSWER:
      Since you’re not smoking or drinking, it’s definitely not too late to change. That’s not to say you have plenty of time since you’re already suffering from hypertension and are quite a bit overweight for your height.

      I understand perfectly the problem with both the random schedule and letting “laziness” allow you to blow off doing a workout. I often have to force myself to do a workout and am usually happy I did so afterward.

      I’m in definite agreement with another responder that you’re going to want to become more organized in order to achieve your objective of getting healthier.

      Here’s some info I hope will help:

      Losing weight is a function of calories in and calories out. There’s very little mystery to it. It used to be thought that a pound of body weight (or 2.2kg) was equal to 3500 calories but recent research suggests that’s not a hard and fast rule. Consider it a rule of thumb. Do a web search and you’ll be able to determine your approximate basal metabolic rate (the number of calories you burn each day just by being alive and breathing). I’d guess that your BMR is probably in the 1500 calorie range. So, if you consume less than 1500 calories per day, over time, you’re likely to lose weight. However, if you were to starve yourself (equivalent to consuming anything less than about 600 calories/day), your metabolism is likely to slow down and the differential between calories consumed and calories burned is likely to narrow significantly.

      You can increase the number of calories you burn with vigorous exercise. Brisk walking, jogging, running, aerobic exercise, bike riding, time on an elliptical trainer, etc. is likely to burn about 10 calories per minute. Using the 3500 calorie benchmark, to burn enough calories to lose 1 pound (2.2kg), you’d need to do about 350 minutes of exercise (or about 6 hours). So about an hour a day of vigorous exercise will help you increase your calories expended to lose about a pound a week (assuming you consume fewer or the same number of calories as your BMR).

      Several things will help to increase your metabolism along with the vigorous exercise – eating many small meals over the course of a day (6 or so) keeps your digestive track engaged so it’s working harder to work through the food you’re consuming. The more times you eat, the more calories get burned trying to digest the food. Be sure to eat soon after getting up each day so your metabolism gets going.

      Adding weight training to your exercise regimen to help build lean muscle tissue will help to increase your metabolism. Muscle maintenance burns more calories per day than the body uses to maintain the other tissues in your body. Drinking about 1 ounce of water per pound of body weight per day will help your body flush the “ashes” of what it’s burning through your increased exercise.

      Stick to lean proteins (egg whites, turkey or chicken breast, fish, etc.), whole grains, fruits and vegetables, and avoid most fats. Your body needs some fat in order to metabolize and digest the rest of the food you’re eating. You can get that amount of fat from the chicken or turkey breast and/or fish. Limited amounts of olive oils, very limited amounts of almonds also can provide the little bit of fat that your body needs. Limit alcoholic beverages and other sugars as they have little to no nutritional value and will increase your calorie count significantly.

      Attempt to limit calorie intake to about 1200 per day while doing your at least 1 hour of vigorous exercise. Assuming you don’t overconsume on relatively higher calorie foods, you can have virtually unlimited fruits and vegetables – they’re so low in calories and high in bulk, it’s likely you won’t be hungry. Try to avoid processed foods.

      Good luck!

  10. QUESTION:
    How likley am I to develop cirrhosis?
    I have had some discomfort in my upper right area of stomach for a little over a year and half. The doctor just told me its probably due to my fatty liver. I am 21 weigh 259lbs and am 6’0. I drink alot and have a mediocore diet. If I start becoming healthy now. what are my chances of still developing cirrhosis?
    Im pretty freaked out

    • ANSWER:
      Heroes marked for death do NOT develop cirrhosis of the liver, and if they do they just heal by themselves hehehehehe!!!!

      I couldn’t resist after seeing your avatar!

      Seriously now, the best is to stop drinking. But it’s also the hardest to do. I am sorry if I sound crazy, but if you feel something common with the men and women in Heroes, then my advise is, do some research on line on autism and especially Asperger’s Syndrome. You might find that what makes you drink, the unhealthy lifestyle and uch of your depressions, the feeling of being different, the anxiety attacks, the feeling of social isolation and that others seem to have a normal life while you don’t… might be part of your having autism. I know cause I have Asperger’s Syndrome myself. Autism has many faces not just the mute autistic kids that wave their hands in the air.

      Do some research on line on Aspergers and high functioning autism and you might find some more “heroes” like you out there. Good luck.

  11. QUESTION:
    Is it true that a vegan diet is the healthiest possible diet you can follow?
    I did hear this statement from a vegan, so I am doubting its reliability. But I’ve always wondered how they’ve manage to get sufficient levels of things such as calcium, which is plentiful in dairy products, but not much else, and I’ve never been any good with swallowing pills, which this vegan friend of mine does on a daily basis as she gets her calcium from calcium tablets. You see, I’m currently investigating different diets for their health benefits. There is a reason for this: People in my family have a tendency to develop liver issues in later life, and so I’m wondering if a change in diet can help me to avoid this? My father, for example, had liver issues that means he can no longer eat ‘fatty’ foods such as cheese and full-fat milk, which I note are both off-limits in the vegan diet?

    So I guess my question is this: Is it true that a vegan diet (and one that is balanced, not just chips and baked beans) really is one of the healthiest diets you can follow? Or can you suggest me another diet that you think would be better?
    I currently follow a vegetarian diet. No meat, poultry or fish.
    A vegan diet excludes all consumption of animal products. No dairy, meat etc.

    • ANSWER:
      personally and studying arrhythmia and other physical organism conditions, I’d say yes for sure.

      If you ONLY looked at one thing- fibre- you can 100% day that animal protien has none at all.
      It is impossible to digest and get fibre from cheese meat dairy etc.
      If you ONLY looked at another thing- cholesterol, then it is ONLY animal produce that us humans get sick by eating. We do make our own cholesterol. We have never needed more of it. This fact alone makes dairy and meat a kind of dumb argument that cannot be won- we simply are not supposed to eat this stuff and be OK- this is why our bodies are made with DNA to utilise all the foods we get from around us- plants nuts seeds, fruits veg, and make all our nuritents.

      Without even trying hard, we make out own cholesterol, with only a simple veg and fruit diet.
      There is NO organism in nature that eats from the nature sources around it, in the way it is designed to do, that will get sick from those things- plant do not eat blood one day and then get sick. They take in water and minerals from the water and soil- that is it.
      No wild animal eats chips and differentl food than is naturally avail, and gets sick from it. They eat what their biological stucture needs and is designed for.

      For example- a meat eating animal has a very short intestine with no nooks and twists. It is designed to absorb fat and salt from its’ diet namely, meat, blood and so on.

      A plant eating animal has a long twisting intestine, which has been designed for absorbing water, nutirients from plant food- vitamins, minerals, and fresh things that give the organism ( the body) all the nutrients it needs.

      Guess what. Humans have long twisted intestings, we absorb vitamins, minerals through the lining, but meat eating animals onyl absorb salt and fat through thier intestine.

      We have flat teeth like a horse or chimpanzee.

      Our bodies have been designed to absorb and digest vegetable matter. We need that roughage and fibre. We cannot digest non fibre foods.
      The vegetable matter that we eat is NOT meant to simply sweep the meat along- that is not an argument. That would be like saying we need to keep fit in order to undo the damage of eating junk food.
      Bad math.

      We get ALL the nutrients that our bodies need from real sources.

      BE honesy , when is the last time you ate fava beans, sunflower kernals, fermented seaweed, sprouted grains, milk from coconuts, fruit juices from the source, without HFCS or adding sugar, barley, fresh grown almonds, cranberries of a shrub, pure water , dark green leaves and freshly growing herbs, mushrooms, seeds from the fruit and veg you eat?

      Probably never, but why? It is noones fauly they don’t eat actual FOOD, but themselves.
      Exactly what you say- not just a diet of chips and beans- this is a terrible diet and the whole reason anyone, let alone a vegan might neds vitamin pills.

      People are really really lazy with thier diet, and they DON’T eat 90% of the foods they should- nuts and seeds re a HUGE source- they are the protein the calcium, the fibre that people need.

      ANd also I don’t believe any human being should be drinking breast milk from cows. That makes literally no sense. Not even a grown cow woudl do that.
      You’talking about health, no personal taste.
      Why anyone actually thinks cow breat milk is good- and my god it is in everything- soup, cereal, stews, frozen meals etc, – is totally weird to me.

      If people actually ate the food they are MADE to eat, then nobody would even think twice about saying vegans are weird. They’d all be way too fit and healthy to think about it.

      Dairy is a weird odd thing. It has no fibre, and no animal in the wild will eat it cooked, NO animal eats the milk from a grown animal excpet the babaies of that breed.

      NO animal eats cooked eggs, cooked protein in any form. Except us odd sick humans.

  12. QUESTION:
    Hi does anyone use a crazy plate for weight loss?
    I have a Crazy Plate Machine to help with my metabolism and weight loss……I have a job losing weight as I have a fatty liver due to precribed med damaging it….I go swimming every day and have a healthy diet…I got one of these plates but not a lot of info about ! I use it three times a day for 10 mins …..anyone else using one or used one please let me know where I can get any info…

    Thankyou

    Dawn

    • ANSWER:
      no sorry never heard of it … i am more into out doors activities hate the machines. but sometimes you got to do wht you have to do. cheers!

  13. QUESTION:
    - Quaker Parrot/Parakeets – Healthy – Unhealthy Food ?
    I’m planning on getting a Quaker soon, and I know a lot about them, especially about their being susceptible to fatty liver disease.
    But I can’t find any food for them? I can find large parrot food for such birds the size of cockatoos and macaws, or really small budgie, or cockatiel food. Nothing like small parrots, and I don’t know what to feed the bird.

    I HATE artificial colors and flavors. I know pellets are a must, but what brand, what size? I know some other type of food should be there too, like my friend who feeds her cockatiels pellets and Kaytee Forti-Diet, or even Tropimix. But what do I feed my Quaker? How much pellets and how much of seeds and fruit and veggies and everything?

    Can someone please help me out here? I would be most appreciative.

    • ANSWER:
      The cockatiel size is normally fine for a Quaker. Roudybush, Lafebers, and Zupreem all have good pelleted diets. I personally use the Zupreem Avian Entrees- Garden Goodness variety in the small bird size. It’s plain non-colored pellets with some peas, apple and peppers in it as well. My birds love it, every bird can be different and it will depend on which type you prefer to buy.

      http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=2754174

      Quakers are prone to fatty liver disease so seeds should be a very, very little part of the diet. Mine get seeds as a treat only, not as part of their everyday diet.

  14. QUESTION:
    If one has Bilirubin levels at 1.3 does this mean that there is no way of decreasing it?
    I am a 33 year old male and I just found out that I have a bilirubin increase level of 1.3. My Doctor mentioned something about my liver enzymes being normal but with the increase of the Bilirubin at 1.3 it might affect my gall bladder if I do not change my diet immediately. Her suggestion to me was that I need to get on a healthy diet regimen followed by lots of exercise. I promise to do that now! However, I cannot help but read information regarding this on the internet, and to be honest, it’s freaking me out! I will honestly admit that the reason for this happening to me is due to heavy alcohol consumption over the years followed by a very fatty diet and lack of activity.

    I am not yellow in color or show signs of Jaundice in any way. But, based on my explanation can anyone tell me if exercise and correction of diet will decrease my levels back to normal or is my Doctor just not trying to freak me out? She wants to see me in 6 months.

    Do I fall in a category of liver damage with no hope or can do I still have a second chance? Someone please answer this question.

    Thank you in advance!

    • ANSWER:
      Bilirubin is a substance that is made from our
      dead red blood cells. It is also known as a
      pigment because of its greenish/yellowish
      color that will color other things.
      The liver takes this bilirubin and converts
      it into a soluble form to become part of the
      bile. The bile flows from the inside of the
      liver, through tube like structures (ducts)
      to the gallbladder (located under the liver)
      to be stored and concentrated.
      When we eat and the food leaves the stomach,
      it goes to the first part of the intestines, known
      as the duodenum. Hormones then signal
      the gallbladder to contract and the bile/bilirubin
      is released into the common bile duct. It flows
      to the intestines to help emulsify the fats we
      eat so they can be digested and absorbed.
      Bilirubin levels can go higher in the blood…and
      if it reaches a certain level in the blood, it will
      cause the skin/whites of the eyes to turn yellow
      (Jaundice). It can also darken the urine.

      No one blood testing is 100% accurate. She will
      probably do more testing to see if this level returns
      to normal in a few months.

      Bilirubin can go higher if: the red blood cells die
      off too fast or are produced too much; If the
      liver cells are so damaged that it cannot convert
      the bilirubin into a soluble form to become part
      of the bile; If there is obstruction/malformation/
      infection of the bile ducts. In some people,
      they may have Gilberts disease. And a growth
      or stone in the bile ducts can also cause this.

      Alcohol can cause liver cell damage. This can
      happen in different ways:
      If you realize that the liver takes toxins from the
      body and converts them to a non toxic form..then
      you will understand this…
      1) overconsuming alcohol over a short time period,
      doesn’t give the liver time to convert it to
      acetaldehyde, then acetate, and then to C02 and
      Water. If not converted completely, the alcohol
      becomes toxic to the liver cells.
      2) consuming alcohol over a long time period can
      cause fat to build up inside the liver. The liver
      is surrounded by a tight membrane capsule.
      The fat can damage the liver cells…the immune
      system may respond to this and cause
      inflammation inside the liver, then. This will
      cause the liver to enlarge in size. It is then,
      no longer “simple fatty liver” it is
      Steatohepatitis. Steato means fat, hepat means
      liver, and itis means inflammation. Both
      the fat and the inflammation can damage even
      more of the liver cells.
      3) some people are more sensitive to alcohol than
      others are. Some are even allergic to it. That is
      why some people never have any problem and
      others develop it right away or over time.
      4) Taking alcohol with medication can cause
      such an interaction between them, that it can
      instantly damage the liver cells.
      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

      There are more than just one type of blood testing to
      check the liver:
      1) the liver enzymes give an idea if there is liver/biliary
      cell damage.
      2) the liver function tests give an idea of how well
      the cells of the liver are able to perform the functions,
      the liver does as a whole.
      3) the liver viral tests will show if a virus has entered
      the liver and is using to liver cells to replicate itself.
      4) the liver blood cancer test known as alpha feto protein.

      I truly believe that the doctor is going to order more
      blood testing to be done. However, I think you should
      get a second opinion from a gastroenterologist or
      hepatologist (who specializes in the field)
      An Ultrasound will show if the liver is enlarged, if it has
      any growth, if the blood is flowing well through the liver,
      if there are any problems with the gallbladder and
      biliary ducts and more.
      If a problem is caught early on and the cause of the
      problem is stopped completely…then there is a good
      chance of the problem being reversed and the liver
      cell being able to heal. If it proceeds to where the
      liver cells start to die off and form scar tissue inside
      the liver (liver cirrhosis)…then it becomes a progressive
      disease.

      I think that, for now, she may considered you to have
      the starting of fatty liver disease. So, stop all
      alcohol consumption and follow the diet and exercise
      should help.

      Best wishes to you. Hope this info is of some help to you.

  15. QUESTION:
    How much of a decrease in food intake is normal when switching from a low to high quality cat food?
    Recently my cat has lost his appetite. I think it’s due to a number of changes in his life:

    1.) He began to eat less right after his cat friend passed away about 6 weeks ago.

    2.) He is an overweight cat who was used to eating Friskies so I gradually transitioned him to a more healthy dry diet. He is not fond of wet food but I offer him that as well.

    3.) We introduced a new kitten about 2 weeks ago which was making him nervous.

    Now, I am debating whether or not I should take him to the vet. Right now he does eat, but not nearly as much as he did before the death of his friend. He even stopped eating his Friskies right after my other cats’ death. He is an overweight cat and I’m concerned about him developing fatty liver disease, but I don’t think his condition has progressed to the point of force feeding or feeding tubes (standard treatment of fatty liver disease) as he IS eating just not as much.

    How much of a generally healthy cat food like taste of the wild or chicken soup for the cat lover’s soul does he need to eat in order to not progress to develop a health issue? In other words, would he only need to eat a small amount to equal the calories contained in Friskies?

    I think his lack of appetite is due to depression over the loss of his cat friend, but I don’t really want to medicate him with prozac as I think that will be unhealthy. Do you have any tips for helping him grieve and helping him to regain his former appetite?

    Please be aware, that I WILL take him to the vet if he loses any weight or starts to exhibit other signs of a true medical condition. I am hoping to try some methods at home before medicating him for depression.

    • ANSWER:
      Well if your on healthy cat food, a decrease in food intake is normal. I My cat used to eat foods like purina cat chow,friskies,and purina ONE. She was never satisfied and I would have to constantly refill her bowl. When I switched her to Innova and she only ate about 5 teaspoons of food in one sitting, I mistook it for not liking her food, but in fact, the food has more of what she needs like real meat and less of what she doesn’t(corn,wheat,soy which make up the basis of friskies and other low brands). She had to eat so much more on cat chow just to get enough meat to keep herself healthy.

  16. QUESTION:
    Healthy versions of traditional ‘meaty’ dishes?
    Hi- just moved in with a meat addict boyf. As a result I’m cooking more traditional meals such as shepherd’s pie, moussaka, liver and bacon etc’. I used to eat mostly fish and chicken.

    My anemia’s cleared up, but I’ve put on a bit of weight, because I cook these meaty meals as my gran taught me and she definitely WASN’T the size 0 generation.

    I don’t like the philosophy of ‘diets’- I’d rather eat regular food.

    Has anyone got any ‘healthier’ versions of traditional meat-and-two-veg meals which are still tasty and filling enough for a big bloke? BTW, it goes without saying that I do serve veg with the food!

    Fatty faves include: pie, creamy sauces for lasagne/moussaka, roast spuds/veg and mince/gravy based things.
    We don’t eat meat everyday, and certainly not for 90% for our food. It look like someone read more into what was said than was there. I also thought the ‘it goes without saying’ comment would have made that clear.
    BTW neither of us is ‘overweight’.
    Also- I don’t buy prepackaged mixes. I cook from scratch using milk not cream.
    Sigh … can we stop the assuming that I eat only steak, plus the insulting my boyfriend/suggesting I leave him. It isn’t helpful; emotional as well as real health is important and losing relationships over food demonstrates an over-the-top relationship with food.

    As someone who has suffered anemia in the past, I’ve spoken to real (ie not CELEB BOOK) doctors about red meat. The 5 year thing is a myth.

    • ANSWER:
      I dont eat red meat and my BF is a meat fiend too. I make Lasagna and Spag Bol in exactly the same way, except with turkey mince instead. He actually told me the other day he prefers turkey mince lasagna to the mince meat one!

      You might also want to try buying some different sized plates – sound weird but I found I was piling on the pounds just because I was eating the same amount as him eventually! I serve his food onto a larger plate than mine now and it seems to make a difference!!

  17. QUESTION:
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    1.Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?

    A.Sodium causes weak bones and teeth.
    B.Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C.Sodium is linked to cancer.
    D.Sodium causes dehydration
    2.The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is

    A.carbohydrates.
    B.water.
    C.protein.
    D.fat.
    3.A deficiency of calcium can lead to

    A.rickets.
    B.osteoporosis.
    C.scurvy.
    D.anemia.
    4.For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should

    A.be limited to 300 milligrams a day.
    B.make up about 30% of your daily caloric intake.
    C.be limited to 3,000 milligrams a day.
    D.make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    5.Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?

    A.Loaf 1
    B.Loaf 2
    C.Loaf 3
    D.Loaf 4
    6.Insoluble fiber

    A.dissolves in water.
    B.is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C.is found in refined-grain products.
    D.adds bulk to your body’s wastes.
    7.Which of the following foods is not a source of cholesterol?

    A.Beef
    B.Beans
    C.Chicken
    D.Cheese
    8.All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:

    A.It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B.It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C.It helps regulate body temperature.
    D.It prevents anemia.
    9.The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:

    A.Carbohydrates and fats
    B.Proteins and water
    C.Vitamins and minerals
    D.Sodium and cholesterol
    10.Starches are

    A.a kind of complex carbohydrate.
    B.a kind of simple carbohydrate.
    C.composed of a single sugar.
    D.complex carbohydrates that cannot be digested.
    11.Match the following
    1.A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    2.The study of food and the ways in which the body uses food
    3.Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    4.Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    5.Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms

    6.Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    7.A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    8.Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    9.A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    10.A mineral that prevents birth defects

    11.Mineral needed for production of hemoglobin
    12.Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    13.Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    14.Promotes healing of wounds and healthy gums
    15.Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    A.Zinc
    B.Nutrient
    C.Iron
    D.Carbohydrates
    E.Dietary fiber
    F.Vitamin C
    G.Niacin (vitamin B3)
    H.Water
    I.Incomplete proteins
    J.Vitamin D
    K.Glycogen
    L.Vitamin A
    M.Nutrition
    N.Folate
    O.Unsaturated fatty acids

    • ANSWER:
      1.b
      2.c
      3.a
      4.d
      5.loaf 4
      6.a&d
      7.b
      8.d
      9.d
      10.a
      1. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
      B. Nutrient
      2. The study of food and the ways in which the body uses food
      M. Nutrition
      3. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
      E. Dietary fiber
      4. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
      H.water
      5. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
      O. Unsaturated fatty acids
      6. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
      I. Incomplete proteins
      7. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
      D. Carbohydrates
      8. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
      L. Vitamin A
      9. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
      K. Glycogen
      10. A mineral that prevents birth defects
      N. Folate
      11. Mineral needed for production of hemoglobin
      C. Iron
      12. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
      G. Niacin (vitamin B3)
      13. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
      J. Vitamin D
      14. Promotes healing of wounds and healthy gums
      F. Vitamin C
      15. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein
      A. Zinc

  18. QUESTION:
    Best and Cheapest Medical, Biomed and Diet Regime for Autism?
    What is the best way to plan and obtain the products listed below in the healthiest, cheapest way possible. And if you take direct care of an autistic child, how do you get him to try and ingest all this stuff (not all, I know). Thanks so much for your help!Detox Chelation, Vitamin B12, Digestive Enzymes, Fatty Acids, Zinc, Cod Liver Oil, Vitamin B6 with Magnesium, NAET, Folic Acid, Vitamins A and C, Calcium

    • ANSWER:
      Before you start on any of these treatments, I hope your child had a through check-up with blood tests. I don’t think it is wise to start detox (chelation) without a dr’s supervision. The metals could come out and settle into different organs and make it worse. B12 and cod liver oil (vitamin A) better do a blood test first before you overdose your child. I know because I test blood for a living. The vitamins you get at the dept. stores are not the best quality so I advise you to go to a specific vitamin store or Whole Foods Market. Zinc should be given at bedtime away from calcium because the calcium will interfer with the absorption of the zinc. Nordic Naturals and Carlson’s Cod Liver Oil are the best since they do not contain metals and are not fishy tasting. It would be cheaper to get a multivitamin with minerals. Read the labels and buy the ones with no artifical colors, flavors, aspartame, etc. I prefer to buy my vitamin supplements online at Kirkman’s. I recommend multivitamin/minerals/ antioxidants formula Spectrum Complete. It costs about .50 but lasts about 2 and a half months and you get more supplements for your money. Kirkman’s has been making vitamin supplements for autistic kids for over 20 years and has hypoallergenic formulas and superior qualitiy without fillers that cheap stuff you get in stores has in it. There is a difference in the forms of calcium, magnesium, etc. I suggest going to the Autism Research Institute’s Website so you can get the correct dosage for your child and see what has helped other children. They have so much useful information. The effects of NAET do not last a long time. It would be better to start a gluten/casein free diet or similar diet because I found that when I eliminated certain foods like milk , wheat, or soy that my autistic son got better. You don’t mention if your child is having trouble sleeping, anger issues, or stool problems. I can help you more if I had that information. I would advise testing for yeast and harmful bacteria in the stool. This is a big problem in autistic kids. You also can get a digestive enzymes that has probiotic in it. (Kidszyme). I also recommend Buried Treasure Added Attention Formula to help with focusing and calming down your child. These are available at the Whole Foods Market. The Whole Foods Market has a terrific section of vitamins for kids that are easy on the stomach and wallet. When you get enough money, I suggest going to see a DAN (defeat autism now) doctor. I got the information at the Autism Research Institute. These doctors are into the biomedical treatment for autism. Yes, they are expensive but worth every penny. I am taking my son to these doctors after seeing significant improvements on the supplements that I have mentioned. Good luck with your child and if you need any more help, I suggest joining the Autism Biomedical Discussion group on the internet.
      MomWhoKnows.

  19. QUESTION:
    hey lucky hope this helps?
    Psoriasis Treatments include:
    1) Dead Sea Salts This traditional treatment to healing naturally has been used in the Middle East for thousands of years. We have a 6 week program designed to use in your home.

    2) “Psoriasis Spot Free in 30 Days”, A special diet book written by a former sufferer of the itching and flaking skin condition. The author is a registered nurse who used food to reverse the signs and symptoms of her condition.

    3) Homeopathic treatment that helps to target the source of the problem with no damaging side effects.

    4) Herbal extractions like Oregon Grape Root Extract and Herbal Detox Tea combinations that gently cleanse your body of toxins and help optimize your liver function. Herbs have historically been used for treatment of skin conditions.

    5) Gentle herbal scalp creams and shampoos that contain FDA approved ingredients to combine nature with science.

    6) Dietary supplements to improve your defense systems, Omega Fortified Flax (recommended for children and adults) and Alkyrol Shark Liver Oil for maximum Omega 3 fatty acids.

    Maintaining a healthy and nutritious diet can improve general health and have a positive impact on psoriasis.

    The Natural Products Center is proud to be a central location for exploring alternative health products and carries a line of Vestalcare and LupiCare products. You can also find special discounted treatment programs of Mineral Care Dead Sea Salts. Our special packages put together FDA recognized approaches for psoriasis with diet and nutritional supplements to give you a multi-pronged approach to dealing with your skin condition.

    We encourage you to become informed about psoriasis and the natural products that can have a positive impact your skin..

    What is psoriasis and how it can be controlled are just some of the questions explored on this web site. Is there a cure? NO. But you can effectively keep the itching skin, scaling, and red lesions at bay without injections, caustic pharmaceuticals, or cancer causing therapies. Natural approaches do work.

    We searched the world over to bring you unique and effective choices for psoriasis. We hope you find the lost treasures you were seeking. Our nautical theme invokes a spirit of adventure and discovery. There are items here that are not from the sea, but herbal, homeopathic, and from land. We tried to combine old knowledge with new technology, common sense approaches, and alternative medicines to help make your trip to the Natural Products Center rewarding.

    Questions? You can reach the Natural Products Center at 1-800-301-3337.

    Natural Products Center
    P.O. Box 450748
    Westlake, OH 44145

    • ANSWER:
      very informative but what is your question?

  20. QUESTION:
    What are some other natural remedies for anxiety?
    I’ve tried 5-htp…which actually helps a smidge, but it helps more with lifting my mood than decreasing my anxiety…I’ve also tried Kava Kava, which i didn’t notice much help, plus after researching I’ve noticed that’s it’s proven to be bad on your liver. I take a multi and make sure I get enough omega-3 fatty acid and antioxidants. I eat a very healthy diet with natural food, very little meat(but make sure to get enough protein)..except I eat alot of fish, lots of green tea, and whole grains..I have a well behaved daughter, love my job, try to think positively, etc. etc…It’s all basically for no reason. I don’t have alot of stress in my life and almost feel ashamed to feel worried or anxious most of the time but I’ve honestly tried my very best and I can’t gt rid of it. Do I just have to face the fact that I need to be on medication? Or can something actually help? Any feedback would be greatly appreciated!!! P.s. I don’t want anything that will make me feel tired.

    • ANSWER:
      If you don’t want to feel tired, I recommend Valerian. It will calm your nerves and steady you without making you feel tired or sleepy.
      I actually took this years ago because I thought it would help me sleep, it didn’t — directly anyway, but it did stop the noise of my mind so that I could relax enough to fall asleep. (1 tsp. c/s dried herb per 8oz. water should do the trick.)

      There’s also Ginseng, but I would NOT take this on the job… Again. It interfered with my short-term memory and ability to do basic math! And no, I am not kidding. It would be great for after work and bed time though. You’ll hardly remember your own name, much less what’s bugging your conscious or subconscious mind.

  21. QUESTION:
    We can get B12 from Dairy and Eggs. Why eat Meat?
    I’m Vegan. I don’t understand why we still eat meat. We don’t need meat to survive. It is not part of a healthy diet.

    We can get complete protein for soy products and dairy products. you can also mix different foods to get balanced protein.

    We can get Vitamin B12 from Milk and Dairy products However it is not Vegan. Some studies show that our Ileum produced active Vitamin B12 that we can absorb. And some foods like Nori contains more active Vitamin B12 than analogue B12.

    We can get omega 3 fatty acids DHA and EPA from seaweeds and Algae extract. A study found that preterm infants fed baby formulas fortified with DHA derived directly from algae gained weight faster than infants fed formula fortified with DHA from fish oil. In addition, there are no risks of harmful contaminants such as methyl mercury or dioxins, which may be present in fish and fish oils. This is especially important for pregnant and nursing women and young children. We can also make our own EPA and DHA by consuming foods which are rich in ALA. Canola, Soy, Flaxseeds are rich in omega 3 fatty acid ALA.

    We can balance our zinc and copper by eating gourds. Gourds are good source of Zinc and their are many vegetable that has higher zinc than its copper. However, most of vegetable s and fruits are richer in copper than zinc. But that is not a very big controversy.

    Spinach contains more Iron than Meat. Heme and Non-heme theory is senseless. Spinach contains Vitamin C which can improves Iron absorption and also other green vegetables that contain high iron are also high in Vitamin C.

    Calcium can be obtained from seed, nuts, fruits and vegetables.
    “Vegan Buddhist Nuns Have Same Bone Density As Non-vegetarians”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090416102302.htm

    We can get our daily recommendation of Vitamin D by exposing some parts of our skin in sun for at least 15 minutes.

    Cholesterol is necessary for healthy skin. Our body can synthesized cholesterol. Too much Cholesterol which comes from meat gives us hearth diseases.

    We can make retinol from Beta carotene and excess acts as antioxidant. While retinol found in liver in excess can be poisonous.

    Vegan and Vegetarian Diet is not only for health reasons. Its for animals.

    Is their anything else?
    You can have your own cow to get milk and chicken for egg. Its better than purchasing egg or milk where the source are often killed for meat. But Veganism is still the best for animals.
    Lean meat is a part of food pyramid. So what?
    I don’t believe in food pyramid of United States. You don’t need to Eat 6-11 servings of carbs to be healthy. You don’t also need meat which is loaded with saturated fats and cholesterol.

    • ANSWER:
      Some people are so cruel and have no hearts for animals. Sad, isn’t it?

      -Vegetarian

  22. QUESTION:
    1. Which of the following most accurately defines good health today?
    A. The ability to recover from an illness
    B. The ability to endure a 30-minute workout
    C. The absence of disease
    D. Complete physical, mental, and emotional well-being

    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      A lot of this is common sense and I don’t think you should ask us to do your coursework for you.

  23. QUESTION:
    I am doing a Spanish oral exam and i really need help translating this.The online translators are rubbish help?
    Please could some one translate this into spanish? There are several paragraphs. Thanks :)

    I have a healthy diet. I normally eat meat, vegetables, fruit and cereal. I really like eating fruit because it is sweet and healthy. I think that it is important to eat a healthy diet because if you do not you can become fat.

    I really like doing sport and exercise, because it is good for you and a great way to keep fit. To keep fit I run, play tennis and do horse riding. I am sometimes stressed but to stop my stess I play tennis.

    None of my family smoke but some of my friends do. It is dangerous if you smoke because it can destroy your lungs and heart. I do not agree with the smoking ban because if someone smokes it is their choice.

    My friends do not drink alcohol. Alcohol problems such as liver damage, aggression and brain damage. Alcohol causes many bad problems but in my opinion smoking is worse.

    When I am older I will not drink alcohol and I will try not to eat as much fatty foods. I would like to learn how to ski. I want to be more healthy so that I can live a long and happy life.

    In my opinion I hate drugs because they are very bad for you. They can cause lots of mental illnesses and even kill you. They are also very addictive.
    Please can you not use an online translator it does not work.

    • ANSWER:
      Tengo una dieta saludable. Normalmente comen carne, verduras, frutas y cereales. Me gusta mucho comer fruta, porque es dulce y saludable. Creo que es importante comer una dieta saludable porque si no lo haces, puede convertirse en grasa.

      Realmente me gusta hacer deporte y ejercicio, porque es bueno para usted y una buena manera de mantenerse en forma. Para mantenerse en forma que correr, jugar al tenis y hacer paseos a caballo. A veces me destacó, pero para evitar que mi stess juego al tenis.

      Ninguno de mis familiares de humo, pero algunos de mis amigos lo hacen. Es peligroso si usted fuma, ya que puede destruir sus pulmones y el corazón. No estoy de acuerdo con la prohibición de fumar, porque si alguien fuma es su elección.

      Mis amigos no beben alcohol. Problemas con el alcohol, tales como daños en el hígado, la agresión y daño cerebral. El alcohol causa muchos problemas de mal hábito de fumar, pero en mi opinión es peor.

      Cuando yo soy más viejo que no va a beber alcohol y no voy a tratar de comer tanto los alimentos grasos. Me gustaría aprender a esquiar. Quiero ser más saludables para que pueda vivir una vida larga y feliz.

      En mi opinión, odio las drogas porque son muy malo para ti. Pueden causar muchas enfermedades mentales y hasta la muerte. También son muy adictivos.

  24. QUESTION:
    Can you Translate this Text into good french for me please?
    I think I live a healthy lifestyle as I do lots of sports and have a fairly healthy diet, I don’t always eat my five a day but don’t eat too many fatty foods. I play rugby twice a week and often play football with my friends. All my family are none smokers so I am not around smoke. I do not drink alcohol either as it causes liver damage. I usually eat cereal for breakfast, sandwiches for lunch and fish for dinner. I used to eat lots of unhealthy food and exercise little but now I eat healthier and exercise regularly. I will try to focus on eating five portions of fruit and vegetable every day.

    • ANSWER:
      Je crois avoir un mode de vie sain puisque je pratique plusieurs sports et que mon alimentation est relativement équilibrée. Je ne consomme pas toujours mes 5 portions de fruits et légumes par jour mais je ne suis pas un grand consommateur de cuisine rapide.

      Je joue au rugby deux fois par semaine et joue souvent au football avec mes amis. Tous les membres de ma famille sont non-fumeurs je ne suis donc pas exposé à la fumée secondaire. Je ne consomme pas d’alcool puisque c’est mauvais pour le foie.

      En général, je mange des céréales au déjeûner, des sandwichs pour dîner et du poisson au souper.

      Auparavant, je consommais beaucoup de mets mauvais pour la santé et faisais peu d’exercice mais maintenant, je m’alimente sainement et fais beaucoup d’activité physique. J’essaierai donc de manger les cinq portions de fruits et légumes recommandés chaque jour

  25. QUESTION:
    How much wet food should I feed my cat(s) daily?
    So at the moment I am feeding my 3 cats 1/3 can of wet food in the mornings between the three of them, and leave out dry food for them to snack on all day. One is over a year old, and the other two are 11 almost 12 months old. Unfortunately they are a bit overweight so I would love to put them on a feeding schedule where they could lose some weight. They are all around 10-12Ibs. I am also putting them on a ALL wet diet, as soon as they finish their big bag of dry food. I am actually scared of the wet diet because I have no idea how much I should be feeding them. I don’t want to feed them too much and have them gain or feed them too little and have them lose weight too fast and get fatty liver. I am quite confused. On the bigger can of cat food it says to feed 1/2 can, so 1 1/2 cans between the three of them throughout the day. Does this sound right or?

    As for the wet food brands, I know by the ingredients which brands are healthy and which ones are crap. I am on a budget so I was planning on alternating between a variety of brands… so healthy and crappy ones. This is the best I can do unfortunately. They love Friskies which is bad for them, and I try to get them to eat Wellness but it doesn’t taste as good as Friskies to them, I am also going to feed Merrick, and Before Grains 100% meats.

    Also, how often should I feed them? I was thinking 3 times a day?
    Also, they are indoor cats, spayed/neutered so they are far less active than your average outdoor cat.

    • ANSWER:
      Avoid Friskies. Anything with grains, byproduct or “meal” in the ingredients list. Mixing two may result in one getting ignored, as happened with me (they ignore Wellness and just go for the Sanabelle).
      I feed my cats one third of a tin twice a day each and add some boiled chicken.
      Good for you to go wet, dry food promotes dehydration that just leads to renal problems in a few years. ANd they don’t need it for cleaning teeth, old wive’s tail.

  26. QUESTION:
    Undiagnosed medical condition?
    I have some sort of severely chronic muscular pain condition afflicting over 80% of my body and it doesn’t go away ever. It feels like my muscles are being shredded apart and it has been going on for over a year now. Vicodin, Percocet, NSAIDs, Tylenol, Codeine and multiple other drugs don’t work well enough to have me complete my daily tasks. It’s coming to the point where all I think about is pain, pain and more pain. It’s not fibro mialgia and my doctors have given up on what it could be. I’ve seen 6 specialists, all of whom say there is no cause to the pain. Even a neurologist sees nothing wrong with my brain. Marijuana relieves the pain almost completely, but I can’t use it if I will be working as a pharmacy tech. It’s so bad that I can barely exercise and I have a pretty okay diet. It has been proven not to be cancer, diabetes in any form, or neuropathic pain. Name any test and I guarantee it’s been performed on me. All negative, and my doctor has now discontinued my pain control medications because he can’t prescribe them to me without a diagnosis… Stupid DEA laws. All my organs are completely healthy except little fatty deposites in my liver, and my appendix has been removed. I take Vitamin C and Vitamin B2 (Riboflavin) to help with my immune system and muscle growth and repair but no help there. If anyone who has medical knowledge of this then I beg for your help. It’s getting to the point where I don’t want to live anymore because of this pain. And no I don’t have depression or anxiety, been screened for that. The pain scale is usually around 7 or 8 out of 10 on the bad days, and 4 out of 10 on the good days. Any help would be great.

    Chris
    Oh and I have done 6 months of physical therapy and reflexology is a joke of a medical profession in my personal opinion… no offense to people whom disagree.
    Yes they have tested for done problems and my bones are stronger than the average 22 year old. And I don’t get hooked on drugs, cigarettes, alcohol, narcotics. You name it, I can’t get addicted to it… I know, it’s very odd…

    • ANSWER:
      I know that they believe this is muscle pain, but have they
      checked the bones…since the skeleton muscles are
      connected to the bone…if you have bone problems it
      can lead to muscle injury. Just a thought.
      I have read about Paget’s disease…but I don’t think
      that this is what you have.

  27. QUESTION:
    Cat food recommendations?
    We recently lost one of our cats, she went into liver failure after a very hard fought battle with fatty liver disease and in the end she started suffering horribly so we had her humanely put to sleep to end her suffering. Unfortunately we find that the food our old vet recommended was an crap food and she was a very finicky eater, when she stopped eating her body couldn’t process anymore because of all the garbage in the food we were feeding her. We were feeding a food that did have fillers in it, again one of those vets that recommended crap food, and we thought we knew what he was talking about. When we brought her to the vet that we are staying with now she recommended to us switching foods as we have 3 other cats to worry about now. We live in a smaller town and dont have to many options for quality foods so we went out and bought Innova, because its what we could find at that particular store. They are in switch mode but we still haven’t decided if this is the food we are going to keep them on. So I thought maybe If i post the types of foods we can get around here I could get some suggestions. We plan to do a wet food with free feed dry option as the cats that are still with us are not overweight, if it becomes a problem we will limit the amount of dry available. I would love to do a raw diet for them but simply it would be a huge difficulty for us. We have a 1 year old cat, a 4 year old cat and a 14 year old cat, so it would help if what we get would be appropriate for them all, though I understand with a senior cat that maybe a bit more difficult, but he really does okay and checks out very healthy for his age.

    What we have available to us here is:
    Chicken Soup for the Cat Lover’s Soul
    Innova
    Nutro (grain fillers I believe so its a no if there are)
    TikiCat (wet food)
    Felidae

    If none of these foods are good enough I would be willing to order online, but getting them at the feed store where we get our goat supplies would be more convenient. We just want to do whats right for our cats, its hard knowing we thought we were doing right but could have been doing them so wrong.
    You know what vets reccomend. We were feeding Science Diet. They never got tuna, but were often given wet food of low quality because our old vets told us that didnt matter as much as the dry food. So I assume that had a part in it. We still arent certain if the food alone caused the problems, obviously she stopped eating for a reason. Thats why we had the new vet preform a autopsy, and checkups on all of our other animals, to rule out any environmental causes. We should get all our test results back tomorrow. We just want to do whats right for our pack now. They seem to enjoy the Innova, and even though we are in switching time we notice a lot less smelly litter boxes, and healthier looking cats. Only a few days into the switch. The one thing of course that we are checking with all our animals is depression causing not eating, they have been very sad.
    We plan on feeding mostly canned with the dry as an option if they want it. The big reason for this is our cats are not very big fans of wet food right now, we hope to change that, but we have only found one or two wet food items that they like and I am not comfortable feeding them anymore at all. We are heading back out to the feed store to get them some better brands of wet food, one can at a time to see what they like and find something they enjoy.
    catloverme123:

    I would like to know more about why you recommend this food seeing as it would require me to have to order it online, and why you think it is better than what has already been recommended and discussed. One word doesnt really help too much.

    • ANSWER:
      Innova is an excellent food, good choice. Chicken soup and Felidae are also good choices. I am sorry to hear about your cat. I am curious what you were feeding before if you don’t mind sharing? And I am also curious if you fed tuna, since the fatty buildup is often from lack of taurine and happens a lot in cats that eat tuna. The wet food diet would be idea for your cats, with a little dry thrown in. I think you are making some good decisions here, I am sorry that this is how you had to learn about food quality :( Best of luck to you and your pack!

      Ugh, and people don’t believe us when we say Science diet is bad. Their appetites will perk up as time goes on, but if they seem to be really enjoying it that is truly excellent. I am glad you made the switch, and I think you will be very happy with the results. You can also switch between the 3 brands (Chicken soup, Felidae, and Innova) to keep variety for your cats since they are all the same quality. This is a very good move you have made tho.

  28. QUESTION:
    Being bothered by a weight reading two months ago?
    Back in mid June, I went to the doctor, and they weighed me. This was after I ate, I was wearing cloths except for shoes, and on my period. I am around 5’5 (16 years old) and came in at 156lbs. My doctor told me to lose weight. I was really, really upset by this. But when I stepped on my scale at home a few days later, no period, before I ate, no cloths, I weighed 144.

    I went on a STRICT diet and got to 137 today on my home scale…. but I can’t stop thinking about my doctor calling me overweight. I am eating VERY healthy and exercising, but, I feel a bit messed up in the head. I just feel really, really fat. I just look at myself in the mirror and feel disgusted. I really did not feel this way before. Just so you know, I don’t have any health problems like diabetes, high cholesterol, or high blood pressure. But I keep looking up those things and rarer things like sleep apnea and fatty liver that an overweight person is at risk for. I am just freaking out. What should I do?

    • ANSWER:
      It’s normal to have these feelings. Just ignore them, keep yourself occupied with other thoughts. The more you focus on those feelings the more you’ll become obsessed with them.

  29. QUESTION:
    How do I end my essay?
    28% of Americans are obese. That is about one third of population. One third of population can’t obese just by over eating. If not only that than what is it? The leading causes of obesity, disincluding over eating, are: lack of exercise, family history of obesity, stress, peer or family problems, medical illnesses, and depression. Although certain medical disorders can cause obesity, less than one percent of all obesity is caused by physical problems. But sadly, we have come to know that the leading cause of obesity is soft drink consumption. Yes, a diet coke will finally make you fat. But all jokes aside, the progressing rate of obesity is serious and is estimated be 33% by 2010.
    There are many risks and complications with obesity. The physical consequences are severe and life threatening. There is an increased risk of heart disease, high blood pressure, diabetes, breathing problems, premature death, stroke, cancer, fatty liver disease, gallbladder disease, arthritis, and many more. And that’s just touching the tip of ice berg, because adults who are obese may be cutting about three years off their lives, mostly from heart disease and stroke. Those who are morbidly obese, about 100 or more pounds over a healthy weight, could be shortening their lives by as many as 10 years. Being morbidly obese has the similar effect of lifelong smoking.
    One very sad thing that I have found in my research is that in Mississippi, an actual bill has been proposed to allow restaurants to not serve obese people. A weigh scale will be used to determine the potential customer’s body mass index, or BMI, and if it is too high, they refuse to serve them or the owner of the food establishment will have their business permits revoked. If this bill is passed, then there will be BMI scales outside of every restaurant, and there will be records of the eligible patrons BMIs. Apparent discrimination the obese has been documented in three specific areas: education, health care, and employment. For example, 28% of teachers in a study done by the Weight Management and Obese Symposium said that becoming obese is the worst thing that can happen to a person. 24% of nurses said they are ‘repulsed’ by obese people, and, controlling for income and grades, parents provide less college support for their overweight children than for their thin children.

    How do I end my essay?
    P.S. This is three paragraphs. Yahoo Answers doesn’t allow you to tab. And this is just a rough draft of my body. There wasn’t enough space for the introduction. *sniff* Meany faces say bad things
    Also, disincluding is a word. Look it up on Google.

    • ANSWER:
      How about with a call to action? Make a statement with a summary and then tell the reader what they need to do. Otherwise you just leave everyone hanging with a (?)

  30. QUESTION:
    Worried about my pet lovebird…?
    My black-masked lovebird, Diego, has been with us a few months now. When I got him, he was semi-tame, refused to play with toys, and wouldn’t eat anything other than seeds… since then, he’s warmed up to me quite a bit, and I’m teaching him to play with shredded paper and plastic bird toys! But he still refuses to eat a varied diet.

    I feed him Volkman Lovebird/Conure Bird Seed, which includes oat and wheat, and I take out the sunflower seeds since I’ve read they’re unhealthy. I’ve tried leaving fruits and veggies in his food bowl, I’ve even tried covering healthier foods in spray millet, but he won’t take anything but his usual. I’m getting really concerned that he’ll develop fatty liver disease if he doesn’t have it already — he’s loud and active, but his beak has been growing very sharp and I know that can be a sign of illness. So…

    How quickly can fatty liver disease become a problem?

    Do you have any suggestions for how to convert Diego to a more rounded diet, or any pellet brand suggestions?

    Thanks!

    • ANSWER:

  31. QUESTION:
    What are the benefits of coconut oil and virgin coconut oil? ?
    Hi! I’m Racquel. BSE student.These are some of the information in my research.

    Read the facts below to discover why the Coconut Oil is now referred
    to as the “Healthiest Oil in the World” because of its unique health-
    giving properties. Studies demonstrate that of all fats and oils,
    coconut oil is not only nutritious, but has the most health benefits.

    FACT No.1: Coconut oil is the best and richest natural source of the
    immune-boosting lauric acid among all the vegetable oils.

    Among the vegetable oils traded in the world, coconut oil is
    the best and richest natural source of lauric acid which makes up
    about 50 percent of its healthy fat content. All other vegetable oils
    are completely deficient in this. Lauric Acid, an important component
    of breast milkis also the primary saturated fatty acid found in
    coconut oil.

    Lauric Acid is the most important essential fatty acid in
    building and maintaining the body’s immune system and has a powerful
    antimicrobial effect that can kill a wide variety of infectious
    organisms. Among the saturated fatty acids, lauric acid has the
    maximum anti-viral activity.

    Lauric acid is a medium chain fatty acid (MCFA), which has
    the additional beneficial function of being formed into monolaurin
    in the body. Monolaurin is the anti-viral, antibacterial and anti-
    protozoal monogllyceride used by humans or animals to destroy lipid
    coated viruses, such as HIV, herpes, influenza and pathogenic
    bacteria.

    FACT No.2: Coconut oil is rich in plant-based, healthy type of good
    saturated fats which is very different from the animal-based
    saturated fats. Coconut oil has no cholesterol.

    Coconut oil is rich in plant-based, healthy type of
    saturated fats. It is 92 percent highly saturatedfat. Not all
    saturated fats are created equal. Just like polyunsaturated fats
    which are sub classified into omega 3, omega 6 and omega 9, saturated
    fats are also sub-classified into short chain, medium chain and long
    chain. The dramatic differnce is with the fatty acid composition and
    is fully documented by years of scientific research. In contrast with
    animal fats (long chain fatty acids-LCFA) which contain cholesterol,
    coconut oil, which is from the plant-based source has no cholesterol.
    The fatty acids of coconut oil (medium chain fatty acids-MCFA) are
    easily assimilated – they are not stored in tha body like animal
    fats.

    There are good fats and bad fats. Our diet needs to include
    the good tyoe of fats such as the saturated fats from coconut oil as
    they play an important role in our body chemistry. Sixty percent
    (60%) to eighty percent (80%) of our brain tissue and our nervous
    system are made of very rich complex of fats. we can live without the
    bad fats from red meat or animals, but good fats, such as the fats
    from plant-based coconut oil and fats from fishes like salmon and
    sardines are essentilaal for good health. We dont necessarily need a
    low fat diet. we need a good fat diet.

    Goods saturated fats, such as from the plant-based coconuts,
    enhance the immune system. The fats around the heart muscle is
    highly saturated. The heart draws on this reserve of fat ion times of
    stress. Saturated fats also protect the liver from toxic effect of
    alcohol and drugs. Fifty percent (50%) of cell membranes also
    constitue saturated fatty acids. It gives our cells necessary
    firmness and integrity. Saturated fats also play a vital role in the
    health of bones. At least 50 percent of dietary fats need to be
    saturated for calcium to be effectively incorporated in the skeletal
    structure.

    FACT No.3: Coconut oil is composed predominantly of the health-
    boosting Medium Chain Fatty Acids (MCFA).

    Coconut Oil is unique. It is unlike most other dietary
    oils. The secret behind coconut oil is that it is composed
    predominantly of medium chain fatty acids (MCFA’s) or Medium chain
    triglycerides (MCT). It is the MCFA’s which give it its remarkable
    nutritional and medicinal properties. Coconut oil has the most or
    largest concentration of MCFA’s (64%) compared with the other oils
    and fats.

    The majority of the fats in our diet, whether they are
    saturated or unsaturated comes from the plant or animal, are composed
    of long-chain fatty acids (LCFA’s). Soybean oil, corn oil,canola oil,
    olive oil lard, and chicen fat as well as most all other fats and
    oils in our diet, are composed entirely of LCFA’s. Some 98 to 100
    percent of the fat you eat each day consists of LCFA’s. Long chain
    fats take longer to digest and will tend to to be stored as stubborn
    fat you can’t get rid of . The medium-chain fatty acid (MCFA’s) from
    coconut ol have completely different effect on us than do the long -
    chain fatty acids that are more commonly found in our food.

    • ANSWER:
      Coconut oil is the best oil to cook with, even better than olive oil, because the fatty acids don’t turn to trans fat when heated.

      It also contains Caprylic Acid which is great for killing candida, the pesky yeast that causes yeast infections and thrush.

      I know a few people that have lost weight using coconut oil, the medium chain fats can speed up your metabolism. Which is why it is recommended for hypothyroidism.

  32. QUESTION:
    Can someone please help me summarize :(?
    I have always had trouble summarizing.
    I simply don’t know what to eliminate! :(
    My summary that i wrote so far is longer than the article!!!!!! =[

    The article is on Cholesterol :

    Few people recognize cholesterol as a natural and essential part of our body. To many, it’s something that should be avoided completely and people go to great lengths to avoid foods that contain it.

    But our body needs cholesterol to digest foods, produce hormones and to protect our cells.

    Confusion about cholesterol exists because many people don’t realize there is a difference between blood cholesterol and dietary cholesterol.

    Blood cholesterol is the cholesterol that circulates in your blood. Most of it – about 80 per cent – is produced by your liver. Dietary cholesterol is the stuff found in foods from animal sources (there is no cholesterol in plant foods). Meat, fish, poultry, eggs and dairy products all provide cholesterol in varying amounts. Only about 20 per cent of the cholesterol in your blood comes from eating foods that contain it.

    If you have been told that you have high cholesterol, your health professional is talking about your blood cholesterol levels. These are a concern because they’re a major risk factor for heart disease. If you have high blood cholesterol or have a history of heart disease in your family, reducing your blood cholesterol to a healthy level is important for long-term good health.

    Cholesterol from foods is often blamed for high blood cholesterol levels. But for most people, cholesterol from foods has little effect on blood cholesterol levels. Family history, diabetes and thyroid, kidney or liver disease, smoking, lack of exercise, excess body weight and high fat diets are all important factors.

    High intakes of fat, especially saturated fat and trans fatty acids, are mainly responsible for increasing total and LDL (bad) blood cholesterol levels. Saturated fats are found mostly in meat, egg yolks, dairy products made from whole milk, and foods that contain hydrogenated fat, including palm or coconut oils.

    Trans fats (also called trans fatty acids) are found in foods that contain partially hydrogenated fats such as shortening, some margarine, French fries, doughnuts, breaded and fried chicken and fish, crackers, chips, cookies and bakery products. Trans fats act like saturated fats in our bodies and increase total and LDL blood cholesterol levels but also reduce HDL (good) blood cholesterol levels.

    Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

    Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

    The accepted approach for lowering or keeping blood cholesterol levels in a healthy range is to focus on reducing your total fat intake, especially the amount of saturated and trans fat that you eat. Omitting foods simply because they contain cholesterol is not the answer. Dairy products, meat and eggs all contains cholesterol but avoiding these foods could prevent you from getting some of the important nutrients found is these foods such as calcium, protein, iron, zinc or B-vitamins.

    Follow these steps to healthier blood cholesterol levels:
    .

    Exercise regularly. Make higher-fibre foods such as whole grain breads and cereals, fruits and
    vegetables the focus of each meal. Include more meals made with meat alternatives such as beans, peas, lentils and tofu. Choose lower-fat dairy products such as buttermilk, skim milk, 1% milk, and yogurt and cottage cheese made with 1% milk fat or less. Enjoy fish more often, choose lean cuts of meat, have poultry without skins and limit serving sizes to about the size of a deck of cards. Eat foods prepared with little or no extra fat. Have foods containing shortening or partially hydrogenated fats and oils in moderation.
    Read labels: “Cholesterol-free” foods can still be high in fat. Some examples include potato chips
    and cookies.
    Switching to a diet that is lower in fat, higher in fibre and participating in regular physical activity can help keep your blood cholesterol in a healthy range

    • ANSWER:
      your problem is that your are explaining everything in far too much detail

      example

      Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

      Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

      change to something like “The article explains the effect of monounsturated and polyunstaured fats and gives examples of the types of food they are in”

      You can do drastic surgery like that on most of your explanation

  33. QUESTION:
    i need help with this! ha?
    .
    Which of the following foods is not a source of cholesterol?
    A) Beef
    B) Beans
    C) Chicken
    D) Cheese
    2.
    Insoluble fiber
    A) dissolves in water.
    B) is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C) is found in refined-grain products.
    D) adds bulk to your body’s wastes.
    3.
    Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?
    A) Loaf 1
    B) Loaf 2
    C) Loaf 3
    D) Loaf 4
    4.
    Match the following
    A. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    B. The study of food and the ways in which the body uses food
    C. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    D. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    E. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
    F. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    G. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    H. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    I. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    J. A mineral that prevents birth defects
    K. Mineral needed for production of hemoglobin
    L. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    M. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    N. Promotes healing of wounds and healthy gums
    O. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    Zinc
    Nutrient
    Iron
    Carbohydrates
    Dietary fiber
    Vitamin C
    Niacin (vitamin B3)
    Water
    Incomplete proteins
    Vitamin D
    Glycogen
    Vitamin A
    Nutrition
    Folate
    Unsaturated fatty acids
    5.
    The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:
    A) Carbohydrates and fats
    B) Proteins and water
    C) Vitamins and minerals
    D) Sodium and cholesterol
    6.
    Starches are
    A) a kind of complex carbohydrate.
    B) a kind of simple carbohydrate.
    C) composed of a single sugar.
    D) complex carbohydrates that cannot be digested.
    7.
    All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:
    A) It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B) It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C) It helps regulate body temperature.
    D) It prevents anemia.
    8.
    A deficiency of calcium can lead to
    A) rickets.
    B) osteoporosis.
    C) scurvy.
    D) anemia.
    9.
    For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should
    A) be limited to 300 milligrams a day.
    B) make up about 30% of your daily caloric intake.
    C) be limited to 3,000 milligrams a day.
    D) make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    10.
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    A) Sodium causes weak bones and teeth.
    B) Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C) Sodium is linked to cancer.
    D) Sodium causes dehydration
    11.
    The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is
    A) carbohydrates.
    B) water.
    C) protein.
    D) fat.

    • ANSWER:

  34. QUESTION:
    Do you think certain treatments should not be free on the NHS?
    I can see how the NHS can benefit a lot of people but sometimes i think the whole system is a bit of a farce.
    For example myself, and many other people work and pay taxes (or have worked hard and payed taxes – i do understand that at this point in time there are a lot of people who have found themselves jobless through no fault of their own) So do you think we should get priority over people who have never worked and payed taxes (through sheer laziness, not registered disability?)

    Also should people receive treatment if their illness is self inflicted? i.e. if your liver starts to shut down as a result of you drinking excessively then should tax payers foot the bill for that? or should you be given one chance to prove you’re willing to help yourself by not drinking but then obviously if you start drinking again then from that point onwards you be expected to fund your own treatment?

    One example close to me that i can think on is my nan is currently on dialysis for her diabetes. Now her diabetes is self inflicted as she didn’t watch her weight/diet etc, 2 years ago she was told to change her diet or she would end up on dialysis i.e cut out fatty foods and eat fresh wholesome salads/soups, low fat, healthy meals, but whenever i’d go around there she’d be eating fish and chips etc and when i’d point out to her that she shouldn’t be eating that she’d simply say “oh i’m too old to change now, i might as well enjoy my last days”
    So to me it was no surprise when it was confirmed she’d have to start dialysis, and i can’t be sympathetic towards her, even though she’s now feeling sorry for herself, and i think, as she’s somewhat well off, that she should pay for that treatment herself, as the only reason she’s on it is because she ignored all medical advice.

    I know this is a semi-rant, but it’s something that i feel strongly about, and was wondering if it would make our NHS better or would it create more problems in the long run?

    • ANSWER:

  35. QUESTION:
    Interesting article “Thin people might be fat on the inside” no question here…?
    Internal fat around organs can increase diabetes and heart risks
    The Associated Press
    Updated: 12:03 p.m. PT May 11, 2007
    LONDON – If it really is what’s on the inside that counts, then a lot of thin people might be in trouble.

    Some doctors now think that the internal fat surrounding vital organs like the heart, liver or pancreas — invisible to the naked eye — could be as dangerous as the more obvious external fat that bulges underneath the skin.

    “Being thin doesn’t automatically mean you’re not fat,” said Dr. Jimmy Bell, a professor of molecular imaging at Imperial College, London. Since 1994, Bell and his team have scanned nearly 800 people with MRI machines to create “fat maps” showing where people store fat.

    According to the data, people who maintain their weight through diet rather than exercise are likely to have major deposits of internal fat, even if they are otherwise slim. “The whole concept of being fat needs to be redefined,” said Bell, whose research is funded by Britain’s Medical Research Council.

    Without a clear warning signal — like a rounder middle — doctors worry that thin people may be lulled into falsely assuming that because they’re not overweight, they’re healthy.

    “Just because someone is lean doesn’t make them immune to diabetes or other risk factors for heart disease,” said Dr. Louis Teichholz, chief of cardiology at Hackensack University Medical Center in New Jersey, who was not involved in Bell’s research.

    Even people with normal Body Mass Index scores — a standard obesity measure that divides your weight by the square of your height — can have surprising levels of fat deposits inside.

    Of the women scanned by Bell and his colleagues, as many as 45 percent of those with normal BMI scores (20 to 25) actually had excessive levels of internal fat. Among men, the percentage was nearly 60 percent.

    Relating the news to what Bell calls “TOFIs” — people who are “thin outside, fat inside” — is rarely uneventful. “The thinner people are, the bigger the surprise,” he said, adding the researchers even found TOFIs among people who are professional models.

    According to Bell, people who are fat on the inside are essentially on the threshold of being obese. They eat too many fatty, sugary foods — and exercise too little to work it off — but they are not eating enough to actually be fat. Scientists believe we naturally accumulate fat around the belly first, but at some point, the body may start storing it elsewhere.

    Still, most experts believe that being of normal weight is an indicator of good health, and that BMI is a reliable measurement.

    “BMI won’t give you the exact indication of where fat is, but it’s a useful clinical tool,” said Dr. Toni Steer, a nutritionist at Britain’s Medical Research Council.

    Unhealthy skinny people
    Doctors are unsure about the exact dangers of internal fat, but some suspect it contributes to the risk of heart disease and diabetes. They theorize that internal fat disrupts the body’s communication systems. The fat enveloping internal organs might be sending the body mistaken chemical signals to store fat inside organs like the liver or pancreas. This could ultimately lead to insulin resistance, type 2 diabetes, or heart disease.

    Experts have long known that fat, active people can be healthier than their skinny, inactive counterparts. “Normal-weight persons who are sedentary and unfit are at much higher risk for mortality than obese persons who are active and fit,” said Dr. Steven Blair, an obesity expert at the University of South Carolina.

    For example, despite their ripples of fat, super-sized Sumo wrestlers probably have a better metabolic profile than some of their slim, sedentary spectators, Bell said. That’s because the wrestlers’ fat is primarily stored under the skin, not streaking throughout their vital organs and muscles.

    The good news is that internal fat can be easily burned off through exercise or even by improving your diet. “Even if you don’t see it on your bathroom scale, caloric restriction and physical exercise have an aggressive effect on visceral fat,” said Dr. Bob Ross, an obesity expert at Queen’s University in Canada.

    Because many factors contribute to heart disease, Teichholz says it’s difficult to determine the precise danger of internal fat — though it certainly doesn’t help.

    “Obesity is a risk factor, but it’s lower down on the totem pole of risk factors,” he said, explaining that whether or not people smoke, their family histories and blood pressure and cholesterol rates are more important determinants than both external and internal fat.

    When it comes to being fit, experts say there is no short-cut. “If you just want to look thin, then maybe dieting is enough,” Bell said. “But if you want to actually be healthy, then exercise has to be an important component of your lifestyle.”

    • ANSWER:
      For those like me, a man of very large size, I don’t have health issues other than my 550 plus pounds. For a man of my weight, I would say I am sort of active. I do walk, albeit slowly and with a careful waddle to make sure I keep my balance, and I do like to swim. I also like to eat and I do eat a lot. That comes with the size. Good article.

  36. QUESTION:
    i need help with my pennfoster work?
    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      Please do not solicit answers on Y!A, as this is considered cheating.
      If you need help, please contact the school.

      Penn Foster

  37. QUESTION:
    Can someone please give feedback?
    it’s an essay of who’s responsible for obesity in america… need help concluding

    America, Home of the Fat
    America, home of the free right? Wrong. America is one of the fattest nations in the world. We would think that one of the most productive and developed countries would be the healthiest. The truth however, is we are not. The question that is presented then, is who’s to blame? People always find it easier to point a finger and blame someone else. Americans are suing fast-food companies for “making them fat”, and such lawsuits are becoming more prevalent each day. Blaming the fast-food industry for obesity is like an alcoholic suing an alcohol company for giving them cirrhosis of the liver. Caesar Barber of Bronx, New York “filed a lawsuit Wednesday in Bronx Supreme Court, naming McDonald’s, Wendy’s, Burger King and Kentucky Fried Chicken” () because he didn’t it was unhealthy. What has happened, to self control and personal responsibility? The individual and the parents are the ones to blame for American’s obesity.

    It is a parent’s responsibility to care for their child and therefore they are also responsible for their health and what they consume. A parent would not let their child do drugs, so why do they allow them to overindulge on soft drinks and unhealthy food if they both harm your health. In The Battle Against Fast Food Begins At Home Daniel Weintraub states, “It is a parents – not the government, not the fast-food companies, not the video-game manufacturers – who are responsible for teaching kids healthy eating and exercising habits” (Weintraub42). Parents much teach children how to how to exercise and get involved in physical activities. If they fail to do so they are setting their children on a path of lifetime health problems. Many parents allow and approve their child’s sedentary behavior without thinking about the consequences. Eating junk food and playing video games everyday is not benefiting them in any way, and who is responsible to get them off the couch and shooting hoops? McDonalds, Burger King, Carl’s Jr, Jack in The Box? No, of course not. It is parent’s duty as the one who cares for the child. Some people may think companies lure kids into buying food with cartoons, truth is parents need to teach children how to look out for these marketing strategies companies use because that is something they will need to know when it comes to important choices in life, like choosing auto insurance, credit companies and so forth. If children obesity

    An adult individual unlike a child can make independent decisions but Americans often make the wrong decisions when it comes to managing their diets. A trip to the market could save you money an unneeded calorie intake. You can cook your own meals and know what you’re eating and manage your caloric intake but Americans simply have become addicted to fast- food, and it is their lack of discipline that has made them so obese. Sue Widemark conveys in her article Reason for Obesity, that an attitude Americans seem to have is that of “Eating is some kind of pastime…and if we feel that we are denied a bit of this fatty and very unhealthy food which we crave, that we have no quality of life” (Widemark1). Folks simply do not know when enough is enough. In Obesity Epidemic: Overeating is to Blame Mark Fergusson explains “To return to the average weights of the 1970’s we would need to reverse the increased food intake about… 500 calories a day for adults.” An individual has nothing to blame but their carelessness of what they eat and their deficiency of self-control when it comes to how much they eat. Fast-food would not make anyone obese if it was eaten in moderation. Everyone knows that too much of anything is bad. David Zinczenko in his article Don’t Blame The Eater argues that when it comes to food “Advertisements Don’t carry warning labels the way tobacco ads do” but when do Americans plan on becoming responsible for looking for this information? Certainly people who follow healthy lifestyles would ask for calorie information about what they are going to consume and the rest must learn to do the same. Over-eating is definitely a main factor of American obesity. Now, combine A lifestyle of daily fast-food and inactive behavior and you are well on your way to becoming obese.

    A person, who is not willing to stay active and yet, constantly eats fast food, cannot expect to be thin. Your body needs exercise not only to look good on the outside but to be healthy on the inside as well. No one neglect their body in a way that would damage their health, but that is exactly what they do when they gorge on greasy fries and soft drinks and do not exercise. Michael Lemonick in his article “How We Grew So Big” writes that “Fully two-thirds of US adults are officially overweight and half of those have graduated to full blown obesity” he

    • ANSWER:
      Thank you for your article. I was not knowing it earlier


Healthy Diets For Fatty Liver

YUMMY RECIPES

I am Maria Fox Sherover, and these are the unusual weight loss tips, that I had never heard before I started my diet of weight loss for idiots. It worked for me and I’m sure it can work for you too.

I’ve lost 11 Pounds in 20 days right before my wedding. It’s been 10 months and unfortunately I’m bigger than I’ve ever been, so I have really got to shed those pounds.

My goal is 11 pounds in 20 days starting from today. I know I can do it because I’ve done this before, and you are welcome to join the ride. Join me here every day for the next 20 days to learn how to burn the fat.

If you need diets for quick weight loss, If you want to learn how to lose weight fast, you better start right here with me, and you will notice a significant change in your body 11 days from now!

http://how-to-lose-weight-fast-with-fatloss4idiots-reality.com

61-300x222.jpg

As the topic of this book says – you CAN lose weight without starving yourself. We’ve given you all kinds of tips and tricks toward achieving this on your own. Now we’re going to offer up some great recipes for you to create on your own that will be diet-friendly and delicious too!

Breakfast

When you eat breakfast, you can always let yourself pig out on all the fresh fruit you desire, but sometimes you find yourself craving something more substantial. You CAN eat a hearty breakfast while trying to lose weight. Consider some of these great recipes!

Egg-White Omelet With Vegetable-Cheddar Filling

3 large egg whites
1 teaspoon water
2 teaspoons chopped fresh dill (optional)
1/8 teaspoon salt
1/8 teaspoon freshly ground pepper
1/2 cup loosely packed thinly sliced fresh spinach
1 plum tomato, chopped
2 tablespoons shredded nonfat cheddar cheese
Vegetable cooking spray

1. Whisk egg whites, water, dill (if using), salt, and pepper together in a medium bowl until soft peaks form. Toss spinach, tomato, and cheddar together in a small bowl.

2. Lightly coat an omelet pan or small skillet with cooking spray and heat over medium heat 1 minute. Pour egg mixture into pan and cook until eggs begin to set on bottom.

3. Spread filling over half of omelet, leaving a 1/2-inch border and reserving 1 tablespoon mixture for garnish. Lift up omelet at edge nearest handle and fold in half, slightly off-center, so filling peeks out. Cook 2 minutes. Slide omelet onto a serving plate and garnish with reserved filling.

Serves: 1

Zesty Cheddar-Asparagus Quiche

1 tablespoon plain dry breadcrumbs
8 ounces small all-purpose potatoes, peeled and very thinly sliced
2 teaspoons olive oil
1 pound asparagus, trimmed
1/2 teaspoon salt, divided
3/4 cup shredded reduced-fat sharp cheddar cheese
3 scallions, sliced
1 can (12 ounces) evaporated fat-free milk
2 large eggs
2 large egg whites
2 teaspoons butter, melted
1 teaspoon dry mustard
1/4 teaspoon freshly ground pepper

1. Heat oven to 400F. Coat a 9-inch pie plate with vegetable cooking spray and sprinkle with breadcrumbs. Beginning in center, arrange potato slices in slightly overlapping circles up to rim. Lightly brush with olive oil and press down gently. Bake 10 minutes.

2. Set 8 to 12 asparagus spears aside. Cut remaining spears into 1-inch pieces.

3. Sprinkle crust with 1/4 teaspoon salt and 1/4 cup cheddar. Cover with asparagus pieces, then sprinkle with scallions and another 1/4 cup cheese. Arrange whole

asparagus spears on top.

4. Beat evaporated milk, eggs, egg whites, butter, mustard, pepper, and remaining 1/4 teaspoon salt in a medium bowl. Pour into pie plate and sprinkle with remaining cheddar. Bake until a knife inserted in center comes out clean, about 35 minutes.

5. Divide into 6 slices. One serving equals 1 slice.

Quick French Toast

1 large egg
1/2 teaspoon vanilla extract
1/4 teaspoon cinnamon
1 packet artificial sweetener
1 tablespoon skim milk
1 slice bread

1. Place all ingredients except bread in a blender; blend until combined.

2. Pour egg mixture into a shallow bowl. Place bread in egg mixture and soak, turning once.

3. Coat a nonstick skillet with vegetable cooking spray and heat over medium heat. Place bread in skillet and pour any remaining egg mixture over bread. Cook until browned on bottom; then turn over to brown other side.

Golden Pancakes

1 c uncooked whole-grain oats

6 egg whites

1 c fat-free cottage cheese

tsp vanilla extract

tsp ground cinnamon

2 packets sugar substitute

c sugar-free maple syrup

c mixed berries

1. Lightly coat a nonstick skillet or griddle with cooking spray and place over medium heat

2. In a blender, combine oats, egg whites, cottage cheese, vanilla, cinnamon, and sugar substitute. Blend on medium speed about 1 minute until smooth.

3. Pour batter about c at a time onto hot skillet. Cook pancake until bubbly on top and dry around the edges – about 3 minutes. Turn and cook the other side until golden brown – about 2 more minutes

4. While pancakes are cooking, microwave maple syrup until warm – about 20 seconds

5. Place a portion of pancakes on 2 separate plates, top with warm maple syrup and mixed berries.

Turkey Bacon Quiche

6 strips lean turkey bacon

3 eight-inch whole wheat tortillas

3 whole eggs

8 egg whites (or 1 c egg substitute)

c skim milk

c low-fat sour cream

reduced-fat shredded cheddar cheese

1 c broccoli florets

  1. Preheat oven to 350 degrees
  2. Cook turkey bacon according to package directions. Set aside to cool.
  1. Lightly coat a 9-inch pie plate with cooking spray. Overlap 2 tortillas and cut the third one in half to form a crust
  2. In a large mixing bowl, beat whole eggs and egg whites with a fork or whisk until well blended. Mix skim milk and sour cream into the eggs.
  3. Chop cooked turkey bacon into bite size pieces
  4. Add turkey, bacon, cheese, and broccoli to blended egg mixture, combine thoroughly
  5. Pour egg mixture into tortilla-lined pie plate and bake for about 50 minutes. Tap the edge of the pie plate. When the filling is set and moist but not liquidy, it is done.
  1. Cool for 10 minutes before slicing into portions.

Whole wheat toast or English muffins are also good choices as are low-fat or no-fat yogurt. Just keep portion sizes to what we’ve talked about before.

In my VLOG you can learn all about weightloss foods and good eating habbits: http://how-to-lose-weight-fast-with-fatloss4idiots-reality.com/?p=98

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    What is the best diet for a “fatty” liver?
    I have multiple lipomas (benign fatty bumps) that I understand are due to a “sluggish” liver. What diet will help get and keep my liver healthy?

    • ANSWER:
      The best (and easiest and cheapest!) thing you can do is to eat a diet of at least 75% raw foods. (Fruits, vegetables, nuts, seeds, fresh juices, lots of filtered water.)

      Keep the colon clean to facilitate toxin elimination from the liver: Eating plenty of raw fibrous vegetables, like carrots, celery and cauliflower, will sweep out your colon nicely.

      Foods high in Vitamin K (leafy greens, alfalfa sprouts) are especially beneficial.

      Eat plenty of raw almonds, Brazil nuts, coconut, walnuts, cashews, sunflower seeds, or pumpkin seeds. These contain arginine, an amino acid which helps to detoxify ammonia, a by-product of protein digestion.

      Best of luck.

  2. QUESTION:
    Fatty liver a big threat?
    hey people im just 21 yrs old..just i was about to join a company and so i planned to have an ultrasound to ensure myself that i dont have any problem with the internal organs…once i had the ultrasound done i got the impression as fatty liver…Im 7 kgs overweight…It was a shock to me and i asked the doctor & he said that fatty liver has no symptoms…so any1 who is over wight or underweight please try to maintain a healthy diet and normal weight…thats the only way to reverse a fatty liver…this is a wake up call for evryone who are obese and underweight including me..improve ur physical activities & please quit drinking or smoking if u want ur liver to live long..
    thanks for reading…

    • ANSWER:
      Do you know if fatty liver causes elevated absolute lymphs and elevated liver enzymes?

  3. QUESTION:
    I am having an enlarged liver, is that dangerous for my life?
    I have been diagnosed with an enlarged, fatty liver problem, is that dangerous? Could it lead to cirrhosis’s, and is there any medications to get the liver back to its normal size? I am moderately obese also, so if I reduce my weight more, could my fatty liver come back to its normal size? I also have a large abdomen, so if I lessened my abdomen size, could that also help? A couple of doctors have told me that usually all obese people will have enlarged, fatty liver problems, and that there is no medications for that, except to avoid alcohol. I also have changed my diet to eat lesser than before, and also avoid junk, oily and sugary foods most of the time. Could this type of diet change also help to solve this problem? I have heard that by following a healthy diet, the liver can get shrunk to its normal size, and become regenerated once again.

    • ANSWER:
      Please have Homoeopathic medicine CARDUAS M.——-30 potency & Q potency of SBL or any reputed make 30 ml pack each. Now take 30 potency medicine 1 drop in half cup water thrice daily till the cure of problem. Have Q potency medicine 10 drops in 5ml coconut oil mix it well & massage this oil to the right side lowest rib area twice daily. I hope that your liver will be in normal shape with in 15-20 days.
      Have dry FIGS 100 gm from market & chew 4 Figs at bed time in such a manner that there seeds are completely crushed then swallow them & drink warm water.It will also help to improve mal function of the liver.

  4. QUESTION:
    Is there any way to prevent liver disease other then not drinking alcohol?
    if a person chooses to drink alcohol are there any methods to prevent or reduce liver damage like taking milk thistle or other liver herbs and drinking water, exercise and healthy diet? My sister is a heavy drinker she is 24 and has been drinking ever since she was 19. She does not understand the consequnences of heavy drinking so she says she is not going to stop and will carry on partying through life I mean if she’s not going to stop I am sure I can’t force her to and neither can nobody else but she is young and naive and just living for todays and not tommorows satisfaction not thinking of the consequeneces of drinking too much, fatty liver, cirrhosis and all those liver dieases caused by high alcohol consumption. She says she will deal with it when it happens. Her doctor told her that she should only have one drink a day since this is the maximum that is considered safe for a woman but she ignores all advice and just does what she wants. I mean if she is not going to stop drinking are there at least some vitamins or supplements that can reduce her isk of getting liver disease from drinking? someone recommened please.
    P.S. I have told my sister that since she can’t stop drinking she might be alcoholic and advised her to at least give AA a try she refuses. I don’t know what else can be done. She says she is planning to drink and wont stop for nobody not even her 4 year old son.
    She also thinks liver disease is not caused by just alcohol alone. She thinks a person must have hepatitis c with alcohol abuse combined to get liver disease.

    • ANSWER:
      This question is about yourself, not your sister so why start lying about it now.

      As for liver disease, nothing can stop liver disease.

  5. QUESTION:
    how to be healthy (not being on diet)?
    i am not over weight actually quite the opposite. i am completely flat (my stomach). and i dont have a lot of fat. i don’t usually exercise or eat healthy. but i do not eat take away . im quite a weak girl (not good at sport and im weaker than all my friends)quite rare to be the weakest because i go to an all girls school. but i want to be healthy because all my life ive eaten badly and ive never stopped. and ive tried to stop but i just cant. my parents are like that except they are healthy and good at sports and they have a healthy diet. the reason why i want to change is because want longer lasting nails (like my friends and mom). my nails break easily and have white bits. i get tired easily and my skin is dehydrated. and im slow and weak. doctors have been amazed that im not obese. my health history hasn’t been great either.i ve had a fatty liver which is only for highly obese people my doctor told me. i have no idea when to start or where.
    for all of those answers sorry but i explained wrong. i dont want to lose weight if i do then i will be under weight im 90 pounds and 5 feet 5 inches. i just want eat healthily but i dont know what to do about it.

    • ANSWER:
      That is absolutely not true than only obese people have a fatty liver. That is so untrue. There are many skinny people running around with fatty livers. Also people that abuse alcohol also get fatty livers and they can be like skeletons.

      Sounds like you need to eat more and better including protein which helps build muscle. Drink more to keep your body hydrated well. It would also be good for you to work out at a gym to build yourself up some and gain some strength. You are the only one that can change your lifestyle. Either you do it or not. If you want to remain weak, tired, and unhealthy, keep doing what you are doing now. People change all the time and you can too. Start with your “I can’t do it attitude.” If you can’t get rid of that, then it’s pretty hopeless anything will change.

  6. QUESTION:
    I have been recently denied insurance coverage due to elevated alkaline phosphastase in my liver, why?
    I was just denied insurance coverage due to an elevated level of alkaline phosphatase in my liver. I am on medication for high cholesterol (Zocor 40 mg daily). I have been on Zocor 6 years. I take a liver lipid panel blood test every three months and have not been told there is any liver damage. As advised by my doctor I have lost 50 pounds and I am maintaining my desired weight of 175 pounds. I lost the weight and maintain my weight by a healthy diet eating little red meat or fatty foods (no junk foods,limited carbs). When I inquired on the internet it mentioned biliary tract disease. During an ultrasound test 2 years ago it was discovered I have small gallstones. I was given no indication pro or con to have them removed. I have noticed on the Internet the gallbladder is associated with an obstruction in the biliary tract. I have an enlarged liver. I do not drink. My paternal grandmother had an enlarged liver and spleen and died from pancreatic cancer at 83. I am a 53 year old male.

    • ANSWER:
      Your Alkaline Phospatase could be raised due to gall stones – it’s one of the enzymes used to diagnose it. Liver damage from drugs such as Zocor tends to raise the transaminases (ALT,AST) – but not always. You should ask about the GGT enzyme, it is also sensitive to gall stone obstruction, and bilirubin, both total and conjugated. The results of all these tests should give you an idea of what’s going on with your liver.
      Gall stones can be made of cholesterol (among other things), so lowering and keeping your cholesterol low is a good start. Gall stones can be treated ultrasonically, breaking them up, but most often they are removed surgically, along with the gall bladder. People survive quite well without a gall bladder, with some healthy dietary changes. Another ultrasound seems on the cards, as your gall stones may still be there.

      I’m not sure why your liver would be enlarged, but ask about post hepatic obstruction, where there may be back pressure, making the liver swell.

      Dying at 83 from pancreatic cancer does not suggest an hereditary predisposition (although of course it doesn’t entirely exclude it).

      General advice only, your doctor can advise you better, after all, he or she sees you in person, but I hope this gives you a few more questions you can ask.

      Good health to you.

  7. QUESTION:
    I eat a healthy diet 1200 cal’s per day do 45 Min’s cardiovascular and ten mins weight training.?
    i weigh 16 stone and have been at the gym now for 7 weeks and not lost an oz! I have a fatty liver and cronic fatigue. My energy is up a lot but no weight loss means I am getting disheartened. Please advise as I need help. I am trying so hard! I use the tread mill rowing machine bike and weights. I also have arthritus and that is very improved. thankyou for reading this.

    • ANSWER:
      don’t be discouraged. Sometimes you are losing weight but the scales don’t show it yet. Your body is probably adjusting to everything you are doing. Have you noticed your clothes are a bit loose? That could be an indication of the weight loss.

      One thing that would help you see a drop on the scales is to do a one day fast of water and lemon juice. This would also help your liver.

      You are seeing the benefits of what you’re doing – don’t stop.

      if you have any other questions let me know,
      Billie77

  8. QUESTION:
    is it healthy ENOUGH to eat this as a part of a healthy diet?
    ok so i DONT need to lose weight. im good. but i try to eat healthy. but my parents don’t care about health, and eat fatty stuff all the time. they are overweight. i don’t eat what they eat, except for dinner, cuz i have too. but today, my dad decided to make lunch. does this sound fatty, or healthy enough to eat? ok its a sandwich. baguette, the french roll for the bread. chicken thighs, various vegetables, homemade mayonnaise. i think its oil, vinegar, and egg for the mayonnaise. that’s it. and chicken liver pate. i don’t think that’s how u spell it, but o well. does this sound healthy at all? the chicken thighs are lean. and i HAVE to eat it.

    • ANSWER:

  9. QUESTION:
    Is it too late for me to get back to a healthy lifestyle/be physically fit?
    I’m 20 years old and I’m overweight but I don’t smoke or drink alcohol.My height is only 5’4 ft and I weigh about 105kg. I always get deprived of sleep since I’m totally busy with schoolwork like projects and other stuff since I’m already in my 3rd college year. I manage to get about 4-6 hours of sleep(sometimes only 2) a day since I’m really busy not only with school but also because of our family business as well and I usually get to sleep around 2am(sometimes 1am if I’m lucky) in the morning, and I try to sleep if I have free time during the day to make up for it. I also discovered that I had high-blood pressure and also a fatty liver when I got AH1N1 virus last year and I know 20 is an very young age to have high-blood pressure and me and my family also has a history with asthma. I really want to workout but because of my random schedule in school and here at home I usually don’t have time to set a proper sched on what time I should work out/exercise doing the day and when I do have time I’m usually already tired or my laziness gets the best of me. Because of this I just walk from home to my shool in order to make up for it but I highly doubt it’s enough. Is it too late for me to change? I really want to change my lifestyle, I want to be healthy and I’m determined to make a fixed schedule for me to exercise(around 2hrs daily), get enough sleep at night and I’m also willing to change my diet just be healthy. I don’t want to die young and there’s still a lot of things I want to do with life, a lot of things I want to try out.. Is it still possible for me to change?

    • ANSWER:
      Since you’re not smoking or drinking, it’s definitely not too late to change. That’s not to say you have plenty of time since you’re already suffering from hypertension and are quite a bit overweight for your height.

      I understand perfectly the problem with both the random schedule and letting “laziness” allow you to blow off doing a workout. I often have to force myself to do a workout and am usually happy I did so afterward.

      I’m in definite agreement with another responder that you’re going to want to become more organized in order to achieve your objective of getting healthier.

      Here’s some info I hope will help:

      Losing weight is a function of calories in and calories out. There’s very little mystery to it. It used to be thought that a pound of body weight (or 2.2kg) was equal to 3500 calories but recent research suggests that’s not a hard and fast rule. Consider it a rule of thumb. Do a web search and you’ll be able to determine your approximate basal metabolic rate (the number of calories you burn each day just by being alive and breathing). I’d guess that your BMR is probably in the 1500 calorie range. So, if you consume less than 1500 calories per day, over time, you’re likely to lose weight. However, if you were to starve yourself (equivalent to consuming anything less than about 600 calories/day), your metabolism is likely to slow down and the differential between calories consumed and calories burned is likely to narrow significantly.

      You can increase the number of calories you burn with vigorous exercise. Brisk walking, jogging, running, aerobic exercise, bike riding, time on an elliptical trainer, etc. is likely to burn about 10 calories per minute. Using the 3500 calorie benchmark, to burn enough calories to lose 1 pound (2.2kg), you’d need to do about 350 minutes of exercise (or about 6 hours). So about an hour a day of vigorous exercise will help you increase your calories expended to lose about a pound a week (assuming you consume fewer or the same number of calories as your BMR).

      Several things will help to increase your metabolism along with the vigorous exercise – eating many small meals over the course of a day (6 or so) keeps your digestive track engaged so it’s working harder to work through the food you’re consuming. The more times you eat, the more calories get burned trying to digest the food. Be sure to eat soon after getting up each day so your metabolism gets going.

      Adding weight training to your exercise regimen to help build lean muscle tissue will help to increase your metabolism. Muscle maintenance burns more calories per day than the body uses to maintain the other tissues in your body. Drinking about 1 ounce of water per pound of body weight per day will help your body flush the “ashes” of what it’s burning through your increased exercise.

      Stick to lean proteins (egg whites, turkey or chicken breast, fish, etc.), whole grains, fruits and vegetables, and avoid most fats. Your body needs some fat in order to metabolize and digest the rest of the food you’re eating. You can get that amount of fat from the chicken or turkey breast and/or fish. Limited amounts of olive oils, very limited amounts of almonds also can provide the little bit of fat that your body needs. Limit alcoholic beverages and other sugars as they have little to no nutritional value and will increase your calorie count significantly.

      Attempt to limit calorie intake to about 1200 per day while doing your at least 1 hour of vigorous exercise. Assuming you don’t overconsume on relatively higher calorie foods, you can have virtually unlimited fruits and vegetables – they’re so low in calories and high in bulk, it’s likely you won’t be hungry. Try to avoid processed foods.

      Good luck!

  10. QUESTION:
    How likley am I to develop cirrhosis?
    I have had some discomfort in my upper right area of stomach for a little over a year and half. The doctor just told me its probably due to my fatty liver. I am 21 weigh 259lbs and am 6’0. I drink alot and have a mediocore diet. If I start becoming healthy now. what are my chances of still developing cirrhosis?
    Im pretty freaked out

    • ANSWER:
      Heroes marked for death do NOT develop cirrhosis of the liver, and if they do they just heal by themselves hehehehehe!!!!

      I couldn’t resist after seeing your avatar!

      Seriously now, the best is to stop drinking. But it’s also the hardest to do. I am sorry if I sound crazy, but if you feel something common with the men and women in Heroes, then my advise is, do some research on line on autism and especially Asperger’s Syndrome. You might find that what makes you drink, the unhealthy lifestyle and uch of your depressions, the feeling of being different, the anxiety attacks, the feeling of social isolation and that others seem to have a normal life while you don’t… might be part of your having autism. I know cause I have Asperger’s Syndrome myself. Autism has many faces not just the mute autistic kids that wave their hands in the air.

      Do some research on line on Aspergers and high functioning autism and you might find some more “heroes” like you out there. Good luck.

  11. QUESTION:
    Healthy versions of traditional ‘meaty’ dishes?
    Hi- just moved in with a meat addict boyf. As a result I’m cooking more traditional meals such as shepherd’s pie, moussaka, liver and bacon etc’. I used to eat mostly fish and chicken.

    My anemia’s cleared up, but I’ve put on a bit of weight, because I cook these meaty meals as my gran taught me and she definitely WASN’T the size 0 generation.

    I don’t like the philosophy of ‘diets’- I’d rather eat regular food.

    Has anyone got any ‘healthier’ versions of traditional meat-and-two-veg meals which are still tasty and filling enough for a big bloke? BTW, it goes without saying that I do serve veg with the food!

    Fatty faves include: pie, creamy sauces for lasagne/moussaka, roast spuds/veg and mince/gravy based things.
    We don’t eat meat everyday, and certainly not for 90% for our food. It look like someone read more into what was said than was there. I also thought the ‘it goes without saying’ comment would have made that clear.
    BTW neither of us is ‘overweight’.
    Also- I don’t buy prepackaged mixes. I cook from scratch using milk not cream.
    Sigh … can we stop the assuming that I eat only steak, plus the insulting my boyfriend/suggesting I leave him. It isn’t helpful; emotional as well as real health is important and losing relationships over food demonstrates an over-the-top relationship with food.

    As someone who has suffered anemia in the past, I’ve spoken to real (ie not CELEB BOOK) doctors about red meat. The 5 year thing is a myth.

    • ANSWER:
      I dont eat red meat and my BF is a meat fiend too. I make Lasagna and Spag Bol in exactly the same way, except with turkey mince instead. He actually told me the other day he prefers turkey mince lasagna to the mince meat one!

      You might also want to try buying some different sized plates – sound weird but I found I was piling on the pounds just because I was eating the same amount as him eventually! I serve his food onto a larger plate than mine now and it seems to make a difference!!

  12. QUESTION:
    Hi does anyone use a crazy plate for weight loss?
    I have a Crazy Plate Machine to help with my metabolism and weight loss……I have a job losing weight as I have a fatty liver due to precribed med damaging it….I go swimming every day and have a healthy diet…I got one of these plates but not a lot of info about ! I use it three times a day for 10 mins …..anyone else using one or used one please let me know where I can get any info…

    Thankyou

    Dawn

    • ANSWER:
      no sorry never heard of it … i am more into out doors activities hate the machines. but sometimes you got to do wht you have to do. cheers!

  13. QUESTION:
    - Quaker Parrot/Parakeets – Healthy – Unhealthy Food ?
    I’m planning on getting a Quaker soon, and I know a lot about them, especially about their being susceptible to fatty liver disease.
    But I can’t find any food for them? I can find large parrot food for such birds the size of cockatoos and macaws, or really small budgie, or cockatiel food. Nothing like small parrots, and I don’t know what to feed the bird.

    I HATE artificial colors and flavors. I know pellets are a must, but what brand, what size? I know some other type of food should be there too, like my friend who feeds her cockatiels pellets and Kaytee Forti-Diet, or even Tropimix. But what do I feed my Quaker? How much pellets and how much of seeds and fruit and veggies and everything?

    Can someone please help me out here? I would be most appreciative.

    • ANSWER:
      The cockatiel size is normally fine for a Quaker. Roudybush, Lafebers, and Zupreem all have good pelleted diets. I personally use the Zupreem Avian Entrees- Garden Goodness variety in the small bird size. It’s plain non-colored pellets with some peas, apple and peppers in it as well. My birds love it, every bird can be different and it will depend on which type you prefer to buy.

      http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=2754174

      Quakers are prone to fatty liver disease so seeds should be a very, very little part of the diet. Mine get seeds as a treat only, not as part of their everyday diet.

  14. QUESTION:
    If one has Bilirubin levels at 1.3 does this mean that there is no way of decreasing it?
    I am a 33 year old male and I just found out that I have a bilirubin increase level of 1.3. My Doctor mentioned something about my liver enzymes being normal but with the increase of the Bilirubin at 1.3 it might affect my gall bladder if I do not change my diet immediately. Her suggestion to me was that I need to get on a healthy diet regimen followed by lots of exercise. I promise to do that now! However, I cannot help but read information regarding this on the internet, and to be honest, it’s freaking me out! I will honestly admit that the reason for this happening to me is due to heavy alcohol consumption over the years followed by a very fatty diet and lack of activity.

    I am not yellow in color or show signs of Jaundice in any way. But, based on my explanation can anyone tell me if exercise and correction of diet will decrease my levels back to normal or is my Doctor just not trying to freak me out? She wants to see me in 6 months.

    Do I fall in a category of liver damage with no hope or can do I still have a second chance? Someone please answer this question.

    Thank you in advance!

    • ANSWER:
      Bilirubin is a substance that is made from our
      dead red blood cells. It is also known as a
      pigment because of its greenish/yellowish
      color that will color other things.
      The liver takes this bilirubin and converts
      it into a soluble form to become part of the
      bile. The bile flows from the inside of the
      liver, through tube like structures (ducts)
      to the gallbladder (located under the liver)
      to be stored and concentrated.
      When we eat and the food leaves the stomach,
      it goes to the first part of the intestines, known
      as the duodenum. Hormones then signal
      the gallbladder to contract and the bile/bilirubin
      is released into the common bile duct. It flows
      to the intestines to help emulsify the fats we
      eat so they can be digested and absorbed.
      Bilirubin levels can go higher in the blood…and
      if it reaches a certain level in the blood, it will
      cause the skin/whites of the eyes to turn yellow
      (Jaundice). It can also darken the urine.

      No one blood testing is 100% accurate. She will
      probably do more testing to see if this level returns
      to normal in a few months.

      Bilirubin can go higher if: the red blood cells die
      off too fast or are produced too much; If the
      liver cells are so damaged that it cannot convert
      the bilirubin into a soluble form to become part
      of the bile; If there is obstruction/malformation/
      infection of the bile ducts. In some people,
      they may have Gilberts disease. And a growth
      or stone in the bile ducts can also cause this.

      Alcohol can cause liver cell damage. This can
      happen in different ways:
      If you realize that the liver takes toxins from the
      body and converts them to a non toxic form..then
      you will understand this…
      1) overconsuming alcohol over a short time period,
      doesn’t give the liver time to convert it to
      acetaldehyde, then acetate, and then to C02 and
      Water. If not converted completely, the alcohol
      becomes toxic to the liver cells.
      2) consuming alcohol over a long time period can
      cause fat to build up inside the liver. The liver
      is surrounded by a tight membrane capsule.
      The fat can damage the liver cells…the immune
      system may respond to this and cause
      inflammation inside the liver, then. This will
      cause the liver to enlarge in size. It is then,
      no longer “simple fatty liver” it is
      Steatohepatitis. Steato means fat, hepat means
      liver, and itis means inflammation. Both
      the fat and the inflammation can damage even
      more of the liver cells.
      3) some people are more sensitive to alcohol than
      others are. Some are even allergic to it. That is
      why some people never have any problem and
      others develop it right away or over time.
      4) Taking alcohol with medication can cause
      such an interaction between them, that it can
      instantly damage the liver cells.
      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

      There are more than just one type of blood testing to
      check the liver:
      1) the liver enzymes give an idea if there is liver/biliary
      cell damage.
      2) the liver function tests give an idea of how well
      the cells of the liver are able to perform the functions,
      the liver does as a whole.
      3) the liver viral tests will show if a virus has entered
      the liver and is using to liver cells to replicate itself.
      4) the liver blood cancer test known as alpha feto protein.

      I truly believe that the doctor is going to order more
      blood testing to be done. However, I think you should
      get a second opinion from a gastroenterologist or
      hepatologist (who specializes in the field)
      An Ultrasound will show if the liver is enlarged, if it has
      any growth, if the blood is flowing well through the liver,
      if there are any problems with the gallbladder and
      biliary ducts and more.
      If a problem is caught early on and the cause of the
      problem is stopped completely…then there is a good
      chance of the problem being reversed and the liver
      cell being able to heal. If it proceeds to where the
      liver cells start to die off and form scar tissue inside
      the liver (liver cirrhosis)…then it becomes a progressive
      disease.

      I think that, for now, she may considered you to have
      the starting of fatty liver disease. So, stop all
      alcohol consumption and follow the diet and exercise
      should help.

      Best wishes to you. Hope this info is of some help to you.

  15. QUESTION:
    How much of a decrease in food intake is normal when switching from a low to high quality cat food?
    Recently my cat has lost his appetite. I think it’s due to a number of changes in his life:

    1.) He began to eat less right after his cat friend passed away about 6 weeks ago.

    2.) He is an overweight cat who was used to eating Friskies so I gradually transitioned him to a more healthy dry diet. He is not fond of wet food but I offer him that as well.

    3.) We introduced a new kitten about 2 weeks ago which was making him nervous.

    Now, I am debating whether or not I should take him to the vet. Right now he does eat, but not nearly as much as he did before the death of his friend. He even stopped eating his Friskies right after my other cats’ death. He is an overweight cat and I’m concerned about him developing fatty liver disease, but I don’t think his condition has progressed to the point of force feeding or feeding tubes (standard treatment of fatty liver disease) as he IS eating just not as much.

    How much of a generally healthy cat food like taste of the wild or chicken soup for the cat lover’s soul does he need to eat in order to not progress to develop a health issue? In other words, would he only need to eat a small amount to equal the calories contained in Friskies?

    I think his lack of appetite is due to depression over the loss of his cat friend, but I don’t really want to medicate him with prozac as I think that will be unhealthy. Do you have any tips for helping him grieve and helping him to regain his former appetite?

    Please be aware, that I WILL take him to the vet if he loses any weight or starts to exhibit other signs of a true medical condition. I am hoping to try some methods at home before medicating him for depression.

    • ANSWER:
      Well if your on healthy cat food, a decrease in food intake is normal. I My cat used to eat foods like purina cat chow,friskies,and purina ONE. She was never satisfied and I would have to constantly refill her bowl. When I switched her to Innova and she only ate about 5 teaspoons of food in one sitting, I mistook it for not liking her food, but in fact, the food has more of what she needs like real meat and less of what she doesn’t(corn,wheat,soy which make up the basis of friskies and other low brands). She had to eat so much more on cat chow just to get enough meat to keep herself healthy.

  16. QUESTION:
    1. Which of the following most accurately defines good health today?
    A. The ability to recover from an illness
    B. The ability to endure a 30-minute workout
    C. The absence of disease
    D. Complete physical, mental, and emotional well-being

    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      A lot of this is common sense and I don’t think you should ask us to do your coursework for you.

  17. QUESTION:
    Is it true that a vegan diet is the healthiest possible diet you can follow?
    I did hear this statement from a vegan, so I am doubting its reliability. But I’ve always wondered how they’ve manage to get sufficient levels of things such as calcium, which is plentiful in dairy products, but not much else, and I’ve never been any good with swallowing pills, which this vegan friend of mine does on a daily basis as she gets her calcium from calcium tablets. You see, I’m currently investigating different diets for their health benefits. There is a reason for this: People in my family have a tendency to develop liver issues in later life, and so I’m wondering if a change in diet can help me to avoid this? My father, for example, had liver issues that means he can no longer eat ‘fatty’ foods such as cheese and full-fat milk, which I note are both off-limits in the vegan diet?

    So I guess my question is this: Is it true that a vegan diet (and one that is balanced, not just chips and baked beans) really is one of the healthiest diets you can follow? Or can you suggest me another diet that you think would be better?
    I currently follow a vegetarian diet. No meat, poultry or fish.
    A vegan diet excludes all consumption of animal products. No dairy, meat etc.

    • ANSWER:
      personally and studying arrhythmia and other physical organism conditions, I’d say yes for sure.

      If you ONLY looked at one thing- fibre- you can 100% day that animal protien has none at all.
      It is impossible to digest and get fibre from cheese meat dairy etc.
      If you ONLY looked at another thing- cholesterol, then it is ONLY animal produce that us humans get sick by eating. We do make our own cholesterol. We have never needed more of it. This fact alone makes dairy and meat a kind of dumb argument that cannot be won- we simply are not supposed to eat this stuff and be OK- this is why our bodies are made with DNA to utilise all the foods we get from around us- plants nuts seeds, fruits veg, and make all our nuritents.

      Without even trying hard, we make out own cholesterol, with only a simple veg and fruit diet.
      There is NO organism in nature that eats from the nature sources around it, in the way it is designed to do, that will get sick from those things- plant do not eat blood one day and then get sick. They take in water and minerals from the water and soil- that is it.
      No wild animal eats chips and differentl food than is naturally avail, and gets sick from it. They eat what their biological stucture needs and is designed for.

      For example- a meat eating animal has a very short intestine with no nooks and twists. It is designed to absorb fat and salt from its’ diet namely, meat, blood and so on.

      A plant eating animal has a long twisting intestine, which has been designed for absorbing water, nutirients from plant food- vitamins, minerals, and fresh things that give the organism ( the body) all the nutrients it needs.

      Guess what. Humans have long twisted intestings, we absorb vitamins, minerals through the lining, but meat eating animals onyl absorb salt and fat through thier intestine.

      We have flat teeth like a horse or chimpanzee.

      Our bodies have been designed to absorb and digest vegetable matter. We need that roughage and fibre. We cannot digest non fibre foods.
      The vegetable matter that we eat is NOT meant to simply sweep the meat along- that is not an argument. That would be like saying we need to keep fit in order to undo the damage of eating junk food.
      Bad math.

      We get ALL the nutrients that our bodies need from real sources.

      BE honesy , when is the last time you ate fava beans, sunflower kernals, fermented seaweed, sprouted grains, milk from coconuts, fruit juices from the source, without HFCS or adding sugar, barley, fresh grown almonds, cranberries of a shrub, pure water , dark green leaves and freshly growing herbs, mushrooms, seeds from the fruit and veg you eat?

      Probably never, but why? It is noones fauly they don’t eat actual FOOD, but themselves.
      Exactly what you say- not just a diet of chips and beans- this is a terrible diet and the whole reason anyone, let alone a vegan might neds vitamin pills.

      People are really really lazy with thier diet, and they DON’T eat 90% of the foods they should- nuts and seeds re a HUGE source- they are the protein the calcium, the fibre that people need.

      ANd also I don’t believe any human being should be drinking breast milk from cows. That makes literally no sense. Not even a grown cow woudl do that.
      You’talking about health, no personal taste.
      Why anyone actually thinks cow breat milk is good- and my god it is in everything- soup, cereal, stews, frozen meals etc, – is totally weird to me.

      If people actually ate the food they are MADE to eat, then nobody would even think twice about saying vegans are weird. They’d all be way too fit and healthy to think about it.

      Dairy is a weird odd thing. It has no fibre, and no animal in the wild will eat it cooked, NO animal eats the milk from a grown animal excpet the babaies of that breed.

      NO animal eats cooked eggs, cooked protein in any form. Except us odd sick humans.

  18. QUESTION:
    hey lucky hope this helps?
    Psoriasis Treatments include:
    1) Dead Sea Salts This traditional treatment to healing naturally has been used in the Middle East for thousands of years. We have a 6 week program designed to use in your home.

    2) “Psoriasis Spot Free in 30 Days”, A special diet book written by a former sufferer of the itching and flaking skin condition. The author is a registered nurse who used food to reverse the signs and symptoms of her condition.

    3) Homeopathic treatment that helps to target the source of the problem with no damaging side effects.

    4) Herbal extractions like Oregon Grape Root Extract and Herbal Detox Tea combinations that gently cleanse your body of toxins and help optimize your liver function. Herbs have historically been used for treatment of skin conditions.

    5) Gentle herbal scalp creams and shampoos that contain FDA approved ingredients to combine nature with science.

    6) Dietary supplements to improve your defense systems, Omega Fortified Flax (recommended for children and adults) and Alkyrol Shark Liver Oil for maximum Omega 3 fatty acids.

    Maintaining a healthy and nutritious diet can improve general health and have a positive impact on psoriasis.

    The Natural Products Center is proud to be a central location for exploring alternative health products and carries a line of Vestalcare and LupiCare products. You can also find special discounted treatment programs of Mineral Care Dead Sea Salts. Our special packages put together FDA recognized approaches for psoriasis with diet and nutritional supplements to give you a multi-pronged approach to dealing with your skin condition.

    We encourage you to become informed about psoriasis and the natural products that can have a positive impact your skin..

    What is psoriasis and how it can be controlled are just some of the questions explored on this web site. Is there a cure? NO. But you can effectively keep the itching skin, scaling, and red lesions at bay without injections, caustic pharmaceuticals, or cancer causing therapies. Natural approaches do work.

    We searched the world over to bring you unique and effective choices for psoriasis. We hope you find the lost treasures you were seeking. Our nautical theme invokes a spirit of adventure and discovery. There are items here that are not from the sea, but herbal, homeopathic, and from land. We tried to combine old knowledge with new technology, common sense approaches, and alternative medicines to help make your trip to the Natural Products Center rewarding.

    Questions? You can reach the Natural Products Center at 1-800-301-3337.

    Natural Products Center
    P.O. Box 450748
    Westlake, OH 44145

    • ANSWER:
      very informative but what is your question?

  19. QUESTION:
    What are some other natural remedies for anxiety?
    I’ve tried 5-htp…which actually helps a smidge, but it helps more with lifting my mood than decreasing my anxiety…I’ve also tried Kava Kava, which i didn’t notice much help, plus after researching I’ve noticed that’s it’s proven to be bad on your liver. I take a multi and make sure I get enough omega-3 fatty acid and antioxidants. I eat a very healthy diet with natural food, very little meat(but make sure to get enough protein)..except I eat alot of fish, lots of green tea, and whole grains..I have a well behaved daughter, love my job, try to think positively, etc. etc…It’s all basically for no reason. I don’t have alot of stress in my life and almost feel ashamed to feel worried or anxious most of the time but I’ve honestly tried my very best and I can’t gt rid of it. Do I just have to face the fact that I need to be on medication? Or can something actually help? Any feedback would be greatly appreciated!!! P.s. I don’t want anything that will make me feel tired.

    • ANSWER:
      If you don’t want to feel tired, I recommend Valerian. It will calm your nerves and steady you without making you feel tired or sleepy.
      I actually took this years ago because I thought it would help me sleep, it didn’t — directly anyway, but it did stop the noise of my mind so that I could relax enough to fall asleep. (1 tsp. c/s dried herb per 8oz. water should do the trick.)

      There’s also Ginseng, but I would NOT take this on the job… Again. It interfered with my short-term memory and ability to do basic math! And no, I am not kidding. It would be great for after work and bed time though. You’ll hardly remember your own name, much less what’s bugging your conscious or subconscious mind.

  20. QUESTION:
    We can get B12 from Dairy and Eggs. Why eat Meat?
    I’m Vegan. I don’t understand why we still eat meat. We don’t need meat to survive. It is not part of a healthy diet.

    We can get complete protein for soy products and dairy products. you can also mix different foods to get balanced protein.

    We can get Vitamin B12 from Milk and Dairy products However it is not Vegan. Some studies show that our Ileum produced active Vitamin B12 that we can absorb. And some foods like Nori contains more active Vitamin B12 than analogue B12.

    We can get omega 3 fatty acids DHA and EPA from seaweeds and Algae extract. A study found that preterm infants fed baby formulas fortified with DHA derived directly from algae gained weight faster than infants fed formula fortified with DHA from fish oil. In addition, there are no risks of harmful contaminants such as methyl mercury or dioxins, which may be present in fish and fish oils. This is especially important for pregnant and nursing women and young children. We can also make our own EPA and DHA by consuming foods which are rich in ALA. Canola, Soy, Flaxseeds are rich in omega 3 fatty acid ALA.

    We can balance our zinc and copper by eating gourds. Gourds are good source of Zinc and their are many vegetable that has higher zinc than its copper. However, most of vegetable s and fruits are richer in copper than zinc. But that is not a very big controversy.

    Spinach contains more Iron than Meat. Heme and Non-heme theory is senseless. Spinach contains Vitamin C which can improves Iron absorption and also other green vegetables that contain high iron are also high in Vitamin C.

    Calcium can be obtained from seed, nuts, fruits and vegetables.
    “Vegan Buddhist Nuns Have Same Bone Density As Non-vegetarians”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090416102302.htm

    We can get our daily recommendation of Vitamin D by exposing some parts of our skin in sun for at least 15 minutes.

    Cholesterol is necessary for healthy skin. Our body can synthesized cholesterol. Too much Cholesterol which comes from meat gives us hearth diseases.

    We can make retinol from Beta carotene and excess acts as antioxidant. While retinol found in liver in excess can be poisonous.

    Vegan and Vegetarian Diet is not only for health reasons. Its for animals.

    Is their anything else?
    You can have your own cow to get milk and chicken for egg. Its better than purchasing egg or milk where the source are often killed for meat. But Veganism is still the best for animals.
    Lean meat is a part of food pyramid. So what?
    I don’t believe in food pyramid of United States. You don’t need to Eat 6-11 servings of carbs to be healthy. You don’t also need meat which is loaded with saturated fats and cholesterol.

    • ANSWER:
      Some people are so cruel and have no hearts for animals. Sad, isn’t it?

      -Vegetarian

  21. QUESTION:
    I am doing a Spanish oral exam and i really need help translating this.The online translators are rubbish help?
    Please could some one translate this into spanish? There are several paragraphs. Thanks :)

    I have a healthy diet. I normally eat meat, vegetables, fruit and cereal. I really like eating fruit because it is sweet and healthy. I think that it is important to eat a healthy diet because if you do not you can become fat.

    I really like doing sport and exercise, because it is good for you and a great way to keep fit. To keep fit I run, play tennis and do horse riding. I am sometimes stressed but to stop my stess I play tennis.

    None of my family smoke but some of my friends do. It is dangerous if you smoke because it can destroy your lungs and heart. I do not agree with the smoking ban because if someone smokes it is their choice.

    My friends do not drink alcohol. Alcohol problems such as liver damage, aggression and brain damage. Alcohol causes many bad problems but in my opinion smoking is worse.

    When I am older I will not drink alcohol and I will try not to eat as much fatty foods. I would like to learn how to ski. I want to be more healthy so that I can live a long and happy life.

    In my opinion I hate drugs because they are very bad for you. They can cause lots of mental illnesses and even kill you. They are also very addictive.
    Please can you not use an online translator it does not work.

    • ANSWER:
      Tengo una dieta saludable. Normalmente comen carne, verduras, frutas y cereales. Me gusta mucho comer fruta, porque es dulce y saludable. Creo que es importante comer una dieta saludable porque si no lo haces, puede convertirse en grasa.

      Realmente me gusta hacer deporte y ejercicio, porque es bueno para usted y una buena manera de mantenerse en forma. Para mantenerse en forma que correr, jugar al tenis y hacer paseos a caballo. A veces me destacó, pero para evitar que mi stess juego al tenis.

      Ninguno de mis familiares de humo, pero algunos de mis amigos lo hacen. Es peligroso si usted fuma, ya que puede destruir sus pulmones y el corazón. No estoy de acuerdo con la prohibición de fumar, porque si alguien fuma es su elección.

      Mis amigos no beben alcohol. Problemas con el alcohol, tales como daños en el hígado, la agresión y daño cerebral. El alcohol causa muchos problemas de mal hábito de fumar, pero en mi opinión es peor.

      Cuando yo soy más viejo que no va a beber alcohol y no voy a tratar de comer tanto los alimentos grasos. Me gustaría aprender a esquiar. Quiero ser más saludables para que pueda vivir una vida larga y feliz.

      En mi opinión, odio las drogas porque son muy malo para ti. Pueden causar muchas enfermedades mentales y hasta la muerte. También son muy adictivos.

  22. QUESTION:
    Can you Translate this Text into good french for me please?
    I think I live a healthy lifestyle as I do lots of sports and have a fairly healthy diet, I don’t always eat my five a day but don’t eat too many fatty foods. I play rugby twice a week and often play football with my friends. All my family are none smokers so I am not around smoke. I do not drink alcohol either as it causes liver damage. I usually eat cereal for breakfast, sandwiches for lunch and fish for dinner. I used to eat lots of unhealthy food and exercise little but now I eat healthier and exercise regularly. I will try to focus on eating five portions of fruit and vegetable every day.

    • ANSWER:
      Je crois avoir un mode de vie sain puisque je pratique plusieurs sports et que mon alimentation est relativement équilibrée. Je ne consomme pas toujours mes 5 portions de fruits et légumes par jour mais je ne suis pas un grand consommateur de cuisine rapide.

      Je joue au rugby deux fois par semaine et joue souvent au football avec mes amis. Tous les membres de ma famille sont non-fumeurs je ne suis donc pas exposé à la fumée secondaire. Je ne consomme pas d’alcool puisque c’est mauvais pour le foie.

      En général, je mange des céréales au déjeûner, des sandwichs pour dîner et du poisson au souper.

      Auparavant, je consommais beaucoup de mets mauvais pour la santé et faisais peu d’exercice mais maintenant, je m’alimente sainement et fais beaucoup d’activité physique. J’essaierai donc de manger les cinq portions de fruits et légumes recommandés chaque jour

  23. QUESTION:
    How much wet food should I feed my cat(s) daily?
    So at the moment I am feeding my 3 cats 1/3 can of wet food in the mornings between the three of them, and leave out dry food for them to snack on all day. One is over a year old, and the other two are 11 almost 12 months old. Unfortunately they are a bit overweight so I would love to put them on a feeding schedule where they could lose some weight. They are all around 10-12Ibs. I am also putting them on a ALL wet diet, as soon as they finish their big bag of dry food. I am actually scared of the wet diet because I have no idea how much I should be feeding them. I don’t want to feed them too much and have them gain or feed them too little and have them lose weight too fast and get fatty liver. I am quite confused. On the bigger can of cat food it says to feed 1/2 can, so 1 1/2 cans between the three of them throughout the day. Does this sound right or?

    As for the wet food brands, I know by the ingredients which brands are healthy and which ones are crap. I am on a budget so I was planning on alternating between a variety of brands… so healthy and crappy ones. This is the best I can do unfortunately. They love Friskies which is bad for them, and I try to get them to eat Wellness but it doesn’t taste as good as Friskies to them, I am also going to feed Merrick, and Before Grains 100% meats.

    Also, how often should I feed them? I was thinking 3 times a day?
    Also, they are indoor cats, spayed/neutered so they are far less active than your average outdoor cat.

    • ANSWER:
      Avoid Friskies. Anything with grains, byproduct or “meal” in the ingredients list. Mixing two may result in one getting ignored, as happened with me (they ignore Wellness and just go for the Sanabelle).
      I feed my cats one third of a tin twice a day each and add some boiled chicken.
      Good for you to go wet, dry food promotes dehydration that just leads to renal problems in a few years. ANd they don’t need it for cleaning teeth, old wive’s tail.

  24. QUESTION:
    Undiagnosed medical condition?
    I have some sort of severely chronic muscular pain condition afflicting over 80% of my body and it doesn’t go away ever. It feels like my muscles are being shredded apart and it has been going on for over a year now. Vicodin, Percocet, NSAIDs, Tylenol, Codeine and multiple other drugs don’t work well enough to have me complete my daily tasks. It’s coming to the point where all I think about is pain, pain and more pain. It’s not fibro mialgia and my doctors have given up on what it could be. I’ve seen 6 specialists, all of whom say there is no cause to the pain. Even a neurologist sees nothing wrong with my brain. Marijuana relieves the pain almost completely, but I can’t use it if I will be working as a pharmacy tech. It’s so bad that I can barely exercise and I have a pretty okay diet. It has been proven not to be cancer, diabetes in any form, or neuropathic pain. Name any test and I guarantee it’s been performed on me. All negative, and my doctor has now discontinued my pain control medications because he can’t prescribe them to me without a diagnosis… Stupid DEA laws. All my organs are completely healthy except little fatty deposites in my liver, and my appendix has been removed. I take Vitamin C and Vitamin B2 (Riboflavin) to help with my immune system and muscle growth and repair but no help there. If anyone who has medical knowledge of this then I beg for your help. It’s getting to the point where I don’t want to live anymore because of this pain. And no I don’t have depression or anxiety, been screened for that. The pain scale is usually around 7 or 8 out of 10 on the bad days, and 4 out of 10 on the good days. Any help would be great.

    Chris
    Oh and I have done 6 months of physical therapy and reflexology is a joke of a medical profession in my personal opinion… no offense to people whom disagree.
    Yes they have tested for done problems and my bones are stronger than the average 22 year old. And I don’t get hooked on drugs, cigarettes, alcohol, narcotics. You name it, I can’t get addicted to it… I know, it’s very odd…

    • ANSWER:
      I know that they believe this is muscle pain, but have they
      checked the bones…since the skeleton muscles are
      connected to the bone…if you have bone problems it
      can lead to muscle injury. Just a thought.
      I have read about Paget’s disease…but I don’t think
      that this is what you have.

  25. QUESTION:
    Cat food recommendations?
    We recently lost one of our cats, she went into liver failure after a very hard fought battle with fatty liver disease and in the end she started suffering horribly so we had her humanely put to sleep to end her suffering. Unfortunately we find that the food our old vet recommended was an crap food and she was a very finicky eater, when she stopped eating her body couldn’t process anymore because of all the garbage in the food we were feeding her. We were feeding a food that did have fillers in it, again one of those vets that recommended crap food, and we thought we knew what he was talking about. When we brought her to the vet that we are staying with now she recommended to us switching foods as we have 3 other cats to worry about now. We live in a smaller town and dont have to many options for quality foods so we went out and bought Innova, because its what we could find at that particular store. They are in switch mode but we still haven’t decided if this is the food we are going to keep them on. So I thought maybe If i post the types of foods we can get around here I could get some suggestions. We plan to do a wet food with free feed dry option as the cats that are still with us are not overweight, if it becomes a problem we will limit the amount of dry available. I would love to do a raw diet for them but simply it would be a huge difficulty for us. We have a 1 year old cat, a 4 year old cat and a 14 year old cat, so it would help if what we get would be appropriate for them all, though I understand with a senior cat that maybe a bit more difficult, but he really does okay and checks out very healthy for his age.

    What we have available to us here is:
    Chicken Soup for the Cat Lover’s Soul
    Innova
    Nutro (grain fillers I believe so its a no if there are)
    TikiCat (wet food)
    Felidae

    If none of these foods are good enough I would be willing to order online, but getting them at the feed store where we get our goat supplies would be more convenient. We just want to do whats right for our cats, its hard knowing we thought we were doing right but could have been doing them so wrong.
    You know what vets reccomend. We were feeding Science Diet. They never got tuna, but were often given wet food of low quality because our old vets told us that didnt matter as much as the dry food. So I assume that had a part in it. We still arent certain if the food alone caused the problems, obviously she stopped eating for a reason. Thats why we had the new vet preform a autopsy, and checkups on all of our other animals, to rule out any environmental causes. We should get all our test results back tomorrow. We just want to do whats right for our pack now. They seem to enjoy the Innova, and even though we are in switching time we notice a lot less smelly litter boxes, and healthier looking cats. Only a few days into the switch. The one thing of course that we are checking with all our animals is depression causing not eating, they have been very sad.
    We plan on feeding mostly canned with the dry as an option if they want it. The big reason for this is our cats are not very big fans of wet food right now, we hope to change that, but we have only found one or two wet food items that they like and I am not comfortable feeding them anymore at all. We are heading back out to the feed store to get them some better brands of wet food, one can at a time to see what they like and find something they enjoy.
    catloverme123:

    I would like to know more about why you recommend this food seeing as it would require me to have to order it online, and why you think it is better than what has already been recommended and discussed. One word doesnt really help too much.

    • ANSWER:
      Innova is an excellent food, good choice. Chicken soup and Felidae are also good choices. I am sorry to hear about your cat. I am curious what you were feeding before if you don’t mind sharing? And I am also curious if you fed tuna, since the fatty buildup is often from lack of taurine and happens a lot in cats that eat tuna. The wet food diet would be idea for your cats, with a little dry thrown in. I think you are making some good decisions here, I am sorry that this is how you had to learn about food quality :( Best of luck to you and your pack!

      Ugh, and people don’t believe us when we say Science diet is bad. Their appetites will perk up as time goes on, but if they seem to be really enjoying it that is truly excellent. I am glad you made the switch, and I think you will be very happy with the results. You can also switch between the 3 brands (Chicken soup, Felidae, and Innova) to keep variety for your cats since they are all the same quality. This is a very good move you have made tho.

  26. QUESTION:
    Being bothered by a weight reading two months ago?
    Back in mid June, I went to the doctor, and they weighed me. This was after I ate, I was wearing cloths except for shoes, and on my period. I am around 5’5 (16 years old) and came in at 156lbs. My doctor told me to lose weight. I was really, really upset by this. But when I stepped on my scale at home a few days later, no period, before I ate, no cloths, I weighed 144.

    I went on a STRICT diet and got to 137 today on my home scale…. but I can’t stop thinking about my doctor calling me overweight. I am eating VERY healthy and exercising, but, I feel a bit messed up in the head. I just feel really, really fat. I just look at myself in the mirror and feel disgusted. I really did not feel this way before. Just so you know, I don’t have any health problems like diabetes, high cholesterol, or high blood pressure. But I keep looking up those things and rarer things like sleep apnea and fatty liver that an overweight person is at risk for. I am just freaking out. What should I do?

    • ANSWER:
      It’s normal to have these feelings. Just ignore them, keep yourself occupied with other thoughts. The more you focus on those feelings the more you’ll become obsessed with them.

  27. QUESTION:
    How do I end my essay?
    28% of Americans are obese. That is about one third of population. One third of population can’t obese just by over eating. If not only that than what is it? The leading causes of obesity, disincluding over eating, are: lack of exercise, family history of obesity, stress, peer or family problems, medical illnesses, and depression. Although certain medical disorders can cause obesity, less than one percent of all obesity is caused by physical problems. But sadly, we have come to know that the leading cause of obesity is soft drink consumption. Yes, a diet coke will finally make you fat. But all jokes aside, the progressing rate of obesity is serious and is estimated be 33% by 2010.
    There are many risks and complications with obesity. The physical consequences are severe and life threatening. There is an increased risk of heart disease, high blood pressure, diabetes, breathing problems, premature death, stroke, cancer, fatty liver disease, gallbladder disease, arthritis, and many more. And that’s just touching the tip of ice berg, because adults who are obese may be cutting about three years off their lives, mostly from heart disease and stroke. Those who are morbidly obese, about 100 or more pounds over a healthy weight, could be shortening their lives by as many as 10 years. Being morbidly obese has the similar effect of lifelong smoking.
    One very sad thing that I have found in my research is that in Mississippi, an actual bill has been proposed to allow restaurants to not serve obese people. A weigh scale will be used to determine the potential customer’s body mass index, or BMI, and if it is too high, they refuse to serve them or the owner of the food establishment will have their business permits revoked. If this bill is passed, then there will be BMI scales outside of every restaurant, and there will be records of the eligible patrons BMIs. Apparent discrimination the obese has been documented in three specific areas: education, health care, and employment. For example, 28% of teachers in a study done by the Weight Management and Obese Symposium said that becoming obese is the worst thing that can happen to a person. 24% of nurses said they are ‘repulsed’ by obese people, and, controlling for income and grades, parents provide less college support for their overweight children than for their thin children.

    How do I end my essay?
    P.S. This is three paragraphs. Yahoo Answers doesn’t allow you to tab. And this is just a rough draft of my body. There wasn’t enough space for the introduction. *sniff* Meany faces say bad things
    Also, disincluding is a word. Look it up on Google.

    • ANSWER:
      How about with a call to action? Make a statement with a summary and then tell the reader what they need to do. Otherwise you just leave everyone hanging with a (?)

  28. QUESTION:
    Worried about my pet lovebird…?
    My black-masked lovebird, Diego, has been with us a few months now. When I got him, he was semi-tame, refused to play with toys, and wouldn’t eat anything other than seeds… since then, he’s warmed up to me quite a bit, and I’m teaching him to play with shredded paper and plastic bird toys! But he still refuses to eat a varied diet.

    I feed him Volkman Lovebird/Conure Bird Seed, which includes oat and wheat, and I take out the sunflower seeds since I’ve read they’re unhealthy. I’ve tried leaving fruits and veggies in his food bowl, I’ve even tried covering healthier foods in spray millet, but he won’t take anything but his usual. I’m getting really concerned that he’ll develop fatty liver disease if he doesn’t have it already — he’s loud and active, but his beak has been growing very sharp and I know that can be a sign of illness. So…

    How quickly can fatty liver disease become a problem?

    Do you have any suggestions for how to convert Diego to a more rounded diet, or any pellet brand suggestions?

    Thanks!

    • ANSWER:

  29. QUESTION:
    Can someone please give feedback?
    it’s an essay of who’s responsible for obesity in america… need help concluding

    America, Home of the Fat
    America, home of the free right? Wrong. America is one of the fattest nations in the world. We would think that one of the most productive and developed countries would be the healthiest. The truth however, is we are not. The question that is presented then, is who’s to blame? People always find it easier to point a finger and blame someone else. Americans are suing fast-food companies for “making them fat”, and such lawsuits are becoming more prevalent each day. Blaming the fast-food industry for obesity is like an alcoholic suing an alcohol company for giving them cirrhosis of the liver. Caesar Barber of Bronx, New York “filed a lawsuit Wednesday in Bronx Supreme Court, naming McDonald’s, Wendy’s, Burger King and Kentucky Fried Chicken” () because he didn’t it was unhealthy. What has happened, to self control and personal responsibility? The individual and the parents are the ones to blame for American’s obesity.

    It is a parent’s responsibility to care for their child and therefore they are also responsible for their health and what they consume. A parent would not let their child do drugs, so why do they allow them to overindulge on soft drinks and unhealthy food if they both harm your health. In The Battle Against Fast Food Begins At Home Daniel Weintraub states, “It is a parents – not the government, not the fast-food companies, not the video-game manufacturers – who are responsible for teaching kids healthy eating and exercising habits” (Weintraub42). Parents much teach children how to how to exercise and get involved in physical activities. If they fail to do so they are setting their children on a path of lifetime health problems. Many parents allow and approve their child’s sedentary behavior without thinking about the consequences. Eating junk food and playing video games everyday is not benefiting them in any way, and who is responsible to get them off the couch and shooting hoops? McDonalds, Burger King, Carl’s Jr, Jack in The Box? No, of course not. It is parent’s duty as the one who cares for the child. Some people may think companies lure kids into buying food with cartoons, truth is parents need to teach children how to look out for these marketing strategies companies use because that is something they will need to know when it comes to important choices in life, like choosing auto insurance, credit companies and so forth. If children obesity

    An adult individual unlike a child can make independent decisions but Americans often make the wrong decisions when it comes to managing their diets. A trip to the market could save you money an unneeded calorie intake. You can cook your own meals and know what you’re eating and manage your caloric intake but Americans simply have become addicted to fast- food, and it is their lack of discipline that has made them so obese. Sue Widemark conveys in her article Reason for Obesity, that an attitude Americans seem to have is that of “Eating is some kind of pastime…and if we feel that we are denied a bit of this fatty and very unhealthy food which we crave, that we have no quality of life” (Widemark1). Folks simply do not know when enough is enough. In Obesity Epidemic: Overeating is to Blame Mark Fergusson explains “To return to the average weights of the 1970’s we would need to reverse the increased food intake about… 500 calories a day for adults.” An individual has nothing to blame but their carelessness of what they eat and their deficiency of self-control when it comes to how much they eat. Fast-food would not make anyone obese if it was eaten in moderation. Everyone knows that too much of anything is bad. David Zinczenko in his article Don’t Blame The Eater argues that when it comes to food “Advertisements Don’t carry warning labels the way tobacco ads do” but when do Americans plan on becoming responsible for looking for this information? Certainly people who follow healthy lifestyles would ask for calorie information about what they are going to consume and the rest must learn to do the same. Over-eating is definitely a main factor of American obesity. Now, combine A lifestyle of daily fast-food and inactive behavior and you are well on your way to becoming obese.

    A person, who is not willing to stay active and yet, constantly eats fast food, cannot expect to be thin. Your body needs exercise not only to look good on the outside but to be healthy on the inside as well. No one neglect their body in a way that would damage their health, but that is exactly what they do when they gorge on greasy fries and soft drinks and do not exercise. Michael Lemonick in his article “How We Grew So Big” writes that “Fully two-thirds of US adults are officially overweight and half of those have graduated to full blown obesity” he

    • ANSWER:
      Thank you for your article. I was not knowing it earlier

  30. QUESTION:
    Can someone please help me summarize :(?
    I have always had trouble summarizing.
    I simply don’t know what to eliminate! :(
    My summary that i wrote so far is longer than the article!!!!!! =[

    The article is on Cholesterol :

    Few people recognize cholesterol as a natural and essential part of our body. To many, it’s something that should be avoided completely and people go to great lengths to avoid foods that contain it.

    But our body needs cholesterol to digest foods, produce hormones and to protect our cells.

    Confusion about cholesterol exists because many people don’t realize there is a difference between blood cholesterol and dietary cholesterol.

    Blood cholesterol is the cholesterol that circulates in your blood. Most of it – about 80 per cent – is produced by your liver. Dietary cholesterol is the stuff found in foods from animal sources (there is no cholesterol in plant foods). Meat, fish, poultry, eggs and dairy products all provide cholesterol in varying amounts. Only about 20 per cent of the cholesterol in your blood comes from eating foods that contain it.

    If you have been told that you have high cholesterol, your health professional is talking about your blood cholesterol levels. These are a concern because they’re a major risk factor for heart disease. If you have high blood cholesterol or have a history of heart disease in your family, reducing your blood cholesterol to a healthy level is important for long-term good health.

    Cholesterol from foods is often blamed for high blood cholesterol levels. But for most people, cholesterol from foods has little effect on blood cholesterol levels. Family history, diabetes and thyroid, kidney or liver disease, smoking, lack of exercise, excess body weight and high fat diets are all important factors.

    High intakes of fat, especially saturated fat and trans fatty acids, are mainly responsible for increasing total and LDL (bad) blood cholesterol levels. Saturated fats are found mostly in meat, egg yolks, dairy products made from whole milk, and foods that contain hydrogenated fat, including palm or coconut oils.

    Trans fats (also called trans fatty acids) are found in foods that contain partially hydrogenated fats such as shortening, some margarine, French fries, doughnuts, breaded and fried chicken and fish, crackers, chips, cookies and bakery products. Trans fats act like saturated fats in our bodies and increase total and LDL blood cholesterol levels but also reduce HDL (good) blood cholesterol levels.

    Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

    Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

    The accepted approach for lowering or keeping blood cholesterol levels in a healthy range is to focus on reducing your total fat intake, especially the amount of saturated and trans fat that you eat. Omitting foods simply because they contain cholesterol is not the answer. Dairy products, meat and eggs all contains cholesterol but avoiding these foods could prevent you from getting some of the important nutrients found is these foods such as calcium, protein, iron, zinc or B-vitamins.

    Follow these steps to healthier blood cholesterol levels:
    .

    Exercise regularly. Make higher-fibre foods such as whole grain breads and cereals, fruits and
    vegetables the focus of each meal. Include more meals made with meat alternatives such as beans, peas, lentils and tofu. Choose lower-fat dairy products such as buttermilk, skim milk, 1% milk, and yogurt and cottage cheese made with 1% milk fat or less. Enjoy fish more often, choose lean cuts of meat, have poultry without skins and limit serving sizes to about the size of a deck of cards. Eat foods prepared with little or no extra fat. Have foods containing shortening or partially hydrogenated fats and oils in moderation.
    Read labels: “Cholesterol-free” foods can still be high in fat. Some examples include potato chips
    and cookies.
    Switching to a diet that is lower in fat, higher in fibre and participating in regular physical activity can help keep your blood cholesterol in a healthy range

    • ANSWER:
      your problem is that your are explaining everything in far too much detail

      example

      Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

      Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

      change to something like “The article explains the effect of monounsturated and polyunstaured fats and gives examples of the types of food they are in”

      You can do drastic surgery like that on most of your explanation

  31. QUESTION:
    i need help with my pennfoster work?
    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      Please do not solicit answers on Y!A, as this is considered cheating.
      If you need help, please contact the school.

      Penn Foster

  32. QUESTION:
    Best and Cheapest Medical, Biomed and Diet Regime for Autism?
    What is the best way to plan and obtain the products listed below in the healthiest, cheapest way possible. And if you take direct care of an autistic child, how do you get him to try and ingest all this stuff (not all, I know). Thanks so much for your help!Detox Chelation, Vitamin B12, Digestive Enzymes, Fatty Acids, Zinc, Cod Liver Oil, Vitamin B6 with Magnesium, NAET, Folic Acid, Vitamins A and C, Calcium

    • ANSWER:
      Before you start on any of these treatments, I hope your child had a through check-up with blood tests. I don’t think it is wise to start detox (chelation) without a dr’s supervision. The metals could come out and settle into different organs and make it worse. B12 and cod liver oil (vitamin A) better do a blood test first before you overdose your child. I know because I test blood for a living. The vitamins you get at the dept. stores are not the best quality so I advise you to go to a specific vitamin store or Whole Foods Market. Zinc should be given at bedtime away from calcium because the calcium will interfer with the absorption of the zinc. Nordic Naturals and Carlson’s Cod Liver Oil are the best since they do not contain metals and are not fishy tasting. It would be cheaper to get a multivitamin with minerals. Read the labels and buy the ones with no artifical colors, flavors, aspartame, etc. I prefer to buy my vitamin supplements online at Kirkman’s. I recommend multivitamin/minerals/ antioxidants formula Spectrum Complete. It costs about .50 but lasts about 2 and a half months and you get more supplements for your money. Kirkman’s has been making vitamin supplements for autistic kids for over 20 years and has hypoallergenic formulas and superior qualitiy without fillers that cheap stuff you get in stores has in it. There is a difference in the forms of calcium, magnesium, etc. I suggest going to the Autism Research Institute’s Website so you can get the correct dosage for your child and see what has helped other children. They have so much useful information. The effects of NAET do not last a long time. It would be better to start a gluten/casein free diet or similar diet because I found that when I eliminated certain foods like milk , wheat, or soy that my autistic son got better. You don’t mention if your child is having trouble sleeping, anger issues, or stool problems. I can help you more if I had that information. I would advise testing for yeast and harmful bacteria in the stool. This is a big problem in autistic kids. You also can get a digestive enzymes that has probiotic in it. (Kidszyme). I also recommend Buried Treasure Added Attention Formula to help with focusing and calming down your child. These are available at the Whole Foods Market. The Whole Foods Market has a terrific section of vitamins for kids that are easy on the stomach and wallet. When you get enough money, I suggest going to see a DAN (defeat autism now) doctor. I got the information at the Autism Research Institute. These doctors are into the biomedical treatment for autism. Yes, they are expensive but worth every penny. I am taking my son to these doctors after seeing significant improvements on the supplements that I have mentioned. Good luck with your child and if you need any more help, I suggest joining the Autism Biomedical Discussion group on the internet.
      MomWhoKnows.

  33. QUESTION:
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    1.Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?

    A.Sodium causes weak bones and teeth.
    B.Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C.Sodium is linked to cancer.
    D.Sodium causes dehydration
    2.The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is

    A.carbohydrates.
    B.water.
    C.protein.
    D.fat.
    3.A deficiency of calcium can lead to

    A.rickets.
    B.osteoporosis.
    C.scurvy.
    D.anemia.
    4.For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should

    A.be limited to 300 milligrams a day.
    B.make up about 30% of your daily caloric intake.
    C.be limited to 3,000 milligrams a day.
    D.make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    5.Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?

    A.Loaf 1
    B.Loaf 2
    C.Loaf 3
    D.Loaf 4
    6.Insoluble fiber

    A.dissolves in water.
    B.is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C.is found in refined-grain products.
    D.adds bulk to your body’s wastes.
    7.Which of the following foods is not a source of cholesterol?

    A.Beef
    B.Beans
    C.Chicken
    D.Cheese
    8.All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:

    A.It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B.It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C.It helps regulate body temperature.
    D.It prevents anemia.
    9.The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:

    A.Carbohydrates and fats
    B.Proteins and water
    C.Vitamins and minerals
    D.Sodium and cholesterol
    10.Starches are

    A.a kind of complex carbohydrate.
    B.a kind of simple carbohydrate.
    C.composed of a single sugar.
    D.complex carbohydrates that cannot be digested.
    11.Match the following
    1.A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    2.The study of food and the ways in which the body uses food
    3.Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    4.Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    5.Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms

    6.Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    7.A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    8.Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    9.A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    10.A mineral that prevents birth defects

    11.Mineral needed for production of hemoglobin
    12.Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    13.Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    14.Promotes healing of wounds and healthy gums
    15.Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    A.Zinc
    B.Nutrient
    C.Iron
    D.Carbohydrates
    E.Dietary fiber
    F.Vitamin C
    G.Niacin (vitamin B3)
    H.Water
    I.Incomplete proteins
    J.Vitamin D
    K.Glycogen
    L.Vitamin A
    M.Nutrition
    N.Folate
    O.Unsaturated fatty acids

    • ANSWER:
      1.b
      2.c
      3.a
      4.d
      5.loaf 4
      6.a&d
      7.b
      8.d
      9.d
      10.a
      1. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
      B. Nutrient
      2. The study of food and the ways in which the body uses food
      M. Nutrition
      3. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
      E. Dietary fiber
      4. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
      H.water
      5. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
      O. Unsaturated fatty acids
      6. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
      I. Incomplete proteins
      7. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
      D. Carbohydrates
      8. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
      L. Vitamin A
      9. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
      K. Glycogen
      10. A mineral that prevents birth defects
      N. Folate
      11. Mineral needed for production of hemoglobin
      C. Iron
      12. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
      G. Niacin (vitamin B3)
      13. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
      J. Vitamin D
      14. Promotes healing of wounds and healthy gums
      F. Vitamin C
      15. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein
      A. Zinc

  34. QUESTION:
    What are the benefits of coconut oil and virgin coconut oil? ?
    Hi! I’m Racquel. BSE student.These are some of the information in my research.

    Read the facts below to discover why the Coconut Oil is now referred
    to as the “Healthiest Oil in the World” because of its unique health-
    giving properties. Studies demonstrate that of all fats and oils,
    coconut oil is not only nutritious, but has the most health benefits.

    FACT No.1: Coconut oil is the best and richest natural source of the
    immune-boosting lauric acid among all the vegetable oils.

    Among the vegetable oils traded in the world, coconut oil is
    the best and richest natural source of lauric acid which makes up
    about 50 percent of its healthy fat content. All other vegetable oils
    are completely deficient in this. Lauric Acid, an important component
    of breast milkis also the primary saturated fatty acid found in
    coconut oil.

    Lauric Acid is the most important essential fatty acid in
    building and maintaining the body’s immune system and has a powerful
    antimicrobial effect that can kill a wide variety of infectious
    organisms. Among the saturated fatty acids, lauric acid has the
    maximum anti-viral activity.

    Lauric acid is a medium chain fatty acid (MCFA), which has
    the additional beneficial function of being formed into monolaurin
    in the body. Monolaurin is the anti-viral, antibacterial and anti-
    protozoal monogllyceride used by humans or animals to destroy lipid
    coated viruses, such as HIV, herpes, influenza and pathogenic
    bacteria.

    FACT No.2: Coconut oil is rich in plant-based, healthy type of good
    saturated fats which is very different from the animal-based
    saturated fats. Coconut oil has no cholesterol.

    Coconut oil is rich in plant-based, healthy type of
    saturated fats. It is 92 percent highly saturatedfat. Not all
    saturated fats are created equal. Just like polyunsaturated fats
    which are sub classified into omega 3, omega 6 and omega 9, saturated
    fats are also sub-classified into short chain, medium chain and long
    chain. The dramatic differnce is with the fatty acid composition and
    is fully documented by years of scientific research. In contrast with
    animal fats (long chain fatty acids-LCFA) which contain cholesterol,
    coconut oil, which is from the plant-based source has no cholesterol.
    The fatty acids of coconut oil (medium chain fatty acids-MCFA) are
    easily assimilated – they are not stored in tha body like animal
    fats.

    There are good fats and bad fats. Our diet needs to include
    the good tyoe of fats such as the saturated fats from coconut oil as
    they play an important role in our body chemistry. Sixty percent
    (60%) to eighty percent (80%) of our brain tissue and our nervous
    system are made of very rich complex of fats. we can live without the
    bad fats from red meat or animals, but good fats, such as the fats
    from plant-based coconut oil and fats from fishes like salmon and
    sardines are essentilaal for good health. We dont necessarily need a
    low fat diet. we need a good fat diet.

    Goods saturated fats, such as from the plant-based coconuts,
    enhance the immune system. The fats around the heart muscle is
    highly saturated. The heart draws on this reserve of fat ion times of
    stress. Saturated fats also protect the liver from toxic effect of
    alcohol and drugs. Fifty percent (50%) of cell membranes also
    constitue saturated fatty acids. It gives our cells necessary
    firmness and integrity. Saturated fats also play a vital role in the
    health of bones. At least 50 percent of dietary fats need to be
    saturated for calcium to be effectively incorporated in the skeletal
    structure.

    FACT No.3: Coconut oil is composed predominantly of the health-
    boosting Medium Chain Fatty Acids (MCFA).

    Coconut Oil is unique. It is unlike most other dietary
    oils. The secret behind coconut oil is that it is composed
    predominantly of medium chain fatty acids (MCFA’s) or Medium chain
    triglycerides (MCT). It is the MCFA’s which give it its remarkable
    nutritional and medicinal properties. Coconut oil has the most or
    largest concentration of MCFA’s (64%) compared with the other oils
    and fats.

    The majority of the fats in our diet, whether they are
    saturated or unsaturated comes from the plant or animal, are composed
    of long-chain fatty acids (LCFA’s). Soybean oil, corn oil,canola oil,
    olive oil lard, and chicen fat as well as most all other fats and
    oils in our diet, are composed entirely of LCFA’s. Some 98 to 100
    percent of the fat you eat each day consists of LCFA’s. Long chain
    fats take longer to digest and will tend to to be stored as stubborn
    fat you can’t get rid of . The medium-chain fatty acid (MCFA’s) from
    coconut ol have completely different effect on us than do the long -
    chain fatty acids that are more commonly found in our food.

    • ANSWER:
      Coconut oil is the best oil to cook with, even better than olive oil, because the fatty acids don’t turn to trans fat when heated.

      It also contains Caprylic Acid which is great for killing candida, the pesky yeast that causes yeast infections and thrush.

      I know a few people that have lost weight using coconut oil, the medium chain fats can speed up your metabolism. Which is why it is recommended for hypothyroidism.

  35. QUESTION:
    i need help with this! ha?
    .
    Which of the following foods is not a source of cholesterol?
    A) Beef
    B) Beans
    C) Chicken
    D) Cheese
    2.
    Insoluble fiber
    A) dissolves in water.
    B) is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C) is found in refined-grain products.
    D) adds bulk to your body’s wastes.
    3.
    Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?
    A) Loaf 1
    B) Loaf 2
    C) Loaf 3
    D) Loaf 4
    4.
    Match the following
    A. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    B. The study of food and the ways in which the body uses food
    C. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    D. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    E. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
    F. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    G. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    H. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    I. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    J. A mineral that prevents birth defects
    K. Mineral needed for production of hemoglobin
    L. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    M. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    N. Promotes healing of wounds and healthy gums
    O. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    Zinc
    Nutrient
    Iron
    Carbohydrates
    Dietary fiber
    Vitamin C
    Niacin (vitamin B3)
    Water
    Incomplete proteins
    Vitamin D
    Glycogen
    Vitamin A
    Nutrition
    Folate
    Unsaturated fatty acids
    5.
    The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:
    A) Carbohydrates and fats
    B) Proteins and water
    C) Vitamins and minerals
    D) Sodium and cholesterol
    6.
    Starches are
    A) a kind of complex carbohydrate.
    B) a kind of simple carbohydrate.
    C) composed of a single sugar.
    D) complex carbohydrates that cannot be digested.
    7.
    All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:
    A) It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B) It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C) It helps regulate body temperature.
    D) It prevents anemia.
    8.
    A deficiency of calcium can lead to
    A) rickets.
    B) osteoporosis.
    C) scurvy.
    D) anemia.
    9.
    For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should
    A) be limited to 300 milligrams a day.
    B) make up about 30% of your daily caloric intake.
    C) be limited to 3,000 milligrams a day.
    D) make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    10.
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    A) Sodium causes weak bones and teeth.
    B) Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C) Sodium is linked to cancer.
    D) Sodium causes dehydration
    11.
    The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is
    A) carbohydrates.
    B) water.
    C) protein.
    D) fat.

    • ANSWER:

  36. QUESTION:
    Do you think certain treatments should not be free on the NHS?
    I can see how the NHS can benefit a lot of people but sometimes i think the whole system is a bit of a farce.
    For example myself, and many other people work and pay taxes (or have worked hard and payed taxes – i do understand that at this point in time there are a lot of people who have found themselves jobless through no fault of their own) So do you think we should get priority over people who have never worked and payed taxes (through sheer laziness, not registered disability?)

    Also should people receive treatment if their illness is self inflicted? i.e. if your liver starts to shut down as a result of you drinking excessively then should tax payers foot the bill for that? or should you be given one chance to prove you’re willing to help yourself by not drinking but then obviously if you start drinking again then from that point onwards you be expected to fund your own treatment?

    One example close to me that i can think on is my nan is currently on dialysis for her diabetes. Now her diabetes is self inflicted as she didn’t watch her weight/diet etc, 2 years ago she was told to change her diet or she would end up on dialysis i.e cut out fatty foods and eat fresh wholesome salads/soups, low fat, healthy meals, but whenever i’d go around there she’d be eating fish and chips etc and when i’d point out to her that she shouldn’t be eating that she’d simply say “oh i’m too old to change now, i might as well enjoy my last days”
    So to me it was no surprise when it was confirmed she’d have to start dialysis, and i can’t be sympathetic towards her, even though she’s now feeling sorry for herself, and i think, as she’s somewhat well off, that she should pay for that treatment herself, as the only reason she’s on it is because she ignored all medical advice.

    I know this is a semi-rant, but it’s something that i feel strongly about, and was wondering if it would make our NHS better or would it create more problems in the long run?

    • ANSWER:

  37. QUESTION:
    Interesting article “Thin people might be fat on the inside” no question here…?
    Internal fat around organs can increase diabetes and heart risks
    The Associated Press
    Updated: 12:03 p.m. PT May 11, 2007
    LONDON – If it really is what’s on the inside that counts, then a lot of thin people might be in trouble.

    Some doctors now think that the internal fat surrounding vital organs like the heart, liver or pancreas — invisible to the naked eye — could be as dangerous as the more obvious external fat that bulges underneath the skin.

    “Being thin doesn’t automatically mean you’re not fat,” said Dr. Jimmy Bell, a professor of molecular imaging at Imperial College, London. Since 1994, Bell and his team have scanned nearly 800 people with MRI machines to create “fat maps” showing where people store fat.

    According to the data, people who maintain their weight through diet rather than exercise are likely to have major deposits of internal fat, even if they are otherwise slim. “The whole concept of being fat needs to be redefined,” said Bell, whose research is funded by Britain’s Medical Research Council.

    Without a clear warning signal — like a rounder middle — doctors worry that thin people may be lulled into falsely assuming that because they’re not overweight, they’re healthy.

    “Just because someone is lean doesn’t make them immune to diabetes or other risk factors for heart disease,” said Dr. Louis Teichholz, chief of cardiology at Hackensack University Medical Center in New Jersey, who was not involved in Bell’s research.

    Even people with normal Body Mass Index scores — a standard obesity measure that divides your weight by the square of your height — can have surprising levels of fat deposits inside.

    Of the women scanned by Bell and his colleagues, as many as 45 percent of those with normal BMI scores (20 to 25) actually had excessive levels of internal fat. Among men, the percentage was nearly 60 percent.

    Relating the news to what Bell calls “TOFIs” — people who are “thin outside, fat inside” — is rarely uneventful. “The thinner people are, the bigger the surprise,” he said, adding the researchers even found TOFIs among people who are professional models.

    According to Bell, people who are fat on the inside are essentially on the threshold of being obese. They eat too many fatty, sugary foods — and exercise too little to work it off — but they are not eating enough to actually be fat. Scientists believe we naturally accumulate fat around the belly first, but at some point, the body may start storing it elsewhere.

    Still, most experts believe that being of normal weight is an indicator of good health, and that BMI is a reliable measurement.

    “BMI won’t give you the exact indication of where fat is, but it’s a useful clinical tool,” said Dr. Toni Steer, a nutritionist at Britain’s Medical Research Council.

    Unhealthy skinny people
    Doctors are unsure about the exact dangers of internal fat, but some suspect it contributes to the risk of heart disease and diabetes. They theorize that internal fat disrupts the body’s communication systems. The fat enveloping internal organs might be sending the body mistaken chemical signals to store fat inside organs like the liver or pancreas. This could ultimately lead to insulin resistance, type 2 diabetes, or heart disease.

    Experts have long known that fat, active people can be healthier than their skinny, inactive counterparts. “Normal-weight persons who are sedentary and unfit are at much higher risk for mortality than obese persons who are active and fit,” said Dr. Steven Blair, an obesity expert at the University of South Carolina.

    For example, despite their ripples of fat, super-sized Sumo wrestlers probably have a better metabolic profile than some of their slim, sedentary spectators, Bell said. That’s because the wrestlers’ fat is primarily stored under the skin, not streaking throughout their vital organs and muscles.

    The good news is that internal fat can be easily burned off through exercise or even by improving your diet. “Even if you don’t see it on your bathroom scale, caloric restriction and physical exercise have an aggressive effect on visceral fat,” said Dr. Bob Ross, an obesity expert at Queen’s University in Canada.

    Because many factors contribute to heart disease, Teichholz says it’s difficult to determine the precise danger of internal fat — though it certainly doesn’t help.

    “Obesity is a risk factor, but it’s lower down on the totem pole of risk factors,” he said, explaining that whether or not people smoke, their family histories and blood pressure and cholesterol rates are more important determinants than both external and internal fat.

    When it comes to being fit, experts say there is no short-cut. “If you just want to look thin, then maybe dieting is enough,” Bell said. “But if you want to actually be healthy, then exercise has to be an important component of your lifestyle.”

    • ANSWER:
      For those like me, a man of very large size, I don’t have health issues other than my 550 plus pounds. For a man of my weight, I would say I am sort of active. I do walk, albeit slowly and with a careful waddle to make sure I keep my balance, and I do like to swim. I also like to eat and I do eat a lot. That comes with the size. Good article.


Healthy Foods For Fatty Liver

When was the last time you went shopping for foods high in omega 3 fatty acids? Have you ever wondered which foods contain omega3 and are the best?

In this article, I’ll point you to nutrition foods high in essential fatty acids your body needs.Yes, fatty fish are excellent for omega-3s.

But, so are other foods researchers found that also help maintain a healthy lifestyle. Foods high in omega 3 that help prevent cancers, high blood pressure and aid different ailments like asthma, anxiety, allergies and depression.

<b>Foods High in Omega 3 Fatty Acids</b>

People who consume more omega-3 are healthier compared to those who are omega3 deficient. So, here are some super foods rich in omega3 essential fats:

a Fish — fatty fish such as salmon, mackerel, herring, hoki and tuna. A very healthy choice since fatty fish are rich in omega3 fats. In fact, nutritional experts recommend you eat one to two fatty fish meals per week.
a Vegetables — various leafy greens for salad, spinach and squash contain omega-3s, but broccoli and cauliflower are the two when it comes to having high omega-3.

a Beans — also known as legumes, also are a source. Beans to look for are kidney, mungo and pinto since they’re loaded with omega-3.

a Nuts and Seeds — numerous nuts to throw into salads or baking that are omega3 rich are walnuts, almonds and hazelnuts. Or seeds such as sesame, pumpkin and flexseeds.

a Meats — when it comes to deciding on which meat to eat, try and find either chickens that have been fed a diet of fish oils and greens or grass fed beef.

In todays processed world, trying to find and eat foods high in omega 3 fatty acids may be a bit difficult. The fish you think are fresh most likely swam in polluted waters.

And, no one wants to consume large quantities of healthy omega3 rich oils, nuts and seeds because they do contain a lot of fat. As for the healthy greeens, it’s difficult to eat enough of them for the essential fatty acids.

Don’t get me wrong, omega3 essential fatty acids found in these food are extremely important. Therefore, you might also want to look into topping up your diet with a high-quality omega-3 supplement which has been purified to ensure it’s safe, effective and a pharmaceutical grade high-quality product.

Now that you are armed with this information, you’ll be able to combine foods high in omega 3 essential fatty acids and supplements to achieve the best results. Now is the time to take control and enjoy your healthy lifestyle.

Visit my website today if you’re interested in learning more about essential fatty acids in high-quality omega3 supplements I use and recommend.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    Please help me–I hate healthy foods, but need them. Good recipes?
    Hi– I love to cook and enjoy food.
    But, I like the bad stuff. I’m at a good weight, but just had a blood panel that showed high cholesterol, lipids, and fatty liver. Ick!
    I know there are tons of websites for healthy eating, and know about healthy cooking methods, but just love tasty food. I would appreciate people sharing their own favorite good, healthy recipes.
    Thanks from me and my nasty blood :)

    • ANSWER:
      Lemon Spaghetti

      2/3 cup olive oil (this oil is heart healthy)
      2/3 cup freshly grated parmesan cheese
      1/2 cup fresh lemon juice (from about 2 lemons)
      1 teaspoon salt
      1/2 teaspoon pepper
      1 pound whole wheat spaghetti
      1/3 cup chopped fresh basil
      1 tablespoon grated lemon zest (from the two lemons)

      In large bowl, whisk the oil, cheese, lemon juice, salt and pepper to blend. Set the sauce aside. Meanwhile, cook pasta according to package directions. Drain, reserving one cup of the cooking liquid. Add the spaghetti to the lemon sauce, and toss with basil and lemon zest. Moisten with reserved pasta water until desired consistancy is reached. Use more salt and pepper to taste. Can be used as a light meal or a side dish to boneless skinless grilled chicken. It is light and delish!

  2. QUESTION:
    I have Fatty Liver and i’m not an alcoholic?
    What foods would you suggest me eating for my liver to be healthy?
    I also have high cholesterol.

    Should I start eating Vegan?

    • ANSWER:
      I hope this link is of some help to you.

      http://www.articlesbase.com/diseases-and-conditions-articles/the-livers-main-function-is-to-act-as-a-filter-705438.html#axzz0m4ceDypa

  3. QUESTION:
    Have I been cured of NASH (fatty liver+inflammation)?
    3 months ago I was diagnosed with NASH (fatty liver with inflammation) through an ultrasound and elevated liver enzymes. They say a possible cause is through elevated cholesterol/triglycerides which I had. 3 months later after eating healthy and exercising, my liver enzymes have gone back to normal but high normal and my cholesterol is normal. Is it safe to say that I do not have NASH anymore? Or do I still have it and have to maintain a healthy lifestyle so I don’t get it again. What are some foods that are good for the liver?

    • ANSWER:
      i studied NASH deeply and i can say that you are lucky since untreated not only affect liver but also make you diabetic or even hypertensive in the next 5 years as you might saw that you were lazy tired obese specially the abdominal part and the doctor prescribe you actos and glucophage and ursodiol and lipanthyl well now you can enjoy life BUT stick to that the sport the healthy food no junk no fast food no fatty meals no salt or XS carb and the most important keep your weight as normal as you can and test the liver enzyme every 6 month

  4. QUESTION:
    How can I “refresh” my liver?
    I’m 28 years old. I used to be a heavy drinker and smoker for about 8 years. About 2 years ago, a doctor told me that I had a “fatty liver.” He said that if I didn’t stop drinking, I would die. I stopped smoking and drinking one year ago, and I stopped drinking coffee 4 months ago. I pretty much eat healthy foods (I try to eat a lot of artichoke, asparagus, and I only use olive oil, and don’t eat fatty meats), and I exercise regularly. I’ve been taking Milk Thistle, American Ginseng, Vitamin B-Complex, and a Liver-Digestion Aid, but I want to know if there is anything else I can do to refresh my liver, such as dietary changes, herbs, exercise, etc.. Will I ever have a normal liver again?
    If I take more supplements, will it speed up the process? What dosage of supplements should I be taking, specifically for Milk Thistle and American Ginseng. Do these supplements really help refresh the liver?

    • ANSWER:
      There is an INDIAN MEDICINE LIV 52 tablets . take it.
      Take lemon juice twice daily. Take Sugar cane juice.Take Orange juice. All citrus fruits help improve liver.
      Homeopathy has very good medicines. Ask for jaundice medicines.
      Continue the medicines you have mentioned.
      For some time take fat free milk or skimmed milk.

      LIVER HAS A CAPACITY TO COME BACK TO NORMAL IN A MIGHTY WAY
      SO DONT WORRY YOU WOULD SOON BE NORMAL.

  5. QUESTION:
    Is Metformin a fibrate? And if so, could it cause a change in liver functions?
    Ok, number one I am NOT a diagnosed diabetic. I am on metformin to help regulate cycles due to PCOS (Poly Cystic Ovarian Syndrome). I was told that a result of a CT scan (which was done to determine the location and size of a kidney stone) showed fatty liver infiltrates. My gen. prac. doctor suggested that my liver enzymes might be off and to see a GI doctor. Could taking metformin cause liver issues as other fibrates are said to have done? I dont eat fatty foods, and as far as I know I am otherwise healthy. Anyone got any suggestions on this one? Because an informed patient is what I want to be considering they somehow either forgot or decided not to mention this to me in the ER or the urology office. Makes me think its either not serious or someone didnt do their job. Thanks for anything you can give me!!

    • ANSWER:
      Metformin is not a fibrate…..it doesn´t lower your triglycerides or cholesterol liver….it’s used in PCOS to fight against high insulin levels and in diabetes to lower glucose levels. The fatty liver is also a finding in the metabolic syndrome that you already have. Metformine can high your liver enzymes..but it is dose dependent and don’t produce a permanent damage

  6. QUESTION:
    my non-alcoholic fatty liver inflammation…? would like some insight thank you?
    so my doctor says because of my elevated ALT and ultrasound showing of fatty liver he says I probably have mild inflmmation due to the extensive fat around my liver and from high triglycerides/cholesterol

    To treat this, I have lost weight to my ideal as well as eating more healthy and basically avoiding junk food. Exercising 5-6 days a week for 40 minutes. I will get another blood test later on.

    My question is: by doing this have I improved my liver condition? I hear it can be reversible I wonder if I have done so. Have I helped treat this inflammation by trying to reduce fat around my liver? Can I still have a normal life span? I hope this condition won’t shorten my lifespan I’m only 26

    • ANSWER:
      Fatty liver disease or NAFLD is thought to be because of excessive fat deposition in liver. It is partially genetic and partly from environmental factors including diet. By losing weight and excersing you have certainly helped your condition. By doing these measures, you will have reduced the amount of fat in the liver and likely decreased the associated inflammation. You should have a normal life span. You still need periodic liver function tests to monitor the ALT. If ALT remains consistently elevated, then may need liver biopsy at some point to rule out NASH (non alcoholic steatohepatitis), which can very rarely (<5%)progress to cirrhosis (liver scarring).

      At this point, I would continue what you are doing, and not worry about it too much.

  7. QUESTION:
    If the gov’t is forcing tobacco to put “gruesome” images on cigarettes, should they do the same for fatty food?
    and alcohol?? Maybe show a healthy liver, and the liver of an alcoholic? Or the fatty insides of someone that had too much french fries? Or is big tobacco still the enemy de jour??

    Thanks!

    http://news.yahoo.com/s/hsn/20090827/hl_hsn/getreadyforgruesomecigarettewarnings

    • ANSWER:
      Ohhh, have you seen the pictures on Canadian cigarettes?

      I bought a pack there a few years ago and the picture of mouth cancer actually made me jump and drop the pack. (Then I picked it up and smoked the buggers… anyway…)

      They don’t have to do the same with fatty foods, just look around at some of our fellow Americans… that’s enough to make you put down the chips.

  8. QUESTION:
    I have been recently denied insurance coverage due to elevated alkaline phosphastase in my liver, why?
    I was just denied insurance coverage due to an elevated level of alkaline phosphatase in my liver. I am on medication for high cholesterol (Zocor 40 mg daily). I have been on Zocor 6 years. I take a liver lipid panel blood test every three months and have not been told there is any liver damage. As advised by my doctor I have lost 50 pounds and I am maintaining my desired weight of 175 pounds. I lost the weight and maintain my weight by a healthy diet eating little red meat or fatty foods (no junk foods,limited carbs). When I inquired on the internet it mentioned biliary tract disease. During an ultrasound test 2 years ago it was discovered I have small gallstones. I was given no indication pro or con to have them removed. I have noticed on the Internet the gallbladder is associated with an obstruction in the biliary tract. I have an enlarged liver. I do not drink. My paternal grandmother had an enlarged liver and spleen and died from pancreatic cancer at 83. I am a 53 year old male.

    • ANSWER:
      Your Alkaline Phospatase could be raised due to gall stones – it’s one of the enzymes used to diagnose it. Liver damage from drugs such as Zocor tends to raise the transaminases (ALT,AST) – but not always. You should ask about the GGT enzyme, it is also sensitive to gall stone obstruction, and bilirubin, both total and conjugated. The results of all these tests should give you an idea of what’s going on with your liver.
      Gall stones can be made of cholesterol (among other things), so lowering and keeping your cholesterol low is a good start. Gall stones can be treated ultrasonically, breaking them up, but most often they are removed surgically, along with the gall bladder. People survive quite well without a gall bladder, with some healthy dietary changes. Another ultrasound seems on the cards, as your gall stones may still be there.

      I’m not sure why your liver would be enlarged, but ask about post hepatic obstruction, where there may be back pressure, making the liver swell.

      Dying at 83 from pancreatic cancer does not suggest an hereditary predisposition (although of course it doesn’t entirely exclude it).

      General advice only, your doctor can advise you better, after all, he or she sees you in person, but I hope this gives you a few more questions you can ask.

      Good health to you.

  9. QUESTION:
    why have i got acne when im really healthy?
    well iv had acne for 3-4 years. It started slowly but gradually got worse!
    Then at the end of year 3 it calmed down almost completely but since the last 4-5 months my acne is probably at its peak in the 4 years. recent spots have left scars and i know that these will too.

    Things i do :
    I eat very healthy – maybe fatty food once a month
    Exercise regularly
    drink 2-3 liters of water a day
    steam my face regularly
    exfoliate regularly
    get good sleep
    take supplements eg zinc, iron , cod fish liver oil etc

    basically i do more than just the basics of being healthy but i just cant figure out why my acne is so severe

    i have a mixture of cysts, papules, pustules all over my cheeks,forehead and around my eyebrows.
    i have tried benzoyl peroxide, creams everything even the lymecycle iv been given 2 months ago but my acne is just cureless.

    Im going to be put on roaccutane and hopefully i wish my acne goes away. Acne has hurt me mentally and physically by not being able to go asleep because of the pain , not being able to have a relationship, regular questions of “what happened to you” “holy crap what happened” by every relative every friend, just everyone.

    Recently acne has stopped me from going to mosque for my Friday prayers and trust me iv never missed them for acne. Its so severe nw that sometimes tears appear in my eyes.

    To end it off, i just want to say the can someone plz tell me whats wrong with me , I’m like one of the healthiest person in my year but i have been chosen to carry this disease.
    yeh i do have oily skin with some blackheads but i try my best to keep my skin clean.
    My dad did have a little bit of acne during his early 30′s but myn is so severe i cant see it curable.
    i change my pillows and bed cloths every week and 9 out of 10 times when i wake up there is blood marks or puss marks which never stop.
    My spots take ages to heal and the pores just keep letting out puss and blood for 1 week.
    iv been told not to pop my spots but when i don’t they just pop in school or when im in a place with others around and its really embarrassing.

    • ANSWER:
      Sorry to hear your acne has gotten so bad! That’s great, however, that you’re taking such good care of yourself. I used to suffer from many of the same things – white heads, black heads, pustules, and cysts. Making sure you wash your face one or twice a day and making sure you don’t touch your face often will definitely help (just be sure to use a light, oil-free moisturizer – leaving your skin dry will only increase oil production).

      However, acne isn’t just about being clean and healthy. A lot of it has to do with normal bacteria in the body and with hormone levels. A doctor may be able to prescribe a light antibiotic (I used to be on minocycline) which may help with those red, infected-looking zits. As for cysts, those are so deep in the skin that there’s not much that can be done. I’ve heard for the very severe cysts a doctor can inject you with a steroid to decrease swelling, but otherwise you just have to leave it alone. I had bad acne for about 10 years when I was a teenager through early 20s….I too cleaned my face regularly and was very healthy, but it was something I just had to grow out of. It’s gotten a lot better, though I still have some blemishes and the occasional cyst. I used to be on Retin-A, but it made me so sun-sensitive that I got the worst sunburn of my life even after religiously using sunblock. I would recommend you go see a dermatologist and see what they can do for you. Let them know how much it affects your daily life and hopefully they can find some way to help!

  10. QUESTION:
    I am having an enlarged liver, is that dangerous for my life?
    I have been diagnosed with an enlarged, fatty liver problem, is that dangerous? Could it lead to cirrhosis’s, and is there any medications to get the liver back to its normal size? I am moderately obese also, so if I reduce my weight more, could my fatty liver come back to its normal size? I also have a large abdomen, so if I lessened my abdomen size, could that also help? A couple of doctors have told me that usually all obese people will have enlarged, fatty liver problems, and that there is no medications for that, except to avoid alcohol. I also have changed my diet to eat lesser than before, and also avoid junk, oily and sugary foods most of the time. Could this type of diet change also help to solve this problem? I have heard that by following a healthy diet, the liver can get shrunk to its normal size, and become regenerated once again.

    • ANSWER:
      Please have Homoeopathic medicine CARDUAS M.——-30 potency & Q potency of SBL or any reputed make 30 ml pack each. Now take 30 potency medicine 1 drop in half cup water thrice daily till the cure of problem. Have Q potency medicine 10 drops in 5ml coconut oil mix it well & massage this oil to the right side lowest rib area twice daily. I hope that your liver will be in normal shape with in 15-20 days.
      Have dry FIGS 100 gm from market & chew 4 Figs at bed time in such a manner that there seeds are completely crushed then swallow them & drink warm water.It will also help to improve mal function of the liver.

  11. QUESTION:
    Healthy versions of traditional ‘meaty’ dishes?
    Hi- just moved in with a meat addict boyf. As a result I’m cooking more traditional meals such as shepherd’s pie, moussaka, liver and bacon etc’. I used to eat mostly fish and chicken.

    My anemia’s cleared up, but I’ve put on a bit of weight, because I cook these meaty meals as my gran taught me and she definitely WASN’T the size 0 generation.

    I don’t like the philosophy of ‘diets’- I’d rather eat regular food.

    Has anyone got any ‘healthier’ versions of traditional meat-and-two-veg meals which are still tasty and filling enough for a big bloke? BTW, it goes without saying that I do serve veg with the food!

    Fatty faves include: pie, creamy sauces for lasagne/moussaka, roast spuds/veg and mince/gravy based things.
    We don’t eat meat everyday, and certainly not for 90% for our food. It look like someone read more into what was said than was there. I also thought the ‘it goes without saying’ comment would have made that clear.
    BTW neither of us is ‘overweight’.
    Also- I don’t buy prepackaged mixes. I cook from scratch using milk not cream.
    Sigh … can we stop the assuming that I eat only steak, plus the insulting my boyfriend/suggesting I leave him. It isn’t helpful; emotional as well as real health is important and losing relationships over food demonstrates an over-the-top relationship with food.

    As someone who has suffered anemia in the past, I’ve spoken to real (ie not CELEB BOOK) doctors about red meat. The 5 year thing is a myth.

    • ANSWER:
      I dont eat red meat and my BF is a meat fiend too. I make Lasagna and Spag Bol in exactly the same way, except with turkey mince instead. He actually told me the other day he prefers turkey mince lasagna to the mince meat one!

      You might also want to try buying some different sized plates – sound weird but I found I was piling on the pounds just because I was eating the same amount as him eventually! I serve his food onto a larger plate than mine now and it seems to make a difference!!

  12. QUESTION:
    - Quaker Parrot/Parakeets – Healthy – Unhealthy Food ?
    I’m planning on getting a Quaker soon, and I know a lot about them, especially about their being susceptible to fatty liver disease.
    But I can’t find any food for them? I can find large parrot food for such birds the size of cockatoos and macaws, or really small budgie, or cockatiel food. Nothing like small parrots, and I don’t know what to feed the bird.

    I HATE artificial colors and flavors. I know pellets are a must, but what brand, what size? I know some other type of food should be there too, like my friend who feeds her cockatiels pellets and Kaytee Forti-Diet, or even Tropimix. But what do I feed my Quaker? How much pellets and how much of seeds and fruit and veggies and everything?

    Can someone please help me out here? I would be most appreciative.

    • ANSWER:
      The cockatiel size is normally fine for a Quaker. Roudybush, Lafebers, and Zupreem all have good pelleted diets. I personally use the Zupreem Avian Entrees- Garden Goodness variety in the small bird size. It’s plain non-colored pellets with some peas, apple and peppers in it as well. My birds love it, every bird can be different and it will depend on which type you prefer to buy.

      http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=2754174

      Quakers are prone to fatty liver disease so seeds should be a very, very little part of the diet. Mine get seeds as a treat only, not as part of their everyday diet.

  13. QUESTION:
    Bad acid reflux please help!!!?
    Hi,
    I been getting acid reflux for the past few days and have no idea why… i been eating healthy, staying away from fatty foods, spicey foods, caffeine, ect. I have no idea why all of a sudden i have developed this bad acid reflux. I’ve been taking vitamin c tablets, complete multivitamin tablets, and liver support with milk thistle tablets to maintain my liver healthy; everyday for the past few weeks.. maybe this is causing the acid reflux?? i have no idea.. i have taken medicine to cure the acid reflux like the purpple pill but still no results.. please help!!!!!

    thanks =]

    • ANSWER:
      coming from a person who has Acid reflux and a haital hernia which is a hernia between your stomach and esophagus. lay off the vitamins for a couple days see if that calms it down, sometimes those reflux pills are useless. i would say if this persists for longer then a couple weeks go to a gastro specialist to have yourself checked. Also try Apple Cider Vinegar 2 tps in a glass of water, tastes awful but it works to calm the heartburn down. but make sure you get checked cause severe constant heartburn could lead to damage to your esophagus in the long run and you dont want that. also try drinking a lot of water and dont be to stressed out, this could cause anxiety and it leads to digestive problems .. trust me ive been though this

  14. QUESTION:
    High liver enzyme count?
    My mom got a blood test and the results showed she had a high liver enzyme count. They did a second blood test to scan for hepatitis, etc. but that all came back negative. Then the doctor ordered an ultrasound for her and the doctor called us and said the result of the ultrasound showed 3 spots/lesions on her liver. Now the doctor wants my mom to come in for a CAT scan next week. My mom leads a very healthy life and does not drink or eat fatty foods. Exercises all the time. I’m very worried… does anybody know what my mom possibly has? What could those spots on her liver be?

    • ANSWER:
      Cirrhosis it is bad. it is very bad

      http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/cirrhosis-topic-overview

      believe me i had a fatty liver and the doctors said if i didnt do something i would get the very same thing

  15. QUESTION:
    What are things I should eat or avoid for high cholesterol and lipids?
    I’m at a healthy weight, but these things showed up on a recent blood test. I also have fatty liver.
    I know to knock off the beer and chicken finger basket things, but what are food that can help me improve?
    Thanks :)

    • ANSWER:
      There are two things that are a problem when it comes to cholesterol: (1) Saturated fat, and (2) Sugar. So you want to avoid fried food, fatty cuts of meat, and regular dairy products. Nonfat or lowfat varieties are better. You also need to avoid junk food and soft drinks because they’ll raise your triglycerides, which in turn raises your cholesterol.

      Two things that will bring your cholesterol down are: (1) Fiber, and (2) Mono-and-polyunsaturated fat. Apples, dried fruit, beans/legumes, and whole grains are good sources of fiber. Avocadoes, eggs, fish, flax seed, nuts (any kind), and olive oil are good sources of mono-and-polyunsaturated fat.

  16. QUESTION:
    1. Which of the following most accurately defines good health today?
    A. The ability to recover from an illness
    B. The ability to endure a 30-minute workout
    C. The absence of disease
    D. Complete physical, mental, and emotional well-being

    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      A lot of this is common sense and I don’t think you should ask us to do your coursework for you.

  17. QUESTION:
    Cat lost his appetite when his cat friend died?
    Within the past 5 weeks or so, I have noticed that my cat has been eating very little. He doesn’t appear sick, he is actually overweight, which is why it concerns me even more because I’m worried about him developing fatty liver disease.

    There are a number of changes that seemed to trigger the loss of appetite.

    1. His cat friend passed away.

    2. I had been transitioning him slowly to a healthier food than friskies. He wasn’t eating the friskies either after his friend died.

    3. I got a new kitten which made him very nervous.

    My cat is still acting a little sad and nervous, but not acting sick. I think his nerves and some depression are to blame. I will take him to the vet if he loses any weight or continues to not eat as much or shows any other symptoms.

    Right now he is eating some, but not too much. I have read that cats don’t eat as much of a higher quality food that they would of a low quality food?? I also have read that they will stop eating or eat less when stressed. The kitten is kept in a separate room. He comes out about twice a day to visit. My older cat doesn’t appear too stressed by it. At first he hissed, but now he’s just acting quiet and observing.

    Any suggestions as to what I can do to help prevent my cat from developing fatty liver disease? He’s definitely not at the point for invasive treatment such as feeding tubes. He DOES eat just not much. How can I help him start eating again?

    I have tried wet food, warmed up wet food and two high quality foods. I don’t want to go back to Friskies because he wasn’t eating that either anymore after his friend died.

    • ANSWER:
      Hi Summer… so long as he is eating something he will not develop hepatic lipidosis (fatty liver). Additionally, it is quite common for a cat to eat much less when fed the premium pet food diet respectively.

      Consider offering chicken or turkey baby food as a supplemental treat. Most cats are willing to eat this when they are stressed or not well. It’s important to select the baby food that is completely devoid of the ingredients garlic and onions which are used to flavour the foods. Both ingredients cause Heinz Body Anaemia.

      Continue to be patient as he will come around.

      The following articles may be helpful for you to better understand when cats are grieving:

      http://www.messybeast.com/cat-grief.htm

      http://www.petplace.com/cats/your-cat-s-grief/page1.aspx

  18. QUESTION:
    I’m 17 and I have high cholesterol.?
    I’ve recently gotten a blood test, and the results came back saying that I have high cholesterol. Starting at about 5 years ago, my parents got sick (my mom has fatty liver disease) so my mom basically stopped cooking anything good for us to eat. Since then, my mom always cooks really, really healthy unappetizing foods, like boiled lettuce or something; we’re asian btw. So because I couldn’t be satisfied with the food at home, I would always eat out, which is probably the reason why I have high cholesterol now.. Can someone tell me how to lower it? And also some tasty low cholesterol recipes would be highly appreciated :)

    • ANSWER:
      Incorporating grapefruit in your diet is a good way to reduce your high cholesterol. Medical professionals recommend taking 2 doses of fish oil twice a day and regular exercise. If these natural methods do not work, you might need to take lipid-lowering medications (ask your physician if this is appropriate for you) to lower your cholesterol.

  19. QUESTION:
    Worried about my pet lovebird…?
    My black-masked lovebird, Diego, has been with us a few months now. When I got him, he was semi-tame, refused to play with toys, and wouldn’t eat anything other than seeds… since then, he’s warmed up to me quite a bit, and I’m teaching him to play with shredded paper and plastic bird toys! But he still refuses to eat a varied diet.

    I feed him Volkman Lovebird/Conure Bird Seed, which includes oat and wheat, and I take out the sunflower seeds since I’ve read they’re unhealthy. I’ve tried leaving fruits and veggies in his food bowl, I’ve even tried covering healthier foods in spray millet, but he won’t take anything but his usual. I’m getting really concerned that he’ll develop fatty liver disease if he doesn’t have it already — he’s loud and active, but his beak has been growing very sharp and I know that can be a sign of illness. So…

    How quickly can fatty liver disease become a problem?

    Do you have any suggestions for how to convert Diego to a more rounded diet, or any pellet brand suggestions?

    Thanks!

    • ANSWER:

  20. QUESTION:
    High Cholesterol…. healthy 20 yr old female??? wtf?
    So i went to the doctor to test for mono and was not expecting the results i got. My blood test showed that my liver, kidneys, blood sugar, white blood and red blood cells were all great, (and i didn’t have mono) but what was alarming was the fact that my cholesterol was at 234!

    I was raised in a vegetarian and low-fat low-sugar household and currently eat only oatmeal/granola and yogurt or fruit for breakfast, work out pretty regularly, never eat meat except very occasionally, and never eat fast food or particularly fatty foods!

    My doctor said it was okay because she assumed i was not fasting the night before, when i had told her that i had been fasting for 18 hours before my blood test she seemed a bit confused and a little alarmed.

    Why would my body be doing this? could i have a heart attack?
    should i just stop eating fat altogether?!
    Thank you everyone for your answers, very insightful :)

    • ANSWER:
      First thing, don’t panic. Unfortunately, the cholesterol level is party genetic, so some people can be super-fit and eat right and still have a worse cholesterol number than a sedentary, fat person. I know, genes can suck.
      Second, look at both the LDL and HDL levels. If your LDL level is in the correct range, and the HDL level is high, that is not bad at all. It is the LDL that is the “bad” cholesterol.
      Furthermore, don’t cut fats from your diet. I suspect part of your problem is the lack of fats in your diet. Fats are an essential part of any diet — however, it is important to have the correct type of fats.
      “Trans-fats” which exist in products that contain “partially hydrogenated oils” are the worst, and they are often hidden. In fact, some products tout that they contain 0g of trans-fats, yet they may actually have 0.9 g. If the serving size is one cookie and it has 0.9g of trans fat and you have 4 cookies, you’re getting 3.6 g of trans fat! Not good. And trans-fats are considered vegan, so even products labeled as such can contain trans-fats.
      Saturated fats are the next worst. They are in meat (red meat especially), which you don’t eat, but also are in eggs, butter, milk, and cheese (and yogurt). Choose non-fat dairy products and limit the number of eggs you eat.
      Now, unsaturated fats are GOOD. Olive oil, canola oil, almonds, pecans (and many other nuts), and fish are good for you. Even some kinds of margarine are actually good for you. Be certain they contain no “partially hydrogenated” anything in the ingredients list. So, don’t be afraid to pour on olive oil onto salads and don’t be afraid to cook with canola oil.
      Take a omega 3/6 supplement. They are labelled fish and/or flaxseed oil, and are often in capsule form.

  21. QUESTION:
    How much of a decrease in food intake is normal when switching from a low to high quality cat food?
    Recently my cat has lost his appetite. I think it’s due to a number of changes in his life:

    1.) He began to eat less right after his cat friend passed away about 6 weeks ago.

    2.) He is an overweight cat who was used to eating Friskies so I gradually transitioned him to a more healthy dry diet. He is not fond of wet food but I offer him that as well.

    3.) We introduced a new kitten about 2 weeks ago which was making him nervous.

    Now, I am debating whether or not I should take him to the vet. Right now he does eat, but not nearly as much as he did before the death of his friend. He even stopped eating his Friskies right after my other cats’ death. He is an overweight cat and I’m concerned about him developing fatty liver disease, but I don’t think his condition has progressed to the point of force feeding or feeding tubes (standard treatment of fatty liver disease) as he IS eating just not as much.

    How much of a generally healthy cat food like taste of the wild or chicken soup for the cat lover’s soul does he need to eat in order to not progress to develop a health issue? In other words, would he only need to eat a small amount to equal the calories contained in Friskies?

    I think his lack of appetite is due to depression over the loss of his cat friend, but I don’t really want to medicate him with prozac as I think that will be unhealthy. Do you have any tips for helping him grieve and helping him to regain his former appetite?

    Please be aware, that I WILL take him to the vet if he loses any weight or starts to exhibit other signs of a true medical condition. I am hoping to try some methods at home before medicating him for depression.

    • ANSWER:
      Well if your on healthy cat food, a decrease in food intake is normal. I My cat used to eat foods like purina cat chow,friskies,and purina ONE. She was never satisfied and I would have to constantly refill her bowl. When I switched her to Innova and she only ate about 5 teaspoons of food in one sitting, I mistook it for not liking her food, but in fact, the food has more of what she needs like real meat and less of what she doesn’t(corn,wheat,soy which make up the basis of friskies and other low brands). She had to eat so much more on cat chow just to get enough meat to keep herself healthy.

  22. QUESTION:
    I asked my doctor for a diabetes screen?
    Here’s my situation. Over past 3 or 4 years have had increasing problems with acid reflux, stomach bloating, pressure under left ribs, occasional tight chest. Struggle with fatigue when I get home from work. I was about 20 pounds overwieght…40 year old male…but have lost about 10 pounds recently from eating healthier food. I’m have a very high stress job that I assumed was causing anxiety and all these other problems.

    Endoscopy found no significant problems. Heart stress test was normal. Ultrasound shows fatty liver. GFR ratio was borderline low last year suggesting possible beginnings of kidney disease.

    What makes me think this might all be attributed to diabetes is that I have always had problems with blood sugar…I have really low energy if I don’t eat. In the past few months I’ve been getting headaches an hour or so after lunch and dinner, sometimes blurry vision when I eat, and this past week a few episodes of very mild tingling/numbness in my left hand.

    What do you think…stress, adrenal fatigue or something else?

    • ANSWER:

  23. QUESTION:
    I think something is wrong with me?
    Okay, i will break this down a bit… the right side of my abdomen, right under my rib cage, feel very bloated, its not my stomach, i think it may be my liver or gallbladder (i really think its liver though) I havent drank any alcohol in months, and I haven’t even really been drinking soda, mainly water. I almost feel gassy, but I can’t really do anything about it (if you know what i mean, sorry i know its gross) I am not constipated though. I am worried that something maybe wrong with me. I am not jaundice, but i do smoke a lot. I have been trying to eat healthier foods, but my husband is away for awhile and it always seems easiest just to grab some fast food. So i was thinking maybe I am eating to much of a fatty greasy food. Any ways… here are some of my other symptoms.
    My stomach almost feels extended… like its very uncomfortable to “suck in” like i usually do on an everyday basis.
    Sitting down is uncomfortable. It feels as if my liver is rubbing on my ribcage.
    I went to the store earlier today and got an 8 pack of bottled water, lifting that kinda hurt, it KINDA felt like someone had punched me there, just not as intense.
    Laying down is the only position that feels comfortable.
    When applying a little pressure to both my right and left side, my right side does feel pretty bloated in comparison.
    I have been sweating profusely for days but i am not running a fever. (but I don’t know that COULD be due to the humidity)
    I am going to try and make a doctors appointment for sometime tomorrow, but with it being last minute, i am worried that i may have to wait until next week. I was hoping that maybe someone could give me some ideas of what it might be to help ease my mind. Maybe something I should ask the doctor to check into, I have tried to google this problem but nothing has come up.
    I also have had a history of kidney infections (i haven’t had one in years, but i had a stint of 8 within 2 1/2 years when i was 16-18) i don’t know if that is relevant or not.
    So yeah… basically thats it. I don’t really know how to explain it any better then that. Please if you think you know what could be wrong let me know thanks! Sorry this is so long.

    OH YEAH! One last thing… the pain is also sort of reaching around to my back on the same exact side and spot. Not really terrible pain, just regular back pain… almost like you would get from being on your feet all day that doesn’t feel relief until you lay down.

    • ANSWER:
      Check with your doctor on this, but I do believe the symptoms are concurrent with fatty liver disease. Your diet definitely needs to change if you want to feel better.
      Again, consult your doctor about this because if it is Fatty Liver Disease, it’s nothing to play with.

      Here are some sites that can help:

      http://fattyliverdisease.blogspot.com/

      http://dietplanforfattyliver.com/

      http://www.squidoo.com/fatty-liver-solution

      Hope this helps, good luck!!

  24. QUESTION:
    Cat food recommendations?
    We recently lost one of our cats, she went into liver failure after a very hard fought battle with fatty liver disease and in the end she started suffering horribly so we had her humanely put to sleep to end her suffering. Unfortunately we find that the food our old vet recommended was an crap food and she was a very finicky eater, when she stopped eating her body couldn’t process anymore because of all the garbage in the food we were feeding her. We were feeding a food that did have fillers in it, again one of those vets that recommended crap food, and we thought we knew what he was talking about. When we brought her to the vet that we are staying with now she recommended to us switching foods as we have 3 other cats to worry about now. We live in a smaller town and dont have to many options for quality foods so we went out and bought Innova, because its what we could find at that particular store. They are in switch mode but we still haven’t decided if this is the food we are going to keep them on. So I thought maybe If i post the types of foods we can get around here I could get some suggestions. We plan to do a wet food with free feed dry option as the cats that are still with us are not overweight, if it becomes a problem we will limit the amount of dry available. I would love to do a raw diet for them but simply it would be a huge difficulty for us. We have a 1 year old cat, a 4 year old cat and a 14 year old cat, so it would help if what we get would be appropriate for them all, though I understand with a senior cat that maybe a bit more difficult, but he really does okay and checks out very healthy for his age.

    What we have available to us here is:
    Chicken Soup for the Cat Lover’s Soul
    Innova
    Nutro (grain fillers I believe so its a no if there are)
    TikiCat (wet food)
    Felidae

    If none of these foods are good enough I would be willing to order online, but getting them at the feed store where we get our goat supplies would be more convenient. We just want to do whats right for our cats, its hard knowing we thought we were doing right but could have been doing them so wrong.
    You know what vets reccomend. We were feeding Science Diet. They never got tuna, but were often given wet food of low quality because our old vets told us that didnt matter as much as the dry food. So I assume that had a part in it. We still arent certain if the food alone caused the problems, obviously she stopped eating for a reason. Thats why we had the new vet preform a autopsy, and checkups on all of our other animals, to rule out any environmental causes. We should get all our test results back tomorrow. We just want to do whats right for our pack now. They seem to enjoy the Innova, and even though we are in switching time we notice a lot less smelly litter boxes, and healthier looking cats. Only a few days into the switch. The one thing of course that we are checking with all our animals is depression causing not eating, they have been very sad.
    We plan on feeding mostly canned with the dry as an option if they want it. The big reason for this is our cats are not very big fans of wet food right now, we hope to change that, but we have only found one or two wet food items that they like and I am not comfortable feeding them anymore at all. We are heading back out to the feed store to get them some better brands of wet food, one can at a time to see what they like and find something they enjoy.
    catloverme123:

    I would like to know more about why you recommend this food seeing as it would require me to have to order it online, and why you think it is better than what has already been recommended and discussed. One word doesnt really help too much.

    • ANSWER:
      Innova is an excellent food, good choice. Chicken soup and Felidae are also good choices. I am sorry to hear about your cat. I am curious what you were feeding before if you don’t mind sharing? And I am also curious if you fed tuna, since the fatty buildup is often from lack of taurine and happens a lot in cats that eat tuna. The wet food diet would be idea for your cats, with a little dry thrown in. I think you are making some good decisions here, I am sorry that this is how you had to learn about food quality :( Best of luck to you and your pack!

      Ugh, and people don’t believe us when we say Science diet is bad. Their appetites will perk up as time goes on, but if they seem to be really enjoying it that is truly excellent. I am glad you made the switch, and I think you will be very happy with the results. You can also switch between the 3 brands (Chicken soup, Felidae, and Innova) to keep variety for your cats since they are all the same quality. This is a very good move you have made tho.

  25. QUESTION:
    I am overweight and cannot shift it?
    Basically, I am 20 years old and have been obese since I was seven or eight. I currently weigh 104kg and am 5ft3″ (giving me a BMI of 38!!)
    I do not have a big appetite and do not snack (if I do it’s usually on celery or carrot sticks as I am a vegetable fiend!)
    I exercise frequently and am always running about at work. I can’t eat fatty foods such as take-aways and crisps etc. I’ve seen the GP about this (twice now) the first time they took a blood test which revealed I have a healthy blood sugar levels, my liver/kidneys are fine and I have a normally active thyroid. I also have a normal blood pressure.
    After the results, my doctor turned around and said that I am fat because iIeat too much which isn’t true.
    She put me on some Xenical tablets which I hoped would help but after 3 weeks I have lost only 2.2lbs. I’ve been on tablets similar to this before and they have never worked. I’ve pretty much remained the weight that I am for the past few years.

    Can anyone suggest what I could do to address this. I’m fed up of eating healthy and exercising and still being massive, when I could eat lost of ‘tasty’ crappy food and stay the same!

    Help please?

    Ta!

    • ANSWER:

  26. QUESTION:
    How much wet food should I feed my cat(s) daily?
    So at the moment I am feeding my 3 cats 1/3 can of wet food in the mornings between the three of them, and leave out dry food for them to snack on all day. One is over a year old, and the other two are 11 almost 12 months old. Unfortunately they are a bit overweight so I would love to put them on a feeding schedule where they could lose some weight. They are all around 10-12Ibs. I am also putting them on a ALL wet diet, as soon as they finish their big bag of dry food. I am actually scared of the wet diet because I have no idea how much I should be feeding them. I don’t want to feed them too much and have them gain or feed them too little and have them lose weight too fast and get fatty liver. I am quite confused. On the bigger can of cat food it says to feed 1/2 can, so 1 1/2 cans between the three of them throughout the day. Does this sound right or?

    As for the wet food brands, I know by the ingredients which brands are healthy and which ones are crap. I am on a budget so I was planning on alternating between a variety of brands… so healthy and crappy ones. This is the best I can do unfortunately. They love Friskies which is bad for them, and I try to get them to eat Wellness but it doesn’t taste as good as Friskies to them, I am also going to feed Merrick, and Before Grains 100% meats.

    Also, how often should I feed them? I was thinking 3 times a day?
    Also, they are indoor cats, spayed/neutered so they are far less active than your average outdoor cat.

    • ANSWER:
      Avoid Friskies. Anything with grains, byproduct or “meal” in the ingredients list. Mixing two may result in one getting ignored, as happened with me (they ignore Wellness and just go for the Sanabelle).
      I feed my cats one third of a tin twice a day each and add some boiled chicken.
      Good for you to go wet, dry food promotes dehydration that just leads to renal problems in a few years. ANd they don’t need it for cleaning teeth, old wive’s tail.

  27. QUESTION:
    A good body weight should mean less tax?
    Hi! I read a lot about BMI and mine is 21.6 which is optimal – 5’8″ and 147 lbs.

    According to http://www.ibtimes.com/articles/108770/20110204/u-s-americans-obesity-bmi-body-mass-risk-factor-disease.htm it seems that a total of 68% of American are fat or obese – which I believe is really fat correct?

    Now… thats BAD! That means we are more prone to a fatty liver which leads to liver problems which increases medical costs and has to get paid by taxpayers.

    I think they should have a law that people who are fat (ewwwww – how they let that happen I dont get) should pay MORE tax, its these people that are “clogging” up the health care system.

    Smokers have to pay more tax as in more per pack, I am in NY and its supposedly 80% is tax!!! So they are doing it to the smokers to prevent them from smoking more and making them in essence pay for higher costs related to medical problems from smoking.

    Now what about all of these lazy, gross, cheeseburger, fast food, chocolate, junk eating Americans?

    Shouldn’t THEY pay extra? Think about it, it would lessen fattness in America. For example – fast food – should have a HUGE tax just like smokes! Watch how fast one of these Tuna’s stop eating fast food. Or in the grocery store – fatty potato chips – TAXED!

    Why not? I mean look around… every 2 out of 3 people are NOT HEALTHY….

    Whats also scary is the Health Section in Yahoo answers… for every 3 “answers”, 2 are by fat people of unhealthy people – how can they comment on someone when they need to get off the computer and start losing some chub?

    What do you think? Tax for the fat?

    • ANSWER:
      yes I agree.

  28. QUESTION:
    How is Purina still is business? They are selling poison, and claiming is “healthy”?
    I was unfortunately feeding my superdog this supersh*t. Check out what it containts, then ask yourself if they should be able to stay in business selling this stuff. Clearly just trying to make a terrible, bleak profit.

    The primary ingredient in this food is corn. Corn is a difficult to digest grain of limited value in dog food, and which is also commonly associated with food allergies. Even if this had been a good quality grain, we would still note that grains are an unnatural foodstuff for canines, and that dog food products should be based on meat rather than grain.

    The 2nd ingredient is byproducts. It is impossible to ascertain the quality of by-products and these are usually products that are of such low quality as to be rejected for use in the human food chain, or else are those parts that have so little value that they cannot be used elsewhere in either the human or pet food industries. The AAFCO definition of chicken by-product meal is “consisting of the ground, rendered, clean parts of the carcass of slaughtered chicken, such as necks, feet, undeveloped eggs and intestines, exclusive of feathers, except in such amounts as might occur unavoidable in good processing practice.”

    Corn gluten meal, next on the ingredient list, is also low quality. This is defined as that part of the commercial shelled corn that remains after the extraction of the larger portion of the starch, gluten, and term by the processes employed in the wet milling manufacture of corn starch or syrup. In plain English, the remains of corn after most of the nutritious bits have been removed. Brewers rice is a further low quality grain and byproduct. Soybean meal boosts the protein content of the food, but Soy is a product we prefer not to see used in dog foods, especially this high on the ingredient list. Soy is a very common cause of food allergy problems, and although boosting the (otherwise minimal) protein content of this food, it is very low quality protein compared to that sourced from meat.

    Animal fat is an ingredient of unidentified origin for which it is impossible to determine species, source or quality. Unidentified ingredients are usually very low quality. AAFCO define this asobtained from the tissues of mammals and/or poultry in the commercial processes of rendering or extracting. It consists predominantly of glyceride esters of fatty acids and contains no additions of free fatty acids. If an antioxidant is used, the common name or names must be indicated, followed by the words “used as a preservative”. Barley is a decent quality grain.

    We note the presence of synthetic vitamin K – a substance alleged by some to be linked to liver problems and which is progressively being removed from better quality products. There is no excuse for adding artificial colorings to dog food products.

    • ANSWER:
      Nothing new, this is pretty much the formula for ALL supermarket dog food, no matter what they claim.

      It isn’t “poison” in that dogs will die from it, but they sure won’t be at prime health for long, or have good skin and coats.

      You need to do research and read the ingredients in what you feed your dog – just as you have – then feed something with meat (not by-products,that’s beaks, feet, ground bones, etc.), no corn meal fillers and no artificial preservatives.
      Even the stuff some vets sell, Science Diet, is corn meal filled junk (except for the special diet formulas for specific conditions like IBS, etc.).

      Feed your dogs something decent (I feed all mine Canidae Chicken and Rice – what a difference that has made since I switched from Science Diet). Good dry costs more, but it’s a lot cheaper than vetting down the road when your dog is sick and fat and old before his time.

  29. QUESTION:
    Can you Translate this Text into good french for me please?
    I think I live a healthy lifestyle as I do lots of sports and have a fairly healthy diet, I don’t always eat my five a day but don’t eat too many fatty foods. I play rugby twice a week and often play football with my friends. All my family are none smokers so I am not around smoke. I do not drink alcohol either as it causes liver damage. I usually eat cereal for breakfast, sandwiches for lunch and fish for dinner. I used to eat lots of unhealthy food and exercise little but now I eat healthier and exercise regularly. I will try to focus on eating five portions of fruit and vegetable every day.

    • ANSWER:
      Je crois avoir un mode de vie sain puisque je pratique plusieurs sports et que mon alimentation est relativement équilibrée. Je ne consomme pas toujours mes 5 portions de fruits et légumes par jour mais je ne suis pas un grand consommateur de cuisine rapide.

      Je joue au rugby deux fois par semaine et joue souvent au football avec mes amis. Tous les membres de ma famille sont non-fumeurs je ne suis donc pas exposé à la fumée secondaire. Je ne consomme pas d’alcool puisque c’est mauvais pour le foie.

      En général, je mange des céréales au déjeûner, des sandwichs pour dîner et du poisson au souper.

      Auparavant, je consommais beaucoup de mets mauvais pour la santé et faisais peu d’exercice mais maintenant, je m’alimente sainement et fais beaucoup d’activité physique. J’essaierai donc de manger les cinq portions de fruits et légumes recommandés chaque jour

  30. QUESTION:
    Do you think certain treatments should not be free on the NHS?
    I can see how the NHS can benefit a lot of people but sometimes i think the whole system is a bit of a farce.
    For example myself, and many other people work and pay taxes (or have worked hard and payed taxes – i do understand that at this point in time there are a lot of people who have found themselves jobless through no fault of their own) So do you think we should get priority over people who have never worked and payed taxes (through sheer laziness, not registered disability?)

    Also should people receive treatment if their illness is self inflicted? i.e. if your liver starts to shut down as a result of you drinking excessively then should tax payers foot the bill for that? or should you be given one chance to prove you’re willing to help yourself by not drinking but then obviously if you start drinking again then from that point onwards you be expected to fund your own treatment?

    One example close to me that i can think on is my nan is currently on dialysis for her diabetes. Now her diabetes is self inflicted as she didn’t watch her weight/diet etc, 2 years ago she was told to change her diet or she would end up on dialysis i.e cut out fatty foods and eat fresh wholesome salads/soups, low fat, healthy meals, but whenever i’d go around there she’d be eating fish and chips etc and when i’d point out to her that she shouldn’t be eating that she’d simply say “oh i’m too old to change now, i might as well enjoy my last days”
    So to me it was no surprise when it was confirmed she’d have to start dialysis, and i can’t be sympathetic towards her, even though she’s now feeling sorry for herself, and i think, as she’s somewhat well off, that she should pay for that treatment herself, as the only reason she’s on it is because she ignored all medical advice.

    I know this is a semi-rant, but it’s something that i feel strongly about, and was wondering if it would make our NHS better or would it create more problems in the long run?

    • ANSWER:

  31. QUESTION:
    BIOLOGY HELP PLEASE!!!?
    I apologize for the longness of this!! Never again will I inquire of Yahoo Answers for such a thing. :)

    1. Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the
    A) bladder.
    B) urethra.
    C) nephron.
    D) medulla.

    2.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?
    A) Vitamin K
    B) Vitamin C
    C) Folic acid
    D) B vitamins

    3.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?
    A) Duodenum
    B) Small intestine
    C) Intestinal villi
    D) Large intestine

    4.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?
    A) About 2 cups
    B) About 8 cups
    C) About 16 cups
    D) About 24 cups

    5.Which nutrient is your body’s main source of energy?
    A) Animal proteins
    B) Carbohydrates
    C) Saturated fats
    D) B vitamins

    6.Food moves in only one direction through the digestive system because of
    A) mechanical digestion.
    B) gastric acids and chyme.
    C) sphincters and peristalsis.
    D) enzymes and hormones.

    7.Starches are digested into simpler sugars in the
    A) small and large intestines.
    B) stomach and large intestine.
    C) mouth and small intestine.
    D) esophagus and duodenum.

    8.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called
    A) respiration.
    B) digestion.
    C) excretion.
    D) absorption.

    9.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the
    A) heart.
    B) liver.
    C) lungs.
    D) brain.

    10.Which of the following foods is a good source of lean protein?
    A) Fish
    B) Grains
    C) Potatoes
    D) Oranges

    11.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?
    A) Red blood cells
    B) Plasma proteins
    C) Free electrolytes
    D) White blood cells

    12.The main function of dialysis is to
    A) increase nephron formation.
    B) collect fluid from the body.
    C) prepare a patient for a kidney transplant.
    D) filter waste from the blood.

    13.Which of the following is the correct sequence in producing urine?
    A) Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B) Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C) Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D) Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule

    14.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?
    A) Amylase and lipase
    B) Maltase and lactase
    C) Peptidase and trypsin
    D) Sucrase and pepsin

    15.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?
    A) Cheese
    B) Potatoes
    C) Chicken
    D) Seeds

    16.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to
    A) help maintain normal childhood homeostasis.
    B) support accelerated growth and development.
    C) prevent excessive carbohydrate consumption.
    D) ensure you get enough green, leafy vegetables.

    17.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the
    A) blood.
    B) lungs.
    C) heart.
    D) liver.

    18.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to
    A) increase absorption of nutrients.
    B) speed passage of fibrous material.
    C) absorb up to a liter of water daily.
    D) protect the lining of the intestine.

    19.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?
    A) Animal fats
    B) Proteins
    C) Minerals
    D) Vitamin B12

    20.Nutrients are absorbed primarily in the
    A) Liver tissues.
    B) Small intestine.
    C) Large intestine.
    D) Stomach.

    21.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store
    A) bile.
    B) chyme.
    C) pepsin.
    D) amylase.

    22.The main purpose of digestion is to
    A) convert energy.
    B) break down food.
    C) eliminate wastes.
    D) transport nutrients.

    23.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?
    A) Vitamin B6
    B) Calcium
    C) Water
    D) Protein

    24.The large intestine absorbs about
    A) one liter of water a day.
    B) one liter of nutrients a day.
    C) two liters of water a day.
    D) two liters of nutrients a day.

    25.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?
    A) 300
    B) 400
    C) 500
    D) 600

    • ANSWER:
      1.B 2.B 3.A 4.C 5.A 6.A 7.B 8.B 9.A 10.B 11.D 12.A 13.A 14.D 15.D 16.A 17.D 18.C 19.D 20.D 21.B 22.A 23.A 24.B 25.C

  32. QUESTION:
    Blood test says I’m allergic to egg whites but not yolks and wheat. Never had a reaction. Can it be true?
    After feeling out of shape and down, I went to see a naturopath/nutritionist to guide me on my quest for better health. She immediately put me on a liver cleanse that consisted only of fruits, veggies, organic chicken, and organic turkey. No sugar, no caffeine, no carbonated drinks, and no fatty foods. I’ve had stomach problems from eating fatty, processed foods in large quantities. I admit the drive thru was my best friend. Since the cleanse, I’ve started feeling much better having eliminated the processed foods and sugars. When I began my cleanse, she drew blood and sent it in for allergy testing. The test came back and the IGE indicated I’m allergic to egg whites, but not yolks, and wheat. I’ve eaten these foods all my life with no reaction. In my youth, I was healthy and did not experience the stomach issues BUT I am lactose intolerant. She has me scared that I will never be able to eat eggs (they are in pasta and baked goods) or wheat products again. I just don’t get it. Can someone explain?

    • ANSWER:

  33. QUESTION:
    I am doing a Spanish oral exam and i really need help translating this.The online translators are rubbish help?
    Please could some one translate this into spanish? There are several paragraphs. Thanks :)

    I have a healthy diet. I normally eat meat, vegetables, fruit and cereal. I really like eating fruit because it is sweet and healthy. I think that it is important to eat a healthy diet because if you do not you can become fat.

    I really like doing sport and exercise, because it is good for you and a great way to keep fit. To keep fit I run, play tennis and do horse riding. I am sometimes stressed but to stop my stess I play tennis.

    None of my family smoke but some of my friends do. It is dangerous if you smoke because it can destroy your lungs and heart. I do not agree with the smoking ban because if someone smokes it is their choice.

    My friends do not drink alcohol. Alcohol problems such as liver damage, aggression and brain damage. Alcohol causes many bad problems but in my opinion smoking is worse.

    When I am older I will not drink alcohol and I will try not to eat as much fatty foods. I would like to learn how to ski. I want to be more healthy so that I can live a long and happy life.

    In my opinion I hate drugs because they are very bad for you. They can cause lots of mental illnesses and even kill you. They are also very addictive.
    Please can you not use an online translator it does not work.

    • ANSWER:
      Tengo una dieta saludable. Normalmente comen carne, verduras, frutas y cereales. Me gusta mucho comer fruta, porque es dulce y saludable. Creo que es importante comer una dieta saludable porque si no lo haces, puede convertirse en grasa.

      Realmente me gusta hacer deporte y ejercicio, porque es bueno para usted y una buena manera de mantenerse en forma. Para mantenerse en forma que correr, jugar al tenis y hacer paseos a caballo. A veces me destacó, pero para evitar que mi stess juego al tenis.

      Ninguno de mis familiares de humo, pero algunos de mis amigos lo hacen. Es peligroso si usted fuma, ya que puede destruir sus pulmones y el corazón. No estoy de acuerdo con la prohibición de fumar, porque si alguien fuma es su elección.

      Mis amigos no beben alcohol. Problemas con el alcohol, tales como daños en el hígado, la agresión y daño cerebral. El alcohol causa muchos problemas de mal hábito de fumar, pero en mi opinión es peor.

      Cuando yo soy más viejo que no va a beber alcohol y no voy a tratar de comer tanto los alimentos grasos. Me gustaría aprender a esquiar. Quiero ser más saludables para que pueda vivir una vida larga y feliz.

      En mi opinión, odio las drogas porque son muy malo para ti. Pueden causar muchas enfermedades mentales y hasta la muerte. También son muy adictivos.

  34. QUESTION:
    i need help with my pennfoster work?
    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      Please do not solicit answers on Y!A, as this is considered cheating.
      If you need help, please contact the school.

      Penn Foster

  35. QUESTION:
    Should I go out anyways?
    I’ve been a knock-out most of my life…
    Until I got this stupid autoimmune disease that screwed up my thyroid and now I have a fatty liver so my body hardly burns the fat that is in food. I will need to have that by-pass surgery eventually. But for now, I’m a chubster and I hardly ever go out to see people that I know because it’s so embarrassing. I’m always selfconsious about how fat I got, that it prevents me from having a fullfilling life. I’m constantly eating healthy so that’s not the problem. I’m just wondering, “Do you think people that knew me back then now look at me and think I’m gross?” I always think that they think I became a glutton and i hate it! I always feel like I have to explain my situation so they don’t judge me. Should I wait until I have my weight surgery or just go out because people don’t really care if they’re my friends? Tell me the truth.
    The reason that I would need to have the surgery isn’t because of the smaller amount of food, it’s the ‘by-pass’ of the intestines that absorbs fat. Our livers also filter the fats but if it’s fatty, it can’t do that. Once I start to lose the weight it will remove the fat from the liver and my body will function properly. Plus, most people that take Synthroid for thyroid problems don’t just drop the weight. I ONLY WISH! Be happy that you don’t have that disease. It sucks. And by the way, I did go out and had a lot of fun!

    • ANSWER:
      my mom had the same issue. she wont get anything done about her defective thyroid or whatever. she’s not huge, but she’s a bigger woman now. my mom doesn’t hide from her friends., and she never feels the need to explain her size. if your friends care about your looks then they aren’t friends. so just do it. embrace your new look until the surgery. i know you’ve heard this a million times but, it’s who’s on the inside that counts. appearance should not compare to the beautiful person i’m sure you are. this is my honest opinion, and if you’re going to miss out on going out just because of this, shame on you. so you go out there and have a great time like i know you will =]

  36. QUESTION:
    I’ve been a knock-out most of my life…?
    Until I got this stupid autoimmune disease that screwed up my thyroid and now I have a fatty liver so my body hardly burns the fat that is in food. I will need to have that by-pass surgery eventually. But for now, I’m a chubster and I hardly ever go out to see people that I know because it’s so embarrassing. I’m always selfconsious about how fat I got, that it prevents me from having a fullfilling life. I’m constantly eating healthy so that’s not the problem. I’m just wondering, “Do you think people that knew me back then now look at me and think I’m gross?” I always think that they think I became a glutton and i hate it! I always feel like I have to explain my situation so they don’t judge me. Should I wait until I have my weight surgery or just go out because people don’t really care if they’re my friends? Tell me the truth.

    • ANSWER:
      If they are true friends they won’t care and if it was me, I’d want to know. You don’t owe anyone an explanation. There is far more to a person than meets the eye and some things that meet the eye most women never consider, like confidence and attitude. If you are happy and carry yourself like you own and love yourself the way you are, people notice those things fast and they are attractive traits.

  37. QUESTION:
    **Sigh** 23 year old with daily chest pains for the past six months…Any ADVICE OR EXPERIENCE would help…?
    Ok im at witts end. Lets strat with this my name is will, im 23 years old, 6 foot 1 currently weigh 285 (was 326 small victory) suffer from hypertension altough its been under control with the help of some medication. I currently take 75mg of metoprolol, 20mg of benicar 10mg of cyclobenzaprine or flexeril. My oddysse all sarted about 7 months ago, one day while at work (im a cable guy) i was out and about doing my normal routine when i started to feel the sense of lightheadedness and dizzy, i stoped and looked at my arms and they were shaking like crazy, i immediately panicked and drove myself to an er. Thats when i was diagnosed with high bp and tachycardia. I was terrified, altough ive been overweight for most of my life im actually pretty active yet over the past year i balloned from 250 to 326 (junk food,stress, etc). I had been feeling a bittired before all this happened but i just tought it was me being fat. My bp on that day was running at 170/95 scary!!!. and my heart rate was at 140bpm scarier!!!. Since then ive been on my meds and my blood pressure has been normalized i run at around 124/70 -130/80, so the meds have worked only problem now is that ive been having DAILY CONSTANT chest pain and pressure. I would say a week after they found out i had high bp and i was on meds they started. FIrst as light little flinches kinda like if someone was poking you with a tack around the left sideand my sternum. The first time it happened i would gently rub it and it would go away but since those days it has simply progressed to the point where its EXTREMELY dibilitating. Ive gone to the er 1 and to the urgent care about 10 times. For the same symptoms, it always feels like someone stuck theyre hand in my chest and started to slowly press on it, sometimes it feels like there a ballon stuck there, it feels like im having a heart attack daily, and for the most part my bp and pulse stay the same (on occasions i have panic attack and my pulse rockets and so does my bp) but for the most part ive tried o stay even keel. Theyve done cardiac enzyme test, event monitors, ekg’s, stress test, heart ultrasound, and they all come back fine. Theres times where i really feel the pain with my ekg on and it shows nothing other than an elevated heart rate. Its so debilitating when i know somethings not right yet it seems to the docs that nothing is wrong. They always tell me relax its not your heart yet the pain is STILL there. My primary care doctor has sent me to 2 well know cardiologist and they all come to the same conclusion and exclude any cardiac reasons for my chest pains. Hes sent me to one of the best g.i doctors in my city and have had a endoscopy performed on me and all they found was mild gastritis and no signs of GERD. Ive had a gallbladder ultrasound wich only found a fatty liver. Ive had a abdomen and pelvis cat scan which came back negative. Ive had a chest cat scan which also came back negative. I really dont know what other test can be done, i dont feel normal anymore, i feel like im living yet im not?? like im just going trough life with this unknown burden on my shoulders. I constantlly feel anxiety and mostly due to my pains,(had you met me pre- these pains i was a care free type of guy) now i worry about everything. I honestly dont know what else to do. Im getting a mri on my brain cus my primary care doctor sent me to a neurologist to see if it might be neural related. Im scared that im gonna get a heart attack or stroke but it seems everytime i go to the docs they have a different point of view. What can i do? im going to ask my doc for an mri on my chest, might it be a pinched nerve? ( my work requires me to climb poles up to 25 feet) or a disease? my family history has diabetes and arthritis but no heart problems. both my parents are still alive and healthy. My doctor is really trying and tahts why i havent given up on him and all the times ive gone to the urgent care they tell me the same thing, “follow up with your primary”. Has anybody gone trough the same thing? am i going crazy??? only suggestions. thanks and god bless

    • ANSWER:
      are you a doctor, pharmacist I think you are mind fu..k..g yourself there is medicine called nitro relieve chest pains talk to your doctor quit beating yourself up sound like a whipping post

  38. QUESTION:
    How do I end my essay?
    28% of Americans are obese. That is about one third of population. One third of population can’t obese just by over eating. If not only that than what is it? The leading causes of obesity, disincluding over eating, are: lack of exercise, family history of obesity, stress, peer or family problems, medical illnesses, and depression. Although certain medical disorders can cause obesity, less than one percent of all obesity is caused by physical problems. But sadly, we have come to know that the leading cause of obesity is soft drink consumption. Yes, a diet coke will finally make you fat. But all jokes aside, the progressing rate of obesity is serious and is estimated be 33% by 2010.
    There are many risks and complications with obesity. The physical consequences are severe and life threatening. There is an increased risk of heart disease, high blood pressure, diabetes, breathing problems, premature death, stroke, cancer, fatty liver disease, gallbladder disease, arthritis, and many more. And that’s just touching the tip of ice berg, because adults who are obese may be cutting about three years off their lives, mostly from heart disease and stroke. Those who are morbidly obese, about 100 or more pounds over a healthy weight, could be shortening their lives by as many as 10 years. Being morbidly obese has the similar effect of lifelong smoking.
    One very sad thing that I have found in my research is that in Mississippi, an actual bill has been proposed to allow restaurants to not serve obese people. A weigh scale will be used to determine the potential customer’s body mass index, or BMI, and if it is too high, they refuse to serve them or the owner of the food establishment will have their business permits revoked. If this bill is passed, then there will be BMI scales outside of every restaurant, and there will be records of the eligible patrons BMIs. Apparent discrimination the obese has been documented in three specific areas: education, health care, and employment. For example, 28% of teachers in a study done by the Weight Management and Obese Symposium said that becoming obese is the worst thing that can happen to a person. 24% of nurses said they are ‘repulsed’ by obese people, and, controlling for income and grades, parents provide less college support for their overweight children than for their thin children.

    How do I end my essay?
    P.S. This is three paragraphs. Yahoo Answers doesn’t allow you to tab. And this is just a rough draft of my body. There wasn’t enough space for the introduction. *sniff* Meany faces say bad things
    Also, disincluding is a word. Look it up on Google.

    • ANSWER:
      How about with a call to action? Make a statement with a summary and then tell the reader what they need to do. Otherwise you just leave everyone hanging with a (?)

  39. QUESTION:
    Interesting article “Thin people might be fat on the inside” no question here…?
    Internal fat around organs can increase diabetes and heart risks
    The Associated Press
    Updated: 12:03 p.m. PT May 11, 2007
    LONDON – If it really is what’s on the inside that counts, then a lot of thin people might be in trouble.

    Some doctors now think that the internal fat surrounding vital organs like the heart, liver or pancreas — invisible to the naked eye — could be as dangerous as the more obvious external fat that bulges underneath the skin.

    “Being thin doesn’t automatically mean you’re not fat,” said Dr. Jimmy Bell, a professor of molecular imaging at Imperial College, London. Since 1994, Bell and his team have scanned nearly 800 people with MRI machines to create “fat maps” showing where people store fat.

    According to the data, people who maintain their weight through diet rather than exercise are likely to have major deposits of internal fat, even if they are otherwise slim. “The whole concept of being fat needs to be redefined,” said Bell, whose research is funded by Britain’s Medical Research Council.

    Without a clear warning signal — like a rounder middle — doctors worry that thin people may be lulled into falsely assuming that because they’re not overweight, they’re healthy.

    “Just because someone is lean doesn’t make them immune to diabetes or other risk factors for heart disease,” said Dr. Louis Teichholz, chief of cardiology at Hackensack University Medical Center in New Jersey, who was not involved in Bell’s research.

    Even people with normal Body Mass Index scores — a standard obesity measure that divides your weight by the square of your height — can have surprising levels of fat deposits inside.

    Of the women scanned by Bell and his colleagues, as many as 45 percent of those with normal BMI scores (20 to 25) actually had excessive levels of internal fat. Among men, the percentage was nearly 60 percent.

    Relating the news to what Bell calls “TOFIs” — people who are “thin outside, fat inside” — is rarely uneventful. “The thinner people are, the bigger the surprise,” he said, adding the researchers even found TOFIs among people who are professional models.

    According to Bell, people who are fat on the inside are essentially on the threshold of being obese. They eat too many fatty, sugary foods — and exercise too little to work it off — but they are not eating enough to actually be fat. Scientists believe we naturally accumulate fat around the belly first, but at some point, the body may start storing it elsewhere.

    Still, most experts believe that being of normal weight is an indicator of good health, and that BMI is a reliable measurement.

    “BMI won’t give you the exact indication of where fat is, but it’s a useful clinical tool,” said Dr. Toni Steer, a nutritionist at Britain’s Medical Research Council.

    Unhealthy skinny people
    Doctors are unsure about the exact dangers of internal fat, but some suspect it contributes to the risk of heart disease and diabetes. They theorize that internal fat disrupts the body’s communication systems. The fat enveloping internal organs might be sending the body mistaken chemical signals to store fat inside organs like the liver or pancreas. This could ultimately lead to insulin resistance, type 2 diabetes, or heart disease.

    Experts have long known that fat, active people can be healthier than their skinny, inactive counterparts. “Normal-weight persons who are sedentary and unfit are at much higher risk for mortality than obese persons who are active and fit,” said Dr. Steven Blair, an obesity expert at the University of South Carolina.

    For example, despite their ripples of fat, super-sized Sumo wrestlers probably have a better metabolic profile than some of their slim, sedentary spectators, Bell said. That’s because the wrestlers’ fat is primarily stored under the skin, not streaking throughout their vital organs and muscles.

    The good news is that internal fat can be easily burned off through exercise or even by improving your diet. “Even if you don’t see it on your bathroom scale, caloric restriction and physical exercise have an aggressive effect on visceral fat,” said Dr. Bob Ross, an obesity expert at Queen’s University in Canada.

    Because many factors contribute to heart disease, Teichholz says it’s difficult to determine the precise danger of internal fat — though it certainly doesn’t help.

    “Obesity is a risk factor, but it’s lower down on the totem pole of risk factors,” he said, explaining that whether or not people smoke, their family histories and blood pressure and cholesterol rates are more important determinants than both external and internal fat.

    When it comes to being fit, experts say there is no short-cut. “If you just want to look thin, then maybe dieting is enough,” Bell said. “But if you want to actually be healthy, then exercise has to be an important component of your lifestyle.”

    • ANSWER:
      For those like me, a man of very large size, I don’t have health issues other than my 550 plus pounds. For a man of my weight, I would say I am sort of active. I do walk, albeit slowly and with a careful waddle to make sure I keep my balance, and I do like to swim. I also like to eat and I do eat a lot. That comes with the size. Good article.

  40. QUESTION:
    Does anyone have a recipe for homemade cat food?
    I have three cats with different nutritional needs.

    Moe has fatty liver disease and needs and has to have protein.

    China just had surgery to remove two large bladder stones and needs less or very little protein.

    Panzy eats everything in sight and gets so fat that I can’t keep him trim.

    My biggest concern is them not getting enough of the right things (Taurine and essential vitamins and minerals); I am feeding them all boiled chicken mixed with Albacore tuna in water and I know it can’t be good for them over the long haul. The recipe needs to be grain and flour free.

    Help! I want to help my babies stay alive and healthy!

    • ANSWER:
      I personally feed a ground Raw Meat, Bones and Organ based diet to my cats and they are incredibly healthy on it. I HIGHLY recommend it. While scary at first, once I got the hang of it and felt comfortable with it it’s a snap to prepare.

      Cats are obligate carnivores after all and must derive ALL their nutrients from meat based sources. They are unable to absorb them from any other source. Despite thousands of years of domestication they remain strictly carnivorous. True and honest meat eaters and that is what they need most. Protein from meat!

      If you are interested in feeding a raw diet some great places to start learning are http://www.catinfo.org/ , http://www.catnutrition.org/ , and http://www.felinefuture.com/nutrition/ .

      If you would like to try raw with your cats and don’t want to get all technical about it but want to try a trusted, time tested and balanced raw diet you can order from http://www.felinespride.com/products/catfood.aspx . I purchased this myself when I first started and my cats loved it!

      Another premade Raw you can try is Natures Varity. I personally have never used this but know many people that do and it’s pretty easy to find http://www.naturesvariety.com/content.lasso?page=1507&-session=naturesvariety:D04EC9250597c11908GJS417647E

      Here’s a bunch of websites to help you learn what you need to know.

      http://www.catinfo.org/

      http://www.catnutrition.org/

      http://www.rawfedcats.org/

      http://www.felinespride.com/

      http://www.felinefuture.com/

      http://www.felineinstincts.com/index.htm…

      http://www.raisingcatsnaturally.com/

      http://www.blakkatz.com/index.html

      http://www.holisticat.com/

      http://goldcoastragdolls.com/MyOwnCatFood.htm

      http://www.mypetcarnivore.com/rawfeeding_basics.htm

  41. QUESTION:
    Is it true that a vegan diet is the healthiest possible diet you can follow?
    I did hear this statement from a vegan, so I am doubting its reliability. But I’ve always wondered how they’ve manage to get sufficient levels of things such as calcium, which is plentiful in dairy products, but not much else, and I’ve never been any good with swallowing pills, which this vegan friend of mine does on a daily basis as she gets her calcium from calcium tablets. You see, I’m currently investigating different diets for their health benefits. There is a reason for this: People in my family have a tendency to develop liver issues in later life, and so I’m wondering if a change in diet can help me to avoid this? My father, for example, had liver issues that means he can no longer eat ‘fatty’ foods such as cheese and full-fat milk, which I note are both off-limits in the vegan diet?

    So I guess my question is this: Is it true that a vegan diet (and one that is balanced, not just chips and baked beans) really is one of the healthiest diets you can follow? Or can you suggest me another diet that you think would be better?
    I currently follow a vegetarian diet. No meat, poultry or fish.
    A vegan diet excludes all consumption of animal products. No dairy, meat etc.

    • ANSWER:
      personally and studying arrhythmia and other physical organism conditions, I’d say yes for sure.

      If you ONLY looked at one thing- fibre- you can 100% day that animal protien has none at all.
      It is impossible to digest and get fibre from cheese meat dairy etc.
      If you ONLY looked at another thing- cholesterol, then it is ONLY animal produce that us humans get sick by eating. We do make our own cholesterol. We have never needed more of it. This fact alone makes dairy and meat a kind of dumb argument that cannot be won- we simply are not supposed to eat this stuff and be OK- this is why our bodies are made with DNA to utilise all the foods we get from around us- plants nuts seeds, fruits veg, and make all our nuritents.

      Without even trying hard, we make out own cholesterol, with only a simple veg and fruit diet.
      There is NO organism in nature that eats from the nature sources around it, in the way it is designed to do, that will get sick from those things- plant do not eat blood one day and then get sick. They take in water and minerals from the water and soil- that is it.
      No wild animal eats chips and differentl food than is naturally avail, and gets sick from it. They eat what their biological stucture needs and is designed for.

      For example- a meat eating animal has a very short intestine with no nooks and twists. It is designed to absorb fat and salt from its’ diet namely, meat, blood and so on.

      A plant eating animal has a long twisting intestine, which has been designed for absorbing water, nutirients from plant food- vitamins, minerals, and fresh things that give the organism ( the body) all the nutrients it needs.

      Guess what. Humans have long twisted intestings, we absorb vitamins, minerals through the lining, but meat eating animals onyl absorb salt and fat through thier intestine.

      We have flat teeth like a horse or chimpanzee.

      Our bodies have been designed to absorb and digest vegetable matter. We need that roughage and fibre. We cannot digest non fibre foods.
      The vegetable matter that we eat is NOT meant to simply sweep the meat along- that is not an argument. That would be like saying we need to keep fit in order to undo the damage of eating junk food.
      Bad math.

      We get ALL the nutrients that our bodies need from real sources.

      BE honesy , when is the last time you ate fava beans, sunflower kernals, fermented seaweed, sprouted grains, milk from coconuts, fruit juices from the source, without HFCS or adding sugar, barley, fresh grown almonds, cranberries of a shrub, pure water , dark green leaves and freshly growing herbs, mushrooms, seeds from the fruit and veg you eat?

      Probably never, but why? It is noones fauly they don’t eat actual FOOD, but themselves.
      Exactly what you say- not just a diet of chips and beans- this is a terrible diet and the whole reason anyone, let alone a vegan might neds vitamin pills.

      People are really really lazy with thier diet, and they DON’T eat 90% of the foods they should- nuts and seeds re a HUGE source- they are the protein the calcium, the fibre that people need.

      ANd also I don’t believe any human being should be drinking breast milk from cows. That makes literally no sense. Not even a grown cow woudl do that.
      You’talking about health, no personal taste.
      Why anyone actually thinks cow breat milk is good- and my god it is in everything- soup, cereal, stews, frozen meals etc, – is totally weird to me.

      If people actually ate the food they are MADE to eat, then nobody would even think twice about saying vegans are weird. They’d all be way too fit and healthy to think about it.

      Dairy is a weird odd thing. It has no fibre, and no animal in the wild will eat it cooked, NO animal eats the milk from a grown animal excpet the babaies of that breed.

      NO animal eats cooked eggs, cooked protein in any form. Except us odd sick humans.

  42. QUESTION:
    Can someone please help me summarize :(?
    I have always had trouble summarizing.
    I simply don’t know what to eliminate! :(
    My summary that i wrote so far is longer than the article!!!!!! =[

    The article is on Cholesterol :

    Few people recognize cholesterol as a natural and essential part of our body. To many, it’s something that should be avoided completely and people go to great lengths to avoid foods that contain it.

    But our body needs cholesterol to digest foods, produce hormones and to protect our cells.

    Confusion about cholesterol exists because many people don’t realize there is a difference between blood cholesterol and dietary cholesterol.

    Blood cholesterol is the cholesterol that circulates in your blood. Most of it – about 80 per cent – is produced by your liver. Dietary cholesterol is the stuff found in foods from animal sources (there is no cholesterol in plant foods). Meat, fish, poultry, eggs and dairy products all provide cholesterol in varying amounts. Only about 20 per cent of the cholesterol in your blood comes from eating foods that contain it.

    If you have been told that you have high cholesterol, your health professional is talking about your blood cholesterol levels. These are a concern because they’re a major risk factor for heart disease. If you have high blood cholesterol or have a history of heart disease in your family, reducing your blood cholesterol to a healthy level is important for long-term good health.

    Cholesterol from foods is often blamed for high blood cholesterol levels. But for most people, cholesterol from foods has little effect on blood cholesterol levels. Family history, diabetes and thyroid, kidney or liver disease, smoking, lack of exercise, excess body weight and high fat diets are all important factors.

    High intakes of fat, especially saturated fat and trans fatty acids, are mainly responsible for increasing total and LDL (bad) blood cholesterol levels. Saturated fats are found mostly in meat, egg yolks, dairy products made from whole milk, and foods that contain hydrogenated fat, including palm or coconut oils.

    Trans fats (also called trans fatty acids) are found in foods that contain partially hydrogenated fats such as shortening, some margarine, French fries, doughnuts, breaded and fried chicken and fish, crackers, chips, cookies and bakery products. Trans fats act like saturated fats in our bodies and increase total and LDL blood cholesterol levels but also reduce HDL (good) blood cholesterol levels.

    Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

    Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

    The accepted approach for lowering or keeping blood cholesterol levels in a healthy range is to focus on reducing your total fat intake, especially the amount of saturated and trans fat that you eat. Omitting foods simply because they contain cholesterol is not the answer. Dairy products, meat and eggs all contains cholesterol but avoiding these foods could prevent you from getting some of the important nutrients found is these foods such as calcium, protein, iron, zinc or B-vitamins.

    Follow these steps to healthier blood cholesterol levels:
    .

    Exercise regularly. Make higher-fibre foods such as whole grain breads and cereals, fruits and
    vegetables the focus of each meal. Include more meals made with meat alternatives such as beans, peas, lentils and tofu. Choose lower-fat dairy products such as buttermilk, skim milk, 1% milk, and yogurt and cottage cheese made with 1% milk fat or less. Enjoy fish more often, choose lean cuts of meat, have poultry without skins and limit serving sizes to about the size of a deck of cards. Eat foods prepared with little or no extra fat. Have foods containing shortening or partially hydrogenated fats and oils in moderation.
    Read labels: “Cholesterol-free” foods can still be high in fat. Some examples include potato chips
    and cookies.
    Switching to a diet that is lower in fat, higher in fibre and participating in regular physical activity can help keep your blood cholesterol in a healthy range

    • ANSWER:
      your problem is that your are explaining everything in far too much detail

      example

      Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

      Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

      change to something like “The article explains the effect of monounsturated and polyunstaured fats and gives examples of the types of food they are in”

      You can do drastic surgery like that on most of your explanation

  43. QUESTION:
    which of these 3 brands is the best dog food?
    ok so from the 3 listen brands of dog food which one is the best (healthiest).
    DRY FOOD!
    1.CHICKEN SOUP FOR THE DOG LOVERS SOUL
    adult dog formula
    Protein: 24% Fat: 14%
    Calories: 3,593 kcal/kg (336 kcal/cup) Calculated ME
    Available in 6 lb, 18 lb and 35 lb bags.
    Feeding Guideline (standard measuring cups/day)
    Weight (lbs.)Standard Measuring Cups/Day

    10 or Less1/2 – 1
    10 – 201 – 1 1/2
    20 – 301 1/2 – 2
    30 – 402 – 2 1/2
    40 – 602 1/2 – 3 1/3
    60 – 803 1/3 – 4 1/4
    80 – 1004 1/4 – 5

    Guaranteed Analysis
    Crude Protein 24.0% Minimum
    Crude Fat 14.0% Minimum
    Crude Fiber 3.0% Maximum
    Moisture 10.0% Maximum
    Sodium 0.3% Maximum
    Zinc 150 mg/kg Minimum
    Selenium 0.4 mg/kg Minimum
    Vitamin E 300 IU/kg Minimum
    Omega-6 Fatty Acids * 2.2% Minimum
    Omega-3 Fatty Acids * 0.4% Minimum

    * Not recognized as an essential nutrient by the AAFCO Dog Food Nutrient Profile.

    Calorie Content: 3,593 kcal/kg (336 kcal/cup) Calculated Metabolizable Energy.

    AAFCO Statement
    Animal feeding tests using Association of American Feed Control Officials procedures substantiate that Chicken Soup for the Dog Lover’s Soul Adult Dog Formula provides complete and balanced nutrition for the maintenance of adult dogs.
    Ingredients
    Chicken, turkey, chicken meal, ocean fish meal, cracked pearled barley, whole grain brown rice, oatmeal, millet, white rice, chicken fat (preserved with mixed tocopherols), potatoes, egg product, tomato pomace, duck, salmon, flaxseed, natural chicken flavor, choline chloride, dried chicory root, kelp, carrots, peas, apples, tomatoes, blueberries, spinach, dried skim milk, cranberry powder, rosemary extract, parsley flake, yucca schidigera extract, L-carnitine, dried fermentation products of Enterococcus faecieum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum, dried Trichoderma longibrachiatum fermentation extract, vitamin E supplement, iron proteinate, zinc proteinate, copper proteinate, ferrous sulfate, zinc sulfate, copper sulfate, potassium iodide, thiamine mononitrate, manganese proteinate, manganous oxide, ascorbic acid, vitamin A supplement, biotin, calcium pantothenate, manganese sulfate, sodium selenite, pyridoxine hydrochloride (vitamin B6), vitamin B12 supplement, riboflavin, vitamin D supplement, folic acid.

    CANNED FOOD CHICKEN SOUP FOR THE DOG LOVERS SOUL
    Guaranteed Analysis
    Crude Protein 8.0% Minimum
    Crude Fat 4.0% Minimum
    Crude Fiber 1.0% Maximum
    Moisture 78.0% Maximum

    Calorie Content: 1,139 kcal/kg (420 kcal/can) Calculated Metabolizable Energy.

    Ingredients
    Chicken, turkey, chicken broth, duck, salmon, chicken liver, whole grain brown rice, white rice, oatmeal, carrots, peas, potatoes, barley, egg product, guar gum, flaxseed meal, kelp, apples, dried skim milk, cranberry powder, rosemary extract, parsley flake, dried chicory root, carrageenan gum, vitamin A acetate, vitamin D3 supplement, ascorbic acid, niacin supplement, calcium pantothenate, riboflavin supplement, thiamine mononitrate, pyridoxine hydrochloride, vitamin B12 supplement, biotin, folic acid, zinc sulfate, ferrous sulfate, manganese sulfate, copper sulfate, calcium iodate and sodium selenite.

    2.NATURE’S GIFT
    DRY FOOD
    Fresh Chicken, Australian Poultry Meals (contains no red meat), Whole Grain Wheat, Sucrose, Rice, Food Acid (338), Glycerine, Sea Salt, Canola Oil, Calcium, Chicory root (inulin), Flax Seed, Potassium Sorbate, Natural Colours, Natural Antioxidants (307), Beta Glucans, TGOS (oligosaccharide from corn starch), MOS (oligosaccharide from yeast), herbs, Added Vitamins & Minerals incl. Copper 10mg/kg, Vitamin A 8670iu/kg, Vitamin D 429iu/kg, Vitamin E 114iu/kg.
    Typical Analysis (1470kj per 100g)
    * Protein 25%
    * Fat Min 7%
    * Crude Fibre (max) 1.4%
    * Salt (NaCI) 3%
    * Calcium 1.5%
    * Phosphorus 0.8%
    * Ash 9.9%
    * Moisture 20%

    CANNED FOOD
    Chicken Rice & Vegetable 380g Can
    Our all natural fresh recipe uses these highest quality ingredients:
    * 70% Real Chicken (contains no red meat)
    * Rice
    * Vegetables
    Typical Analysis (892kj per 100g)
    * Protein 10.8%
    * Fat Min 8%
    * Crude Fibre 0.5%
    * Calcium 1.3%
    * Phosphorus 0.6%
    * Ash 3.6%
    * Moisture 68%
    * Salt (occuring naturally) 0%

    3.NUTRA GOLD
    DRY FOOD
    NGREDIENTS
    Chicken (16%) turkey (16%), chicken meal, whole grain brown rice, whole grain white rice, chicken fat, oat flakes, , potatoes (3%), barley, millet, duck, salmon, egg derivatives, linseed, natural chicken flavour, kelp, carrots (1%), peas, apples, cranberry powder, rosemary extract, parsley flake, potassium chloride, sodium chloride, choline chloride, dried chicory root, shell fish flour, cartilage of poultry, vitamins & minerals
    ANALYSIS
    Nutrient (percent)
    Crude Protein not less than 28%
    Crude Fat not less than 18%
    Crude Fiber not more than 3%
    Moisture not more than 10.0%
    Vitamin E not less than 150 IU/kg
    Omeg
    chicken soup for dog lovers soul says it is *Not recognized as an essential nutrient by the AAFCO Dog Food Nutrient Profile.

    why is it no.1 from the given 3?

    • ANSWER:
      Number 1, it has more meat. Number 3 isn’t to bad, but doesn’t have as meat as number 1.

      Number 2 contains wheat and unnamed meats. What is Poultry meal? Poultry can mean chickens, turkey, pigeons, basically anything with wings that’s not a mammal. And it doesn’t even have to be the good parts or from a good source.

      I personally feed a prey model raw diet to both my dogs and my cat.

  44. QUESTION:
    hey lucky hope this helps?
    Psoriasis Treatments include:
    1) Dead Sea Salts This traditional treatment to healing naturally has been used in the Middle East for thousands of years. We have a 6 week program designed to use in your home.

    2) “Psoriasis Spot Free in 30 Days”, A special diet book written by a former sufferer of the itching and flaking skin condition. The author is a registered nurse who used food to reverse the signs and symptoms of her condition.

    3) Homeopathic treatment that helps to target the source of the problem with no damaging side effects.

    4) Herbal extractions like Oregon Grape Root Extract and Herbal Detox Tea combinations that gently cleanse your body of toxins and help optimize your liver function. Herbs have historically been used for treatment of skin conditions.

    5) Gentle herbal scalp creams and shampoos that contain FDA approved ingredients to combine nature with science.

    6) Dietary supplements to improve your defense systems, Omega Fortified Flax (recommended for children and adults) and Alkyrol Shark Liver Oil for maximum Omega 3 fatty acids.

    Maintaining a healthy and nutritious diet can improve general health and have a positive impact on psoriasis.

    The Natural Products Center is proud to be a central location for exploring alternative health products and carries a line of Vestalcare and LupiCare products. You can also find special discounted treatment programs of Mineral Care Dead Sea Salts. Our special packages put together FDA recognized approaches for psoriasis with diet and nutritional supplements to give you a multi-pronged approach to dealing with your skin condition.

    We encourage you to become informed about psoriasis and the natural products that can have a positive impact your skin..

    What is psoriasis and how it can be controlled are just some of the questions explored on this web site. Is there a cure? NO. But you can effectively keep the itching skin, scaling, and red lesions at bay without injections, caustic pharmaceuticals, or cancer causing therapies. Natural approaches do work.

    We searched the world over to bring you unique and effective choices for psoriasis. We hope you find the lost treasures you were seeking. Our nautical theme invokes a spirit of adventure and discovery. There are items here that are not from the sea, but herbal, homeopathic, and from land. We tried to combine old knowledge with new technology, common sense approaches, and alternative medicines to help make your trip to the Natural Products Center rewarding.

    Questions? You can reach the Natural Products Center at 1-800-301-3337.

    Natural Products Center
    P.O. Box 450748
    Westlake, OH 44145

    • ANSWER:
      very informative but what is your question?

  45. QUESTION:
    Can someone please give feedback?
    it’s an essay of who’s responsible for obesity in america… need help concluding

    America, Home of the Fat
    America, home of the free right? Wrong. America is one of the fattest nations in the world. We would think that one of the most productive and developed countries would be the healthiest. The truth however, is we are not. The question that is presented then, is who’s to blame? People always find it easier to point a finger and blame someone else. Americans are suing fast-food companies for “making them fat”, and such lawsuits are becoming more prevalent each day. Blaming the fast-food industry for obesity is like an alcoholic suing an alcohol company for giving them cirrhosis of the liver. Caesar Barber of Bronx, New York “filed a lawsuit Wednesday in Bronx Supreme Court, naming McDonald’s, Wendy’s, Burger King and Kentucky Fried Chicken” () because he didn’t it was unhealthy. What has happened, to self control and personal responsibility? The individual and the parents are the ones to blame for American’s obesity.

    It is a parent’s responsibility to care for their child and therefore they are also responsible for their health and what they consume. A parent would not let their child do drugs, so why do they allow them to overindulge on soft drinks and unhealthy food if they both harm your health. In The Battle Against Fast Food Begins At Home Daniel Weintraub states, “It is a parents – not the government, not the fast-food companies, not the video-game manufacturers – who are responsible for teaching kids healthy eating and exercising habits” (Weintraub42). Parents much teach children how to how to exercise and get involved in physical activities. If they fail to do so they are setting their children on a path of lifetime health problems. Many parents allow and approve their child’s sedentary behavior without thinking about the consequences. Eating junk food and playing video games everyday is not benefiting them in any way, and who is responsible to get them off the couch and shooting hoops? McDonalds, Burger King, Carl’s Jr, Jack in The Box? No, of course not. It is parent’s duty as the one who cares for the child. Some people may think companies lure kids into buying food with cartoons, truth is parents need to teach children how to look out for these marketing strategies companies use because that is something they will need to know when it comes to important choices in life, like choosing auto insurance, credit companies and so forth. If children obesity

    An adult individual unlike a child can make independent decisions but Americans often make the wrong decisions when it comes to managing their diets. A trip to the market could save you money an unneeded calorie intake. You can cook your own meals and know what you’re eating and manage your caloric intake but Americans simply have become addicted to fast- food, and it is their lack of discipline that has made them so obese. Sue Widemark conveys in her article Reason for Obesity, that an attitude Americans seem to have is that of “Eating is some kind of pastime…and if we feel that we are denied a bit of this fatty and very unhealthy food which we crave, that we have no quality of life” (Widemark1). Folks simply do not know when enough is enough. In Obesity Epidemic: Overeating is to Blame Mark Fergusson explains “To return to the average weights of the 1970’s we would need to reverse the increased food intake about… 500 calories a day for adults.” An individual has nothing to blame but their carelessness of what they eat and their deficiency of self-control when it comes to how much they eat. Fast-food would not make anyone obese if it was eaten in moderation. Everyone knows that too much of anything is bad. David Zinczenko in his article Don’t Blame The Eater argues that when it comes to food “Advertisements Don’t carry warning labels the way tobacco ads do” but when do Americans plan on becoming responsible for looking for this information? Certainly people who follow healthy lifestyles would ask for calorie information about what they are going to consume and the rest must learn to do the same. Over-eating is definitely a main factor of American obesity. Now, combine A lifestyle of daily fast-food and inactive behavior and you are well on your way to becoming obese.

    A person, who is not willing to stay active and yet, constantly eats fast food, cannot expect to be thin. Your body needs exercise not only to look good on the outside but to be healthy on the inside as well. No one neglect their body in a way that would damage their health, but that is exactly what they do when they gorge on greasy fries and soft drinks and do not exercise. Michael Lemonick in his article “How We Grew So Big” writes that “Fully two-thirds of US adults are officially overweight and half of those have graduated to full blown obesity” he

    • ANSWER:
      Thank you for your article. I was not knowing it earlier

  46. QUESTION:
    What are some other natural remedies for anxiety?
    I’ve tried 5-htp…which actually helps a smidge, but it helps more with lifting my mood than decreasing my anxiety…I’ve also tried Kava Kava, which i didn’t notice much help, plus after researching I’ve noticed that’s it’s proven to be bad on your liver. I take a multi and make sure I get enough omega-3 fatty acid and antioxidants. I eat a very healthy diet with natural food, very little meat(but make sure to get enough protein)..except I eat alot of fish, lots of green tea, and whole grains..I have a well behaved daughter, love my job, try to think positively, etc. etc…It’s all basically for no reason. I don’t have alot of stress in my life and almost feel ashamed to feel worried or anxious most of the time but I’ve honestly tried my very best and I can’t gt rid of it. Do I just have to face the fact that I need to be on medication? Or can something actually help? Any feedback would be greatly appreciated!!! P.s. I don’t want anything that will make me feel tired.

    • ANSWER:
      If you don’t want to feel tired, I recommend Valerian. It will calm your nerves and steady you without making you feel tired or sleepy.
      I actually took this years ago because I thought it would help me sleep, it didn’t — directly anyway, but it did stop the noise of my mind so that I could relax enough to fall asleep. (1 tsp. c/s dried herb per 8oz. water should do the trick.)

      There’s also Ginseng, but I would NOT take this on the job… Again. It interfered with my short-term memory and ability to do basic math! And no, I am not kidding. It would be great for after work and bed time though. You’ll hardly remember your own name, much less what’s bugging your conscious or subconscious mind.

  47. QUESTION:
    i need help with this! ha?
    .
    Which of the following foods is not a source of cholesterol?
    A) Beef
    B) Beans
    C) Chicken
    D) Cheese
    2.
    Insoluble fiber
    A) dissolves in water.
    B) is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C) is found in refined-grain products.
    D) adds bulk to your body’s wastes.
    3.
    Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?
    A) Loaf 1
    B) Loaf 2
    C) Loaf 3
    D) Loaf 4
    4.
    Match the following
    A. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    B. The study of food and the ways in which the body uses food
    C. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    D. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    E. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
    F. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    G. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    H. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    I. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    J. A mineral that prevents birth defects
    K. Mineral needed for production of hemoglobin
    L. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    M. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    N. Promotes healing of wounds and healthy gums
    O. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    Zinc
    Nutrient
    Iron
    Carbohydrates
    Dietary fiber
    Vitamin C
    Niacin (vitamin B3)
    Water
    Incomplete proteins
    Vitamin D
    Glycogen
    Vitamin A
    Nutrition
    Folate
    Unsaturated fatty acids
    5.
    The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:
    A) Carbohydrates and fats
    B) Proteins and water
    C) Vitamins and minerals
    D) Sodium and cholesterol
    6.
    Starches are
    A) a kind of complex carbohydrate.
    B) a kind of simple carbohydrate.
    C) composed of a single sugar.
    D) complex carbohydrates that cannot be digested.
    7.
    All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:
    A) It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B) It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C) It helps regulate body temperature.
    D) It prevents anemia.
    8.
    A deficiency of calcium can lead to
    A) rickets.
    B) osteoporosis.
    C) scurvy.
    D) anemia.
    9.
    For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should
    A) be limited to 300 milligrams a day.
    B) make up about 30% of your daily caloric intake.
    C) be limited to 3,000 milligrams a day.
    D) make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    10.
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    A) Sodium causes weak bones and teeth.
    B) Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C) Sodium is linked to cancer.
    D) Sodium causes dehydration
    11.
    The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is
    A) carbohydrates.
    B) water.
    C) protein.
    D) fat.

    • ANSWER:

  48. QUESTION:
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    1.Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?

    A.Sodium causes weak bones and teeth.
    B.Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C.Sodium is linked to cancer.
    D.Sodium causes dehydration
    2.The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is

    A.carbohydrates.
    B.water.
    C.protein.
    D.fat.
    3.A deficiency of calcium can lead to

    A.rickets.
    B.osteoporosis.
    C.scurvy.
    D.anemia.
    4.For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should

    A.be limited to 300 milligrams a day.
    B.make up about 30% of your daily caloric intake.
    C.be limited to 3,000 milligrams a day.
    D.make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    5.Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?

    A.Loaf 1
    B.Loaf 2
    C.Loaf 3
    D.Loaf 4
    6.Insoluble fiber

    A.dissolves in water.
    B.is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C.is found in refined-grain products.
    D.adds bulk to your body’s wastes.
    7.Which of the following foods is not a source of cholesterol?

    A.Beef
    B.Beans
    C.Chicken
    D.Cheese
    8.All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:

    A.It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B.It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C.It helps regulate body temperature.
    D.It prevents anemia.
    9.The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:

    A.Carbohydrates and fats
    B.Proteins and water
    C.Vitamins and minerals
    D.Sodium and cholesterol
    10.Starches are

    A.a kind of complex carbohydrate.
    B.a kind of simple carbohydrate.
    C.composed of a single sugar.
    D.complex carbohydrates that cannot be digested.
    11.Match the following
    1.A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    2.The study of food and the ways in which the body uses food
    3.Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    4.Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    5.Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms

    6.Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    7.A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    8.Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    9.A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    10.A mineral that prevents birth defects

    11.Mineral needed for production of hemoglobin
    12.Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    13.Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    14.Promotes healing of wounds and healthy gums
    15.Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    A.Zinc
    B.Nutrient
    C.Iron
    D.Carbohydrates
    E.Dietary fiber
    F.Vitamin C
    G.Niacin (vitamin B3)
    H.Water
    I.Incomplete proteins
    J.Vitamin D
    K.Glycogen
    L.Vitamin A
    M.Nutrition
    N.Folate
    O.Unsaturated fatty acids

    • ANSWER:
      1.b
      2.c
      3.a
      4.d
      5.loaf 4
      6.a&d
      7.b
      8.d
      9.d
      10.a
      1. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
      B. Nutrient
      2. The study of food and the ways in which the body uses food
      M. Nutrition
      3. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
      E. Dietary fiber
      4. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
      H.water
      5. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
      O. Unsaturated fatty acids
      6. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
      I. Incomplete proteins
      7. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
      D. Carbohydrates
      8. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
      L. Vitamin A
      9. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
      K. Glycogen
      10. A mineral that prevents birth defects
      N. Folate
      11. Mineral needed for production of hemoglobin
      C. Iron
      12. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
      G. Niacin (vitamin B3)
      13. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
      J. Vitamin D
      14. Promotes healing of wounds and healthy gums
      F. Vitamin C
      15. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein
      A. Zinc

  49. QUESTION:
    We can get B12 from Dairy and Eggs. Why eat Meat?
    I’m Vegan. I don’t understand why we still eat meat. We don’t need meat to survive. It is not part of a healthy diet.

    We can get complete protein for soy products and dairy products. you can also mix different foods to get balanced protein.

    We can get Vitamin B12 from Milk and Dairy products However it is not Vegan. Some studies show that our Ileum produced active Vitamin B12 that we can absorb. And some foods like Nori contains more active Vitamin B12 than analogue B12.

    We can get omega 3 fatty acids DHA and EPA from seaweeds and Algae extract. A study found that preterm infants fed baby formulas fortified with DHA derived directly from algae gained weight faster than infants fed formula fortified with DHA from fish oil. In addition, there are no risks of harmful contaminants such as methyl mercury or dioxins, which may be present in fish and fish oils. This is especially important for pregnant and nursing women and young children. We can also make our own EPA and DHA by consuming foods which are rich in ALA. Canola, Soy, Flaxseeds are rich in omega 3 fatty acid ALA.

    We can balance our zinc and copper by eating gourds. Gourds are good source of Zinc and their are many vegetable that has higher zinc than its copper. However, most of vegetable s and fruits are richer in copper than zinc. But that is not a very big controversy.

    Spinach contains more Iron than Meat. Heme and Non-heme theory is senseless. Spinach contains Vitamin C which can improves Iron absorption and also other green vegetables that contain high iron are also high in Vitamin C.

    Calcium can be obtained from seed, nuts, fruits and vegetables.
    “Vegan Buddhist Nuns Have Same Bone Density As Non-vegetarians”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090416102302.htm

    We can get our daily recommendation of Vitamin D by exposing some parts of our skin in sun for at least 15 minutes.

    Cholesterol is necessary for healthy skin. Our body can synthesized cholesterol. Too much Cholesterol which comes from meat gives us hearth diseases.

    We can make retinol from Beta carotene and excess acts as antioxidant. While retinol found in liver in excess can be poisonous.

    Vegan and Vegetarian Diet is not only for health reasons. Its for animals.

    Is their anything else?
    You can have your own cow to get milk and chicken for egg. Its better than purchasing egg or milk where the source are often killed for meat. But Veganism is still the best for animals.
    Lean meat is a part of food pyramid. So what?
    I don’t believe in food pyramid of United States. You don’t need to Eat 6-11 servings of carbs to be healthy. You don’t also need meat which is loaded with saturated fats and cholesterol.

    • ANSWER:
      Some people are so cruel and have no hearts for animals. Sad, isn’t it?

      -Vegetarian

  50. QUESTION:
    !!!HEALTH QUESTIONS. Pleaseee Help!(:?
    Okay so i need help on my health test & i need to pass it ! Pleasee help me outt(: Thanks

    1. What should you be looking for in the first 3 ingredients to avoid spiking up your blood sugar?
    a.sugar
    b.anything ending in -ose
    c.molasses or any type of syrup
    d.all of the above

    2. People’s food choices are NOT affected by
    a.cultural and ethnic background.
    b.convenience.
    c.hunger.
    d.family and friends.

    3.Complex carbohydrates are found in
    a.fruit.
    b.milk.
    c.sugarcane.
    d.whole grains

    4. Complete proteins are found in:
    a.fish
    b.beans
    c.chicken
    d.both a and c

    5. LDLs :
    a.tend to build up in the arteries.
    b.carry excess blood cholesterol back to the liver.
    c.are a complex carbohydrate.
    d.are a food sweetener.

    6. Animal fats and tropical oils are

    a.usually liquid at room temperature.
    b.thought to be more healthful than vegetable oils.
    c.higher in unsaturated fatty acids.
    d.higher in saturated fatty acids.

    7. What are the ABCs of good health?
    a.Aim for good food, Build a good plate at the buffet, Choose Exercise
    b.Aim for Fitness, Build a good house, Choose Sensibly
    c.Aim for fitness, Build a healthy base, Choose sensibly
    d.Aim for protein, Build a great body, Choose vegetables

    8. The Nutrition Facts panel on food labels includes information on
    a.the number of calories per serving.
    b.the price per unit.
    c.the expiration date.
    d.the cooking process used.

    • ANSWER:
      1. d (syrups contain sugar and -ose means sugar too (e.g sucrose is table sugar)
      2. a
      3. d
      4. d
      5. a (LDLs carry cholesterol from the liver to arteries)
      6. d (i think)
      7. c
      8. a


Healthy Diet For A Fatty Liver

Lunch

About Me:

I am Maria Fox Sherover, and these are the unusual weight loss tips, that I had never heard before I started my diet of weight loss for idiots. It worked for me and I’m sure it can work for you too.

I’ve lost 11 Pounds in 20 days right before my wedding. It’s been 10 months and unfortunately I’m bigger than I’ve ever been, so I have really got to shed those pounds.

My goal is 11 pounds in 20 days starting from today. I know I can do it because I’ve done this before, and you are welcome to join the ride. Join me here every day for the next 20 days to learn how to burn the fat.

If you need diets for quick weight loss, If you want to learn how to lose weight fast, you better start right here with me, and you will notice a significant change in your body 11 days from now!

http://how-to-lose-weight-fast-with-fatloss4idiots-reality.com

61-300x222.jpg

Traditionally, lunch is the middle meal of the day when we eat three squares. Since you’re trying to lose weight without starving yourself, experts recommend that you eat several smaller meals, so consider lunches, your daytime meals.

Obviously, you can have sandwiches – on whole wheat bread, of course! Be sure anything you put between those two pieces of bread is lean and diet-friendly. Tuna is a great and filling sandwich, but lean roast beef, no-fat cheese, and chicken salad is also a good sandwich.

You can also opt for the traditional salad. Make sure you don’t top it with anything that will sabotage your weight loss efforts. That means no cheese (unless it’s non-fat or low-fat), bacon bits, croutons, or garbanzo beans – and no dressing unless it’s light. Try some lemon juice instead. It’s refreshing and delicious!

But there are other meals you can have during the day that are much more substantial meals you can have. Try some of these recipes!

Cool Taco Salad

lean ground beef

1 tbsp water

2 tsp. taco seasoning mix, divided

2 whole wheat pitas

2 tbsp reduced-fat cream cheese, room temp

2 tbsp fat-free sour cream

2 tbsp salsa

1 c shredded lettuce

1 diced tomato

c reduced fat shredded cheddar cheese

  1. Preheat oven to 400 degrees
  2. In medium skillet, brown ground beef over medium heat until done. Drain off any fat. Add water and 1 tsp taco seasoning and simmer for 3 minutes. Removed from heat and set aside to cool slightly
  3. Cut each pita into 8 wedges and place on baking sheet. Bake for 7 minutes or until lightly browned
  4. While the beef is cooling, combine the remaining taco seasoning, cream cheese, sour cream, and salsa in a small bowl. Mix well. Divide and spread this mixture evenly onto 2 small plates
  5. Spoon a portion of the beef over the sour cream mixture and top each with half the lettuce, tomato, and cheese
  6. Place 8 baked pita wedges on each plate

2 servings

Chicken Pita Pizza

1 whole wheat pita

c low fat pizza sauce

1 portion cooked chicken breast sliced

red bell pepper sliced

yellow bell pepper sliced

small zucchini, sliced

reduced-fat shredded mozzarella cheese

  1. Preheat oven to 425 degrees
  2. Place the pita on a baking sheet. Spoon pizza sauce evenly over the pita. Top with sliced chicken, peppers, zucchini and cheese
  3. Bake for 10-12 minutes or until the cheese is melted and the pizza is heated through
  4. Slice and eat!

Egg Salad Sandwich

4 hard boiled eggs

1 tbsp fat free salad dressing (Miracle Whip)

1 tbsp mustard

stalk sliced celery

chopping red bell pepper

1 tsp pickle relish

1 tbsp fresh parsley

1 slice whole grain bread

1 lettuce leaf

sliced avocado

  1. Chop 1 whole egg and discard the yolks from the other 3 eggs and chop the whites
  2. In a small mixing bowl, combine all ingredients except the bread, lettuce leaf, and avocado
  3. Toast the bread and place on a small plate. Top with lettuce, egg salad and avocado slice

1 serving

Oriental Chicken Salad

4 portions cooked chicken (about 1 lb.) in bite size pieces

1 bag coleslaw mix

4 chopped green onions

2 tbsp light sesame oil

1/3 c rice vinegar

c lite soy sauce

tsp ground ginger

1 c crisp chow mein noodles

  1. In large mixing bowl, combine cooked chicken, coleslaw mix, and green onions
  2. In small bowl, combine sesame oil, rice vinegar, soy sauce, and ginger. Drizzle over chicken mixture and toss to coat.
  3. Divide into 4 portions and top with chow mein noodles.

4 servings

Mile High Baked Potato

1 medium russet potato

2 tsp fat-free chicken broth

c low fat cottage cheese

c chopped cooked chicken

c cooked broccoli

c salsa

1 tbsp chopped cilantro

  1. Pierce potato several times with fork. Place in microwave and cook on high 5-8 minutes until tender. Let stand 1 minute.
  2. Use knife to cut an “X” in the top of the cooked potato. Press ends slightly to open potato and pour chicken broth into opening
  3. Top potato with cottage cheese, chicken, broccoli, and salsa. Place filled potato in microwave and cook on high for 30 more seconds.
  4. Sprinkle top with fresh cilantro.

In my VLOG you can learn all about weightloss foods and good eating habbits:

http://how-to-lose-weight-fast-with-fatloss4idiots-reality.com/?p=98

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    What is the best diet for a “fatty” liver?
    I have multiple lipomas (benign fatty bumps) that I understand are due to a “sluggish” liver. What diet will help get and keep my liver healthy?

    • ANSWER:
      The best (and easiest and cheapest!) thing you can do is to eat a diet of at least 75% raw foods. (Fruits, vegetables, nuts, seeds, fresh juices, lots of filtered water.)

      Keep the colon clean to facilitate toxin elimination from the liver: Eating plenty of raw fibrous vegetables, like carrots, celery and cauliflower, will sweep out your colon nicely.

      Foods high in Vitamin K (leafy greens, alfalfa sprouts) are especially beneficial.

      Eat plenty of raw almonds, Brazil nuts, coconut, walnuts, cashews, sunflower seeds, or pumpkin seeds. These contain arginine, an amino acid which helps to detoxify ammonia, a by-product of protein digestion.

      Best of luck.

  2. QUESTION:
    Fatty liver a big threat?
    hey people im just 21 yrs old..just i was about to join a company and so i planned to have an ultrasound to ensure myself that i dont have any problem with the internal organs…once i had the ultrasound done i got the impression as fatty liver…Im 7 kgs overweight…It was a shock to me and i asked the doctor & he said that fatty liver has no symptoms…so any1 who is over wight or underweight please try to maintain a healthy diet and normal weight…thats the only way to reverse a fatty liver…this is a wake up call for evryone who are obese and underweight including me..improve ur physical activities & please quit drinking or smoking if u want ur liver to live long..
    thanks for reading…

    • ANSWER:
      Do you know if fatty liver causes elevated absolute lymphs and elevated liver enzymes?

  3. QUESTION:
    I am having an enlarged liver, is that dangerous for my life?
    I have been diagnosed with an enlarged, fatty liver problem, is that dangerous? Could it lead to cirrhosis’s, and is there any medications to get the liver back to its normal size? I am moderately obese also, so if I reduce my weight more, could my fatty liver come back to its normal size? I also have a large abdomen, so if I lessened my abdomen size, could that also help? A couple of doctors have told me that usually all obese people will have enlarged, fatty liver problems, and that there is no medications for that, except to avoid alcohol. I also have changed my diet to eat lesser than before, and also avoid junk, oily and sugary foods most of the time. Could this type of diet change also help to solve this problem? I have heard that by following a healthy diet, the liver can get shrunk to its normal size, and become regenerated once again.

    • ANSWER:
      Please have Homoeopathic medicine CARDUAS M.——-30 potency & Q potency of SBL or any reputed make 30 ml pack each. Now take 30 potency medicine 1 drop in half cup water thrice daily till the cure of problem. Have Q potency medicine 10 drops in 5ml coconut oil mix it well & massage this oil to the right side lowest rib area twice daily. I hope that your liver will be in normal shape with in 15-20 days.
      Have dry FIGS 100 gm from market & chew 4 Figs at bed time in such a manner that there seeds are completely crushed then swallow them & drink warm water.It will also help to improve mal function of the liver.

  4. QUESTION:
    how to be healthy (not being on diet)?
    i am not over weight actually quite the opposite. i am completely flat (my stomach). and i dont have a lot of fat. i don’t usually exercise or eat healthy. but i do not eat take away . im quite a weak girl (not good at sport and im weaker than all my friends)quite rare to be the weakest because i go to an all girls school. but i want to be healthy because all my life ive eaten badly and ive never stopped. and ive tried to stop but i just cant. my parents are like that except they are healthy and good at sports and they have a healthy diet. the reason why i want to change is because want longer lasting nails (like my friends and mom). my nails break easily and have white bits. i get tired easily and my skin is dehydrated. and im slow and weak. doctors have been amazed that im not obese. my health history hasn’t been great either.i ve had a fatty liver which is only for highly obese people my doctor told me. i have no idea when to start or where.
    for all of those answers sorry but i explained wrong. i dont want to lose weight if i do then i will be under weight im 90 pounds and 5 feet 5 inches. i just want eat healthily but i dont know what to do about it.

    • ANSWER:
      That is absolutely not true than only obese people have a fatty liver. That is so untrue. There are many skinny people running around with fatty livers. Also people that abuse alcohol also get fatty livers and they can be like skeletons.

      Sounds like you need to eat more and better including protein which helps build muscle. Drink more to keep your body hydrated well. It would also be good for you to work out at a gym to build yourself up some and gain some strength. You are the only one that can change your lifestyle. Either you do it or not. If you want to remain weak, tired, and unhealthy, keep doing what you are doing now. People change all the time and you can too. Start with your “I can’t do it attitude.” If you can’t get rid of that, then it’s pretty hopeless anything will change.

  5. QUESTION:
    I eat a healthy diet 1200 cal’s per day do 45 Min’s cardiovascular and ten mins weight training.?
    i weigh 16 stone and have been at the gym now for 7 weeks and not lost an oz! I have a fatty liver and cronic fatigue. My energy is up a lot but no weight loss means I am getting disheartened. Please advise as I need help. I am trying so hard! I use the tread mill rowing machine bike and weights. I also have arthritus and that is very improved. thankyou for reading this.

    • ANSWER:
      don’t be discouraged. Sometimes you are losing weight but the scales don’t show it yet. Your body is probably adjusting to everything you are doing. Have you noticed your clothes are a bit loose? That could be an indication of the weight loss.

      One thing that would help you see a drop on the scales is to do a one day fast of water and lemon juice. This would also help your liver.

      You are seeing the benefits of what you’re doing – don’t stop.

      if you have any other questions let me know,
      Billie77

  6. QUESTION:
    is it healthy ENOUGH to eat this as a part of a healthy diet?
    ok so i DONT need to lose weight. im good. but i try to eat healthy. but my parents don’t care about health, and eat fatty stuff all the time. they are overweight. i don’t eat what they eat, except for dinner, cuz i have too. but today, my dad decided to make lunch. does this sound fatty, or healthy enough to eat? ok its a sandwich. baguette, the french roll for the bread. chicken thighs, various vegetables, homemade mayonnaise. i think its oil, vinegar, and egg for the mayonnaise. that’s it. and chicken liver pate. i don’t think that’s how u spell it, but o well. does this sound healthy at all? the chicken thighs are lean. and i HAVE to eat it.

    • ANSWER:

  7. QUESTION:
    Is there any way to prevent liver disease other then not drinking alcohol?
    if a person chooses to drink alcohol are there any methods to prevent or reduce liver damage like taking milk thistle or other liver herbs and drinking water, exercise and healthy diet? My sister is a heavy drinker she is 24 and has been drinking ever since she was 19. She does not understand the consequnences of heavy drinking so she says she is not going to stop and will carry on partying through life I mean if she’s not going to stop I am sure I can’t force her to and neither can nobody else but she is young and naive and just living for todays and not tommorows satisfaction not thinking of the consequeneces of drinking too much, fatty liver, cirrhosis and all those liver dieases caused by high alcohol consumption. She says she will deal with it when it happens. Her doctor told her that she should only have one drink a day since this is the maximum that is considered safe for a woman but she ignores all advice and just does what she wants. I mean if she is not going to stop drinking are there at least some vitamins or supplements that can reduce her isk of getting liver disease from drinking? someone recommened please.
    P.S. I have told my sister that since she can’t stop drinking she might be alcoholic and advised her to at least give AA a try she refuses. I don’t know what else can be done. She says she is planning to drink and wont stop for nobody not even her 4 year old son.
    She also thinks liver disease is not caused by just alcohol alone. She thinks a person must have hepatitis c with alcohol abuse combined to get liver disease.

    • ANSWER:
      This question is about yourself, not your sister so why start lying about it now.

      As for liver disease, nothing can stop liver disease.

  8. QUESTION:
    I have been recently denied insurance coverage due to elevated alkaline phosphastase in my liver, why?
    I was just denied insurance coverage due to an elevated level of alkaline phosphatase in my liver. I am on medication for high cholesterol (Zocor 40 mg daily). I have been on Zocor 6 years. I take a liver lipid panel blood test every three months and have not been told there is any liver damage. As advised by my doctor I have lost 50 pounds and I am maintaining my desired weight of 175 pounds. I lost the weight and maintain my weight by a healthy diet eating little red meat or fatty foods (no junk foods,limited carbs). When I inquired on the internet it mentioned biliary tract disease. During an ultrasound test 2 years ago it was discovered I have small gallstones. I was given no indication pro or con to have them removed. I have noticed on the Internet the gallbladder is associated with an obstruction in the biliary tract. I have an enlarged liver. I do not drink. My paternal grandmother had an enlarged liver and spleen and died from pancreatic cancer at 83. I am a 53 year old male.

    • ANSWER:
      Your Alkaline Phospatase could be raised due to gall stones – it’s one of the enzymes used to diagnose it. Liver damage from drugs such as Zocor tends to raise the transaminases (ALT,AST) – but not always. You should ask about the GGT enzyme, it is also sensitive to gall stone obstruction, and bilirubin, both total and conjugated. The results of all these tests should give you an idea of what’s going on with your liver.
      Gall stones can be made of cholesterol (among other things), so lowering and keeping your cholesterol low is a good start. Gall stones can be treated ultrasonically, breaking them up, but most often they are removed surgically, along with the gall bladder. People survive quite well without a gall bladder, with some healthy dietary changes. Another ultrasound seems on the cards, as your gall stones may still be there.

      I’m not sure why your liver would be enlarged, but ask about post hepatic obstruction, where there may be back pressure, making the liver swell.

      Dying at 83 from pancreatic cancer does not suggest an hereditary predisposition (although of course it doesn’t entirely exclude it).

      General advice only, your doctor can advise you better, after all, he or she sees you in person, but I hope this gives you a few more questions you can ask.

      Good health to you.

  9. QUESTION:
    Is it too late for me to get back to a healthy lifestyle/be physically fit?
    I’m 20 years old and I’m overweight but I don’t smoke or drink alcohol.My height is only 5’4 ft and I weigh about 105kg. I always get deprived of sleep since I’m totally busy with schoolwork like projects and other stuff since I’m already in my 3rd college year. I manage to get about 4-6 hours of sleep(sometimes only 2) a day since I’m really busy not only with school but also because of our family business as well and I usually get to sleep around 2am(sometimes 1am if I’m lucky) in the morning, and I try to sleep if I have free time during the day to make up for it. I also discovered that I had high-blood pressure and also a fatty liver when I got AH1N1 virus last year and I know 20 is an very young age to have high-blood pressure and me and my family also has a history with asthma. I really want to workout but because of my random schedule in school and here at home I usually don’t have time to set a proper sched on what time I should work out/exercise doing the day and when I do have time I’m usually already tired or my laziness gets the best of me. Because of this I just walk from home to my shool in order to make up for it but I highly doubt it’s enough. Is it too late for me to change? I really want to change my lifestyle, I want to be healthy and I’m determined to make a fixed schedule for me to exercise(around 2hrs daily), get enough sleep at night and I’m also willing to change my diet just be healthy. I don’t want to die young and there’s still a lot of things I want to do with life, a lot of things I want to try out.. Is it still possible for me to change?

    • ANSWER:
      Since you’re not smoking or drinking, it’s definitely not too late to change. That’s not to say you have plenty of time since you’re already suffering from hypertension and are quite a bit overweight for your height.

      I understand perfectly the problem with both the random schedule and letting “laziness” allow you to blow off doing a workout. I often have to force myself to do a workout and am usually happy I did so afterward.

      I’m in definite agreement with another responder that you’re going to want to become more organized in order to achieve your objective of getting healthier.

      Here’s some info I hope will help:

      Losing weight is a function of calories in and calories out. There’s very little mystery to it. It used to be thought that a pound of body weight (or 2.2kg) was equal to 3500 calories but recent research suggests that’s not a hard and fast rule. Consider it a rule of thumb. Do a web search and you’ll be able to determine your approximate basal metabolic rate (the number of calories you burn each day just by being alive and breathing). I’d guess that your BMR is probably in the 1500 calorie range. So, if you consume less than 1500 calories per day, over time, you’re likely to lose weight. However, if you were to starve yourself (equivalent to consuming anything less than about 600 calories/day), your metabolism is likely to slow down and the differential between calories consumed and calories burned is likely to narrow significantly.

      You can increase the number of calories you burn with vigorous exercise. Brisk walking, jogging, running, aerobic exercise, bike riding, time on an elliptical trainer, etc. is likely to burn about 10 calories per minute. Using the 3500 calorie benchmark, to burn enough calories to lose 1 pound (2.2kg), you’d need to do about 350 minutes of exercise (or about 6 hours). So about an hour a day of vigorous exercise will help you increase your calories expended to lose about a pound a week (assuming you consume fewer or the same number of calories as your BMR).

      Several things will help to increase your metabolism along with the vigorous exercise – eating many small meals over the course of a day (6 or so) keeps your digestive track engaged so it’s working harder to work through the food you’re consuming. The more times you eat, the more calories get burned trying to digest the food. Be sure to eat soon after getting up each day so your metabolism gets going.

      Adding weight training to your exercise regimen to help build lean muscle tissue will help to increase your metabolism. Muscle maintenance burns more calories per day than the body uses to maintain the other tissues in your body. Drinking about 1 ounce of water per pound of body weight per day will help your body flush the “ashes” of what it’s burning through your increased exercise.

      Stick to lean proteins (egg whites, turkey or chicken breast, fish, etc.), whole grains, fruits and vegetables, and avoid most fats. Your body needs some fat in order to metabolize and digest the rest of the food you’re eating. You can get that amount of fat from the chicken or turkey breast and/or fish. Limited amounts of olive oils, very limited amounts of almonds also can provide the little bit of fat that your body needs. Limit alcoholic beverages and other sugars as they have little to no nutritional value and will increase your calorie count significantly.

      Attempt to limit calorie intake to about 1200 per day while doing your at least 1 hour of vigorous exercise. Assuming you don’t overconsume on relatively higher calorie foods, you can have virtually unlimited fruits and vegetables – they’re so low in calories and high in bulk, it’s likely you won’t be hungry. Try to avoid processed foods.

      Good luck!

  10. QUESTION:
    How likley am I to develop cirrhosis?
    I have had some discomfort in my upper right area of stomach for a little over a year and half. The doctor just told me its probably due to my fatty liver. I am 21 weigh 259lbs and am 6’0. I drink alot and have a mediocore diet. If I start becoming healthy now. what are my chances of still developing cirrhosis?
    Im pretty freaked out

    • ANSWER:
      Heroes marked for death do NOT develop cirrhosis of the liver, and if they do they just heal by themselves hehehehehe!!!!

      I couldn’t resist after seeing your avatar!

      Seriously now, the best is to stop drinking. But it’s also the hardest to do. I am sorry if I sound crazy, but if you feel something common with the men and women in Heroes, then my advise is, do some research on line on autism and especially Asperger’s Syndrome. You might find that what makes you drink, the unhealthy lifestyle and uch of your depressions, the feeling of being different, the anxiety attacks, the feeling of social isolation and that others seem to have a normal life while you don’t… might be part of your having autism. I know cause I have Asperger’s Syndrome myself. Autism has many faces not just the mute autistic kids that wave their hands in the air.

      Do some research on line on Aspergers and high functioning autism and you might find some more “heroes” like you out there. Good luck.

  11. QUESTION:
    Is it true that a vegan diet is the healthiest possible diet you can follow?
    I did hear this statement from a vegan, so I am doubting its reliability. But I’ve always wondered how they’ve manage to get sufficient levels of things such as calcium, which is plentiful in dairy products, but not much else, and I’ve never been any good with swallowing pills, which this vegan friend of mine does on a daily basis as she gets her calcium from calcium tablets. You see, I’m currently investigating different diets for their health benefits. There is a reason for this: People in my family have a tendency to develop liver issues in later life, and so I’m wondering if a change in diet can help me to avoid this? My father, for example, had liver issues that means he can no longer eat ‘fatty’ foods such as cheese and full-fat milk, which I note are both off-limits in the vegan diet?

    So I guess my question is this: Is it true that a vegan diet (and one that is balanced, not just chips and baked beans) really is one of the healthiest diets you can follow? Or can you suggest me another diet that you think would be better?
    I currently follow a vegetarian diet. No meat, poultry or fish.
    A vegan diet excludes all consumption of animal products. No dairy, meat etc.

    • ANSWER:
      personally and studying arrhythmia and other physical organism conditions, I’d say yes for sure.

      If you ONLY looked at one thing- fibre- you can 100% day that animal protien has none at all.
      It is impossible to digest and get fibre from cheese meat dairy etc.
      If you ONLY looked at another thing- cholesterol, then it is ONLY animal produce that us humans get sick by eating. We do make our own cholesterol. We have never needed more of it. This fact alone makes dairy and meat a kind of dumb argument that cannot be won- we simply are not supposed to eat this stuff and be OK- this is why our bodies are made with DNA to utilise all the foods we get from around us- plants nuts seeds, fruits veg, and make all our nuritents.

      Without even trying hard, we make out own cholesterol, with only a simple veg and fruit diet.
      There is NO organism in nature that eats from the nature sources around it, in the way it is designed to do, that will get sick from those things- plant do not eat blood one day and then get sick. They take in water and minerals from the water and soil- that is it.
      No wild animal eats chips and differentl food than is naturally avail, and gets sick from it. They eat what their biological stucture needs and is designed for.

      For example- a meat eating animal has a very short intestine with no nooks and twists. It is designed to absorb fat and salt from its’ diet namely, meat, blood and so on.

      A plant eating animal has a long twisting intestine, which has been designed for absorbing water, nutirients from plant food- vitamins, minerals, and fresh things that give the organism ( the body) all the nutrients it needs.

      Guess what. Humans have long twisted intestings, we absorb vitamins, minerals through the lining, but meat eating animals onyl absorb salt and fat through thier intestine.

      We have flat teeth like a horse or chimpanzee.

      Our bodies have been designed to absorb and digest vegetable matter. We need that roughage and fibre. We cannot digest non fibre foods.
      The vegetable matter that we eat is NOT meant to simply sweep the meat along- that is not an argument. That would be like saying we need to keep fit in order to undo the damage of eating junk food.
      Bad math.

      We get ALL the nutrients that our bodies need from real sources.

      BE honesy , when is the last time you ate fava beans, sunflower kernals, fermented seaweed, sprouted grains, milk from coconuts, fruit juices from the source, without HFCS or adding sugar, barley, fresh grown almonds, cranberries of a shrub, pure water , dark green leaves and freshly growing herbs, mushrooms, seeds from the fruit and veg you eat?

      Probably never, but why? It is noones fauly they don’t eat actual FOOD, but themselves.
      Exactly what you say- not just a diet of chips and beans- this is a terrible diet and the whole reason anyone, let alone a vegan might neds vitamin pills.

      People are really really lazy with thier diet, and they DON’T eat 90% of the foods they should- nuts and seeds re a HUGE source- they are the protein the calcium, the fibre that people need.

      ANd also I don’t believe any human being should be drinking breast milk from cows. That makes literally no sense. Not even a grown cow woudl do that.
      You’talking about health, no personal taste.
      Why anyone actually thinks cow breat milk is good- and my god it is in everything- soup, cereal, stews, frozen meals etc, – is totally weird to me.

      If people actually ate the food they are MADE to eat, then nobody would even think twice about saying vegans are weird. They’d all be way too fit and healthy to think about it.

      Dairy is a weird odd thing. It has no fibre, and no animal in the wild will eat it cooked, NO animal eats the milk from a grown animal excpet the babaies of that breed.

      NO animal eats cooked eggs, cooked protein in any form. Except us odd sick humans.

  12. QUESTION:
    Hi does anyone use a crazy plate for weight loss?
    I have a Crazy Plate Machine to help with my metabolism and weight loss……I have a job losing weight as I have a fatty liver due to precribed med damaging it….I go swimming every day and have a healthy diet…I got one of these plates but not a lot of info about ! I use it three times a day for 10 mins …..anyone else using one or used one please let me know where I can get any info…

    Thankyou

    Dawn

    • ANSWER:
      no sorry never heard of it … i am more into out doors activities hate the machines. but sometimes you got to do wht you have to do. cheers!

  13. QUESTION:
    - Quaker Parrot/Parakeets – Healthy – Unhealthy Food ?
    I’m planning on getting a Quaker soon, and I know a lot about them, especially about their being susceptible to fatty liver disease.
    But I can’t find any food for them? I can find large parrot food for such birds the size of cockatoos and macaws, or really small budgie, or cockatiel food. Nothing like small parrots, and I don’t know what to feed the bird.

    I HATE artificial colors and flavors. I know pellets are a must, but what brand, what size? I know some other type of food should be there too, like my friend who feeds her cockatiels pellets and Kaytee Forti-Diet, or even Tropimix. But what do I feed my Quaker? How much pellets and how much of seeds and fruit and veggies and everything?

    Can someone please help me out here? I would be most appreciative.

    • ANSWER:
      The cockatiel size is normally fine for a Quaker. Roudybush, Lafebers, and Zupreem all have good pelleted diets. I personally use the Zupreem Avian Entrees- Garden Goodness variety in the small bird size. It’s plain non-colored pellets with some peas, apple and peppers in it as well. My birds love it, every bird can be different and it will depend on which type you prefer to buy.

      http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=2754174

      Quakers are prone to fatty liver disease so seeds should be a very, very little part of the diet. Mine get seeds as a treat only, not as part of their everyday diet.

  14. QUESTION:
    If one has Bilirubin levels at 1.3 does this mean that there is no way of decreasing it?
    I am a 33 year old male and I just found out that I have a bilirubin increase level of 1.3. My Doctor mentioned something about my liver enzymes being normal but with the increase of the Bilirubin at 1.3 it might affect my gall bladder if I do not change my diet immediately. Her suggestion to me was that I need to get on a healthy diet regimen followed by lots of exercise. I promise to do that now! However, I cannot help but read information regarding this on the internet, and to be honest, it’s freaking me out! I will honestly admit that the reason for this happening to me is due to heavy alcohol consumption over the years followed by a very fatty diet and lack of activity.

    I am not yellow in color or show signs of Jaundice in any way. But, based on my explanation can anyone tell me if exercise and correction of diet will decrease my levels back to normal or is my Doctor just not trying to freak me out? She wants to see me in 6 months.

    Do I fall in a category of liver damage with no hope or can do I still have a second chance? Someone please answer this question.

    Thank you in advance!

    • ANSWER:
      Bilirubin is a substance that is made from our
      dead red blood cells. It is also known as a
      pigment because of its greenish/yellowish
      color that will color other things.
      The liver takes this bilirubin and converts
      it into a soluble form to become part of the
      bile. The bile flows from the inside of the
      liver, through tube like structures (ducts)
      to the gallbladder (located under the liver)
      to be stored and concentrated.
      When we eat and the food leaves the stomach,
      it goes to the first part of the intestines, known
      as the duodenum. Hormones then signal
      the gallbladder to contract and the bile/bilirubin
      is released into the common bile duct. It flows
      to the intestines to help emulsify the fats we
      eat so they can be digested and absorbed.
      Bilirubin levels can go higher in the blood…and
      if it reaches a certain level in the blood, it will
      cause the skin/whites of the eyes to turn yellow
      (Jaundice). It can also darken the urine.

      No one blood testing is 100% accurate. She will
      probably do more testing to see if this level returns
      to normal in a few months.

      Bilirubin can go higher if: the red blood cells die
      off too fast or are produced too much; If the
      liver cells are so damaged that it cannot convert
      the bilirubin into a soluble form to become part
      of the bile; If there is obstruction/malformation/
      infection of the bile ducts. In some people,
      they may have Gilberts disease. And a growth
      or stone in the bile ducts can also cause this.

      Alcohol can cause liver cell damage. This can
      happen in different ways:
      If you realize that the liver takes toxins from the
      body and converts them to a non toxic form..then
      you will understand this…
      1) overconsuming alcohol over a short time period,
      doesn’t give the liver time to convert it to
      acetaldehyde, then acetate, and then to C02 and
      Water. If not converted completely, the alcohol
      becomes toxic to the liver cells.
      2) consuming alcohol over a long time period can
      cause fat to build up inside the liver. The liver
      is surrounded by a tight membrane capsule.
      The fat can damage the liver cells…the immune
      system may respond to this and cause
      inflammation inside the liver, then. This will
      cause the liver to enlarge in size. It is then,
      no longer “simple fatty liver” it is
      Steatohepatitis. Steato means fat, hepat means
      liver, and itis means inflammation. Both
      the fat and the inflammation can damage even
      more of the liver cells.
      3) some people are more sensitive to alcohol than
      others are. Some are even allergic to it. That is
      why some people never have any problem and
      others develop it right away or over time.
      4) Taking alcohol with medication can cause
      such an interaction between them, that it can
      instantly damage the liver cells.
      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

      There are more than just one type of blood testing to
      check the liver:
      1) the liver enzymes give an idea if there is liver/biliary
      cell damage.
      2) the liver function tests give an idea of how well
      the cells of the liver are able to perform the functions,
      the liver does as a whole.
      3) the liver viral tests will show if a virus has entered
      the liver and is using to liver cells to replicate itself.
      4) the liver blood cancer test known as alpha feto protein.

      I truly believe that the doctor is going to order more
      blood testing to be done. However, I think you should
      get a second opinion from a gastroenterologist or
      hepatologist (who specializes in the field)
      An Ultrasound will show if the liver is enlarged, if it has
      any growth, if the blood is flowing well through the liver,
      if there are any problems with the gallbladder and
      biliary ducts and more.
      If a problem is caught early on and the cause of the
      problem is stopped completely…then there is a good
      chance of the problem being reversed and the liver
      cell being able to heal. If it proceeds to where the
      liver cells start to die off and form scar tissue inside
      the liver (liver cirrhosis)…then it becomes a progressive
      disease.

      I think that, for now, she may considered you to have
      the starting of fatty liver disease. So, stop all
      alcohol consumption and follow the diet and exercise
      should help.

      Best wishes to you. Hope this info is of some help to you.

  15. QUESTION:
    How much of a decrease in food intake is normal when switching from a low to high quality cat food?
    Recently my cat has lost his appetite. I think it’s due to a number of changes in his life:

    1.) He began to eat less right after his cat friend passed away about 6 weeks ago.

    2.) He is an overweight cat who was used to eating Friskies so I gradually transitioned him to a more healthy dry diet. He is not fond of wet food but I offer him that as well.

    3.) We introduced a new kitten about 2 weeks ago which was making him nervous.

    Now, I am debating whether or not I should take him to the vet. Right now he does eat, but not nearly as much as he did before the death of his friend. He even stopped eating his Friskies right after my other cats’ death. He is an overweight cat and I’m concerned about him developing fatty liver disease, but I don’t think his condition has progressed to the point of force feeding or feeding tubes (standard treatment of fatty liver disease) as he IS eating just not as much.

    How much of a generally healthy cat food like taste of the wild or chicken soup for the cat lover’s soul does he need to eat in order to not progress to develop a health issue? In other words, would he only need to eat a small amount to equal the calories contained in Friskies?

    I think his lack of appetite is due to depression over the loss of his cat friend, but I don’t really want to medicate him with prozac as I think that will be unhealthy. Do you have any tips for helping him grieve and helping him to regain his former appetite?

    Please be aware, that I WILL take him to the vet if he loses any weight or starts to exhibit other signs of a true medical condition. I am hoping to try some methods at home before medicating him for depression.

    • ANSWER:
      Well if your on healthy cat food, a decrease in food intake is normal. I My cat used to eat foods like purina cat chow,friskies,and purina ONE. She was never satisfied and I would have to constantly refill her bowl. When I switched her to Innova and she only ate about 5 teaspoons of food in one sitting, I mistook it for not liking her food, but in fact, the food has more of what she needs like real meat and less of what she doesn’t(corn,wheat,soy which make up the basis of friskies and other low brands). She had to eat so much more on cat chow just to get enough meat to keep herself healthy.

  16. QUESTION:
    Healthy versions of traditional ‘meaty’ dishes?
    Hi- just moved in with a meat addict boyf. As a result I’m cooking more traditional meals such as shepherd’s pie, moussaka, liver and bacon etc’. I used to eat mostly fish and chicken.

    My anemia’s cleared up, but I’ve put on a bit of weight, because I cook these meaty meals as my gran taught me and she definitely WASN’T the size 0 generation.

    I don’t like the philosophy of ‘diets’- I’d rather eat regular food.

    Has anyone got any ‘healthier’ versions of traditional meat-and-two-veg meals which are still tasty and filling enough for a big bloke? BTW, it goes without saying that I do serve veg with the food!

    Fatty faves include: pie, creamy sauces for lasagne/moussaka, roast spuds/veg and mince/gravy based things.
    We don’t eat meat everyday, and certainly not for 90% for our food. It look like someone read more into what was said than was there. I also thought the ‘it goes without saying’ comment would have made that clear.
    BTW neither of us is ‘overweight’.
    Also- I don’t buy prepackaged mixes. I cook from scratch using milk not cream.
    Sigh … can we stop the assuming that I eat only steak, plus the insulting my boyfriend/suggesting I leave him. It isn’t helpful; emotional as well as real health is important and losing relationships over food demonstrates an over-the-top relationship with food.

    As someone who has suffered anemia in the past, I’ve spoken to real (ie not CELEB BOOK) doctors about red meat. The 5 year thing is a myth.

    • ANSWER:
      I dont eat red meat and my BF is a meat fiend too. I make Lasagna and Spag Bol in exactly the same way, except with turkey mince instead. He actually told me the other day he prefers turkey mince lasagna to the mince meat one!

      You might also want to try buying some different sized plates – sound weird but I found I was piling on the pounds just because I was eating the same amount as him eventually! I serve his food onto a larger plate than mine now and it seems to make a difference!!

  17. QUESTION:
    Best and Cheapest Medical, Biomed and Diet Regime for Autism?
    What is the best way to plan and obtain the products listed below in the healthiest, cheapest way possible. And if you take direct care of an autistic child, how do you get him to try and ingest all this stuff (not all, I know). Thanks so much for your help!Detox Chelation, Vitamin B12, Digestive Enzymes, Fatty Acids, Zinc, Cod Liver Oil, Vitamin B6 with Magnesium, NAET, Folic Acid, Vitamins A and C, Calcium

    • ANSWER:
      Before you start on any of these treatments, I hope your child had a through check-up with blood tests. I don’t think it is wise to start detox (chelation) without a dr’s supervision. The metals could come out and settle into different organs and make it worse. B12 and cod liver oil (vitamin A) better do a blood test first before you overdose your child. I know because I test blood for a living. The vitamins you get at the dept. stores are not the best quality so I advise you to go to a specific vitamin store or Whole Foods Market. Zinc should be given at bedtime away from calcium because the calcium will interfer with the absorption of the zinc. Nordic Naturals and Carlson’s Cod Liver Oil are the best since they do not contain metals and are not fishy tasting. It would be cheaper to get a multivitamin with minerals. Read the labels and buy the ones with no artifical colors, flavors, aspartame, etc. I prefer to buy my vitamin supplements online at Kirkman’s. I recommend multivitamin/minerals/ antioxidants formula Spectrum Complete. It costs about .50 but lasts about 2 and a half months and you get more supplements for your money. Kirkman’s has been making vitamin supplements for autistic kids for over 20 years and has hypoallergenic formulas and superior qualitiy without fillers that cheap stuff you get in stores has in it. There is a difference in the forms of calcium, magnesium, etc. I suggest going to the Autism Research Institute’s Website so you can get the correct dosage for your child and see what has helped other children. They have so much useful information. The effects of NAET do not last a long time. It would be better to start a gluten/casein free diet or similar diet because I found that when I eliminated certain foods like milk , wheat, or soy that my autistic son got better. You don’t mention if your child is having trouble sleeping, anger issues, or stool problems. I can help you more if I had that information. I would advise testing for yeast and harmful bacteria in the stool. This is a big problem in autistic kids. You also can get a digestive enzymes that has probiotic in it. (Kidszyme). I also recommend Buried Treasure Added Attention Formula to help with focusing and calming down your child. These are available at the Whole Foods Market. The Whole Foods Market has a terrific section of vitamins for kids that are easy on the stomach and wallet. When you get enough money, I suggest going to see a DAN (defeat autism now) doctor. I got the information at the Autism Research Institute. These doctors are into the biomedical treatment for autism. Yes, they are expensive but worth every penny. I am taking my son to these doctors after seeing significant improvements on the supplements that I have mentioned. Good luck with your child and if you need any more help, I suggest joining the Autism Biomedical Discussion group on the internet.
      MomWhoKnows.

  18. QUESTION:
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    1.Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?

    A.Sodium causes weak bones and teeth.
    B.Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C.Sodium is linked to cancer.
    D.Sodium causes dehydration
    2.The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is

    A.carbohydrates.
    B.water.
    C.protein.
    D.fat.
    3.A deficiency of calcium can lead to

    A.rickets.
    B.osteoporosis.
    C.scurvy.
    D.anemia.
    4.For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should

    A.be limited to 300 milligrams a day.
    B.make up about 30% of your daily caloric intake.
    C.be limited to 3,000 milligrams a day.
    D.make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    5.Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?

    A.Loaf 1
    B.Loaf 2
    C.Loaf 3
    D.Loaf 4
    6.Insoluble fiber

    A.dissolves in water.
    B.is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C.is found in refined-grain products.
    D.adds bulk to your body’s wastes.
    7.Which of the following foods is not a source of cholesterol?

    A.Beef
    B.Beans
    C.Chicken
    D.Cheese
    8.All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:

    A.It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B.It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C.It helps regulate body temperature.
    D.It prevents anemia.
    9.The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:

    A.Carbohydrates and fats
    B.Proteins and water
    C.Vitamins and minerals
    D.Sodium and cholesterol
    10.Starches are

    A.a kind of complex carbohydrate.
    B.a kind of simple carbohydrate.
    C.composed of a single sugar.
    D.complex carbohydrates that cannot be digested.
    11.Match the following
    1.A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    2.The study of food and the ways in which the body uses food
    3.Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    4.Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    5.Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms

    6.Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    7.A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    8.Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    9.A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    10.A mineral that prevents birth defects

    11.Mineral needed for production of hemoglobin
    12.Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    13.Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    14.Promotes healing of wounds and healthy gums
    15.Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    A.Zinc
    B.Nutrient
    C.Iron
    D.Carbohydrates
    E.Dietary fiber
    F.Vitamin C
    G.Niacin (vitamin B3)
    H.Water
    I.Incomplete proteins
    J.Vitamin D
    K.Glycogen
    L.Vitamin A
    M.Nutrition
    N.Folate
    O.Unsaturated fatty acids

    • ANSWER:
      1.b
      2.c
      3.a
      4.d
      5.loaf 4
      6.a&d
      7.b
      8.d
      9.d
      10.a
      1. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
      B. Nutrient
      2. The study of food and the ways in which the body uses food
      M. Nutrition
      3. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
      E. Dietary fiber
      4. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
      H.water
      5. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
      O. Unsaturated fatty acids
      6. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
      I. Incomplete proteins
      7. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
      D. Carbohydrates
      8. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
      L. Vitamin A
      9. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
      K. Glycogen
      10. A mineral that prevents birth defects
      N. Folate
      11. Mineral needed for production of hemoglobin
      C. Iron
      12. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
      G. Niacin (vitamin B3)
      13. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
      J. Vitamin D
      14. Promotes healing of wounds and healthy gums
      F. Vitamin C
      15. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein
      A. Zinc

  19. QUESTION:
    hey lucky hope this helps?
    Psoriasis Treatments include:
    1) Dead Sea Salts This traditional treatment to healing naturally has been used in the Middle East for thousands of years. We have a 6 week program designed to use in your home.

    2) “Psoriasis Spot Free in 30 Days”, A special diet book written by a former sufferer of the itching and flaking skin condition. The author is a registered nurse who used food to reverse the signs and symptoms of her condition.

    3) Homeopathic treatment that helps to target the source of the problem with no damaging side effects.

    4) Herbal extractions like Oregon Grape Root Extract and Herbal Detox Tea combinations that gently cleanse your body of toxins and help optimize your liver function. Herbs have historically been used for treatment of skin conditions.

    5) Gentle herbal scalp creams and shampoos that contain FDA approved ingredients to combine nature with science.

    6) Dietary supplements to improve your defense systems, Omega Fortified Flax (recommended for children and adults) and Alkyrol Shark Liver Oil for maximum Omega 3 fatty acids.

    Maintaining a healthy and nutritious diet can improve general health and have a positive impact on psoriasis.

    The Natural Products Center is proud to be a central location for exploring alternative health products and carries a line of Vestalcare and LupiCare products. You can also find special discounted treatment programs of Mineral Care Dead Sea Salts. Our special packages put together FDA recognized approaches for psoriasis with diet and nutritional supplements to give you a multi-pronged approach to dealing with your skin condition.

    We encourage you to become informed about psoriasis and the natural products that can have a positive impact your skin..

    What is psoriasis and how it can be controlled are just some of the questions explored on this web site. Is there a cure? NO. But you can effectively keep the itching skin, scaling, and red lesions at bay without injections, caustic pharmaceuticals, or cancer causing therapies. Natural approaches do work.

    We searched the world over to bring you unique and effective choices for psoriasis. We hope you find the lost treasures you were seeking. Our nautical theme invokes a spirit of adventure and discovery. There are items here that are not from the sea, but herbal, homeopathic, and from land. We tried to combine old knowledge with new technology, common sense approaches, and alternative medicines to help make your trip to the Natural Products Center rewarding.

    Questions? You can reach the Natural Products Center at 1-800-301-3337.

    Natural Products Center
    P.O. Box 450748
    Westlake, OH 44145

    • ANSWER:
      very informative but what is your question?

  20. QUESTION:
    What are some other natural remedies for anxiety?
    I’ve tried 5-htp…which actually helps a smidge, but it helps more with lifting my mood than decreasing my anxiety…I’ve also tried Kava Kava, which i didn’t notice much help, plus after researching I’ve noticed that’s it’s proven to be bad on your liver. I take a multi and make sure I get enough omega-3 fatty acid and antioxidants. I eat a very healthy diet with natural food, very little meat(but make sure to get enough protein)..except I eat alot of fish, lots of green tea, and whole grains..I have a well behaved daughter, love my job, try to think positively, etc. etc…It’s all basically for no reason. I don’t have alot of stress in my life and almost feel ashamed to feel worried or anxious most of the time but I’ve honestly tried my very best and I can’t gt rid of it. Do I just have to face the fact that I need to be on medication? Or can something actually help? Any feedback would be greatly appreciated!!! P.s. I don’t want anything that will make me feel tired.

    • ANSWER:
      If you don’t want to feel tired, I recommend Valerian. It will calm your nerves and steady you without making you feel tired or sleepy.
      I actually took this years ago because I thought it would help me sleep, it didn’t — directly anyway, but it did stop the noise of my mind so that I could relax enough to fall asleep. (1 tsp. c/s dried herb per 8oz. water should do the trick.)

      There’s also Ginseng, but I would NOT take this on the job… Again. It interfered with my short-term memory and ability to do basic math! And no, I am not kidding. It would be great for after work and bed time though. You’ll hardly remember your own name, much less what’s bugging your conscious or subconscious mind.

  21. QUESTION:
    We can get B12 from Dairy and Eggs. Why eat Meat?
    I’m Vegan. I don’t understand why we still eat meat. We don’t need meat to survive. It is not part of a healthy diet.

    We can get complete protein for soy products and dairy products. you can also mix different foods to get balanced protein.

    We can get Vitamin B12 from Milk and Dairy products However it is not Vegan. Some studies show that our Ileum produced active Vitamin B12 that we can absorb. And some foods like Nori contains more active Vitamin B12 than analogue B12.

    We can get omega 3 fatty acids DHA and EPA from seaweeds and Algae extract. A study found that preterm infants fed baby formulas fortified with DHA derived directly from algae gained weight faster than infants fed formula fortified with DHA from fish oil. In addition, there are no risks of harmful contaminants such as methyl mercury or dioxins, which may be present in fish and fish oils. This is especially important for pregnant and nursing women and young children. We can also make our own EPA and DHA by consuming foods which are rich in ALA. Canola, Soy, Flaxseeds are rich in omega 3 fatty acid ALA.

    We can balance our zinc and copper by eating gourds. Gourds are good source of Zinc and their are many vegetable that has higher zinc than its copper. However, most of vegetable s and fruits are richer in copper than zinc. But that is not a very big controversy.

    Spinach contains more Iron than Meat. Heme and Non-heme theory is senseless. Spinach contains Vitamin C which can improves Iron absorption and also other green vegetables that contain high iron are also high in Vitamin C.

    Calcium can be obtained from seed, nuts, fruits and vegetables.
    “Vegan Buddhist Nuns Have Same Bone Density As Non-vegetarians”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090416102302.htm

    We can get our daily recommendation of Vitamin D by exposing some parts of our skin in sun for at least 15 minutes.

    Cholesterol is necessary for healthy skin. Our body can synthesized cholesterol. Too much Cholesterol which comes from meat gives us hearth diseases.

    We can make retinol from Beta carotene and excess acts as antioxidant. While retinol found in liver in excess can be poisonous.

    Vegan and Vegetarian Diet is not only for health reasons. Its for animals.

    Is their anything else?
    You can have your own cow to get milk and chicken for egg. Its better than purchasing egg or milk where the source are often killed for meat. But Veganism is still the best for animals.
    Lean meat is a part of food pyramid. So what?
    I don’t believe in food pyramid of United States. You don’t need to Eat 6-11 servings of carbs to be healthy. You don’t also need meat which is loaded with saturated fats and cholesterol.

    • ANSWER:
      Some people are so cruel and have no hearts for animals. Sad, isn’t it?

      -Vegetarian

  22. QUESTION:
    1. Which of the following most accurately defines good health today?
    A. The ability to recover from an illness
    B. The ability to endure a 30-minute workout
    C. The absence of disease
    D. Complete physical, mental, and emotional well-being

    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      A lot of this is common sense and I don’t think you should ask us to do your coursework for you.

  23. QUESTION:
    I am doing a Spanish oral exam and i really need help translating this.The online translators are rubbish help?
    Please could some one translate this into spanish? There are several paragraphs. Thanks :)

    I have a healthy diet. I normally eat meat, vegetables, fruit and cereal. I really like eating fruit because it is sweet and healthy. I think that it is important to eat a healthy diet because if you do not you can become fat.

    I really like doing sport and exercise, because it is good for you and a great way to keep fit. To keep fit I run, play tennis and do horse riding. I am sometimes stressed but to stop my stess I play tennis.

    None of my family smoke but some of my friends do. It is dangerous if you smoke because it can destroy your lungs and heart. I do not agree with the smoking ban because if someone smokes it is their choice.

    My friends do not drink alcohol. Alcohol problems such as liver damage, aggression and brain damage. Alcohol causes many bad problems but in my opinion smoking is worse.

    When I am older I will not drink alcohol and I will try not to eat as much fatty foods. I would like to learn how to ski. I want to be more healthy so that I can live a long and happy life.

    In my opinion I hate drugs because they are very bad for you. They can cause lots of mental illnesses and even kill you. They are also very addictive.
    Please can you not use an online translator it does not work.

    • ANSWER:
      Tengo una dieta saludable. Normalmente comen carne, verduras, frutas y cereales. Me gusta mucho comer fruta, porque es dulce y saludable. Creo que es importante comer una dieta saludable porque si no lo haces, puede convertirse en grasa.

      Realmente me gusta hacer deporte y ejercicio, porque es bueno para usted y una buena manera de mantenerse en forma. Para mantenerse en forma que correr, jugar al tenis y hacer paseos a caballo. A veces me destacó, pero para evitar que mi stess juego al tenis.

      Ninguno de mis familiares de humo, pero algunos de mis amigos lo hacen. Es peligroso si usted fuma, ya que puede destruir sus pulmones y el corazón. No estoy de acuerdo con la prohibición de fumar, porque si alguien fuma es su elección.

      Mis amigos no beben alcohol. Problemas con el alcohol, tales como daños en el hígado, la agresión y daño cerebral. El alcohol causa muchos problemas de mal hábito de fumar, pero en mi opinión es peor.

      Cuando yo soy más viejo que no va a beber alcohol y no voy a tratar de comer tanto los alimentos grasos. Me gustaría aprender a esquiar. Quiero ser más saludables para que pueda vivir una vida larga y feliz.

      En mi opinión, odio las drogas porque son muy malo para ti. Pueden causar muchas enfermedades mentales y hasta la muerte. También son muy adictivos.

  24. QUESTION:
    Can you Translate this Text into good french for me please?
    I think I live a healthy lifestyle as I do lots of sports and have a fairly healthy diet, I don’t always eat my five a day but don’t eat too many fatty foods. I play rugby twice a week and often play football with my friends. All my family are none smokers so I am not around smoke. I do not drink alcohol either as it causes liver damage. I usually eat cereal for breakfast, sandwiches for lunch and fish for dinner. I used to eat lots of unhealthy food and exercise little but now I eat healthier and exercise regularly. I will try to focus on eating five portions of fruit and vegetable every day.

    • ANSWER:
      Je crois avoir un mode de vie sain puisque je pratique plusieurs sports et que mon alimentation est relativement équilibrée. Je ne consomme pas toujours mes 5 portions de fruits et légumes par jour mais je ne suis pas un grand consommateur de cuisine rapide.

      Je joue au rugby deux fois par semaine et joue souvent au football avec mes amis. Tous les membres de ma famille sont non-fumeurs je ne suis donc pas exposé à la fumée secondaire. Je ne consomme pas d’alcool puisque c’est mauvais pour le foie.

      En général, je mange des céréales au déjeûner, des sandwichs pour dîner et du poisson au souper.

      Auparavant, je consommais beaucoup de mets mauvais pour la santé et faisais peu d’exercice mais maintenant, je m’alimente sainement et fais beaucoup d’activité physique. J’essaierai donc de manger les cinq portions de fruits et légumes recommandés chaque jour

  25. QUESTION:
    How much wet food should I feed my cat(s) daily?
    So at the moment I am feeding my 3 cats 1/3 can of wet food in the mornings between the three of them, and leave out dry food for them to snack on all day. One is over a year old, and the other two are 11 almost 12 months old. Unfortunately they are a bit overweight so I would love to put them on a feeding schedule where they could lose some weight. They are all around 10-12Ibs. I am also putting them on a ALL wet diet, as soon as they finish their big bag of dry food. I am actually scared of the wet diet because I have no idea how much I should be feeding them. I don’t want to feed them too much and have them gain or feed them too little and have them lose weight too fast and get fatty liver. I am quite confused. On the bigger can of cat food it says to feed 1/2 can, so 1 1/2 cans between the three of them throughout the day. Does this sound right or?

    As for the wet food brands, I know by the ingredients which brands are healthy and which ones are crap. I am on a budget so I was planning on alternating between a variety of brands… so healthy and crappy ones. This is the best I can do unfortunately. They love Friskies which is bad for them, and I try to get them to eat Wellness but it doesn’t taste as good as Friskies to them, I am also going to feed Merrick, and Before Grains 100% meats.

    Also, how often should I feed them? I was thinking 3 times a day?
    Also, they are indoor cats, spayed/neutered so they are far less active than your average outdoor cat.

    • ANSWER:
      Avoid Friskies. Anything with grains, byproduct or “meal” in the ingredients list. Mixing two may result in one getting ignored, as happened with me (they ignore Wellness and just go for the Sanabelle).
      I feed my cats one third of a tin twice a day each and add some boiled chicken.
      Good for you to go wet, dry food promotes dehydration that just leads to renal problems in a few years. ANd they don’t need it for cleaning teeth, old wive’s tail.

  26. QUESTION:
    Undiagnosed medical condition?
    I have some sort of severely chronic muscular pain condition afflicting over 80% of my body and it doesn’t go away ever. It feels like my muscles are being shredded apart and it has been going on for over a year now. Vicodin, Percocet, NSAIDs, Tylenol, Codeine and multiple other drugs don’t work well enough to have me complete my daily tasks. It’s coming to the point where all I think about is pain, pain and more pain. It’s not fibro mialgia and my doctors have given up on what it could be. I’ve seen 6 specialists, all of whom say there is no cause to the pain. Even a neurologist sees nothing wrong with my brain. Marijuana relieves the pain almost completely, but I can’t use it if I will be working as a pharmacy tech. It’s so bad that I can barely exercise and I have a pretty okay diet. It has been proven not to be cancer, diabetes in any form, or neuropathic pain. Name any test and I guarantee it’s been performed on me. All negative, and my doctor has now discontinued my pain control medications because he can’t prescribe them to me without a diagnosis… Stupid DEA laws. All my organs are completely healthy except little fatty deposites in my liver, and my appendix has been removed. I take Vitamin C and Vitamin B2 (Riboflavin) to help with my immune system and muscle growth and repair but no help there. If anyone who has medical knowledge of this then I beg for your help. It’s getting to the point where I don’t want to live anymore because of this pain. And no I don’t have depression or anxiety, been screened for that. The pain scale is usually around 7 or 8 out of 10 on the bad days, and 4 out of 10 on the good days. Any help would be great.

    Chris
    Oh and I have done 6 months of physical therapy and reflexology is a joke of a medical profession in my personal opinion… no offense to people whom disagree.
    Yes they have tested for done problems and my bones are stronger than the average 22 year old. And I don’t get hooked on drugs, cigarettes, alcohol, narcotics. You name it, I can’t get addicted to it… I know, it’s very odd…

    • ANSWER:
      I know that they believe this is muscle pain, but have they
      checked the bones…since the skeleton muscles are
      connected to the bone…if you have bone problems it
      can lead to muscle injury. Just a thought.
      I have read about Paget’s disease…but I don’t think
      that this is what you have.

  27. QUESTION:
    Cat food recommendations?
    We recently lost one of our cats, she went into liver failure after a very hard fought battle with fatty liver disease and in the end she started suffering horribly so we had her humanely put to sleep to end her suffering. Unfortunately we find that the food our old vet recommended was an crap food and she was a very finicky eater, when she stopped eating her body couldn’t process anymore because of all the garbage in the food we were feeding her. We were feeding a food that did have fillers in it, again one of those vets that recommended crap food, and we thought we knew what he was talking about. When we brought her to the vet that we are staying with now she recommended to us switching foods as we have 3 other cats to worry about now. We live in a smaller town and dont have to many options for quality foods so we went out and bought Innova, because its what we could find at that particular store. They are in switch mode but we still haven’t decided if this is the food we are going to keep them on. So I thought maybe If i post the types of foods we can get around here I could get some suggestions. We plan to do a wet food with free feed dry option as the cats that are still with us are not overweight, if it becomes a problem we will limit the amount of dry available. I would love to do a raw diet for them but simply it would be a huge difficulty for us. We have a 1 year old cat, a 4 year old cat and a 14 year old cat, so it would help if what we get would be appropriate for them all, though I understand with a senior cat that maybe a bit more difficult, but he really does okay and checks out very healthy for his age.

    What we have available to us here is:
    Chicken Soup for the Cat Lover’s Soul
    Innova
    Nutro (grain fillers I believe so its a no if there are)
    TikiCat (wet food)
    Felidae

    If none of these foods are good enough I would be willing to order online, but getting them at the feed store where we get our goat supplies would be more convenient. We just want to do whats right for our cats, its hard knowing we thought we were doing right but could have been doing them so wrong.
    You know what vets reccomend. We were feeding Science Diet. They never got tuna, but were often given wet food of low quality because our old vets told us that didnt matter as much as the dry food. So I assume that had a part in it. We still arent certain if the food alone caused the problems, obviously she stopped eating for a reason. Thats why we had the new vet preform a autopsy, and checkups on all of our other animals, to rule out any environmental causes. We should get all our test results back tomorrow. We just want to do whats right for our pack now. They seem to enjoy the Innova, and even though we are in switching time we notice a lot less smelly litter boxes, and healthier looking cats. Only a few days into the switch. The one thing of course that we are checking with all our animals is depression causing not eating, they have been very sad.
    We plan on feeding mostly canned with the dry as an option if they want it. The big reason for this is our cats are not very big fans of wet food right now, we hope to change that, but we have only found one or two wet food items that they like and I am not comfortable feeding them anymore at all. We are heading back out to the feed store to get them some better brands of wet food, one can at a time to see what they like and find something they enjoy.
    catloverme123:

    I would like to know more about why you recommend this food seeing as it would require me to have to order it online, and why you think it is better than what has already been recommended and discussed. One word doesnt really help too much.

    • ANSWER:
      Innova is an excellent food, good choice. Chicken soup and Felidae are also good choices. I am sorry to hear about your cat. I am curious what you were feeding before if you don’t mind sharing? And I am also curious if you fed tuna, since the fatty buildup is often from lack of taurine and happens a lot in cats that eat tuna. The wet food diet would be idea for your cats, with a little dry thrown in. I think you are making some good decisions here, I am sorry that this is how you had to learn about food quality :( Best of luck to you and your pack!

      Ugh, and people don’t believe us when we say Science diet is bad. Their appetites will perk up as time goes on, but if they seem to be really enjoying it that is truly excellent. I am glad you made the switch, and I think you will be very happy with the results. You can also switch between the 3 brands (Chicken soup, Felidae, and Innova) to keep variety for your cats since they are all the same quality. This is a very good move you have made tho.

  28. QUESTION:
    Being bothered by a weight reading two months ago?
    Back in mid June, I went to the doctor, and they weighed me. This was after I ate, I was wearing cloths except for shoes, and on my period. I am around 5’5 (16 years old) and came in at 156lbs. My doctor told me to lose weight. I was really, really upset by this. But when I stepped on my scale at home a few days later, no period, before I ate, no cloths, I weighed 144.

    I went on a STRICT diet and got to 137 today on my home scale…. but I can’t stop thinking about my doctor calling me overweight. I am eating VERY healthy and exercising, but, I feel a bit messed up in the head. I just feel really, really fat. I just look at myself in the mirror and feel disgusted. I really did not feel this way before. Just so you know, I don’t have any health problems like diabetes, high cholesterol, or high blood pressure. But I keep looking up those things and rarer things like sleep apnea and fatty liver that an overweight person is at risk for. I am just freaking out. What should I do?

    • ANSWER:
      It’s normal to have these feelings. Just ignore them, keep yourself occupied with other thoughts. The more you focus on those feelings the more you’ll become obsessed with them.

  29. QUESTION:
    How do I end my essay?
    28% of Americans are obese. That is about one third of population. One third of population can’t obese just by over eating. If not only that than what is it? The leading causes of obesity, disincluding over eating, are: lack of exercise, family history of obesity, stress, peer or family problems, medical illnesses, and depression. Although certain medical disorders can cause obesity, less than one percent of all obesity is caused by physical problems. But sadly, we have come to know that the leading cause of obesity is soft drink consumption. Yes, a diet coke will finally make you fat. But all jokes aside, the progressing rate of obesity is serious and is estimated be 33% by 2010.
    There are many risks and complications with obesity. The physical consequences are severe and life threatening. There is an increased risk of heart disease, high blood pressure, diabetes, breathing problems, premature death, stroke, cancer, fatty liver disease, gallbladder disease, arthritis, and many more. And that’s just touching the tip of ice berg, because adults who are obese may be cutting about three years off their lives, mostly from heart disease and stroke. Those who are morbidly obese, about 100 or more pounds over a healthy weight, could be shortening their lives by as many as 10 years. Being morbidly obese has the similar effect of lifelong smoking.
    One very sad thing that I have found in my research is that in Mississippi, an actual bill has been proposed to allow restaurants to not serve obese people. A weigh scale will be used to determine the potential customer’s body mass index, or BMI, and if it is too high, they refuse to serve them or the owner of the food establishment will have their business permits revoked. If this bill is passed, then there will be BMI scales outside of every restaurant, and there will be records of the eligible patrons BMIs. Apparent discrimination the obese has been documented in three specific areas: education, health care, and employment. For example, 28% of teachers in a study done by the Weight Management and Obese Symposium said that becoming obese is the worst thing that can happen to a person. 24% of nurses said they are ‘repulsed’ by obese people, and, controlling for income and grades, parents provide less college support for their overweight children than for their thin children.

    How do I end my essay?
    P.S. This is three paragraphs. Yahoo Answers doesn’t allow you to tab. And this is just a rough draft of my body. There wasn’t enough space for the introduction. *sniff* Meany faces say bad things
    Also, disincluding is a word. Look it up on Google.

    • ANSWER:
      How about with a call to action? Make a statement with a summary and then tell the reader what they need to do. Otherwise you just leave everyone hanging with a (?)

  30. QUESTION:
    Worried about my pet lovebird…?
    My black-masked lovebird, Diego, has been with us a few months now. When I got him, he was semi-tame, refused to play with toys, and wouldn’t eat anything other than seeds… since then, he’s warmed up to me quite a bit, and I’m teaching him to play with shredded paper and plastic bird toys! But he still refuses to eat a varied diet.

    I feed him Volkman Lovebird/Conure Bird Seed, which includes oat and wheat, and I take out the sunflower seeds since I’ve read they’re unhealthy. I’ve tried leaving fruits and veggies in his food bowl, I’ve even tried covering healthier foods in spray millet, but he won’t take anything but his usual. I’m getting really concerned that he’ll develop fatty liver disease if he doesn’t have it already — he’s loud and active, but his beak has been growing very sharp and I know that can be a sign of illness. So…

    How quickly can fatty liver disease become a problem?

    Do you have any suggestions for how to convert Diego to a more rounded diet, or any pellet brand suggestions?

    Thanks!

    • ANSWER:

  31. QUESTION:
    What are the benefits of coconut oil and virgin coconut oil? ?
    Hi! I’m Racquel. BSE student.These are some of the information in my research.

    Read the facts below to discover why the Coconut Oil is now referred
    to as the “Healthiest Oil in the World” because of its unique health-
    giving properties. Studies demonstrate that of all fats and oils,
    coconut oil is not only nutritious, but has the most health benefits.

    FACT No.1: Coconut oil is the best and richest natural source of the
    immune-boosting lauric acid among all the vegetable oils.

    Among the vegetable oils traded in the world, coconut oil is
    the best and richest natural source of lauric acid which makes up
    about 50 percent of its healthy fat content. All other vegetable oils
    are completely deficient in this. Lauric Acid, an important component
    of breast milkis also the primary saturated fatty acid found in
    coconut oil.

    Lauric Acid is the most important essential fatty acid in
    building and maintaining the body’s immune system and has a powerful
    antimicrobial effect that can kill a wide variety of infectious
    organisms. Among the saturated fatty acids, lauric acid has the
    maximum anti-viral activity.

    Lauric acid is a medium chain fatty acid (MCFA), which has
    the additional beneficial function of being formed into monolaurin
    in the body. Monolaurin is the anti-viral, antibacterial and anti-
    protozoal monogllyceride used by humans or animals to destroy lipid
    coated viruses, such as HIV, herpes, influenza and pathogenic
    bacteria.

    FACT No.2: Coconut oil is rich in plant-based, healthy type of good
    saturated fats which is very different from the animal-based
    saturated fats. Coconut oil has no cholesterol.

    Coconut oil is rich in plant-based, healthy type of
    saturated fats. It is 92 percent highly saturatedfat. Not all
    saturated fats are created equal. Just like polyunsaturated fats
    which are sub classified into omega 3, omega 6 and omega 9, saturated
    fats are also sub-classified into short chain, medium chain and long
    chain. The dramatic differnce is with the fatty acid composition and
    is fully documented by years of scientific research. In contrast with
    animal fats (long chain fatty acids-LCFA) which contain cholesterol,
    coconut oil, which is from the plant-based source has no cholesterol.
    The fatty acids of coconut oil (medium chain fatty acids-MCFA) are
    easily assimilated – they are not stored in tha body like animal
    fats.

    There are good fats and bad fats. Our diet needs to include
    the good tyoe of fats such as the saturated fats from coconut oil as
    they play an important role in our body chemistry. Sixty percent
    (60%) to eighty percent (80%) of our brain tissue and our nervous
    system are made of very rich complex of fats. we can live without the
    bad fats from red meat or animals, but good fats, such as the fats
    from plant-based coconut oil and fats from fishes like salmon and
    sardines are essentilaal for good health. We dont necessarily need a
    low fat diet. we need a good fat diet.

    Goods saturated fats, such as from the plant-based coconuts,
    enhance the immune system. The fats around the heart muscle is
    highly saturated. The heart draws on this reserve of fat ion times of
    stress. Saturated fats also protect the liver from toxic effect of
    alcohol and drugs. Fifty percent (50%) of cell membranes also
    constitue saturated fatty acids. It gives our cells necessary
    firmness and integrity. Saturated fats also play a vital role in the
    health of bones. At least 50 percent of dietary fats need to be
    saturated for calcium to be effectively incorporated in the skeletal
    structure.

    FACT No.3: Coconut oil is composed predominantly of the health-
    boosting Medium Chain Fatty Acids (MCFA).

    Coconut Oil is unique. It is unlike most other dietary
    oils. The secret behind coconut oil is that it is composed
    predominantly of medium chain fatty acids (MCFA’s) or Medium chain
    triglycerides (MCT). It is the MCFA’s which give it its remarkable
    nutritional and medicinal properties. Coconut oil has the most or
    largest concentration of MCFA’s (64%) compared with the other oils
    and fats.

    The majority of the fats in our diet, whether they are
    saturated or unsaturated comes from the plant or animal, are composed
    of long-chain fatty acids (LCFA’s). Soybean oil, corn oil,canola oil,
    olive oil lard, and chicen fat as well as most all other fats and
    oils in our diet, are composed entirely of LCFA’s. Some 98 to 100
    percent of the fat you eat each day consists of LCFA’s. Long chain
    fats take longer to digest and will tend to to be stored as stubborn
    fat you can’t get rid of . The medium-chain fatty acid (MCFA’s) from
    coconut ol have completely different effect on us than do the long -
    chain fatty acids that are more commonly found in our food.

    • ANSWER:
      Coconut oil is the best oil to cook with, even better than olive oil, because the fatty acids don’t turn to trans fat when heated.

      It also contains Caprylic Acid which is great for killing candida, the pesky yeast that causes yeast infections and thrush.

      I know a few people that have lost weight using coconut oil, the medium chain fats can speed up your metabolism. Which is why it is recommended for hypothyroidism.

  32. QUESTION:
    Can someone please help me summarize :(?
    I have always had trouble summarizing.
    I simply don’t know what to eliminate! :(
    My summary that i wrote so far is longer than the article!!!!!! =[

    The article is on Cholesterol :

    Few people recognize cholesterol as a natural and essential part of our body. To many, it’s something that should be avoided completely and people go to great lengths to avoid foods that contain it.

    But our body needs cholesterol to digest foods, produce hormones and to protect our cells.

    Confusion about cholesterol exists because many people don’t realize there is a difference between blood cholesterol and dietary cholesterol.

    Blood cholesterol is the cholesterol that circulates in your blood. Most of it – about 80 per cent – is produced by your liver. Dietary cholesterol is the stuff found in foods from animal sources (there is no cholesterol in plant foods). Meat, fish, poultry, eggs and dairy products all provide cholesterol in varying amounts. Only about 20 per cent of the cholesterol in your blood comes from eating foods that contain it.

    If you have been told that you have high cholesterol, your health professional is talking about your blood cholesterol levels. These are a concern because they’re a major risk factor for heart disease. If you have high blood cholesterol or have a history of heart disease in your family, reducing your blood cholesterol to a healthy level is important for long-term good health.

    Cholesterol from foods is often blamed for high blood cholesterol levels. But for most people, cholesterol from foods has little effect on blood cholesterol levels. Family history, diabetes and thyroid, kidney or liver disease, smoking, lack of exercise, excess body weight and high fat diets are all important factors.

    High intakes of fat, especially saturated fat and trans fatty acids, are mainly responsible for increasing total and LDL (bad) blood cholesterol levels. Saturated fats are found mostly in meat, egg yolks, dairy products made from whole milk, and foods that contain hydrogenated fat, including palm or coconut oils.

    Trans fats (also called trans fatty acids) are found in foods that contain partially hydrogenated fats such as shortening, some margarine, French fries, doughnuts, breaded and fried chicken and fish, crackers, chips, cookies and bakery products. Trans fats act like saturated fats in our bodies and increase total and LDL blood cholesterol levels but also reduce HDL (good) blood cholesterol levels.

    Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

    Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

    The accepted approach for lowering or keeping blood cholesterol levels in a healthy range is to focus on reducing your total fat intake, especially the amount of saturated and trans fat that you eat. Omitting foods simply because they contain cholesterol is not the answer. Dairy products, meat and eggs all contains cholesterol but avoiding these foods could prevent you from getting some of the important nutrients found is these foods such as calcium, protein, iron, zinc or B-vitamins.

    Follow these steps to healthier blood cholesterol levels:
    .

    Exercise regularly. Make higher-fibre foods such as whole grain breads and cereals, fruits and
    vegetables the focus of each meal. Include more meals made with meat alternatives such as beans, peas, lentils and tofu. Choose lower-fat dairy products such as buttermilk, skim milk, 1% milk, and yogurt and cottage cheese made with 1% milk fat or less. Enjoy fish more often, choose lean cuts of meat, have poultry without skins and limit serving sizes to about the size of a deck of cards. Eat foods prepared with little or no extra fat. Have foods containing shortening or partially hydrogenated fats and oils in moderation.
    Read labels: “Cholesterol-free” foods can still be high in fat. Some examples include potato chips
    and cookies.
    Switching to a diet that is lower in fat, higher in fibre and participating in regular physical activity can help keep your blood cholesterol in a healthy range

    • ANSWER:
      your problem is that your are explaining everything in far too much detail

      example

      Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

      Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

      change to something like “The article explains the effect of monounsturated and polyunstaured fats and gives examples of the types of food they are in”

      You can do drastic surgery like that on most of your explanation

  33. QUESTION:
    i need help with this! ha?
    .
    Which of the following foods is not a source of cholesterol?
    A) Beef
    B) Beans
    C) Chicken
    D) Cheese
    2.
    Insoluble fiber
    A) dissolves in water.
    B) is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C) is found in refined-grain products.
    D) adds bulk to your body’s wastes.
    3.
    Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?
    A) Loaf 1
    B) Loaf 2
    C) Loaf 3
    D) Loaf 4
    4.
    Match the following
    A. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    B. The study of food and the ways in which the body uses food
    C. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    D. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    E. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
    F. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    G. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    H. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    I. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    J. A mineral that prevents birth defects
    K. Mineral needed for production of hemoglobin
    L. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    M. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    N. Promotes healing of wounds and healthy gums
    O. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    Zinc
    Nutrient
    Iron
    Carbohydrates
    Dietary fiber
    Vitamin C
    Niacin (vitamin B3)
    Water
    Incomplete proteins
    Vitamin D
    Glycogen
    Vitamin A
    Nutrition
    Folate
    Unsaturated fatty acids
    5.
    The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:
    A) Carbohydrates and fats
    B) Proteins and water
    C) Vitamins and minerals
    D) Sodium and cholesterol
    6.
    Starches are
    A) a kind of complex carbohydrate.
    B) a kind of simple carbohydrate.
    C) composed of a single sugar.
    D) complex carbohydrates that cannot be digested.
    7.
    All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:
    A) It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B) It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C) It helps regulate body temperature.
    D) It prevents anemia.
    8.
    A deficiency of calcium can lead to
    A) rickets.
    B) osteoporosis.
    C) scurvy.
    D) anemia.
    9.
    For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should
    A) be limited to 300 milligrams a day.
    B) make up about 30% of your daily caloric intake.
    C) be limited to 3,000 milligrams a day.
    D) make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    10.
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    A) Sodium causes weak bones and teeth.
    B) Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C) Sodium is linked to cancer.
    D) Sodium causes dehydration
    11.
    The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is
    A) carbohydrates.
    B) water.
    C) protein.
    D) fat.

    • ANSWER:

  34. QUESTION:
    Do you think certain treatments should not be free on the NHS?
    I can see how the NHS can benefit a lot of people but sometimes i think the whole system is a bit of a farce.
    For example myself, and many other people work and pay taxes (or have worked hard and payed taxes – i do understand that at this point in time there are a lot of people who have found themselves jobless through no fault of their own) So do you think we should get priority over people who have never worked and payed taxes (through sheer laziness, not registered disability?)

    Also should people receive treatment if their illness is self inflicted? i.e. if your liver starts to shut down as a result of you drinking excessively then should tax payers foot the bill for that? or should you be given one chance to prove you’re willing to help yourself by not drinking but then obviously if you start drinking again then from that point onwards you be expected to fund your own treatment?

    One example close to me that i can think on is my nan is currently on dialysis for her diabetes. Now her diabetes is self inflicted as she didn’t watch her weight/diet etc, 2 years ago she was told to change her diet or she would end up on dialysis i.e cut out fatty foods and eat fresh wholesome salads/soups, low fat, healthy meals, but whenever i’d go around there she’d be eating fish and chips etc and when i’d point out to her that she shouldn’t be eating that she’d simply say “oh i’m too old to change now, i might as well enjoy my last days”
    So to me it was no surprise when it was confirmed she’d have to start dialysis, and i can’t be sympathetic towards her, even though she’s now feeling sorry for herself, and i think, as she’s somewhat well off, that she should pay for that treatment herself, as the only reason she’s on it is because she ignored all medical advice.

    I know this is a semi-rant, but it’s something that i feel strongly about, and was wondering if it would make our NHS better or would it create more problems in the long run?

    • ANSWER:

  35. QUESTION:
    Interesting article “Thin people might be fat on the inside” no question here…?
    Internal fat around organs can increase diabetes and heart risks
    The Associated Press
    Updated: 12:03 p.m. PT May 11, 2007
    LONDON – If it really is what’s on the inside that counts, then a lot of thin people might be in trouble.

    Some doctors now think that the internal fat surrounding vital organs like the heart, liver or pancreas — invisible to the naked eye — could be as dangerous as the more obvious external fat that bulges underneath the skin.

    “Being thin doesn’t automatically mean you’re not fat,” said Dr. Jimmy Bell, a professor of molecular imaging at Imperial College, London. Since 1994, Bell and his team have scanned nearly 800 people with MRI machines to create “fat maps” showing where people store fat.

    According to the data, people who maintain their weight through diet rather than exercise are likely to have major deposits of internal fat, even if they are otherwise slim. “The whole concept of being fat needs to be redefined,” said Bell, whose research is funded by Britain’s Medical Research Council.

    Without a clear warning signal — like a rounder middle — doctors worry that thin people may be lulled into falsely assuming that because they’re not overweight, they’re healthy.

    “Just because someone is lean doesn’t make them immune to diabetes or other risk factors for heart disease,” said Dr. Louis Teichholz, chief of cardiology at Hackensack University Medical Center in New Jersey, who was not involved in Bell’s research.

    Even people with normal Body Mass Index scores — a standard obesity measure that divides your weight by the square of your height — can have surprising levels of fat deposits inside.

    Of the women scanned by Bell and his colleagues, as many as 45 percent of those with normal BMI scores (20 to 25) actually had excessive levels of internal fat. Among men, the percentage was nearly 60 percent.

    Relating the news to what Bell calls “TOFIs” — people who are “thin outside, fat inside” — is rarely uneventful. “The thinner people are, the bigger the surprise,” he said, adding the researchers even found TOFIs among people who are professional models.

    According to Bell, people who are fat on the inside are essentially on the threshold of being obese. They eat too many fatty, sugary foods — and exercise too little to work it off — but they are not eating enough to actually be fat. Scientists believe we naturally accumulate fat around the belly first, but at some point, the body may start storing it elsewhere.

    Still, most experts believe that being of normal weight is an indicator of good health, and that BMI is a reliable measurement.

    “BMI won’t give you the exact indication of where fat is, but it’s a useful clinical tool,” said Dr. Toni Steer, a nutritionist at Britain’s Medical Research Council.

    Unhealthy skinny people
    Doctors are unsure about the exact dangers of internal fat, but some suspect it contributes to the risk of heart disease and diabetes. They theorize that internal fat disrupts the body’s communication systems. The fat enveloping internal organs might be sending the body mistaken chemical signals to store fat inside organs like the liver or pancreas. This could ultimately lead to insulin resistance, type 2 diabetes, or heart disease.

    Experts have long known that fat, active people can be healthier than their skinny, inactive counterparts. “Normal-weight persons who are sedentary and unfit are at much higher risk for mortality than obese persons who are active and fit,” said Dr. Steven Blair, an obesity expert at the University of South Carolina.

    For example, despite their ripples of fat, super-sized Sumo wrestlers probably have a better metabolic profile than some of their slim, sedentary spectators, Bell said. That’s because the wrestlers’ fat is primarily stored under the skin, not streaking throughout their vital organs and muscles.

    The good news is that internal fat can be easily burned off through exercise or even by improving your diet. “Even if you don’t see it on your bathroom scale, caloric restriction and physical exercise have an aggressive effect on visceral fat,” said Dr. Bob Ross, an obesity expert at Queen’s University in Canada.

    Because many factors contribute to heart disease, Teichholz says it’s difficult to determine the precise danger of internal fat — though it certainly doesn’t help.

    “Obesity is a risk factor, but it’s lower down on the totem pole of risk factors,” he said, explaining that whether or not people smoke, their family histories and blood pressure and cholesterol rates are more important determinants than both external and internal fat.

    When it comes to being fit, experts say there is no short-cut. “If you just want to look thin, then maybe dieting is enough,” Bell said. “But if you want to actually be healthy, then exercise has to be an important component of your lifestyle.”

    • ANSWER:
      For those like me, a man of very large size, I don’t have health issues other than my 550 plus pounds. For a man of my weight, I would say I am sort of active. I do walk, albeit slowly and with a careful waddle to make sure I keep my balance, and I do like to swim. I also like to eat and I do eat a lot. That comes with the size. Good article.

  36. QUESTION:
    i need help with my pennfoster work?
    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      Please do not solicit answers on Y!A, as this is considered cheating.
      If you need help, please contact the school.

      Penn Foster

  37. QUESTION:
    Can someone please give feedback?
    it’s an essay of who’s responsible for obesity in america… need help concluding

    America, Home of the Fat
    America, home of the free right? Wrong. America is one of the fattest nations in the world. We would think that one of the most productive and developed countries would be the healthiest. The truth however, is we are not. The question that is presented then, is who’s to blame? People always find it easier to point a finger and blame someone else. Americans are suing fast-food companies for “making them fat”, and such lawsuits are becoming more prevalent each day. Blaming the fast-food industry for obesity is like an alcoholic suing an alcohol company for giving them cirrhosis of the liver. Caesar Barber of Bronx, New York “filed a lawsuit Wednesday in Bronx Supreme Court, naming McDonald’s, Wendy’s, Burger King and Kentucky Fried Chicken” () because he didn’t it was unhealthy. What has happened, to self control and personal responsibility? The individual and the parents are the ones to blame for American’s obesity.

    It is a parent’s responsibility to care for their child and therefore they are also responsible for their health and what they consume. A parent would not let their child do drugs, so why do they allow them to overindulge on soft drinks and unhealthy food if they both harm your health. In The Battle Against Fast Food Begins At Home Daniel Weintraub states, “It is a parents – not the government, not the fast-food companies, not the video-game manufacturers – who are responsible for teaching kids healthy eating and exercising habits” (Weintraub42). Parents much teach children how to how to exercise and get involved in physical activities. If they fail to do so they are setting their children on a path of lifetime health problems. Many parents allow and approve their child’s sedentary behavior without thinking about the consequences. Eating junk food and playing video games everyday is not benefiting them in any way, and who is responsible to get them off the couch and shooting hoops? McDonalds, Burger King, Carl’s Jr, Jack in The Box? No, of course not. It is parent’s duty as the one who cares for the child. Some people may think companies lure kids into buying food with cartoons, truth is parents need to teach children how to look out for these marketing strategies companies use because that is something they will need to know when it comes to important choices in life, like choosing auto insurance, credit companies and so forth. If children obesity

    An adult individual unlike a child can make independent decisions but Americans often make the wrong decisions when it comes to managing their diets. A trip to the market could save you money an unneeded calorie intake. You can cook your own meals and know what you’re eating and manage your caloric intake but Americans simply have become addicted to fast- food, and it is their lack of discipline that has made them so obese. Sue Widemark conveys in her article Reason for Obesity, that an attitude Americans seem to have is that of “Eating is some kind of pastime…and if we feel that we are denied a bit of this fatty and very unhealthy food which we crave, that we have no quality of life” (Widemark1). Folks simply do not know when enough is enough. In Obesity Epidemic: Overeating is to Blame Mark Fergusson explains “To return to the average weights of the 1970’s we would need to reverse the increased food intake about… 500 calories a day for adults.” An individual has nothing to blame but their carelessness of what they eat and their deficiency of self-control when it comes to how much they eat. Fast-food would not make anyone obese if it was eaten in moderation. Everyone knows that too much of anything is bad. David Zinczenko in his article Don’t Blame The Eater argues that when it comes to food “Advertisements Don’t carry warning labels the way tobacco ads do” but when do Americans plan on becoming responsible for looking for this information? Certainly people who follow healthy lifestyles would ask for calorie information about what they are going to consume and the rest must learn to do the same. Over-eating is definitely a main factor of American obesity. Now, combine A lifestyle of daily fast-food and inactive behavior and you are well on your way to becoming obese.

    A person, who is not willing to stay active and yet, constantly eats fast food, cannot expect to be thin. Your body needs exercise not only to look good on the outside but to be healthy on the inside as well. No one neglect their body in a way that would damage their health, but that is exactly what they do when they gorge on greasy fries and soft drinks and do not exercise. Michael Lemonick in his article “How We Grew So Big” writes that “Fully two-thirds of US adults are officially overweight and half of those have graduated to full blown obesity” he

    • ANSWER:
      Thank you for your article. I was not knowing it earlier


Good Fruits For Fatty Liver

Carbohydrates certainly are and have been the most controversial type of food in the American diet today. Are carbs good? Are they bad? What is a good carb? What is a bad carb? It is very confusing for most people. Carbohydrates are, however, one of the most varied of the three nutrient types. Carbohydrates include starches such as bread and potatoes as well as sugars. They also contain things we think are good for us, like fruits and vegetables and of course everybody’s favorite chocolate.

Americans typically consume excessive numbers of carbohydrate through the course of the day. If the carbohydrates are not converted to sugar to be used for energy, they typically get stored as fat, so carbohydrates can make you fat. Most carbohydrates do come from plants.

Carbohydrates come in two basic groupings. They are the simple carbohydrates and the complex carbohydrates. Simple carbohydrates are often called simple sugars. These include fructose which is fruit sugar; sucrose, table sugar; and lactose, which is milk sugar. Complex carbohydrates are also made up of sugars but their molecular structure contains longer and more complex chains of sugars. These carbohydrates include fibrous foods and starches. Foods high in complex carbohydrates include most green vegetables, whole grains, and beans. Your body needs carbohydrate for many reasons. They are the main source of blood glucose, the major fuel for our cells, and the only source of energy for both the brain and the red blood cell. So yes, you do need carbohydrates. If you do not need carbohydrate, you will die.
Simple and complex carbohydrates are converted into glucose in the small intestine. The glucose proceeds into the liver, your body’s phenomenal processing system. The liver then converts the glucose into glycogen, stores up glycogen and subsequently converts it back to glucose as needed by our cells. The liver also makes sure your blood stream is getting only the glucose the body needs. So, what happens with the extra glucose or the excess carbohydrate intake? You guessed it. Your liver converts the excess glucose into fatty acid and stores in its body fat. Your brain with its many complex chemical reactions gets a mild tranquilizing effect when you eat carbs. Carbs lift serotonin levels which is why many people when depressed or anxiety levels are very high, turn to carbohydrates because the serotonin levels do have a calming effect and give that person a feeling of emotional well being.

To briefly summarize, carbohydrates includes starches, sugars, fruits, and vegetables. Glycemic indexing rates carbohydrates by how they raise blood sugar level which can cause the body to store fat. For weight loss and for health reasons, it is important to eat more low glycemic carbohydrates and fewer starches. Eat starches as a condiment, meaning have a taste or two not a whole portion because starches are usually high glycemic and cause the body to store fat. You cannot go wrong eating green vegetables because they are packed with good nutrition. They have plenty of fiber and are low glycemic, meaning they do not cause your body to store fat and they do not cause abrupt fluctuation in blood sugar level. If you are vegetarian, make sure you have not also become a starchitarian.

If you are experiencing any signs of deficiency or any symptoms, I would recommend contacting your physician.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    what is a good diet plan for a person with fatty liver?
    I already know the basics like fruit and beans and vegetables, but what should i really avoid and what should i eat more of. like yogurt? bread? what’s ok?

    • ANSWER:

  2. QUESTION:
    my mildly inflammed fatty liver (non-alcoholic)…but I’m not obese?
    so i have a mildly inflammed liver (mild NASH) due to extensive fatty change (fatty liver). Here’s a question though: I read that this is a condition that happens to people that are OBESE or morbidly obese. But I’m not obese…I may be overweight (was 190 lbs at 5’10 when I got tested with elevated liver enzymes). However my triglycerides and cholesterol are both high and have been rather high for the past few years. Could this be the culprit? That high cholesterol and triglycerides have caused this NASH because I’ve been just piling the fat onto the liver? I have lost weight and in my ideal now at 173 and now eat a lot of vegetables/fruits/fiber and avoiding high fatty foods (junk foods) and exercising daily. They say NASH can be stopped and reversed through weight loss, exercise, good diet but most articles seem to relate it to the obese…would this work on someone that is overweight? Is the prognosis for this better on the overweight?
    to babygurl: yes they did an ultrasound and it said i had a bad fatty liver. They assumed its NASH. What was the reason for your elevated enzymes? My doctors didn’t really recommend getting a biopsy done to see if its NASH unless if my enzymes were high EVEN after I’ve lost weight to my ideal, eat right and exercise.

    • ANSWER:
      The reason most of the articles talk about the obese is because it’s most common in that population. But it can still occur in some that is not obese. Your liver ranks #3 in terms of organs that burn the most fat.

      Unfortunately it’s not able to do that because the fat in your diet is over-saturating the organ and fat is building up faster than the liver can metabolize it.

      There are some supplements out there than will help you get rid of the fat on the liver. They don’t physically remove the fat from the liver, but they prevent new fat from being stored in the liver, thus allowing you to burn what’s currently there.

      Try this: http://my.apexfitness.com/products/product_details.php?item=1038

  3. QUESTION:
    Another question about the liver condition and using weight loss to treat it?
    I keep reading these articles bout my fatty liver and inflammation (NASH) in which they say that rapid weight loss can worsen the disease. My gastroenterologist says it shouldn’t matter. Thing is when I had that blood test which showed liver enzyme elevation I was at 190 lbs but now after eating right (not starving but eating veggies,fruits,fiber, fish/chicken) and doing cardio everyday for 40 minutes, I have lost 15 lbs and now weight roughly about 173-174 lbs after 6-8 weeks. Have I harmed my liver? Is this considered rapid weight loss? To think that Im trying to heal it but end up harming it would really frustrate me. Someone please be clear and tell me what is “rapid weight loss” or weight loss that does damage to your liver than good.

    • ANSWER:
      You should NOT exceed 2 lbs./week even if you were healthy. Initially, in the first 2 weeks of dieting, you will probably exceed 2 lbs./week because alot of it will be water loss, then you should see a plateau. Your diet is excellent-keep the salt,sugar,fat, and cholesterol low in the diet .The liver acts to detoxify wastes from the body and when it is damaged, you do not want to tax the workload on it. Fat contains many toxins and chemicals and again for this reason, lose weight slowly to prevent over taxing the liver.If you have diabetes/insulin resistance, get this under control. A major cause of non-alcoholic fatty liver disease is secondary to glycogen storage disease(of which there are many forms). About every 1 1/2-2 months, get your liver enzymes evaluated. Visit naturescorner.com,my website.

  4. QUESTION:
    What is a good diet for someone with liver disease?
    This is the third time in a year I have had rapid onset of stomach pain with right upper quadrant tenderness. Happens after drinking coffee and eating late breakfast at about noon. I can feel periodic stomach pain and liver associated pain a leading up to episode. Symptoms last about a week with headache, fatique, extreme right upper quadrant pain that feels like it is in a spasm and real tight right over liver with stomach pain. When I eat it usually gets real bad where I can’t move and is relieved when I drink water. I have had a number of scans from the Doctors and they turn up clear. I have also noticed bitter taste in mouth this last time. I don’t eat very well. Lot’s of coffee, ice cream and fatty, fried food. Need to eat more fruits and vegetables. My blood work usually shows up with elevated liver enzymes.

    • ANSWER:
      Sounds like gall bladder symptoms, or pancreatitis. Low fat, no fried stuff. No alcohol. Elevated liver enzymes are to be taken seriously. Liver disease is an ugly way to die.

  5. QUESTION:
    How can I get my birds to eat fruits and veggies?
    I have 10 birds.
    2 Zebra finches both about a year
    2 Cockatiels one is 1 year and the other is 1 1/2 years
    1 lovebird he’s about a year old now.
    and 5 parakeets all about 8months-1 year old.

    Only two are Semi-tame. My lovebird and my Cockatiel.
    all the Budgies are scared to death of me. Which I’m trying to fix, but anyway..
    I’ve been trying to get them to eat other things except seeds for a long time now.
    The only thing they’ve tried are wheat thins..Those little crackers? Yeah…Those probably aren’t very good for them. I only give them as treats every once in awhile..Maybe every three weeks or so.
    But every day for the past 3 months, I’ve had the veggies and fruits laying about..I’ve tried hanging them from above or the sides, putting them plainly in a seperate bowl, mixing them with the seed, putting it in a shallow dish on the cage floor..I’ve also tried giving them noodles and stuff(Of course without sauce)..
    I’m worried my birds may get Fatty Liver disease..I really don’t want that.
    All my birds that I’ve gotten so far have been on seed diets their whole life and I really want to change that.
    Are my birds simply never going to eat fruits or veggies?

    • ANSWER:
      Usually birds take to FRESH fruits and veggies naturally. But, don’t think you can leave these things out for hours to tempt them…bacteria begins to set on them immediately, so if they don’t eat them within an hour it’s best to take them up and dispose of them to avoid your birds getting ill. That means, whatever you choose, only offer small amounts so you’re not wasting a ton of money putting a variety out there that just ends up being tossed. If you can start with one item at a time too, you’ll be able to tell which ones they prefer and avoid the costly mistake of offering them foods they won’t eat because they don’t like. If you can’t get them to “notice” the new goodies, maybe try adding a little millet to the bowl since they all seem to love that…hey, think of it as granola covered strawberries! You might also try hanging a slice of something, like a dangling toy, rather than always dicing up in the bowl…get it noticed and maybe even drive up the interest since it would be “first come, first served”! Good luck!

  6. QUESTION:
    Do you think feeding your child junk food is a form of child abuse?
    I recently read an article which said that doctors are now finding evidence of fatty liver disease, previously thought to only affect adults, in children as young as two! I was so shocked by this and by what the article said – that this is the direct result of parents feeding their children food with too much fat and sugar and not enough fruit, vegetables and whole grains. Do parents of overweight and obese children not realize they setting up their children for all kinds of diseases and even an early death? I don’t see this as being any better than parents who hit their children – one is mental abuse, but the other is physical and both are equally harmful. There’s no excuse nowadays for parents not to know anybody and not to know what they can do to provide their children with good nutrition.
    I can’t think of any possible punitive actions against such parents and I wouldn’t even want to go there. I am not talking about occasional junk food – of course that’s all right. But so much that these kids are getting really, really sick? I don’t think it’s an overstatement to see it is abuse – you are putting your child’s life in danger – if that’s not abuse, what is?

    • ANSWER:
      our family has take away once a week, i hope thats not too bad
      but u should see the way they get an appetite for mc donalds they can eat 2 burgers chips and sometimes a soft serve too!!!!,and when i cook they leave half their meal uneaten at home, lol

  7. QUESTION:
    For any experts or medical people that know a lot about the liver…?
    because my ALT/AST was mildly elevated (132) and the ultrasound showed a fatty liver, my gastroenterologist assumed that its the reason my liver is inflammed (nash). But anyway I’m not obese, but overweight and at the time been having high cholesterol and triglycerides for a while. As instructed, I lost like about a good 15 lbs over the course of 2 months, change my diet to low – fat but high in fiber/vegetable/fruit diet, no potato chips and I exercise regularly for 40 minutes doing cardio. According to the BMI I went from overweight to ideal normal weight…getting a blood test in Feb. What are the chances that I have reduced the fat on my liver? Due to the fact that I am overweight but not anymore, will my choelsterol/triglycerides lower? Have I reduced the liver’s inflammation by lessening the fat intake? I hear you can reverse this over time (roughly 2 years) if you change ur lifestyle….any thoughts?

    • ANSWER:
      I have the EXACT same problem and have been changing my life to help get rid of this condition. Yeah chances are you have reduced it but getting rid of it will take a looong time so expect to live a healthy lifestyle for years if you want to be “normal” again

  8. QUESTION:
    I just got a new baby quaker ,have some questions?
    I got a baby blue quaker from a breeder he is 8 weeks old, he is weaned, she told me to feed him cockotail seed and veggies.I have read that seed is not good for quakers because of fatty liver disease. I would like to get him on zupreem pellets, I bought some but he wount eat them I had a sun conure before who liked pellets and fruit mix he not interested is iy because he is still young? Ive never had a bird this young before thanks

    • ANSWER:
      It’s going to take some work. If the breeder didn’t wean him onto pellets (shameful), he’s not going to know that they’re food. Pellets can be a great base diet if you get the natural kinds. You will need to of course feed veggies, fruits, pasta and even occasionally a little seed to keep him at his healthiest.

      You can try slowly mixing some in with his other foods, sometimes soaking them in water to soften them up will help ( soaking in some non-sugared fruit juice can do wonders too). If he’s very bonded with you, sometimes seeing you “eat” them first will pip their interest and you can get them to try them. (How I got one of my lovebirds to try new things when I got her as a rescue)

      You basically have to try introducing him to lots of new things now (as the breeder really should have been doing during weaning) so he will later on eat things like pellets, seeds, fruits, veggies, cooked pastas, etc… Just keep trying, it might take him awhile to try something new.

  9. QUESTION:
    not satisfied with lipid test.?
    i just had my blood test this morning (3rd time) to check any developments after 2 mos. my first test was a not so good profile, chol. is high, ldl is low, hdl is normal and trigly is 300+. my dr. prescribed gemfibrozil to reduce chol, silymarin to treat my fatty liver,omeprazole and maalox for my acid reflux. after a month of changing diets and more exercises, i had my 2nd blood test w/c returned with a good results. chol 126 and trigly 108 are normal but sgpt is still high 46 but much lower compared to 1st BT w/c is 63. i eat a lot of fruits, vegetables and fish and lesser meat after that event, and do lot more of jogging and brisk walking and stretching everyday however my triglycerides is still high at 195 when i took another test today. what maybe the cause of this elevated reading? i fast from 9pm and took the test on 7 am. is fatty liver connected with this result? also, i’m into zantac 150 mg for 8 days now and maalox to relieve the acid reflux.

    • ANSWER:
      Genetics plays a role in all of this. I’ve seen people who do everything right – exercise, eat a low fat diet, etc. – and yet they still have high cholesterol numbers. On the other hand, I’ve seen people who are morbidly obese and do everything wrong and yet they have good cholesterol and triglyceride levels.

      There are two major culprits that can raise triglycerides: simple carbs, particularly sweets, and alcohol. Fish oil can help lower triglycerides.

      For more information about nonalcoholic fatty liver disease, please see http://mayoclinic.com/health/nonalcoholic-fatty-liver-disease/DS00577/DSECTION=1

  10. QUESTION:
    African grey ‘seed addict’ will not try anything else!?
    My boss keeps an African Grey at work (bar/restaurant) Since I have been working there I have started to take a bit of interest (as nobody else seems to) Until now she has solely been fed on sunflower seeds, but I figured out that it’s not good for them. She is now showing signs of Fatty liver disease and I am getting really worried. I have tried to give her anything else I could think off, fruit, vegetables, seed mixes etc, but she will not try anything at all. I have even starved her for a couple of days (by trying to put anything else but sunflower seeds in her food bowl), she will not touch it to the point where she almost falls of her perch. She now developed an overgrown beak as well, which will probably make it even harder for her to try new food. I know that everyone will scream ‘take her to an avian vet’ at the screen, but it’s not my bird and therefore unfortunately not my decision.
    Is there anything I could do or try? Please help I feel so sorry for her.
    thank you guys, for all the answers I have received so far, no I am not in the UK so I can not call the RSPCA and call me selfish, but I do not want to lose my job over this, I will continue trying whatever I can, I am feeding her seed mixes with sunflower seed in them, but it seems like she is only picking the seeds out. I try to handfeed her some new stuff and she will put her tongue on it, take it off me and then throw it away, I realize it will take time to get her to change, but I’ll do what I can

    • ANSWER:
      Hi if you are really concerned about her please phone the R.S.P.C.A. This isnt a problem will can be solved overnight. Your right the diet is very bad for her & will cause her to have medical problems. Perhaps her enviroment is the problem, if she had 1 to 1 care it would be much easier for her to bond with someone which would make her more likely to except change in her diet from that person she trusts. Dont feel guilty reporting her owner as she obviously isn’t getting the care she needs. She may be short of minerals, vitamins, excercise all of which can be rectified. Do it now before she becomes too sick to help. Do keep trying they dont always recognise what you give then is food, try eating it in front of her then offer it to her. It is very possible to change a greys diet we do it. It does however take time & patience. You are a star to take the trouble to do the right thing so many others have obviously ignored her. Are you in the U.K? Birdline are an extremly good charity who could possibly help to have the bird removed, treated & rehomed.

  11. QUESTION:
    What kind of specialist should I see for the following symptoms:?
    I’ve had the following symptoms for a while now. My general practitioner isn’t cutting it, and I’ve been negative so far for thyroid (hyper and hypo) problems, lupus, fatty liver disease, and diabetes. I’m at the end of my rope. If there is ANYONE out there who has similar symptoms and got help, can you please point me in the right direction?

    Severe Eczema (Since Birth, better with age, worse in winter)
    Severe allergies (Since Birth) (to food like fruits, veggies, and seafood. Meds like penicillin and sulfa, lots of different trees and plants, latex, and pet dander)
    Stunted height (grew very slowly, only 5’2″)
    Rapid weight gain, inability to lose weight with proper diet and exercise (since my teens)
    Depression, and generalized anxiety disorder (Since my teens, worsens as I age. GAD was misdiagnosed as major depressive disorder for a long time)
    Migraines (intermittent, started in my teens)
    Fatigue (10+ hours of sleep per night)
    Gastrointestinal (I’ve always had constant gas. I get diarrhea very easily. Stomach aches give me severe headaches and will make me vomit)
    Insulin resistance (recently diagnosed)

    For a while, my thinking was that the depression and anxiety was causing an inability to deal with stress, which in turn caused the weight gain, and fatigue, and made my allergies/eczema worse. Then I couldn’t lose weight for the life of me, and since my family has a history of autoimmune disorders, that led to the thyroid testing. Now I’m getting this insulin problem, and my doctor is telling me that I need to lose weight or risk becoming diabetic. But I still can’t lose weight. See the conundrum? The most recent suggestion is that I might have celiac disease, but I looked it up and it seems to mainly have gastrointestinal symptoms, which I have very little of (just the persistent gas, really)

    Anyone have a suggestion? Anyone?

    I’ve had my thyroid checked. Also seen a rheumatologist (had joint pain for a while, but it was chalked up to the rapid weight gain). I also see my allergist and dermatologist regularly, they’ve been the same doctors since birth.

    I thought the allergies and eczema were just hereditary conditions unrelated to anything else until it was recently suggested that I include them in my list of symptoms to see if it narrows down my search, because apparently allergies and eczema can often indicate other disorders.

    • ANSWER:
      An Immunologist would test you to find out exactly what foods and other factors you are allergic to and therefore do not eat or avoid.

      An Endocrinologist would check your thyroid out really well and also advise you about the insulin problem.

      A specialist in Bariatric Medicine is the type of doctor who treats obesity. They use dietary/lifestyle changes and exercises and sometimes medicine in their treatment options.

      However before you contact any of them why don’t you read this book extract in Google Books :

      ” The Inflammation Cure”, by William Joel Meggs, an Immunologist in America. Chapter 9 is the chapter that deals with dietary factors.

      Dr Meggs recommendations are :

      *to NOT eat wheat (found in breads, packet cereals, prepared sauces etc, cakes and biscuits). Doing this alone will stop the wind problem and start you losing weight. Alternatives to wheat are rye crackers, rye bread, spelt bread etc; oats for breakfast cereal.

      * DO NOT have dairy products except maybe pot set natural yoghurt which has beneficial bacteria for easy digestion. Alternatives to cows milk – goat milk, water or soy milk.

      * Lean red meat – beef as it is the best source of protein and iron. Once a week.

      *Oily fish for protein and Omega 3 Oils

      * Approved fruits and vegetables that YOU are NOT allergic or intolerant too.

      *Nuts and seeds that YOU are NOT allergic or intolerant to.

      *No junk food, no bought preprocessed foods.

      Good luck

  12. QUESTION:
    Can you Translate this Text into good french for me please?
    I think I live a healthy lifestyle as I do lots of sports and have a fairly healthy diet, I don’t always eat my five a day but don’t eat too many fatty foods. I play rugby twice a week and often play football with my friends. All my family are none smokers so I am not around smoke. I do not drink alcohol either as it causes liver damage. I usually eat cereal for breakfast, sandwiches for lunch and fish for dinner. I used to eat lots of unhealthy food and exercise little but now I eat healthier and exercise regularly. I will try to focus on eating five portions of fruit and vegetable every day.

    • ANSWER:
      Je crois avoir un mode de vie sain puisque je pratique plusieurs sports et que mon alimentation est relativement équilibrée. Je ne consomme pas toujours mes 5 portions de fruits et légumes par jour mais je ne suis pas un grand consommateur de cuisine rapide.

      Je joue au rugby deux fois par semaine et joue souvent au football avec mes amis. Tous les membres de ma famille sont non-fumeurs je ne suis donc pas exposé à la fumée secondaire. Je ne consomme pas d’alcool puisque c’est mauvais pour le foie.

      En général, je mange des céréales au déjeûner, des sandwichs pour dîner et du poisson au souper.

      Auparavant, je consommais beaucoup de mets mauvais pour la santé et faisais peu d’exercice mais maintenant, je m’alimente sainement et fais beaucoup d’activité physique. J’essaierai donc de manger les cinq portions de fruits et légumes recommandés chaque jour

  13. QUESTION:
    How long does my lovebird have?
    I have an old peach-faced lovebird that is between 15 and 17 years old. He has regular vet visits and was diagnosed with liver disease earlier this year. He is on a pellet diet and gets plenty of variety (fruits, pasta, veggies, etc.) he is also on milk thistle and omega fatty acids recommended by my avian vet to help support his liver.

    In the last few months he has declined. He is underweight at approx 43g, he’s not preening, he is cold and fluffed up all the time. He does continues to eat and drink and perch however. I have set up his cage as a “geriatric cage” with ladders and flat areas so that it is easier for him to move around.

    To add insult to injury, a few nights ago our gas fireplace was not venting properly and pushed the expelled fumes into our home. My lovebird Kiwi almost died. He fell from the top of the cage and started to throw his head back and wings back (almost like a seizure). After we aired out our home, it took him hours to recover, but he was completely back to normal that night!

    Today I noticed he is having difficulty perching (he keeps falling off) he is not eating much and I haven’t seen him drink or poop! I was also mortified to see his cloaca was swollen and red and his keel bone is “crusty” almost like a scab. He has a vet appointment in the morning.

    This is my first experience with a geriatric bird and I don’t really know what to expect. My question is, how long does my little guy have and when is it a good time to euthanize? He still seems bright and alert. I don’t think he is in any pain, though I am not sure. Also, has anyone had experience with any of the above mentioned symptoms. (liver disease, toxicity, etc.) Thanks in advance for your help!

    • ANSWER:
      I’m so sorry, and I know it doesn’t really help. Have you had him all his life? It sounds as if he has been well cared for and loved. I am glad you already have a vet appt., but I don’t have any other suggestions other than making sure he doesn’t get chilled. It is hard to say when to let go. I can only say that you will know when it is right. It is super hard to think about letting a loved one go unexpectedly, and not much easier to let one go even when expected. I am guessing he will be around a shorter time than a longer time. Best wishes

  14. QUESTION:
    Can someone please help me summarize :(?
    I have always had trouble summarizing.
    I simply don’t know what to eliminate! :(
    My summary that i wrote so far is longer than the article!!!!!! =[

    The article is on Cholesterol :

    Few people recognize cholesterol as a natural and essential part of our body. To many, it’s something that should be avoided completely and people go to great lengths to avoid foods that contain it.

    But our body needs cholesterol to digest foods, produce hormones and to protect our cells.

    Confusion about cholesterol exists because many people don’t realize there is a difference between blood cholesterol and dietary cholesterol.

    Blood cholesterol is the cholesterol that circulates in your blood. Most of it – about 80 per cent – is produced by your liver. Dietary cholesterol is the stuff found in foods from animal sources (there is no cholesterol in plant foods). Meat, fish, poultry, eggs and dairy products all provide cholesterol in varying amounts. Only about 20 per cent of the cholesterol in your blood comes from eating foods that contain it.

    If you have been told that you have high cholesterol, your health professional is talking about your blood cholesterol levels. These are a concern because they’re a major risk factor for heart disease. If you have high blood cholesterol or have a history of heart disease in your family, reducing your blood cholesterol to a healthy level is important for long-term good health.

    Cholesterol from foods is often blamed for high blood cholesterol levels. But for most people, cholesterol from foods has little effect on blood cholesterol levels. Family history, diabetes and thyroid, kidney or liver disease, smoking, lack of exercise, excess body weight and high fat diets are all important factors.

    High intakes of fat, especially saturated fat and trans fatty acids, are mainly responsible for increasing total and LDL (bad) blood cholesterol levels. Saturated fats are found mostly in meat, egg yolks, dairy products made from whole milk, and foods that contain hydrogenated fat, including palm or coconut oils.

    Trans fats (also called trans fatty acids) are found in foods that contain partially hydrogenated fats such as shortening, some margarine, French fries, doughnuts, breaded and fried chicken and fish, crackers, chips, cookies and bakery products. Trans fats act like saturated fats in our bodies and increase total and LDL blood cholesterol levels but also reduce HDL (good) blood cholesterol levels.

    Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

    Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

    The accepted approach for lowering or keeping blood cholesterol levels in a healthy range is to focus on reducing your total fat intake, especially the amount of saturated and trans fat that you eat. Omitting foods simply because they contain cholesterol is not the answer. Dairy products, meat and eggs all contains cholesterol but avoiding these foods could prevent you from getting some of the important nutrients found is these foods such as calcium, protein, iron, zinc or B-vitamins.

    Follow these steps to healthier blood cholesterol levels:
    .

    Exercise regularly. Make higher-fibre foods such as whole grain breads and cereals, fruits and
    vegetables the focus of each meal. Include more meals made with meat alternatives such as beans, peas, lentils and tofu. Choose lower-fat dairy products such as buttermilk, skim milk, 1% milk, and yogurt and cottage cheese made with 1% milk fat or less. Enjoy fish more often, choose lean cuts of meat, have poultry without skins and limit serving sizes to about the size of a deck of cards. Eat foods prepared with little or no extra fat. Have foods containing shortening or partially hydrogenated fats and oils in moderation.
    Read labels: “Cholesterol-free” foods can still be high in fat. Some examples include potato chips
    and cookies.
    Switching to a diet that is lower in fat, higher in fibre and participating in regular physical activity can help keep your blood cholesterol in a healthy range

    • ANSWER:
      your problem is that your are explaining everything in far too much detail

      example

      Monounsaturated fats are found mostly in canola, olive and peanut oils and foods made with these oils, nuts and seeds. These fats help decrease total and LDL blood cholesterol.

      Polyunsaturated fats are found in oils made from sunflowers, safflowers, corn, soybeans, nuts, flaxseed and sesame seeds. These fats have been found to reduce total and LDL blood cholesterol levels, particularly when eaten as part of a diet that is lower in fat.

      change to something like “The article explains the effect of monounsturated and polyunstaured fats and gives examples of the types of food they are in”

      You can do drastic surgery like that on most of your explanation

  15. QUESTION:
    We can get B12 from Dairy and Eggs. Why eat Meat?
    I’m Vegan. I don’t understand why we still eat meat. We don’t need meat to survive. It is not part of a healthy diet.

    We can get complete protein for soy products and dairy products. you can also mix different foods to get balanced protein.

    We can get Vitamin B12 from Milk and Dairy products However it is not Vegan. Some studies show that our Ileum produced active Vitamin B12 that we can absorb. And some foods like Nori contains more active Vitamin B12 than analogue B12.

    We can get omega 3 fatty acids DHA and EPA from seaweeds and Algae extract. A study found that preterm infants fed baby formulas fortified with DHA derived directly from algae gained weight faster than infants fed formula fortified with DHA from fish oil. In addition, there are no risks of harmful contaminants such as methyl mercury or dioxins, which may be present in fish and fish oils. This is especially important for pregnant and nursing women and young children. We can also make our own EPA and DHA by consuming foods which are rich in ALA. Canola, Soy, Flaxseeds are rich in omega 3 fatty acid ALA.

    We can balance our zinc and copper by eating gourds. Gourds are good source of Zinc and their are many vegetable that has higher zinc than its copper. However, most of vegetable s and fruits are richer in copper than zinc. But that is not a very big controversy.

    Spinach contains more Iron than Meat. Heme and Non-heme theory is senseless. Spinach contains Vitamin C which can improves Iron absorption and also other green vegetables that contain high iron are also high in Vitamin C.

    Calcium can be obtained from seed, nuts, fruits and vegetables.
    “Vegan Buddhist Nuns Have Same Bone Density As Non-vegetarians”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090416102302.htm

    We can get our daily recommendation of Vitamin D by exposing some parts of our skin in sun for at least 15 minutes.

    Cholesterol is necessary for healthy skin. Our body can synthesized cholesterol. Too much Cholesterol which comes from meat gives us hearth diseases.

    We can make retinol from Beta carotene and excess acts as antioxidant. While retinol found in liver in excess can be poisonous.

    Vegan and Vegetarian Diet is not only for health reasons. Its for animals.

    Is their anything else?
    You can have your own cow to get milk and chicken for egg. Its better than purchasing egg or milk where the source are often killed for meat. But Veganism is still the best for animals.
    Lean meat is a part of food pyramid. So what?
    I don’t believe in food pyramid of United States. You don’t need to Eat 6-11 servings of carbs to be healthy. You don’t also need meat which is loaded with saturated fats and cholesterol.

    • ANSWER:
      Some people are so cruel and have no hearts for animals. Sad, isn’t it?

      -Vegetarian

  16. QUESTION:
    Blood test says I’m allergic to egg whites but not yolks and wheat. Never had a reaction. Can it be true?
    After feeling out of shape and down, I went to see a naturopath/nutritionist to guide me on my quest for better health. She immediately put me on a liver cleanse that consisted only of fruits, veggies, organic chicken, and organic turkey. No sugar, no caffeine, no carbonated drinks, and no fatty foods. I’ve had stomach problems from eating fatty, processed foods in large quantities. I admit the drive thru was my best friend. Since the cleanse, I’ve started feeling much better having eliminated the processed foods and sugars. When I began my cleanse, she drew blood and sent it in for allergy testing. The test came back and the IGE indicated I’m allergic to egg whites, but not yolks, and wheat. I’ve eaten these foods all my life with no reaction. In my youth, I was healthy and did not experience the stomach issues BUT I am lactose intolerant. She has me scared that I will never be able to eat eggs (they are in pasta and baked goods) or wheat products again. I just don’t get it. Can someone explain?

    • ANSWER:

  17. QUESTION:
    !!!HEALTH QUESTIONS. Pleaseee Help!(:?
    Okay so i need help on my health test & i need to pass it ! Pleasee help me outt(: Thanks

    1. What should you be looking for in the first 3 ingredients to avoid spiking up your blood sugar?
    a.sugar
    b.anything ending in -ose
    c.molasses or any type of syrup
    d.all of the above

    2. People’s food choices are NOT affected by
    a.cultural and ethnic background.
    b.convenience.
    c.hunger.
    d.family and friends.

    3.Complex carbohydrates are found in
    a.fruit.
    b.milk.
    c.sugarcane.
    d.whole grains

    4. Complete proteins are found in:
    a.fish
    b.beans
    c.chicken
    d.both a and c

    5. LDLs :
    a.tend to build up in the arteries.
    b.carry excess blood cholesterol back to the liver.
    c.are a complex carbohydrate.
    d.are a food sweetener.

    6. Animal fats and tropical oils are

    a.usually liquid at room temperature.
    b.thought to be more healthful than vegetable oils.
    c.higher in unsaturated fatty acids.
    d.higher in saturated fatty acids.

    7. What are the ABCs of good health?
    a.Aim for good food, Build a good plate at the buffet, Choose Exercise
    b.Aim for Fitness, Build a good house, Choose Sensibly
    c.Aim for fitness, Build a healthy base, Choose sensibly
    d.Aim for protein, Build a great body, Choose vegetables

    8. The Nutrition Facts panel on food labels includes information on
    a.the number of calories per serving.
    b.the price per unit.
    c.the expiration date.
    d.the cooking process used.

    • ANSWER:
      1. d (syrups contain sugar and -ose means sugar too (e.g sucrose is table sugar)
      2. a
      3. d
      4. d
      5. a (LDLs carry cholesterol from the liver to arteries)
      6. d (i think)
      7. c
      8. a

  18. QUESTION:
    I am doing a Spanish oral exam and i really need help translating this.The online translators are rubbish help?
    Please could some one translate this into spanish? There are several paragraphs. Thanks :)

    I have a healthy diet. I normally eat meat, vegetables, fruit and cereal. I really like eating fruit because it is sweet and healthy. I think that it is important to eat a healthy diet because if you do not you can become fat.

    I really like doing sport and exercise, because it is good for you and a great way to keep fit. To keep fit I run, play tennis and do horse riding. I am sometimes stressed but to stop my stess I play tennis.

    None of my family smoke but some of my friends do. It is dangerous if you smoke because it can destroy your lungs and heart. I do not agree with the smoking ban because if someone smokes it is their choice.

    My friends do not drink alcohol. Alcohol problems such as liver damage, aggression and brain damage. Alcohol causes many bad problems but in my opinion smoking is worse.

    When I am older I will not drink alcohol and I will try not to eat as much fatty foods. I would like to learn how to ski. I want to be more healthy so that I can live a long and happy life.

    In my opinion I hate drugs because they are very bad for you. They can cause lots of mental illnesses and even kill you. They are also very addictive.
    Please can you not use an online translator it does not work.

    • ANSWER:
      Tengo una dieta saludable. Normalmente comen carne, verduras, frutas y cereales. Me gusta mucho comer fruta, porque es dulce y saludable. Creo que es importante comer una dieta saludable porque si no lo haces, puede convertirse en grasa.

      Realmente me gusta hacer deporte y ejercicio, porque es bueno para usted y una buena manera de mantenerse en forma. Para mantenerse en forma que correr, jugar al tenis y hacer paseos a caballo. A veces me destacó, pero para evitar que mi stess juego al tenis.

      Ninguno de mis familiares de humo, pero algunos de mis amigos lo hacen. Es peligroso si usted fuma, ya que puede destruir sus pulmones y el corazón. No estoy de acuerdo con la prohibición de fumar, porque si alguien fuma es su elección.

      Mis amigos no beben alcohol. Problemas con el alcohol, tales como daños en el hígado, la agresión y daño cerebral. El alcohol causa muchos problemas de mal hábito de fumar, pero en mi opinión es peor.

      Cuando yo soy más viejo que no va a beber alcohol y no voy a tratar de comer tanto los alimentos grasos. Me gustaría aprender a esquiar. Quiero ser más saludables para que pueda vivir una vida larga y feliz.

      En mi opinión, odio las drogas porque son muy malo para ti. Pueden causar muchas enfermedades mentales y hasta la muerte. También son muy adictivos.


Good Diet For Fatty Liver

Get ready for a few surprises with our tell all about fat burning diets.With all the bogus scams on the Internet, how do you tell the real fat burning diets from the useless ones?

Simple, you ask real people to share their real results. What we are going to share with you may upset you, but if you want the truth when it comes to fat burning, read on… This is what the giant companies that sell fat burner diets, pills, or supplements hope you never hear:

There is not ONE fat burning diet or fat burning supplement that has been proven to work. We know the advertising claims say they all have the best fat burner, but that’s a BIG FAT LIE. Why would the sellers of fat burning diets lie to you?

The answer is very plain: greed. They know if they lie and tell you want you want to hear, it’s easier to steal from you. Don’t believe me? All you have to do is stop kidding yourself and look at the facts: 2 out of 3 Americans are overweight or obese while spending over 50 billion dollars every year on useless diet and so called fat burning products.
If you’re still with me, you may want to read our reviews of real fat burning diets and programs. Click on the link below to read consumer reviews of the Internets top ranked fat burners, including New Body New Life, Burn the Fat, Eat Stop Eat and more.

One more detail- the best fat burning and weight loss diet can only happen ONE way. You must use more calories than you eat. But no worries! Once you have some honest and real infomation, it’s really easy to make fat buring a part of your normal daily routine. If you refuse to do that, then you’re only wasting your time, money, and life.

Here’s the sad truth, it’s buying a useless fat buring diet and expecting it to work that makes you think burning off your belly, body, or stomach fat is impossible. Burning off all your ugly body fat is simple, once you know how! Plenty of people of all ages of have done it, the key was they used "real" information. Heck, the guy that created the New Body New Life Method lost all his body fat at age 50! And once he leaned how to do it right, it only took him 20 minutes a day. So if you’re ready to stand up and get your new lean and healthy body, our reviews of the best fat burning diets and exercise plans will get you off to the right start.

You only get one body and one life. Stop looking for shortcuts to solve this for your and take your future into your own hands. You will soon find out that when you have the ability to control the shape of your body, you have the ability to accomplish anything.

You can click on the link above to go our to reviews of the best fat burning diets and exercise programs, or you can click on the following link to go right to our number one rated fat burning product.

Fat Burning Diets- What are the best fat buring diets?

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    Does anyone know a good cleansing diet for a fatty liver?
    My daughter was diagnosed with a fatty liver. She is overweight and we are working on that with diet and exercise but I have read that cleansing diets are very helpful but would like to find one that doesn’t require me forking out lots of money for supplements that I have no idea what they actually contain.

    • ANSWER:
      I have a fatty liver too
      well all of me is fatty actually

  2. QUESTION:
    what is a good diet plan for a person with fatty liver?
    I already know the basics like fruit and beans and vegetables, but what should i really avoid and what should i eat more of. like yogurt? bread? what’s ok?

    • ANSWER:

  3. QUESTION:
    Does anyone know of anything good for fatty liver and a diet plan also. No, before someone ask, I do not drink
    had all blood work come back clear
    ultrasound showed today, slightly fatty liver

    • ANSWER:
      The 2nd link may be the most useful as it is specific to Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)

  4. QUESTION:
    What is the recommended diet for fatty liver(non alcoholic) and stones?
    After being diagnosed with CT scan & Ultra Sound,result found was fatty liver & stones( chronic cholecystisis +cholelithiasis).
    what is recommended diet plus any good health guide website you know?
    your help please
    merci.

    • ANSWER:
      avoid all dairy
      Avoid ALL margarines and similar type spreads
      • Avoid deep fried and fatty foods.
      • Avoid sugary processed foods and drinks
      • Limit chicken and turkey that is not free range as this contains artificial growth hormones, antibiotics and steroids that increase the livers workload.
      • Drink 2 liters of water each day.
      • Avoid artificial sweeteners see www.dorway.com

  5. QUESTION:
    DIET FOR A FATTY LIVER PERSON AGED65 YRS WITH GOOD HABITS & GALL BLADER REMOVED CONDITIONED?

    • ANSWER:
      that,s me, too. i do weight watchers. before that , i ate what i wanted. i exercise. my son has a fatty liver. seems to be hereditary. i never had any problems after my gallbladder was removed.

  6. QUESTION:
    Fatty Liver Diet?
    I am 14 years old . I went to the Hospital on Friday night. i went in with a fever of 101 and my tummy was hurting so the Doctor did a CT scan and noticed I had a Mild enlarged liver … basicaly it was Fatty liver I AM over weight and iv been working on it before i went into the doctor I have lost 10 pounds from “sweating to the oldies” with Richard Simmons, So i am determined to get a heathy liver! I need Help.Anything I went to wal-mart andbought a bunch of veggies with my mom I was also wondering are Can veggies ok? for my liver, Any help like websites good Books Diets anything Please help i fell lost
    No i dont Drink or Smoke… Duh

    • ANSWER:
      Sorry to not agree with your diagnosis, but a CT scan is NOT able to diagnose a Fatty Liver (FL). Only an actual tissue biopsy of the liver with a special stain and microscope examination by ba pathology physician (pathologist) can make that diagnose which is commonly seen in heavy drinkers of alcohol and nother rare diseases. I suggest you ask your parent to get from your doctor a copy of the actual report tghat says your diagnosis of FL. I am certain you’ll be surprised – for the better.

  7. QUESTION:
    What is a good diet for someone with liver disease?
    This is the third time in a year I have had rapid onset of stomach pain with right upper quadrant tenderness. Happens after drinking coffee and eating late breakfast at about noon. I can feel periodic stomach pain and liver associated pain a leading up to episode. Symptoms last about a week with headache, fatique, extreme right upper quadrant pain that feels like it is in a spasm and real tight right over liver with stomach pain. When I eat it usually gets real bad where I can’t move and is relieved when I drink water. I have had a number of scans from the Doctors and they turn up clear. I have also noticed bitter taste in mouth this last time. I don’t eat very well. Lot’s of coffee, ice cream and fatty, fried food. Need to eat more fruits and vegetables. My blood work usually shows up with elevated liver enzymes.

    • ANSWER:
      Sounds like gall bladder symptoms, or pancreatitis. Low fat, no fried stuff. No alcohol. Elevated liver enzymes are to be taken seriously. Liver disease is an ugly way to die.

  8. QUESTION:
    my mildly inflammed fatty liver (non-alcoholic)…but I’m not obese?
    so i have a mildly inflammed liver (mild NASH) due to extensive fatty change (fatty liver). Here’s a question though: I read that this is a condition that happens to people that are OBESE or morbidly obese. But I’m not obese…I may be overweight (was 190 lbs at 5’10 when I got tested with elevated liver enzymes). However my triglycerides and cholesterol are both high and have been rather high for the past few years. Could this be the culprit? That high cholesterol and triglycerides have caused this NASH because I’ve been just piling the fat onto the liver? I have lost weight and in my ideal now at 173 and now eat a lot of vegetables/fruits/fiber and avoiding high fatty foods (junk foods) and exercising daily. They say NASH can be stopped and reversed through weight loss, exercise, good diet but most articles seem to relate it to the obese…would this work on someone that is overweight? Is the prognosis for this better on the overweight?
    to babygurl: yes they did an ultrasound and it said i had a bad fatty liver. They assumed its NASH. What was the reason for your elevated enzymes? My doctors didn’t really recommend getting a biopsy done to see if its NASH unless if my enzymes were high EVEN after I’ve lost weight to my ideal, eat right and exercise.

    • ANSWER:
      The reason most of the articles talk about the obese is because it’s most common in that population. But it can still occur in some that is not obese. Your liver ranks #3 in terms of organs that burn the most fat.

      Unfortunately it’s not able to do that because the fat in your diet is over-saturating the organ and fat is building up faster than the liver can metabolize it.

      There are some supplements out there than will help you get rid of the fat on the liver. They don’t physically remove the fat from the liver, but they prevent new fat from being stored in the liver, thus allowing you to burn what’s currently there.

      Try this: http://my.apexfitness.com/products/product_details.php?item=1038

  9. QUESTION:
    How is a cat tested for fatty liver disease/hepatic lipidosis at the vet’s?’?
    She’s been losing weight fairly rapidly, mostly cause I’ve changed her diet. And upon recommendation from some other “answers”, I’m going to take her to the vet to get it checked out. But specifically how do they test for this? Is it a blood test, and what do they test for? I’d appreciate knowing in advance some of this stuff so that I’ll be better prepared to ask questions when the vet sees the cat.

    Any vets out there??

    • ANSWER:
      They would do a blood chemistry panel. There are several values on there related to the liver that they can see if something is going wrong. The liver enzyme SAP is usually up as are. ALT and AST. Bilirubin may also be above normal. There are some other things that it is common to be out of whack in a cat with HL.
      They could also do a bile acid test.
      And they will physically examine her for signs of jaundice. (which you can do yourself) and will palpate her abdomen (liver may be enlarged)
      And taking the history is very important so the vet will talk to you about what has been going on , just how much has she been eating and how does that compare to the amount she ate before, and if you know how much weight she has lost in what time. and will ask if she has been vomiting.

      The definitive diagnostic test is a liver biopsy via fine needle aspirate. That would be taken guided by Ultrasound. The U/s itself would show typical signs of the disease in the liver and could also be helpful to see if there is anything else going on with nearby organs. You can discuss whether that is something that would give enough additional information to be worthwhile. or ask them to go ahead and treat based on a dx from the history, physical exam and blood values.

      If your cat is eating you are way ahead. The biggest difficulty is the cats who have totally stopped eating. then the only way to save them is to put in a feeding tube. (not as drastic as it sounds, but it is a minor surgery.. and you then have to feed them through it. it’s a lot better than trying to force feed with an oral syringe though.

      There are a lot of things they can do depending on what is going on with your cat , whether she is anorexic, vomiting, dehydrated etc

      And they might give you a liver support medicine – - For my cat Denamarin was very helpful and his liver was able to heal itself. (He did not quite have HL . I guess it was not quite to that point, but did have liver damage related to pancreatitis and not eating enough. )

      When changing a cat’s diet one has to be very careful and not try to starve them into it if they are refusing the new diet . cats WILL refuse to eat to the point of making themselves ill.
      in the main article at http://catinfo.org, Dr. Lisa Pierson, DVM, discusses this in the part about transitioning diet. She mentions among other things how to estimate how many calories a cat needs per day to safely avoid HL when trying to switch diets or lose weight.

      Good luck, I hope things will go well.

  10. QUESTION:
    My dad recently was told he has Copd lung diesase, also has conjestive heart failure and now has a fatty liver?
    His Copd is Serve(stage 4) he is on oxygen 24/7. He has trouble breathing after walkin from one room to another in the house while on oxygen. he has conjestive heart failure and lost 30 pounds of fuilds while in hospital and its coming back on him again. he doesnt eat like they tell him, he still eats salt heavy like always. fried foods the works basically. he doesnt exercise either. doesnt leave the house unless its a doctors appt. he did stop smoking though, one good thing. i dont know about the fatty liver or details on it. i dont know if it came from drinking all those years or from his diet.. just wanting someone who had some insight to this to share some info of what to expect or look for etc. Thanks

    • ANSWER:

  11. QUESTION:
    How common is fatty liver?
    I am not an alcoholic. I usually have one regular margarita on my birthday, one time per year. So, now that I’ve discussed that… I went to the ER over the weekend w/ abdominal pain (on and off for about 6 to 7 weeks; changes places in my stomach often, but no diagnosis has been made; usually sharp a few times and then just goes away, but still very bothersome!)… they did blood work, a CT scan, urinalysis… everything came back normal except I had a slightly elevated ALT level and he said he that I had a little bit of a fatty liver. He told me to just lose weight and exercise or it could become serious and I’ve looked up lots of things and am now on my way to dieting and changing my lifestyle for good. It was definitely the wake-up call I needed. So, how often does a fatty liver occur in people that are overweight/obese? I just want to know if it’s common or not. Anyone have any experiences w/ it? He didn’t mention NASH or seem too concerned. TY.
    I’ve pretty much scared myself by looking up things online and am very concerned about possible inflammation and scarring. His answer to my abdominal pain was that it may be because of my liver, he wasn’t sure. But, I’ve also heard your liver doesn’t cause pain. It also wouldn’t explain pain on my left side, etc. Most people think my pain is associated with stress, but I really feel the pain so I guess that’s hard for me to comprehend. I think if I am causing it psychologically, I should be able to control it. But, I cannot!
    I know my liver isn’t on my left. My stomach is. I’ve been having pains in my right upper side, lower right side, upper left side, lower left side, etc. That’s why I don’t think the pain I have in my upper right side is related to my liver, even… although, it very well could be.

    • ANSWER:
      Fatty liver is fairly common in overweight people. Take his advise and diet and exercise. Yes, this is your wake up call.

  12. QUESTION:
    what are some good fatty foods to make my pitbull gain weight?
    I have had my pitbull on a raw food diet. it keeps him very very lean. i really want him to gain a bit more weight and to fill out to the size of his brothers and sisters. i excersize him for an hour a day. what are some real fatty foods that are ok for him and will help him gain weight i live in new zealand.raw beef lamb heart liver etc just aint giving him size. his brothers are 65lbs and he is 52lbs. he is same hight and length so i know he can catch up to their weight. what foods will do it. thanx

    • ANSWER:
      The best weight your dog can be at is where you can feel his ribs when you put your hand over his side but not being able to see them. This is ideal weight for all dogs.

      I understand that you are wanting to get him to gain more weight but you don’t want him to be more then ideal. It can pose some health risks. Try giving him more protein. This will give him health weight and should help keep him fit. A good source for this is chicken

  13. QUESTION:
    Best dog food for liver problems?
    We recently discovered my dog needs to have surgery to remove 2 tumors, one is fatty, and the other is possibly malignent. The vet discovered in doing her bloodwork that the toxin levels of her liver are slightly elevated. He recommended Science Diet Prescription ID dog food and a good teeth cleaning to help this. The problem is she does not like this food… I have 2 vets, (one for routine things, and one for more detailed care) Both of which are die hard Science Diet guys (they sell it). Does anybody know of a comparable dog food, or even one that is better? I have heard Science Diet isn’t as good as people say anyway.
    Daisy is currently eating Science Diet sensitive stomach, I am mixing it with the ID and she is still turning her nose up at the ID.

    • ANSWER:
      Ask them about the LD diet by hills. It’s made specifically for liver problems and he may like it better. I don’t know why they would recommend the ID because thats usually for dogs with digestive or intestinal problems. Ask about the LD though.

  14. QUESTION:
    Is it good to take Cod Liver Oil as a supplement?
    Today I bought a bottle of Carlson’s Norwegian Cod liver oil (liquid). I read somewhere that this oil is a good supplement of omega 3 oils and also because it has vitamin D. I live in Canada where you see no sun for like 6 months so that’s why I got it and mainly because of Omega 3 fatty acids.

    So here are the supplement facts –>http://www.carlsonlabs.com/p-107-cod-liver-oil-lemon-flavor.aspx

    I was wondering if this oil had too much of a Vitamin A? I consume vitamin A in my daily food intake and adding this oil to my diet it seems it would be way too much.. I don’t want to go overboard as too much of Vitamin A can be harmful.

    Also for omega 3 fatty acids I believe the content is too low.. Shouldn’t the EPA (Omega 3) amounts be higher than DHA (Omega 6) amounts?

    If anyone has more understanding of this please share your opinion and I would greatly appreciate it!
    Thanks,
    Dee

    • ANSWER:
      You are absolutely right, you can not get enough vit.D from cod liver oil because of the high vit.A levels BUT I highly recommend you including cod liver oil as a part of your supplementation (up to 100% DV vit.A). Use vit.D3 for the balance of your needs.

      Current recommendations from researchers for vit.D3 are for 35iu per pound – a 150# person needs minimum of 5250iu per day & the rda is 400iu. This amount is for minimal needs and does not account for depleted stores. March is when stores are at their lowest.

      EPA & DHA are both omega 3 fatty acids. Cod liver oil is not a good source of EPA/DHA. DHA is the most important for health but doesn’t seem to be assimilated without EPA, so having a both is important. I highly recommend eating cold water fish instead of taking just the fish oil.

      Omega 3 fatty acids are PUFA’s (polyunsaturated fatty acids) & extremely fragile & start going rancid as soon as exposed to air. PUFA’s are fine from *whole food sources* but when separated from the food, begin oxidizing immediately & cause free radical damage to the body. I highly recommend making an effort to get as much fish oil from whole food sources. I recommend eating sardines several times per week. Mackerel, herring, salmon & oysters are also good options.

      Taking fish oil or krill oil is a convenient way to get EPA/DHA consistently but I’m still concerned about the degradation. Krill oil has naturally occurring antioxidants which make them somewhat safer but I still recommend whole food sources.

      Another problem with ingesting “just” the oil, is that you are missing all the nutrition from the whole food source. The only oil I can see recommending is cod liver oil (mixed with butter or coconut oil/MCT to maximize bioavailability) & only because whole cod livers are not readily available.

      I started eating 1 oz. canned oysters every morning for the naturally occurring zinc (170% DV) & found it also had 90% DV of B12 as well as getting 1g a week in Omega 3 fatty acids, EPA/DHA.

      Ounces Fish EPA DHA grams

      3 Herring_ 1.06 0.75 1.81
      3 Mackerel 0.56 1.01 1.57
      3 Sardines 0.45 0.74 1.19
      3 Oysters_ 0.75 0.43 1.18
      3 Salmon__ 0.45 0.60 1.05
      3 Trout___ 0.40 0.44 0.84
      3 Tuna____ 0.04 0.19 0.23
      3 Haddock_ 0.06 0.14 0.20

      DHA is the most abundant omega-3 fatty acid in the brain and retina. Low levels of DHA have been associated with Alzheimer’s disease. DHA is depleted in the cerebral cortex of severely depressed patients.

      http://www.fishoilbenefitsexplained.com/food-sources-of-essential-fatty-acids.html

      Adding butter or virgin coconut oil will help make the Omega 3 fatty acids more bioavailable.

      Whenever taking cod liver oil, remember the findings of Dr. Price. He noted that he did not get good results from cod liver oil unless he gave it concurrently with high-vitamin butter. Just why this is so is a matter of speculation, but we do know that the very unsaturated fatty acids found in cod liver oil cannot be effectively assimilated and stored in the tissues without the presence of adequate saturated fatty acids, the kind that would be provided by butter. This means that even regular butter would help support cod liver oil therapy; but Price found that the combination of cod liver oil with high-vitamin butter, from cows eating rapidly growing green grass, was nothing short of miraculous, reversing tooth decay and bringing patients back from the brink of death.

  15. QUESTION:
    Outline the dangers of feeding an all-seed diet to birds?
    Hey, I’m putting together a public presentation as part of my requirements to go to fair (4h).

    Since I do have 10 parrots, I thought I’d do it on bird nutrition… I thought I’d start out saying why all seed diets are a bad idea, and then move on to what kind of diets are good, but pointing out different nutritional requirements between differant bird species.

    I’m looking for really… life expectancy differances… fatty liver disease, ect.
    Um… I never asked you to.

    I only asked for some help in outlining a few facts for me to delve into.

    You are no help, and I don’t need to talk to my vet to get this done. Please point out where I asked you to write my presentation for me. You might do better to actually read a question before answering. Goes with the moniker “Look before you leap.”

    • ANSWER:
      1. Seed-only diets are high in fat, and low in nutrition. The high fat content is what leads to fatty liver, but more importantly, as the bird ages, there is an increased risk of gout. Gout in birds tends to be from a high-protein and low vitamin A (seed) diet, as the high protein becomes destructive to the kidneys. The kidneys are then unable to filter the uric acid (which becomes the urates in the droppings) out, and deposits are left in the body.

      2. Small birds, and even larger birds, eat grass seeds in the wild. The small bird seed mixtures are mostly comprised of millet seeds, which is not part of the wild-parrot diet (only when parrots raid farmers growing millet). So the seed diets don’t contain the correct seeds.

      3.Seeds lack vitamin A and beta carotene (a precursor to vitamin A), which is vital for a healthy immune system. Over time, this leaves birds more suseptable to infection and disease.

      4. Seeds lack calcium, essential for bone growth and maintenence, and a healthy nervous system. Birds with hypocalcemia will suffer from stress fractures, egg binding, and seizures.

      5. Seeds lack vitamin D which is necessary for the processing of calcium. Often times, people will supplement their parrots with a multivitamin, containing Vitamin D, but too much leads to other problems, like gout.

      There’s more, but I may be running out of time. You can email me if you need more help.

      Good luck.

  16. QUESTION:
    Is Salmon Roe (Ikura) a healty diet or bad for your health?
    From the web, it says Salmon Roe contains 60% triacylglycerols, 30% phopholipids… I searched triacylglycerols in wikipedia and it sounds like a higher level of such is not good for the heart. However, other nutrients from Salmon roe like Nucleoprotamine is good for health but not as abundant compare to triacylglycerols. So is Salmon Roe better than fish oil? (cod liver oil-omega3 fatty acid)? Or worse? How much consumption of Salmon Roe per day is good?

    http://sciencelinks.jp/j-east/article/200504/000020050404A0820910.php

    http://www.raysahelian.com/salmonroe.html

    • ANSWER:
      I don’t know, I always thought salmon was good for you.

  17. QUESTION:
    how to be healthy (not being on diet)?
    i am not over weight actually quite the opposite. i am completely flat (my stomach). and i dont have a lot of fat. i don’t usually exercise or eat healthy. but i do not eat take away . im quite a weak girl (not good at sport and im weaker than all my friends)quite rare to be the weakest because i go to an all girls school. but i want to be healthy because all my life ive eaten badly and ive never stopped. and ive tried to stop but i just cant. my parents are like that except they are healthy and good at sports and they have a healthy diet. the reason why i want to change is because want longer lasting nails (like my friends and mom). my nails break easily and have white bits. i get tired easily and my skin is dehydrated. and im slow and weak. doctors have been amazed that im not obese. my health history hasn’t been great either.i ve had a fatty liver which is only for highly obese people my doctor told me. i have no idea when to start or where.
    for all of those answers sorry but i explained wrong. i dont want to lose weight if i do then i will be under weight im 90 pounds and 5 feet 5 inches. i just want eat healthily but i dont know what to do about it.

    • ANSWER:
      That is absolutely not true than only obese people have a fatty liver. That is so untrue. There are many skinny people running around with fatty livers. Also people that abuse alcohol also get fatty livers and they can be like skeletons.

      Sounds like you need to eat more and better including protein which helps build muscle. Drink more to keep your body hydrated well. It would also be good for you to work out at a gym to build yourself up some and gain some strength. You are the only one that can change your lifestyle. Either you do it or not. If you want to remain weak, tired, and unhealthy, keep doing what you are doing now. People change all the time and you can too. Start with your “I can’t do it attitude.” If you can’t get rid of that, then it’s pretty hopeless anything will change.

  18. QUESTION:
    For any experts or medical people that know a lot about the liver…?
    because my ALT/AST was mildly elevated (132) and the ultrasound showed a fatty liver, my gastroenterologist assumed that its the reason my liver is inflammed (nash). But anyway I’m not obese, but overweight and at the time been having high cholesterol and triglycerides for a while. As instructed, I lost like about a good 15 lbs over the course of 2 months, change my diet to low – fat but high in fiber/vegetable/fruit diet, no potato chips and I exercise regularly for 40 minutes doing cardio. According to the BMI I went from overweight to ideal normal weight…getting a blood test in Feb. What are the chances that I have reduced the fat on my liver? Due to the fact that I am overweight but not anymore, will my choelsterol/triglycerides lower? Have I reduced the liver’s inflammation by lessening the fat intake? I hear you can reverse this over time (roughly 2 years) if you change ur lifestyle….any thoughts?

    • ANSWER:
      I have the EXACT same problem and have been changing my life to help get rid of this condition. Yeah chances are you have reduced it but getting rid of it will take a looong time so expect to live a healthy lifestyle for years if you want to be “normal” again

  19. QUESTION:
    1. Which of the following most accurately defines good health today?
    A. The ability to recover from an illness
    B. The ability to endure a 30-minute workout
    C. The absence of disease
    D. Complete physical, mental, and emotional well-being

    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      A lot of this is common sense and I don’t think you should ask us to do your coursework for you.

  20. QUESTION:
    Does anyone suffer from PCOS and metabolic syndrome? Help!!?
    I have recently been diagnosed with Insulin resistance, fatty liver and i’ve had PCOS for a few years. I weigh around 14 stone and have centralised obesity. I know diet and exercise is supposed to help and I also know that PCOS sufferers are told to follow a high protein/good fat diet like Atkins and avoid carbs (as my body apparently can’t handle them). My question is by following a very low carb diet am I making my fatty liver and cholesterol even worse? I’ve steadily put weight on for the last 3 years and I haven’t had a period for 2 1/2 years. Whatever diet I follow I put weight on. I really am at my wit’s end and would like any advice at all please x

    • ANSWER:
      Atkins will balance out hormones, weight loss will still be difficult but your health will improve tremendously. Carbs create VLDL (bad cholesterol) & fatty liver not dietary fats. Dietary fat doesn’t create body fat, carbs do.

      There is no better way to bring the body to the state of optimal health than with a low carb way of eating. Low carb doesn’t cause high blood pressure, high blood sugar or high cholesterol, it cures it. It is actually dangerous to take meds that lower these levels and do low carb at the same time because the levels will become dangerously low. Carbohydrates trigger insulin. High insulin levels unbalance other hormones. Anything less that 9 grams of carbs per hour controls insulin and is considered low carb (up to 144 grams per day).

      U.S. government guidelines were changed 35 years ago to suggest we lower our fat intake & increase our carb intake. American society followed these recommendations & lowered their fat intake by 11% & increased their carb consumption. In this same time frame obesity, diabetes, heart disease are all at epidemic levels. Through their direct effects on insulin & blood sugar, refined carbohydrates are the dietary cause of coronary heart disease & diabetes.

      A low carbohydrate diet is a high fat diet. The protein should only be a little higher than adequate. Although it is completely possible to live on a fat/protein only diet for long term (as proven by research done in a hospital setting) it becomes boring fairly quickly. Luckily many vegetables & some fruits, nuts & seeds are low in carbs & greatly expand the diet. Most long term low carbers eat as many, if not more non starchy vegetables than vegetarians.

      Glucose is the bodies preferred fuel (if you want to get technical, it actually burns alcohol most efficiently, but that doesn’t make it any healthier for the body than carbs), the body can convert 100% of carbs, 58% of protein & 10% of dietary fat into glucose. The body can also be fueled by fat (dietary fat & fat cells) but only in the absence of carbs. Your brain actually prefers* to be fueled by ketones (part of the fat burning process), it does require glucose also, but glucose can be easily converted from excess protein if needed or dietary fat.

      Plaque build up in the arteries is more attributable to carb consumption than dietary fats, which seems to be the conclusion of the following study. Carb consumption raises triglycerides & VLDL (bad cholesterol). Fats raise the HDL (good cholesterol). High triglyceride levels & low HDL levels are an indicator of plaque & glycation – the precursors to a heart attack & heart disease.

      study from the Oxford group examining the postprandial (after-eating) effects of a low-fat vs. low-carbohydrate diet. (Roberts R et al, 2008)

      Postprandial lipoproteins, you’d think, would be plentiful after ingesting a large quantity of fat, since fat must be absorbed via chylomicrons into the bloodstream. But it’s carbohydrates that figure most prominently in determining the pattern and magnitude of postprandial triglycerides and lipoproteins. Much of this effect develops by way of de novo lipogenesis, the generation of new lipoproteins like VLDL after carbohydrate ingestion.

      Gary Taubes who wrote “Good Calories, Bad Calories” spent 7 years going through all the studies over the last century & dividing up the real science from the faulty science & concluded that low carb was the best way to control insulin levels which balances out other hormones & allows the body to function properly.

      His main points are:

      1. Dietary fat, whether saturated or not, is not a cause of obesity, heart disease or any other chronic disease.

      2. The problem is refined carbs in diet, their effect on insulin secretion & the hormonal regulation of homeostasis.

      3. Sugars – sucrose, high-fructose corn syrup specifically – are particularly harmful, the combination of fructose & glucose simultaneously elevates insulin levels & overload liver with carbs.

      4. Through their direct effects on insulin & blood sugar, refined carbs, starches, sugars are the dietary cause of coronary heart disease & diabetes. They are likely dietary causes of cancer, Alzheimer’s & other diseases.

      5. Obesity is a disorder of excess fat accumulation, not overeating.

      6. Consuming excess calories does not cause us to grow fatter.

      7. Fattening & obesity are caused by an imbalance in the hormonal regulation of adipose tissue & fat metabolism. Fat synthesis & storage exceed the mobilization of fat from adipose tissue & its subsequent oxidation.

      8. Insulin is the primary regulator of fat storage. When insulin levels fall, we release fat from fat tissue.

      9. By stimulating insulin secretion, carbs make us fat.

      10. By driving fat accumulation, carbs also increase hunger & decrease the amount of energy we expend in metabolism & physical activity.

  21. QUESTION:
    High Cholesterol score of 13.6!!!! Best ways to reduce it?
    I’ve recently had some blood tests done. My LFT’s are high (as i have a fatty liver) and my cholesterol levels are 13.6, which are apparently extremely high! I’ve been booked in to see a liver specialist as the doctor will not give me any medication to lower my cholesterol as he’s worried it might do permanent damage to my liver!

    I’ve got to do lots of exercise and change my diet. What I want to know is, what are the best foods to eat to help lower my cholesterol levels???? I don’t want to spend a fortune on big brand names like Flora proactive and benecol etc.

    I’m nearly 30 so I need to sort my diet out now, not just for my but for my wife and my 7 month old.

    Can anyone recommend a good diet or decent foods to reduce my levels?

    • ANSWER:
      You should talk to your Doctor about drawing up a diet plan together that will suit your needs
      And all I can suggest is do excercise when you can.
      I know you said you don’t want to buy Benecol but my Dad uses it as he has high Cholesterol and so far it has worked for him. Obviously you will want to do what you can for your family so even if it is a bit expensive isn’t it better in the long run?

  22. QUESTION:
    Best way too lose weight for me?
    I don’t need no one telling me i am overweight, i’m 17 and i happen too weight just under 17 stone. I’m about 5ft 10. I really need too diet. I would like too think i’m fairly active. I play football as a goalkeeper a few days a week and i tend too walk alot. My diet isn’t really chocolate ands crisps. I rarely eat junk food. It consists of sandwiches, toast, and cereal mostly. Other then that there is a wide range of food i eat. Chilli, chicken, rice, veggies etc. I really need too lose weight, because i suffer from IBS, fatty liver disease and asthma, and for someone my age, it’s not really a good way too start adulthood. I just want too have a good diet plan for me. Foods too eat and not too eat? Exercises etc? Thanks. :)

    • ANSWER:
      Unfortunately there are no easy ways to permanently lose weight and most people who lose weight regain it all.

      A vegetarian or vegan diet for the rest of your life might perhaps be a good option as very few vegetarians or vegans are overweight.

      If you want a life changing permanent weight loss you need to follow a maintenance diet for the rest of your life after you reach your target weight with one of the many diets you can choose from.

      You can see further details in a web search for “how to lose weight and keep it off”.

  23. QUESTION:
    Gilbert’s Syndrome and liver pain … ?
    I was diagnosed with GS about 2 years ago, when they found my unconjugated bilirubin levels to be about 2,5 times higher than normal. About 1 month ago I found a job and since then, my physical activity during day time became much more intense. During this month, I started experiencing liver and abdominal pain, and it’s a little more intense on the right side…what could be the explanation for this? I’ve had some blood tests done for the liver activity evaluation..only the total bilirubin seems to be elevated, while the other values appear to be normal. What could be the cause of the liver pain? I wish to mention that I am not following any diets and I know this is not good for my liver…I eat everything,I am only restraining from really fatty foods…

    • ANSWER:
      i looked up Gilbert’s Syndome in the Merck Manual. it says that it affects 3-5 % of the population, and pathogenisis is uncertain. it says that the hepatic uptake of bilirubin is often increased with fasting and other stresses. it says that patients should be reassured that they do not have liver disease. are you seeing a gastroenterologist? maybe you should ask them if there is a certain diet you should follow. also, tell dr. about the pain. upper abdominal pain can be alot of things and may not even be your liver. you should not guess at this, please let your dr. know what is going on

  24. QUESTION:
    nutrition question , plz help?
    Karen Bauman is a 27 year old employed in the cosmetic and fashion industry. Lately, she has reported feeling fatigued. But, she feels her long hours and hectic schedule are the main contributors. Her past medical history includes type I diabetes. She returns to her doctor due to abnormal lab results from her last physical.

    1. Karen is surprised to be diagnosed with fatty liver disease. Which laboratory values would you expect to be elevated?

    a. Potassium b. Triglycerides c. albumin d. essential fatty acids

    2. Her doctors explains that she will need to:

    a. Control her blood glucose b. Have gastric bypass surgery

    c. Increase alcohol intake d. Start TPN

    3. If she does not follow her physician’s recommendation, all of the following may result except:

    a. cirrhosis b. cancer c. hepatitis d. ascites

    4. Which of the following statements is true?

    a. Rapid weight loss is encouraged to treat fatty liver disease

    b. Elevated liver enzymes are a good indicator for liver disease

    c. Metabolic syndrome is not a risk for liver disease

    d. Hepatomegaly includes liver inflammation

    5. To improve her health status, Karen will need to:

    a. Adjust her diet and exercise regimen

    b. Adjust her medications

    c. Change her job

    d. A and B

    e. B and C

    thanks :)

    • ANSWER:

  25. QUESTION:
    Any doctors or nurses out here. that would give me advise?
    I am once again confused and upset. The Dr told me that I had
    a fatty liver and that in order to get better I had to diet, I am pre-diebetic and
    so I went on a low fat diet. I was put on asacol, it has been a few weeks and I have
    fallen ill with bronchitis and Now – Plueirsy. My regular dr did bloodwork and it
    shows high liver enzymes and NOW low protein. I am in terrible pain with the
    lung condition and often can hardly make it through the day, I come home and go
    to bed for the rest of the night. I am feeling sick to my stomach and severe
    fatique. I am at my wits end My mother says that I need a different dr, I just don’t know.
    I am trying to loose weight, and its not helping so far.. I can stand to loose around thirty pounds ( I am 5’4″ and
    weight 160) Do you think that the
    “pain” from my pluresy is connected to
    my liver problems?

    • ANSWER:
      I have mild fatty liver and insulin resistance (prediabetes) I started on Metformin ER and I started taking milk thistle. My glucose levels are better and my liver enzymes have been normal now for the lst 18 months. I wanted the Metformin ER because diet and execise wasn’t helping with glucose levels or weight loss, I lost 15 pounds on the Met ER too.

      I got this info from the link below ” Metformin (Glucophage) and rosiglitazone (Avandia) are oral glucose-lowering (also known as hypoglycemic) medications used to treat type II diabetes. These medications work by correcting insulin resistance. Therefore, these types of drugs may potentially benefit people with NAFLD and insulin resistance. In fact, preliminary studies have shown that treatment with metformin can improve liver enzyme elevations in people with NAFLD.”

  26. QUESTION:
    Im pretty sure, i’m diabetic help.?
    I’m pretty sure, I’m diabetic, getting tested. Dry mouth, blurred vision, constant thirst, obesity for example. Just wondering will the medication they may give me help me with fat loss, I diet, I workout everyday. then i’m just giving up now. because there hasn’t been change. I’ve stopped eating less carbs. everything supposedly i’m getting fatty liver. I heard metformin, is good for weight loss, it has to do something with your bodys insulin.

    • ANSWER:
      Metformin is great for weight loss and blood sugar control, but only when you accompany the medication with proper diet and exercise.

      If you are diabetic, I can’t say for sure what medication(s) you’ll be put on, but many diabetics are first given Metformin. The dosage usually starts out quite low (250-1000 milligrams per day) and then increased over time, depending if more is needed. If Metformin, diet, and exercise can’t keep blood sugar levels healthy, then the doctor may add a supplementary medication, insulin or both.

      I encourage you to get tested as soon as you can. All the best to you.

  27. QUESTION:
    Is it true that a vegan diet is the healthiest possible diet you can follow?
    I did hear this statement from a vegan, so I am doubting its reliability. But I’ve always wondered how they’ve manage to get sufficient levels of things such as calcium, which is plentiful in dairy products, but not much else, and I’ve never been any good with swallowing pills, which this vegan friend of mine does on a daily basis as she gets her calcium from calcium tablets. You see, I’m currently investigating different diets for their health benefits. There is a reason for this: People in my family have a tendency to develop liver issues in later life, and so I’m wondering if a change in diet can help me to avoid this? My father, for example, had liver issues that means he can no longer eat ‘fatty’ foods such as cheese and full-fat milk, which I note are both off-limits in the vegan diet?

    So I guess my question is this: Is it true that a vegan diet (and one that is balanced, not just chips and baked beans) really is one of the healthiest diets you can follow? Or can you suggest me another diet that you think would be better?
    I currently follow a vegetarian diet. No meat, poultry or fish.
    A vegan diet excludes all consumption of animal products. No dairy, meat etc.

    • ANSWER:
      personally and studying arrhythmia and other physical organism conditions, I’d say yes for sure.

      If you ONLY looked at one thing- fibre- you can 100% day that animal protien has none at all.
      It is impossible to digest and get fibre from cheese meat dairy etc.
      If you ONLY looked at another thing- cholesterol, then it is ONLY animal produce that us humans get sick by eating. We do make our own cholesterol. We have never needed more of it. This fact alone makes dairy and meat a kind of dumb argument that cannot be won- we simply are not supposed to eat this stuff and be OK- this is why our bodies are made with DNA to utilise all the foods we get from around us- plants nuts seeds, fruits veg, and make all our nuritents.

      Without even trying hard, we make out own cholesterol, with only a simple veg and fruit diet.
      There is NO organism in nature that eats from the nature sources around it, in the way it is designed to do, that will get sick from those things- plant do not eat blood one day and then get sick. They take in water and minerals from the water and soil- that is it.
      No wild animal eats chips and differentl food than is naturally avail, and gets sick from it. They eat what their biological stucture needs and is designed for.

      For example- a meat eating animal has a very short intestine with no nooks and twists. It is designed to absorb fat and salt from its’ diet namely, meat, blood and so on.

      A plant eating animal has a long twisting intestine, which has been designed for absorbing water, nutirients from plant food- vitamins, minerals, and fresh things that give the organism ( the body) all the nutrients it needs.

      Guess what. Humans have long twisted intestings, we absorb vitamins, minerals through the lining, but meat eating animals onyl absorb salt and fat through thier intestine.

      We have flat teeth like a horse or chimpanzee.

      Our bodies have been designed to absorb and digest vegetable matter. We need that roughage and fibre. We cannot digest non fibre foods.
      The vegetable matter that we eat is NOT meant to simply sweep the meat along- that is not an argument. That would be like saying we need to keep fit in order to undo the damage of eating junk food.
      Bad math.

      We get ALL the nutrients that our bodies need from real sources.

      BE honesy , when is the last time you ate fava beans, sunflower kernals, fermented seaweed, sprouted grains, milk from coconuts, fruit juices from the source, without HFCS or adding sugar, barley, fresh grown almonds, cranberries of a shrub, pure water , dark green leaves and freshly growing herbs, mushrooms, seeds from the fruit and veg you eat?

      Probably never, but why? It is noones fauly they don’t eat actual FOOD, but themselves.
      Exactly what you say- not just a diet of chips and beans- this is a terrible diet and the whole reason anyone, let alone a vegan might neds vitamin pills.

      People are really really lazy with thier diet, and they DON’T eat 90% of the foods they should- nuts and seeds re a HUGE source- they are the protein the calcium, the fibre that people need.

      ANd also I don’t believe any human being should be drinking breast milk from cows. That makes literally no sense. Not even a grown cow woudl do that.
      You’talking about health, no personal taste.
      Why anyone actually thinks cow breat milk is good- and my god it is in everything- soup, cereal, stews, frozen meals etc, – is totally weird to me.

      If people actually ate the food they are MADE to eat, then nobody would even think twice about saying vegans are weird. They’d all be way too fit and healthy to think about it.

      Dairy is a weird odd thing. It has no fibre, and no animal in the wild will eat it cooked, NO animal eats the milk from a grown animal excpet the babaies of that breed.

      NO animal eats cooked eggs, cooked protein in any form. Except us odd sick humans.

  28. QUESTION:
    can the liver reduce in size?
    I’m in my early 30s and like most people during their college yrs and for the couple when they get out I did my fair share of drinking. Recently I’ve felt a slight discomfort in my right side and acn only assume this has to do with the liver. I’ve read that after abuse it can grow below the ribcage causing this discomfort. I decided in the last few months to quit all together and stopped drinking. I’ve read many different conflicting articles on the liver. One commonality seems to be that the liver has the ability to repair itself to a degree. I had my blood tested last year and was informed my enzyme levels were surprisingly fine. After no more alcohol, proper diet and exercise, can this ‘swelling’ of the liver and any fatty deposits go away? Aside fromt he discomfort from time to time, I’ve felt better and better since I stopped drinking. Any feed back would be great, thx

    • ANSWER:
      You’ve self-diagnosed that you have an enlarged liver. Given that your blood tests show normal levels for liver enzymes, and that now that you’ve given up drinking you are felling better and better, my advice is that you shouldn’t fret about your liver. If it was in trouble before, the evidence is that its mending itself nicely now.

      I assure you from personal experience that with a change in diet and exercise, fatty deposits in your liver can go away, taking elevated liver enzyme levels in blood tests back down to normal.

      Good to hear you’re taking good care of yourself and are feeling the benefits of that change of living habits. Enjoy life!

  29. QUESTION:
    What do i do next with this embarrassing health problem?
    I am 31 with high cholesterol and fatty liver disease. I’m on cholesterol meds and I am losing weight. I am getting a clear smelly liquid discharge when I am passing gas. The smell is strong that my coworkers can smell it but I cannot. It also seems like that region starts to become moistened with sweat. This problem will be present, then it will go away for say a month and then come back. Talked to my general doctor about it and he had no clue what is was. Do I go se a specialist now and which one do I see? Anyone ever heard of this problem? Tried to look it up online. Found a bunch of people with The same issue but no solutions. One cause I may guess is that its from caffeine since I drink coffee about 32 oz a day. May it be a good allergy? Is it my diet or sleep habits.? Or is it an effect from the liver problem? Any help would be appreciated since it is very embarrassing to deal with and have to go through. Thanks.

    • ANSWER:

  30. QUESTION:
    My cat vomits foam, has seizures, blood in her stool/diarrhea?
    My cat is about 7-8 years old. She has had blood in her stool for more than 3-4 years. Once we switched her to a low fiber diet and it got better for a while (at first we thought the blood was flee stool) but now she has diarrhea and switching her to a high fiber diet has not helped. She has had two seizures in the last year and has taken in the last 3 weeks to throwing up white foam right after she uses the litter box. Usually she seems in good spirits despite it all but today she went into hiding after throwing up, following a heart-wrenching meow. I’ve seen two different vets about her and our next step will probably be an ultrasound and/or xray, but our vet still seems clueless. I’ve come across hepatic lipidosis (fatty liver) and feline distemper, and suggested this to the vet. If you have any idea what could be wrong with her or are familiar with any of her symptoms or how they may go together, please help.
    So after she was hiding today I actually took her to the vet. On the way in the cab she vomited again along with heart-wrenching meows. I thought we wouldn’t make it. It freaked me out. The white foam turned to yellow bile. They gave her fluids, did more bloodwork, and considered keeping her there. My vet says something is seriously wrong with her. It may be as simple as irritable bowels or as serious as cancer. She did xrays which didn’t show anything and scheduled me for an ultrasound in three days. I hope she is ok until then. She is resting now. My vet said it wouldn’t be feline distemper since that is only prevelant in kittens and happens extremely fast. Also, most cats are vaccinated for that, so is my Kitty. Hepatic lipidosis shows signs of yellow tint, which Kitty doesn’t. It’s definitely something gastro intestinal. Thanks for all the tips. I’ll continue to update this.

    • ANSWER:
      Put her down, that is no way to live……..even for a cat.

  31. QUESTION:
    Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?
    1.Why is it important to limit the amount of sodium in your diet?

    A.Sodium causes weak bones and teeth.
    B.Sodium is sometimes linked to high blood pressure.
    C.Sodium is linked to cancer.
    D.Sodium causes dehydration
    2.The class of nutrient that is necessary for production of certain hormones and that forms a coating on nerves is

    A.carbohydrates.
    B.water.
    C.protein.
    D.fat.
    3.A deficiency of calcium can lead to

    A.rickets.
    B.osteoporosis.
    C.scurvy.
    D.anemia.
    4.For a healthful diet, nutrients must be consumed in different amounts. An example of this is how carbohydrates should

    A.be limited to 300 milligrams a day.
    B.make up about 30% of your daily caloric intake.
    C.be limited to 3,000 milligrams a day.
    D.make up between 45 to 65% of your daily caloric intake.
    5.Bread is rich in complex carbohydrates, low in fats, and a source of fiber, minerals, and vitamins. Usually, the more fiber in the bread, the more nutrients. Look at the values of the following four loaves of bread:

    Calories

    Sodium

    Fiber
    Loaf 1:

    60

    100 mg

    1 g
    Loaf 2:

    70

    160 mg

    2 g
    Loaf 3:

    40

    105 mg

    2 g
    Loaf 4:

    80

    5 mg

    3 g

    Which loaf of bread would be the best choice for you in terms of good nutrition?

    A.Loaf 1
    B.Loaf 2
    C.Loaf 3
    D.Loaf 4
    6.Insoluble fiber

    A.dissolves in water.
    B.is found in oat bran, apples, beans, and some vegetables.
    C.is found in refined-grain products.
    D.adds bulk to your body’s wastes.
    7.Which of the following foods is not a source of cholesterol?

    A.Beef
    B.Beans
    C.Chicken
    D.Cheese
    8.All of the following are reasons why water is important to nutrition EXCEPT:

    A.It transports nutrients and oxygen through the body and helps get rid of wastes.
    B.It provides the proper environment for the body’s chemical reactions to occur.
    C.It helps regulate body temperature.
    D.It prevents anemia.
    9.The six classes of nutrients include all of the following EXCEPT:

    A.Carbohydrates and fats
    B.Proteins and water
    C.Vitamins and minerals
    D.Sodium and cholesterol
    10.Starches are

    A.a kind of complex carbohydrate.
    B.a kind of simple carbohydrate.
    C.composed of a single sugar.
    D.complex carbohydrates that cannot be digested.
    11.Match the following
    1.A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
    2.The study of food and the ways in which the body uses food
    3.Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
    4.Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
    5.Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms

    6.Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
    7.A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
    8.Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
    9.A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
    10.A mineral that prevents birth defects

    11.Mineral needed for production of hemoglobin
    12.Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
    13.Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
    14.Promotes healing of wounds and healthy gums
    15.Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein

    A.Zinc
    B.Nutrient
    C.Iron
    D.Carbohydrates
    E.Dietary fiber
    F.Vitamin C
    G.Niacin (vitamin B3)
    H.Water
    I.Incomplete proteins
    J.Vitamin D
    K.Glycogen
    L.Vitamin A
    M.Nutrition
    N.Folate
    O.Unsaturated fatty acids

    • ANSWER:
      1.b
      2.c
      3.a
      4.d
      5.loaf 4
      6.a&d
      7.b
      8.d
      9.d
      10.a
      1. A substance in food that provides energy or helps form body tissues, which is necessary for life and growth
      B. Nutrient
      2. The study of food and the ways in which the body uses food
      M. Nutrition
      3. Complex carbohydrate that aids elimination and may help prevent heart disease and cancer
      E. Dietary fiber
      4. Nutrient required for transport, elimination, and temperature regulation, as well as almost every other bodily function
      H.water
      5. Fatty acids in which the carbon atoms do not hold the maximum number of hydrogen atoms
      O. Unsaturated fatty acids
      6. Plant proteins that lack or contain smaller amounts of some essential amino acids than are needed by the body
      I. Incomplete proteins
      7. A class of nutrients containing simple sugars, starches, glycogen, and dietary fiber
      D. Carbohydrates
      8. Carbon-containing nutrient that keeps eyes and skin healthy
      L. Vitamin A
      9. A complex carbohydrate that is stored in the liver and muscles, which can be used as a quick source of energy
      K. Glycogen
      10. A mineral that prevents birth defects
      N. Folate
      11. Mineral needed for production of hemoglobin
      C. Iron
      12. Mineral needed for production of digestive enzymes and growth and healing
      G. Niacin (vitamin B3)
      13. Fat-soluble nutrient that enables the absorption of calcium and phosphorus in the intestine
      J. Vitamin D
      14. Promotes healing of wounds and healthy gums
      F. Vitamin C
      15. Needed to produce energy from carbohydrates, fats, and protein
      A. Zinc

  32. QUESTION:
    i want to lose weight?
    i dont have alot of resources. i was told by weight watchers(which is a good thing by the way) that weight loss occurs through either diet change or calorie reduction.
    they have a point system, which i find hard to follow since calories = energy and i definitely need a little more that i naturally carry anyway. they also have a list of foods that you can lose weight on, and eat pretty much as much as you want…….ie steak, with no ketchup etc. will you really lose weight going this route(eating from weight watchers list of foods you can eat unlimited?
    i am 5’8 i weigh somewhere between 210-215. thats obese. i’m ok with how i look; however, my dr says since i gained it so fast, i have fatty liver and ned to drop weight immediately. i was at 249, when he put me on phentermine. this is a stimulant, and although i have had problems with these in the past(like i like em alot) i cant take these. i took phenytermione like he sggested, and God and my body are telling me we are not going to do that anymore. So plan B. what is it?
    thank you so much for any simple tips and recipes.

    • ANSWER:
      your weight can really have an impact on your health. the liver is responsible for a lot (!) of important functions in the body. without it you wouldn’t live.

      i suggest that you familiarize yourself with calories, how many there are in a meal that you eat etc. aim for about 5 meals a day with 2.5 to 3 hours in between. this way you won’t starve. drinking water makes you feel fuller and it seems to decrease cravings.

      as you become more aware of calories you will start choosing food that are more natural, meaning fruits, veggies, fish, grilled chicken. stay away form unnecessary fats like butter, or too much oil.

      this is what i usually have a day:
      1.meal: oatmeal with soymilk, coffee with milk
      2.meal: joghurt and apple
      3.meal: protein bar, or soup, or salad with 2 eggs, or cottage cheese or sushi
      4.meal: cereals, or nuts
      5.meal: any meal that’s about 300 calories
      6.meal: big bowl of cut up fruits and veggies

      Each meal has about 150 to 300 calories approximately. yup, sometimes i have some wine later in the evening. start decreasing your calorie intake slowly that makes the transition easier. also, watch out for cholesterol. you don’t wanna get clogged up arteries and shorten your time with your loved ones if you know what i mean….good luck!!!

  33. QUESTION:
    Metformin Help Please.?
    I am 54, female and i weigh 180 pounds. I am insulin resistant.

    My aic is 6.1 and my insulin 16. My cholesterol is high, triglycerides are high, same for hdl and ldl both way off.
    I am hypothyroid as well and have been for 10 plus years now. I have a major ANXIETY disorder that I deal with daily and agoraphobia from it. I also have a fatty liver, not fatty liver disease but a fatty liver from all the high cholesterol and high insulin levels. My fastings range from 100 to 117 daily. My two hour fasting are mostly under 145 but when I eat ice cream will soar to 161 or 169, so I don’t eat it often. My Dr. convinced me to try Metformin because it has been impossible for me to lose even one pound! I eat pretty good most of the time but i DO need to exercise More consistently!!!! so my question is, I am to take Metformin 500 mgs once a day for now, till I see my Dr. again. This is NOT A TIME RELEASED DOSE. It is regular. So when should I take it? and when will I see results in in lowered blood sugar and lowered fasting? I’m really hoping that this will help with some weight loss? Does Metformin help lower cholesterol? I am to increase my exercise as well to help lower cholesterol stuff, I take a fish oil to hopefully help with all the other stuff too. I do not want to get diabetes 2, so I am motivated. I am on the cusp of not having it and having it, I could flip either way depending on how diligent I am with diet and exercise…any thoughts would be so much appreciated!!!
    Tabea, thank you for all the usefull information and to all the others who have been so very helpful. Tabea my A1c was first at 6.2 and I got it down to 5.7 then took extra liberties thinking I could go back up a bit and thats when it jumped up to the 6.1. I dont want to know what it is right now. I want to just get on the Metformin and the right way of eating, I dont even want to think of it as ‘diet”. I want my pepsi though but for now I guess diet will have to suffice. I will take Metformin 500 mgs a day with breakfast in hopes that even if it helps to quell my appetite some then that in and of it’s self will be helpfull. thanks so much!

    • ANSWER:
      I think you should take Metformin. Metformin aids in weight loss and helps your glucose numbers. Metformin is a prescription medication licensed for the treatment of type 2 diabetes. In addition to lowering blood sugar, metformin may have additional benefits, including the following:

      Decreasing hemoglobin A1c (HbA1c) levels
      Helping with weight loss
      Lowering total cholesterol, triglycerides, and LDL cholesterol (“bad cholesterol”)
      Raising HDL cholesterol (“good cholesterol”)
      Increasing fertility in women with polycystic ovarian syndrome
      Decreasing miscarriages in women with PCOS.

      Improvements in Fasting Blood Sugar and Hemoglobin A1c
      In one study, people who took metformin reduced their fasting blood sugar levels by 53 mg/dL on average, while people who did not take metformin had an increase in their fasting blood sugar levels.

      Hemoglobin A1c (HbA1c) is a test used to measure long-term blood sugar control in people with diabetes. Normal HbA1c levels are usually less than 6 percent in people without diabetes, and people with diabetes usually have higher HbA1c levels. In one study, people who took metformin reduced their HbA1c levels by 1.4 percent, compared to a gain of 0.4 percent in people who did not take metformin.

      I would definitely advise you to take Metformin it has helped me tremendously. I saw results after 3 weeks although the first two weeks were pretty bad with the stomach, diahrrea, nausea but after two weeks and eating before I took it these symptoms lessened. I have lost weight, cleared my skin, lowered my cholesterol from 250 to 140. My glucose after meals (2 hours) 130. You can ditch the fish oil. Fasting 100. I take it three times a day 500mg each. I take it before meals as to prevent upset stomach. I started with less and built up to this amount and to this day after 3 months I am still losing weight. I do exercise though but before I couldn’t lose a pound even though I exercised 2 hours a day. Now I do 30 min every 3 days. Hey, I drink a regular soda every now and then with Metformin without a problem and I eat icecream at least twice a week. With Metformin I don’t feel as restricted although I still watch my carbs and eat small meals its all portion control for me not really a “diet”.

      If you’re not sure try it and see how it goes. Follow your doctors advice. Smart doctor.

      Hope this helps.

  34. QUESTION:
    Cat has Dry Hard Black Stool and is Not Eating?
    Where should I begin…I have a 8yr old long hair cat who 5 years ago went through fatty liver disease (due to a stressful move) and we had to tube feed her…she had fully recovered within a week of the tube being administered with what we hope was minimal liver damage…and every once in a while (a couple times a year now and now getting more frequent) the cat starts craving attention and then we notice the cat struggles to poop and we then notice dry black stool and then the cat becomes weak and whatnot and looses her appetite we monitor her weight and she is usually 12.5 lbs (and no she is not overweight…she is just a big cat) and she usually drops a pound and that is the red flag to bring her to the vet… ultrasounds/xrays of abdomen and blood tests all come back normal and the vet gives her fluids due to dehydration/jandice and the last time they gave us a appetite stimulant to get her eating again…it appears the cat wants to eat but can’t get over the hump…we feed her dry food (Nutro Complete Care with hairball control) and due to her long hair we give her hairball control paste once in a while too. Our vet cannot seem to determine what is causing this…each visit adding up to a few hundred dollars for tests and whatnot every time this happens and I am starting to loose faith in them…I have searched the internet…and according to the symptoms these are some of the possibilities to name a few: Gastrointestinal Parasites, Melena, Infection, metabolic disorder, cats diet and constupation
    … what is my best option to pursue getting the care my cat needs and are there things I can do to prevent these problems if any (diet, try to switch to wet food or whatever) my vet has a good reputation and I don’t know where else to go. Is there something I can suggest them to look into?
    Help!

    • ANSWER:
      You could add wet food to her diet, to increase her water intake. There are some kitties whose colons don’t operate properly, they get constipated easier. Black stools usually means theres blood in the stool. Is there a referral vet in your area? You may want to consider taking your cat in for an endoscopy. Your vet should be willing to recommend a referral vet or a veterinary school. Either one would be expensive, but they may can tell you exactly what’s wrong and how to treat it.

  35. QUESTION:
    How to lower down SGPT?
    Hi all,

    Last January 26, I had a series of blood tests in my body because I wasn’t feeling well and it was somewhat a general checkup that the doctor suggested. I remembered that my cholesterol was 220 and my SGPT was 81. The reference value is saying that I am indeed above the normal cholesterol and SGPT level. However, the doctor did not get alarmed about the SGPT. He said I was fine and I just need to diet.

    Last Febuary 24, I had symptoms of acid reflux and I feel like vomiting after eating or drinking water (except I don’t vomit the food that I eat). I went to a different doctor this time, one who is expert in Gastro Internal medicine. He looked at my former blood results (last January 26) and said that my SGPT/Cholesterol were High. He then requested for another blood test and this time, my SGPT went down to 62. Cholesterol is still high. He then requested for an ultrasound of my liver and we found out that I have a

    MILD FATTY Liver.

    He also did a gastroscopy of my stomach and found out that I had gastritis. No threatening symptoms in my stomach.

    He decided that we do something about those 2 High results and gave me medicine to lower down the cholesterol level and vitamins that could fix my SGPT. At this time, I’ve been taking a lot of medicines – 1) for my gastritis 2) liver 3) stress medicine 4) another for my gastritis.
    It has been going on for a while and now I decided to return to my doctor.

    Now I had my blood test and we found out that my cholesterol level went down from 220 to 150 which is good. But the problem is my SGPT, it is now 79!

    My doctor said that it was because I was drinking the cholesterol medicine. Now he said that since my cholesterol is fine, I should stop the cholesterol medicine to lower down the SGPT.

    I’m not doubting my doctor but is that true? I did some research and I believe there is a truth on what he said.

    He also said that I should just continue my Gastritis tablet and Liver vitamins for 2 months. He reduced the Gastritis tablet for once a day, it was 2x a day before. He also said I should exercise and have a strict diet.

    Well I guess this are my real questions:

    1) Is 79 alarming for my SGPT level? (normal is 42)

    2) What are the best ways to lower down SGPT and how fast will it go down? Can I achieve something in 10 days? Because I’m planning to check my SGPT level after 10 days.

    3) Can an Ultrasound detect Hepatitis? I read something about negative results of Hepatitis in the Ultrasound results. I don’t know if that is relative information or what.

    Thank you very much.
    BTW, the last time I drank alcohol was September of 2008. Since that day I never had alcohol intake in my body to date.

    • ANSWER:
      First off, I have to say your original doctor sounds like a keeper (and I do not say that often). Your original Total Cholesterol of 220 is not alarming (depending on the ratios of LDL and HDL), in fact it was considered normal until the pharmaceutical companies decided that cholesterol medications would be their number one sellers by lowering what was considered normal. You likely could have lowered it by modifying your diet and exercising.
      I find 150 total cholesterol to be alarming, especially when you know it is being caused by a medication that blocks an enzyme in your body that is not specific to the formation of cholesterol alone, but other important processes and nutrients too.
      Your Doctor is spot on about dropping the cholesterol meds. GGTP is elevated and this could be caused by too much alcohol use in the past or Gallbladder (or bile duct or pancreas) problems. If your stomach gets upset when you eat greasy or fatty foods, if your stools are greasy, shiny, light or clay colored and you get pain between your shoulder blades, it is more likely from the gallbladder.
      I can’t tell you how long it will take to improve because more testing and questioning needs to be done to determine what is wrong. Once you determine what part of your body is in distress you can follow an action plan based on lifestyle changes and likely nutritional supplements, like your doctor has suggested.
      If your physician suspects hepatitis then they can run an antibody test.
      I hope this helps.

  36. QUESTION:
    How much wet food should I feed my cat(s) daily?
    So at the moment I am feeding my 3 cats 1/3 can of wet food in the mornings between the three of them, and leave out dry food for them to snack on all day. One is over a year old, and the other two are 11 almost 12 months old. Unfortunately they are a bit overweight so I would love to put them on a feeding schedule where they could lose some weight. They are all around 10-12Ibs. I am also putting them on a ALL wet diet, as soon as they finish their big bag of dry food. I am actually scared of the wet diet because I have no idea how much I should be feeding them. I don’t want to feed them too much and have them gain or feed them too little and have them lose weight too fast and get fatty liver. I am quite confused. On the bigger can of cat food it says to feed 1/2 can, so 1 1/2 cans between the three of them throughout the day. Does this sound right or?

    As for the wet food brands, I know by the ingredients which brands are healthy and which ones are crap. I am on a budget so I was planning on alternating between a variety of brands… so healthy and crappy ones. This is the best I can do unfortunately. They love Friskies which is bad for them, and I try to get them to eat Wellness but it doesn’t taste as good as Friskies to them, I am also going to feed Merrick, and Before Grains 100% meats.

    Also, how often should I feed them? I was thinking 3 times a day?
    Also, they are indoor cats, spayed/neutered so they are far less active than your average outdoor cat.

    • ANSWER:
      Avoid Friskies. Anything with grains, byproduct or “meal” in the ingredients list. Mixing two may result in one getting ignored, as happened with me (they ignore Wellness and just go for the Sanabelle).
      I feed my cats one third of a tin twice a day each and add some boiled chicken.
      Good for you to go wet, dry food promotes dehydration that just leads to renal problems in a few years. ANd they don’t need it for cleaning teeth, old wive’s tail.

  37. QUESTION:
    9 Months of Hell (is it my gallbladder?)?
    I need to know I’m not alone out here; I am a 21 year old female and I believe I need my gallbladder removed.

    Symptoms:
    I cannot eat a thing without throwing up (also heave bile id I don’t eat at all), I experience constant searing pain in my right side a little under my rib that only eases occasionally but never goes away (can sometimes feel it in my shoulder blade; can be described as a throbbing, someone pudiarrhoeaeir elbow in or a knife has been stuck in and twisted). I also experience constant cramping, gas and diarrhea.

    Reason to believe:
    I have a family history of this and my hormone levels have recently elevated due to the discovery of my hypothyroid; I take tricyclin and levo-thyroxide.

    I have tried many medications and adjusted my diet (even to B.R.A.T) but nothing helps to even ease the vomiting. There is 100% no chance of pregnancy. I have been seeing doctors for months trying to find out why this is happening but feel I have been getting the runaround. I will try to leave out my dissatification with them but this is progression of my situation:

    October 23rd 2009: I begin vomiting at least once a day. I figured I had the flu.
    Novemeber 18th 2009: I am diagnosed with Bronchitis and banned from work (apparently I am not eligable for EI or anything else so my folks help cover my bills).
    December 25th 2009: Discover my mother, grandmother and grandaunt all had to have their gallbladders removed for the same symptoms. Vomiting and breathing have worsened with addition of muscle pains (visited the ER several times but was sent home.)
    January 21st 2010: Have an Ultrasound (only a fatty liver found). The procedure was excruciatingly painful as they preformed the procedure (I literally tore up the sheet on the bed). From this date I begin experiencing the seering pain in my right side (hasn’t left since).
    March 2010: Diagnosed with a bad allergy to dustmites and will begin immunization when I can afford it (to this date have not made enough money to cover my bills/food/rent until I am cured of my other problems.)
    April 6th 2010: I have an Upper Endoscopy with nothing found. Doctor tells me to take Nexium (which my family doctor already told me not to take because it was making a lump in my throat.)
    April 30th 2010: Must return to work (parents can no longer support me.)
    July 20th 2010: After occasional check ups my Doctor finally arranges catscan while informing me my iron levels are very low.
    August 9th 2010: I have my Catscan.
    August 12th: I recieve a phone call from my doctor saying the scan showed Diverticulosis (which is good to know) but doesn’t explain the vomiting and pain. My gallbladder was not shown; an appointment is set for the 16th to discuss my results. After researching it, I will be asking my doctor for several tests such as an MRI for my gallbladder.

    Results:
    My symptoms continue. I have lost 40 pounds (with a hypothyroid), my hair is literally going grey from vomiting and I have to take tylenol every 4 hours in order to function. I continue to get low hours at work due to my illness. I have told my doctors at EVERY appointment about how much Tylenol I have to take, and their response is if I am in that much pain I should go to ER, but I have been to the ER several times and they always tell me there’s a problem but it’s not immediate enough to fix so they send me home. I’m scared that my liver is being seriously damaged and I am constantly having fits of crying. I don’t remeber what it’s like to NOT be sore.

    I find it surprizing that after research their are tons of other people out there who are treated the same way on this subject. Am I so wrong to believe that my gallbladder is the cause?
    I had my appointment yesterday; my doctor is going to try and arrange a Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography (ERCP) but not an HIDA or MRI. He also said I shouldn’t worry about the amount of Tylenol I’m taking because a person can take 3000mg a day and I’m only taking 2500-3000mg a day. The Catscan said it found nothing remarkable but Sigmoid Diverticulosis (which wont be treated). Does this mean my gallbladder is not the issue?

    • ANSWER:

  38. QUESTION:
    Cat food recommendations?
    We recently lost one of our cats, she went into liver failure after a very hard fought battle with fatty liver disease and in the end she started suffering horribly so we had her humanely put to sleep to end her suffering. Unfortunately we find that the food our old vet recommended was an crap food and she was a very finicky eater, when she stopped eating her body couldn’t process anymore because of all the garbage in the food we were feeding her. We were feeding a food that did have fillers in it, again one of those vets that recommended crap food, and we thought we knew what he was talking about. When we brought her to the vet that we are staying with now she recommended to us switching foods as we have 3 other cats to worry about now. We live in a smaller town and dont have to many options for quality foods so we went out and bought Innova, because its what we could find at that particular store. They are in switch mode but we still haven’t decided if this is the food we are going to keep them on. So I thought maybe If i post the types of foods we can get around here I could get some suggestions. We plan to do a wet food with free feed dry option as the cats that are still with us are not overweight, if it becomes a problem we will limit the amount of dry available. I would love to do a raw diet for them but simply it would be a huge difficulty for us. We have a 1 year old cat, a 4 year old cat and a 14 year old cat, so it would help if what we get would be appropriate for them all, though I understand with a senior cat that maybe a bit more difficult, but he really does okay and checks out very healthy for his age.

    What we have available to us here is:
    Chicken Soup for the Cat Lover’s Soul
    Innova
    Nutro (grain fillers I believe so its a no if there are)
    TikiCat (wet food)
    Felidae

    If none of these foods are good enough I would be willing to order online, but getting them at the feed store where we get our goat supplies would be more convenient. We just want to do whats right for our cats, its hard knowing we thought we were doing right but could have been doing them so wrong.
    You know what vets reccomend. We were feeding Science Diet. They never got tuna, but were often given wet food of low quality because our old vets told us that didnt matter as much as the dry food. So I assume that had a part in it. We still arent certain if the food alone caused the problems, obviously she stopped eating for a reason. Thats why we had the new vet preform a autopsy, and checkups on all of our other animals, to rule out any environmental causes. We should get all our test results back tomorrow. We just want to do whats right for our pack now. They seem to enjoy the Innova, and even though we are in switching time we notice a lot less smelly litter boxes, and healthier looking cats. Only a few days into the switch. The one thing of course that we are checking with all our animals is depression causing not eating, they have been very sad.
    We plan on feeding mostly canned with the dry as an option if they want it. The big reason for this is our cats are not very big fans of wet food right now, we hope to change that, but we have only found one or two wet food items that they like and I am not comfortable feeding them anymore at all. We are heading back out to the feed store to get them some better brands of wet food, one can at a time to see what they like and find something they enjoy.
    catloverme123:

    I would like to know more about why you recommend this food seeing as it would require me to have to order it online, and why you think it is better than what has already been recommended and discussed. One word doesnt really help too much.

    • ANSWER:
      Innova is an excellent food, good choice. Chicken soup and Felidae are also good choices. I am sorry to hear about your cat. I am curious what you were feeding before if you don’t mind sharing? And I am also curious if you fed tuna, since the fatty buildup is often from lack of taurine and happens a lot in cats that eat tuna. The wet food diet would be idea for your cats, with a little dry thrown in. I think you are making some good decisions here, I am sorry that this is how you had to learn about food quality :( Best of luck to you and your pack!

      Ugh, and people don’t believe us when we say Science diet is bad. Their appetites will perk up as time goes on, but if they seem to be really enjoying it that is truly excellent. I am glad you made the switch, and I think you will be very happy with the results. You can also switch between the 3 brands (Chicken soup, Felidae, and Innova) to keep variety for your cats since they are all the same quality. This is a very good move you have made tho.

  39. QUESTION:
    which doctor should I trust?
    I’ve been recently told I have a fatty liver with inflammation but the outlook and severity differ in different doctors. I’ve had one doctor say its SERIOUS while others say its MILD. Some say its treatable (only weight loss, diet, exercise) and reversible some say its not as easy. Who should I trust after seeing a multitude of doctors? Problem is I think maybe I should seek an asian doctor instead. Being asian, I was told that this is a condition that is prevalent in asians, even skinny ones whereas this condition for caucasians happens more to the obese-morbidly obese. My line of thinking is that asian doctors understand “our” phsyiology much better and probably have experience treating asians with this condition since most asians tend to like seeing asian doctors. Is this a good idea? Because I’ve been getting a lot of questions unanswered from “caucasian” doctors I dont’ think they really know how to treat me. A lot of wishy-washy responses.
    the doctors I have been seeing are specialists…Kalak answering my question with a quote and no thinking about this does not help don’t be an ass, I’m the one with a condition I’d like to treat and am taking this seriously an being a prick does not help
    To formerly: Unfortunately my inflmmation IS steatohepatitis and its the severity of it that’s varied from different gastroenterologists. I have changed my lifestyle to get rid of the excess fat to resolve the inflammation (lose weight, eat right)…but I figured since a lot of asians have this problem asian doctors would know how to treat this better…and a good percetnage of asians who have this are actually skinny-medium build

    • ANSWER:
      There’s a good reason the responses are a little vague and seemingly contradictory – the cause of fatty liver is commonly unknown in cases that cannot be traced to excessive alcohol consumption, hepatitis, or obesity. If none of these circumstances apply to you, then the cause is likely unknown, or at least cannot be known without further tests.

      To complicate things even further, a fatty liver often causes no medical problems, but sometimes the excess fat leads to chronic inflammation of the liver (steatohepatitis), and there is no way to predict who will develop this chronic condition. So, some doctors may view a fatty liver as a risk because of what could happen, and other doctors may not consider this a risk if you haven’t actually developed steatohepatitis.

      So, no matter which doctor you go to, none will have a definitive answer. The typical course of action for someone with no known cause for a fatty liver is maintaining a low-fat diet with plenty of exercise, minimizing consumption of alcohol and medications that are known to be hard on the liver, and monitoring liver enzymes several times a year.

      An Asian doctor might be a good idea since life styles and diet are an important factor, and an Asian might have some better insight than others who are less familiar with Asian culture and medical conditions common to Asians.

  40. QUESTION:
    My cat will not eat or drink and is getting weaker by the day, despite the fact that I am pushing fluids &food?
    Scarface is a stray that came to me a couple of years ago. He is a lovely grey tiger with a wonderfully even temperament. A couple of weeks ago, he was having trouble passing urine. I took him to the vet and he was diagnosed with crystals. A catheter was inserted followed by two weeks treatment with Clavimox. He is also an AIDS kitty. At this time, I separated him in the bathroom so that I could chart his urine output and make sure that he was eating the special SD diet perscribed by the vet. The problem is that he completely stopped eating or drinking. Everyone said that he would not starve himself, but this went on for days before I went back to the vet to get IV fluids, which I have been giving subcutaneously ever since (about 100 ml per day).
    I let him out of the bathroom, hoping that he would start to eat but I have seen no evidence of this, although I do occasionally see him by the water bowl (never actually drinking though). Over a week ago, I started force-feeding him small portions of moist food in the hopes that I could stimulate his appetite. It is messy and he only ingests small amounts, he ends up spitting the rest out. I don’t know what to do. I am afraid that he has fatty liver now. He is just skin and bones and is very weak. I have made another appointment with a new vet that specializes in just cats but my financial situation is not good and I am afraid that this could get very expensive and Scarface may still die. I thought sure I would lose him last night, he could barely stand and was incontinent of urine. Any suggestions would be GREATLY appreciated.
    Has anyone used Milk Thistle to treat liver disease in their cats? I just found a site that gave a lot of info on fatty liver in humans. It said that, especially in the early stages, milk thistle can be very effective. I have ordered some but wonder if anyone out there has used this with any success. I think there is little doubt that his liver is affected but I am hoping that, because it has only been about two weeks that the damage might be reversible. They do say that the liver is the one organ that can rejeuvenate itself. I may be grasping at straws here but I want to give Scarface every chance possible.
    Thank you to all of those who took the time to answer this question. I am sorry if, for some, you got the impression that Scarface was not under the care of a vet. He was. The vet in question had treated him for the crystals and was nonplussed by the fact that he was not eating or drinking. His organs were functioning, to a degree, as both his bowels and kidneys were passing waste. Bloodwork was done and showed no alarming numbers. I was doing everything I could (pushing fluids and moist food) to stimulate his appetite and get him eating again. Please do not judge me. I am entrusted with the care of several cats and two dogs (from the pound). With the exception of one, all of the cats were strays, discarded by other members of society. I currently have bills in excess of 00, for Scarface alone. I did, in fact, euthanize my friend on Tuesday. He was a wonderfully sweet and gentle soul. I will miss him tremendously. Again, thanks to all of you who offered your kind words & suggestions

    • ANSWER:
      Hi,
      Here are the options….which really shouldn’t be options at all-
      The cat may have an intestinal blockage. His symptoms are classic.This will cause him not to eat because it is painful-
      He needs abdominal x-rays to determine if this is the cause.

      The fact that your kitty had FIV is a great indicator for Lymphona. Cats with FIV have about a 70% increase in risk for this.
      He needs a basic wellness blood panel. If his Calcium is up, ( above 11.3) you can pretty much bet that it is cancer. It can be treated with Prednisone.

      Liver and/or Kidney disease…Renel Failure….again, requires basic Bloodwork to determine. Although these levels may be off because of the amount of time the cat has been allowed to stave. Starvation, shuts these organs down first-

      These are basic wellness tests that should be done anyway, to give you an health reference to look back at if you ever need to.

      Please get this poor cat to the vet, if only to euthanize.
      It sounds like this may have already gone on too long…poor cat.
      And by the way, starving is the most painful way to die,in case you didn’t know. Please do not aquire any more animals if you cannot afford to properly care for them. I mean that in the kindest way possible-

  41. QUESTION:
    Feeling very anxious, stressed, have ovarian cysts and acid reflux, husband alcoholic….?
    Can I put anything else in the subject line….. :)

    I feel like I have everything wrong with me at the moment and I am making myself ill I think!!

    Basically my husband is an alcoholic, which he is getting help for, but over the last few months he has been a complete nightmare and has left me in a bit of a state really. He was verbally and mentally abusing me to the point where I was hiding in my own home as he wasn’t letting me sleep, which is very silly!!! He has now seen the light and has apologised for things and is trying to get help, but because of his behaviour he has caused me to be very stressed and very very anxious all of the time, I can not seem to calm down. I am shaking typing this.

    Also, I was diagnosed with acid reflux about 2 months ago, and am now on lansoprozol tablets twice a day. They were helping me, but now they don’t seem to be, I don’t know if its because I am stressed and anxious that my stomach does feel worse. My stomach feels very tender, If I press it, It makes me feel a bit nausious for a second then goes away. I have not actually been sick at all. I was also diagnosed with a fatty liver, which is just down to diet and exercise as they did a scan of my liver, gallbladder and pancreas and all came back clear apart from the liver part. But this area sometimes feels awkward to. When I first apoke to the doctor he said that these feelings are completely normal and in time they will go away (This was before I started being anxious etc though) I have not been back to the docs since. I do feel bloated most of the time. I have lost almost 2 1/2 stone over all of this, which is great as I needed to!!!

    Another stress is I have ovarian cysts, I have suffered with these for the 14 years now, they dont cause any pain though, but I just want everything to go away now and for me to feel better.

    I want to stop feeling anxious and I am constantly shaking on the inside not on the outside if that makes sence. I feel very on edge all the time and feel better when I walk around etc!!

    I also now have a pain in my right calf that I am now starting to worry about. My lower left side also feels quite tender.

    Can I add anything else to this????

    Does anyone have any advice on this other than go to my GP? Does anyone else have the same kind of thing going on. I am just really worried and thinking that other things are wrong with me.

    Thank you for reading this boring message :)

    • ANSWER:
      First, I’m guessing that you’re from the UK. If that’s true, then I’ll apologize in advance if any of my advice doesn’t help since I’m from the USA and might not realize some areas where our countries are different. I’ll do my best though, so please bear with me.

      Second, is there any way you can get out of the home for a while? Go visit relatives, take a vacation, etc? I won’t bother telling you to leave your husband since I don’t think you will anyway, but I do think you two need a break from each other and you need to go somewhere where you can rest, relax and get yourself together. It might also help your husband if he got away somewhere too….alone. I don’t know how other countries do it, but here we have rehab clinics where patients can check in and get 24 hour help and constant monitoring. If he could go to one of those and you could go to a spa and get some therapy, it might go a long way towards helping you both through this. I know that some of this might be expensive…I couldn’t afford to go to a spa, but if you’ve got the income for it, then take advantage of the help that can be given to you.

      As for the physical problems, honestly, go to a doctor and at least get a pregnancy test. Make sure you’re not pregnant and if you’re not, then ask for some birth control pills. I get ovarian cysts a lot and have all my life. For some reason, the pills help shrink cysts and keep them from being such a pain.

      A second thing you’ll want to do is start getting out of the house and reconnecting with the outside world in a new way. Take walks, go to a wooded area or park and collect leaves or study botany or something that interests you. The point is, you need to do something that helps you get rid of stress and being in nature will go a long way towards helping you do that. With it getting warmer, this might be the perfect time to try that. If nature doesn’t work for you, then get out and do something else that does interest you. Whatever works for you will be fine and begin to help.

      Third, can you get to a psychologist? There are medications that you can take to help you relax and calm down. I don’t really like them myself, but if your stress levels are this high that it’s causing you physical illness, you might really need at little something for a short time…just until things calm down a little. It also wouldn’t hurt you and your husband to go to one for counseling. He’s got an addiction and you’re the one who has to suffer the consequences. It could help a lot if you could get him to go with you.

      As for the pain in your calf, just in case its something serious, have a doctor check it specifically. I know many doctors like to tell you that there’s nothing wrong and send you out the door, but seriously, if you’re worried, you need to insist that he check you out. You should also be on medication for the reflux. It can do a lot of damage over time and you need to take care of your stomach and esophagus now before the damage becomes too great.

      The pain in your side can be from the cysts and/or it can be from PID (Pelvic Inflammatory Disease). I’ve had that too and it seems that women who get cysts are more prone to getting PID sometimes. A good antibiotic cures that up, though, so there’s really no need to worry about that too much. Just get the meds you need.

      Another thing to do is change your diet. I don’t know what a fatty liver does to the body, but if you put in more fruits and whole grains in your diet, you’ll start feeling 100% better in about 2 weeks to a month. Grains and fruits (and veggies) help flush fat out of your system and boosts your energy levels. If you’re also taking walks or doing other exercise, it’ll produce endorphins in your body and you’ll feel less depressed/anxious and/or worried.

      In essence, a lot of this is stuff that you have total control over. Other things, you don’t have a lot of control over, but there are things you can do. Start thinking about what’s good for you and go after it…make yourself happy and healthy and you’ll start feeling a bit better every day. If your husband doesn’t get the help he needs and doesn’t stop making you feel like you’re on edge every second of your life, then please think about leaving him for good. I know that will be hard, but he’s not putting you first, so you’ve got to do it for yourself.

      One other thing…take a self defense course. Maybe you’ll never need it to save your life…maybe you will. One thing it will do is get you into better shape and it will give you the confidence that if someone does attack you, that you will be able to defend yourself and survive such an encounter. Self confidence will go a long way towards getting rid of your fear and anxiety.

      Anyway, that’s all I can think of for now. I hope something I said here helps you and I wish you the best.

      Take care.

  42. QUESTION:
    Feeling very anxious and have acid reflux, ovarian cysts, and stressed…..?
    Can I put anything else in the subject line….. :)

    I feel like I have everything wrong with me at the moment and I am making myself ill I think!!

    Basically my husband is an alcoholic, which he is getting help for, but over the last few months he has been a complete nightmare and has left me in a bit of a state really. He was verbally and mentally abusing me to the point where I was hiding in my own home as he wasn’t letting me sleep, which is very silly!!! He has now seen the light and has apologised for things and is trying to get help, but because of his behaviour he has caused me to be very stressed and very very anxious all of the time, I can not seem to calm down. I am shaking typing this.

    Also, I was diagnosed with acid reflux about 2 months ago, and am now on lansoprozol tablets twice a day. They were helping me, but now they don’t seem to be, I don’t know if its because I am stressed and anxious that my stomach does feel worse. My stomach feels very tender, If I press it, It makes me feel a bit nausious for a second then goes away. I have not actually been sick at all. I was also diagnosed with a fatty liver, which is just down to diet and exercise as they did a scan of my liver, gallbladder and pancreas and all came back clear apart from the liver part. But this area sometimes feels awkward to. When I first apoke to the doctor he said that these feelings are completely normal and in time they will go away (This was before I started being anxious etc though) I have not been back to the docs since. I do feel bloated most of the time. I have lost almost 2 1/2 stone over all of this, which is great as I needed to!!!

    Another stress is I have ovarian cysts, I have suffered with these for the 14 years now, they dont cause any pain though, but I just want everything to go away now and for me to feel better.

    I want to stop feeling anxious and I am constantly shaking on the inside not on the outside if that makes sence. I feel very on edge all the time and feel better when I walk around etc!!

    I also now have a pain in my right calf that I am now starting to worry about. My lower left side also feels quite tender.

    Can I add anything else to this????

    Does anyone have any advice on this other than go to my GP? Does anyone else have the same kind of thing going on. I am just really worried and thinking that other things are wrong with me.

    Thank you for reading this boring message :)

    • ANSWER:
      The reason you have these problems is down purely to stress get rid of that and your health problems will disappear. Drink more water and get your system moving again.

  43. QUESTION:
    What are the benefits of coconut oil and virgin coconut oil? ?
    Hi! I’m Racquel. BSE student.These are some of the information in my research.

    Read the facts below to discover why the Coconut Oil is now referred
    to as the “Healthiest Oil in the World” because of its unique health-
    giving properties. Studies demonstrate that of all fats and oils,
    coconut oil is not only nutritious, but has the most health benefits.

    FACT No.1: Coconut oil is the best and richest natural source of the
    immune-boosting lauric acid among all the vegetable oils.

    Among the vegetable oils traded in the world, coconut oil is
    the best and richest natural source of lauric acid which makes up
    about 50 percent of its healthy fat content. All other vegetable oils
    are completely deficient in this. Lauric Acid, an important component
    of breast milkis also the primary saturated fatty acid found in
    coconut oil.

    Lauric Acid is the most important essential fatty acid in
    building and maintaining the body’s immune system and has a powerful
    antimicrobial effect that can kill a wide variety of infectious
    organisms. Among the saturated fatty acids, lauric acid has the
    maximum anti-viral activity.

    Lauric acid is a medium chain fatty acid (MCFA), which has
    the additional beneficial function of being formed into monolaurin
    in the body. Monolaurin is the anti-viral, antibacterial and anti-
    protozoal monogllyceride used by humans or animals to destroy lipid
    coated viruses, such as HIV, herpes, influenza and pathogenic
    bacteria.

    FACT No.2: Coconut oil is rich in plant-based, healthy type of good
    saturated fats which is very different from the animal-based
    saturated fats. Coconut oil has no cholesterol.

    Coconut oil is rich in plant-based, healthy type of
    saturated fats. It is 92 percent highly saturatedfat. Not all
    saturated fats are created equal. Just like polyunsaturated fats
    which are sub classified into omega 3, omega 6 and omega 9, saturated
    fats are also sub-classified into short chain, medium chain and long
    chain. The dramatic differnce is with the fatty acid composition and
    is fully documented by years of scientific research. In contrast with
    animal fats (long chain fatty acids-LCFA) which contain cholesterol,
    coconut oil, which is from the plant-based source has no cholesterol.
    The fatty acids of coconut oil (medium chain fatty acids-MCFA) are
    easily assimilated – they are not stored in tha body like animal
    fats.

    There are good fats and bad fats. Our diet needs to include
    the good tyoe of fats such as the saturated fats from coconut oil as
    they play an important role in our body chemistry. Sixty percent
    (60%) to eighty percent (80%) of our brain tissue and our nervous
    system are made of very rich complex of fats. we can live without the
    bad fats from red meat or animals, but good fats, such as the fats
    from plant-based coconut oil and fats from fishes like salmon and
    sardines are essentilaal for good health. We dont necessarily need a
    low fat diet. we need a good fat diet.

    Goods saturated fats, such as from the plant-based coconuts,
    enhance the immune system. The fats around the heart muscle is
    highly saturated. The heart draws on this reserve of fat ion times of
    stress. Saturated fats also protect the liver from toxic effect of
    alcohol and drugs. Fifty percent (50%) of cell membranes also
    constitue saturated fatty acids. It gives our cells necessary
    firmness and integrity. Saturated fats also play a vital role in the
    health of bones. At least 50 percent of dietary fats need to be
    saturated for calcium to be effectively incorporated in the skeletal
    structure.

    FACT No.3: Coconut oil is composed predominantly of the health-
    boosting Medium Chain Fatty Acids (MCFA).

    Coconut Oil is unique. It is unlike most other dietary
    oils. The secret behind coconut oil is that it is composed
    predominantly of medium chain fatty acids (MCFA’s) or Medium chain
    triglycerides (MCT). It is the MCFA’s which give it its remarkable
    nutritional and medicinal properties. Coconut oil has the most or
    largest concentration of MCFA’s (64%) compared with the other oils
    and fats.

    The majority of the fats in our diet, whether they are
    saturated or unsaturated comes from the plant or animal, are composed
    of long-chain fatty acids (LCFA’s). Soybean oil, corn oil,canola oil,
    olive oil lard, and chicen fat as well as most all other fats and
    oils in our diet, are composed entirely of LCFA’s. Some 98 to 100
    percent of the fat you eat each day consists of LCFA’s. Long chain
    fats take longer to digest and will tend to to be stored as stubborn
    fat you can’t get rid of . The medium-chain fatty acid (MCFA’s) from
    coconut ol have completely different effect on us than do the long -
    chain fatty acids that are more commonly found in our food.

    • ANSWER:
      Coconut oil is the best oil to cook with, even better than olive oil, because the fatty acids don’t turn to trans fat when heated.

      It also contains Caprylic Acid which is great for killing candida, the pesky yeast that causes yeast infections and thrush.

      I know a few people that have lost weight using coconut oil, the medium chain fats can speed up your metabolism. Which is why it is recommended for hypothyroidism.

  44. QUESTION:
    is it healthy ENOUGH to eat this as a part of a healthy diet?
    ok so i DONT need to lose weight. im good. but i try to eat healthy. but my parents don’t care about health, and eat fatty stuff all the time. they are overweight. i don’t eat what they eat, except for dinner, cuz i have too. but today, my dad decided to make lunch. does this sound fatty, or healthy enough to eat? ok its a sandwich. baguette, the french roll for the bread. chicken thighs, various vegetables, homemade mayonnaise. i think its oil, vinegar, and egg for the mayonnaise. that’s it. and chicken liver pate. i don’t think that’s how u spell it, but o well. does this sound healthy at all? the chicken thighs are lean. and i HAVE to eat it.

    • ANSWER:

  45. QUESTION:
    Can you Translate this Text into good french for me please?
    I think I live a healthy lifestyle as I do lots of sports and have a fairly healthy diet, I don’t always eat my five a day but don’t eat too many fatty foods. I play rugby twice a week and often play football with my friends. All my family are none smokers so I am not around smoke. I do not drink alcohol either as it causes liver damage. I usually eat cereal for breakfast, sandwiches for lunch and fish for dinner. I used to eat lots of unhealthy food and exercise little but now I eat healthier and exercise regularly. I will try to focus on eating five portions of fruit and vegetable every day.

    • ANSWER:
      Je crois avoir un mode de vie sain puisque je pratique plusieurs sports et que mon alimentation est relativement équilibrée. Je ne consomme pas toujours mes 5 portions de fruits et légumes par jour mais je ne suis pas un grand consommateur de cuisine rapide.

      Je joue au rugby deux fois par semaine et joue souvent au football avec mes amis. Tous les membres de ma famille sont non-fumeurs je ne suis donc pas exposé à la fumée secondaire. Je ne consomme pas d’alcool puisque c’est mauvais pour le foie.

      En général, je mange des céréales au déjeûner, des sandwichs pour dîner et du poisson au souper.

      Auparavant, je consommais beaucoup de mets mauvais pour la santé et faisais peu d’exercice mais maintenant, je m’alimente sainement et fais beaucoup d’activité physique. J’essaierai donc de manger les cinq portions de fruits et légumes recommandés chaque jour

  46. QUESTION:
    Just one more question please. Is Nutrience Derma a good dog food??? Please help…?
    BENEFITS:
    Nutrience Derma is ideal for dogs sensitive to normal food. Signs of allergies may include dry, flaky coat; red, raw ‘hot’ spots on the skin, or itching and irritation. Allergies commonly cause digestive upsets also. No matter what the symptoms, Nutrience Derma is specially formulated to help nutritionally manage allergies.

    • Lamb as the single protein source. No cereal proteins, so no gluten meal.

    • Rice as the single carbohydrate source to nutritionally aid digestive upsets.

    • As with all Nutrience formulas, no by-products to help sensitive stomachs.

    • With a carefully balanced ratio of omega 3 and omega 6 fatty acids for nutritional support of the natural healing process to help improve skin and coat.

    • Reduced-allergen formula. Free of wheat, beef, soy, dairy and gluten. Helps reduce the allergic load from the diet.

    • Free of corn for dogs with extra-sensitive stomachs.

    INGREDIENTS:
    Lamb meal, ground rice, rice bran, canola oil (preserved with mixed tocopherols and citric acid), flaxseed meal, yeast culture, liver digest, lecithin, salt, potassium chloride, calcium propionate (preservative), yeast extract, dried kelp, dried ginger, dried carob, dried fennel, dried fenugreek, dried rosemary, dried turmeric, dried cayenne, rosemary extract, yucca schidigera extract, ascorbic acid (vitamin C), iron proteinate, ferrous sulfate, zinc methionine complex, zinc oxide, sodium selenite, vitamin E supplement, vitamin B12 supplement, copper proteinate, copper sulfate, manganese proteinate, manganous oxide, folic acid, niacin, calcium pantothenate, vitamin A acetate, riboflavin, pyridoxine hydrochloride, thiamine mononitrate, biotin, menadione sodium bisulfite complex (source of vitamin K activity), calcium iodate, vitamin D3 supplement

    • ANSWER:
      You have posted your question in the WRONG section. We deal with HUMAN food here, sorry Sweetie!
      Try over in “Pets”:

      http://answers.yahoo.com/dir/;_ylt=AqNZA7AbBuHXvomFyW9fM5_py6IX;_ylv=3?link=list&sid=396545443

  47. QUESTION:
    not satisfied with lipid test.?
    i just had my blood test this morning (3rd time) to check any developments after 2 mos. my first test was a not so good profile, chol. is high, ldl is low, hdl is normal and trigly is 300+. my dr. prescribed gemfibrozil to reduce chol, silymarin to treat my fatty liver,omeprazole and maalox for my acid reflux. after a month of changing diets and more exercises, i had my 2nd blood test w/c returned with a good results. chol 126 and trigly 108 are normal but sgpt is still high 46 but much lower compared to 1st BT w/c is 63. i eat a lot of fruits, vegetables and fish and lesser meat after that event, and do lot more of jogging and brisk walking and stretching everyday however my triglycerides is still high at 195 when i took another test today. what maybe the cause of this elevated reading? i fast from 9pm and took the test on 7 am. is fatty liver connected with this result? also, i’m into zantac 150 mg for 8 days now and maalox to relieve the acid reflux.

    • ANSWER:
      Genetics plays a role in all of this. I’ve seen people who do everything right – exercise, eat a low fat diet, etc. – and yet they still have high cholesterol numbers. On the other hand, I’ve seen people who are morbidly obese and do everything wrong and yet they have good cholesterol and triglyceride levels.

      There are two major culprits that can raise triglycerides: simple carbs, particularly sweets, and alcohol. Fish oil can help lower triglycerides.

      For more information about nonalcoholic fatty liver disease, please see http://mayoclinic.com/health/nonalcoholic-fatty-liver-disease/DS00577/DSECTION=1

  48. QUESTION:
    Someone please help, why does my stomach hurt?
    Do not tell me to go to the doctor. I have gone 5 times in the past month of July, have been to the ER twice, gotten blood tests, an x-ray, AND an EKG and nothing is found :(
    My stomach has been KILLING me. I can’t even breathe a good amount of the time! It hurts so badly, I’ve not been able to eat at all, and when I do, I feel like fainting, I get sweaty and want to vomit, (well, not WANT).

    I have eaten regular foods, grains, noodles, dairy, etc., and even changed my diet to fatty foods from a doctor’s order. But nothing seems to help. It hurts so badly I can barely move from my bed, I’ve lost nearly fifteen pounds :(

    I am now 90lbs, and I’m weak, I want to eat eat eat, but I cant..
    I have sharp pains, and its really extremely hard to breathe, going to the store later is going to be horrible, my mother wants me to venture with her on a sale, I feel like I’m going to die!

    I am not anorexic – just…in pain! I am not pregnant, I do not have a boyfriend. I have had an ultra sound, it isnt my gallbladder, pancreas, liver, or anything down there.

    Its not the stomach flu, its been going on for so long. I have been prescribed six or seven medications but none have worked so far! I have been reccomended to a specialist but I can’t go for another two or three weeks. I lost nearly ten pounds in one week, someone, please help me! Do you know what this is?! Please help!

    • ANSWER:
      Warnings:

      Don’t starve yourself to “make it go away”, chances are it’ll get worse.
      If you have bad heartburn as well, mint could irritate.
      Stomach pain may be a symptom of a serious medical condition like food poisoning or allergies. If you experience fever, severe nausea, or sweating, seek medical help. Seek medical attention if the stomach pain persists for a long time, or if it’s severe, of course.
      Prolonged or frequent cramps, especially associated with loose stools or diarrhea may indicate a serious medical condition.
      Diarrhea associated with stomach cramps may cause dehydration, which can lead to shock or even death. Drink an electrolyte solution like Pedialyte, or a clear, low carbohydrate sports drink frequently if you experience diarrhea for an extended period of time.
      If you have significant pain in the lower right part of your abdomen, perhaps with nausea, loss of appetite, and/or fever, go to the hospital. It might be appendicitis.
      If the pain is severe, immediately go see a doctor.
      Having too much vitamin C will cause a stomach ache.
      If you have a stomach ache at school, go to the nurse and lay down, ask for some crackers, and drink warm water.
      Take an antacid like milk of magnesia
      Lie down on your stomach and place a pillow under your stomach. It works!
      Do not laugh when your tummy hurts. It will make it worse!
      Don’t drink anything with carbonation if the problem is gas because you’re trying to get air out, not put more in.
      If you are sensitive to spicy foods take an antacid such as Pepto Bismol before and after you eat.
      Think about what you eat before you eat it that is the cause of many stomach aches.

      Tips:

      Get as much rest as you can.
      Relax. Kick back, watch some TV, and drink some Sierra Mist or 7-Up. Carbonated beverages are a big help when it comes to stomach aches.
      Lay down with your legs rested higher than your chest and rub your belly. Piling pillows and resting your legs on them is comfortable and will settle your stomach.
      Eat some plain crackers. They soak up some of the acid in your stomach!
      Try the BRAN diet: B=bread, R=rice, A=apples or applesauce, N=noodles (plain)
      Try drinking 14 ounces of pure coconut water on an empty stomach. Do this two times a day. You should have relief within an hour or so. It worked with my gastritis.

  49. QUESTION:
    I have been fighting weight loss problems and hoping someone can help me?
    I have tried every diet out there and not losing weight walk faithfully daily, been doing a gym 3 times a week i can not lose nothing i went to dr about the gastric bypass and had the testing done and going to my meetings like the dr said i have a bmi of 35 i weight in at 204 or 205 but i lost a lot of weight in the past 2 weeks i went down 15 pounds the doctor did another test on me and found that i have sugar it is running 300 – 500 i am giving myself injections for it and taking a pill..

    I was wondering if anyone knew if that sugar being that high and with the weight that i am sure that i will gain back will give me a better chance in getting the gastric bypass? It is something I really need for other health reason to name a few sleep apnia—- fatty liver —- shortness of breath– on inhaler for that— i do have the cpap machine for sleeping. depression
    please i would approicate any help that i can get with this one..
    yes i am on a water pill and i have been giving diet pills from dr. and i still not lose weight
    thank you so much for just looking and checking this out i hop[e some can hlep me

    • ANSWER:
      Eat healthier dont eat as much. And eat healtheir foods like veggies and friuts instead of ice cream and chocolate. Also eat balanced meal.

  50. QUESTION:
    Heartburn, Stomache pain on Right side, Prior ultrasound? Any answers?
    Hello. I am a 35 yr old female, have had 2 children (c-section) and a hysterectomy. I am a bit overweight, approx. 40 pounds. I have been diagnosed in the past with stomach ulcers. Most recently (January) I had severe right side (2-3″ below the ribs), I went to the Dr. assuming I had an appendicitis, well it seems I didn’t. He ran tests and did an ultra sound, my stomach, pancreas, gallbladder, kidney and appendix were all fine, however he did say that I showed signs of moderate fatty liver disease. Recently, (last week) I started having the same pain in my side, it was severe last weekend and hurt worse with movement. I took it easy, what what I ate (when I did) and it has gradually gotton better, (is still a dull, constant, aching pain), however in addition to it now I have SEVERE heartburn after I eat/drink anything. I have a horrible taste in my mouth, my stomache, chest and throat burns, I still have the pain in my side as well. Antacids don’t help, bland diet didn’t help, water didn’t, Aciflex meds didn’t help. I am in pain and am not sure what else this could be. I know I should see a gastroenterologist, but I am not eligible for insurance for another month. I know there are such things as gall stones, acid reflux, GERD, ulcers, etc. But does anyone have any educated idea as to what this is and should I be extremely concerned or should I hold out a few more weeks until the insurance kicks in and I can see a professional. My quack of a Dr. doesn’t seem to help me much, anyone out there with the same symptoms and a diagnosis, and Dr’s out there with suggestions. Thanks for any help!!!

    • ANSWER:
      This is reason for concern and could be an indication of something like a problem with the heart (when a woman has a problem with her heart such as if there’s an impending heart attack-just using this as an example only-the symptoms that can occur can be in the stomach area and also cause heartburn) but I would recommend checking with the city health department to see if they offer a free health clinic that can evaluate the situation.

      If not, I would recommend going to the ER for further evaluation of the situation to see what they say.


Good Foods For Fatty Liver

Contrary to myth, one of the best fat burning foods you can consume is actually fat. Coconut oil, derived from the kernel and flesh of mature coconuts, can be purchased at your local health food store and should be implemented into your new healthy lifestyle without delay.

At room temperature, coconut oil is of semisolid consistency. This makes it an excellent substitute for butter or shortening when cooking. Besides being a tasty and easily-obtainable substitute for some fats, it boasts a wealth of other health benefits. Here are 3 things you should know about coconut oil:

1. Coconut Oil Is “Good Fat”

Though it sounds incongruous, coconut oil is made of the kind of fat that burns fat and speeds up your metabolism. If you want to burn fat, stay away from hydrogenated oils, margarines, canola oil, and fake butter products which are made of processed chemicals.

Healthy fats, such as the fat found naturally in coconut oil, is actually something your body needs to function at its prime. Without the fats found in coconut oil, your metabolism will not function properly. Coconut oil also contains short and medium-chain fatty acids that aid your body in weight loss.
In addition, eating enough healthy fats in your diet will contribute to feelings of satiety, making you feel less hungry throughout the day and allowing you to stick with your eating plan with ease.

2. Coconut Oil Contains Lauric Acid

Coconut oil is also rich in lauric acid, making it one of the healthiest fats you can consume. Lauric acid has highly beneficial antiviral, antibacterial and antifungal properties, meaning it can actually help your body fight off infections and disease.

In addition, lauric acid can help reduce high blood pressure and high cholesterol levels in the bloodstream. This also makes it a powerful ally in the fight against heart disease. Coconut oil has also been found to have beneficial properties for your liver and kidneys.

3. Coconut Oil is Rich in Saturated Fats

While coconut oil is a saturated fat, it’s important to stress that not all saturated fats are created equal. Coconut oil contains no trans fat, and the saturated fat it contains is a medium chain fatty acid (MCFA) kind.

MCFAs are digested in the body more easily than other kinds of fatty acids, and they are immediately processed in the liver as energy, rather than stored in the body as fat. MCFAs do not increase LDL levels (bad cholesterol) in the body, and have been proven effective in the fight against atherosclerosis.

Coconut oil, because of its saturated fat content, has gotten an undeserved bad reputation in the diet world. Besides being one of the best fat burning foods you can consume, its health and diet benefits trump other fats such as canola oil, margarine, and fake butter products.

Eating about 2-3 tablespoons of coconut oil as part of a healthy diet can help you burn fat, fight disease, and look and feel terrific. Check out the cooking oils or natural foods section of your local health food store for this remarkable product.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    What are good foods and/or supplements for a “fatty liver”?

    • ANSWER:
      Betaine (trimethylglycine, or TMG) is good for fatty liver caused by alcohol and other causes, and also for protecting the liver from toxins in general.

      Get it cheap here:

      http://www.iherb.com/TMG-anhydrous-betaine&rcode=TIL714

      Betaine is used to treat fatty liver in cattle, and it is a popular supplement for people. It is also good for digestion, methylation and reducing homocysteine, so it is a very healthy supplement for anyone to take.

  2. QUESTION:
    what are some good fatty foods to make my pitbull gain weight?
    I have had my pitbull on a raw food diet. it keeps him very very lean. i really want him to gain a bit more weight and to fill out to the size of his brothers and sisters. i excersize him for an hour a day. what are some real fatty foods that are ok for him and will help him gain weight i live in new zealand.raw beef lamb heart liver etc just aint giving him size. his brothers are 65lbs and he is 52lbs. he is same hight and length so i know he can catch up to their weight. what foods will do it. thanx

    • ANSWER:
      The best weight your dog can be at is where you can feel his ribs when you put your hand over his side but not being able to see them. This is ideal weight for all dogs.

      I understand that you are wanting to get him to gain more weight but you don’t want him to be more then ideal. It can pose some health risks. Try giving him more protein. This will give him health weight and should help keep him fit. A good source for this is chicken

  3. QUESTION:
    Have I been cured of NASH (fatty liver+inflammation)?
    3 months ago I was diagnosed with NASH (fatty liver with inflammation) through an ultrasound and elevated liver enzymes. They say a possible cause is through elevated cholesterol/triglycerides which I had. 3 months later after eating healthy and exercising, my liver enzymes have gone back to normal but high normal and my cholesterol is normal. Is it safe to say that I do not have NASH anymore? Or do I still have it and have to maintain a healthy lifestyle so I don’t get it again. What are some foods that are good for the liver?

    • ANSWER:
      i studied NASH deeply and i can say that you are lucky since untreated not only affect liver but also make you diabetic or even hypertensive in the next 5 years as you might saw that you were lazy tired obese specially the abdominal part and the doctor prescribe you actos and glucophage and ursodiol and lipanthyl well now you can enjoy life BUT stick to that the sport the healthy food no junk no fast food no fatty meals no salt or XS carb and the most important keep your weight as normal as you can and test the liver enzyme every 6 month

  4. QUESTION:
    Please help me–I hate healthy foods, but need them. Good recipes?
    Hi– I love to cook and enjoy food.
    But, I like the bad stuff. I’m at a good weight, but just had a blood panel that showed high cholesterol, lipids, and fatty liver. Ick!
    I know there are tons of websites for healthy eating, and know about healthy cooking methods, but just love tasty food. I would appreciate people sharing their own favorite good, healthy recipes.
    Thanks from me and my nasty blood :)

    • ANSWER:
      Lemon Spaghetti

      2/3 cup olive oil (this oil is heart healthy)
      2/3 cup freshly grated parmesan cheese
      1/2 cup fresh lemon juice (from about 2 lemons)
      1 teaspoon salt
      1/2 teaspoon pepper
      1 pound whole wheat spaghetti
      1/3 cup chopped fresh basil
      1 tablespoon grated lemon zest (from the two lemons)

      In large bowl, whisk the oil, cheese, lemon juice, salt and pepper to blend. Set the sauce aside. Meanwhile, cook pasta according to package directions. Drain, reserving one cup of the cooking liquid. Add the spaghetti to the lemon sauce, and toss with basil and lemon zest. Moisten with reserved pasta water until desired consistancy is reached. Use more salt and pepper to taste. Can be used as a light meal or a side dish to boneless skinless grilled chicken. It is light and delish!

  5. QUESTION:
    my mildly inflammed fatty liver (non-alcoholic)…but I’m not obese?
    so i have a mildly inflammed liver (mild NASH) due to extensive fatty change (fatty liver). Here’s a question though: I read that this is a condition that happens to people that are OBESE or morbidly obese. But I’m not obese…I may be overweight (was 190 lbs at 5’10 when I got tested with elevated liver enzymes). However my triglycerides and cholesterol are both high and have been rather high for the past few years. Could this be the culprit? That high cholesterol and triglycerides have caused this NASH because I’ve been just piling the fat onto the liver? I have lost weight and in my ideal now at 173 and now eat a lot of vegetables/fruits/fiber and avoiding high fatty foods (junk foods) and exercising daily. They say NASH can be stopped and reversed through weight loss, exercise, good diet but most articles seem to relate it to the obese…would this work on someone that is overweight? Is the prognosis for this better on the overweight?
    to babygurl: yes they did an ultrasound and it said i had a bad fatty liver. They assumed its NASH. What was the reason for your elevated enzymes? My doctors didn’t really recommend getting a biopsy done to see if its NASH unless if my enzymes were high EVEN after I’ve lost weight to my ideal, eat right and exercise.

    • ANSWER:
      The reason most of the articles talk about the obese is because it’s most common in that population. But it can still occur in some that is not obese. Your liver ranks #3 in terms of organs that burn the most fat.

      Unfortunately it’s not able to do that because the fat in your diet is over-saturating the organ and fat is building up faster than the liver can metabolize it.

      There are some supplements out there than will help you get rid of the fat on the liver. They don’t physically remove the fat from the liver, but they prevent new fat from being stored in the liver, thus allowing you to burn what’s currently there.

      Try this: http://my.apexfitness.com/products/product_details.php?item=1038

  6. QUESTION:
    My dad recently was told he has Copd lung diesase, also has conjestive heart failure and now has a fatty liver?
    His Copd is Serve(stage 4) he is on oxygen 24/7. He has trouble breathing after walkin from one room to another in the house while on oxygen. he has conjestive heart failure and lost 30 pounds of fuilds while in hospital and its coming back on him again. he doesnt eat like they tell him, he still eats salt heavy like always. fried foods the works basically. he doesnt exercise either. doesnt leave the house unless its a doctors appt. he did stop smoking though, one good thing. i dont know about the fatty liver or details on it. i dont know if it came from drinking all those years or from his diet.. just wanting someone who had some insight to this to share some info of what to expect or look for etc. Thanks

    • ANSWER:

  7. QUESTION:
    Tips for Celebrating a 21st?
    Well that time finally came for me. Due to work i can’t officially party till tomorrow. Anyway i was wondering if there are any precautions i can take today (the day before) to ease my pain the day after (sat).

    i’ll be responsible so no need to comment on my safety.

    I googled this first and i herd bread is bad (because its a massive influx of carbs because i’ll be drinking beer) and protein/fatty foods like liver are good.

    Thoughts/tips?

    • ANSWER:
      Eat enough but not too much. Eat fairly bland/plain meals which won’t make you sick. Get a good nights sleep and take a few aspirin beforehand (make sure you take them at least 12 hours before you start drinking to avoid a reaction of the pills with the alcohol) The sleeping and the aspirin should make sure you are feeling your best while the bland meals will avoid you feeling unwell/stuffed and hopefully avoid vomiting. Another thing you can try is to drink a large glass of milk an hour or so before drinking. This will ‘coat’ your stomach and should stop you being sick.

  8. QUESTION:
    My cat had an intestinal blockage, and now I am worried about fatty liver?
    My cat was vomiting for 2 days without eating and drinking. I had taken her for sub-Q fluids and blood work and nothing was found. After the 3rd day without eating I took her back to the vet because it was obvious something else was definitely wrong.

    The vet did emergency exploratory surgery. He found a small ribbon in her intestine with fur wrapped around it. He said she would’ve died within a day or two if we hadn’t found it.

    Today is the 4th day since she’s gotten sick. WHen the vet was operating he said that she had evidence of fatty liver starting because she hadn’t been eating. That was what I was worried about.

    Now she is recovering in the hospital with IVs, antibiotics, nutritional support, etc. They don’t want to have her eat until later today to make sure they give her stomach a good 24hrs after being operated on.

    Isn’t 4 days without food WAAAY too long and GIVE her fatty liver? Or is the vet right about the risk of food in her stomach so soon?

    She is on IV. Would this help slow fatty liver from occuring?

    Thanks

    • ANSWER:
      The important thing now is to allow the stomach to heal. Yes, there is a risk of hepatic lipidosis, but the vet has to balance those risks with the risk of feeding her and causing a bigger problem. She’s under vet care, and the vet will get her fed as soon as the time is right. The good news about hepatic lipidosis is that it is reversible when not ignored for too long. The liver is one of those rare organs that can regenerate itself. Any damage that may have occurred to it during this time will heal, don’t worry!

      Thank goodness that you are one of those pet owners who know enough to take their cat to the vet when you know that something is wrong – it saved her life.

  9. QUESTION:
    Best dog food for liver problems?
    We recently discovered my dog needs to have surgery to remove 2 tumors, one is fatty, and the other is possibly malignent. The vet discovered in doing her bloodwork that the toxin levels of her liver are slightly elevated. He recommended Science Diet Prescription ID dog food and a good teeth cleaning to help this. The problem is she does not like this food… I have 2 vets, (one for routine things, and one for more detailed care) Both of which are die hard Science Diet guys (they sell it). Does anybody know of a comparable dog food, or even one that is better? I have heard Science Diet isn’t as good as people say anyway.
    Daisy is currently eating Science Diet sensitive stomach, I am mixing it with the ID and she is still turning her nose up at the ID.

    • ANSWER:
      Ask them about the LD diet by hills. It’s made specifically for liver problems and he may like it better. I don’t know why they would recommend the ID because thats usually for dogs with digestive or intestinal problems. Ask about the LD though.

  10. QUESTION:
    Can anyone help me with Fatty Liver Disease (Cats)?
    Warning: this is long, but if you’ve been through this, and know anything I could do…please help!

    Last Friday, we took our cat to the animal hospital because he hadn’t ate or drank anything in a few days. They said it was fatty liver disease, and they kept him hooked up to IV’s. They even put a tube in his throat so we could feed him that way. A few hours after the tube was put in, my cat pulled it out himself. They were going to replace the tube for free, but didn’t want to do it right away since he had just been through the surgery. We went to visit him in the hospital the next day, and just by us being there, he ate a little. They kept him in the hospital one more day, then released him without replacing the tube, saying that we’ll probably have better luck getting him to eat. When we first brought him home, he ate about half of a cup of dry food which surprised us. Since then, he’s been eating very little every day. My question is, what should I do? Force feed him? if so, how? Or should I take him back to the hospital to have the tube put in? We paid 900 bucks for the placement of the tube…would they put another one in for free, since they were going to do that originally? I don’t know what to do.

    As far as his personality, when this first happened, he was lifeless…but since we’ve had him home from the hospital, he does walk around a good bit (slowly but surely) and he purrs louder than ever before. When I wake up in the morning, or walk through the door after work, he makes an effort to get up and rub against my leg. That’s why it’s so hard for me to figure out what to do. He’s trying to act like his normal self, he’s just weak.

    • ANSWER:
      I think you need to syringe-feed the cat several times a day until he is 100% eating well on his own.

      You are going to need to get several large needle-less syringes today. Call the vet’s office and ask or buy at a medical supply store.

      Buy some Wellness canned cat food, it is high in calories, protein and fat plus easy to blend. Mix in a blender or food processor with an equal or slightly less volume of water. Try to get at least a full 5.5 oz can or more into the cat daily.

      Be forewarned that this is a messy process and it is normal to get as much on the cat as in. Take this into account when figuring how much he ate.

      Once your syringe is full you firmly hold the cat sideways or from behind. Place the tip of the syringe between his molars and ingect about 2ccs of the food mixture. Wait for him to swallow and repeat.

      If you need more info on this I am sure there are cat force-feeding videos out there. I will try to find one for you myself. Check back.

      Update: I just found this one with additional information for wrapping the cat;

  11. QUESTION:
    1. Which of the following most accurately defines good health today?
    A. The ability to recover from an illness
    B. The ability to endure a 30-minute workout
    C. The absence of disease
    D. Complete physical, mental, and emotional well-being

    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      A lot of this is common sense and I don’t think you should ask us to do your coursework for you.

  12. QUESTION:
    MY cat was diagnosed with fatty liver disease 2days ago HELP!!!?
    I have a 7yr normally 21lb(yes over weight) manx cat . she was very quiet and not eating as well so I brought her to the vet. she was checked for diabetes which was NEG and KIDNEY which was NEG . BUt one thing that came up was her liver screening the vet said Diagnosed her with “FATTY LIVER Disease” she also said she was jaundice. she said it seemed like the start of it so she put her on SAMe for the liver and mirtazapine every3days for appetite.
    She only eats hard food, milk or clam sauce(funny) but never soft food or tuna.
    she seems to want to eat although i force feed her a/d 5 times aday equalingg 1can) she will also eat about 6 pieces of hard food 6-7 times a day on her own. and she will drink..
    My question is I would like to give Milk Thistle, or L-carnitine, or glutamine. Has anyone ever mixed this with the SAMe liver pill??
    maybe I would just give Milk Thistle,PLEASE help me and let me know how much this big girl should have???
    also I have heard that L-carnitine can cause heart problems.
    Thank you for all the help and please let me know how I can get this baby doll feeling better quicker!!!
    God bless you all!!

    • ANSWER:
      I’m sorry your kitty doesn’t feel good. From what I know milk is not good for cats. Talk to your vet, if you are not getting good answers from the vet, call another one.
      good luck

  13. QUESTION:
    My cat has fatty liver disease and he was very sick, i just want to help people with their questions about it?
    Hi, my cats name is fatso. He was 4 years and 8 months old. Fatso was a black cat with a very nice face and had long very beautiful hair. He was a very playful and kind cat to be around. He loved to joke around and rub his head against anyone who came close to him. Fatso was always purring and wouldn’t hurt a fly because he was way too nice. He would always meow as loud as he could just so he would make sure that you knew he was there. Fatso had recently become very ill on Friday May 29, 2009. We noticed that Fatso had stopped eating quite a bit and has lost some weight even though Fatso, who was normally known for his name, loved to eat. Even though he stopped eating we noticed that his stomach was still getting bigger. He had also become very lethargic and stopped his purring. Fatso wasn’t being himself. He seemed to be very thirsty on this Friday during the day, but he wouldn’t drink anything because his mouth seemed to be hurting him. We tried to get him some water by squirting from through a syringe (without the needle of course) into his mouth. On that Friday night, fatso had started to throw up this white puffy gloop and it looked very painful for him. He kept trying to stick his tongue out like there was something caught in his throat. Fatso wasn’t doing so well so we brought him to the vet on Saturday morning at 7 am. He stayed there in critical condition for 3 days. The vet did a blood sample test, and noticed that his liver enzymes were quite high. Fatso was put on IV and was taken care of for these 3 days. On the second day when we went to see Fatso he seemed to be looking a lot better. Then on Monday, the 3rd day or yesterday, we had a call from the vet saying that Fatso wasn’t doing so well and that he would have to be transferred from the vet’s office to an actual animal hospital. So we made a decision and picked up Fatso from the vet and brought him to the animal hospital. When we picked him up the doctor seemed to be right because he seemed to have gone back to the way he was when we first brought him in. At this time Fatso’s skin that was exposed above his eyes seemed to be turning yellow and this was because of the enzyme build-up in his liver. This caused his blood to change color which caused the skin to change color. I let him out of his carrying cage while we where waiting in the lobby of this animal hospital (In Guelph Ontario, this place is probably the best place in the world for sick animals and is called Guelph Animal Hospital) and I let him out of his cage. He sat with me for a little while but he wanted to walk around, so I let him. Fatso could barely stand up and fell to the floor twice. We put him up on the bench and he started to fall asleep. Since that time Fatso has had multiple tests and has been diagnosed with fatty liver disease, pancreatitis, and fluid build-up in his stomach (which is the reason why his stomach was getting bigger even though he wasn’t eating). After this call we decided that we did not want him to be poked and probed anymore because that is not the way a cat should live. Cats should be able to do everything they are supposed to do not sitting around eating food through a tube in his stomach. So we are going to go and see Fatso today but he is going to be put to sleep. The reason why I am writing this story is so that people who are in need of help and need answers quickly will be able to read Fatso’s story and help there Kitten(s) or Cat(s). We will miss you always.

    For Fatso, it is what he would want me to do

    • ANSWER:
      This is a very sad story and I’m very sorry for your loss. It’s very sad that Fatso had to suffer so much. At least you tried everything you knew to do. Hang in there as we all know how hard this is and it’s OK to cry. I’m just SO sorry for your loss.

      What kind of food has Fatso been eating all these years? I’ll bet the lesson here is what WILL happen to a cat being fed dry kibble and canned foods from the grocery stores or WalMart type stores. Commercial dog and cat foods, loaded with corn, wheat, soy, glutens, artificial preservatives like ethoxyquin, artificial colors, lots of toxic crap, will eventually cause major damage in our pets!! These foods cause allergies, kidney disease/failure, UTI’s, liver disease/failure.

      The worst part of all of this is that the veterinarians around this world should KNOW this and put a stop to it. Just because the pet food is a mulitbillion dollar industry, DOES NOT MAKE IT OK that they’re killing our pets. WE think we’re doing the best we can for our pets and these BASTARDS KNOW that what they’re putting into pet foods is KILLING our babies that we love with all of our hearts!! THIS IS A CRIME and HAS to be stopped!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  14. QUESTION:
    Gilbert’s Syndrome and liver pain … ?
    I was diagnosed with GS about 2 years ago, when they found my unconjugated bilirubin levels to be about 2,5 times higher than normal. About 1 month ago I found a job and since then, my physical activity during day time became much more intense. During this month, I started experiencing liver and abdominal pain, and it’s a little more intense on the right side…what could be the explanation for this? I’ve had some blood tests done for the liver activity evaluation..only the total bilirubin seems to be elevated, while the other values appear to be normal. What could be the cause of the liver pain? I wish to mention that I am not following any diets and I know this is not good for my liver…I eat everything,I am only restraining from really fatty foods…

    • ANSWER:
      i looked up Gilbert’s Syndome in the Merck Manual. it says that it affects 3-5 % of the population, and pathogenisis is uncertain. it says that the hepatic uptake of bilirubin is often increased with fasting and other stresses. it says that patients should be reassured that they do not have liver disease. are you seeing a gastroenterologist? maybe you should ask them if there is a certain diet you should follow. also, tell dr. about the pain. upper abdominal pain can be alot of things and may not even be your liver. you should not guess at this, please let your dr. know what is going on

  15. QUESTION:
    What is a good diet for someone with liver disease?
    This is the third time in a year I have had rapid onset of stomach pain with right upper quadrant tenderness. Happens after drinking coffee and eating late breakfast at about noon. I can feel periodic stomach pain and liver associated pain a leading up to episode. Symptoms last about a week with headache, fatique, extreme right upper quadrant pain that feels like it is in a spasm and real tight right over liver with stomach pain. When I eat it usually gets real bad where I can’t move and is relieved when I drink water. I have had a number of scans from the Doctors and they turn up clear. I have also noticed bitter taste in mouth this last time. I don’t eat very well. Lot’s of coffee, ice cream and fatty, fried food. Need to eat more fruits and vegetables. My blood work usually shows up with elevated liver enzymes.

    • ANSWER:
      Sounds like gall bladder symptoms, or pancreatitis. Low fat, no fried stuff. No alcohol. Elevated liver enzymes are to be taken seriously. Liver disease is an ugly way to die.

  16. QUESTION:
    what kind of foods would you recommend?
    I want to start feeding my dog more natural foods with vitamins (like omega fatty acids 3&6, vitamin C, Vitamin E) it seems that he has some sort of skin problems (he is a bichon frise) and so I read an article talking about Bichon Skin problems.
    I figured that maybe he’s not recieving enough nutrients from just kibbles and a bits of boiled chicken.

    in the article, it talked about organs.. but didn’t mention what kind(like turkey brains?, chicken heart?, beef, pork liver?. like what kinds??)
    what kinds of natural meats (i’m going to cook them a bit.. maybe boil maybe a little bit of pan-cooking with virgin olive oil with garlic or something) should I give my Bichon?

    oh yes, and if you can, is there dog shampoo thats gentle on the skin? I heard that oatmeal is good, but I dont see (at least I dont think so) any oatmeal shampoo for dogs in petsmart.
    I don’t want to go Commando and start feeding him completely raw. i’m scared he might get some types of parasites or something…(Raw foods sites sounded great. including lots of information on about myths about dogs being omnivores and whatnot.<-- i really thought they were..)
    i DID search about oatmeal shampoo in petsmart. and what do you know? i've been looking at the wrong place for my dog (i learned that whitening shampoo is harsh on the skin)
    I'm am, however wondering what parts of the meats i should be looking at for my dog.
    i am thinking of getting some fish, poultry(most likely chicken), and maybe pork or beef.. i'm thinking of still continuing the kibbles (as of my dog does not like rice. to go along with meat) but only for like chewing and stuff. not too sure yet.
    for the garlic, i'm going going to put in a WHOOOLE bunch, just a little tiny pinch for smell and in the article, it said that its a natural preventative for fleas cause it omits a nasty smell or something.

    • ANSWER:
      Do some google searches on BARF and dogs…it’ll bring up a whole bunch of websites on raw feeding. There is also a yahoo group – fantastic resource!
      I currently just feed my dog chicken and fish. She doesn’t go so much for pork and I just haven’t been able to find a butcher to get some other cuts of meat. I just buy a 5lb bag of chicken leg quarters for her. She also gets chicken liver a couple times a week. She should be getting more of a variety, but we’re working towards that. The idea here really is to feed them raw, not cooked. My dog loves it, I hate it..but it is what is best for her.

      Good luck!!

  17. QUESTION:
    Is it good to take Cod Liver Oil as a supplement?
    Today I bought a bottle of Carlson’s Norwegian Cod liver oil (liquid). I read somewhere that this oil is a good supplement of omega 3 oils and also because it has vitamin D. I live in Canada where you see no sun for like 6 months so that’s why I got it and mainly because of Omega 3 fatty acids.

    So here are the supplement facts –>http://www.carlsonlabs.com/p-107-cod-liver-oil-lemon-flavor.aspx

    I was wondering if this oil had too much of a Vitamin A? I consume vitamin A in my daily food intake and adding this oil to my diet it seems it would be way too much.. I don’t want to go overboard as too much of Vitamin A can be harmful.

    Also for omega 3 fatty acids I believe the content is too low.. Shouldn’t the EPA (Omega 3) amounts be higher than DHA (Omega 6) amounts?

    If anyone has more understanding of this please share your opinion and I would greatly appreciate it!
    Thanks,
    Dee

    • ANSWER:
      You are absolutely right, you can not get enough vit.D from cod liver oil because of the high vit.A levels BUT I highly recommend you including cod liver oil as a part of your supplementation (up to 100% DV vit.A). Use vit.D3 for the balance of your needs.

      Current recommendations from researchers for vit.D3 are for 35iu per pound – a 150# person needs minimum of 5250iu per day & the rda is 400iu. This amount is for minimal needs and does not account for depleted stores. March is when stores are at their lowest.

      EPA & DHA are both omega 3 fatty acids. Cod liver oil is not a good source of EPA/DHA. DHA is the most important for health but doesn’t seem to be assimilated without EPA, so having a both is important. I highly recommend eating cold water fish instead of taking just the fish oil.

      Omega 3 fatty acids are PUFA’s (polyunsaturated fatty acids) & extremely fragile & start going rancid as soon as exposed to air. PUFA’s are fine from *whole food sources* but when separated from the food, begin oxidizing immediately & cause free radical damage to the body. I highly recommend making an effort to get as much fish oil from whole food sources. I recommend eating sardines several times per week. Mackerel, herring, salmon & oysters are also good options.

      Taking fish oil or krill oil is a convenient way to get EPA/DHA consistently but I’m still concerned about the degradation. Krill oil has naturally occurring antioxidants which make them somewhat safer but I still recommend whole food sources.

      Another problem with ingesting “just” the oil, is that you are missing all the nutrition from the whole food source. The only oil I can see recommending is cod liver oil (mixed with butter or coconut oil/MCT to maximize bioavailability) & only because whole cod livers are not readily available.

      I started eating 1 oz. canned oysters every morning for the naturally occurring zinc (170% DV) & found it also had 90% DV of B12 as well as getting 1g a week in Omega 3 fatty acids, EPA/DHA.

      Ounces Fish EPA DHA grams

      3 Herring_ 1.06 0.75 1.81
      3 Mackerel 0.56 1.01 1.57
      3 Sardines 0.45 0.74 1.19
      3 Oysters_ 0.75 0.43 1.18
      3 Salmon__ 0.45 0.60 1.05
      3 Trout___ 0.40 0.44 0.84
      3 Tuna____ 0.04 0.19 0.23
      3 Haddock_ 0.06 0.14 0.20

      DHA is the most abundant omega-3 fatty acid in the brain and retina. Low levels of DHA have been associated with Alzheimer’s disease. DHA is depleted in the cerebral cortex of severely depressed patients.

      http://www.fishoilbenefitsexplained.com/food-sources-of-essential-fatty-acids.html

      Adding butter or virgin coconut oil will help make the Omega 3 fatty acids more bioavailable.

      Whenever taking cod liver oil, remember the findings of Dr. Price. He noted that he did not get good results from cod liver oil unless he gave it concurrently with high-vitamin butter. Just why this is so is a matter of speculation, but we do know that the very unsaturated fatty acids found in cod liver oil cannot be effectively assimilated and stored in the tissues without the presence of adequate saturated fatty acids, the kind that would be provided by butter. This means that even regular butter would help support cod liver oil therapy; but Price found that the combination of cod liver oil with high-vitamin butter, from cows eating rapidly growing green grass, was nothing short of miraculous, reversing tooth decay and bringing patients back from the brink of death.

  18. QUESTION:
    Do you think feeding your child junk food is a form of child abuse?
    I recently read an article which said that doctors are now finding evidence of fatty liver disease, previously thought to only affect adults, in children as young as two! I was so shocked by this and by what the article said – that this is the direct result of parents feeding their children food with too much fat and sugar and not enough fruit, vegetables and whole grains. Do parents of overweight and obese children not realize they setting up their children for all kinds of diseases and even an early death? I don’t see this as being any better than parents who hit their children – one is mental abuse, but the other is physical and both are equally harmful. There’s no excuse nowadays for parents not to know anybody and not to know what they can do to provide their children with good nutrition.
    I can’t think of any possible punitive actions against such parents and I wouldn’t even want to go there. I am not talking about occasional junk food – of course that’s all right. But so much that these kids are getting really, really sick? I don’t think it’s an overstatement to see it is abuse – you are putting your child’s life in danger – if that’s not abuse, what is?

    • ANSWER:
      our family has take away once a week, i hope thats not too bad
      but u should see the way they get an appetite for mc donalds they can eat 2 burgers chips and sometimes a soft serve too!!!!,and when i cook they leave half their meal uneaten at home, lol

  19. QUESTION:
    Expertise needed good but simple flavorful sauce for spaghetti squash. Tasty enough so will make me want more!
    I recently found out I have NASH a fatty liver disease. I have to loose some weight so the fat will come out of my liver or it will scar it. Which could lead to major Cirrhosis of the liver later in life, pretty scary huh? Well now I’m looking for stuff to fill in my void of food that I love so! I boiled a spaghetti squash today and have just been staring at it. It doesn’t look appealing at all. I suppose I could learn to like it if it had a tasty sauce on it. Is there a trick to plumping it? Maybe boil it in water or is that it!. Just any little advice or experience you’ve had with Spaghetti squash. What are some other low calorie veggies & tasty recipes I can find to tame my stomach and stay under 1500 cals a day? I LOVE TO EAT! I am lifting weights twice a week in the stronger women program. I have lost 8 lbs but am stuck and starting to backslide! Give me foods I can eat a lot of and still be legal!!! Ive checked on some Shirataki noodles, but the shipping for California is high!
    Need really need tasty encouragement please! It can be Italian, Cajun, Mexican, Indian, vegetarian, anything, just low cal and tasty. Is there another veggie that is versatile to cook with? Maybe eggplant & what do you suggest. etc.

    • ANSWER:
      Lemon Caper Spaghetti Squash

      Ingredients (use vegan versions):
      1 small spaghetti squash
      2 tablespoons extra-virgin olive oil
      1/4 cup non-hydrogenated, vegan margarine
      2 tablespoons drained capers
      1/4 cup diced zucchini (green rind mostly)
      1/4 cup dice red bell pepper
      4 tablespoons lemon juice (bottled works fine)
      4 tablespoons chopped flat-leaf parsley
      1/4 cup chopped tomatoes, canned or fresh
      salt and pepper
      Preheat oven to 400 degrees F. Cut squash in half lengthwise and scoop out the seeds. (Toss them out for the birds.) Rub the inside well with the olive oil, use more than 2 tablespoon if you need to. Put the squash cut side down on a pan (cookie or pizza, whatever you have) and cover with foil. You don’t have to make a tight seal but you don’t want it too loose. Bake the squash until the squash “flesh” (sorry to use the “f” word) is done and can be easily scrapped out with a fork. It took about 30 minutes in my oven. Scrape out the spaghetti strings and put them aside where they’ll stay warm.
      Melt the margarine in a large pan or cast iron pot (what I used) and add the zucchini, bell pepper and capers, cooking them until they’re tender. Stir in the lemon juice, parsley and season with salt and pepper. Kosher salt if you have it but don’t make it too salty! Taste sauce to see if it’s OK before mixing in the squash and tomatoes. You can pan fried floured tofu slices to serve with this and it was excellent.
      Serves: 2-3. If not vagan have broiled chicken.

      Spaghetti Squash with Moroccan Spices
      1 (3 1/2- to 4-pound) spaghetti squash
      1/2 stick (4 tablespoons) unsalted butter, cut into pieces
      2 garlic cloves, minced
      1 teaspoon ground cumin
      1/2 teaspoon ground coriander
      1/8 teaspoon cayenne
      3/4 teaspoon salt
      2 tablespoons chopped fresh cilantro PreparationPierce squash (about an inch deep) all over with a small sharp knife to prevent bursting. Cook in an 800-watt microwave oven on high power (100 percent) for 6 to 7 minutes. Turn squash over and microwave until squash feels slightly soft when pressed, 8 to 10 minutes more. Cool squash for 5 minutes.
      Meanwhile, melt butter in a small heavy saucepan over moderately high heat. Add garlic and cook, stirring, until golden, about 1 minute. Stir in spices and salt and remove from heat. Carefully halve squash lengthwise (it will give off steam) and remove and discard seeds. Working over a bowl, scrape squash flesh with a fork, loosening and separating strands as you remove it from skin. Toss with spiced butter and cilantro.
      • Alternatively, you can bake the squash in a preheated 350°F oven for 1 to 1 1/4 hours.

      Spicy Spaghetti Squash
      1 small spaghetti squash, halved and seeded
      1 tablespoon olive oil
      1/2 cup minced onion
      3 cloves garlic, minced
      2 green onions, minced
      12 ounces ground white meat turkey
      2 cups crushed tomatoes
      2 tablespoons red wine
      2 teaspoons capers
      2 teaspoons minced fresh oregano
      2 teaspoons crushed red pepper flakes
      2 tablespoons chopped fresh parsley
      Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Place each squash half cut side down on a cookie sheet and bake uncovered for about 45 to 60 minutes or until a fork goes easily into the shell. Allow to cool and scoop out the strands of squash with a large spoon and set aside. Heat the oil in a skillet over medium high heat. Add the onion, garlic and scallions and saute for 2 minutes. Add the turkey and cook for 4 minutes. Add the tomatoes and wine and bring to a boil, lower the heat and simmer for 20 minutes. Add the capers, oregano, red pepper flakes and parsley; simmer for 5 minutes. If the squash has cooled too much, reheat it in the microwave, covered for 2 to 3 minutes. Top the squash with the sauce and serve.

      nfd

  20. QUESTION:
    the doctor just told me i had a bad liver, what should i do?
    i was in the hospital for 2 days because i have “too much fattty tissue” in my liver and a large spleen from it. i don’t drink so it must be stuff that i eat. i don’t get it. i work out a few times a week and i play sports during the winter. i’ve always hated my body and have been insecure my entire life and it’s holding me back from so many things. sometimes i don’t even want to leave my house because i hate the way i look that much. i’m miserable and just want to be skinny so i won’t feel that way anymore. i just want something good in my life, i want guys to notice me when i walk down the street, i don’t want to stay in my house all day, i want to look good in a bathing suit. i stopped eating all “fatty” foods and drinking any type of soda or juice when i found out. i’ve been eating salad and smaller portions too.

    • ANSWER:
      Fatty liver is a condition caused by obesity and a high fat diet.

      Its good that you have stopped eating high fat foods.

  21. QUESTION:
    Why does the smell of greasy french fry oil bother me?
    My husband just made some french fries in the frying pan.
    Within 2 minutes my stomach felt sick, my head dizzy and my whole body felt like it was nauseous. I haven’t been nauseous all day until he started to cook.
    I tried to ignore it, but the smell continued to make me feel sick. I decided to go outside and get fresh air to get away from it.
    Does anyone know why this bothers me?
    I had the same occurrence as a child being near a french fry truck at a fair.
    I had the same symptoms. This time I decided to opt for fresh air, which stopped the nauseousness.
    Only difference as a child was, I eventually passed out in the elevator because the smell was so strong.
    I never thought the same symptoms would come back as an adult.
    I no longer have fatty liver disease (had been tested recently and I’m clear of it)
    Nor do I eat fatty foods either. Because I know how it makes me feel. I’m definitely not pregnant either.
    But I do have Irritable Bowel Syndrome.
    Thanks for any good comments.

    • ANSWER:
      it is the hot grease and if he has used the same grease
      before that will increase the odor.I have the same thing
      when I smell chicken boiling not cooking in oven or frying
      just boiling. The smell of the feathers(which r not there)
      r still there if it didn’t get washed good at the factory.That awful smell is there. The same with u. If the grease is fresh he may have
      the heat up too high and u can smell it starting to burn.

  22. QUESTION:
    A good body weight should mean less tax?
    Hi! I read a lot about BMI and mine is 21.6 which is optimal – 5’8″ and 147 lbs.

    According to http://www.ibtimes.com/articles/108770/20110204/u-s-americans-obesity-bmi-body-mass-risk-factor-disease.htm it seems that a total of 68% of American are fat or obese – which I believe is really fat correct?

    Now… thats BAD! That means we are more prone to a fatty liver which leads to liver problems which increases medical costs and has to get paid by taxpayers.

    I think they should have a law that people who are fat (ewwwww – how they let that happen I dont get) should pay MORE tax, its these people that are “clogging” up the health care system.

    Smokers have to pay more tax as in more per pack, I am in NY and its supposedly 80% is tax!!! So they are doing it to the smokers to prevent them from smoking more and making them in essence pay for higher costs related to medical problems from smoking.

    Now what about all of these lazy, gross, cheeseburger, fast food, chocolate, junk eating Americans?

    Shouldn’t THEY pay extra? Think about it, it would lessen fattness in America. For example – fast food – should have a HUGE tax just like smokes! Watch how fast one of these Tuna’s stop eating fast food. Or in the grocery store – fatty potato chips – TAXED!

    Why not? I mean look around… every 2 out of 3 people are NOT HEALTHY….

    Whats also scary is the Health Section in Yahoo answers… for every 3 “answers”, 2 are by fat people of unhealthy people – how can they comment on someone when they need to get off the computer and start losing some chub?

    What do you think? Tax for the fat?

    • ANSWER:
      yes I agree.

  23. QUESTION:
    What is a good way to force feed a cat hard food? Also for water.?
    We had to put one cat down because of fatty liver disease, and our what was once larger cat has stopped eating and drinking. She has lost a lot of weight. She had never touched soft food, and has only ever ate hard food so I want to force feed what shes used to.
    I’m currently not working so can’t really afford the vet. Eating and drinking is the only thing to help if fatty liver disease is what she has. So force feed would be necessary. Thats why they’d end up doing at the vet.
    She had lost most the weight before we put the other cat down so this was a problem before that happened.

    • ANSWER:
      Check the gums for yellowing. That would be a sign of liver disease
      You should not be feeding dry food at all especially with force feeding
      Doesn’t matter what she is used to only getting food down her especially food that won’t dehydrate her
      Try tempting with meats, chicken turkey, try tuna, yogurt, Heat up a can in the microwave for the smell
      Get a feeding syringe from a vet (2 bucks) Take meat baby food no onions to feed or a can of food. With a can, add water and puree in a blender to force feed
      What caused this? what were the symptoms before she stopped eating?

  24. QUESTION:
    ??Active Care dog food. Have you tried it? Is it good?
    I am thinking of switching my 10 yr old husky from Chicken Soup for the petlovers soul for seniors to Active care. It seems to be a very good dog food. Even though the main indgrident is not mean witch it should be. I want to switch, because Active care seems to be more for seniors and to help with joints and it has a good amount of glucosamine and chondroitin in every cup. Please tell me what you have experienced with this food. Is it good, has it helped you dog? Thank You in advanced. Im thinking of going to get it on Monday or Tuesday. i Know Active care dont have as much meat as Chick soup for the pet lovers soul Senior, so im going to give him some EVO canned food which is 95% meat. Here is all the ingredients of Active Care:

    Natural Ingredients
    Lamb Meal, Brown Rice, Ground Rice, Pearl Barley, Rice Bran, Canola Oil (Preserved with Mixed Tochopherols), Bovine Cartilage (Natural Source of Glucosamine and Chondroitin Sulfate), Salmon Meal, Natural Flavor, Flax Seed, Yucca Schidigera, Dried Aspergillus Oryzae Fermentation Product, Dried Bacillus Subtilis Fermentation Product, Potassium Chloride, Dicalcium Phosphate, Calcium Carbonate, Choline Chloride, Zinc Oxide, Zinc Amino Acid Chelate, Iron Sulfate, Vitamin A Acetate, Vitamin D3, Manganous Oxide, Vitamin E Supplement, Vitamin B12 Supplement, Copper Sulfate, Manganese Amino Acid Chelate, Copper Amino Acid Chelate, Riboflavin, Niacin, Calcium Pantothenate, Folic Acid, Pyridoxine Hydrochloride, Thiamine Mononitrate, d-Biotin, Calcium Iodate, Sodium Selenite, Cobalt Carbonate.

    Feeding Instructions Weight of Dog Amount
    3 – 10 lbs. 1/3 – 1 cup
    10 – 20 lbs. 1 – 1 1/2 cups
    20 – 50 lbs. 1 1/2 – 3 1/2 cups
    50- 100 lbs. 3 3/4 – 7 cups

    Guaranteed Analysis
    Crude Protein not less than 23.00%
    Crude Fat not less than 13.00%
    Crude Fiber not more than 4.00%
    Moisture not more than 10.00%
    Omega-6 Fatty Acids not less than 2.00%
    Omega-3 Fatty Acids not less than 0.50%
    Glucosamine not less than 1,000 mg/kg
    Glucosamine not less than 100 mg/cup
    Chondroitin Sulfate not less than 2,000 mg/kg
    Chondroitin Sulfate not less than 200 mg/cup
    Caloric Content
    Metabolizable Energy (calculated) 3,258 kcal/kg
    Metabolizable Energy (calculated) 348 kcal/cup

    Nutrient Analysis
    Vitamins Function As Fed/ Unit

    Vitamin A Eyes/ Coat / Bones / Skin 17,600 IU/KG
    Vitamin D Vigor / Bones / Teeth 1,760 IU/KG
    Vitamin E Reproduction / Fetal Growth 125.00 IU/KG
    Thiamine (B1) Nerves / Digestion 10.00 MG/KG
    Roboflavin (B2) Eyes / Skin / Enzymes 7.00 MG/KG
    Pantothenic Acid Growth / Nerves 35.00 MG/KG
    Niacin Nerves / Coat 68.00 MG/KG
    Pyridoxine Blood / Growth 15.00 MG/KG
    Folic Acid Growth / Maint / Blood 1.50 MG/KG
    Biotin Metabolism / Skin / Coat 0.15 MG/KG
    Vitamin B12 Blood 0.12 MG/KG
    Choline Liver / Kidney / Nerves 2,450 MG/KG
    Minerals Function As Fed Unit
    Calcium Bones / Teeth / Muscle 1.31 %
    Phosphorus Bones / Teeth / Muscle 0.69 %
    Potassium Body Fluids / Metabolism 0.59 %
    Sodium Regulate Body Fluids 0.30 %
    Chloride Regulate Body Fluids 0.50 %
    Magnesium Bones / Teeth / Muscles 0.10 %
    Iron Blood 150.00 MG/KG
    Copper Blood 11.00 MG/KG
    Manganese Bones / Teeth / Muscle 40.00 MG/KG
    Zinc Reproduction / Skin 250.00 MG/KG
    Iodine Thyroid 6.30 MG/KG
    Selenium Bones / Muscle 1.00 MG/KG
    Amino Acid/Fatty Acids As Fed Unit
    Arginine 1.20 %
    Lysine 1.00 %
    Methionine & Cystine 0.76 %
    Tryptophan 0.24 %
    Histidine 0.34 %
    Leucine 1.55 %
    Isoleucine 0.90 %
    Phenylalanine & Tyrosine 1.20 %
    Threonine 0.71 %
    Valine 1.20 %
    Omega-6 2.00 %
    Omega-3 0.50 %

    Here is the breeders Choice web site: http://www.breeders-choice.com/dog_p…oactivedog.htm
    I know. Thank you though. Thats what he is on. That’s why I said in the 1st sent that I was switching him from Chicksoup for the pet lovers soul senior to Active Care. Thank you though.
    Best anwser gets 10 points!
    Im just asking about Breeders Choice Active Care if anyones tried it and if its good.

    • ANSWER:
      too expensive feeding that would make the dogs picky

  25. QUESTION:
    Cat food recommendations?
    We recently lost one of our cats, she went into liver failure after a very hard fought battle with fatty liver disease and in the end she started suffering horribly so we had her humanely put to sleep to end her suffering. Unfortunately we find that the food our old vet recommended was an crap food and she was a very finicky eater, when she stopped eating her body couldn’t process anymore because of all the garbage in the food we were feeding her. We were feeding a food that did have fillers in it, again one of those vets that recommended crap food, and we thought we knew what he was talking about. When we brought her to the vet that we are staying with now she recommended to us switching foods as we have 3 other cats to worry about now. We live in a smaller town and dont have to many options for quality foods so we went out and bought Innova, because its what we could find at that particular store. They are in switch mode but we still haven’t decided if this is the food we are going to keep them on. So I thought maybe If i post the types of foods we can get around here I could get some suggestions. We plan to do a wet food with free feed dry option as the cats that are still with us are not overweight, if it becomes a problem we will limit the amount of dry available. I would love to do a raw diet for them but simply it would be a huge difficulty for us. We have a 1 year old cat, a 4 year old cat and a 14 year old cat, so it would help if what we get would be appropriate for them all, though I understand with a senior cat that maybe a bit more difficult, but he really does okay and checks out very healthy for his age.

    What we have available to us here is:
    Chicken Soup for the Cat Lover’s Soul
    Innova
    Nutro (grain fillers I believe so its a no if there are)
    TikiCat (wet food)
    Felidae

    If none of these foods are good enough I would be willing to order online, but getting them at the feed store where we get our goat supplies would be more convenient. We just want to do whats right for our cats, its hard knowing we thought we were doing right but could have been doing them so wrong.
    You know what vets reccomend. We were feeding Science Diet. They never got tuna, but were often given wet food of low quality because our old vets told us that didnt matter as much as the dry food. So I assume that had a part in it. We still arent certain if the food alone caused the problems, obviously she stopped eating for a reason. Thats why we had the new vet preform a autopsy, and checkups on all of our other animals, to rule out any environmental causes. We should get all our test results back tomorrow. We just want to do whats right for our pack now. They seem to enjoy the Innova, and even though we are in switching time we notice a lot less smelly litter boxes, and healthier looking cats. Only a few days into the switch. The one thing of course that we are checking with all our animals is depression causing not eating, they have been very sad.
    We plan on feeding mostly canned with the dry as an option if they want it. The big reason for this is our cats are not very big fans of wet food right now, we hope to change that, but we have only found one or two wet food items that they like and I am not comfortable feeding them anymore at all. We are heading back out to the feed store to get them some better brands of wet food, one can at a time to see what they like and find something they enjoy.
    catloverme123:

    I would like to know more about why you recommend this food seeing as it would require me to have to order it online, and why you think it is better than what has already been recommended and discussed. One word doesnt really help too much.

    • ANSWER:
      Innova is an excellent food, good choice. Chicken soup and Felidae are also good choices. I am sorry to hear about your cat. I am curious what you were feeding before if you don’t mind sharing? And I am also curious if you fed tuna, since the fatty buildup is often from lack of taurine and happens a lot in cats that eat tuna. The wet food diet would be idea for your cats, with a little dry thrown in. I think you are making some good decisions here, I am sorry that this is how you had to learn about food quality :( Best of luck to you and your pack!

      Ugh, and people don’t believe us when we say Science diet is bad. Their appetites will perk up as time goes on, but if they seem to be really enjoying it that is truly excellent. I am glad you made the switch, and I think you will be very happy with the results. You can also switch between the 3 brands (Chicken soup, Felidae, and Innova) to keep variety for your cats since they are all the same quality. This is a very good move you have made tho.

  26. QUESTION:
    mild elevation in liver count in bloodwork?
    Hi I just got my bloodwork done and it showed a mild elevation in my liver count. i am not sure what has caused this i do not have an appointment for 20 more days. i am sooooo scared of what is to come of this. I cant stop crying i am going to die from this.
    Several months ago i ate a lot of high fat foods and salt. I cut out ALL fatty foods and salt as I was retaining water and also getting diareah and extreme pain up under my right ribs so bad i could not walk. I never went to the doc but ccut all those things out and i feel great. I still have weird bowles sometimes. I have lost weight and water build up and am feeling way better. i had this test a routine bloodwork and these results baffeled me. what should I do am i okay what next?Also i drink alot of dark soda thank you for your help

    • ANSWER:
      Sounds like you might have Fatty Liver Disease, but I would wait until you speak with your doctor again to be sure. In the meantime, try going to a healthier lifestyle and cut back on the soda.
      If you do find you have a fatty liver, try these resources:

      http://fattyliverdietplan.com

      http://www.squidoo.com/fatty-liver-solution

      http://fattyliverdisease.blogspot.com

      Good luck!

  27. QUESTION:
    Can you Translate this Text into good french for me please?
    I think I live a healthy lifestyle as I do lots of sports and have a fairly healthy diet, I don’t always eat my five a day but don’t eat too many fatty foods. I play rugby twice a week and often play football with my friends. All my family are none smokers so I am not around smoke. I do not drink alcohol either as it causes liver damage. I usually eat cereal for breakfast, sandwiches for lunch and fish for dinner. I used to eat lots of unhealthy food and exercise little but now I eat healthier and exercise regularly. I will try to focus on eating five portions of fruit and vegetable every day.

    • ANSWER:
      Je crois avoir un mode de vie sain puisque je pratique plusieurs sports et que mon alimentation est relativement équilibrée. Je ne consomme pas toujours mes 5 portions de fruits et légumes par jour mais je ne suis pas un grand consommateur de cuisine rapide.

      Je joue au rugby deux fois par semaine et joue souvent au football avec mes amis. Tous les membres de ma famille sont non-fumeurs je ne suis donc pas exposé à la fumée secondaire. Je ne consomme pas d’alcool puisque c’est mauvais pour le foie.

      En général, je mange des céréales au déjeûner, des sandwichs pour dîner et du poisson au souper.

      Auparavant, je consommais beaucoup de mets mauvais pour la santé et faisais peu d’exercice mais maintenant, je m’alimente sainement et fais beaucoup d’activité physique. J’essaierai donc de manger les cinq portions de fruits et légumes recommandés chaque jour

  28. QUESTION:
    Which of these dog foods are better?
    Which of these sets of ingredients are better?

    1.
    Deboned Turkey, Deboned Chicken, Turkey Meal, Chicken Meal, Potatoes, Dried Ground Potato, Tomato Pomace, Natural Chicken Flavor, Canola Oil, Chicken Liver, Salmon Oil, Flaxseed, Carrots, Sweet Potatoes, Kale, Broccoli, Spinach, Parsley, Apples, Blueberries, Vitamins & Minerals, Chicory Root Extract, Yucca Schidigera Extract, Glucosamine Hydrochloride, Chondroitin Sulfate, Dried Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus Fermentation Products, Rosemary Extract.

    2.
    Deboned Duck, Chicken Meal, Turkey Meal, Potato Starch, Peas, Chicken Fat (naturally preserved with Mixed Tocopherols and Citric Acid), Natural Chicken Flavor, Flaxseed (natural source of Omega 3 and 6 Fatty Acids), Tomato Pomace (natural source of Lycopene), Potatoes, Oatmeal, Whole Carrots, Whole Sweet Potatoes, Blueberries, Cranberries, Barley Grass, Dried Parsley, Alfalfa Meal, Dried Kelp, L-Carnitine, L-Lysine, Yucca Schidigera Extract, Turmeric, Oil of Rosemary, Salt, Potassium Chloride, Beta-Carotene, Choline Chloride, Vitamin A Supplement, Thiamine Mononitrate (Vitamin B1), Riboflavin (Vitamin B2), Niacin (Vitamin B3), d-Calcium Pantothenate (Vitamin B5), Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B6), Biotin (Vitamin B7), Folic Acid (Vitamin B9), Vitamin B12 Supplement, Calcium Ascorbate (source of Vitamin C), Vitamin D3 Supplement, Vitamin E Supplement, Iron Amino Acid Complex (source of Chelated Iron), Zinc Amino Acid Complex (source of Chelated Zinc), Manganese Amino Acid Complex (source of Chelated Manganese), Copper Amino Acid Complex (source of Chelated Copper), Calcium Iodate, Sodium Selenite, Saccharomyces cerevisiae, Lactobacillus acidophilus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecium.

    Which ingredients are not good for dogs? by not good I mean can cause sickness or other things that are really bad, fillers are acceptable and don’t cause those types of things they just don’t provide the right nutrients or a digestible protein… please don’t tell give me a list of ingredients that are acceptable when I want a list of ingredients that are an absolute no for your dog…

    THANKS!!! :)

    • ANSWER:
      Wellness Core and Blue Buffalo Wilderness are both excellent foods.
      There are no “ingredients that are an absolute no for your dog” in either brand.
      There is nothing that “can cause sickness or other things that are really bad”
      in either one.
      Deboned meat is 80% water. There is 400 times more meat in meal because the
      moisture is removed.
      Price, availability and how well your dog does with either brand may be deciding factors.

  29. QUESTION:
    Type 2 diabetes – anyone leading what they consider a normal life?
    Here’s my tale and my life bears no relationship to the active life I used to have. I live in England uk.
    I am male, 53 yrs old and have been diagnosed as type 2 diabetic since my mid thirties.
    my height is 6ft and my weight is 20 stone.

    As a young man my mother provided an excellent balanced diet and I was extremely athletic and fit as a fiddle. At 18yrs I married, left home, stopped sport and indulged my sweet tooth – my weight ballooned from 11.5 stone to 15 stone at the age 30, eventually reaching 21stone by my mid 30s resulting in my subsequent diagnosis as diabetic. At that time my blood pressure was measured at 159/36 the GP said it was borderline and said possibly “white coat effect” might be responsible.

    I have never drank or smoked at all.

    My work has always been sedentary – desk bound or driving – I have owned and driven my taxi for the last 12 years.

    Originally I was given metformin tablets to be taken 3 times a day after each meal – my weight reduced slightly from circa 20 stone to 18 stone over the first few years during which consultations were handed over to the diabetic sister at the GP practice.

    She put me on a variety of Blood pressure drugs, saying – “prevention better than cure”- I have tried various exercise regimes including gym membership, and made efforts with my diet but only getting to 17 stone as my lowest weight, but for the majority of the time I’ve fluctuated around the 19stone mark

    My diabetic controls monitored by the practice have remained reasonable – typically blood sugars between 5 and 6.5, cholesterol at 3.2, Blood pressure circa 128/72, but since inclusion of the blood pressure control medication I have continually felt washed out – if you speak to an ME sufferer the experience seems identical.

    I left it for 2 years to see if things might improve because I still ate unsuitable foods and thought that I wasn’t giving the drugs a fair chance. If anything the lethargy, dizziness, general stupor got worse with the inevitable eating of more unsuitable foods to feel better with the usual weight increase.

    During an annual consultation I relayed my thoughts to the nurse, particularly about being unable to walk or raise my head for any length of time but because my blood test results were ok I got the impression aything else is superfluous so nothing was done. A year later I spoke with another nurse about it and she said I must make another appointment and insist upon a reduction in medication. 2 weeks later the Diabetic Nurse called me in and in between searching for her holiday tickets (honestly) she took all of 30 secs to withdraw one of the drugs and within 24 hrs the improvement was fantastic.

    I can’t remember what the drug was but this episode plus another of my tablets being replaced because of newspaper revelations about it’s side effects have left me sceptical of “by the numbers treatment” ever since.

    I’ve tentatively raised the issue with the senior doctor there, who clearly irritated, replied “well, come off the drugs – but they’re keeping you alive” and another at the practice was more direct saying “why don’t you lose some weight, then we’ll see about taking you off some of the tablets”.

    I’ve included a list of what I’m taking, it’s been pretty consistent for about 10yrs.

    During my last assesment my weight had risen to over 21stone, in my opinion I know when and why I eat sugary, fatty foods and a good part of it is dealing with the dreadful effects of these tablets – is there no other way?

    Below is a list of medication.

    on wake up:
    Lercanidipine 10mg

    after breakfast:
    atenolol 50mg
    Competact 15mg/850mg onetablet
    ramopril 10mg

    After evening meal:
    Competact 15mg/850mg onetablet
    aspirin 75mg
    cod liver oil capsule 550mg (not on prescription)

    Before bed:
    simvastatin 40

    • ANSWER:
      The short answer to your main question is that, yes, it is entirely possible to have Type 2 diabetes and lead a normal life. You can even lead a fantastic life. And you can be rich and famous too. Did you know that two of the most famous Type 2 diabetics in the world are Olympic gold medallist Sir Steve Redgrave, and the Hollywood actress Halle Berry?

      Medication is supposed to improve your life. If it doesn’t, you shouldn’t be taking it. And you shouldn’t be asking for advice on this on an anonymous forum. You should discuss this with your GP. There are many different meds out there, and each has different side effects. It is a matter of balancing the effect of the medication against the side-effect.

      It could also be the case that what you are feeling is not a side-effect of the meds, but clinical depression. Depression can make people feel awful, listless, tired etc. Again, this is something you need to discuss with your GP.

      You also need to know that your medical conditions are not necessarily weight-related. There are lots of thin, active people who have hypertension or diabetes or both. Being of normal weight did not help them prevent either condition, and losing weight isn’t going to help them. You don’t know if it will help you either. Although that doesn’t need to stop you exercising/eating healthy/losing weight for other reasons. I’m just saying that losing weight is not a panacea. I can offer my own experience in this: diagnosed with hypertension at overweight BMI, told it might possibly go away if I lost weight, gained weight to obese BMI with no change in hypertension, then lost weight to normal BMI with no change in hypertension. Basically my blood pressure stayed the same whether I was normal or obese BMI. Finally, diagnosed with diabetes at normal BMI.

      A final word to your diet. I don’t know what you have been told about a diabetic diet but in truth there is no such thing. You can eat anything you want, as long as your blood sugar remains within target afterwards. That’s a big ‘if’. There are no forbidden foods, it is all about portion control, though you might find you can only tolerate a minuscule portion, e.g. not the entire slice of cake, but two teaspoons.

      A true diabetes-friendly diet is low in carbohydrate, not just sugar. ALL carbohydrate turns to sugar in the blood. But there is no reason why you need to limit fatty foods as fat as no impact on blood sugar. The killer combination is high fat high carb (which I suspect is what you are referring to, e.g. chips, cakes, doughnuts, biscuits) which will spike your blood sugar for hours and hours. But high fat low carb (e.g. bacon, avocadoes, olives, nuts) is all perfectly fine and very healthy from a blood sugar management point of view.

  30. QUESTION:
    Which yahoo rule did i break to get my answer deleted?
    There was a question about how to get over a hangover: and my reply is underneath: I guess some of people could find it insulting maybe? I just think telling someone not to drink when they want a hangover cure is a bit like if someone asks how to cure a broken leg…”don’t break it”

    Is my reply rude?

    “The answer you gave on Yahoo! Answers was reported by the Answers community:

    “HAHAHAHAHA i can’t believe how many people are saying things like “prevention is the cure”…thats a fat lot of good after the fact! Ideally- when you go to sleep put a pint of water next to you, try to drink some before you sleep but having it to hand when you wake up is always good. Alka selzter is good, but if youre looking for a drug free cure: you lose water and vitamins when you drink, so you need to replace both. 1 glass orange juice – gentle sugar boost and vit c 1 tablespoon marmite (or something with b vitamins) lots of water/gatorade…ooh or if you have those rehydration sachets for diarrhea treatment theyll help a lot something gentle to eat…chicken soup etc apparently fatty foods just strain the liver more sleep hair of the dog is supposed to be pretty bad for you – and personally i cant face alcohol when hungover!”

    • ANSWER:
      I found no issues with your answer. Therefore appeal the decision.

      The answers team said it is “okay” for one to be conversational in their answers as long as there is an attempt to answer the question asked, which you clearly did.

      I see no problem with your answer,and it is definitely not chatty.

      Appeal it is my advice.

  31. QUESTION:
    High Cholesterol score of 13.6!!!! Best ways to reduce it?
    I’ve recently had some blood tests done. My LFT’s are high (as i have a fatty liver) and my cholesterol levels are 13.6, which are apparently extremely high! I’ve been booked in to see a liver specialist as the doctor will not give me any medication to lower my cholesterol as he’s worried it might do permanent damage to my liver!

    I’ve got to do lots of exercise and change my diet. What I want to know is, what are the best foods to eat to help lower my cholesterol levels???? I don’t want to spend a fortune on big brand names like Flora proactive and benecol etc.

    I’m nearly 30 so I need to sort my diet out now, not just for my but for my wife and my 7 month old.

    Can anyone recommend a good diet or decent foods to reduce my levels?

    • ANSWER:
      You should talk to your Doctor about drawing up a diet plan together that will suit your needs
      And all I can suggest is do excercise when you can.
      I know you said you don’t want to buy Benecol but my Dad uses it as he has high Cholesterol and so far it has worked for him. Obviously you will want to do what you can for your family so even if it is a bit expensive isn’t it better in the long run?

  32. QUESTION:
    Just one more question please. Is Nutrience Derma a good dog food??? Please help…?
    BENEFITS:
    Nutrience Derma is ideal for dogs sensitive to normal food. Signs of allergies may include dry, flaky coat; red, raw ‘hot’ spots on the skin, or itching and irritation. Allergies commonly cause digestive upsets also. No matter what the symptoms, Nutrience Derma is specially formulated to help nutritionally manage allergies.

    • Lamb as the single protein source. No cereal proteins, so no gluten meal.

    • Rice as the single carbohydrate source to nutritionally aid digestive upsets.

    • As with all Nutrience formulas, no by-products to help sensitive stomachs.

    • With a carefully balanced ratio of omega 3 and omega 6 fatty acids for nutritional support of the natural healing process to help improve skin and coat.

    • Reduced-allergen formula. Free of wheat, beef, soy, dairy and gluten. Helps reduce the allergic load from the diet.

    • Free of corn for dogs with extra-sensitive stomachs.

    INGREDIENTS:
    Lamb meal, ground rice, rice bran, canola oil (preserved with mixed tocopherols and citric acid), flaxseed meal, yeast culture, liver digest, lecithin, salt, potassium chloride, calcium propionate (preservative), yeast extract, dried kelp, dried ginger, dried carob, dried fennel, dried fenugreek, dried rosemary, dried turmeric, dried cayenne, rosemary extract, yucca schidigera extract, ascorbic acid (vitamin C), iron proteinate, ferrous sulfate, zinc methionine complex, zinc oxide, sodium selenite, vitamin E supplement, vitamin B12 supplement, copper proteinate, copper sulfate, manganese proteinate, manganous oxide, folic acid, niacin, calcium pantothenate, vitamin A acetate, riboflavin, pyridoxine hydrochloride, thiamine mononitrate, biotin, menadione sodium bisulfite complex (source of vitamin K activity), calcium iodate, vitamin D3 supplement

    • ANSWER:
      You have posted your question in the WRONG section. We deal with HUMAN food here, sorry Sweetie!
      Try over in “Pets”:

      http://answers.yahoo.com/dir/;_ylt=AqNZA7AbBuHXvomFyW9fM5_py6IX;_ylv=3?link=list&sid=396545443

  33. QUESTION:
    BIOLOGY HELP PLEASE!!!?
    I apologize for the longness of this!! Never again will I inquire of Yahoo Answers for such a thing. :)

    1. Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the
    A) bladder.
    B) urethra.
    C) nephron.
    D) medulla.

    2.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?
    A) Vitamin K
    B) Vitamin C
    C) Folic acid
    D) B vitamins

    3.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?
    A) Duodenum
    B) Small intestine
    C) Intestinal villi
    D) Large intestine

    4.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?
    A) About 2 cups
    B) About 8 cups
    C) About 16 cups
    D) About 24 cups

    5.Which nutrient is your body’s main source of energy?
    A) Animal proteins
    B) Carbohydrates
    C) Saturated fats
    D) B vitamins

    6.Food moves in only one direction through the digestive system because of
    A) mechanical digestion.
    B) gastric acids and chyme.
    C) sphincters and peristalsis.
    D) enzymes and hormones.

    7.Starches are digested into simpler sugars in the
    A) small and large intestines.
    B) stomach and large intestine.
    C) mouth and small intestine.
    D) esophagus and duodenum.

    8.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called
    A) respiration.
    B) digestion.
    C) excretion.
    D) absorption.

    9.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the
    A) heart.
    B) liver.
    C) lungs.
    D) brain.

    10.Which of the following foods is a good source of lean protein?
    A) Fish
    B) Grains
    C) Potatoes
    D) Oranges

    11.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?
    A) Red blood cells
    B) Plasma proteins
    C) Free electrolytes
    D) White blood cells

    12.The main function of dialysis is to
    A) increase nephron formation.
    B) collect fluid from the body.
    C) prepare a patient for a kidney transplant.
    D) filter waste from the blood.

    13.Which of the following is the correct sequence in producing urine?
    A) Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B) Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C) Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D) Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule

    14.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?
    A) Amylase and lipase
    B) Maltase and lactase
    C) Peptidase and trypsin
    D) Sucrase and pepsin

    15.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?
    A) Cheese
    B) Potatoes
    C) Chicken
    D) Seeds

    16.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to
    A) help maintain normal childhood homeostasis.
    B) support accelerated growth and development.
    C) prevent excessive carbohydrate consumption.
    D) ensure you get enough green, leafy vegetables.

    17.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the
    A) blood.
    B) lungs.
    C) heart.
    D) liver.

    18.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to
    A) increase absorption of nutrients.
    B) speed passage of fibrous material.
    C) absorb up to a liter of water daily.
    D) protect the lining of the intestine.

    19.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?
    A) Animal fats
    B) Proteins
    C) Minerals
    D) Vitamin B12

    20.Nutrients are absorbed primarily in the
    A) Liver tissues.
    B) Small intestine.
    C) Large intestine.
    D) Stomach.

    21.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store
    A) bile.
    B) chyme.
    C) pepsin.
    D) amylase.

    22.The main purpose of digestion is to
    A) convert energy.
    B) break down food.
    C) eliminate wastes.
    D) transport nutrients.

    23.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?
    A) Vitamin B6
    B) Calcium
    C) Water
    D) Protein

    24.The large intestine absorbs about
    A) one liter of water a day.
    B) one liter of nutrients a day.
    C) two liters of water a day.
    D) two liters of nutrients a day.

    25.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?
    A) 300
    B) 400
    C) 500
    D) 600

    • ANSWER:
      1.B 2.B 3.A 4.C 5.A 6.A 7.B 8.B 9.A 10.B 11.D 12.A 13.A 14.D 15.D 16.A 17.D 18.C 19.D 20.D 21.B 22.A 23.A 24.B 25.C

  34. QUESTION:
    Best way too lose weight for me?
    I don’t need no one telling me i am overweight, i’m 17 and i happen too weight just under 17 stone. I’m about 5ft 10. I really need too diet. I would like too think i’m fairly active. I play football as a goalkeeper a few days a week and i tend too walk alot. My diet isn’t really chocolate ands crisps. I rarely eat junk food. It consists of sandwiches, toast, and cereal mostly. Other then that there is a wide range of food i eat. Chilli, chicken, rice, veggies etc. I really need too lose weight, because i suffer from IBS, fatty liver disease and asthma, and for someone my age, it’s not really a good way too start adulthood. I just want too have a good diet plan for me. Foods too eat and not too eat? Exercises etc? Thanks. :)

    • ANSWER:
      Unfortunately there are no easy ways to permanently lose weight and most people who lose weight regain it all.

      A vegetarian or vegan diet for the rest of your life might perhaps be a good option as very few vegetarians or vegans are overweight.

      If you want a life changing permanent weight loss you need to follow a maintenance diet for the rest of your life after you reach your target weight with one of the many diets you can choose from.

      You can see further details in a web search for “how to lose weight and keep it off”.

  35. QUESTION:
    I’m making a dog and cat nutrition info e mail. Is this good?
    Hi I work at a local Pet Smart and I’ve been secretly helping people with pet nutrition. My manager wants them to just buy, buy, buy, but I’ve had enough and I’m helping other make informed decisions. Here is the Email that I send them, it’s LONG and a holistic vet helped provide the information. Feel free to just browse and skim it:

    Hello, this is Evie from Pet Smart. Thank you so much for giving me your email so that I could forward some pet nutrition information to you!

    I have decided to include a lot of information, so please save this E mail for later reference.

    First, let’s look at pet food label basics.

    I. THE LABEL

    A. Information required on the label includes quantity, ingredients, guaranteed analysis, feeding directions, and the name and address of the manufacturer or distributor. Even the size of display panels and fonts are tightly regulated.

    B. Food Name. There are very significant differences between “Chicken Cat Food” (95% chicken), “Chicken Platter for Cats” (25% chicken), “Cat Food with Chicken” (3% chicken), and “Chicken Flavored Cat Food” (no chicken).

    1.The “95 Percent Rule.” If the label says “Salmon Cat Food” or “Chicken for Dogs,” 95% of the product must comprise the named ingredient (salmon or chicken, in these examples), not counting water for processing. A product label “Beef and Liver for Dogs” must contain a total of 95 percent beef plus liver; there must be more beef than liver, since beef is listed first. This rule only applies to animal products. A label saying “Chicken and Green Bean Dog Food” must still contain 95 percent chicken.
    2.The 25 Percent Or “Dinner” Rule. This rule means that the ingredients used in the product name must comprise at least 25% of the product (excluding water for processing) and must include a qualifying descriptor like “bites,” “stew,” “casserole,” “chunks,” “entree,” “nuggets,” “formula” or “platter.” “Chicken Formula for Dogs” could actually contain more of other ingredients than chicken, so it is essential to check the ingredient list.
    3.The 3 Percent Or “With” Rule. This allows manufacturers to label a product with combinations of ingredients, such as “Tuna, Turkey and Giblets Cat Food” or as “with” an ingredient (“Cat Food with Salmon” or “Dog Food with Lamb”) if the product contains 3% of each named ingredient, excluding water for processing.
    4.The “Flavor” Rule. Adding further confusion, manufacturers can label products as “Turkey Flavor Cat Food,” but not include any turkey other than a “sufficiently detectable” amount. The bottom line is: always read the ingredient list. While it doesn’t tell you exactly what is in the food, it does provide valuable information that will allow you to compare foods and choose the best ones for your cat. I never buy anything with the word “flavor” unless “natural” is listed before it.
    5.Order of Ingredients. By law, ingredients must be listed in descending order by weight. Water is generally the heaviest ingredient. Fresh (not rendered) animal ingredients, such as meat and by-products, contain about 65-70% water. The ingredient list tells you what items, and relatively how much of each item, is in the food. The main ingredients are usually the first four or five items listed, but after processing, only a small amount of quality meats and fresh ingredients may remain.
    C. The Guaranteed Analysis lists four categories of ingredients: crude protein (minimum), crude fat (minimum), crude fiber (maximum), moisture (maximum)
    1.Many foods also list essential fatty acids, glucosamine, and other nutrients separately, although they are not required. “Ash” is what is left of the food after it is literally burned away, and is composed mostly of minerals.
    2.How good are these measurements as an estimate of the quality of the food? One study found that “the declaration of crude protein is not sufficient information to judge the protein quality of dog foods.”
    D. AAFCO Statement (Nutritional Adequacy). The label must state what the product is adequate for general purposes, such as “complete and balanced” or whether it is more limited. Foods made for kittens must meet different standards than foods for adult cats. The language of this statement is strictly regulated. Foods that are do not meet the standards for daily use must specify “intended for intermittent or supplemental feeding only.” Quite a few “natural” foods, especially frozen and/or raw diets, do not meet the standards and should be labeled with this wording.

    II. COMPARING PET FOODS

    A. Dry Matter vs. As Fed. Just looking at the labels, you’d think that a bag of
    dry food containing 30% protein has more protein than a can of food containing 10% protein. But canned food actually has much more protein. The difference is the moisture. To compare foods accurately, you have to subtract the water. This allows you to compare directly, on a “dry matter basis.”

    1.Dry weight is calculated by subtracting the moisture content from 100 percent. To calculate each ingredient’s percentage, simply divide the listed percentage of the ingredient by the dry weight percentage. Dry food typically contains about 10% water, while canned food contains about 78% water.
    2.Example: A canned food contains 8% protein and 78% water. Dry matter content is 100% – 78% = 22%. Now divide the ingredient by dry matter: 8% / 22% = 36% protein.
    B. Estimating Carbohydrates. You can get a rough estimate of the carbohydrate content simply by subtracting protein, fat and moisture from 100%. For cats, shoot for a carb content of 10% or less.
    a. Meat meal
    b. Meat and bone meal (mammals)
    c. By-product meal (poultry)
    d. Plant-based meals such as corn meal or soybean meal are not rendered.

    D. Rendering has a bad name, but it is a necessary industry that “recycles” the 50% of every livestock animal not used for human consumption.
    1.”4D” animals are those that are dead, dying, diseased, or disabled prior to reaching the slaughterhouse. They may be condemned for human consumption in whole or in part. Other rendered items are by-products, parts and items that are unwanted or unsuitable for human use—such as out-of-date supermarket meats, cut-away cancerous tissue, and fetal tissue. They are commonly found in pet food under names like “meat and bone meal.”
    2.Quality of rendered ingredients varies greatly. A few rendering facilities are closely associated with slaughterhouses, which are in turn connected with feedlots or poultry farms. These “captive” rendering plants are more likely to produce good quality, relatively pure meals. Such meals are typically designated with the name of the source animal, such as “chicken meal.”
    3.Despite rumors to the contrary, just because something goes into the rendering plant does not mean it ends up in pet food. There are many other uses for rendered products including livestock feed, fertilizer, industrial use, cosmetics, and many more. So, while roadkill and euthanized pets are commonly rendered, it is—while not impossible or even illegal—unlikely that they will be used for pet food.
    2. How to Pick the Best and Safest Foods
    •Avoid by-products (including by-product meals, meat-and-bone-meal, and similar terms). An occasional can of by-product-based wet food is okay, but not as a steady diet.
    •No “animal” products such as “animal digest” or “animal fat.”
    •No corn or wheat products and no “gluten” products.
    •Look for a named meat or meal (“lamb” or “chicken meal,” for example, instead of the generic term “meat”) as the primary protein source. Be aware that many products will list meat as the first ingredient, but the next few ingredients are the real protein source: corn gluten meal, by-product meal, meat-and-bone-meal, or other cheap substitutes for real meat protein.
    •Avoid wheat, soy, or corn products of any type. They can be contaminated with pesticides, molds, and other toxins. Corn and soy are commonly genetically modified.
    •Avoid generic or store brands. These may be repackaged rejects from the big manufacturers, and generally contain cheaper—and consequently poorer quality—ingredients.
    •Don’t shop for pet food at the grocery store, or even at your veterinarian’s office. You’ll find the best quality foods at specialty pet stores, health food stores, and many feed stores.
    •Unless specifically recommended by your veterinarian, avoid “light,” “senior,” “special formula,” or “hairball formula” and similar foods. These products may contain acidifying agents, excessive fiber, or inadequate fats that can result in skin, coat and other problems.
    •No chemical preservatives (BHA, BHT, propyl gallate, ethoxyquin). Look for dry foods preserved with Vitamins C and E instead of chemical preservatives. While synthetic preservatives may still be pres
    present, the amounts will be less.
    •In general, select brands promoted to be “natural” or “organic.” These terms have legal definitions. While such foods are not perfect, they may be better than most. Watch out for foods with terms like “Nature” or “Organic” in the brand name that don’t contain natural or organic ingredients.
    •The term “human grade” has no legal meaning. However, since by-products and feed grade grains are clearly not human grade, foods using “human grade” ingredients may be better than most.
    •Foods made by smaller, independent companies are often superior to mass-marketed brands, but it is still essential to read the label and assess the ingredients.
    •Check the expiration date to ensure freshness.
    •Store dry pet food in a sealed non-porous container (a large popcorn tin is ideal) in a cool, dry place. Remove leftover canned food from the can and refrigerated in a glass or ceramic container.

    • ANSWER:
      I don’t know how you are getting these people’s email addresses, but I would NOT do this if I were you. One of these customers may turn you in and you will be out of a job. I understand that you are trying to educate and help people, but what they feed their pet is really none of your business. You have no idea what their incomes are and what they can afford. If they wanted to learn about foods, they can Google this themselves. I think you better stick to doing your job and not stick you nose in someone elses business. I’m NOT trying to be rude…..I’m trying to help you keep your job. Besides that, YOU are not a public forum and some people may call this an invasion of privacy. This is MY opinion.

  36. QUESTION:
    Can my dog take omega 3 & omega 6 fatty Acids ?
    My 3 yr old Lab has been diagnosed has having an allergie / skin condition of some kind. He has 2 x strong hold flea treatment every 4 weeks and he is wormed regularly. The vet said that is a good start but he must have an allergie because this treatment doesn’t clear up his itchy / sore / scabby / dry skin which he licks and chews like mad. The vet prescribed anti inflamatorys ans antibiotics to stop the itching and see if it would clear up. The itching has stopped and the sores are healing slowly, he is looking more comfortable. However the vet has advised he has shots every month for 1 yr and play it by ear to see if it clears completely or if it will be a life long thing. I have been told that omega 3 & omega 6 fatty acids along with cod liver oil will also help Diesel as the fatty acids help whatever makes him itch aqnd the cod liver oil will apparently bring back his glossy coat. Has anyone has similar problems or can advise on this problem ?????? will omega & cod liver help any ? I have already changed his food to one which has no rubbish in it, no E numbers, no dairy, wheat or gluten in it which I hope will help also. Any info or suggestions ????????????

    • ANSWER:
      You want to have the proper ratio between omega 3s and 6s. Most dog foods are high in omega 6s and low in omega 3s. Check to see what the percentage of fat is in your dog’s food. Unless it is low in fat (under 12% maybe?) then you don’t need to add the 6s. Omega 3s are fragile compounds, so even if your food claims to have it, they start breaking down when you open the bag. If you buy fish oil in bulk, you will always see it in an opaque bottle to protect it from light, and it must be refrigerated after opening. Be careful with the cod liver oil. I believe it has a lot of vitamin A and you can overdose on that.

      I supplement with fish oil capsules, and sometimes give a can of sardines packed in water. I’d probably start with two or three capsules per day. That is a good level for general nutrition. Given at high doses, fish oil acts as an anti-inflammatory. My 70lb boy with a bad hip gets six capsules with breakfast and six with dinner. I would not recommend this unless a lower dose does not help.

      Are the shots your vet is giving a steroid by any chance? If so I would do everything possible to get him off the steroids. Used long term they can have serious side effects.

  37. QUESTION:
    i need some help with my biology please help me?
    1. How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?
    A. About 2 cups
    B. About 8 cups
    C. About 16 cups
    D. About 24 cups

    2. Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?
    A. Animal fats
    B. Proteins
    C. Minerals
    D. Vitamin B12

    3. Which of the following foods is a good source of carbohydrates?
    A. Cheese
    B. Potatoes
    C. Chicken
    D. Seeds

    4. Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to
    A. help maintain normal childhood homeostasis.
    B. support accelerated growth and development.
    C. prevent excessive carbohydrate consumption.
    D. ensure you get enough green, leafy vegetables.

    5. The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?
    A. 300
    B. 400
    C. 500
    D. 600

    6. A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store
    A. bile.
    B. chyme.
    C. pepsin.
    D. amylase.

    7. The main purpose of digestion is to
    A. convert energy.
    B. break down food.
    C. eliminate wastes.
    D. transport nutrients.

    8. Starches are digested into simpler sugars in the
    A. small and large intestines.
    B. stomach and large intestine.
    C. mouth and small intestine.
    D. esophagus and duodenum.

    9. Food moves in only one direction through the digestive system because of
    A. mechanical digestion.
    B. gastric acids and chyme.
    C. sphincters and peristalsis.
    D. enzymes and hormones.

    10. Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?
    A. Amylase and lipase
    B. Maltase and lactase
    C. Peptidase and trypsin
    D. Sucrase and pepsin

    11. Nutrients are absorbed primarily in the
    A. Liver tissues.
    B. Small intestine.
    C. Large intestine.
    D. Stomach.

    12. The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called
    A. respiration.
    B. digestion.
    C. excretion.
    D. absorption.

    13. The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to
    A. increase absorption of nutrients.
    B. speed passage of fibrous material.
    C. absorb up to a liter of water daily.
    D. protect the lining of the intestine.

    14. Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the
    A. heart.
    B. liver.
    C. lungs.
    D. brain.

    15. Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?
    A. Duodenum
    B. Small intestine
    C. Intestinal villi
    D. Large intestine

    16. The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the
    A. blood.
    B. lungs.
    C. heart.
    D. liver.

    17. Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the
    A. bladder.
    B. urethra.
    C. nephron.
    D. medulla.

    18. Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?
    A. Red blood cells
    B. Plasma proteins
    C. Free electrolytes
    D. White blood cells

    19. Which of the following is the correct sequence in producing urine?
    A. Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B. Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C. Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D. Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule

    20. The main function of dialysis is to
    A. increase nephron formation.
    B. collect fluid from the body.
    C. prepare a patient for a kidney transplant.
    D. filter waste from the blood.

    21. The large intestine absorbs about
    A. one liter of water a day.
    B. one liter of nutrients a day.
    C. two liters of water a day.
    D. two liters of nutrients a day.

    22. Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?
    A. Vitamin B6
    B. Calcium
    C. Water
    D. Protein

    23. Which of the following foods is a good source of lean protein?
    A. Fish
    B. Grains
    C. Potatoes
    D. Oranges

    24. Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?
    A. Vitamin K
    B. Vitamin C
    C. Folic acid
    D. B vitamins

    25. Which nutrient is your body’s main source of energy?
    A. Animal proteins
    B. Carbohydrates
    C. Saturated fats
    D. B vitamins

    • ANSWER:
      1.B
      2.B
      3.B
      4.B
      5.C
      6.A
      7.B
      8.C
      9.C
      10.C
      11.B
      12.D
      13.A
      14.B
      15.D
      16.B
      17.A
      18.C
      19.B
      20.D
      21.A
      22.C
      23.A
      24.B
      25.B

  38. QUESTION:
    please help me? biology?
    1.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?

    A.About 2 cups
    B.About 8 cups
    C.About 16 cups
    D.About 24 cups
    2.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?

    A.Animal fats
    B.Proteins
    C.Minerals
    D.Vitamin B12
    3.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?

    A.Cheese
    B.Potatoes
    C.Chicken
    D.Seeds
    4.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to

    A.help maintain normal childhood homeostasis.
    B.support accelerated growth and development.
    C.prevent excessive carbohydrate consumption.
    D.ensure you get enough green, leafy vegetables.
    5.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?

    A.300
    B.400
    C.500
    D.600
    6.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store

    A.bile.
    B.chyme.
    C.pepsin.
    D.amylase.
    7.The main purpose of digestion is to

    A.convert energy.
    B.break down food.
    C.eliminate wastes.
    D.transport nutrients.
    8.Starches are digested into simpler sugars in the

    A.small and large intestines.
    B.stomach and large intestine.
    C.mouth and small intestine.
    D.esophagus and duodenum.
    9.Food moves in only one direction through the digestive system because of

    A.mechanical digestion.
    B.gastric acids and chyme.
    C.sphincters and peristalsis.
    D.enzymes and hormones.
    10.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?

    A.Amylase and lipase
    B.Maltase and lactase
    C.Peptidase and trypsin
    D.Sucrase and pepsin
    11.Nutrients are absorbed primarily in the

    A.Liver tissues.
    B.Small intestine.
    C.Large intestine.
    D.Stomach.
    12.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called

    A.respiration.
    B.digestion.
    C.excretion.
    D.absorption.
    13.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to

    A.increase absorption of nutrients.
    B.speed passage of fibrous material.
    C.absorb up to a liter of water daily.
    D.protect the lining of the intestine.
    14.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the

    A.heart.
    B.liver.
    C.lungs.
    D.brain.
    15.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?

    A.Duodenum
    B.Small intestine
    C.Intestinal villi
    D.Large intestine
    16.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the

    A.blood.
    B.lungs.
    C.heart.
    D.liver.
    17.Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the

    A.bladder.
    B.urethra.
    C.nephron.
    D.medulla.
    18.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?

    A.Red blood cells
    B.Plasma proteins
    C.Free electrolytes
    D.White blood cells
    19.Which of the following is the correct sequence in producing urine?

    A.Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B.Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C.Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D.Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule
    20.The main function of dialysis is to

    A.increase nephron formation.
    B.collect fluid from the body.
    C.prepare a patient for a kidney transplant.
    D.filter waste from the blood.
    21.The large intestine absorbs about

    A.one liter of water a day.
    B.one liter of nutrients a day.
    C.two liters of water a day.
    D.two liters of nutrients a day.
    22.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?

    A.Vitamin B6
    B.Calcium
    C.Water
    D.Protein
    23.Which of the following foods is a good source of lean protein?

    A.Fish
    B.Grains
    C.Potatoes
    D.Oranges
    24.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?

    A.Vitamin K
    B.Vitamin C
    C.Folic acid
    D.B vitamins
    25.Which nutrient is your body’s main source of energy?

    A.Animal proteins
    B.Carbohydrates
    C.Saturated fats
    D.B vitamins

    • ANSWER:
      1.B
      2.B
      3.B
      4.B
      5.C
      6.A
      7.B
      8.C
      9.C
      10.C
      11.B
      12.D
      13.A
      14.B
      15.D
      16.B
      17.A
      18.C
      19.B
      20.D
      21.A
      22.C
      23.A
      24.B
      25.B

  39. QUESTION:
    Please help on bio?!?! 10 points!!!?
    1.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?

    A.About 2 cups
    B.About 8 cups
    C.About 16 cups
    D.About 24 cups
    2.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?

    A.Animal fats
    B.Proteins
    C.Minerals
    D.Vitamin B12
    3.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?

    A.Cheese
    B.Potatoes
    C.Chicken
    D.Seeds
    4.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to

    A.help maintain normal childhood homeostasis.
    B.support accelerated growth and development.
    C.prevent excessive carbohydrate consumption.
    D.ensure you get enough green, leafy vegetables.
    5.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?

    A.300
    B.400
    C.500
    D.600
    6.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store

    A.bile.
    B.chyme.
    C.pepsin.
    D.amylase.
    7.The main purpose of digestion is to

    A.convert energy.
    B.break down food.
    C.eliminate wastes.
    D.transport nutrients.
    8.Starches are digested into simpler sugars in the

    A.small and large intestines.
    B.stomach and large intestine.
    C.mouth and small intestine.
    D.esophagus and duodenum.
    9.Food moves in only one direction through the digestive system because of

    A.mechanical digestion.
    B.gastric acids and chyme.
    C.sphincters and peristalsis.
    D.enzymes and hormones.
    10.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?

    A.Amylase and lipase
    B.Maltase and lactase
    C.Peptidase and trypsin
    D.Sucrase and pepsin
    11.Nutrients are absorbed primarily in the

    A.Liver tissues.
    B.Small intestine.
    C.Large intestine.
    D.Stomach.
    12.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called

    A.respiration.
    B.digestion.
    C.excretion.
    D.absorption.
    13.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to

    A.increase absorption of nutrients.
    B.speed passage of fibrous material.
    C.absorb up to a liter of water daily.
    D.protect the lining of the intestine.
    14.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the

    A.heart.
    B.liver.
    C.lungs.
    D.brain.
    15.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?

    A.Duodenum
    B.Small intestine
    C.Intestinal villi
    D.Large intestine
    16.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the

    A.blood.
    B.lungs.
    C.heart.
    D.liver.
    17.Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the

    A.bladder.
    B.urethra.
    C.nephron.
    D.medulla.
    18.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?

    A.Red blood cells
    B.Plasma proteins
    C.Free electrolytes
    D.White blood cells
    19.Which of the following is the correct sequence in producing urine?

    A.Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B.Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C.Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D.Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule
    20.The main function of dialysis is to

    A.increase nephron formation.
    B.collect fluid from the body.
    C.prepare a patient for a kidney transplant.
    D.filter waste from the blood.
    21.The large intestine absorbs about

    A.one liter of water a day.
    B.one liter of nutrients a day.
    C.two liters of water a day.
    D.two liters of nutrients a day.
    22.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?

    A.Vitamin B6
    B.Calcium
    C.Water
    D.Protein
    23.Which of the following foods is a good source of lean protein?

    A.Fish
    B.Grains
    C.Potatoes
    D.Oranges
    24.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?

    A.Vitamin K
    B.Vitamin C
    C.Folic acid
    D.B vitamins
    25.Which nutrient is your body’s main source of energy?

    A.Animal proteins
    B.Carbohydrates
    C.Saturated fats
    D.B vitamins

    • ANSWER:
      seriously?
      do your own work and pay attention in class.

  40. QUESTION:
    biology help please. need any help i can get?
    1.How much water do you need to drink each day in order to replace fluids lost through urine, sweat, and respiration?

    A.About 2 cups
    B.About 8 cups
    C.About 16 cups
    D.About 24 cups
    2.Which nutrient is your body’s main source of the raw materials used for growth and repair?

    A.Animal fats
    B.Proteins
    C.Minerals
    D.Vitamin B12
    3.Which of the following foods is a good source of carbohydrates?

    A.Cheese
    B.Potatoes
    C.Chicken
    D.Seeds
    4.Good nutrition is especially important during the first two years of life and during the preteen years to

    A.help maintain normal childhood homeostasis.
    B.support accelerated growth and development.
    C.prevent excessive carbohydrate consumption.
    D.ensure you get enough green, leafy vegetables.
    5.The food label on a package of cookies tells you that the amount of Calories per serving is 250, 150 of which are from fat. If you eat 2 servings (4 cookies), how many Calories will you be getting?

    A.300
    B.400
    C.500
    D.600
    6.A person whose gallbladder has been removed would want to avoid fatty foods, because his or her body would be unable to store

    A.bile.
    B.chyme.
    C.pepsin.
    D.amylase.
    7.The main purpose of digestion is to

    A.convert energy.
    B.break down food.
    C.eliminate wastes.
    D.transport nutrients.
    8.Starches are digested into simpler sugars in the

    A.small and large intestines.
    B.stomach and large intestine.
    C.mouth and small intestine.
    D.esophagus and duodenum.
    9.Food moves in only one direction through the digestive system because of

    A.mechanical digestion.
    B.gastric acids and chyme.
    C.sphincters and peristalsis.
    D.enzymes and hormones.
    10.Which of the following digestive enzymes are involved in breaking down proteins?

    A.Amylase and lipase
    B.Maltase and lactase
    C.Peptidase and trypsin
    D.Sucrase and pepsin
    11.Nutrients are absorbed primarily in the

    A.Liver tissues.
    B.Small intestine.
    C.Large intestine.
    D.Stomach.
    12.The process by which nutrients move from the digestive organs into the circulatory and lymphatic systems is called

    A.respiration.
    B.digestion.
    C.excretion.
    D.absorption.
    13.The many folds, villi, and microvilli inside the small intestine work to

    A.increase absorption of nutrients.
    B.speed passage of fibrous material.
    C.absorb up to a liter of water daily.
    D.protect the lining of the intestine.
    14.Nutrient-rich blood that leaves the small intestine is carried first to the

    A.heart.
    B.liver.
    C.lungs.
    D.brain.
    15.Which part of the digestive system consolidates and eliminates solid wastes?

    A.Duodenum
    B.Small intestine
    C.Intestinal villi
    D.Large intestine
    16.The excretory system is a body system made up of the urinary organs, the skin, and the

    A.blood.
    B.lungs.
    C.heart.
    D.liver.
    17.Urine produced by the kidneys moves through the ureter into the

    A.bladder.
    B.urethra.
    C.nephron.
    D.medulla.
    18.Which of the following substances is part of the filtrate found in Bowman’s capsule?

    A.Red blood cells
    B.Plasma proteins
    C.Free electrolytes
    D.White blood cells
    19.Which of the following is the correct sequence in producing urine?

    A.Loop of Henle – Bowman’s capsule – glomerulus – ureter
    B.Glomerulus – Bowman’s capsule – loop of Henle – ureter
    C.Bowman’s capsule – glomerulus – ureter – loop of Henle
    D.Ureter – loop of Henle – glomerulus – Bowman’s capsule
    20.The main function of dialysis is to

    A.increase nephron formation.
    B.collect fluid from the body.
    C.prepare a patient for a kidney transplant.
    D.filter waste from the blood.
    21.The large intestine absorbs about

    A.one liter of water a day.
    B.one liter of nutrients a day.
    C.two liters of water a day.
    D.two liters of nutrients a day.
    22.Which nutrient is required for nearly every chemical reaction in every cell in your body?

    A.Vitamin B6
    B.Calcium
    C.Water
    D.Protein
    23.Which of the following foods is a good source of lean protein?

    A.Fish
    B.Grains
    C.Potatoes
    D.Oranges
    24.Which of the following vitamins is vital for maintaining healthy cartilage and bone?

    A.Vitamin K
    B.Vitamin C
    C.Folic acid
    D.B vitamins
    25.Which nutrient is your body’s main source of energy?

    A.Animal proteins
    B.Carbohydrates
    C.Saturated fats
    D.B vitamins

    • ANSWER:
      1.B
      2.B
      3.B
      4.B
      5.C
      6.A
      7.B
      8.C
      9.C
      10.C
      11.B
      12.D
      13.A
      14.B
      15.D
      16.B
      17.A
      18.C
      19.B
      20.D
      21.A
      22.C
      23.A
      24.B
      25.B

  41. QUESTION:
    I’m 17 and I have high cholesterol.?
    I’ve recently gotten a blood test, and the results came back saying that I have high cholesterol. Starting at about 5 years ago, my parents got sick (my mom has fatty liver disease) so my mom basically stopped cooking anything good for us to eat. Since then, my mom always cooks really, really healthy unappetizing foods, like boiled lettuce or something; we’re asian btw. So because I couldn’t be satisfied with the food at home, I would always eat out, which is probably the reason why I have high cholesterol now.. Can someone tell me how to lower it? And also some tasty low cholesterol recipes would be highly appreciated :)

    • ANSWER:
      Incorporating grapefruit in your diet is a good way to reduce your high cholesterol. Medical professionals recommend taking 2 doses of fish oil twice a day and regular exercise. If these natural methods do not work, you might need to take lipid-lowering medications (ask your physician if this is appropriate for you) to lower your cholesterol.

  42. QUESTION:
    i want to lose weight?
    i dont have alot of resources. i was told by weight watchers(which is a good thing by the way) that weight loss occurs through either diet change or calorie reduction.
    they have a point system, which i find hard to follow since calories = energy and i definitely need a little more that i naturally carry anyway. they also have a list of foods that you can lose weight on, and eat pretty much as much as you want…….ie steak, with no ketchup etc. will you really lose weight going this route(eating from weight watchers list of foods you can eat unlimited?
    i am 5’8 i weigh somewhere between 210-215. thats obese. i’m ok with how i look; however, my dr says since i gained it so fast, i have fatty liver and ned to drop weight immediately. i was at 249, when he put me on phentermine. this is a stimulant, and although i have had problems with these in the past(like i like em alot) i cant take these. i took phenytermione like he sggested, and God and my body are telling me we are not going to do that anymore. So plan B. what is it?
    thank you so much for any simple tips and recipes.

    • ANSWER:
      your weight can really have an impact on your health. the liver is responsible for a lot (!) of important functions in the body. without it you wouldn’t live.

      i suggest that you familiarize yourself with calories, how many there are in a meal that you eat etc. aim for about 5 meals a day with 2.5 to 3 hours in between. this way you won’t starve. drinking water makes you feel fuller and it seems to decrease cravings.

      as you become more aware of calories you will start choosing food that are more natural, meaning fruits, veggies, fish, grilled chicken. stay away form unnecessary fats like butter, or too much oil.

      this is what i usually have a day:
      1.meal: oatmeal with soymilk, coffee with milk
      2.meal: joghurt and apple
      3.meal: protein bar, or soup, or salad with 2 eggs, or cottage cheese or sushi
      4.meal: cereals, or nuts
      5.meal: any meal that’s about 300 calories
      6.meal: big bowl of cut up fruits and veggies

      Each meal has about 150 to 300 calories approximately. yup, sometimes i have some wine later in the evening. start decreasing your calorie intake slowly that makes the transition easier. also, watch out for cholesterol. you don’t wanna get clogged up arteries and shorten your time with your loved ones if you know what i mean….good luck!!!

  43. QUESTION:
    Any idea of what this condition can be?
    My mom has a fatty liver already. She has had it for a while now. About a month ago, she had some tightening feeling in her stomach and her doctor said it was her stomach bunching up or pancreas. They haven’t figured that out yet though but she recently had a blood test done to check for pancreatitis and an ulcer. It hasn’t come back yet though.

    Her symptoms this past month have been burning in chest, pain radiating in her chest, down her arm, major belching after each chest pain stops (eating and not eating and while walking.) It gets worse when walking regularly or with certain foods/drinks.

    So she went to the E.R. when it wasn’t that bad because she thought it was the heart. She stayed overnight at the hospital while the doctors kept checking her blood all night every few or so hours to see if it was a heart condition. It wasn’t and they said she had good labs. She was sent home the next day with “gas.”

    She still continued to get it and she still had to stop while walking because she was in so much pain. She ended up crying in pain and I had to call ambulance for her. Then when she got in the hospital she said her pain during that time was a nine out of ten. The doctors diagnosed her with “esophageal spasms.”

    She still continues to get chest pain when doing anything even with minor exertion and small snacks. She just rests and has soup, pudding, jello, etc. < Light stuff to eat. She was given three medications 1) Prilosec in the morning, 2) Maalox after every meal, 3) Zantac at night

    • ANSWER:
      You mentioned that your mother has a fatty liver.

      Fat inside the liver doesn’t cause a problem at first.
      However, if the fat continues to build up inside the
      liver, it can cause damage to the liver cells.
      When the cells of the liver become damaged, then
      the immune system of the body will respond to this
      and cause inflammation to develop in the liver…
      which causes the liver to enlarge in size.
      This is then known as Steatohepatitis.
      Your mother should be seeing either a
      gastroenterologist or hepatologist for this.

      http://yourtotalhealth.ivillage.com/fatty-liver.html

      http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_liver

      http://www.gastro.com/Gastro/liverdisease/fatty_liver.aspx

      http://www.medicinenet.com/fatty_liver/article.htm

      Also, the spleen may enlarge, which is located
      on the other side.

      She may be having a biliary problem…if a gallstone
      has moved into the bile ducts, if a growth has develop
      in the ducts, if there is malformation of the ducts or
      an infection or narrowing of the ducts. This can cause
      alot of pain. The pain can be constant or come and go.
      This pain is more to the right, front area, under the
      rib cage and can move up the back toward the
      shoulder area.

      Pancreatitis, the main pain is usually in the center of
      the abdomen near the stomach area.

      You did not mention if they did an ERCP procedure on her
      or not. This is where they use a scope with a light and
      camera on the end. They numb the throat, ask her to
      swallow the scope and then sedate her. They move
      the scope down the esophagus, through the stomach,
      to the first part of the intestines (known as the duodenum)
      and over to the where the bile ducts come down to
      meet the intestines there. They can shoot dye up
      into the bile and pancreas ducts and check them for
      stones, obstructions, etc. This scope has tiny instruments
      that can be inserted through it to remove the obstruction,
      widen the ducts, and check all ducts.

      http://www.gihealth.com/html/education/ercp.html

      They can see exactly what is going on with her
      digestive system this way.

      If she is having difficulty swallowing or the food is
      not moving into the stomach…it may be a condition
      known as Achalasia.

      http://www.medicinenet.com/achalasia/article.htm

      I believe she should consider getting a second opinion
      on this since she is not out of pain.

      I hope this information is of some help to you.
      Best wishes

  44. QUESTION:
    My mom’s condition, can anybody guess?
    My mom has a fatty liver already. She has had it for a while now. About a month ago, she had some tightening feeling in her stomach and her doctor said it was her stomach bunching up or pancreas. They haven’t figured that out yet though but she recently had a blood test done to check for pancreatitis and an ulcer. It hasn’t come back yet though.

    Her symptoms this past month have been burning in chest, pain radiating in her chest, down her arm, major belching after each chest pain stops (eating and not eating and while walking.) It gets worse when walking regularly or with certain foods/drinks.

    So she went to the E.R. when it wasn’t that bad because she thought it was the heart. She stayed overnight at the hospital while the doctors kept checking her blood all night every few or so hours to see if it was a heart condition. It wasn’t and they said she had good labs. She was sent home the next day with “gas.”

    She still continued to get it and she still had to stop while walking because she was in so much pain. She ended up crying in pain and I had to call ambulance for her. Then when she got in the hospital she said her pain during that time was a nine out of ten. The doctors diagnosed her with “esophageal spasms.”

    She still continues to get chest pain when doing anything even with minor exertion and small snacks. She just rests and has soup, pudding, jello, etc. < Light stuff to eat. She was given three medications 1) Prilosec in the morning, 2) Maalox after every meal, 3) Zantac at night

    What is this??? Can anyone give an answer?

    • ANSWER:
      I don’t think anybody would be able to tell you correctly, what’s wrong with your Mom. This is yahoo answers, dude. Every time I ask a question like this, the answerers get me so paranoid, I think I have a terminal illness that is incurable, but as it turns out, it’s nothing “serious”. Now I’m not saying that what your Mom has isn’t serious, I’m just sayin’ most of these people that answer don’t know jacksh*t, so don’t really rely on their answers? O_o

  45. QUESTION:
    What could she have? Plz help?
    My mom has a fatty liver already. She has had it for a while now. About a month ago, she had some tightening feeling in her stomach and her doctor said it was her stomach bunching up or pancreas. They haven’t figured that out yet though but she recently had a blood test done to check for pancreatitis and an ulcer. It hasn’t come back yet though.

    Her symptoms this past month have been burning in chest, pain radiating in her chest, down her arm, major belching after each chest pain stops (eating and not eating and while walking.) It gets worse when walking regularly or with certain foods/drinks.

    So she went to the E.R. when it wasn’t that bad because she thought it was the heart. She stayed overnight at the hospital while the doctors kept checking her blood all night every few or so hours to see if it was a heart condition. It wasn’t and they said she had good labs. She was sent home the next day with “gas.”

    She still continued to get it and she still had to stop while walking because she was in so much pain. She ended up crying in pain and I had to call ambulance for her. Then when she got in the hospital she said her pain during that time was a nine out of ten. The doctors diagnosed her with “esophageal spasms.”

    She still continues to get chest pain when doing anything even with minor exertion and small snacks. She just rests and has soup, pudding, jello, etc. < Light stuff to eat. She was given three medications 1) Prilosec in the morning, 2) Maalox after every meal, 3) Zantac at night

    • ANSWER:
      It cold be caused by gluten or dairy. I don’t know, but try cutting those out. Doctors don’t have good tests for it.

  46. QUESTION:
    Anyone heard of WelChol? Are meds absolutely necessary for cholesterol?
    My health is excellent, but…my cholesterol is high. It has been high all of my life. The HDL is 60, but the LDL is 191. Triclycerides are 166.
    My diet is good and I am NOT overweight. I do not eat fatty foods or foods high is cholesterol. I walk almost daily, except when the weather doesn’t allow. I do not smoke, and I do not have high blood pressure.
    Doctors have been trying to prescribe me a statin for over 30 years. I have refused. The side effects and long-term liver damage proven from statins have kept me away. I did try to take a statin once, and on the 4th day I was too nauseous to continue.
    I don’t take any medications, except a small dose of Levoxyl for a slightly underactive thryoid. (before I did that, my cholesterol jumped to over 300, which is why I agreed to take the thyroid med about 5 years ago)
    Now the doctor is trying to convince me to take WelChol. It is not a statin, but blocks bile and inhibits cholesterol from being made. Side effects don’t look quite as horrific as a statin, but it can cause bowel blockages and worse.
    Oh and yes, I have tried red yeast rice (got serious leg cramps after 4 months), but I do continue to take ‘cholesterol support’ vitamin w/ gugulipids, policosonol, garlic, niacin, etc. etc. None of these things have lowered the LDL, but they have helped with the HDL.
    I would prefer to take NO medication. However, the doctors are scaring me with the idea of a stroke or heart attack.( My carotid artery test came out fine.) As I am getting older, I am worrying more about this one problem area of my health. Ideas please?

    • ANSWER:
      I don’t understand why you have such an aversion to medication. Sometimes they simply fix what isn’t working right on its own, say for example, your thyroid (and good choice to go with the medicine on that one). Nobody ever really wants to take meds. It’s just a necessity at times. So you avoided long term liver damage you may never have gotten, but you left yourself vulnerable to a stroke. Do you think that will improve the quality of your life? I’m sorry, but that just doesn’t make sense to me. I do not know the effects of WelChol, but as with ALL medications, if it causes a side effect that is serious enough, then that condition, too, can be dealt with. You want a totally natural life? Well, OK, but that means that bodily organs and functions wear out. You can suffer with that or take a simple medication. I had a patient once who absolutely refused to take any of her needed medications. She had to be told point blank that if she refused, she would die. She refused and she died. She chose to live a short life instead of a long one. It was her choice, but in my estimation, not a very smart one. Her family suffered as well. Now you can do as you please, but there are significant checks and balances in place to make sure the medications we use help us, and that any associated risks from using them are minimal compared to the benefits. If you were to become constipated on WelChol, there are simple remedies for that: more fluid in your diet and more exercise–both good for you on many levels. There is a way to lower cholesterol without medication, but you need to plan to live your life in the bathroom. Increase the fiber in your diet until you live in diarrhea constantly. There’s a quality of life for you. Your body is not doing what it should regarding cholesterol. It needs help. Since it cannot correct itself, if you don’t do it, you probably will have a stroke…and then, when you can no longer speak or lift your arms or open your mouth, docs will insert a feeding tube into your stomach and prescribe a statin for you. By then, you might not live long enough to get that liver damage, and that’s only on the extremely slight chance you were ever going to get it. Good luck with that.

  47. QUESTION:
    Blood test says I’m allergic to egg whites but not yolks and wheat. Never had a reaction. Can it be true?
    After feeling out of shape and down, I went to see a naturopath/nutritionist to guide me on my quest for better health. She immediately put me on a liver cleanse that consisted only of fruits, veggies, organic chicken, and organic turkey. No sugar, no caffeine, no carbonated drinks, and no fatty foods. I’ve had stomach problems from eating fatty, processed foods in large quantities. I admit the drive thru was my best friend. Since the cleanse, I’ve started feeling much better having eliminated the processed foods and sugars. When I began my cleanse, she drew blood and sent it in for allergy testing. The test came back and the IGE indicated I’m allergic to egg whites, but not yolks, and wheat. I’ve eaten these foods all my life with no reaction. In my youth, I was healthy and did not experience the stomach issues BUT I am lactose intolerant. She has me scared that I will never be able to eat eggs (they are in pasta and baked goods) or wheat products again. I just don’t get it. Can someone explain?

    • ANSWER:

  48. QUESTION:
    !!!HEALTH QUESTIONS. Pleaseee Help!(:?
    Okay so i need help on my health test & i need to pass it ! Pleasee help me outt(: Thanks

    1. What should you be looking for in the first 3 ingredients to avoid spiking up your blood sugar?
    a.sugar
    b.anything ending in -ose
    c.molasses or any type of syrup
    d.all of the above

    2. People’s food choices are NOT affected by
    a.cultural and ethnic background.
    b.convenience.
    c.hunger.
    d.family and friends.

    3.Complex carbohydrates are found in
    a.fruit.
    b.milk.
    c.sugarcane.
    d.whole grains

    4. Complete proteins are found in:
    a.fish
    b.beans
    c.chicken
    d.both a and c

    5. LDLs :
    a.tend to build up in the arteries.
    b.carry excess blood cholesterol back to the liver.
    c.are a complex carbohydrate.
    d.are a food sweetener.

    6. Animal fats and tropical oils are

    a.usually liquid at room temperature.
    b.thought to be more healthful than vegetable oils.
    c.higher in unsaturated fatty acids.
    d.higher in saturated fatty acids.

    7. What are the ABCs of good health?
    a.Aim for good food, Build a good plate at the buffet, Choose Exercise
    b.Aim for Fitness, Build a good house, Choose Sensibly
    c.Aim for fitness, Build a healthy base, Choose sensibly
    d.Aim for protein, Build a great body, Choose vegetables

    8. The Nutrition Facts panel on food labels includes information on
    a.the number of calories per serving.
    b.the price per unit.
    c.the expiration date.
    d.the cooking process used.

    • ANSWER:
      1. d (syrups contain sugar and -ose means sugar too (e.g sucrose is table sugar)
      2. a
      3. d
      4. d
      5. a (LDLs carry cholesterol from the liver to arteries)
      6. d (i think)
      7. c
      8. a

  49. QUESTION:
    How much wet food should I feed my cat(s) daily?
    So at the moment I am feeding my 3 cats 1/3 can of wet food in the mornings between the three of them, and leave out dry food for them to snack on all day. One is over a year old, and the other two are 11 almost 12 months old. Unfortunately they are a bit overweight so I would love to put them on a feeding schedule where they could lose some weight. They are all around 10-12Ibs. I am also putting them on a ALL wet diet, as soon as they finish their big bag of dry food. I am actually scared of the wet diet because I have no idea how much I should be feeding them. I don’t want to feed them too much and have them gain or feed them too little and have them lose weight too fast and get fatty liver. I am quite confused. On the bigger can of cat food it says to feed 1/2 can, so 1 1/2 cans between the three of them throughout the day. Does this sound right or?

    As for the wet food brands, I know by the ingredients which brands are healthy and which ones are crap. I am on a budget so I was planning on alternating between a variety of brands… so healthy and crappy ones. This is the best I can do unfortunately. They love Friskies which is bad for them, and I try to get them to eat Wellness but it doesn’t taste as good as Friskies to them, I am also going to feed Merrick, and Before Grains 100% meats.

    Also, how often should I feed them? I was thinking 3 times a day?
    Also, they are indoor cats, spayed/neutered so they are far less active than your average outdoor cat.

    • ANSWER:
      Avoid Friskies. Anything with grains, byproduct or “meal” in the ingredients list. Mixing two may result in one getting ignored, as happened with me (they ignore Wellness and just go for the Sanabelle).
      I feed my cats one third of a tin twice a day each and add some boiled chicken.
      Good for you to go wet, dry food promotes dehydration that just leads to renal problems in a few years. ANd they don’t need it for cleaning teeth, old wive’s tail.

  50. QUESTION:
    i need help with my pennfoster work?
    2. Which of the following is important in maintaining a healthy lifestyle?
    A. Getting less than six hours of sleep a night
    B. Developing muscular bulk
    C. Monitoring your diet
    D. Exercising at least three hours each day

    3. Which of the following is good for your health?
    A. Smoking
    B. Positive behavioral change
    C. Substance abuse
    D. Eating fatty foods

    4. Which of these factors is most important in your fitness program?
    A. Consistency
    B. Joining a health club
    C. Doing stretching exercises
    D. Using mirrors in your exercise program

    5. Which of the following statements is true?
    A. Unexercised muscles turn into fat.
    B. Unexercised muscles lose bulk but don’t atrophy.
    C. Regular exercise makes muscles firm and strong.
    D. Exercise slows down your metabolism.

    6. Cardiovascular fitness exercises strengthen which two organs?
    A. Heart and brain
    B. Liver and lungs
    C. Brain and liver
    D. Heart and lungs

    7. What five fitness goals should you set for any comprehensive fitness program?
    A. Flexibility, endurance, substantial weight loss, proper nutrition, and muscle power
    B. Disease prevention, fad diets, coordination, muscular bulk, and relaxation
    C. Flexibility, endurance, muscle power, proper nutrition and weight control, and relaxation
    D. Disease prevention, endurance, tight muscles, fast-food diet, and thin appearance

    8. Which of the following is the major cause of most back problems?
    A. Muscular weakness and lack of flexibility
    B. Long drives in an automobile
    C. A poor mattress
    D. Unaligned posture

    9. High blood pressure is the major risk factor for
    A. cancer.
    B. stroke.
    C. osteoporosis.
    D. muscular atrophy.

    10. Endorphins help rid the body of
    A. cholesterol.
    B. fat.
    C. sodium.
    D. acid.

    11. Good health was once viewed as a combination of
    A. having a good doctor and eating three hearty meals a day.
    B. possessing good personal habits and good luck.
    C. living in the right place and possessing good personal habits.
    D. good luck and the right parentage.

    12. To maintain a healthy weight, it’s important to avoid being
    A. five pounds or more overweight.
    B. 10 percent or more over the suggested weight for your height.
    C. either overweight or underweight.
    D. underweight by five pounds or more.

    13. Who is primarily responsible for your health?
    A. You
    B. Your doctor
    C. Your family
    D. The medical care system

    14. Which of the following statements is true regarding the benefits of managing your health?
    A. Your self-esteem will decrease.
    B. You’ll have more energy and improved cardiovascular health.
    C. Your metabolism will decrease, allowing for higher caloric intake.
    D. Your stress levels will increase.

    15. There’s no health advantage to changing your weight if
    A. it’s within the range on the weight tables.
    B. you feel energetic.
    C. your waist-to-hip ratio places you at risk.
    D. you’ve never been successful at dieting.

    16. Personal fitness trainers usually work with
    A. employees in a corporation.
    B. parks and recreation departments.
    C. individuals seeking a more personalized workout.
    D. hospital nutritionists.

    17. According to this study unit, which of the following is acceptable nutritional advice?
    A. Lose weight as fast as you can.
    B. Skip one meal a day, other than breakfast.
    C. Eat every meal quickly to speed up your metabolism.
    D. Eat three meals a day at regular times.

    18. What is the number of beats per minute for an average resting heart?
    A. 64
    B. 72
    C. 80
    D. 96

    19. Which of the following is considered a fitness goal?
    A. Watching a physical exercise program on television
    B. Obtaining optimal weight where you feel your best and you have healthy eating habits
    C. Relaxing for 10 minutes once a week
    D. Developing muscles only by lifting weights

    20. Which of the following statements is true?
    A. Lungs are strengthened through cardiovascular exercise.
    B. Inactive people find it easier to change lifestyle habits than active people.
    C. Regular exercise softens bones.
    D. Psychiatrists avoid recommending exercise as a way of dealing with depression.

    • ANSWER:
      Please do not solicit answers on Y!A, as this is considered cheating.
      If you need help, please contact the school.

      Penn Foster


Genetic Liver Diseases

Those suffering from Celiac disease cannot eat and digest the cake, pizza, chocolate chip cookies, and other stuffs that hold a type of protein known as gluten. When a person with Celiac disease consumes these foodstuffs, they suffer badly with various problems related to their immune system and digestion.

Gluten in common, referred to as a group of proteins that could be found in wheat, barley, rye, and grains. When he eats such food that contains gluten, their intestine suffers from severe damage. Grains are very common food that we eat almost everyday, making the gluten as the most frequently eating ingredient. When it comes about our digestive system, we must know the functions of it properly. In general, we are aware of the fact that the digestive system is the group of organs that helps us to digest whatever we eat. It absorbs the main nutrients from the food we eat, that our body requires to keep us healthy and grow.

Our digestive system has one very important part in the body called intestine. The intestine remains rowed with millions of microscopic and finger like projections named villi. Whatever nutrients our body gets is all because of the absorption through the villi. If you have celiac disease symptoms, then your body will reach to the gluten, resulting in the damage of your digestive system. Whenever you eat gluten, your small intestine will slowly damage your small intestine and will also disrupt the absorption of nutrients from the food you eat.

Gluten is mainly found in foods, but also you can get gluten in daily products like vitamins, lip balms, and medicines. So the only option left for those suffering from celiac disease is by not consuming food that contains gluten. The proper functioning of the immune system and the villi is very important. Villi actually absorb the nutrients from food, which is done through the walls of the small intestine and then it transfer them to the bloodstream. If villi is not healthy, then the person becomes malnourished even if he eat much more food.

There are two important things to understand in celiac disease symptoms. One is that the disease do not let the villi absorb nutrients, and the other is the reaction of gluten in the immune system. The celiac disease also has some more names like nontropical sprue, celiac sprue, and gluten sensitive enteropathy. Well, you should know that the celiac disease symptoms is a genetic disorder that runs in families. So better, you get it checked if any symptoms you feel and overcome from the same.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    What kind of genetic liver disease can cause the same symptoms as shaken baby syndrom?
    What kind of genetic liver disease can cause abnormal bleeding and bruises? Especially in infants?

    • ANSWER:
      Any liver disease can cause a symptom such as shaken baby syndrome.

      When the liver cells become damaged, the immune system of the body
      responds to this damage and causes inflammation inside the liver,
      which causes the liver to enlarge in size. If the cause cannot be stopped,
      it will proceed to where the liver cells start to die off and form scar
      tissue inside the liver. The scar tissue then blocks the flow of
      blood through the liver on its way back to the heart and also blocks
      the flow of the blood to the other liver cells, so they continue to die off.
      This is known as Cirrhosis of the liver.

      People who have less liver functions can develop, what is known as
      Encephalopathy. This is because the liver isn’t able to convert
      ammonia, which is a product that is produced when our body uses
      protein, into urea so that it will be removed from the body in the urine.
      The ammonia can pass the blood brain barrier and go into the brain.
      It cause confusion, disorientation, sleep pattern changes, and tremors.

      Because the liver cells have died off, then the liver may not be able
      to make clotting factors, efficiently, that help the blood to clot.
      This can cause easy bruising and bleeding.

      Genetic liver diseases:
      Hemachromatosis…where the body tends to hold onto too much iron
      Wilson disease…where the body tends to hold onto too much copper
      Alpha1-antitrypsin deficiency where is the absence of this specific enzyme in the liver
      Glycogen storage disease where there is an inability to properly utilize sugar
      Biliary problems like BILIARY ATRESIA were the bile ducts are absent or injured,
      congentital biliary cysts.
      Phenylketonuria where the baby is born without the ability to properly break down
      this amino acid.
      Crigler Najjar syndrome where the liver cannot process bilirubin
      And other inherited disorders where there is interferance with the way the liver
      produces, processes and stores enzymes, proteins, metals and other substances.

      It is best that the patient be with either a gastroenterologist (deals with the
      entire digestive system or hepatologist (liver specialist).

      I hope this information has been of some help to you. Best wishes

  2. QUESTION:
    Can a genetic liver disease come back after you have a transplant?

    • ANSWER:
      Call someone on the transplant team and ask them…this is certainly NOT a question for this place…or call any BIG hospital helpline or call an emergency room. IF a transplant is failing(as the are known to do) then a doctor MUST get involved and the sooner the better ii the organ might be saved. CALL…

  3. QUESTION:
    what is a liver tested for prior to transplantation?
    Is a liver tested for any diseases prior to being used for transplant? I’m asking specifically because of alpha-1 antitrypsin deficiency, a genetic disease of the liver.

    • ANSWER:
      When a liver is considered for transplant, the donor is tested for pretty much everything you can imagine. The docs will make sure the liver enzymes in the blood are normal, the donor does not have hepatitis, and there is no history of cirrhosis, etc. Often, an ultrasound and/or CT scan is done of the donor liver. Occasionally, a liver biopsy is performed prior to approving the liver for donation.

      The final step is when the liver is harvested and the doc literally holds the donor liver in his hands.

      Even if the donor has A1A deficiency, the disease only effects the liver in 15% if the cases. Hypothetically, a donor with A1A deficiency could still donate a healthy liver.

  4. QUESTION:
    My grandmother has been diagnosed with amyloidosis in the liver, could it be genetic?
    I’m really concerned that I may inherit this gene if its gentic.

    I know my Grandmother has consumed a lot of alcohol over the years (although does not have a drink problem). She is 65 and has had a liver problems for some time. The kidneys have also been effected.

    I’m just worried that its the genetic form of the disease and its putting more stress on me.

    Just to let you know my brother has Crohn’s disease so I wonder if this is an indication.

    • ANSWER:
      yes see your question from 2 days ago i answered Hereditary (familial) amyloidosis. As the name implies, this form of amyloidosis is inherited. This type often affects the liver, nerves, heart and kidneys.

  5. QUESTION:
    My grandmother has been diagnosed with amyloidosis in the liver, IS it be genetic?
    I’m really concerned that I may inherit this gene if its gentic.

    I know my Grandmother has consumed a lot of alcohol over the years (although does not have a drink problem). She is 65 and has had a liver problems for some time. The kidneys have also been effected.

    I’m just worried that its the genetic form of the disease and its putting more stress on me.

    Just to let you know my brother has Crohn’s disease so I wonder if this is an indication.

    • ANSWER:

  6. QUESTION:
    I have been told that i have genetic lung disease that affects the liver that is rare and has no name?

    • ANSWER:
      The lab guy’s answer makes a lot of sense.

      If you have been told you have “a genetic lung disease that affects the liver that is rare and has no name,” it sounds like you badly need a more knowledgeable health care professional. Alpha-1 Antitrypsin Deficiency, usually called Alpha-1 or AATD for short, obviously has a name. Everything you have described except the “no name” part, fits Alpha-1. You can find out a lot more here: alphaone.org.

      For Pete’s sake, get knowledgeable medical help. It’s available.

      Bob Campbell
      Communications Manager
      Alpha-1 Foundation

  7. QUESTION:
    if a person has a non genetic disease, will their child have it?
    if a person develops cirrhosis, a non-genetic disease of the liver, what is the likelihood that the persons children will develop the disease

    • ANSWER:
      Cirrhosis is induced by the individual’s environment and intake. Although someone could have a genetic predisposition for a liver condition, triggers are introduced by the individual and the cirrhosis can be avoided by the offspring with proper diet and lifestyle.

  8. QUESTION:
    Can masturbation lead to liver failure?
    My cousin used to indulge herself at least a few times a day and now she has liver disease and cramp in her hand. Is there a correlation? I am worried that it might be genetic and therefore that I may too have symptoms.

    • ANSWER:
      Nope’

  9. QUESTION:
    I need help finding a quote…?
    I have a friend who is about to give his liver to his cousin who has some type of genetic liver disease. My friend is real nervous about everything. He knows that he is doing the right thing. I want to find an encouraging quote to give him. Any suggestions??

    • ANSWER:
      how about ‘Take what you can use and let the rest go by.’
      ‘Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.’
      ‘How can you come to know yourself? Never by thinking, always by doing. Try to do your duty, and you’ll know right away what you amount to.’
      ‘It is better to look ahead and prepare than to look back and regret.’
      if none of those help, try looking on here for some that you like better..

  10. QUESTION:
    Genetic testing for puppies before adoption? Liver Shunt etc. ?
    It’s only been 2 days since my beautiful Koda passed away. This beautiful Maltese was only 2 years old. It makes me feel guilty to even be thinking about another dog because I’m hurting so much. I feel an overwhelming need for him and I know another dog won’t replace him either.
    I have a fear of going through this again. Koda never had signs that he had a liver shunt. I’m reading all over the Internet about the symptoms other dogs hAd. He was just a fussy eater. He didn’t get sleepy after eating although, now looking back, he did sleep a lot. He never had the classic signs that all the websites list… He was a crazy, happy puppy.
    Does anyone know if tests can be done in puppies to see if they have liver shunts and other possible diseases? They found his with an ultrasound. He went downhill and started having seizures within a day. If there are tests, do you know the cost?

    • ANSWER:

  11. QUESTION:
    I know a little girl who needs a genetic test and her insurance will not pay.This family needs help and I wast
    SHe has a liver disease and mental probs and I need to know ways to get this cause out there on the web.ANy ideas

    • ANSWER:
      I would suggest calling a local pediatric hospital in your area. Ask to speak with a social worker at the hospital. Tell them your situation & they can direct you to the person or department in the hospital you can speak with. Most hospitals have a charity fund that you can apply to for aid.

      Also, talk with the child’s pediatrician about writing a more comprehensive diagnosis for the request of genetic testing. Many insurance companies deny first requests. If the request is denied a second time, they should contact the state insurance commission & ask for a hearing. One of these 2 ideas should produce a positive result. Good luck!

  12. QUESTION:
    My Runaway Cats, I Need Answers!?
    I have three cats. I own two, my family and I are taking care of our neighbors Cat who had to move to Utah and will be arriving a couple days to pick him up.

    Here’s the problem: All three cats ran away recently, and we are worried about only two of them. Our youngest cat, Precious, runs away most of the time and comes back. We dont mind, we know he knows his way back..
    BUT, our cat Jack, and our neighbors cat Hobby, had ran away on Thursday (Nov. 18), the day or two after Precious ran way again. Jack (our cat) is a very cowardly cat. He’s afraid of almost everything, and he’s not really calm unless I’m around him. He’s a sort of fat gray tobby cat. Hobby (our neighbors cat), doesn’t have any claws on his front paws. So basicly, if he needs to defend himself, the only thing he can do is hiss or bite. Hobby is a black cat that has a white diamond shape on his chest. We live in Las Vegas, in a quiet neighborhood, so there’s no way they could be in the City somewhere. I’m really worried, I’ve had a beautiful orange Tabby cat, but she passed away from a rare genetic liver disease, she was almost 3 years old. And if I loose Jack, I wouldnt know how to handle life anymore.. I just dont want to loose another one of my best friends. I asked my friend who lived nearby to keep a look out for Jack and Hobby. She said that cats sort of have this instinct, that they know how to find their way back. I need answers and proof I guess.. Help? :l I’m really heart broken…

    • ANSWER:
      This is exactly why declawing is so wrong.
      My tom got out the day before he was supposed to get fix (he saw it coming I guess). I was at the animal shelter every other day (I don’t know your area but after 5 days here an animal shelter can sell or euthanize a picked up animal). I put up fliers, went calling after him at night, but nothing. It was sad and depressing.
      Two weeks later I hear scratching at my window and sure enough the lil bastard was back all dirty and hungry.
      If you’ve gone to the shelter, put up fliers, and looked for him during the late evening/ early morning (when cats are most active) all you can do is pray. Remember though cats are excellent at coming back home and are built to survive on their own. And don’t worry, Jack’s paranoia will actually help keep him safe.

      Good luck to you :)

  13. QUESTION:
    How can I find out if I have PKD(polycystic kidney disease) without the expensive genetic testing?
    For about 11 years I’ve had a cyst in my right kidney causing it to enlarge and a liver cyst that was once drained during my gallbladder removal a few years ago.The liver cyst has filled again and my kidney cyst causes severe pain daily.Over the years,I’ve had ct scans,mri’s and sonograms to keep track of how large my kidney has grown.2 out of 3 doctor’s(including a nephrologist from the Kidney foundation)suggests I have PKD and has told me that I now need to undergo genetic testing to verify this.I have no health insurance and there is only one income in my household.Due to the daily pain,I am so limited to activities that I can do with my two children.We are so stressed that we cannot get an answer from these “specialist” and can no longer afford any more testing or ER visits.I feel like I am alone.How can i get a diagnosis when i can not afford the testing?I’ve been to the”sliding scale fee” clinics(they say my husband makes too much money but fail to realise we pay bills with it).

    • ANSWER:
      Currently there is no cure for PKD, not with conventional medicine or (despite what you have been told) alternative medicine.

      Ultrasound (sonogram) is usually used to diagnose this especially when the cysts are active. Genetic testing confirms the diagnosis. CTs & MRIs can be used but are not ususally required. The extra imaging you have had may have been redundant and unneccessary. For now, get a hold of all your films, reports and labs — you will need them. The main concern at this time is to prevent or control pain, high blood pressure and UTIs and well as find help.

      You may want to contact the Kidney Foundation and see what they suggest. Call to get an 800 number and check their website. They may have programs for someone in your situation, programs that will give you immediate help.

      My hope is that you can avoid ESRD (end-stage renal disease), kidney failure and transplant.

      I’m not certain if you are eligible for Disability or Supplemental Security Income benefits through the Social Security Administration but it’s something to investigate. You would need the medical information I suggested you acquire and any written physician statements you can get concerning the probable diagnosis. If I am able to find additional help for you, a grant perhaps, I will contact you if I’m able.

      God bless you and your family. You’re in a very frustrating position but I’m sure there are others who will try to help. You’re not alone!

  14. QUESTION:
    Can liver disease cause diabetes?
    * My mother died this year from complications of liver disease and she told me it was genetic.

    * Last week I was diagnosed with diabetes. I’m not sure which type (I’m 24 yrs old and I’m overweight.) the doctor said it didn’t matter which type because she would treat me the same either way.

    * Today I called my doctor’s nurse about testing my liver functions. She told me when they sent my blood for testing my liver functions were also tested and there were some abnormalities…though not anything that would “flag the doctor”.

    * If it is important to know my A1C is 12 .

    If anyone could grace me with their knowledge I would be very appreciative. Thanks.
    The doctor’s office called me back (soon after I asked this question) to further explain my results. They told me that my liver was slightly fatty because of the diabetes and high cholesterol. Like many said, having such high A1C over a long time period could damage other organs. I was prescribed metformin and sulfonylurea. I thank all of you for your knowledge.

    • ANSWER:
      It definitely matters. Type 2 can be controlled through diet and exercise, the meds sometimes just compound the problems. Get Atkins Diabetes Revolution…you can definitely control diabetes with that diet. The ADA diet will let you get worse you need a lot tighter control than that diet will allow you. There is SO MUCH to learn that they won’t tell you, you have to be your own advocate and don’t just rely on the docs because they don’t always have all the latest info.

      Diabetes can cause kidney damage, but I’ve never heard of liver damage from diabetes.

  15. QUESTION:
    Is it strange not to fear having a transplant?
    I have a genetic immune disease which means my liver is being damaged by my immune system and I need a transplant soon.

    Is it strange that I’m not worried or scared?

    Any thoughts or personal experiences would be really helpful.

    Thank you.

    • ANSWER:
      This is a normal reaction.
      The patient I am taking care of, who had
      a transplant, said that he knew in his mind
      the things that we going to happen and
      why…but, it never became a reality to him
      until his first call to go to the hospital for
      the transplant. It was a three hour ride
      to the Transplant Center.
      He had to come back from the hospital without the transplant because there was something wrong with the organ the Transplant Center received, and the doctors decided they would not use it. It was then that it no longer seemed
      like something he dreamt…it was a
      reality that he was definitely in.
      He still wasn’t scared or worried, then, either…
      He was at the very top of the transplant list…
      A 40 MELD score, when we had to take
      him to the hospital because his sodium level
      dropped too low…the doctors told him, then,
      that they would either find an organ for him,
      or he would never leave the hospital.

      There is a group on Yahoo, for people who
      have cirrhosis and are waiting for a
      transplant for a number of different causes.
      It is free to join: (just click on the link)

      http://health.groups.yahoo.com/group/livercirrhosissupport/

      I’m adding this site also…this is
      from a transplant center about all
      that is involved in the evaluation process,
      the transplant, and even afterwards:

      http://www.surgery.usc.edu/divisions/hep/patientguide/index.html

      Here are a few others you might like
      to look at:

      http://www.transplantliving.org/

      http://emedicine.medscape.com/transplantation

  16. QUESTION:
    Looking for information on a congenital genetic based disease called mucopolysaccharidoses. Need urgent HELP!?
    1 in 25 million couples produce kids with this disease. Usually they are born retarded or deveopmentally difficient,suffer dwarfism, deformed bones, abnormally hairy, hearing and sinus problems, abnormally large internal organs such as liver and spleen. I’m told there isn’t much research on this disease because most patients die before their 20th birthday. I’ve been searching since Jan 16th for more on this disease with no luck. Need published material, web sites, support groups, even a definition of what this disease actually is. One, and possibly 2 of my 5 children are suspected of having this desease – further genetic testing is being scheduled to confirm diagnosis. There is, however, something unique occurring in my kids in that they aren’t mentally retarded. In fact, our 4 yr old reads & knows numbers into the thousands, despite severe hearing loss appears. He also appears to be growing normally size-wise and his bone structure ok – except for the asymmetrical shape of his head.

    • ANSWER:
      Mucopolysaccharidosis with excessive chondroitin sulfate B in urine, characterized by dwarfism and deafness. It is caused by a deficiency of N-acetylgalactosamine-4-sulfatase (arylsulfatase B).

      I did a search on comcast and found one pdf file in english (7th one down). I can’t open on my computer, maybe it will work for you.

      http://www.comcast.net/qry/websearch/?query=mucopolysaccharidose&cmd=qry&safe=on&x=38&y=10

  17. QUESTION:
    Have you known of a dog that recovered from Liver Disease?
    My dog (a bedlington terier, age 2) has a new diagnosis –
    liver disease.
    Her vet wants to do a biopsy to determine copper toxosis, which is most likely cos she’s a bedlington.
    I don’t want a biopsy, my dog seems way too weak for anesthetic.

    I heard there’s a genetic test for this – anyone know how long tests take to get results back?

    If it is copper, its treatable with penicillamine (long-term).

    But, does anyone know a dog that’s lived a long happy life after liver disease? Can dogs survive this?
    Is there a chance or should I ease my dogs suffering?

    I hate her feeling so ill, (apparently its like a permanent bad hangover) but don’t want to give up if there’s a chance she’ll be her old jolly self again. She was one of those dogs people would go ‘awh’ at in the street, and she wouldn’t say boo to a goose… Well ok, maybe the goose, but she is a terrier after all!

    So, does anyone know of canine liver disease survivors? Can you give me hope? x

    • ANSWER:
      This is very sad in a dog so young.

      I had a 9 year old Flatcoat who was diagnosed with liver disease and my Vet suggested that I put him on a very high carbohydrate diet with a very small amount of chicken.

      He was very poorly and hardly had the strength to eat but I gave him 4 small meals per day of cooked pasta with a few pieces of cooked chicken breast and he did pick up for a while. Unfortunately, Flatcoats are known not to live much over the age of 10 and he did start to go downhill soon afterwards and we had to make the decision to have him put to sleep rather than let him suffer any longer.

      Your dog is young and could survive liver disease because apparently by cutting down the protein and stepping up the carbohydrate this helps the liver to regenerate.

      It is worth a try. Just feed him pasta, rice, bread and wholemeal biscuit with a very small amount of plain chicken and see if this will help. Don’t give him anything fatty. Make sure he has plenty of water to drink.

      I shall pray that he makes a good recovery.

  18. QUESTION:
    I haven’t seen my daughter in 14 years and mother’s day is coming up again?
    My daughter was kidnapped by her father when she was 6 years old. I went through Hell trying to locate her only to loose her again. After all these years I finally know where she lives, her phone number and e-mail addy yet I can not go and visit her because I am very ill with a genetic liver lung disease. I’m on oxygen and live at sea level. She is a mile high.

    She only forwards to me urls once in a while and talks to me briefly via e-mail. I now know her e-mail address but if I send too much she goes further away. She is very angry and blames me for what has happened to her and only wants money from me that I do not have. Mother’s Day is coming up and I want somehow for her to understand the value of having a relationship without money involved. Her father has always given her everything she has wanted. Any suggestions for mother’s day would be helpful. I don’t want another one to come and go in such sadness.

    signed, Always a mom

    • ANSWER:
      I would suggest for Mothers Day that you send her a bouquet of flowers with a message such as “Remember my sweet **** with love.”

      Although it’s hard to understand her reaction, she’s been brainwashed. I think reacting to her with love and total acceptance is a good start. The link below has resources on parental abduction.

  19. QUESTION:
    My husband needs liver transplant?
    What are the odds they will give my husband a liver transplant? He is 61 years old and has coronary artery disease plus a few years ago was diagnosed with type II diabetes (which doctors say is the reason for his liver disease). He had 8 by-passes in 2004 and within 3 years has blocked 5 of them already. His cholesterol is fine, it’s genetic for him. He also has very low platelets, around 76 is the highest for him. My question is, what are the odds they will actually give him a liver transplant? He asked the heart dr. last year if he could have hernia surgery (he has 4 hernias near the stomach and intestines and 4 bad discs in his spine). The heart dr. told him not to have any surgery unless it’s a matter of life or death because he cannot guarantee my husband will make it through the surgery. My husband has also had 3 blood clots since the heart surgery and needs to live on coumadin for the rest of his life. When I do research on all of this, it doesn’t look like they will consider him for a liver transplant. The gastroenterologist scheduled an appt. with a liver dr. for my husband. If they believe he is not a candidate for liver transplant, will they tell him or not? Will they make him believe he can get on a list and get the transplant even if he truly won’t be considered for one? Please let me know if my husband will actually be considered for a liver transplant with his health issues?

    • ANSWER:
      I’m basing my answer on my own personal experience on this plus talking to many others either needing a transplant or waiting on one. I would say that it is going to be difficult for them to approve him for a transplant because this is a very serious surgery which takes a lot out of a person to get through it. But don’t give up hope until they actually tell him no. They will give him an answer one way or the other and will not lead him on to believe he could get one when in fact they won’t give him one. The transplant doctors are quite honest about it and will tell him the truth.

      In order to get listed, he would need to pass a very extensive evaluation that includes a lot of medical testing and psychiatric evaluation. One of the first things he would have to pass is whether or not his heart is good enough to survive the surgery. I am curious to know how his diabetes caused his liver to fail. That usually involves the kidneys, not the liver. I had a liver transplant and my platelets used to run about 50 most of the time and even lower sometimes. This surgery was quite rough on me. I rode my bicycle on a mountain trail for 7 miles the day before my transplant so I thought I was in pretty good shape. I had no heart problems, no diabetes, no history of blood clots, and no lung disease. I was 47 years old. They said I was in good shape other than my liver. I ended up being in the hospital for over 2 months for my transplant and didn’t really get back to being pretty normal for 6 months. There were lots of complications and it took many weeks of intensive physical therapy just to get me walking again. This is not the way it goes for all transplant recipients, but this is how it was for me and I was pretty healthy prior to going in.

      It’s just a wait and see for him right now until the specialist goes over his history and makes a decision. I don’t know it they will just tell him no based on his history or go ahead and do the entire evaluation. If they believe he will not survive the surgery due to his heart problems, then I don’t look for them to put him through all the other medical testing that will be needed. He might have already gone through with a lot of tests already and not need all of them done over again. If his heart doctor didn’t even want him to get hernia surgery done, then I think having a liver transplant will not be approved. The liver specialists will rely on what his heart doctor tells them about him. They will value his opinion very much in making their decision.

      The good thing about liver disease is that it progresses very slowly. I don’t know how much damage your husband has right now with his liver, but the body can still function pretty good even with a lot of damage. I know that when I was diagnosed with my cirrhosis, my liver was 90% destroyed with only 10% function left. The doctors still gave me an estimate of 5 years before my liver would have total liver failure. I wish your husband the best and hope he can get the help he needs. If they tell him no, there is good reason not to have it done. I would like to know if they approve him or not. Do you think you can email me and let me know? Just do an email through my profile here on yahoo answers. I know you have to be going through a lot of heartache from your husbands illness too. I don’t know what I would have done without my family helping me get through my ordeal. Take care.

  20. QUESTION:
    How does disability (social security) work? Is the ‘list’ only factor?
    Say you’ve been diagnosed with a genetic disorder or liver disease, is the diagnosis the only requirement to getting disability? Are other factors involved? I have had relatives who were simply diagnosed with a disease on the ‘list’ and received disability.

    I have been diagnosed with a genetic chronic liver disease but can still physically work at least part time. I am being urged by family members to apply for disability. My main symptoms are iron overload, fatigue and a bunch of other non-work-related symptoms. I experience a bit of pain from joints and the fatigue does have an influence upon the quality of my work and my ability to maintain my current work load effectively. But, until diagnosed, I didn’t consider myself ‘disabled’. Now, I don’t know what to think.

    Just curious what to think since the SSA website is hush hush and websites re: my disorder say nothing of filing for disability.

    What do you think? Should I apply? Would I likely get it?

    • ANSWER:
      Here is a link to the “list” you speak of, it’s called the bluebook: http://www.ssa.gov/disability/professionals/bluebook/listing-impairments.htm

      If a person meets the criteria for a condition then yes, they receive disability. These are the cases that take less than 90 days.

      If you don’t meet a listing, you have to prove how your condition prevents you from gainful employment and taking care of yourself. This usually requires a consultative exam, arranged and paid for by SSA and a visit with Voc Rehab to make sure there is no other work you can do. Age and education play a role here. If they find you can do other work, even if you would make less money than before, they will not find you disabled.

      Here’s a link to their evidentiary requirements: http://www.ssa.gov/disability/professionals/bluebook/evidentiary.htm

      And how they decide if you are disabled: http://www.ssa.gov/dibplan/dqualify5.htm

      Good luck!

  21. QUESTION:
    Stomach/abdomen issues, gallbladder or GERD?
    Symptoms:

    Aching pain mostly around the right side of the abdomen which stretches to the back. If I press underneath my ribcage I get a small sharp pain.

    Yellow Stools.

    I have a burning sensation near my sternum that stretches down a bit. This pain is worse in the morning, however the pain on my right side is worse after a meal.

    I wake up in the morning with a bitter taste in my mouth and my mouth is quite dry.

    If I am sitting down for an extended period of time I produce a lot of wind. This is the type of wind that I belch up, however it isn’t a burp, just more of gas passing straight through me. The wind I experience can be quite painful and at times there has been so much, it actually pushes stomach juices into my throat (nice I know). Whilst been in crowded places, I get a lumpy feeling at the back of my throat and the burning in my sternum increases rapidly.

    I always have nausea, however this gets worse in crowded places.

    I have short, sharp pains in my lower intestine every now and then.

    If I don’t eat for an extended period of time, I feel like there is a release of liquid near my sternum, a weird sensation that makes a clicking noise whilst it happens within my head.

    I try not to eat in the mornings, as this makes my pains worse.

    Background Health:

    I am the carrier of alpha 1 antitrypsin deficiency, a genetic liver/lung disease.

    I had bad colic when I was a baby/child.

    I was jaundiced when I was a child for the first 2 weeks.

    As stupid as this was; when I was 13-15, I only used to eat 1 meal per day.

    Medication I have tried/been prescribed:

    Non-Selective Beta Blockers (for the anxiety).

    Buscopan.

    Proton Pump Inhibitors.

    Peppermint liquid.

    Thanks,
    I have a high levels of TSH.
    All these conditions have been liked this for the past year, recently they have been getting worse though.

    I am not overweight, I have a BMI of 23.5

    • ANSWER:

  22. QUESTION:
    Celiac and Pregnancy, Crazy?
    Ok where do I start. For about 2 weeks I was experiencing some brown blood which I assumed to be my period? I finally came online and saw sometimes is could mean pregnancy but it means it’s a tubal pregnancy or miscarriage. Thing is I had my period, just brown and occasionally only spots of red for almost three weeks! I let that go. I’ve been having sharp pains in my left and right sides and my stomach is hard as a rock and the area below the “gut” and above the vagina is hard(I’ve heard this is linked to pregnancy?) I’ve also had extreme bloating feelings and gas along with diarrhea. And as well as weird cravings and bursts of hunger, but when I eat about 15 min later prob not even I’m having sharp pains. These are all symptoms of pregnancy I’m sure we’ll all agree. I’ve also researched some blogs with people who had the extreme bloating and sharp pains and 98% of them were pregnant.

    But, get this. My aunt was diagnosed with Celiac disease(gluten free diet, will eat away your small intestine)and it’s hereditary but she doesn’t even know who she could have got it from. Well let me just copy and paste symptoms I’ve found linked with it, I’ll mark it with * If I have it.

    What are the symptoms of celiac disease?

    Symptoms of celiac disease vary from person to person. Symptoms may occur in the digestive system or in other parts of the body. Digestive symptoms are more common in infants and young children and may include

    abdominal bloating and pain *
    chronic diarrhea *
    vomiting *only just today but sick feelings I’ve ignored too
    constipation *NO*
    pale, foul-smelling, or fatty stool *NO*
    weight loss *NO, weight gain thats why i’m leaning toward pregnancy

    Adults are less likely to have digestive symptoms and may instead have one or more of the following:

    unexplained iron-deficiency anemia *NO*
    fatigue*NO*
    bone or joint pain *
    arthritis*NO*
    bone loss or osteoporosis
    depression or anxiety *OH YES*
    tingling numbness in the hands and feet *NO*
    seizures*NO*
    missed menstrual periods *Not sure yet, last one was brown
    infertility or recurrent miscarriage *Hope not
    canker sores inside the mouth *NO!*
    an itchy skin rash called dermatitis herpetiformis * NO*
    People with celiac disease may have no symptoms but can still develop complications of the disease over time. Long-term complications include malnutrition—which can lead to anemia, osteoporosis, and miscarriage, among other problems—liver diseases, and cancers of the intestine.

    Also, Celiac disease is both a disease of malabsorption—meaning nutrients are not absorbed properly—and an abnormal immune reaction to gluten. Celiac disease is also known as celiac sprue, non-tropical sprue, and gluten-sensitive enteropathy. Celiac disease is genetic, meaning it runs in families*MY AUNT*
    Sometimes the disease is triggered—or becomes active for the first time—after surgery, pregnancy*wow it can become apparent during pregnancy*, childbirth, viral infection, or severe emotional stress*I’ve been crying excessively and have been real sensitive*

    Forgot to also say something important. My period finally completely stopped yesterday but now, I’m having excessive urinating and just this morning i got morning sickness.
    OK so my point of showing you all this was I’m thinking, would I be pregnant AND starting to react to Celiac?? PLease someone research this. I would go to the doctor but I just got insurance a few days ago and it’s not active til Jan 14. I just wanna research this so I can go into the doctor’s telling them exactly what is wrong. Question is though, should I go to the Gynecologist or my regular Physician???

    • ANSWER:
      Go to your gp. They will do a blood test for pregnancy, and you will get your answer about that very soon.
      Then, tell him or her that your aunt was diagnosed with celiac and you would like a screening test should your pregnancy test come back negative.
      You can have active celiac with little to no symptoms. My symptoms were very, very mild anemia (low normal) and migraines with the occasional stomach ache. Pregnancy is probably what triggered my celiac.

      Your Aunt got celiac from her mother and father, it is as simple as that. Her parents were carriers and gave her the genes, she had something trigger it, just like I did, just like everyone who has celiac has happen to them. Since it runs in your family, please be aware of the signs and symptoms of childhood celiac.
      Good luck!

  23. QUESTION:
    Alkaline Phosphatase level on my dogs blood work severely low…?
    Here’s the deal…I had diagnostic blood work done on my 2 year old pit bull. The ALP level was severely low.

    I know that when ALP levels are really low it could be one of several things: genetic bone defect, liver disease (ruled out), a dog being anemic (ruled out), malnutrition (ruled out), hypothyroidism (ruled out) , celiac disease, magnesium or zinc deficiency, menopause (ruled out because my dog is a neutered male.)

    The only things that I have yet to rule out are the magnesium and zinc levels and the celiac disease.
    The blood test alone just to check zinc levels is 0…I CAN NOT AFFORD THAT! I can do a magnesium test, because it is only …and I have no idea what Celiac Disease is, I have never heard of it! Can they even do a test to determine if he has Celiac Disease? (I don’t think I spelled it right!)

    Can anybody shed any new light on Alkaline Phosphatase levels for me and the severely low range blood results?

    His result is less than 5 and the normal ranges are from 20 to 150. I spoke with three different vets in my area about this and I knew way more about it than they did…weird seeing how I am just a concerned canine mother with no vet training whatsoever.

    It is really scary to me, cause I feel if ALP levels were not important, then it would not be measured on diagnostic blood work. It’s on there for a reason, right?

    Another important thing, I should add, is that the symptoms of low ALP levels in dogs are rapid heartbeat, shortness of breath, intolerance to cold, severe weight loss, constipation and fatigue. My dog has ALL of these symptoms but one, severe weight loss.

    If I can not figure out what is causing my dog’s low ALP levels…just the symptoms alone could prove fatal long term.

    Can anyone shed any new light on any of this for me! Any Veterinarians or Vet Techs out there that have dealt with this before or either just have knowledge or suggestions for me?

    I appreciate your help in this area and I would like to humbly thank you in advance! I know this is not an easy topic…lol!

    Oh yeah, by the way, his other results of his Blood Work were within their normal ranges, but a few, and they were really close to being normal!

    • ANSWER:
      I’m sorry you have to go through this.

      I can’t answer your question, but did some research on low ALKP levels:

      http://www.vetinfo.com/dalkphos.html

      http://www.ehow.com/facts_5974193_alkaline-phosphatase-levels-dogs_.html

      http://ahdc.vet.cornell.edu/clinpath/modules/chem/alkphos.htm

      * ETA: It sounds like all these lead to Cushing’s Disease. Is your dogs bell bloated? Are you noticing any hair loss/color change? It might be safe to at least rule out CD.

      * ETA 2: Celiac DIsease does NOT sound like what your dog has, based on what I found. It sounds like it’s just a gluten intolerance that can cause a bad reaction, found in Setters.

      http://www.ehow.com/about_5117452_signs-symptoms-celiac-disease-dogs.html

      Hope I’ve helped some, hope your pup gets better.

  24. QUESTION:
    how should I handle losing my father?
    My dad was recently denied a liver transplant due to a genetic disease called alpha 1 antitrypsin. His liver and kidneys have shut down and they said he may go this week and his longest time would be about 2 -3 months at best if they continue dialysis and daily medications. He won’t be able to ever leave the hospital and sleeps almost all day and night. My family and I are living out of the hospital waiting room and just watching this all happen until the last day. Want to spend as much time with him as I can. I’m the only son and the oldest of 3 kids. How can I deal with this crap?

    Also, some family members will not stop talking about death and insurance etc…. and are just being very argumentative and selfish about the whole situation. How can I get rid of them without hurting feelings and causing more drama for my mom?

    • ANSWER:

  25. QUESTION:
    How do you feel about alcoholics who receive organ transplants?
    Specifically liver and kidney transplants due to their alcoholism damaging their organs? Is it fair that these people get placed in lists along with children who were born with defective organs or people who have illness that prevent normal healthy function of said body parts? Now some may claim that alcoholism is a disease but couldn’t you differentiate illness caused specifically by an individual’s lifestyle choices versus genetic abnormalities?

    • ANSWER:
      I believe in personal responsibility to go with personal freedom, so fuck ‘em.

  26. QUESTION:
    I Have Ornithine transcarbamylase deficiency?
    i have Ornithine transcarbamylase deficiency (OTC) and people tease me cause i cant explain it can some one give me an idea of how too explain this short?

    Ornithine transcarbamylase deficiency (OTCD), the most common of the urea cycle disorders, is a rare metabolic disorder, occurring in one out of every 80,000 births. OTCD is a genetic disorder resulting in a mutated and ineffective form of the enzyme ornithine transcarbamylase.
    Like other urea cycle disorders, OTC affects the body’s ability to get rid of ammonia, a toxic breakdown product of the body’s use of protein. As a result, ammonia accumulates in the blood causing hyperammonemia. This ammonia travels to the various organs of the body.

    Another symptom of OTC is a buildup of orotic acid in the blood. This is due to an anapleurosis that occurs with carbamoyl phosphate entering the pyrimidine synthesis pathway.

    Ornithine transcarbamylase deficiency often becomes evident in the first few days of life, however it can present at middle age [a]. An infant with ornithine transcarbamylase deficiency may be lacking in energy (lethargic) or unwilling to eat, and have poorly-controlled breathing rate or body temperature. Some babies with this disorder may experience seizures or unusual body movements, or go into a coma. In cases where OTC enzyme production is low or non-existent death can occur within the first days of life. Complications from ornithine transcarbamylase deficiency may include developmental delay and mental retardation. Progressive liver damage, skin lesions, and brittle hair may also be seen. Other symptoms include irrational behavior (caused by encephalitis), mood swings, and poor performance in school.

    In some affected individuals, signs and symptoms of ornithine transcarbamylase may be less severe, and may not appear until later in life. Some female carriers become symptomatic later in life in times of metabolic stress. This can happen as a result of anorexia, starvation, malnutrition, pregnancy or even (in at least one case) as a result of gastric bypass surgery. It is also possible for symptoms to be exacerbated by extreme trauma of many sorts, including, (at least in one case) adolescent pregnancy coupled with severe stomach flu.

    Mutations in the OTC gene cause ornithine transcarbamylase deficiency. Ornithine transcarbamylase deficiency belongs to a class of genetic diseases called urea cycle disorders. The urea cycle is a sequence of reactions that occurs in liver cells. It processes excess nitrogen, generated when protein is used by the body, to make a compound called urea that is excreted by the kidneys.

    In ornithine transcarbamylase deficiency, the enzyme that starts a specific reaction within the urea cycle is damaged or missing. The urea cycle cannot proceed normally, and nitrogen accumulates in the bloodstream in the form of ammonia. Ammonia is especially damaging to the nervous system, so ornithine transcarbamylase deficiency causes neurological problems as well as eventual damage to the liver.

    Ornithine transcarbamylase deficiency is an X-linked recessive disorder caused by a number of different mutations. Since the gene is on the X chromosome, females are primarily carriers while males with nonconservative mutations rarely survive past 72 hours of birth. Half of those survivors die in the first month, and half of the remaining by age 5. Prognosis is less clear in cases of adult onset OTCD, as detection of the disease is almost universally post symptomatic
    Since the disease results in an inability to handle large amounts of nitrogen load, the treatment includes strategies to decrease the intake of nitrogen (low-protein diet), prevention of excessive body protein breakdown during acute illnesses (hydration and nutrition) and administration of medications scavenging nitrogen (sodium benzoate and sodium phenylbutyrate). Some patients may need to have supplemental amino acids (arginine, citrulline, valine, leucine, isoleucine).

    In cases where the OTC enzyme production is very low or non-existent and treatment consisting of low-protein diet and dietary supplementation are inadequate, liver transplant may become a treatment option.

    Help me explain this shortly

    • ANSWER:
      You have a metabolic disorder that causes ammonia to build up in your blood, so you need to be careful about what you eat.

  27. QUESTION:
    What are the symptoms of gaucher’s disease?
    gaucher’s disease is a genetic disorder that effects the harmful quantities of a fatty substance called glucocerebroside that accumulate in the spleen, liver, lungs, bone marrow, and sometimes in the brain

    • ANSWER:
      The signs and symptoms of Gaucher disease vary widely among affected individuals. The major features of this disorder include enlargement of the liver and spleen (hepatosplenomegaly), a low number of red blood cells (anemia), easy bruising caused by a decrease in blood platelets (thrombocytopenia), and bone disease. Gaucher disease can also affect the heart and lungs.

      The subtypes of Gaucher disease are grouped by their signs and symptoms. Type 1 is called non-neuronopathic Gaucher disease because the nervous system is usually not affected. The features of this disorder range from mild to severe and may appear early in life or in adulthood.

      Types 2 and 3 Gaucher disease are known as neuronopathic forms of the disorder because they are characterized by problems that affect the nervous system. In addition to the signs and symptoms described above, these conditions can cause seizures and brain damage. Type 2 Gaucher disease usually causes severe medical problems beginning in infancy. Type 3 Gaucher disease also affects the nervous system, but tends to progress more slowly than type 2.

      Gaucher-like disease chiefly affects the heart, but may also cause bone disease and mild enlargement of the spleen.

  28. QUESTION:
    Am i sick? whats happening help!!!?
    from 2 years from now ive been felling very tired , not wanting to do nothing . lazy , wanti to sleep and when im awake its very awfull cause you feel u dont wana do nothing ,what could these be ive been spending time about what could it be my diet ? genetic diseases ? please i would really aprecciate someone to help me , i wanna leave happy and a healthy life this is affecting my social life , with my family , some i get even mad easily please i would really aprecciate someone to help me a real doctor a live in south america , Colombia sorry to say these but here we have a crappy medicine ,they done many test they dont find nothing i think is my liver any suggestion dont tell me to go to the doctor is just a wasteod time they cant do shit i wentto a nature medicine thingy a feel the same , vitamins i fell the same , change my eating diet its the same what is it?????
    oh yeah i spend probaly 4 hours and sometime even more time in the computer i dont do many outdoor activities but i play sports once in a while , im allergic , may this affect my health?

    • ANSWER:
      You leave out a lot of information my friend. Like how old are you? How much do you weigh?height? Do you drink heavily? Is your skin yellow, jaundiced? What medications are you taking for the allergies? Any heart problems? How’s your diet? Has your cholesterol been tested?Do you live in a congested area? What kind of work do you or did you do?
      Without this information no one should even attempt to tell you what’s wrong. They would be, at best, guessing.
      God bless you and keep you healthy.

  29. QUESTION:
    What is the name of the disease that causes facial legions due to a lack of hemoglobin?
    I was just watching an episode of CSI and a woman had this disease so she was eating human livers and spleens. They mentioned the name but i dont recall what it was called. It is genetic and apparently is caused by the body absorbing too much hemoglobin. I believe they called it king lear’s disease, but i don’t know if that’s right and i want to know the medical name

    • ANSWER:
      It sounds like it was a type of porphyria. King George III may have had it.

  30. QUESTION:
    Genetic Pancreatitis. Is there anything new I don’t know that will help?
    Mine isn’t too bad except when it flares up, and I follow the dietary guidlines which help. But is there anything new I don’t know about? My Uncle just died of Liver Cancer, My sister and and my other uncle, that uncle’s brother all have Chrones disease. My grandmother died of pancreatic cancer. Is there anything new that I should be aware of?

    • ANSWER:
      I have chronic pancreatitis, too. Try this web site, The Pancreatitis Place. (Type without spaces) It is a site for people with chronic pancreatitis and the users are aware of what is the latest treatment. You can ask questions and get answers from people who also suffer from this condition. There are transplants, Whipple procedures, etc. that can help this condition. Do you take digestive enzymes to assist your pancreas? If not, talk to your doctor. There are new discoveries daily. Good luck.

  31. QUESTION:
    alcoholism in the genes?
    my aunt has been hospitalized with liver disease due to long term alcoholism. What does it mean that genetic factors account for 50% of the risk for alcoholism? does this mean that 50% of my family will have alcoholism or that each family member will have a 50% chance of having alcoholism? if u could explain this in depth to me or tell me the answer and give me a link where you found it, that would be awesome thank you

    • ANSWER:
      I believe it’s more of a predisposition to getting alcoholism rather than simply being hereditary. Also, if only one parent is an alcoholic there would be less chance than if both parents were. It’s been along time since I studied this in college so it’s quite possible medical science has come up with more definitive conclusions in this 21st century. I know genetics has come a long way since my academic years. Hopefully someone else will give you a more up-to-date answer.

  32. QUESTION:
    My husband doesn’t want to help out at home after work!!? Please help.?
    My husband is 28 in the marine corp he works 40 hrs a week, and has told me that when he comes home he just wants to relax. This means check his football stuff online and watch games, play his madden football and his shooter games on his xbox. He doesn’t want to cook dinner for us, he doesn’t even pick up after himself and will leave his pile of stuff at the end of the couch for days before cleaning it up. I’m 33 i also work fulltime 40 hrs and I’m trying to finish up my BA degree online. Besides this I have a genetic problem that causes me many illnesses as congestive heart failure and heart disease, liver disease, muscle disease, and nerve disease in my body. Despite my problems I still cook dinner 3-4 times a week for us, my husband won’t do the dishes so after they pile up i get to wash 4 days worth of my own dishes from cooking. I’m also taking care of our cat, his lizard, and the fish as well as continually picking up the home. I’m frustrated, and I just want some help. He is perfectly healthy but just chooses to do nonthing after getting home from work. We don’t have any children, he wants them and a dog someday but I can only imagine that I will end up taking care of all that by myself to. My mother always told me that even after you come home from work their is still work to do, and its so true. I’m frustrated and not happy becuase i’m not a healthy person yet I do so much more, and even though my husband is married to me, he seems to be living the single man life style. I would love some good advice please.
    I told my husband that i did not like how messy he was, and he said if you don’t like it then go find someone else.

    • ANSWER:
      Tell him to suck it up and get off his ass.

      We’d all like to live the life of a teenager and sit online all night…but you’re mother was right…there is still work to do.

      If it were me, I’d set up a chart with all the chores that need to be done everyday…and if he wants to act like a child…treat him like a child.

      Start by telling him that you aren’t his mommy, and that there is work to do and you won’t be doing it all by yourself. Announce the chores that need doing as soon as you all get home, before the TV goes on, before the XBox goes on, before anything else. Assign days for dinner duty, and on the days he’s responsible…he can either cook, or bring it home with him…and if he leaves his crap on the couch, bag it up and throw it in the garage until he comes looking for it.

      AND the next time he wants sex…go ahead and tell him that you’re exhausted from doing all the work in the house…and maybe if you had some help…you’d have some extra energy.

      I haven’t had to get as far as that last one but let me tell you the chart helped, and so did the remark about not being his mommy and me needing him to man up and act like an adult. I would even let him know about how you feel about children and pets with him…if he thinks that you are ruling him out as a candidate for being a good father because he’s a slacker…he might reevaluate his priorities and get off his ass.

      Good Luck!

      ******
      UH and ya….Violet Pearl is clearly 107 years old and has no current concept of reality. It is wonderful that you are self sufficient and bettering yourself with education…your husband should be taking a more active roll in the household. He has a penis…big deal…that doesn’t make him exempt of doing chores.

      I just don’t understand these stupid women that coddle their husbands and think that doing dishes automatically makes them a “good wife”.

  33. QUESTION:
    Anyone here understand hemochromatosis or have it?
    Had an appt with a gastro, had to see the PA, physician’s assistant, and she will not test me for hemochromatosis. I gave her a note listing all the reasons why it should be done. I have a very high ferritin level, people in my family have died young from CHF, diabetes, liver disease, not from drinking, my liver enzymes are always elevated, i have thyroid disease and hypertention, as others in the family do, and i have an Irish grandfather who also died from CHF, and another Irish grandfather on the other side of the family. Anyone who knows about this disease will understand that I should be tested. My brother is dying from CHF, and maybe if I test positive he can get help, if it’s not too late for him. The PA said the test is too expensive. I pay a lot for health insurance and should be tested with all these symptoms. Anyone else have a problem with being denied for this type of genetic testing? Thank you.

    • ANSWER:
      My father has hemocromatosis.

      what it is, is that your body stores too much iron in your blood for your liver to filter.
      Its lethal if you dont keep it in check, but if you get a phlebotomy every 6 months or so, you should be fine.
      Dont eat too much red meat, or other foods with too much iron in it, and you will live a long and healthy life.

      My father has had it since he was around age 20, and hes age 39 now and is still perfectly fine.

      A phlebotomy is where they draw out around 1 pint of blood, and your body makes new blood to replace it, so it has less iron.–

      Alright, just read most of that, and i dont know what to tell you about getting the test done.
      Cant help with that, sorry.

  34. QUESTION:
    Should we have another baby?
    My son is 2 years old and he has a genetic disease called total hirschsprungs where his intestines don’t work. He has a cvl and is on tpn and if his liver starts to fail, he may have to have an intestinal transplant. Before we had this baby my husband and I always talked about having a big family but now i’m afraid to have another baby. The doctors have reassured me that the chances of having another baby as bad off as my son is out of this world and they said that if he the other babies did have this disease, they would be able to fix it and wouldn’t be as extreme as it is with my son. My husband wants another baby before he’s 30 which is only a few years from now. I would love to have another baby but i’m terrified of this happening all over again because i know i could not take it if this were to happen a second time

    • ANSWER:
      What you’re feeling is completely understandable. My first pregnancy ended in stillbirth, my baby girl was diagnosed with trisomy 18 in utero when I was 22 weeks. I was terrified to get pregnant again in case it happened again, and my chances of recurrence were 10 times greater than average. That was 4 years ago. My son will be 3 and my daughter will be 1 next month. If I’d given up, we wouldn’t have our perfect, healthy children now. I know it’s hard to face, but what happened to your son most likely won’t happen to your next baby. You’ve gotten that info from your doctors. If you want a big family, then go for it.

      I’m so sorry that your son is going through this, it’s so hard to see little ones suffer.

  35. QUESTION:
    Does anybody know if my girlfriend is going to die? She was recently diagnosed with Hemochromatosis im scared?
    Hi this is Matt. My girlfriend is really outgoing and fun. We’ve been going out for 2 years now. She was recently hospitalized with liver problems. She had a horrible smell coming from her mouth and skin like a rusting metallic smell. The doctors put her on a kidney thing. After 2 days she was diagnosed with Hemochromatosis. I guess it’s a rare genetic disease where the body can’t metabolise iron. And it’s what killed her grandmother. She is very depressed and looks extremely sick. She had to get her blood cleaned. She keeps telling me she’ll be okay. But i read on the internet that if left untreated it is inevitably fatal. Even with treatment it may be to far advanced and have caused too much damage. Does anybody know anything about this disease from person experience? Or know anythign about it because I want answers. Basically i want to know if she’s going to die… cuz no1 else is giving mea solid answer. her dumb ass hole doctor Bayne says “I really don’t know I’m sorry”.
    From the time of her diagnosis she has lost 22 pounds… she now weighs 108 pounds. Her father actually was crying next to me worried for her. I really don’t know what to do… not that there is anything i can do..

    • ANSWER:

  36. QUESTION:
    My girlfriend stopped taking her meds,doesn’t want to go to the dr and is depressed?
    My gf is sick,well not really sick sick but she has a genetic disease which can be mostly controlled by medication and not overdoing it. She’s had it since birth and it’ll never go away but just by looking at her you couldn’t tell anything is wrong with her. She’s just like every other person on earth,she’s just tougher. She’s even tougher than me,I’ll admit it,because I don’t think I could live like she does,in pain pretty much every day. Usually she doesn’t say anything or do anything about it,she just does what she has to do. She hid all of this from me for the first two years we were dating and I only found out when we moved in together. Pretty much as long as she takes her meds she’s fine. The weather’s been changing which affects her and she’s been in more pain lately so her mood has pretty much completely changed. She’s in more of a depressed state and has completely stopped taking her meds and has plans of cancelling her doctors appointment which is really important because they do blood work checking her liver levels(I think liver is right…it’s one of those organs though) because her meds can mess with it.

    I’ve tried to reason with her,convince her and even love on her to get her to go back to taking it and to keep the appointment but she doesn’t care anymore and repeats that she’s in a losing situation and she knows she’ll never get better so why try. I don’t like seeing her like this or talking like this. She’s done it before when she was 17 as her mom told me yesterday and it took her dad to hold her down and make her take the medicine and go to the appointments. She’s not a kid anymore so I can’t do that and her dad passed away 7 months ago. This just started happening in the last month or so so I don’t think it’s connected to her dad’s passing although I could be wrong.

    Do you think it’s possible for me to get her to take it and go to the doctor? Any ideas of how to do it? Or do I just have to sit back and watch even though I don’t like it?

    • ANSWER:
      Unfortunately you may have to go by way of ‘tough love’.
      She needs to take her meds and keep her doctor’s appointments to live–and survive–much like a diabetic has to take their insulin to stay alive and healthy.
      You may offer support–such as taking her to the doctor, etc–but she may need to hear you draw a firm line–and if she doesn’t take care of her illness then you can’t sit by and watch her kill herself.
      Part of the most debilitating thing about depression is that it makes the person feel (very strongly) that they will ‘never’ feel any different/and better. So they give up and say ‘why bother’.
      telling her you care about her and want to be with her, but you can’t just watch her dwindle into worse and worse days.
      You may need the support and assistance of her family as well to help you.
      Best wishes.

  37. QUESTION:
    Will i be able to donate an organ?
    Hi there,
    im only 16 at the moment but I have been doing a lot of research into organ transplantation and it made me wonder if i would be able to donate an organ because my mum has MS which i know is a genetic disease so would that mean I would not be able to donate something such as a kidney or part of my liver.
    I am just curious to find out because I know that there is a shortage of donors out there and if I am able to then I’ll properly put my name down when im at the right age.
    Thanks in advance
    Liam

    • ANSWER:

  38. QUESTION:
    My older brother passed away recently from hyper eosinophilic syndrome. Does anyone know what causes this?
    I know it’s a very rare blood disorder where the white blood cells attack and cause the liver, kidneys, spleen and other organs to shut down. What I don’t know is if this is a genetic disease, and what my chances are of dying from the same thing. Is by any chance connected to Hodgkins
    Lymphoma, or another type of cancer? My maternal grandfather died from this.
    thank you b_jayne for your answer, but I was asking about hyper eosinophilic syndrome, not Buckley’s syndrome. Totally different diseases. Thanks for making an effort tho, it IS appreciated.

    • ANSWER:

  39. QUESTION:
    Which disorder is characterized by the individual having a normal number of sex chromosomes…?
    1) Which disorder is characterized by the individual having a normal number of sex chromosomes?
    A) Down syndrome
    B) XYY syndrome
    C) Turner syndrome
    D) Trisomy X syndrome
    E) Klinefelter syndrome

    2)Sphingomyelin is a common phospholipid found in the brain, liver, and spleen. Sphingomyelin is probably produced in which organelle?
    A) smooth endoplasmic reticulum
    B) lysosomes
    C) ribosomes
    D) rough endoplasmic reticulum
    E) Golgi complexes

    3)Cystic fibrosis is a genetic disease that leads to the production of excessive thick mucous in the respiratory tract, leading to frequent and serious respiratory infections. The defect is due to the production of a faulty membrane protein for the transport of the chloride ion. The protein is still in the membrane; it just doesn’t function normally. What type of membrane protein is being affected in this case?
    A) carrier protein
    B) receptor protein
    C) recognition protein
    D) channel protein
    E) protein filaments in the cytoplasm

    4)Symptoms of pellagra are due to a lack of which vitamin?
    A) thiamin (B1)
    B) niacin
    C) riboflavin (B2)
    D) pyridoxine (B6)
    E) panothenic acid

    • ANSWER:
      1) A
      2) A & D (see source)
      3) D
      4) B

  40. QUESTION:
    I need help with this health.?
    1. Infectious diseases are NOT spread by contact with
    A. an infected person.
    B. an infected animal.
    C. a contaminated object or environmental source.
    D. vaccines.

    2. Which of the following cause infectious diseases?
    A. Genetic disorders
    B. Toxic chemicals
    C. Air pollutants
    D. Microorganisms

    3. Which of the following is an infectious disease caused by a virus for which there is no vaccine?
    A. Measles
    B. Mumps
    C. Common cold
    D. Heart disease

    4. Your body’s ability to destroy previously encountered pathogens is called
    A. inflammation.
    B. immunization.
    C. immunity.
    D. vaccine.

    5. One common type of food poisoning is caused by Salmonella bacteria, which are often present in which foods?
    A. Vegetables
    B. Poultry, eggs, and meats
    C. Canned foods
    D. Fruit

    6. The diseases ringworm and athlete’s foot are caused by
    A. bacteria.
    B. parasitic worms.
    C. fungi.
    D. viruses.

    7. What is the body’s last and most complicated line of defense against infection?
    A. Digestive system
    B. Immune system
    C. Circulatory system
    D. Endocrine system

    8. Mononucleosis is caused by a
    A. bacterium.
    B. virus.
    C. fungus.
    D. parasite.

    9. The treatment or cure for the measles is
    A. to avoid contact with an infected person.
    B. antibiotics.
    C. rest and fluids.
    D. over-the-counter medication.

    10. Which of the following is NOT a way to help prevent the spread of infectious diseases?
    A. Not sharing personal items such as toothbrushes
    B. Not drinking water from remote streams, rivers, or lakes
    C. Washing your hands after handling uncooked meat
    D. Eating a high protein diet

    11. Which of the following diseases is NOT caused by bacteria?
    A. Strep throat
    B. Sinus infection
    C. Common cold
    D. Tetanus

    12. The most common parasitic infection in the United States is
    A. head lice.
    B. athlete’s foot.
    C. ringworm.
    D. tapeworms.

    13. Headache, cramps, diarrhea, and vomiting are all symptoms of salmonellosis.
    Answer True False
    14. Fever, swollen glands, and weakness are all signs of hepatitis.
    Answer True False
    15. The protist that carries malaria is transmitted to humans through spider bites.
    Answer True False
    16. A common disease caused by a parasite is head lice.
    Answer True False
    17. Botulism is a foodborne disease.
    Answer True False
    18. Match the following terms to their definitions.
    1. vaccine
    2. virus
    3. antibiotic resistance
    4. hepatitis
    5. pathogen
    6. amebic dysentery
    7. lymphatic system
    8. inflammation

    1 2 3 4 5 6 7 8 A. an injected substance that causes you to become immune to a disease
    1 2 3 4 5 6 7 8 B. a condition in which bacteria can no longer be killed by a particular antibiotic
    1 2 3 4 5 6 7 8 C. disease caused by an amoeba present in drinking water
    1 2 3 4 5 6 7 8 D. an inflammation of the liver
    1 2 3 4 5 6 7 8 E. a pathogen made of genetic material and a protein coat
    1 2 3 4 5 6 7 8 F. a network of vessels that carries a clear fluid called lymph through the body
    1 2 3 4 5 6 7 8 G. any agent that causes disease
    1 2 3 4 5 6 7 8 H. a reaction to injury or infection, which is characterized by pain, redness, and swelling

    • ANSWER:
      Open QuestionShow me another »
      I need help with this health.?
      1. Infectious diseases are NOT spread by contact with

      D. vaccines.

      2. Which of the following cause infectious diseases?

      D. Microorganisms

      3. Which of the following is an infectious disease caused by a virus for which there is no vaccine?

      C. Common cold

      4. Your body’s ability to destroy previously encountered pathogens is called

      C. immunity.

      5. One common type of food poisoning is caused by Salmonella bacteria, which are often present in which foods?

      B. Poultry, eggs, and meats

      6. The diseases ringworm and athlete’s foot are caused by

      C. fungi.

      7. What is the body’s last and most complicated line of defense against infection?

      D. Endocrine system

      8. Mononucleosis is caused by a

      B. virus.

      9. The treatment or cure for the measles is
      .
      B. antibiotics.

      10. Which of the following is NOT a way to help prevent the spread of infectious diseases?

      D. Eating a high protein diet

      11. Which of the following diseases is NOT caused by bacteria?

      C. Common cold

      12. The most common parasitic infection in the United States is

      D. tapeworms.

      13. Headache, cramps, diarrhea, and vomiting are all symptoms of salmonellosis.
      Answer True
      14. Fever, swollen glands, and weakness are all signs of hepatitis.
      Answer False
      15. The protist that carries malaria is transmitted to humans through spider bites.
      Answer False
      16. A common disease caused by a parasite is head lice.
      Answer False
      17. Botulism is a foodborne disease.
      Answer True
      18. Match the following terms to their definitions.
      1. vaccine
      2. virus
      3. antibiotic resistance
      4. hepatitis
      5. pathogen
      6. amebic dysentery
      7. lymphatic system
      8. inflammation

      1 A. an injected substance that causes you to become immune to a disease
      3 B. a condition in which bacteria can no longer be killed by a particular antibiotic
      6 C. disease caused by an amoeba present in drinking water
      4 D. an inflammation of the liver
      2 E. a pathogen made of genetic material and a protein coat
      7 F. a network of vessels that carries a clear fluid called lymph through the body
      5 G. any agent that causes disease
      8 H. a reaction to injury or infection, which is characterized by pain, redness, and swelling
      1 minute ago – 4 days left to answer.
      Answer Question

  41. QUESTION:
    Has anyone used a parasite’s genome map to design a genetic control or poison to eradicate the parasite.?
    African trypanosomiasis. Commonly called sleeping sickness, this disease is caused by a parasitic microbe transmitted by tsetse flies. If untreated, the parasite migrates to the central nervous system, causing seizures, mental disorders and, ultimately, death. As many as 70,000 people are infected in Central and East Africa.

    American trypanosomiasis. Commonly called Chagas disease, this disease is caused by a parasitic microbe transmitted by blood-sucking bugs. It can cause organ damage. The parasite infects about 13 million people, mostly in Latin America.

    Hookworm. Human hookworm infection is caused by intestinal worm parasites transmitted to humans from contaminated soil. It causes internal blood loss and is the world’s leading cause of anemia and protein malnutrition, particularly in pregnant women and children. More than half a billion people in poverty-stricken areas of Africa, Latin America, Southeast Asia and China are infected.

    Leishmaniasis. This disease is caused by a parasitic microbe transmitted by sand flies. It can cause skin lesions and swelling of the spleen and liver. More than 12 million people are infected in Africa, Asia, Europe and the Americas.

    Lymphatic filariasis. Commonly called elephantiasis, this parasitic worm disease is spread by mosquitoes. It can lead to disabling swelling of the legs and other body parts. About 120 million people are infected throughout Asia, Africa, the Western Pacific, South America and parts of the Caribbean.

    Malaria. This disease is caused by a parasitic microbe spread by mosquitoes. Each year, malaria infects at least 300 million people living in tropical regions. It can cause brain damage or death if red blood cells infected with malaria parasites build up in the brain’s blood vessels. The annual death toll is about 1 million people, many of whom are children under age 5 and pregnant women.

    Onchocerciasis. Commonly called river blindness, this parasitic worm disease is spread by black flies. It can cause extreme itching, sores on the skin and blindness. The parasite infects about 18 million people, mostly in Africa, but also in Latin America.

    Schistosomiasis. Also known as bilharzia or snail fever, this parasitic worm disease is transmitted by snails that live in fresh water. It can impair growth, cause severe anemia and lead to kidney and liver malfunctions. More than 200 million people are infected, mostly in Africa and Asia.
    A respectable number of parasite genomes have been mapped.

    http://www.genomenewsnetwork.org/resources/sequenced_genomes/genome_guide_p1.shtml

    Has anyone yet succeeded in designing a control to from knowledge of the parasite genome?

    • ANSWER:
      As far as Schistosomiasis, it was just completed over the summer. Hopefully drugs to follow. see more here: http://bactiman63.blogspot.com/2009/07/genetic-code-to-schistosomes-complete.html

  42. QUESTION:
    its an addiction, not a disease?
    “a disordered or incorrectly functioning organ, part, structure, or system of the body resulting from the effect of genetic or developmental errors, infection, poisons, nutritional deficiency or imbalance, toxicity, or unfavorable environmental factors; illness; sickness; ailment.”

    I think that this dictionary definition pretty much sums up that question. I have herd different interpretations of this quote, but I think when it comes down to it you can tell that alcoholism is not a ‘disease’. There is no doubt that alcohol is addictive, when abused, and that you can have an addiction to alcohol. I don’t think anyone that hasn’t had experience with being an alcoholic, or having lived with one can begin to understand the dependence that someone can have towards this substance. Its hard to deal with, and unfair to those who inherit this jean. But that’s the thing, it is a jean, you can be born with it and make a CHOICE to use the substance in moderation, or not at all. Sure It can offset other mental disorders, such as bipolar disease, and liver failure, but in the end one drink will not kill someone who has the will power to not have another one. One drink alone does not ruin your family or get you fired. Those who have a dependence may not ever be able to drink without offsetting there addiction, but who other then yourself tells you to drink? It’s a bit naïve for someone to say that you have no choice over the matter, when people out there are truly suffering from a disease that they could die from, like cancer, heart problems, or brain dysfunctions.

    • ANSWER:

  43. QUESTION:
    Has anyone had to treat a dog with adult Demodex?
    “Adult Onset– Most demodicosis occurs in young dogs, under age one and a half. An older dog should not get demodicosis unless he or she has an underlying problem with the immune system. In such cases, demodicosis is considered an indication to seek a more serious hidden condition such as cancer, liver or kidney disease, or an immune-suppressive hormone imbalance. A more extensive medical work-up will be required.”
    This is off Veterinary Partner. I have always treated pups with Demodex, but my adult Minpin, who is already a genetic nightmare, was just diagnosed with adult Demodex, and I am wondering if anyone has had any experience with this and what the result was.
    Simon had Sarcoptic Mange when I got him, and was cured.
    I would laugh if I wasn’t worried. No, I am not a breeder. I am in Minpin rescue and Simon is a foster failure because no one wanted him. he was found starved and barely alive. It took weeks to get him to a point where he could digest food, and weeks more to get some weight on him. That was 9 months ago.
    This is Simon.

    http://www.petfinder.com/petnote/displaypet.cgi?petid=12265495

    • ANSWER:
      Are you a breeder? What is your kennel name? People need to know this if you are! THANK GOD! OK! DEMODEX mites are able to produce a substance that lowers an animal’s natural resistance to them, allowing them to multiply on the host. demodectic mange can take on two forms. Localizied or generalized. Treatment for gereralized form should be under a vets. care and is not always possible. ( which I think your dog has) Amitraz dip called mitiban has shown good results. Clip away all infected hair to facilitate topicial therapy. Wash the whole dog with betadine shampoo to remove scales and debris. Dip the dog in 10.6 milliliteers of mitiban dissovled in 2 gallons of water. Allow the dip to dry on the dog. Repeat every two weeks. Side effect: Drowsiness, lethargy,vomiting, diarrhea and uncoordinated movements. Only under a vets care!

  44. QUESTION:
    Weaning my almost 1 year old?
    Read this whole thing before you get judgmental about weaning.

    I have psoriatic arthritis, a genetic autoimmune disease which attacks all of my joints. I feel like I’m 90 sometimes even though I am just 24. I am breastfeeding my son who will be 11 months old on Monday. I can take one of my arthritis medications while I am breastfeeding, but not the other. This is my problem.

    I can take my Enbrel, but it is an autoimmune suppressant, which means I can’t take it if I get sick because it could cause a serious infection and possibly kill me. I cannot take my celebrex, which is an NSAID pain reliever which is what I used to take for my achy days and every day when I was sick so I wasn’t in pain. Celebrex passes into the breast milk and it isn’t good for babies and their livers.

    I haven’t taken celebrex since I found out I was pregnant almost 2 years ago now. My fingers just don’t work any more (you wouldn’t believe me if I told you how long it took me to type this). When I get sick, I can’t take anything for the pain except ibuprofen in moderation and that doesn’t cut it. My son is walking now and I can’t run around with him very much even when I can take my enbrel because I just get so achy during this time of year. I want to breastfeed till about one year, but I need to wean by then because my son deserves a healthy (relatively) mommy who can play with him and run with him. I am a stay at home mom and he spends most of his time just me so it isn’t like he gets to run around and play at daycare or anything. I’m all he has. I need useful advice on weaning him.

    He does take a sippy cup of water (or juice at grandma’s house) during meal times, but he won’t take a bottle. I’ve tried a couple different kinds of formula as well as breast milk and he doesn’t seem to like it. I don’t mind weaning him from the breast to the bottle if that is what it takes. We can work on that habit after I’m feeling better. He eats lots of solids, all three meals and sometimes a snack or two. He does take a pacifier. He doesn’t nurse to sleep. He nurses at bed time and then takes the pacifier and rocks to sleep.

    Please give me some advice on weaning him and don’t tell me how magical breast milk is and how a child should self wean and how I should go through all the pain in the world to give my son the mystical powers of breast milk. Yeah, studies suggest that breastfed babies are smarter and healthier and have better eye sight, but walk into a classroom in any high school and point out the kids that were breastfed and which weren’t. I bet you can’t do it because the numbers in favor of breastfeeding are so slight and skewed by family income level (which is a more accurate predictor of future success unfortunately). I was breastfed and have a serious medical condition, but my best friend was formula fed and is in perfect health. Go figure. Don’t lecture me on breastfeeding please. I know the facts and I made my choice. Thank you.

    • ANSWER:
      Celebrex is not particularly hazardous while breastfeeding. It’s been studied, and very little passes through into breast milk- certainly not enough to cause problems in an 11 month old.

      If you want to wean, of course you can, but don’t suffer without the medication you need while you start the weaning process.

  45. QUESTION:
    Questions regarding gene crossing?
    Hey all, i just had a few homework problems i worked out but want a second opinion:

    Hemophilia is an x-linked disease caused by the presence of a recessive allele (X^h). A heterozygous female (X^H X ^ h) who does not have the disease has a child with a man who does not have the disease. What is the chance that they will have a daughter with hemophilia? what is a chance they will have a son with hemophilia? —- I said 0 % for both but im not sure…

    How many chromosomes are present in the liver cell of a person with down’s sydrome? — I think it’s 24 but again not sure

    finally — A healthy couple has four children. One of these children was recently diagnosed with an autosomal recessive genetic disorder called tay0sachs disease. The other three children are unaffected by the disease. Predict the genotypes of the parents. — this one im stumped on

    Thanks for any help!
    Thanks guys that helps!

    • ANSWER:
      ——————————-
      Hemophilia is an x-linked disease caused by the presence of a recessive allele (X^h). A heterozygous female (X^H X ^ h) who does not have the disease has a child with a man who does not have the disease. What is the chance that they will have a daughter with hemophilia? what is a chance they will have a son with hemophilia? —- I said 0 % for both but im not sure…
      ——————————-

      The chance that a daughter will have hemophilia is 0 (0%).
      The chance that a son will have heomphilia is 0.5 (50%)

      For a man not to have hemophilia, he has to have the dominant allele on the X chromosome. So he has to be X^H Y. We already know the genotype of his female partner, so we can do a Punnett square.

      ……………X^H……….Y
      ……..—————————
      X^H…|..X^H X^H…..X^H Y
      X^h…|..X^H X^h……X^h Y

      The left column are the female offspring and the right column are the male offspring.

      The chance that a daughter will have hemophilia (X^h X^h) is 0 (0%).
      The chance that a son will have heomphilia (H^h Y) is 0.5 (50%)

      ——————————-
      How many chromosomes are present in the liver cell of a person with down’s sydrome? — I think it’s 24 but again not sure
      ——————————-

      47

      46 is normal, which occurs when a person has 2 of each of the 23 chromosomes. A person with Down syndrome (we are assuming the trisomy 21 version) has 2 of each chromsome PLUS a thrid chromosome 21. So that person would (2 x 23) + 1 = 47 chromosomes in a somatic cell.

      ——————————-
      finally — A healthy couple has four children. One of these children was recently diagnosed with an autosomal recessive genetic disorder called tay0sachs disease. The other three children are unaffected by the disease. Predict the genotypes of the parents. — this one im stumped on
      ——————————-

      Tt and Tt

      Let’s use t for the recessive, Tay-Sachs allele, and T for the dominant, “normal” allele. If we don’t already know the answer, we can get to it by process of elimination. I’ll do Punnett squares even where they are not needed.

      1. Make both parents homozygous dominant: TT x TT
      …….T…….T
      ….————–
      T..|..TT….TT
      T…|..TT….TT

      There’s no way for an offspring to have even 1 t allele, so no offpsring could have Tay-Sachs. So this possibility it ruled out.

      2. Make both parents homozygous recessive: tt x tt
      …….t…….t
      ….————–
      t…|..tt….tt
      t…|..tt….tt

      There’s no way for an offspring to have even 1 T allele, so all offspring would have Tay-Sachs. So this possibility is ruled out.

      3. Make both parents heterozygous: Tt x Tt
      …….T…….t
      ….————–
      T..|..TT….Tt
      t…|..Tt….tt

      We would expect 25% of the offspring to have Tay-Sachs (tt) and 75% of the offspring to not have Tay-Sachs (TT or Tt). This fits, so it’s a live possibility.

      4. Make one parent homozygous dominant and one parent heterozygous: TT x Tt
      …….T…….t
      ….————–
      T..|..TT….Tt
      T..|..TT….Tt

      There’s no way for an offspring to have 2 t alleles, so no offspring would have Tay-Sachs. So this possibility is ruled out.

      5. Make one parent homozygous recessive and one parent heterozygous: tt x Tt
      …….T…….t
      ….————–
      t..|..Tt……tt
      t..|..Tt……tt

      We would expect 50% of the offspring to have Tay-Sachs (tt). This is a live possibility, especially since the number of offspring is so small (getting 3/1 instead of 2/2 is extremely possible due to the small number of “trials”, whereas getting 3000/1000 instead of 2000/2000 would be extremely unlikely).

      So we have only 2 possbilities. Tt and Tt, or else Tt and tt. Both work, but the better fit is for Tt and Tt. So the best prediction is that the parents are both heterozygous (Tt).

  46. QUESTION:
    Michael Jackson at death’s door?
    Michael Jackson at death’s door? I don’t believe this is entirely true.?
    Michael Jackson at death’s door?
    By MICHAEL FOX – Stuff.co.nz | Tuesday, 23 December 2008

    Email a Friend | Printable View | Have Your Say Related Links
    Subscribe to Archivestuff
    Have your say

    Advertisement
    AdvertisementPop star Michael Jackson is reportedly fighting for his life and could die without a lung transplant.

    Jackson’s biographer Ian Halperin told US gossip magazine In Touch Jackson is suffering from a rare genetic illness called Alpha-1 Antitrypsin Deficiency, as well as emphysema and gastrointestinal bleeding.

    The 50-year-old former King of Pop is also reportedly 95 percent blind in his left eye and can barely speak.

    “He’s had it for years, but it’s gotten worse,” Halperin told In Touch. “He needs a lung transplant but may be too weak to go through with it.”

    Halperin said the gastrointestinal bleeding was Jackson’s most dangerous ailment: “It could kill him.”

    Dr Len Horovitz, a pulmonary specialist at Lenox Hill Hospital in New York City, treated Jackson there in 1999, according to the Washington Post.

    “Alpha-1 Antitrypsin Deficiency is a relatively rare genetic disorder that becomes apparent in young adulthood and early middle age, especially if smoking is added to the equation,” he said.

    “The liver can also be affected, causing cirrhosis. The disease produces an early-onset emphysema, just as one might see in an older smoker. Treatment for mild or moderate cases involves infusions of a specific medication. In advanced stages, a lung transplant may be necessary.”

    Dr Horovitz told the paper the other members of Jackson’s family would have to be checked for the disease as it was a genetic disorder.

    Jermaine Jackson has not denied reports of his brother’s suspected ailment.

    “He’s not doing so well right now. This isn’t a good time,” UK newspaper The Sun is reporting him as saying.

    Jackson was also seen earlier this year being wheeled around in a wheelchair.

    His official spokesperson has not commented on the reports.

    If this is true, then I am very sad. I love him and think that he has had a hard enough life and times lately without this. I am going to pray for him and hope others will too. Please if you are going to say anything mean about him don’t answer this post.
    3 minutes ago – 3 days left to answer.
    Yes, Ann, I do love him as an entertainer. You don’t know him either, so stop being a smart as0s

    • ANSWER:
      I really pray for the Jackson family….I have loved Michael all of my life because he gave me inspiration to be something great…When I was a teenager growing up in Mississippi, I was so in love with him , even though I had never met the man in my life!…He sent me a picture of him because I was even in his fan club…..Now that I am older and know all the things that Michael has been struggling through, it did not diminish my feeling toward him at all….I know that this man have a God given talent that no man has been able to TOUCH…..

      Dear Michael,

      I wish God’s Healing Bleesings upon you, may his light shine upon you now and forever more and give you peace, the kind of peace that surpasses all understanding……Get well soon Michael, your kids need you……
      SIGNED: BDG -AKA DEEPEACEFUL….

      PS: Thank you Dear for keeping us all posted on his condition…..

  47. QUESTION:
    Michael Jackson at death’s door? I don’t believe this is entirely true.?
    Michael Jackson at death’s door?
    By MICHAEL FOX – Stuff.co.nz | Tuesday, 23 December 2008

    Email a Friend | Printable View | Have Your Say Related Links
    Subscribe to Archivestuff
    Have your say

    Advertisement
    AdvertisementPop star Michael Jackson is reportedly fighting for his life and could die without a lung transplant.

    Jackson’s biographer Ian Halperin told US gossip magazine In Touch Jackson is suffering from a rare genetic illness called Alpha-1 Antitrypsin Deficiency, as well as emphysema and gastrointestinal bleeding.

    The 50-year-old former King of Pop is also reportedly 95 percent blind in his left eye and can barely speak.

    “He’s had it for years, but it’s gotten worse,” Halperin told In Touch. “He needs a lung transplant but may be too weak to go through with it.”

    Halperin said the gastrointestinal bleeding was Jackson’s most dangerous ailment: “It could kill him.”

    Dr Len Horovitz, a pulmonary specialist at Lenox Hill Hospital in New York City, treated Jackson there in 1999, according to the Washington Post.

    “Alpha-1 Antitrypsin Deficiency is a relatively rare genetic disorder that becomes apparent in young adulthood and early middle age, especially if smoking is added to the equation,” he said.

    “The liver can also be affected, causing cirrhosis. The disease produces an early-onset emphysema, just as one might see in an older smoker. Treatment for mild or moderate cases involves infusions of a specific medication. In advanced stages, a lung transplant may be necessary.”

    Dr Horovitz told the paper the other members of Jackson’s family would have to be checked for the disease as it was a genetic disorder.

    Jermaine Jackson has not denied reports of his brother’s suspected ailment.

    “He’s not doing so well right now. This isn’t a good time,” UK newspaper The Sun is reporting him as saying.

    Jackson was also seen earlier this year being wheeled around in a wheelchair.

    His official spokesperson has not commented on the reports.

    If this is true, then I am very sad. I love him and think that he has had a hard enough life and times lately without this. I am going to pray for him and hope others will too. Please if you are going to say anything mean about him don’t answer this post.

    • ANSWER:
      Truly, he hasn’t looked so very good lately here in Vegas when people have caught glimpses of him now and again. I think it may be true and his brother Jermaine didn’t deny it.

  48. QUESTION:
    Biology help, 10 points :)?
    Hey there.
    I got given some alphabet sheets for my biology holiday homework, consisting of clues to words or phrases of a given letter. I have had a go at most of them, but I was wondering if anyone knew the answers to any of the following:
    A and B’s
    1 Irregular Heartbeat
    2 A molecule of starch, with an un-branched chain of 200-5000 glucose molecules
    3 Made up of Purkinje fibres, this conducts impulses rapidly to the apex of the ventricles
    C’s and D’s
    4 Molecules that span the cell membrane, they have water-filled pores and a specific shape
    5 The channel protein that allows diffusion of chloride ions out of an epithelial cell in the lungs – when it is defective (due to a gene mutation) extra sticky mucus forms and cystic fibrosis results
    6 Ventricular relaxation/ filling phase
    7 It is often useful to set up experiments with controlled variables and a null hypothesis to check if a correlation between a factor and a diseases are really linked….
    8 Proteins within cell membranes that have specifically shaped binding sites for ions or molecules that are required to cross membranes
    9 Opposite of hydrolysis
    10 Every triplet code on DNA gives rise to a complementary one of these on mRNA
    11 The 5 carbon sugar that makes up DNA (along with a phosphate group and an organic base)
    12 Column-shaped epithelial cells, often with microvilli on free surface
    E’s, F’s and G’s
    13 Name given to current model of the structure of the unit (cell) membrane
    14 Short sequence of DNA with a complementary base sequence to the gene being sought
    15 Used for bulk transport of substanes out of the cell
    16 A carbohydrate stored in the liver
    17 A type of gene therapy that is not currently permitted in the UK as it could alter the genetic content of every cell in the body
    18 An example of this: when DNA replicates, an incorrect base may slip into place
    19 Technique for separating DNA fragments of different length
    20 These are formed when substrate molecules form temporary bonds with amino acids of the active site
    21 Ribosomes may be attached to these (a series of flattened, membrane-bound sacs)

    Any would be awesome.
    Thankyou!!
    Why are you all so bloody selfish. I had 10 sheet with 20 on each, so yeah 21 isn’t that many.!
    I’ve tried to do it, but I can’t. Maybe some people aren’t as clever as all of you.
    This is a-levels and it’s hard, don’t pick on me when I’m the one trying to make something of my life.

    • ANSWER:
      1) Arhymmia
      2)Amylose
      3)Bundle of hiss
      4)Channel proteins
      5)
      6)diastole
      7)Correlation?
      8)Channel proteins
      9)Condensation
      10)codon
      11)2-deoxyribose
      12)Columnar epithelial cells
      13)Fluid Mosaic Model
      14)Gene probe
      15)exocytosis
      16) Glycogen
      17)Germline modification
      18) (i would have said insertion)
      19)Electrophoresis
      20)
      21) endoplasmic reticulum

  49. QUESTION:
    Is it possible to charge my father with assault?
    The situation is unloading of a van.
    Myself (21), my brother (18), and my father (45).
    For reasons prior to the event, I had decided not to speak to my father.
    (After he yelled at me to shut up one night)
    While lifting a large and heavy object out from the back of the van. Me carrying the back or front of it, my father carrying one side on the left, and my brother carrying the other side on the right.
    The object was fully removed from the van and touched the ground on my side. I had thought it proper to put the object down at this moment, and release my grip.
    My brother followed suit, putting the right side down and letting go.
    My father then yelled at me, in his native language, that I did not fully understand.
    (I am a first generation American citizen, whereas my parents are immigrants and permanent aliens.)
    He then yelled at me for not saying a word to him, and then slapped me against my left cheek.
    After going inside, he has told me to remain in the basement and forbids me from eating anything. He has threaten to attack me should he catch me going upstairs or eating anything.

    Now, of course, I know I could always fight back and strike against my father, but I do not wish to escalate a situation in which only one party has become violent. After all, there is no need for both sides to become violent, and have the both of us become the bad guys. I have enough common sense and reason than to seriously attack my father with my own hands.
    (I may have struck him in the past with a piece of paper, to get his attention or silence him, in order to properly address or answer his question or request.)

    For a bit of criminal history, I have none, nor do I drink or smoke or anything.
    As for my father, he does drink, at least one or two bottles of heineken beer a night.
    On occasion, he may attend a social event at his brother-in-law’s house, drinking an unknown quantity of beer, and possibly other forms of alcohol. Thus, becoming very drunk after several hours.
    Easy to tell considering the change in speech and posture.
    He has been arrested on more than one occasion, and given a DUI charge more than once, and has served time in Jail.
    He currently has no valid driver’s license, and I suspect that he is still under probation, but he is still driving, and still drinking at night.
    I honestly consider him an alcoholic, not a severe alcoholic who is always drunk, but one who is addicted to beer and needs the occasional drink.

    I was wondering if it was possible to charge him with assault, or any other charge, for that matter?
    And if so, how may I do so?

    And yes, as a 21 year old male, I do still live with my parents.
    Reasons for that being is that after graduating high school, my father went to jail for DUI, and I felt a responsibility to help take care of my family in his absence. My mother and my five younger siblings.
    After that, my mother grew sick, and just recently had a liver transplant, a result from a genetic illness known as Wilson’s Disease.
    Though, I don’t just live with my parents right now, because my family is currently living in my uncle’s basement as his guests, until we find a new home.
    Thanks to my parents never paying their mortgage in the past 5 years and getting us evicted.
    Unfortunately, I do not believe my brother would be a reliable witness.
    I say this for I do not think that he would testify against his own father.
    Seeing as he has little reason to do so.

    But thank you for your answers and replies.

    I would more or less assume my brother would prefer to remain neutral, and stay out of trouble.
    And unfortunately, I did not see any neighbors outside that I could ask, even if they are complete strangers to me.

    • ANSWER:

  50. QUESTION:
    Something all mothers should know… Hurler’s Syndrome?
    Affecting one in 100,000 people, Hurler’s syndrome is a rare genetic disorder where the enzyme (alpha-L-iduronidase), which normally breaks down the mucopolysaccharides dermatan and heparin sulphate, is missing. These mucopolysaccharides build up in all tissues in the body causing progressive deterioration and eventual death. The disease was first described in 1919 in Germany by Dr. Gertrud Hurler.

    Hurler’s syndrome babies often develop normally during the first year, but as the storage material (mucopolysaccharides) start to build up, the symptoms begin to appear. Early symptoms include frequent colds and ear infections. Hurler’s children will, without therapy, experience profound mental retardation, coarse facial features and excessive hair growth, vision problems (due to clouded cornea), and severe heart problems (as the coronary arteries narrow and the heart valves thicken). Other symptoms may include carpal tunnel syndrome, curvature of the spine, frequent runny nose, hernias, and hearing loss. Most patients die of heart failure between the ages of 5 and 10.

    Because Hurler’s syndrome is genetic, it is difficult to cure. Current approaches to Hurler’s syndrome include genetic counseling for parents who are carriers of the disease, and improvements in early detection of the disease in unborn children (Hurler’s can be detected with amniocentesis early in the second trimester). For Hurler’s syndrome patients, a variety of treatments have been tried. The goal of treatment is to get the missing enzyme into the body. While the enzyme is now FDA-approved and available, studies have shown this doesn’t move into the brain well enough to prevent the neurologic aspects of the disease.

    To introduce alpha-L-iduronidase into the body, both gene therapy and blood, marrow or cord blood transplants are being explored. In gene therapy, researchers use a virus to place the gene that produces alpha-L-iduronindase into the patient’s cells. Transplants are performed to provide cells producing enzyme through the growth of normal, healthy blood cells. These blood cells appear to provide enzyme to other cells of the brain, preserving neurologic function. However, the enzyme does not appear to penetrate into the brain. Following successful transplant, patients do not suffer cardiac deterioration, and the accumulated mucopolysaccharides in the liver, lungs, and marrow slowly disappear. Vision and hearing generally improve post transplant, as well. Though the mental retardation does not progress, the patient’s IQ will typically stabilize. Thus the most successful transplants are those that are performed as soon as possible after diagnosis. Transplants performed after age 2 have disappointment results, because a BMT cannot repair the considerable amount of damage already done.

    Because older patients and those with prior lung problems do particularly poorly with transplant, the use of enzyme therapy prior to transplantation may be advantageous. The University of Minnesota has pioneered a study to test the use of enzyme prior to transplant, which is currently enrolling patients.

    • ANSWER:
      very nice information……. thx


Gastroenterology And Liver Diseases Symptoms

We Care Health Services Logo

Gastroenterology And Hepatology Hospitals in Bangalore

Medical and Surgical Gastroenterology Hospitals Bangalore

Prevention, diagnosis and treatment of diseases of the digestive tract, liver and pancreatico-biliary system in children and adults is the core objective of the Centre of Medical and Surgical Gastroenterology at We Care India partner Hospitals Bangalore. The hospitals offer state of art endoscopic procedures for gastrointestinal bleed, gastrointestinal cancers, foreign bodies, obstructive jaundice, pancreatitis and feeding techniques. The gastrointestinal surgeons manage major gastro-intestinal surgical problems of the intestines, pancreas and hepatobiliary tract including cancers, many of them through minimal access surgery….

The Hepatologists and transplant surgeons at We Care partner Hospitals in Bangalore work as a team and have established India’s first Liver Centre. It is equipped with high-end technology to perform precise surgery in this newly developed modality of surgical treatment….

Highlights of the center of Gastroenterology Surgery at Hospital in Bangalore

  • Comprehensive specialty care for diseases of the liver, pancreas and bile duct including Liver transplants.
  • Treatment of major gastrointestinal surgical problems – including cancers, hepatobiliary and pancreatic diseases.
  • Routinely performs Colorectal Surgery , Minimal Access Surgery ,Bariatric Surgery and Diagnostic & Therapeutic Endoscopies.
  • Constantly involved in major research programs at the basic, applied, and translational levels to generate new knowledge that ultimately benefits patients…..

Gastrointestinal Surgery

Major surgeries for benign and malignant conditions of oesophagus, stomach, intestines, liver and pancreas are carried out routinely. Minimally invasive Cholecystectomy, Appendectomy, Splenectomy and Intestinal Resections are also routinely performed. Surgery for Hiatus Hernia is another commonly performed procedure….

The other specialty of the centre of Gastrointestinal Surgery at We Care partner hospital is that complex Biliary reconstruction surgery for bile duct strictures is performed on par with any other centre in the world with excellent results. The Minimally Invasive Surgery Division at We Care partner hospital in Bangalore is one of the centers performing the largest number of laparoscopic procedures in the country, performing not only basic laparoscopic procedures but also most of the advanced laparoscopic procedures like laparoscopic esophageal surgery, gastric resections, colorectal surgery, pancreatic surgery and small bowel surgery. We have a state of the art Aida Touchscreen facility, and DVD recording facility and a newer version of the Harmonic Scalpel for bloodless surgery…..

Liver Transplants

The Center for Liver Diseases and Transplantation at We Care India partner hospitals in Bangalore is equipped with the state-of-the-art technology for liver surgery using the laparoscopic Argon Beam Laser as well as Tissue Linka, in combination with other methods of liver resection like CUSAa, and Laparoscopic Vascular Stapling. Bloodless Liver Surgery is performed with high success rates…..

The Liver Transplant team at We Care Partner Hospitals in Bangalore uses the above general principles as well as prognostic indices that are under development for conditions such as fulminant hepatic failure, primary biliary cirrhosis and primary sclerosing cholangitis…..

Why Choose We Care partner Hospitals ?

With the use of advanced technology and surgical methods, patients now have more options than ever before for the treatment of hepatobiliary disease. We Care partner Hospitals in Bangalore for Liver Disease & Transplantation offers comprehensive specialty care for diseases of the liver, pancreas and bile duct. We emphasize on ongoing communication with referring physicians and incorporate them in the decision process of their patient’s medical management. Following treatment, we follow up our care with an organized discharge report to the referring physician. Our physicians are trained at the world’s most renowned centers in Hepatobiliary surgery and Liver Transplantation and are actively involved in clinical research and offer multiple studies in areas such as hepatocellular carcinoma, gastroenterology and viral hepatitis….

Bariatric Surgery

We Care partner hospitals center for Gastroenterology & Hepatology performs Bariatric surgery as a specialized treatment for obesity. Bariatric surgery is performed if other forms of fat reduction methods like exercise or diet control do not produce the desired results. Bariatric surgery involves reducing the size of the stomach, leading to lesser food intake and gradual weight loss….

Hepatobiliary Center

With the use of advanced technology and surgical methods, patients now have more options than ever for the treatment of Hepatobiliary disease. We Care partner hospitals centre for Hepatobiliary surgery offers comprehensive specialty care for diseases of the liver, pancreas and bile duct….

Endoscopy

Endoscopy is routinely performed at the Center for Medical and Surgical Gastroenterology, We Care India partner hospitals in Bangalore for the following conditions:

  • For patients who suffer from gastrointestinal bleeding ,both Banding / injection of esophageal varices and control of bleeding with adrenaline injection / argon plasma coagulation are routinely performed.
  • For patients for whom feeding is a problem either due to neurological disorders or altered consciousness levels, endoscopic placement of nasojejunaltube or PEG (Percutaneous Endoscopic Gastrostomy) tube is done……

The list of of Gastroenterology Hospitals in Bangalore is as follows : -

A ] Apollo Hospitals, Bangalore, India

Apollo hospital Bangalore is the first of its kind in South India and within the Apollo chain of the Hospitals to be equipped with comprehensive state of the art armamentarium under one roofa.

B ] Wockhardt Hospital, Bangalore India

Wockhardt Hospitals Bangalore has become one of the first super specialty hospital in South Asia to achieve accreditation from Joint Commission International (JCI), USAa.

C ] Manipal Hospital, Bangalore, India

Manipal Hospital, situated on Airport Road, Bangalore is a landmark destination for quality and affordable healthcare. The 600 bed centrally air-conditioned hospital is the first tertiary care multi superspeciality referral centre in Karnatakaa.

D ] Sparsh Hospital, Bangalore, India

At the core of what SPARSH Hospital is trying to do is to redefine the way healthcare has been practiced and managed historically. This for SPARSH Hospital is a continuous process. A continuous process of reinventing our processes and systems, of investing in technology, equipment and medical skills, of changing patient management and care, to create an institution where everyone working here feels like a stakeholdera.

E ] BGS Global Hospital, Bangalore, India

BGS Global Hospitals is a 500-bed health care centre offering multi-speciality care through global standard medical technology. To maintain, assist, and enhance life. To give back the will to live. To put back the joy into living. These are the principles that back Team BGS Global in ensuring patient delight. Relentless research, continuous learning and quality medical practice help us in achieving thisa.

Please log on to : www.indiahospitaltour.com

Send your query : Get a Quote

We Care Core Values

We have a very simple business model that keeps you as the centre.

Having the industry’s most elaborate and exclusive Patient Care and Clinical Coordination teams stationed at each partner hospital, we provide you the smoothest and seamless care ever imagined. With a ratio of one Patient Care Manager to five patients our patient care standards are unmatched across the sub continent.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:

    • ANSWER:

  2. QUESTION:

    • ANSWER:

  3. QUESTION:

    • ANSWER:

  4. QUESTION:

    • ANSWER:

  5. QUESTION:

    • ANSWER:

  6. QUESTION:

    • ANSWER:


Gallbladder Liver Flush

To help our bodies work at removing toxins as best it can, a gallbladder liver flush is really something you should consider.

Cleansing your body internally makes good sense. Why do we only cleanse ourselves on the outside and spend hundreds of dollars doing so. I’m sure all the big soap and shampoo companies are ecstatic.

Our body should be working well all on its own thank you very much. However, in today’s world with our penchant to consume sodas and fast food on a daily basis, our body systems have a hard time coping. That’s just the tip of the iceberg – think about the huge amounts of coffee we consume as well as a diet of usually too much fat and too little fiber. Many of us do not give our bodies enough roughage in the form of daily fresh fruit or vegetables.

A gallbladder liver flush can help to:
Improve liver function
Cleanses excess waste and toxins from both the liver and gallbladder
Helps to purify both the blood and the lymph
Rejuvenates your body
Here’s how it works:
First of all you will need time to do this. If you work Monday to Friday then the weekend is the perfect time for this. Give yourself the weekend to do this properly and in as much comfort as you can. You will need:
2 quarts of organic apple juice or six to eight organic apples
16 oz of first cold pressed extra virgin olive oil (probably the most expensive of olive oils but worth it)
4 large organic lemons
2 oranges
A hot water bottle for comfort
Somewhere to lie and relax
Pillows and blankets
Clock or timer

On Friday until Sunday evening eat only apples – organic if possible and peeled. Eating meat and dairy products will simply inhibit the effects of the gallbladder liver flush. Have as many apples as you like and drink as much fresh water as you desire.

On Saturday at 5pm take an Epsom salt drink. Simply mix teaspoon of Epsom sales into cup of purified water and add 1 to 2 teaspoons of fresh lemon juice. Do not eat anything after this, but you can continue to drink water. This drink will help loosen your stools.

Next is the Flush Drink:
Starting at 6pm take the first drink (open 2 capsules of Quantum Hyssop Complex and mix them with 3 or 4 tablespoons of the olive oil (Moroccan olive oil is best). Immediately afterwards chew and eat one or two slices of organic orange.
Repeat this every 15 minutes so that you consume 12 to 16 tablespoons of oil. After the first flush you can add one capsule of ParaStat to the mixture.
That is it! Do not eat anything until the next morning. If you don’t feel like eating, keep to the water. Then if you feel hungry, eat apples until Monday morning.
You can find that your stools have a greenish color, which is quite normal.
During this time, relax and pamper yourself – keep stress out of your life.

You can have an “After Flush Drink” which comprises of:
2 medium fresh organic tomatoes
2 stalks of organic celery
2 tablespoons of the Olive Oil
2 capsules (opened) of the Quantum Hyssop Complex
Simply blend them together and drink slowly. If you want to have food, then wait 15 minutes after the drink.

Start eating normally slowly. With the gallbladder/liver flush, you have given your body a thorough cleanse so now be careful what you ingest.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    Has anyone with Type 2 Diabetes did a sucessful liver/gallbladder flush?
    I just found out that I’m a diabetic type 2. Am taking metformin once a day. I have gallstones and what to know if I can do a liver flush to try and remove them. I’d rather keep my gallbladder if I can. Appreciate any information……

    • ANSWER:
      Quack doctors in Mexico will offer you the world for your money. They will not be able to give you better prognosis or outcome.

      Some “trendy” but useless treatments include filtering your blood, making your blood alkaline and insulin treatment etc.

  2. QUESTION:
    Liver and Gallbladder flush:What time of the next day should the stones be passed?
    Has anybody done the grapefruit and olive oil liver flush? I did it last night (followed by two cups of Epsom Salt this morning at 6 and 8 am). I have had many bowl movements from morning and still no stones passed (it is noon now). Some thing wrong?When are they supposed to pass? I also don’t feel tired or nausea.

    • ANSWER:
      You should have noticed some, especially little white balls of chaff, but it’s not wrong. Either you’re healthy or very clogged up. You may need to do a detox diet for a week or so before doing another flush – a juice fast is the most effective; fresh, not from a carton – and then repeat the flush every two or three weeks. Detoxing is a process, not a one-off quick fix.

      I didn’t feel tired, nauseous or much different the next day and I’ve done 5 of these now, so don’t worry too much about “should bes”.

  3. QUESTION:
    If you have stones in the gallbladder, kidneys, and/or the liver is it necessary to flush them out?
    Do they make you feel ‘toxic’ if you have them? I have heard of doing a liver/ gallbladder/ kidney flush where you drink olive oil, epsom salts, and grapefruit juice to flush them out. Somehow I don’t want to do this, is it bad to have them and not do anything?

    • ANSWER:
      I’ve never heard of liver stones, but I do know that gall stones and kidney stones can be very dangerous for your health as they can seriously injure the organs – especially if left untreated and allowed to enlarge.

      My mother had trouble with kidney stones before she passed away. They were extremely painful and she was hospitalized for them roughly 12 times over her life.

      The links below will give you more information about gallstones, kidney stones, and the different liver disorders:

      http://www.webmd.com/kidney-stones/kidney-stones-topic-overview

      http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/gallstones-topic-overview

      http://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-liver

  4. QUESTION:
    Has anyone ever done a gallbladder/liver flush?
    I am trying to avoid having my gallbladder removed and will try almost anything. Do you have any experience with this process?

    • ANSWER:
      I can tell you they’re scams that take advantage of desperate people. It will work out better for you if you follow professional medical advice.

  5. QUESTION:
    Gallbladder/Liver flush.. When do stones start?
    I have ultrasound verified Gallstones and I am curious about the timetable from someone who has attempted Dr. Hulda Clarks Flush involving epsom salts, Olive Oil, and grapefruit juice. When do the stones start to pass? How long does it take to work the oil through. And has anyone ever been thrown into an attack during this process? Thanks.

    • ANSWER:
      That formula is basically making soap in your intestinal tract…..

      Thats what those blobs that are passed are…soap.

  6. QUESTION:
    Anyone know about Gallbladder & Liver Flush?
    Hello,

    Anyone here could help me about how is safe and effective of Gallbladder & Liver Flush at: www.curezone.com ??

    There’re lots of people trying this method to heal themselves. (Flushing their Gallstones and muds)

    Pls Help urgent!

    • ANSWER:
      This is pure quackery. It doesn’t work. I can’t believe this fraud is still around.

      If you have gallstones you should see a surgeon about having your gallbladder removed. Most times they can do it with 3 tiny incisions and you go home the same day.

  7. QUESTION:
    Dos anybody have a recipe and procedure for a gallbladder and liver flush.I wish to eliminate stones naturally
    It is almost a certainty that I have painful gallstones,and I wish to eliminate them without going through surgery.There seems to be many remedies and formulas of which the olive oil and epsom salts and apple juice seems to be the most popular.Im looking for the most effective and easiest procedure possble.many thanks.
    I definitley Know myself that I have gallstones….jut not been confirmed yet with ultrasound….going to doctors this evening.

    • ANSWER:
      KEEP SUNDAY OPEN TO RECOVER!!! you’ll get a little dehydrated…. but it really does work!

      THURS. & FRI.- drink 1/2 gallon organic, unfiltered apple juice each day. this helps soften the gall stones and makes it easier for them to come out.

      SATURDAY- only non-fat foods. stop eating and drinking at 2pm.
      make a solution of epsom salts. 4 tablespoons epsom salts and 3 cups of water. put in the fridge to get cold.
      6pm- drink 3/4 cup of epsom salt solution. it’s really gross!!
      8pm- drink another 3/4 cups of epsom salt solution
      10pm- mix 1/2 cup really good extra-virgin olive oil and 1/2 cup fresh squeezed grapefruit juice. make sure you are completely ready for bed before you do this. put both ingredients in a glass jar and shake to combine. use a straw to drink it. it makes it easier. but, trust me, after the epsom salts, this will taste sooooo good!!! drink it standing up next to bed. then immediately lay on your right side with your right knee pulled close to your chest. hold this position for 20-30 minutes. after that, go to bed.
      during the epsom salt part, your stomach will start to gurgle a lot. it’s normal. you will likely get gas pains, too. do not go poo yet. this will happen very naturally the next day (sunday).

      SUNDAY- no earlier than 6am, take your 3rd dose (3/4 cup) of epsom salt solution. if you don’t have it already, the diarrhea will come soon. your gall stones will float to the top of the toilet. some people actually poop into a collander to catch the stones!!! you may not have to take the last dose of epsom salt if you’re pooping a lot. you can start eating around 10am. prefferably non-fat food. by the evening, you should feel better and can eat pretty much whatever you want.

      the first time i did this flush, i got about 150 stones out. you can do this every 2 weeks if you want to.

  8. QUESTION:
    Need more info on gallbladder flush?
    I was wondering if anyone has done the gallbladder/liver flush and had a before/after ultrasound done?

    Also, I have read on some sites that the “stones” which are passed are not stones at all but “soaps” formed by the lemon/olive oil.

    Yet, I know several nurses and other medical personnel who promote the flush.

    Were you told you needed surgery & went ahead with the flush instead?

    Also, did you do the apple juice or epsom salt?

    • ANSWER:
      There is only one medication that will dissolve gallstones- called Ursodiol. It’s a bile salt that you take in tablet form, and it can dissolve gallstones IF they are made of cholesterol. You have to take it for up to a year, and it still may not dissolve all the stones. Worse yet- the stones reform in most patients within 1-5 years of taking it. It’s not cheap, and you have to have continual ultrasounds and liver function tests done while you take it. That is the only thing you can take by mouth that will dissolve gallstones. Nothing else. The so called “flushes” will do absolutely nothing to the stones. Think about it for a moment. Something that was strong enough to dissolve a stone in your gallbladder- multiple stones, more than likely- would have to be pretty strong stuff. Too strong to be taking by mouth, don’t you think? As far as the composition of gallstones- no, they aren’t made of soaps formed by lemon or olive oil. Gallstones are usually made of either cholesterol that has solidified, or pigment stones made up of bilirubin. Bilirubin is produced when the liver breaks down red blood cells. Most folks have cholesterol based stones. There are lots of theories out there about why some folks tend to form them- but the upshot is that once you have formed them, you will continue to form them as long as you have a gallbladder for them to form in. Apple juice is a fine drink, but most of what the body will get is the water, and a few vitamins/minerals. It won’t have any effect on your liver at all. Epsom salts make a fine paste for drawing boils, a nice soak for tired muscles, and even works as a laxative if you are constipated. But diarrhea isn’t exactly a friend you want to make right now, if you are having gallbladder problems. The surgery to remove the gallbladder isn’t that bad- a laproscopic procedure can be done as a one day admission, in for surgery in the AM, home in your own bed that night. I know surgery is a scarey option, but that or the Ursodiol are the only real options there are that will work. The rest of that stuff is pure hooey, banking on you being afraid and desperate to avoid surgery. Nothing you drink is going to magically dissolve your stones. I really don’t even recommend the medication unless you are not a good surgical risk. First of all, it’s very expensive. And you have to take it for up to a year, during which you can still have gallbladder attacks and one of those stones can slip down into the common duct and block it off completely. That will not only trigger a gallbladder spasm, but set you up for pancreatitis as well. Together they are one seriously painful experience you just don’t want. And you will need to have more ultrasounds and blood tests all the time you take the medication. On top of all that, it still may not work- and the stones tend to reform. I worked with a nurse and had a neighbor who both tried the medication. The nurse had no luck at all with it. The neighbor had luck, but reformed the stones inside a year of stopping the medication and ended up in surgery, plus had pancreatitis. He was not happy at all, to say the least. So discuss your two viable options with your doctor, and decide which is best for you. Skip on the flushes, they really don’t work. Either you remove the gallbladder, or take the medication- otherwise, you will just continue to suffer. I’m sorry, but that’s the facts.

  9. QUESTION:
    did anybody did the gallbladder and liver flush with olive oil and lemon and have right abdominal pain?

    • ANSWER:
      The others answerers are right if your pain is in HIGHER right abdomen: some gallstone is moving…whether it has something to do with the liver oil or not.

      If your pain is in LOWER right abdomen, I would go to an ER to rule out appendicitis. Fecaliths (little stones of faeces) can cork the appendix.

  10. QUESTION:
    Has anyone ever tried a liver cleanse/ gallstone flush instead of gallbladder surgery?
    I have read on more then one site that you can use this as a surgery alternative. You have to drink some epsom salt and then some olive oil and lemon. Please let me know.

    • ANSWER:
      Anatomically, there is no way to “flush” your gallbladder. By drinking the items they prompt you to, it will most likely cause your gallbladder to spasm. The spasm may work any sludge or stones that you have in it into the duct work that takes it to your digestive tract. I wouln’t suggest doing this untill you see your doctor. If you have any obstructions of your gallbladder, making it spasm may just make your situation worse. Try keeping a diet that is low in fat. That will help ease the contraction of your gb and thus decrease your pain. Keep in touch with your doctor. Waiting too long can also lead to you gallbladder becoming necrotic (dieing). The tissue that makes up your gb can get so irritated that it starts getting infected and could die. Good luck….talk to a doctor….

  11. QUESTION:
    gallbladder and liver flushing?
    I have a gallbladder stones and i would like to ask if the gallbladder stones can go using flushing and if any one has an experience with that can u tell me is that efficient or not??

    • ANSWER:

  12. QUESTION:
    Should I do a Liver Cleanse if my Gallbladder has been removed?
    I read a book and I think my stalled weight loss despite Lap Band surgery, low calorie, lots of exercise and small portions could be due to fatty liver. Want to cleanse it. Have read Fat Flush diet and Ultra Metabolism. Don’t want to get sick though. Can I do a cleanse if I have no gallbladder?

    • ANSWER:
      You really can’t cleanse the liver and you can’t flush fat from it. Where does this stuff come from? Isn’t this the 21st century? Shouldn’t folks be better informed than to believe this nonsense?

  13. QUESTION:
    Is it possible to flush a 3cm gallstone?
    I have read a lot of information about flushing the gallbladder and liver (both show same methods). Here’s the scenario…multiple gallstones, and one as large as 3cm; but no sign of infection. The surgeon says remove the gallbladder; that flushing a stone so big could cause more issues (get stuck in the bile duct, cause pancreatitis, etc.).

    So, can a 3cm gallstone be flushed? If so, what are the pros/cons?

    • ANSWER:
      The surgeon is right.

  14. QUESTION:
    Liver Gallbladder Cleansing Hemmroids cannot cure… how to?
    I just did liver flush for the 2nd time in 3 weeks. Why? The first time I did… [using Walmut oil, apple juice and lemon to flush] I got a lot of green small ball like thing. Are those GallStones seriously…. also came out a lot of oil from the walnut oil…. I would assume. I was hoping that doing this would help to make my intestine stronger, cleaner. I have some hemmroids just like 1 inch above my anus. It is similar to a small cut like thing.. maybe 1-3 cm or so… It started to get more painful about 6mths ago. I also took some parasite cleansing… The I started eating more healthy like oatmeal, lots of fiber foods, etc. Still the problem is there. I put aloe vera and Preparation H… it help relieve but did not cure… but now less pain after 5 days. What else can I do seriously? Suggestions?

    • ANSWER:
      Mine went away decades ago when I began eating a whole foods diet high in natural foods with soluble (apples/oatmeal) and insoluble fiber (whole grains).

      This link should have a lot of help for you

      He mentions foods that leech calcium from the system and a big one that does this is cheese so I would get your calcium form green leafy veggies etc.

      Too much protein also does this

      When using any of the herbs he recommends be sure they are organic or wildcrafted (tinctures are superior to capsules)

      http://www.herballegacy.com/Hemorrhoids.html specific info

      For further info on formula proportions see his book the school of natural healing

      http://www.herballegacy.com/search.php?zoom_query=+hemorrhoids general info

      http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=school+of+natural+healing&x=0&y=0 book

      also some info here

      http://www.google.com/custom?hl=en&client=pub-6092225994159274&cof=FORID:1%3BGL:1%3BLBGC:336699%3BVLC:%23663399%3BALC:%230000ff%3BGFNT:%230000ff%3BGIMP:%230000ff%3BDIV:%23336699%3B&domains=holisticonline.com%3B1stholistic.com%3B+ecomhelp.com&sitesearch=holisticonline.com&oe=ISO-8859-1&sa=X&ei=w6OZTbm4GJDfgQfe8uC7CA&ved=0CAQQBSgA&q=hemorrhoids&spell=1

      for itching apple cider vinegar may help. Use cautiously at first

      Witch hazel as well and this is good or hemorrhoids and being astringent it can tighten the hemorrhoid some

      http://www.holisticonline.com/herbal-med/_Herbs/h310.htm

      if you are looking to make the colon stronger and cleaner, I recommend instead a colon cleanse. The Anthraquinones in the herbs increases peristalsis (rhythmic movement of the colon) Dr Schulze talks of med students putting the laxative herbs on the colon of a dead person and the peristaltic movement of the colon happened. And this exercises the colon.

      It will also clean. The one I recommend is Dr Richard Schulze’s intestinal cleanse #1 and #2 formulas taken as directed. This formula makes the bowel movements softer and easier to eliminate thus reducing straining which can cause/exacerbate hemorrhoids. May even get rid of them

      These are sold at herbdoc.com

      https://web2.herbdoc.com/index.php?option=com_oscommerce&osMod=category_info&cid=5&Itemid=42

      Similar products using the same formulas are also sold at

      http://www.healmarketplace.com/cartstuff/foundational.html (here called lower bowel formula #1 and #2

      http://healthfree.com/cleanse_detox.html

      Hope this helps

      oh and one of the herbs mentioned at the hemorrhoid page at herballegacy mentions plantain which grows everywhere in certain areas of us. It is often right outside your door in the lawn..grows in lawns and parks. If you get this you can get it free. (try to pick away from traffic areas)

      http://images.search.yahoo.com/search/images;_ylt=A0oG7l9Tp5lNLHwAk_VXNyoA?ei=UTF-8&p=plantain&fr2=tab-web&fr=moz2-ytff- the green weed not the banana

      The book healthy healing has a number of suggestions as well (sometimes health food stores keep this as a customer reference book)

  15. QUESTION:
    is it normal to feel discomfort or pain while doing a body flush?
    I am doing a body flush I bought from GNC. It is a 2 day thing where I drink this green stuff 4 times a day. I am on the second day and I feel a slight discomfort in the gallbladder/liver area. I never had that before. Also I feel a little bloated, something else I rarely experience. If it goes on after the flush is over I am going in to the doctors but I am wondering if this could just be the flush doing whatever it does. Anyone else done a flush before and had a similar experience?

    • ANSWER:
      That doesn’t sound very good. I would stop if I were you.

  16. QUESTION:
    gallbladder do you know what i can take to flush out and pass the stones out?
    I have just had my baby girl 4 weeks ago and now I have been told by my doctor that i have to have my gallbladder taken out and i also have a fatty liver.
    But i want to try something natural to flush out my stones do you know what i can do so that i can pee out the stones

    • ANSWER:
      Homeopathic Medicines & Treatment for Liver Enlargement, Hypertrophy, Jaundice, Hepatitis, Gall Stones

      #Bryonia. [Bry]
      When there are stitching pains in the right hypochondriac region, Bryonia is the first remedy to be thought of, though for these pains we have other remedies, such as Chelidonium and Kali carbonicum. Under Bryonia the liver is swollen, congested and inflamed; the pains in the hypochondriac region are worse from any motion, and better from lying on the right side, which lessens the motion of the parts when breathing . It is one of the chief remedies for jaundice brought on by a fit of anger. Chamomilla has this symptom, but the Chamomilla patient gets hot and sweats, while the Bryonia patient is apt to be chilly, though he appears hot. There is a bitter in the mouth and the stools are hard and dry, or , if loose, papescent and profuse and associated with a colic. Berberis has stitching pains from the liver to the umbilicus. Chelidonium is distinguished by the character of the stools. Bryonia is pre-eminently a gastro-hepatic remedy, and has pain in right shoulder,giddiness, skin and eyes slightly yellow. Hughes says it hardly reaches true hepatitis.

      #Mercurius. [Merc]
      This remedy has much sensitiveness and dull pain in the region of the liver; the patient cannot lie on the right side. The liver is enlarged. The skin and conjunctiva are jaundiced. The stools are either clay-colored from absence of bile, or yellowish-green bilious stools passed with a great deal of tenesmus. There is a yellowish white coated tongue which takes the imprint of the teeth and there is a foetid breath, loss of appetite and depression of spirits. Leptandra has aching and soreness in the region of the liver and is especially indicated in the lazy livers of city men; but is distinguished from Mercurius in the stools, which are pitchlike and black, accompanied with no tenesmus, but rather a griping and the pains of Leptandra are dull, aching and burning in the posterior part of the liver. The character of the diarrhoea will also distinguish Mercurius from Magnesia muriatica, which is useful in the enlarged livers of puny and rachitic children. Mercurius is the remedy for jaundice arising from abuse of quinine when fever is present. It is a splendid remedy for “torpid liver.” It suits well simple jaundice in children. Cowperthwaite believes that, as a rule, Mercurius dulcis 2X is the most effective preparation of mercury in catarrhal jaundice.

      #Podophyllum. [Podo]
      The principal use of Podophyllum is in liver affections. Primarily, it induces a large flow of bile, and, secondarily, great torpidity, followed by jaundice. It is indicated in torpid or chronically congested liver, when diarrhoea is present. The liver is swollen and sensitive, the face and eyes are yellow and there is a bad taste in the mouth. The tongue is coated white or yellow and the bile may form gall stones. There is a loose watery diarrhoea, or if constipation be present the stools are clay-called. It somewhat resembles Mercurius; it is sometimes called “vegetable mercury.” There are a number of drugs having the symptom that the tongue takes the imprint of the teeth, namely; Mercurius, Podophyllum, Yucca, Stramonium, Rhus and Arsenic. Another symptom of Podophyllum is that the patient constantly rubs the region of the liver with the hand. Functional torpor of the portal system and the organs connected there with indicates Podophyllum. There is constipation, clay-colored stool, jaundice and langour.

      #Chelidonium. [Chel]
      The liver symptoms of Chelidonium are very prominent. There is soreness and stitching pains in the region of the liver, but the keynote for this drug in hepatic diseases is a pain under the angle of the right shoulder blade, which may extend to the chest, stomach, or hypochondrium; there is swelling of the liver, chilliness, fever, jaundice, yellow coated tongue, bitter taste and a craving for acids and sour things, such as pickles and vinegar. The stools are profuse, bright yellow and diarrhoea; they may be clayey in color. It is remedy to be used in simple biliousness and jaundice, and in hepatic congestion or inflammation the character of the stools will distinguish Bryonia. Taken altogether, Chelidonium is perhaps our greatest liver remedy; it causes the liver to secrete thinner and more profuse bile than any remedy; it is a useful remedy to promote the expulsion of gall stones, and to prevent their formation. It was Rademacher’s great remedy for gall stones, and Cowperthwaite finds it his best remedy. In simple catarrhal jaundice it is often all sufficient. It affects the left lobe of the liver much less than does Carduus marianus.

      #Digitalis. [Dig]
      When jaundice arises from cardiac diseases, Digitalis may be the remedy. There is no retention of bile, nor obstruction of the ducts, but the jaundice is due to the fact that the liver does not take from the blood the elements which go to form bile. There is present drowsiness, bitter taste, soreness , enlargement and bruised feeling in the region of the liver. Sepia has the yellow sallow face with the yellow saddle across the nose, with stools of bright yellow or ashy color. Digitalis is useful in the worst forms of jaundice if the pulse be irregular and intermittent, and if there be rapid prostration of the strength.

      #Myrica cerifera. [Myric]
      Myrica is an important liver remedy. There is first despondency and also jaundice due to imperfect formation of bile in the liver, and not to any obstruction, comparing here with Digitalis. There is dull headache, worse in the morning, the eyes have a dingy, dirty, yellowish hue, the tongue is coated yellow. The headache is worse in the morning. The patient is weak and complains of muscular soreness and aching in the limbs; there is slow pulse and dark urine. It is more superficial in action than Digitalis. The jaundice calling for its use is catarrhal and this is the form produced by the drug. The throat and nasal organs are filled with an offensive, tenacious mucus. Dull pain in right side below the ribs no appetite, and desire for acids; unrefreshing sleep.

      #Nux vomica. [Nux-m]
      In liver affections occurring in those who have indulged to excess in alcoholic liquors, highly seasoned food, quinine, or in those who have abused themselves with purgatives, Nux is the first remedy to be thought of. The liver is swollen hard and sensitive to the touch and pressure of clothing is uncomfortable. The first remedy in cirrhosis of the liver. Colic may be present. Jaundice induced by anger also calls for Nux, also jaundice from abuse of quinine, in the former cases reminding of Chamomilla , which is an excellent remedy for biliousness of nervous, irritable women. In the enlarged liver of drunkards, Sulphur, Lachesis, Fluoric acid, Arsenic and Ammonium muriaticum must also be borne in mind, together with Nux. Juglans cinerea causes a jaundice like Nux vomica, with stitching pains about the liver and under the right scapula, bilious stools and occipital headache. Nux must be compared with China, Pulsatilla in liver affections from over-eating. Iris seems to have a solvent action upon the bile, it is especially useful in torpid liver and when gastric disorders result from perversion of hepatic and intestinal functions. Jaundice and constipation. Aloes has biliousness from torpor of the portal system, distension of the liver, bitter taste and jaundice.

      #Lycopodium. [Lyc]
      Lycopodium acts powerfully on the liver. The region of the liver is sensitive to the touch, and there is a feeling of tension in it, a feeling as if a cord were tied about the waist. Cirrhosis. The pains are dull and aching instead of sharp and lancinating, as under Chelidonium. Fulness in the stomach after eating a small quantity. There are no real icteric symptoms, but there is a peculiar sallow complexion. Natrum sulphuricum is useful when the patient has a bad, slimy taste in the mouth and “thinks he is bilious.” There is apt to be weight and aching in the liver; he can lie on that side, but on turning to the left side the liver seems to pull and draw. Natrum sulphuricum is the greatest Schuessler specific for liver affections, and clinically it has often worked well. Dr. Alfred Pope claims that Lycopodium is more useful than any other remedy in old hepatic congestions. Pain in back and right side from congestion will often yield to the remedy.

      #Carduus marianus. [Card-m]
      This remedy is indicated in jaundice with dull headache, bitter taste, white tongue with red edges, nausea and vomiting of a greenish fluid. There is an uncomfortable fullness in the region of the liver, the stools are bilious and the urine golden yellow; there is sensitiveness in the epigastrium and right hypochondrium. Burnett regards a dark brownish patch over the lower part of the sternum as a useful hint for Carduus, and in such cases he observes that both the liver and heart are at fault. The presence of “liver spots seems to be a special indication for the remedy. Biliousness following la grippe has been cured with Carduus. Hydrastis has a bitter taste and chronic torpor of the bowels, lack of appetite, coated tongue and yellow urine. Carduus resembles Aloes. Hale says that it stands between Aloes and Hamamelis in its action on the veins. It has been used in gall stone colic successfully in the tincture, and it deserves a trial before resorting to opiates.

      To read the complete article please click the link as it is a bit too lengthy to paste here http://www.hpathy.com/diseases/liver-symptoms-treatment-cure.asp

      Take care and God Bless

  17. QUESTION:
    Liver flush in the UK?
    I was recently diagnosed with a large amount of gallbladderstones. And my GP suggested I remove my gallbladder. I’ve been searching online for alternative ways of dealing with the problem, without undergoing surgery. I’ve realized through my research that there are several different methods of doing something called a liver flush that might cure the problem with my gallstones. But I’m naturally quite concerned about doing this on my own. I would prefer doing it under the supervision of somebody that actually knows what he/she is doing. Does anybody here on Y.A. know of any good supervisors helping out with liver cleansing in the UK ?

    Thanks in advance for any help you can give me.

    • ANSWER:
      Hi,

      After spending some time looking for someone to supervise me in a liver flush in the UK as well I found Zana Tondela.

      www.zanatondela.com

      Her liver flush retreats go beyond what you would expect, because she complements them with other activities, which makes the process smoother. Knowing that she studies Naturopathic Medicine and has experience supervising flushes also made me feel more confident to do it.
      I hadn´t been told I had to remove my gallbladder as you were. My doctor told me I had some stones though and I was not feeling that great after eating certain foods, mainly greasy ones (like my favorite indian dishes). I´ve decided to do something to prevent future problems. My aunt removed her gallbladder many years ago and recently she started suffering from heart problems, which seems to be one of the potential consequences of doing this surgery.
      I´ve been feeling much better since the retreat and not only in my stomach area. Also been trying to follow a better diet after learning more about the foods that are beneficial for the liver and gallbladder during the retreat.
      Hope it helps.

  18. QUESTION:
    gallbladder issues? herbal remedies?? HELP ME PLEASE!!!?
    So, I have had a gallbladder problem for a while now. HOWEVER, the ultrasounds never show anything, but I have all the SYMPTOMS. I have tried a flush of my gallbladder, using olive oil, vitamin c, and lemon juice and I was SICK AS A DOG!! My gallbladder problems are ONLY GETTING WORSE. I have no health insurance and are uninsurable. Has anyone had any sucess with any other gallbladder treatment. PLEASE HELP ME!!! It is ruining my life!!!

    I have also found 2 websites with products that work. Who knows if they do, but I am posting the link. If you have tried any of these remedies, let me know as well!

    http://www.naturalhealthlibrarian.com/ebook.asp?page=Dissolve%20Gallstones

    http://www.organichealthandbeauty.com/Liver-Gallbladder-Formula_p_130-61.html?source=google&gclid=CKDEvMi6yI0CFQE6gQodGm4URQ

    • ANSWER:
      Homeopathic Treatment(s) for Gallbladder :-

      Head remedy; pain through the lower edge of the right shoulder blade. Liver tender to touch and pressure; dirty yellow face and vomiting Chelidonium 30 4 hourly

      Head remedy for gallstone colic Cholesterinum 3X, 4 hourly

      Gall stones; jaundice, uncomfortable fullness in liver region Carduus Mar Q (20 Drops)or 6X, 3 hourly

      Violent pain liver region; sensitive to touch, feet constantly cold Lycopodium 200 or 1M, weekly (3 Doses in all)

      Gall stones colic; patient craves for icy cold water/drinks Phosphorus 200 weekly (3 Doses)

      Gall stone colic; itching,pain in the region of liver with renal disease.Twitching and shooting pains; spasmodic pain confined to a small spot Berberis Vulgaris Q or 30, 4 hourly

      Violent pain; worse by movement or jar, flushed face Belladonna 30, 4 hourly

      Great chilliness; darting pain from right to left with profuse sweating Calcarea Carb 30 or 200, weekly (3 Doses)

      Periodic recurrence of colic. Stools undigested; liver sensitive to touch and pressure; loss of appetite though feels hungry China 6X, 6 hourly for 1st month, in 2nd month 30, potency on alternate days

      Gall stone colic; shifting,cutting pains; better bending backwards Dioscorea V 30, 4 hourly

      Gall stones; discomfort in stomach after eating, constant gagging or empty retching; stools white, loose Podophyllum 30, 4 hourly

      Bilious colic; gall stones; constipation;to prevent formation of gall stones Chionanthus V.Q or 6X, 6 hourly

      Intercurrent remedy Medorrhinum 200 or 1M fortnightly (3 Doses).

      Take the remedy which is similar to your symptoms. No side effects or complications if taken as directed, please do not exceed the given dosage and under any circumstances do not try to mix any remedies and avoid Chocolates, Mints, Coffee, Red Meat, Alcoholic and Carbonated drinks, Spicy Rich Food while taking any Homeopathic remedies, and keep the medicines away from direct sunlight, heat strong smells and perfumes and do not store them in the fridge.
      Curing without any side effects or Complications Thats the Beauty of Homeopathic Medicine (Cures Par Excellence)

      Take Care and God Bless You !

  19. QUESTION:
    has anyone had their gallbladder removed?
    I was just wondering if liver flushing is neccassary after the surgeory? I have read many articles on how it does help? Even though your gabladder is gone you may have a chance of having some in your liver/ or produce them their and since your gb is gone they remain there?
    Well thanks for all your respones but like i said i did some looking into the recovery process and i just stumbles over some people mentioning the liver flushing. Also how long does your body need to recover from the surgeory? I had my surgeory done Oct 31 of this year and i admit the first 2 days were pretty bad but nothing like the pain of the gallstones i admit. My stomach seems to be getting less swollen but im wanting to start working out to get my stomach back to normal because due to having the gallstones i think i gained about 20pds or so but it was all in my stomach.(lol)

    • ANSWER:
      I just got mine removed and boy am I sore. I am not sure about the liver flushing but my surgeon said that the liver is ok without the gallbladder and the tube that connects to it adapts and get a little bigger to release what the gallbladder did so there should not be any problems with having it out. I will be asking my doctor about this though when I go back for my checkup. Thanks..

  20. QUESTION:
    What Do I do to minimize my gallbladder pain?
    I went to my doctor today and he told me that there is no natural way to get rid of the gallstones in my gallbladder so he told me that I have to get it removed no matter what!!!! but before i went to see him i was told about a so called liver flush with apple juice and such where the apple juice can soften the stones and help poop it out. I told my doctor about it and he just looked at me and laughed!! he told me that its not true and i need it removed! Can someone from past experience fill me in on this please???? I just cannot take this pain anymore!

    • ANSWER:
      Your doctor is right. The only way is going to be surgery. You will continue to have problems that could even get worse if you keep ignoring the inevitable. There is no liver flush that is going to help with a gallbladder problem. Those flushes do nothing but make a lot of money for the people that sell them. It’s the modern day snake oil salesman. No one wants to get surgery done, but if your gallbladder is bad and has stones that are causing you a lot of pain, you have no other choice. They have come a long way today since the surgery can be done laproscopically for most people and they are either home the same day or the very next day depending on what the doctor wants. A bad gallbladder can actually be life threatening if one of those stones makes its way into the wrong place. That happened to my mother and she was in serious trouble for awhile.

      Listen to your doctor and get the surgery done if you want to get rid of the pain and feel good again. No flush of any kind is going to help you. Until you get the surgery, you can take pain pills to help which your doctor can prescribe for you. Keep a check on you temperature from time to time. If you run a fever, call your doctor immediately.

  21. QUESTION:
    are these gallstones?

    http://www.facebook.com/album.php?id=100000522684253&aid=54602

    i tried that liver and gallbladder flush and these passed with my stool o.o

    • ANSWER:
      no. It’s soap

      That is what you get when you mix fat/oil with a strong base.

      Do it yourself at home, a beaker of olive oil and add sodium hydroxide to it – wear eye protection

  22. QUESTION:
    Gallbladder Surgery, yes or no?
    I have been suffering extreme gallbladder attacks for the last 5 months, shortly after I gave birth to my daughter. Ive gone to the ER 3 times for it. Yes, I have been told I need to have my gallbladder removed.. I have tried alternatives, such as the “Liver & Gallbladder Cleanse” and got some green stone looking things out.. but I have also been reading some skeptics on this cleanse, saying these things that people “flush” aren’t actually gallstones at all. I had my last attack 3 days ago, and it was by far the worse. I didn’t go to the ER, because I knew what was happening this time and pain meds never work in the ER anyway. I am now turning jaundice…. please can anyone give me advice…. I am thinking for the surgery.. but I do not want to have chronic diarrhea as Im reading is a side effect…. any advice?? I am 24 years old…

    • ANSWER:
      I just had my gallbladder surgery today. I am only 25 years old. I did not really fit the criteria for the patients who normally have gallstones. I am thin and not overweight, but I am female. Anyways, I was just like you. I had gallbladder pains for like two months before they took it out. I was just as scared as you. If you looked at my other questions I asked,. I was scared out of my mind. When I saw how big the stone was, it was literally the size of a marble. There was no way the stone would pass if I tried the gallbladder flush. I would probably end up with an emergency surgery.I feel find afterward, So don’t worry! The incisions were the size of a your small pinkie nail. Not very noticeable. I had lots of encouragement from the nurses that did it and from my coworkers that had it done, some as young at 23! So don’t worry about it, you will be fine! :)

  23. QUESTION:
    Can you shrink/ dissolve gallstones with diet?
    My mother in law is doing a liver flush which involved taking epsom salts, olive oil (about a cup) and lemon juice. You then go to bed and in the morning use the toilet, and the gallstones just come out. I am terrified of this process as I have low blood pressure and feel weak most of the time–I’m not sure my body could handle it. I would like to find an alternative way to flush the liver, and remove gallstones from the gallbladder

    • ANSWER:
      The liver & gallbladder flush you are referring to is very effective in cleaning both the liver & gallbladder of stones. An alternative way to flush these organs is to do coffee enemas. The sigmoid colon is connected to the liver & gallbladder by way of ducts that when you do these enemas, it flushes the organs. Max Gerson developed this as a way to help soldiers that could not take things by mouth. He found that cancer patients were getting well from doing this procedure.

      Using Gerson’s techniques, eating a raw food diet it is now established that 95% of people are seeing diabetes gone and their blood sugars normal, totally off medications. The medical people will tell you that diabetes cannot be cured, but type 2 diabetes can in about 3 weeks using this method. Medical people do not understand nutrition and the real power of the body to heal itself. Drugs and surgery are their weapons and all drugs damage the body, not nourish it to health. Don’t be afraid of natural healing methods. It is our medical system you need to be afraid of. Iatrogenic illnesses create more deaths in America than diseases. Doctors are causing huge amounts of people to die and the real numbers are staggering.

      In July 2004, Gary Null Ph.D, Carolyn Dean M.D., N.D, Martin Feldman M.D., Debora Rasio M.D., Dorothy Smith Ph.D. wrote a paper that revealed very disturbing facts regarding an annual iatrogenic (induced inadvertently by a physician or surgeon or by medical treatment or diagnostic procedures) death rate of 783,936 in one year. It is further disturbing to realize that as few as 5 percent and only up to 20 percent of iatrogenic acts are ever reported. This means that that iatrogenic death rate of 783,936 is much higher.

      Have you ever heard of anyone, anywhere dying when doing a gallbladder or liver flush? I haven’t.

      Anyone that says gallstones cannot be broken down with olive oil is wrong and most likely not educated. Epsom salts do not dissolve the stones, but do open the throat of the bile ducts. A liver flush is very effective and you can see case after case in full living color of the intrahepatic gallstones and the gallstones that come out of patient after patient immediately following a flush using olive oil. There is very good science backing up a liver flush. It seems only medical people who are locked into their drug company indoctrination or the uneducated believe this is not possible. One only has to do the flush to prove it to themselves it not only works, but people feel wonderful after doing it.

      good luck to you

  24. QUESTION:
    Gall bladder stones V/s. kidney stones?
    I am having these multiple gall bladder stones since June 2006.I had been advised surgery which i am not so keen on. Ihave been getting terrible pain just below my ribs and i have shown to 2-3 doctors who all said (key-hole) surgery is the only alternative. The doctor said i could even collaps